Преди края на дистанционното обучение. Поглед отвътре

Никакви обучения не ни свършиха работа, реалността се оказа различна, динамична. Неподправена и нова.

© Велко Ангелов

Никакви обучения не ни свършиха работа, реалността се оказа различна, динамична. Неподправена и нова.Преди началото


Обявиха извънредно положение заради пандемията, когато в езиковата гимназия, в която работя, закрепиха алуминиеви пейки и масички на двора. Вероятно, за да се закусва по-удобно. Последното, което видях, беше сив метал и затворена лавка за банички. Катинарът щракна, в този момент ми стана страшно.


Видях уплашени тийнейджъри, които тръгват в различни посоки. Родители с коли, които прибират децата си. Огледах се за дъщеря си, която ми махна на път за вкъщи.
Помня себе си извън двора. Сама.


Началото


Стресово за всички. МОН ги нямаше, или по-скоро настояваха за вечните и досадни справки, които не знаеха как да си приберат. Директорите пощурели. Новата ситуация отключи заряда на учителя обаче. След седмица хаос и проучване на платформи всеки достига до своя начин за комуникация. Сам. Никакви обучения не ни свършиха работа, реалността се оказа различна, динамична. Неподправена и нова.


Родителят анфас


Понякога усещам, че има още някого в стаята на ученика, когато е в час онлайн.


Не настоявам за включени камери, причината е проста: не всеки има дом за показване. Ами ако ученикът живее в "мазе", ако няма прилично обособено пространство. Дистанционната форма е начин да се научим и на малко повече зачитане и деликатност. Не сме в казармата да се преброяваме пред строя.


Когато направим така, че ученето да е като дишането, ще сме постигнали целите си.


В платформата ZOOM сме, 8. 30 сутринта. Дрънчат чинии. Някой изпуска нещо. Дъщеря ми, незнайно как, пада от стола, от своята стая. Смесва се шумът от моето и тяхното пространство.


Нечия майка изрича, че е приготвила закуска.


"Г-жо, отивам да си измия зъбите."


Правя се, че не чувам. "Отворете работните листове на стр. 120."


"Върнах се, г-жо." Пак не реагирам.


Въртим се "в кръгче" и проверяваме упражненията. Нещата вървят. Обяснявам особеностите на литературата след Втората световна война. Говоря за понятията "тоталитаризъм", "национализация", "култ", "кулак". Никой не разпознава Георги Димитров на картината "Слънце над родината" (1954 г.) от Никола Мирчев, бъркат кое е пионерчето и кое чавдарчето. Казвам, че комсомолец не съм била.


"Татко е бил" - изрича някой. Добре-е-е-е.


"Г-жо, дядото на мама са го наричали кулак." И моя дядо - отвръщам аз. В Добруджа е така, всеки втори е пострадал при колективизацията.


И е станал сам. Без земята си.


В продължителност


За мен ситуацията се доближи до реалната, "на живо": който си учеше и пишеше домашните, и сега го прави. В интерес на истината някои, които по-трудно се приобщаваха, сега са по-активни. Първо трябва да отчетем факта, че излязохме в е-обучение с ученици, които в общия случай познаваме добре. Това не е без значение. Сложно щеше да бъде, ако тепърва се опознавахме. Все пак училището е и социализация, която се губи при цялостна дигитализация от дистанция. Също така учителят не би трябвало да е безразсъден лектор, който обича да слуша само себе си. Лично аз преподавам на близо 160 гимназисти!


Взаимоотношения "баба-внуче"


Дразня се от някои "сънени" политики на МОН. От налагането на общи взаимоотношения в стил: "баба-внуче". Лично съм слушала министъра да казва, че ако трябва, ще измием очите на ученика и ще го доведем на училище (нещо подобно беше).


Не, няма да го направя. Смятам, че дистанцията по правило е себеуважение и уважение към другите. По-лесно се общува в училище, ако се излезе от битовизма и "народняшкото" потупване. Останалото е волности за непосветени, които обичат да се доближават до другите твърде много...


Дигиталното като въоръжение или въображение


Дигиталното въоръжение "до зъби" има своите големи недостатъци. Изброявам по ред онова, което видях и чух: понякога ученикът се губи в системата от упражнения онлайн, има главоболие; това е застоял начин на живот, който трябва да се компенсира с активно движение; ресурсът, който може да се ползва е голям, но ученикът не умее да формулира, извежда и степенува; проблемно е как ще провокираме учениците да се задълбочават и анализират, ако всичко се предлага наготово: като цвят, музика и анимация (примерно); средата на обучение е важна, но съдържанието още повече; тепърва ще се изготвят онлайн уроци;


Мога да продължа да изброявам, но ще стане ясно, че виртуалното обучение е част от цялостната картина в образованието, което има своите нерешени проблеми от години: политически назначения на директори, Регионални управления на образоването, които по новия Образователен закон трябва да имат методическа функция, а понякога се използват за "мокри поръчки" и назначения на свои хора; учители има, но те често не отговарят на "калъпа" на МОН, и в един момент вече ги няма.
.
Системата е тромава и нереформирана, пенсионерите са твърде много. Прекалява се със справките, "облаците" се използват пак за събиране на административни документи и следователно за контрол. Става все по-тежко да се работи в училище, защото липсва фокус върху пет важни неща (примерно), които носят със себе си акценти, принципи и възможности за реализация на човека-ученик. Продължава инерцията, че ако нещо е записано, то се е случило. Няма ефективни модели, които да проверяват онова, което наистина се случва.


Отчете се, че грипните ваканции са оставали в миналото. Искам да припомня, че когато човек е болен (и е на легло), той не е във ваканция. Напротив, по правило се чувства зле и не е в състояние да учи или да прави нещо съществено.


Преди дигиталното е въображението, и ако установя, че технологичното пречи на развитието на творческото умение, моето и на учениците, избирам друг модел. Тогава, когато имам избор.


Писма за оригами
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Приближаващият край на дистанционното обучение


Министър Вълчев отчете адекватно, че дистанционното обучение е извънредна алтернатива и допълнение на обучението в реалната класна стая. Електронните платформи трябва да се използват за възлагане на задачи за самоподготовка. Това е точно така. Нямаше да се случи скоро нищо различно, ако не беше екстремната ситуация.
Очакват се промени в Закона за предучилищното и училищното образование, в които ще се предложи по време на извънредни ситуации да се превключва на обучение в електронна среда. Предвижда се още по линия на проекти за иновации да се даде възможност малка част от часовете след четвърти клас експериментално да се провеждат в електронна среда. Това ще е ограничено до 20%.


Социалистът Иво Христов определи дистанционната форма на обучение като провал. Това не е вярно, въпреки трудностите, не е вярно. Направихме каквото можахме: децата не бяха по улиците, преживяхме заедно уплахата от пандемията, ангажирахме ги, преглътнахме доста неуредици, изнамерихме начини на поведение и организация


Ще поканя г-н Христов на свой урок по литература в Zoom. Стига да не е против убеждението му да слуша как една внучка на "кулак" говори за двата варианта на романа "Тютюн". Обещавам, че ще поговоря за Лила и Ирина. Без предубеждение! Възмущението си обаче заради натиска върху българския писател Димитър Димов няма да скрия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Любопитно

  Наесен дистанционното обучение ще почне отново!

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Любопитно

  И ще се изхарчат едни хубави пари за таблети и обучителни системи!

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Да попитам другаря министър - ЩЕ ВРЪЩАТЕ ли на студентите платените такси за РЕДОВНО обучение ???
  КАК ЩЕ ГИ КОМПЕНСИРАТЕ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1661 Весело

  +++
  за авторката и написаното от нея.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  На мен лично ми беше много интересно да прочета преживяното от авторката, личния и поглед и анализ. Добре, че има такива ангажирани учители, които явно обичат децата и работата си.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Бих се радвал децата ми да имат такъв учител

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 7. 7 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Бих се радвала децата - моите и другите - да имат такива учители!
  Благодаря за споделеното, госпожо Боева!

  maribo2005
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  страхотен материал, който показва реалната ситуация във всеки един клас (с милеещ за децата преподавател) по време на т.нар. дистанционно обучение.

  учителската професия е изключително трудна и отговорна, много бих искал да имаме за министър на образованието не някакъв политически тулуп (както обикновено), а мислещ за учениците Човек!

  всички (и родители, и учители) искаме пирамидата да е наобратно - учителят трябва да е на върха, а задължение на чиновника (в МОН и инпекторатите) - да го подпомага всячески!

 9. 9 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Добрите учители са добри и дистанционно.

 10. 10 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#9] от "velvoofell":

  И добрите ученици също.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Така е ! МОН проспа всичко .Учителите си намираха удобни платформи ,всеки различна ,а децата губеха часове да се логнат в различните платформи . Не е успех . Само министърът се хвали ,но питайте родителите .

 12. 12 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Един мой пост преди 2 месеца относно отношението към учителите:
  Не бива да се очакват чудеса за няколко дни. Здравната каса от 2000г. досега колко пари похарчи и няма електронен регистър на здравноосигурените. Нямаме електронно правителство, тоол системата погълна стотици милиони и пак има фалове. НАП я хакнаха, системите на КАТ, МВР, Митници забиват често... Сега да искаме от учителите за няколко дни без никакви пари и техника, никакво предварително обучение, със собствени най-вече компютри - техни и на децата, да започнат дистанционно обучение на ниво е доста наивно. Да не говорим семейство с родители работещи дистанционно и 2 деца на училищна възраст. Колко компютъра им трябват?

 13. 13 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Мен пък този дълъг текст хич не ме впечатли. И накрая не можа да мине без традиционното политизиране на ситуацията.

 14. 14 Профил на vwj11615405
  vwj11615405
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "canuck99":

  най обичам да мразим

 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2144 Любопитно

  Неволята е добър учител, дори за учителите, а държавата помага най-добре... когато не помага.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2144 Любопитно

  До коментар [#12] от "Пламен Данаилов":

  Хайде сега оправдания. Телефона ти сигурно струва колкото два-три компютъра, достатъчно мощни за да се оправят с "школо"-то или друга подобна платформа...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK