Изграждайте характер и вярвайте. Ние всички сме направени от герои

Изграждайте характер и вярвайте. Ние всички сме направени от герои


"Дневник" препубликува от "Фейсбук" поздравителната реч на писателя Захари Карабашлиев към завършващия випуск 2020 в Американския колеж в София.


Уважаеми г-н президент на Американския колеж в София, скъпи зрелостници, родители, учители, гости. Чест е за мен да се обърна към Клас 2020 в едно от най-добрите училища, които съм посещавал. Поздравявам ви за отличната работа и успеха, който сте постигнали дотук!


Първо, нека призная - харесва ми цялата тази работа с тогите, шапките и въобще този "Хари Потър" маниер. Аз съм нямал шанса да се дипломирам така величествено, затова ще използвам възможността да му се порадвам, ако ми позволите.
Тук сте, за да се видите за един последен път, да си получите дипломите, да си хвърлите шапките във въздуха и да отидете да обядвате. Затова ще се опитам да съм кратък.


Както споменах, не съм се дипломирал бляскаво. В интерес на истината не помня да съм се дипломирал въобще, аз просто свърших гимназия, или по-точно "изкарах", и ако трябва да бъда честен, училището, в което го направих във Варна, не беше истинска гимназия, а едно от онези късни соц. учебни заведения, наречени УПК (учебно-производствен комплекс) и в тях се приемаха деца, които не бяха приети в добри гимназии. Там имаше всякакви лоши момчета, имаше и хубави момичета (но те ходеха с лоши момчета) и всички пушеха цигари. Не се чувствах на мястото си, бях някак самотен и изгубен. Имаше само един съученик, с когото си паснахме. (Запомнете това -


дори в най-ужасните места, в които можеш да се окажеш, винаги има един човек, с когото ще си паснеш.


Не съм сигурен дали това е Божия воля или човешка природа, но е даденост - човек никога не е сам.) Та, това момче, с което си паснахме и седяхме на един чин, знаеше точно какъв иска да стане - лекар и нищо друго. Учеше яко всички предмети свързани с медицина, чужди езици, беше фокусиран в своето призвание и по-късно приет в Медицинска академия.


Аз, от друга страна, откогато се помня, тайно исках да бъда писател, но ме беше страх да си го призная, да го изразя, дори да го кажа на глас, и не правех нищо по въпроса до много късно през живота си. Мислех тогава, че писателите са или отдавна умрели хора, или живеят в София. Отне ми години да осъзная, че съм грешал и не съм обръщал внимание на своето желание, и още повече години да го последвам.


Вижте, ако не обръщате внимание на това, което е важно за вас, ще се изгубите в онова, което не е.


Така, че сега ще споделя няколко неща, които съм научил, докато съм бил изгубен.


Ето:


Разпознайте какво ви движи. Ако има едно желание, което кара сърцето ви да бие по-силно - изследвайте го. Лекар, писател, рок звезда, учител, финансов брокер, архитект или дърводелец - ако ви вълнува - последвайте го, вижте къде ще ви отведе.


Но аз не съм тук да мотивирам онези малцина сред вас, които знаят точно какво искат от живота.


Аз искам да говоря за нас, останалите - съмняващите се в себе си, колебливите, онези, които не са сигурни, че имат призвание. Аз ви познавам.


Вие завършвате сега, приети сте в университети навсякъде по света и, басирам се, много от вас вече усещате натиск - от родители, приятели, от най-различни хора: "Е, какво искаш да правиш? Какво искаш да постигнеш? Каква е целта? Какъв е планът?"


Всички тези въпроси които те карат да се запиташ: "Аз не съм сигурен какво искам да правя, нямам и план Каква е моята страст всъщност? Само аз ли нямам цели? Може би пък нещо не е наред с мен?"


Ще ви кажа една тайна. Знаете ли защо те (обикновено възрастни хора, но не само) ви задават тези въпроси за вашите планове и цели в живота? Те питат вас, защото самите те няма отговорите. Надяват се вие да ги имате.
Аз казвам:


Нямаш план? Не се тревожи. Може би Бог има план за теб, но все още го разработва.


Мислиш, че Стив Джобс е знаел точно какво ще постигне в живота, когато е бил на твоя възраст? Мислиш Барак Обама е знаел? Не. Барак Обама е продавал сладолед. Джордж Клуни е продавал застраховки от врата на врата, Хю Джакман е бил парти клоун. Мислиш, че Хорхе Марио Берголио е знаел с точност, че един ден ще стане Папа Франциск? Не. Хорхе е бил охранител в бар в своите млади години. Да, Папа Франциск е работил като охрана.


Мисля, че по това си приличаме с него - и аз съм работил охрана. Всъщност, работил съм какво ли не: помощник готвач, DJ в клуб през 90-те, диспечер на камиони нощна смяна, барман, транжор на месо в крайпътен ресторант, радио-водещ в сутрешно предаване, сватбен фотограф и т.н и всичко това преди да напиша първото изречение на своя първи роман "18% Сиво". Бях на 40, когато беше публикуван, и най-сетне започнах да правя това, което винаги съм искал. Така че, повярвайте ми: нещата може да отнемат някакво време. Но вашият момент ще дойде. И трябва да сте готови за него. Това, което трябва да правите, докато чакате вашия момент да дойде, е изключително важно: изграждайте характер.


"Но аз нали вече си имам характер!" ще кажете. Да, имате. Но това е продължаващ проект, не трябва да спира когато навършиш 18, 21, или 40. Не спираш да градиш мост, когато си по средата на реката, нали? Не спираш да градиш триетажна къща, когато завършиш първия етаж, нали?


Никой не може да изгради твоя характер вместо теб.


Мисли за него като за плавателен съд. Лодка.


Да я строиш правилно е твоята най-важна и неотложна задача. Защото тази лодка е за теб. Ако я конструираш умно, ако използваш само най-добрите материали, ако я направиш стабилна и се грижиш за нея, тази лодка ще те отведе, където пожелаеш. Ще плаваш бързо и безопасно, ще покоряваш територии, ще откриваш нови земи. Най-важното - тя ще подслони твоята душа, ще предпазва твоите ценности, ще служи на твоя талант, какъвто и да е той.


От друга страна, ако си небрежен в тази задача, може да се окажеш с едно паянтово корито, което се люшка с най-леките ветрове и потъва с първата буря. (Внимание: Някои от най-талантливите хора, които съм познавал са били неуспешни в реализирането на своя талант. Техният характер не издържа натиска на света. Това е тъжна гледка.) Така че - изграждайте характер.


Ето и следващото важно нещо, което искам да споделя:


Имайте вяра.


Вярата е единственото, което никой не може да ви вземе и единственото, което вие можете да вземете, където и да отидете.


В 90-те, когато ситуацията в България беше станала непоносима, аз трябваше да напусна и да търся по-добър живот за себе си и семейството си в далечна Америка. Какво взех? Взех заем от приятели, взех малко дрехи,


няколко книги, няколко CD-та, взех своя характер и своята вяра. Беше достатъчно.


Така че имайте вяра. Вярвайте. И тук нямам предвид религия. Може да вярвате в Бог. Може да вярвате в Науката. Може да вярвате във Великия Дух. Може да вярвате в Музиката. Изкуството. Или Природата.


Но знайте, че само вярата в нещо по-голямо от вас ще ви накара да вярвате в самите себе си. А в края на краищата вярата в себе си е единствената вяра, която наистина има значение.


Така че нека две неща да запомним: Изграждай характер. Имай вяра. Мисля, че това е достатъчно за днес.


И накрая:


Като писател съм прекарал много години в изучаване на разказваческо изкуство, митология, литература и поп култура, търсил съм структурата на добрата история. Оказва се, че има един древен, универсален модел, който се повтаря във всички култури навсякъде по света. Виждали сме го във всякакви вариации и той е горе-долу такъв:


Хавра
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Един малко неуверен герой, който живее в Обикновен Свят, трябва да го напусне, и да тръгне на пътешествие в Непознатото. По пътя си среща съюзници и врагове, влюбва се и разлюбва, води битки, проваля се и печели в конфликти,


превъзмогва изпитания и в резултат на всичко това той/тя става по-силен, по-мъдър и се завръща у дома променен.


Звучи познато? Да. Приключението на Одисей. Но също така колебливия Люк Скайуокър от "Междузвездни войни", Хари Потър, Дороти от "Вълшебникът от Оз", Нео от "Матрицата" и разбира се Симба от "Царя Лъв". Симба е лъвче, принудено да напусне царството, да избяга в чужбина, да живее Хакуна Матата живот с безгрижните Пумба и Тимон, докато един ден не си спомня кой е, влюбва се, завръща се у дома, където му предстои най-жестоката битка с враговете-хиени, но побеждава. Симба става умен и отговорен лъв и се променя. Така променя и своите родни земи.


Американския митолог Джоузеф Камбъл изучава този разказвачески модел и го прави популярен като мономит, или Пътя на Героя. Трите етапа на този модел са: Напускане/ Инициация/ Завръщане. Изглежда твърде проста тази структура, но в нея няма нищо тривиално. Защо?


Защото това митологично пътуване е част от нашата човешка природа, то е гравирано в ДНК-то на нашето разказване и всеки от нас го изживява по един или друг начин. То е в нашите приказки за заспиване, които сме слушали като деца, в книгите, които сме чели, филмите, които сме гледали.


Ние всички сме направени от истории за герои. Ние всички сме направени от герои.


Героите са в нас. Героите сме ние.


Така че сега, вие сте колебливите герои в собственото си приключение. Вие трябва да напуснете вашия Обикновен свят и да се отправите към следващата част - тя е непозната, опасна, но и много, много вълнуваща.
Бъдете смели. Изграждайте. Продължавайте работата по своята лодка - закърпвайте дупки, ако се налага, полирайте, поддържайте И имайте вяра - тя ще ви отведе там, където не сте и мечтали.


Жажда
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

А спомняте ли си за момчето от гимназията, което искаше да бъде лекар и нищо друго? Ами, да, той стана уважаван лекар. Изгради кариера тук, после отиде в чужбина и работи в болници навсякъде по света ("Лекари без граници"), за известно време загубихме връзка. Преди няколко години се видяхме на един паркинг. Оказа се, че се е върнал в България, точно както и аз, има семейство и практика, и сега 30-ина години след гимназията се случи да сме почти съседи. Той, който знаеше точно какво иска и аз, който не бях сигурен до много по-късно в живота. Но пък неведоми са пътищата на Живота.


И сега, клас 2020 - аз официално ви изпращам на вашето Пътуване в Непознатия Свят - да печелите съюзници и врагове, да се влюбвате и да ви разлюбват, да водите битки, да се проваляте на тестове и да покорявате сърца, да се губите и да намирате отново пътя си, да влизате в конфликти и преодолявате изпитания, да станете по-силни и по-мъдри. А един ден, надявам се, да се върнете у дома променени. И знайте, че ако носите със себе си промяна, в тези земи ви чакат още много, много битки. Но в края на краищата - вие ще победите.


Тръгвайте сега. Бъдете герои!


И едно последно нещо: Не забравяйте да се обаждате на майките си. Често.


19.6.2020


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Komentarii Sjamandurev
  Komentarii Sjamandurev
  Рейтинг: 871 Весело
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  В 90-те, когато ситуацията в България беше станала непоносима, аз трябваше да напусна и да търся по-добър живот
  _____________
  Честито на човешкия ресурс и форматиран мат'рял който е готов за евакуация в полза на глобални либерастийски корпорации!
  И специални поздрави за тези които ще останат да се борят за живот с тулупите в родината на дедите си!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 785 Неутрално

  милият се смята за „писател“, а всъщност е потресно некадърен. а сиелата определено е перачница – само им вижте издадените заглавия.

 5. 5 Профил на Петя Д.
  Петя Д.
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Само един клас ли има във випуска? (силно се надявам да не е буквализъм от английски)

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Интересна традиция, която не знаех, че се практикува в България. Поздравления.

  А това изречение е много вярно:
  "И знайте, че ако носите със себе си промяна, в тези земи ви чакат още много, много битки."

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  "Ние всички сме направени от герои"

  Това не го разбрах?! Родители,които са "направили" някой комунист,герои ли са?! (Под "направили" да се разбира родили и отгледали.)

 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Скъпи, дипломирали се , приятели от Американския колеж.
  Не е необходимо да ставате нищо.
  Може и само с английски или само с компютър, с тази диплома, да си работите чудесно и да нямате никакви ядове.
  Пийте си и си живейте спокойно и не слушайте разни псевдовеличия.
  Може да сте си като спасители в ръжта. Да си седите на верандата на живота и да си гледате как останалите си играят.
  Пазете се от най - голямото зло, което е да се сбъднат напълно желанията Ви.

  А, който иска да е герой, да отиде да учи в Сащ, да изкара курс по стрелба, да си купи добри оръжия, да организира подобни на него/добри и честни хора/и като има такива "протести" и мародерства, вместо да се снима с пушки и снаряжение за фейсбук, да застане с тия пушки и с това снаряжение, рамо до рамо с полицията , параполицията, опълчението и т.н. и да пази гражданите от комунисти, разбойници и мародери.

  Да сте живи и здрави и не забравяйте, че същото може да правите и у нас, като тук цените на алкохола, са просто идеални.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#5] от "Петя Д.":

  Да, американска калка е, всички завършващи училище или университет в дадена година са "клас" :-), тази година е "клас 2020"

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3671 Весело

  До коментар [#6] от "BLM":

  Понеже е неделя, съм настроен много положително и искам да отбележа, че "този беден, огрухан и глупав народ" ражда и гении като теб. За протокола :-)

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Талантливо написано и вдъхновяващо, браво!

 13. 13 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 811 Неутрално

  "... училището, в което го направих във Варна, не беше истинска гимназия, а едно от онези късни соц. учебни заведения, наречени УПК (учебно-производствен комплекс) и в тях се приемаха деца, които не бяха приети в добри гимназии."
  Карабашлиев лъже. Първо - тогава нямаше гимназии, а ЕСПУ-та. Второ - всички минаваха през У-ПеКа-Та-та, това беше последниата година на ЕСПУ. Освен онези, които не бяха приети в добри Техникуми четири години преди 11-ти клас. Трето - лично мен ме излъга, като ми пробута в "Хавра" още една книга, изкуствено пришита и монтирана към основния сюжет, щото вече я е написал, а никой няма да й посегне - онези псевдо-руско-имперски измишльотини.
  Четвърто - хубава реч. Ама не е наша, българска.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#13] от "Араламбене му е майката":

  Природо-математическата и тя ли беше ЕСПУ с УПК?

 15. 15 Профил на vyd31648697
  vyd31648697
  Рейтинг: 9 Весело

  Речта е не само хубава, а много хубава, да не кажа страхотна и си личи че му идва от дъното на сърцето . За УПКто както колегата по-горе спомена Захарито бая е поизлъгал, ама той е писател и му е простено. Те писателите всичките са големи раздувки и обичат да разкрасяват нещата и да си измислят интересни случки , че иначе няма кой да ги чете.

  УПКто беше задължителния последен клас , който по някаква тъпа комунистическа приумица учениците от гимназиите, вместо да се подготвят за приемни изпити за ВУЗовете трябваше да изкарат в техникум по избор , щото да имали професия , ако не ги приемели във ВУЗ. Комунистическа свинщина от висш порядък.

  Ама да се върна на Захарито. Захарито наистина е пич. Заряза Америка за да следва мечтата си и да пише. И аз имах някаква такава мечта, но никога не я последвах. Цял живот работя високоплатена работа , която не обичам. Не се оплаквам, само констатирам.

 16. 16 Профил на mimilota
  mimilota
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rational":В Американския колеж. Там са си по американски тертип.

 17. 17 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 391 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=TBuIGBCF9jc

  Бледо и тъпо преписване на идеята от речта на адмирал МкРавен. Май и на Стив Джобс има такава реч. А иначе биографията му е ясна: пробвал се е в USA, видял че за чеп за зеле не става, и се върнал в България, понеже "В царството на слепите и едноокият е цар".

 18. 18 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добра мотивационна реч байдъуей. Истините в нея са казвани и друг път, но това не ги прави лишни, или неверни, или безполезни.

  Другарите отгоре, бъркат. Който и да е риторът, той не е там за да се покаже, а за да каже нещо което да мине през пердето на еуфорията.

  На фона на глупавите 12 послания тука от повечето от участниците една ластовичка не беше излишна.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 19. 19 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Един от любимите ми български автори.

 20. 20 Профил на Мариана Христова Мелнишка
  Мариана Христова Мелнишка
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Искрено, преживяно, изстрадано, красиво разказано от сърце - за утешаване и насърчаване:-) Един талантлив и родолюбив българин, който познава два свята и е решил, на кой от тях може да бъде по-полезен. Самият избор в живота на човека е същността на неговия успех! Добре, че се е върнал при родния си език и история, на които е необходим.

 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Прав е! Ако не си изградиш характер пропадаш в живота. Никога не можеш да реализираш плановете и мечтите си. Животът те стяга в менгеме и настава борба за оцеляване. Но за да оцелееш и да постигнеш нещичко се иска характер!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK