Всенародният стабилитет в България 2030

Посланието към нас – реално подобрение в съдебната система и в укрепване на институциите няма да има, това не е приоритет и всякакви очаквания са нереалистични.

© Цветелина Белутова, Капитал

Посланието към нас – реално подобрение в съдебната система и в укрепване на институциите няма да има, това не е приоритет и всякакви очаквания са нереалистични.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Мине се не мине и някое и друго десетилетие, откак ГЕРБ са окупирали цялата власт в ръцете си, и трябва да се пише нова стратегия и визия за развитието на България. В случая това е Националната програма за развитие България 2030. В този стратегически документ трябва да се побере виждането на властимащите за България във всички сфери на управление - въобще колко и докъде ще е благополучно обществото ни в следващите 10 години. Едно от водещите министерства при подготовката на дългосрочните държавни цели в областта "Институционална среда" е Министерството на правосъдието (МП), начело с министър Данаил Кирилов.


Амбицията на правосъдното министерство за идните 10 години отчайва, но не изненадва.
Посланието към нас - реално подобрение в съдебната система и в укрепване на институциите няма да има, това не е приоритет и всякакви очаквания са нереалистични. Ето и подробностите:


Повечето цели, които МП ще преследва до 2030 г. са подобряване на стойностите:


- За "контрол на корупцията" - от 28 позиция в Европейския съюз сега до към 27 през 2030 г. Ако си дадем сметка, че страните вече са 27, след като Великобритания напусна ЕС, целта е съвсем реалистично постижима, а и няма да изисква кой-знае какви усилия да останем отново последни;


- За "прозрачност на бюджета" - от 21 сега до 20 през 2030 г.


- За "независимост на съдебната власт" - от 24 сега до 21 през 2030 г. и т.н.


Вижда се, като да го е налегнала една амбиция министъра, направо е застинал в устрема си.


Разбира се, когато се мислят национални стратегии и приоритети, подчертано трябва да се взема под внимание историческият напредък, през който България препуска през последните 10 години. Както добре ни е известно, това правителство е на път да постигне преустановяване от страна на Европейската комисия на ежегодния мониторинг върху съдебната власт и борбата с корупцията. Проблемите са решени, целите - изпълнени. В доказателство на това ще разгледаме


"какво ново" се предвижда в целеполагането на настоящата власт:


- Първата цел: "укрепването на независимостта на съдебната власт, което е сред основните фактори, гарантиращи повишаване на доверието на обществото и бизнеса и спазването на върховенството на правото" - това е първата цел от 2020 г. за 2030 г. Връщаме се през вече далечната 2014 г., когато е актуализирана Стратегия за съдебна реформа 2014 - 2020 г. и с почуда откриваме същата цел - да "постигне действени гаранции за независимост на съда и съдебната власт". Цикличен е животът на напредъка в България, там откъдето сме тръгнали, там се връщаме и натам напредваме.


- Втората цел: "електронно правосъдие и електронно управление" - това съвсем съвпада с цел № 5 от стратегията от 2014 г. Повторението е майка на напредъка, а вероятно и на тъпченето на едно място.


- Трета цел, съвсем очаквано: "борба с корупцията". Също съвпада със специфична цел № 3 от стратегията от 2014 г. Но докато през 2014 г. са посочени конкретни действия, свързани с подобряване отчетността на прокуратурата и изясняване статуса на главния прокурор, то през 2020 г. целите ще се постигат чрез: "интервенции по отношение на независимостта на съдебната власт и намаляването на регулаторната и административна тежест в хода на охранителното производство, както и ще бъдат предприети по-активни мерки с антикорупционна насоченост в административните структури към министъра на правосъдието." Трудно е да се анализират подобни неща, първо трябва, чрез тълкуване, да потърсим имат ли смисъл въобще.


Прочитът на очевидно амбициозната стратегия, поверена на министър Кирилов, оставя


трайното убеждение за лош препис на стратегията от 2014 г.,


която е актуализация на тази от 2010 г. (също изчезнала от интернет пространството) от първото правителство на ГЕРБ. А като надникнем и в Управленската програма на настоящото правителство, представена през август 2017 г. и впоследствие свалена от сайта на Министерския съвет, ситуацията става съвсем неприятна. Получава се така щото има стратегическа мисъл в изобилие и абсолютна безрезултатност на практика. ГЕРБ сменя управленските си коалицинонни партньори, извървява се поредното правителство на Борисов, но целите остават непромени при очевиден мощен напредък.


Ако останат хора в България то те ще са от тези, за които стабилността е най-важното нещо - стабилност в застоя.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Solomon Sdron
  Solomon Sdron
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Стабилна ще е България през 2030г,а чекмеджето на Бочко ше е по-голямо и по-пълно.А Трайча,Дянко, Прокопа и Иванчева през тази година ще излязат предсрочно от затвора,след амнистия на президента Васил Божков!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Оооо дА. Светлото бъдеще А. А проводниците, проводниците ще станат ли най после цели или ще я караме още на полупроводници ???

 3. 3 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "интервенции по отношение на независимостта на съдебната власт и намаляването на регулаторната и административна тежест в хода на охранителното производство, както и ще бъдат предприети по-активни мерки с антикорупционна насоченост в административните структури към министъра на правосъдието."

  От Барни с любов.

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1434 Весело

  Стабилност в безвремието. У цитираната визия, няма ли нещо за е-правителство?

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всички знаят, че"шефа", не е по четенето. От Божков разбрахме, че и министърът на финансите не чете какво гласува и подписва.
  Сега разбираме, че и министърът на правосъдието не "си причинява" четене на документи и стратегии. В противен случай щеше да знае, че стратегията им е "пунта мара". (За този човечец, имам съмнение, че въобще е в състояние да осмисли писан текст)

 7. 7 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Да разбираме ,че ще се развиваме стабилно за запазване на последното място по всички негативни показатели на развитие измежду европейските страни .

 8. 8 Профил на Solomon Sdron
  Solomon Sdron
  Рейтинг: 8 Разстроено

  [quote#5:"witch_doctor"][/quote]

  Господине,вие не сте демократичен българин!
  Нима искате великите българи които съм споменал,да изгният в затвора!?

 9. 9 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За начина на управление на България трябва нова дума -- например Bulgarchia.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Ех този стабилитет, ще скара хората с властта. Ма, така е. Не щат да четат програмите на правителството, не слушат отчетите бойкови в които се казва, колко добре се развиваме. Как цъфтим, като китна розова градина. Е, плод няма и не се очаква да има в близките десетина години, като нямаше и до сега. Само някои хора намазаха яко, но пред нас е светлото капиталистическо бъдеще. Там ни очакват реки от мед и масло и язовири с руйно червено вино(да не се бъркат с пресъхналия пернишки язовир и тръбата, от която текат фекалии). Така, де. Хубавите неща искат време и жертви. Време - да се доокраде всичко останало. Колкото до жертвите, това сме всички ние.

 11. 11 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 904 Неутрално

  От Барни с любов.
  —цитат от коментар 3 на Mushichka

  Тоя нямаше ли да подава оставка след определен резултат в един определен доклад?

 12. 12 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Българското общество е екстракт от аморалност, отказ от цивилизационни ценности, беззаконие, конформизъм, корупция, синдрома на „малкия“ и самотния човек. Злото и престъпността станаха баналност. Политическия цинизъм формира тази среда и се срастна с нея. Премиер на държава, който се охранява от специализирани държавни органи, който спи с пистолет на нощното шкафче, и е сниман неизвестно от кого, в строго охранявана зона, е категорично доказателство, че премиерът е гангстер, който явно е сгафил в някакви гангстерски дела и знае, че в подземния свят присъдата му е произнесена. И знае много добре, че в един момент, специализираните представители на специализирания държавен орган могат да се "разсеят" и тогава ще му трябва пистолета. Колкото и сам да си ги избира и на всяка смяна да им раздава пачки с пари. Затова пищова се държи на една ръка разстояние. Излиза, че начело на държавата, която безвъзвратно е компрометирана, стои гангстер. Това е безспорната истина. Кой е виновен за всичко това, което се случва в България? Всички ние. Абсолютно всички. Едни с алчността си, други с мързела и социалната си апатия, трети с некомпетентността си, но с претенции да разбират от всичко, четвърти с вродената си омраза и завист към себеподобните си, пети с естествената си тъпотия (тези се оказаха твърде много), шести с това, че са корумпирани, седми с това, че гласуват за корумпирани.... Резултатът - деградация! Няма по-голяма сила на света от прост човек с голяма власт. Ботев ги е наричал "чорбаджии изедници" и си е навлякъл гнева им. Бил е намразен и от БПЦ, заради изваждане на показ на истинското лице на много църковни и божии служители. Не е пропуснал и обикновените страхливци, които са се крили под фустите на жените си, когато минава четата му и има нужда от военна подкрепа. Истината боли, но е истина!
  Днес всички плачат върху празния ботевски гроб! Него обаче го няма там, защото той е по-жив отвсякога. Политическата ни смет днес оплаква на неговия гроб собствената си немощ и извратеност. Иска да се закичи с чужд подвиг, неприсъщ за червеи. Негодници, облечени в суета. Национални предатели в костюми на управленска слава! Срам.
  Ботев е голям! По-голям от всички нас, защото е имал мечти. И е платил с живота си, за да не му попречи някой да мечтае. И сега стои над всички нас като национален небосклон и ни казва всеки ден : "Не се предавайте!" Но няма кой да го чуе.
  Когато диктатурата е факт, революцията е дълг!

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анти Шишковци":

  Много силен текст, поздравления!

  Дано да го прочетат повече хора, а не тролове и простаци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Разстроено

  Човек се пита сам вече , има и изобщо смисъл да очакваш нещо положително от тези хора и това си е истински прогрес с цената на 5-6 поколения......( поколенията да се броят назад и напред поотделно !).

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анти Шишковци":

  От 1878 година до днес в България докопването до властта и до държавна служба винаги е било свързано със лични облаги и собствено благоденствие. Нямаме период да посочим за пример.
  Според мене и до 2030 и до 2040 ще е така.
  Затова всякакви спорове са безмислени.
  В момента официално така да се каже в България годишно се "крадат" от държавният апарат от 600 милиона до 1 милиард лева.
  Народът пък му е намерил цаката със черната икономика и не внася в хазната между 12 и 16 милиарда лева годишно.
  Това е видимата страна. И понеже всеки го знае някак си обществото се е нагодило.

 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Народът пък му е намерил цаката със черната икономика и не внася в хазната между 12 и 16 милиарда лева годишно.Това е видимата страна. И понеже всеки го знае някак си обществото се е нагодило.
  —цитат от коментар 15 на Да вярваме на истината

  При 40% данъчно бреме, м/у 12 и 16 млрд. невнесени данъци означава необложени 30-40 млрд. БВП. това е 30% от БВП. Финансовият министър трябва да си подаде оставката. Не ли.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 17. 17 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Стабилност в безвремието. У цитираната визия, няма ли нещо за е-правителство?
  —цитат от коментар 4 на tsyrvulan


  Това с е-правителството никога няма да стане, корупцията лъсва веднага. Бокича няма да си го причини.😁😁😁

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":

  Най-добре е била България между 1934г. и 1944г.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  До коментар [#17] от "foxa5":

  Тцъ,"е-правителството" също може да бъде корумпирано. "Е-правителството" ще усложни корупцията,но ни най-малко няма да я спре. Просто Борисов не иска да си усложнява крадненето с "е-правителство"...

 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Трудно управляемата цигания, завлядяла България след присъствието на ГЕРБ във властта, няма нищо общо с програмата, с която дойдоха на власт. Това което пишеше в нея не изпълниха и на 10 %. Това е ГЕРБ. След още 10 години България няма да я има, ще има Догания.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  " Получава се така щото има стратегическа мисъл в изобилие и абсолютна безрезултатност на практика."

  Което ни обрича на едно престъпно статукво, което паразитира върху нас именно чрез зависимостта и подчинеността на съдебната ни система на сараите !

 22. 22 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Българското общество е екстракт от аморалност, отказ от цивилизационни ценности, беззаконие, конформизъм, корупция, синдрома на „малкия“ и самотния човек. Злото и престъпността станаха баналност. Политическия цинизъм формира тази среда и се срастна с нея. Премиер на държава, който се охранява от специализирани държавни органи, който спи с пистолет на нощното шкафче, и е сниман неизвестно от кого, в строго охранявана зона, е категорично доказателство, че премиерът е гангстер, който явно е сгафил в някакви гангстерски дела и знае, че в подземния свят присъдата му е произнесена. И знае много добре, че в един момент, специализираните представители на специализирания държавен орган могат да се "разсеят" и тогава ще му трябва пистолета. Колкото и сам да си ги избира и на всяка смяна да им раздава пачки с пари. Затова пищова се държи на една ръка разстояние. Излиза, че начело на държавата, която безвъзвратно е компрометирана, стои гангстер. Това е безспорната истина. Кой е виновен за всичко това, което се случва в България? Всички ние. Абсолютно всички. Едни с алчността си, други с мързела и социалната си апатия, трети с некомпетентността си, но с претенции да разбират от всичко, четвърти с вродената си омраза и завист към себеподобните си, пети с естествената си тъпотия (тези се оказаха твърде много), шести с това, че са корумпирани, седми с това, че гласуват за корумпирани.... Резултатът - деградация! Няма по-голяма сила на света от прост човек с голяма власт. Ботев ги е наричал "чорбаджии изедници" и си е навлякъл гнева им. Бил е намразен и от БПЦ, заради изваждане на показ на истинското лице на много църковни и божии служители. Не е пропуснал и обикновените страхливци, които са се крили под фустите на жените си, когато минава четата му и има нужда от военна подкрепа. Истината боли, но е истина!Днес всички плачат върху празния ботевски гроб! Него обаче го няма там, защото той е по-жив отвсякога. Политическата ни смет днес оплаква на неговия гроб собствената си немощ и извратеност. Иска да се закичи с чужд подвиг, неприсъщ за червеи. Негодници, облечени в суета. Национални предатели в костюми на управленска слава! Срам.Ботев е голям! По-голям от всички нас, защото е имал мечти. И е платил с живота си, за да не му попречи някой да мечтае. И сега стои над всички нас като национален небосклон и ни казва всеки ден : "Не се предавайте!" Но няма кой да го чуе.Когато диктатурата е факт, революцията е дълг!
  —цитат от коментар 12 на Анти Шишковци


  И така, какъв е българският вариант на партийното строителство на нови партии, независимо от идеологическите им претенции, тяхната организация, строителство и развитие, за да стигнем и до техния политически маркетинг? За тяхно най-голямо съжаление, новите партии у нас сякаш са извадени от един и същи „калъп“, чийто най-видими и общовалидни особености са следните:

  1. Наличие на индивидуална фигура, известна повече или по-малко в общественото пространство чрез свои действия през изминали години – известен журналист; човек, заемал висок държавен или правителствен пост; популярен шоумен; друга личност, лансирана с неизвестни по произход средства, но успяла да увлече свои последователи; бивши партийни функционери, отцепили се от „партията-майка“ и др., в т. ч. и известни бизнесмени, търсещи политическа изява (като Ковачки, Марешки и др.).


  2. Наличие на парична маса, с която се финансират въпросните партийни „проекти“, като най-често зад тези средства стоят други фигури и/или богати бизнесмени, разполагащи със съответните финанси, но по една или друга причина не желаещи да се афишират пред електората.

  3. Наличие на приятелски, дори съучастнически медии, както и на редица малобройни, но изключително активни в социалните мрежи, кресливи съмишленици, представящи идеологията и изявите на въпросната организираща се или вече регистрирана партия като единствено правилната и „истина от последна инстанция“. Усъмнилите се в това се подлагат на тотален медиен остракизъм, като не им се спестяват и най-обидните епитети и хипотези за стабилност на менталното и психическото здраве и т. н.


  4. Крайно аматьорско виждане изобщо за политиката, далеч от всякакви теории и още по-несръчна политическа практика при основаването, организацията, набирането на кадри, развитието, коалиционните политики, представянето на избори, участие във властта или в опозиция.

  5. Яростна съпротива на всеки опит за дори дружелюбна корекция на вижданията и/или действията, а градивната, конструктивна критика се посрещат „на нож“ и с порой от обидни епитети.

  6. За първа, най-важна и всеобхватна задача се приема унищожаването на репутацията на политическия опонент, без да се подбират средства, внушения, инсинуации, компромати, фалшификации на документи и др.

  7. Непрестанни призиви за „бунт, за борба“, нескончаеми въпроси „какво чакаш, народе“, постоянни питания „кога ще станеш да изметем диктатора“ (защото „Когато диктатурата е факт, революцията е дълг!“, нали?) и никакъв, дори и най-малък опит да се даде пример като как точно да се мотивира този „народ“, за да излезе да се бие за хатъра на мотивиращите го, защото последните никога и при никакви обстоятелства няма да излязат на улицата или на „барикадите“. Те са хора, които смятат, че всички останали са им длъжници, свикнали са винаги някой друг да им свърши работата и ако тя не бъде свършена, веднага са обвинени останалите, защото „мотиваторите“ никога не са виновни – виновни са винаги другите.

  8. Учудващ инат, т. е. безпричинно и безсмислено упорство за продължаване на безплодна политическа теория или практика, дори и когато тази вече поета линия на поведение, не води до никакви реални резултати от политическа полза за практикуващите ги. По същество това е поведение по добре известния калъп „с конски капаци на очите“, който е характерен с това, че не се държи никаква сметка за реалността – била тя политическа или обществена – като се губи всякаква връзка с нея.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#23] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  “На автора мога да у препоръчам да сравни предизборните програми на Гербиджа от последните 10 години - от 10 години все едно и също се "изпълнява"!”

  Неоживковизъм.

  Бойко Борисов се е учил (както самият той с гордост споделя) на държавническо изкуство от Правешкия гений.

  При неговото 30+ годишно царуване държавата вървеше от провал към провал, докато накрая завърши с национална катастрофа - мораториума на плащанията по дълга, последван от режим на тока и купонна система като във военно време.

  Провалите се отчитаха като успехи, а за катастрофата бе обвинена ... демокрацията.

  През 15-те си години на власт Бойко Борисов превърна първо София, а постепенно и България в разграден двор, в гето на беззаконие, африканска корупция, разруха и разпад. В подобна токсична среда (описана изключително майсторски от колегата в пост No12, виреят единствено мутри, милиционери и мутромилиционери (естествената кръстоска на генетично сродните мутра и милиционер).

  Резултатите са очевидни: последно място в Европейския съюз по всички смислени показатели на социално-икономическо развитие, първо по корупция, детска престъпност, смъртни случаи по шосетата и други белези на разпада на държавността.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#16] от "Николай Колев":

  Опа. Габровският тенекеджия пак хванат "в крачка"!

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#22] от "Santos":Пак ли са ви пуснали в неделя - свободен ден в санаторима в Карлуково?И ти хоп - тичаш на общия компютър в занималнята, да си пратиш записките от седмицата?Аз се бях малко притеснил, че електрошоковата терапия почнала да дава резултат върху тебе, щото се позагуби нещо. Ама сега съм спокоен вече. Ще има работа и хляб за каспичанските линейки.
  —цитат от коментар 24 на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките


  5. Яростна съпротива на всеки опит за дори дружелюбна корекция на вижданията и/или действията, а градивната, конструктивна критика се посрещат „на нож“ и с порой от обидни епитети.

 28. 28 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#18:"deaf"]До коментар [#15] от "Да вярваме на истината":Най-добре е била България между 1934г. и 1944г. [/quote

  На този етап ще се огранича само с цитати от Уикипедия:
  "От края на октомври 1933 година Военният съюз започва усилена подготовка на държавен преврат."
  "Непосредствено след преврата политическите партии и профсъюзите в страната са забранени, някои техни активисти са интернирани в провинцията и са взети специални мерки за ликвидирането на Българската комунистическа партия"

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#28] от "Uprsport":

  “...взети специални мерки за ликвидирането на Българската комунистическа партия...”

  Партията на “смелите хора - партизани, ятаци, борци против фашизма” (според десния евроатлантик Бойко Борисов).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  "Ако останат хора в България то те ще са от тези, за които стабилността е най-важното нещо - стабилност в застоя."

  Динамиката уж, не е чак толкова сложна наука :)

  Но тези хора трябва да отидат някъде? Въпросът е къде?

  1. Явно на Марс едва ли ще да е, въпреки че Мъск се кани да го колонизира. :)
  2. Няма и да е в Русия, въпреки че разни руски тролове не спират да хвалят Русия и Путин тука.
  3. Остана Запада, но не е ясно там как ще се е развил нео-марксизма и мулти-културизма. :)

  Та може да се окаже, че корупцията в България е за предпочитане от нео-марксистките западни правителства, а и те вече да са я докарали до по-зле от нас. :)

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Весело

  Барни сега ще се похвали ,è от 28 ,вече сме на 27 място .Трябва да черпи англичаните

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Любопитно

  До коментар [#30] от "realguru":

  Любопино предложение -вместо марксисти ,корумпирани комунисти

 33. 33 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#12] от "Анти Шишковци":


  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Силно и вярно да. И точно защото е вярно, е и много обезсърчаващо.
  Приемам, че съм песимист, но не виждам как ще свърши на добре.
  Дано не съм прав и въпреки всичко, България да пребъде.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK