Как да станеш "автор" в ПИК

Как да станеш "автор" в ПИК

© baricada.org



"Дневник" препубликува със съкращения текста за експеримента, който сайтът "Барикада" направи с електронната медия ПИК, за да развенчае "сензациите" й и да информира читателите й. Като използва за повод нападките на премиера Бойко Борисов към президента Румен Радев от 17 юни - че го шпионира с дрон, авторът Николай Драганов изпраща фалшив сигнал до ПИК за "тормоза от дрона на президента върху местното население". Той веднага е публикуван, без да бъде проверен дали е верен. "Новината" все още си стои на сайта на ПИК.


"Елементарно е - просто измисли достатъчно налудна история и я изпрати", пише Драганов и посочва, че липсата на всякакви журналистически стандарти в подобни издания осигурява сигурна трибуна на измишльотини. Според него "в случая не става дума за медия, а за най-обикновена напомпана от властта пропагандна машина".


Целта на експеримента е да покаже на публиката как работи рупорът на властта - любим на премиера и главния прокурор. "Разбира се, най-големият въпрос е към политиците, които уж се разграничиха от "агенцията", а след още няколко месеца пак ще й наливат милиони покрай избори. Ако не друго, поне помнете къде се наливат тези пари и си помислете дали такива политици заслужават подкрепа", написа Драганов в профила си във "Фейсбук". Той припомня и ролята на "агенцията" в ръководенето на митинги и кампанията за избора на Иван Гешев за главен прокурор.




Сайтът "Барикада" съществува от 2016 г., основан от четирима журналисти, които са акционери в изданието. Пред "Капитал" един от съоснователите - Филип Буров, определя профила на медията като запълваща "вакуума от липсата на ляво-прогресивни медии в България". Буров казва, че пишещите в "Барикада" са обединени по отношение на това, което смятат за приоритети на обществото - "социална справедливост, човешки права, реална демокрация, намаляване и премахване на неравенствата".


Ето как се случва експериментът:


"Трето коляно боянчанин, а ме е страх да ходя по гащи у нас!"


За целта на експеримента първо го карай по-кротко. Измисли сравнително обикновена история - че си жител на Бояна и си виждал дрона. Разбира се, вмъкни в текста откровени глупости като това, че "те е страх да се разхождаш по гащи в собствения си дом" или че "понякога дронът каца в двора ти".


Стръвта е хвърлена, а само няколко часа по-късно твоят "разказ" на трето коляно боянчанин, в чийто двор кацат дронове и те е страх да ходиш по гащи, е публикуван и започва да трупа четения. Ако се вярва на хвърчащия почти като китайски дрон брояч на ПИК - хиляди четения.


Измислицата ти е възможно не само да доведе до безкритична публикация, но дори да принуди "журналистите" на "агенцията" да тръгнат из Бояна в търсене на мистериозния дрон. В резултат на твоя фалшив имейл "агенцията" толкова силно се развълнува от факта, че този път не е нужно сами да съчиняват нелепи истории, че дори "ПИК ТВ", предвождан от вездесъщата Ива Николова, включва камерите и потегля да дири дрона, зовейки гражданите да пращат нови сигнали. Какво пък, щом има един, значи може да има и други!


Първата статия е факт.

© baricada.org

Първата статия е факт.


"ЕКСКЛУЗИВНО! ПОЯВИХА СЕ СНИМКИ! НЕ НА СТРАХА И ТЕРОРА!"


Време е да нанесеш истински удар, като предоставиш и "снимка" на летящия президентски дрон. За целта освен от малко въображение се нуждаеш от фотоапарат, прозорец с гледка към гора, елементарни познания на Photoshop и от Google. Заснеми обикновен пейзаж през прозореца, като естествено няма нужда да чакаш покрай някой клон да прелети дрон. Просто напиши dronе в интернет търсачката и намери снимка на дрон, който ти изглежда по-голям и няма фон. Намали малко размера му, наложи го върху снимката на гората, размажи леко и затъмни снимката. Няма нужда да се стараеш особено - нивото на колажите в този сайт така или иначе ти дава основание да вярваш, че качеството на подобен фалш няма особено значение, стига до отговаря на целта.


1 – Снимай произволна гора, по възможност да се вижда и някоя къща. 2 – Свали снимка на дрон от интернет. 3 – Монтирай. 4 – Готово – вече си свидетел на летящия президентски дрон!

© baricada.org

1 – Снимай произволна гора, по възможност да се вижда и някоя къща. 2 – Свали снимка на дрон от интернет. 3 – Монтирай. 4 – Готово – вече си свидетел на летящия президентски дрон!


Когато си готов със снимката, премини към текста и този път вложи повече ирония, за да разбереш дали наистина са готови да публикуват каквото и да е. Кажи им например, че те е било страх, но си вдъхновен от смелостта на другите им читатели. След това можеш да напишеш, че всъщност си изпращал сигнали и преди, включително на районния кмет и на други медии. Не се притеснявай - никой няма да усети противоречието в това, че едновременно уж сега си получил увереност да кажеш "Не на страха", но си писал сигнали до медии и институции и преди.


Също така не се притеснявай, че ще те потърсят за коментар, ще ти поискат телефон или поне ще отговорят на имейла ти, за да поискат повече подробности или някакви доказателства. Например да видят дали изобщо живееш в Бояна и дали "гората" на снимката не е в друг софийски квартал. Експериментът показва, че няма шанс нищо подобно да се случи.


Експериментирай и се забавлявай. Напиши например, че "не си активист на ГЕРБ или почитател на Борисов", но пък си гласувал за него "5-6 пъти". Забъркай и други медии, например такива, които ПИК обича да атакува. За всеки случай и за допълнителна мотивация на редакторите. Не се притеснявай - както вече отбелязахме, няма шанс да се усъмнят, че всичко това е постановка.


За всеки случай не пиши твърде грамотно – това винаги е съмнително.

© baricada.org

За всеки случай не пиши твърде грамотно – това винаги е съмнително.


Бъди достатъчно притеснен - че в дрона може да има взрив, че си виждал и други дронове, но този е наистина много голям! Удивителни знаци и главни букви няма да навредят. Възмути се от този ТЕРОР НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, пък и от цензурата! В крайна сметка имаш и "снимка", така че всички абсурди са допустими.


Като например да се кръстиш "Цецо" - като бившия втори човек в ГЕРБ, а за фамилия да избереш "Методиев" - по бащиното име на Бойко Борисов. И да добавиш годината на раждане на самия премиер за автентичност на имейл адреса. Би могъл и да го съкратиш до ЦецоМет. Пак ти напомняме да не се притесняваш - няма начин някой да усети.


Готово е! На другата сутрин "новината" е факт. А като бонус може да получиш и споделяне на "новината" от известни "борци" с фалшивите новини, като Антон Тодоров например.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK