Годишният доклад за дейността на ВСС – много думи, но не казва нищо

Излишеството на думи не съдържа оценъчни елементи, а още по-малко показва довело ли е охолството на действия до "подобряване функционирането на съдебната система в интерес на обществото".

© Юлия Лазарова

Излишеството на думи не съдържа оценъчни елементи, а още по-малко показва довело ли е охолството на действия до "подобряване функционирането на съдебната система в интерес на обществото".Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Пустословието може да приема различни форми. Понякога обхваща цели 258 страници и произтича от държавен орган какъвто е случаят с Годишния доклад за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) за 2019 г.


Съветът изготвя и внася в парламента посочения доклад по силата на чл. 30, ал. 2, т. 11 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Поне теоретично това би следвало да води до по-голяма публичност, прозрачност и отчетност на извършваните от органа дейности. Подобно задължение е в съответствие и със стандартите на Съвета на Европа, според които всеки съвет на съдебната власт "трябва периодично да публикува доклад за своите дейности, целта на който е, от една страна да посочи какво е свършил Съветът и какви трудности е срещнал, а от друга страна, да предложи мерки, които трябва да бъдат взети за подобряване функционирането на съдебната система в интерес на обществото."
Публикуваният от ВСС доклад обаче разкрива по-различна картина. Вместо посочване на конкретни трудности, с които съветът се е сблъскал и мерки, чрез които те биха могли да се преодолеят,


виждаме основно преразказ на правомощията, предвидени в Конституцията, ЗСВ и вътрешните правила


на ВСС и механично съчленяване на протоколи от комисии. Наистина, това разкрива големия обем извършени действия от страна на различните комисии на съвета, но на практика не става ясно какви са резултатите от тези действия. Излишеството на думи не съдържа оценъчни елементи, а още по-малко показва довело ли е охолството на действия до "подобряване функционирането на съдебната система в интерес на обществото". Напротив, ВСС изглежда прекалено фокусиран върху себе си, а не ориентиран към гражданите, които всъщност са "ползвателите" на правосъдие.


Пример за безрезултатно многословие е въпросът за начина на изготвяне и управление на бюджета на съдебната власт. Въпреки дадените заявки за въвеждане на реално програмно бюджетиране с ясни цели и план, а не, както досега, следване на исторически принцип (калкулиране на леко увеличение на похарчено предходната година), такова все още не е налице. Дано проектът "Въвеждане на програмно бюджетиране в органите на съдебната власт" успее да мотивира членовете, отговорни за тази дейност, до края на мандата си да изпълнят този ангажимент, за да могат данъкоплатците да виждат по-ефективно съставяне и управление на бюджета на съдебната власт. Освен това,


докладът не разкрива и редица слабости в работата на Комисия "Бюджет и финанси" на ВСС,


като оскъдни мотиви при решенията, неефективно планиране и т.н.


Друг пример за свръх описателното изброяване на дейности, от които обаче не е видно дали постигат определен напредък, се наблюдава и по отношение на дългогодишния проблем с натовареността. Макар мандатът на настоящия състав на ВСС да е преполовен, от доклада не става ясно защо след толкова време разработената от предходния състав на съвета Система за измерване на натовареността на съдиите (СИНС) все още не е усъвършествана и не се прилага. Видно от последния Анализ на натовареността на съдилищата през 2018 г., методиката за определяне на натовареността на съдиите, за съжаление, все още се основава само на количествени показатели. Въпросът за натовареността е пряко свързан и с този за съдебната карта. Макар в тази насока да се върши немалка работа и да се обсъждат варианти, все още липсва конкретно финално предложение за преформатирането ѝ по отношение на съдилищата.


ВСС е призван да защитава независимостта на съдебната власт. За съжаление, реакциите на ВСС в това отношение изглеждат непоследователни, а понякога са дори противоречиви. Докладът не отразява този недъг. Напротив, прозира


озадачаваща институционална деменция особено по случая с предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман.


Съветът отбелязва единствено, че на 27.09.2019 г. е призовал българското общество да "зачита конституционно установената независимост на съдебната власт" и "че всяка форма на вербална атака срещу личността на магистрат, опит за физическо въздействие и заклеймяване на съдии, във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт." Удобно обаче пропуска, че три дни по-рано на практика се включи в публичния линч срещу съдебния състав, постановил УПО и абсолютно недопустимо препрати случая за проверка към Инспектората на ВСС. А последващата, коригираща реакция, посочена в доклада, е следствие от подписания от над 300 съдии призив за защита на основни демократични ценности по повод публичните атаки срещу съда.


Като цяло докладът би бил далеч по-полезен, ако разчиташе на самокритичност, аналитичност и задълбоченост, вместо на огромен обем излишни подробности, които разфокусират вниманието от затлачените с години проблеми в областта на правосъдието. Липсата на резюме лишава дори добросъвестния читател от възможност да разбере какво всъщност е постигнал ВСС за подобряване на ефективността и качеството на правосъдието. Защото в крайна сметка правосъдието съществува за обществото, а не за чиновниците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  ...,,ВСС изглежда прекалено фокусиран върху себе си, а не ориентиран към гражданите, които всъщност са "ползвателите" на правосъдие.”

  Както винаги до тук...
  Имам чувството че си вървят по някакви определени си от сами тях коловози... и няма измъкване от тях ...

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  накратко дейността на излишеството от чиновници (не само във висшата съдебна клоака) е:

  съпортче тук, съпортче там ...

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Едно и също се коментира и се вижда ,а нищо ново не се случва или променя , така ,че всички приказки и коментари са излишни ,в тази държава нещата ще са така .

 4. 4 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 870 Неутрално

  От послушни калинки толкова, те ако можеха нещо повече нямаше да са там.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Преливането от пусто в празно е едно от най - добрите умения на това съсловие. По - добри са само адвокатите.

 6. 6 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Браво на г. Баксанова за професионалния анализ.
  За разлика от внимателно подбраните от партиите тулупи, зачислени за послушници във ВСС, които са вариант на трите маймуни 🐵🐒🦍.
  За разлика от тая слугинска измет ВСС, статията демонстрира детайлна визия за функциите и очакваната по дефиниция дейност на съдебната администрация.
  Ек. Баксанова ни доказва три важни неща.
  Първо. Има у нас подготвени, модерно мислещи и грамотно и ясно изразяващи се публицисти;
  Второ. Поради негодност и неграмотност на претендиращи за демократи политически задници, интелигентните, нормални и образовани българи не са парламентарно представени, съответно не са представени и във ВСС;
  Трето. Демократичната държава съществува благодарение на ежедневните грижи на активните, преобладаващи в обществото демократи.

  Navigare Necesse Est
 7. 7 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1036 Весело

  УжасТ... явно е като препечатките на ИПИ и Дойче Веле в Дневник ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 8. 8 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 674 Неутрално

  апандисита (ВСС) на апандисита (гешев) на апандисита (филчев)

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  И в Смолян имаше един такъв ,,КАДЪР” който се опитваше да влияе на определени дела... ама нещо се изнесе от града🤓... Стана му тясно...

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Адвокат Екемджиев може да попълни пропуските на "доклада":

  Адвокат Екемджиев пред БТВ на 2 май: "…понеже някои от челеновете на ВСС определиха съдържанието на клипа (заснет в съдебната палата) като порнографско, смея да твърдя, че в дейността на ВСС има откровена институционална порнография, която в много по-голяма степен злепоставя съдебната система.
  Достатъчно е да споменем Решенията на ВСС от 15 март, когато той реши да не се гледат никакви дела по време на извънредното положение, което означава че хората поставени под карантина по силата на телефонно обаждане от РЗИ без никакво основание, не можеха да обжалват пред съд тези мерки за изолация, въпреки че закона им позволява. На 30 март отново бе взето подобно решение.
  В състояние на извънредно положение, само съда е този който може да ни брани хората от административен произвол. ВСС с тези решения не просто абдикира, той дезертира от това задължение на съдебната система, като по този начин изложи на опастност от административен произвол всички хора! Ако сравним това с действията на медиците, това е все едно лекарите които трябва да ни лекуват от "Ковид19", да откажат, да напуснат болниците и да ги затворят. Така че този ВСС е направил много повече за злепоставяне на съдебната система отколкото един злощастен клип"

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Изобщо мафията се разраства тогава,когато бизнеса (олигарси,монополи)е наплетен със политиката(общински съветници, депутати),политиката -със съдебната система( прокурори, съдии, магистрати...)... ТЪЙ ТЯ...🤓🤓🤓

 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#10] от "Рим":


  ,,административният произвол” винаги е съществувал... Сам виждаш !

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Наблюдава се НЕ РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ, а СЛИВАНЕ НА ВЛАСТИТЕ ...

 14. 14 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 35 Любопитно

  До коментар [#13] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Къде се наблюдава? В либералните медии ?

 15. 15 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 35 Неутрално

  От Дневник нищо добро няма да чуем нито за съда, нито за прокуратурата, нито за правителството.
  В това няма нищо странно и не трябва да се очудваме, че докато Прокопиев е обвиняем им е наредено да атакуват институциите ежедневно.

 16. 16 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 297 Неутрално

  нещо за "пробитата" система за случайно разпределение? или вдигнахме пушилка да скрием едни 75 млн и решихме да я оставиме

 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#16] от "lpi31580057":

  Александър да ти отговори🤓... Той знае...

 18. 18 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много думи, а не казва нищо?

  Като писарушката мъка на рояците "екперти" на ИПИ?

  Ама, поне е веднъж годишно.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Весело

  До коментар [#13] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":Къде се наблюдава? В либералните медии ?
  —цитат от коментар 14 на Александър


  Кои са нелибералните медии?
  Може би свинските? Я изброй няколко нелиберални медии в България.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 35 Весело

  До коментар [#19] от "Рим":

  Тия, които не са финансирани от чуждестранни фондации.

 21. 21 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Класическа властова гонорея. По ГЕРБерско време е така

 22. 22 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 200 Неутрално

  По Конституция не си спомням да има такъв орган ВСС - я гледай колко минерална вода си насложили, а хората - обикновените - си я купуват, айде - аман от банкетаджии, пир по време на чума - от 30 години обедняваме все повече и повече, но банкета трябва да продължи, ех, да беше Чърчил да им покаже вратата, айде Сталин е зловещ пример, но поне Император Франц Йозеф, австрийската съдебна система не познава засечки, ами Босна и Херцеговина - ООН има прави такава перфектна система - че работят на мига, а тук - ВСС, ВАС, СНС, СПС, просто да има синекурни длъжности - познавам един стар Председател на Апелативния съд (Менев - аз съм бил партньор по едно дело с него), толкова блестящ юрист - без никакво ВСС, познавам Ваня Тотолакова от Велинградския съд - блестяща юристка - сега е в Районен съд София - отново отлична работа, но - думата кадруване ми напомня на едни мрачни години - където имаше и партийни секретари и други работи.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Че те какво са свършили, че и доклад да пишат.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3460 Неутрално

  Еее ко да праим? ВСС не дава отчет за работата си, льош. ВСС дава отчет за работата си пак льош

 25. 25 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#20] от "Александър":

  недей да петниш факела, необработено захарче такова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK