Абсурдни и произволни - Дянков и Трайков за обвиненията им по делото ЕВН

Трайчо Трайков

© Георги Кожухаров

Трайчо ТрайковДелото за продажбата на миноритарния държавен дял в дружеството "ЕВН Електроразпределение България" АД преди 9 години (известно като делото EVN или за медийна употреба като "процесът срещу Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков" - трима от шестимата обвиняеми) е пред приключване. В събота (20 юни) в Специализирания наказателен съд бяха изслушани обясненията на шестимата обвиняеми и съдия Вилислава Ангелова обяви преминаване към пледоариите на прокуратурата и защитата в същия ден. Тези на двамата прокурори приключиха (за около 6 часа) и те поискаха ефективни присъди (наказание със затвор) и промяна на мярката на обвиняемите към задържане под стража.


"Дневник" публикува обясненията на обвиняемите пред съда едно към едно. Това на Иво Прокопиев четете - тук, , на тримата обвинени от инвестиционен посредник "Булброкърс" - тук .


Обясненията пред съда на бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, който се включи във видео връзка от САЩ:


Трайчо Трайков: Няма нищо, за което да бъда обвинен
"Мисля, че и вие се убедихте, че няма абсолютно нищо, в което да бъда обвинен за дейността си като министър на икономиката, енергетиката и туризма. На което вероятно се дължи и липсата на някаква смислена формулировка в обвинителния акт.


Бих могъл, но ще си спестя обясненията по всички измерения на абсурдността на този процес. Единствено ще кажа, че ефектът му върху мен се изразява в години блокиран живот, проблеми от всякакво естество, тормоз над мен и семейството ми. Надявам се всичко това да приключи."


Симеон Дянков: Обвиненията са произволни и нямат общо с моята дейност


Не съм извършил престъплението, за което е внесен обвинителиня акт срещу мен. Като заместник министър - председател и министър на финансите на Република България не съм извършил никакво деяние, което да е престъпление. В моята работа като министър на финансите не съм нарушавал закона. В дейността си съм посветил изцяло знанията, силите, амбициите, за да служа на държавата. Оставих финансите във великолепно състояние.


През цялото си управление като министър на финансите и заместник министър - председател никога и по никакъв начин не съм нарушавал действащите закони в Република България. Дейността ми е била подчинена на задачата да укрепвам икономиката на държавата, като съм се ръководил от разбирането, че това е жизнено важно за страната ни и народа. Тежките управленски решения, които трябваше да вземам през този кризисен период, винаги са се подчинявали на принципа, че каквото и да се прави, то винаги трябва да е в рамките на закона.

Симеон Дянков

© Надежда Чипева

Симеон Дянков


Посочените в обвинителния акт обвинения са произволни и нямат общо с моята дейност. Обвинението, че съм разпоредил на Емил Караниколов да възложи изготвяне на приватизационна оценка на остатъчен държавен дял в размер на 33 % от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД, която е занижена, е абсурдно твърдение. В обвинителния акт е записано, че съм превишил властта си чрез разпореждане спрямо г-н Караниколов. Първо подобни действия спрямо г-н Караниколов аз не съм извършвал. Второ, Иво Прокопиев аз го познавам бегло, нямам никакви връзки с него.


Процедурата по определянето на стойността на акциите категорично изключва моето участие. С Емил Караниколов не съм се срещал, за да му разпоредя да бъде занижена оценката на акциите. Не съм имал контакти с "Булброкърс" ЕАД нито по повод този договор, нито по повод друг договор.


Дейността ми като министър на финансите е подчинена нормативно на строги правила. Всички решения, както и това, се вземат колективно от Министерския съвет. Известно е от материалите по делото, че решение за приватизаиця на ЕВН е в резултат на решение на Министерски съвет, защото това е законното положение. Безсмислено е да разпореждам на г-н Караниколов каквото и да е, защото законът не ми дава такава възможност.


От всички доказателства по делото, а и от обвинителния акт отсъства твърдение, че аз съм се облагодетелствал от тези сделки. Прокуратурата е събрала доказателства, които не установяват, че аз съм се облагодетелствал, защото това е точно така. Години наред ме съпътстват лични притеснения и притеснения на моето семейство от този тежък наказателен процес без да имам никаква вина. По-миналата година почина майка ми в ден с особено негативни медийни коментари по процеса. В този ден аз от вашата зала отидох в моргата.


Заявявам още веднъж, че съм невинен. Аз не мога да въздействам на Караниколов, защото той като председател на Агенция по приватизация изпълнява решение на Министерския съвет. В качеството ми на министър на финансите ми е известна процедурата по Закона за приватизация, според която финансовите параметри на извършваните от лицензирани оценители оценки се извършва от надлежни експерти, които носят наказателна отговорност за занижени оценки. Определеният от тези експерти размер на оценките се контролира от Борда на Директорите, от Председателя на Агенцията по приватизация и от Комисията за държавен и финансов надзор. В този смисъл е безсмислено аз да разпореждам на изпълнителния директор на Агенция по приватизация и следприватизационен контрол след като от мен те не зависят.


Процедурата по продажбата на акциите на ЕВН е законово регламентирана и моето участие там е изключено в качеството ми на министър на финансите. Заявявам, че аз нито съм имал желание да въздействам върху Караниколов, нито съм имал възможност да му въздействам, нито съм му въздействал. Не съм нарушил задълженията си по законите на Република България.


По време на моето управление България постигна икономическа стабилност, нещо което беше и многократно потвърдено в докладите на Европейския съюз. Обвинението срещу мен е грубо нарушаване на закона.


Още за делото - тук и тук.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK