Рязкото превключване от крайно рестриктивни мерки към пълна слободия е престъпно

Карантината, която всички заедно изстрадахме, може да се окаже само ордьовър към онова, което предстои, ако изпуснем духа от бутилката.

© Цветелина Белутова, Капитал

Карантината, която всички заедно изстрадахме, може да се окаже само ордьовър към онова, което предстои, ако изпуснем духа от бутилката.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук" и е по повод нарастването на броя на заразените от коронавирус в България.


По времето, когато в България имаше всичко на всичко двама заболели от COVID-19, отделях по няколко часа на ден, в които дискутирах надълго и широко темата и превеждах осветляващи статии от международната преса.


Сетне открито критикувах като прекалени драстичните мерки, включващи забрана за посещение на парковете и планината и опасване на областните центрове с КПП-та.
Но както тогава, така и сега твърдя, че ако трябва да избирам между прекалени и недостатъчни мерки за предпазване от разпространението на болестта, в десет от десет случая бих гласувал за прекалените.


По-нататък, когато нещата напреднаха и от всеки ъгъл започнаха да изникват експерти по епидемиология, а фейсбук обществото постепенно се раздели на мутафчии и мангъри, ми се стори най-разумно да стоя настрана от темата.


Днес обаче се чувствам длъжен да кажа няколко думи.


Макар на (почти) всички ни вече да е ясно, че (по все още неизяснени докрай причини) голяма част от българите не са така уязвими от вируса, както (да кажем) хората в северна Италия,


опасността за всеки един от нас поотделно е точно толкова голяма, колкото и навсякъде другаде по света.


Всеки организъм реагира посвоему - и ако средната смъртност като процент от броя на диагностицираните със заболяването е около 5% (което само по себе си е доста страшничко), това по никакъв начин не означава, че шансът лично в и е да умрете, ако се заразите с коронавирус, е 1 към 20. (Аз например имам високо кръвно и начална фаза на диабет. Вие може и да нямате нито една от тези диагнози, но пък да имате нещо друго, способстващо развитието на болестта, за което не знаете.) И, не, младостта и отличният здравен статус далеч не гарантират леко преминаване на болестта, нито оцеляване - както вече видяхме при немалко случаи в страната и зад граница.


Затова смятам, че рязкото превключване на националната стратегия от крайно рестриктивни мерки към пълна слободия е не просто опасно, а направо престъпно.


Стремежът към колективен имунитет е абсолютен мираж и обрича хиляди на страдание и смърт.


(Проучванията показват, че дори във Великобритания, където броят на заразените и загиналите е в пъти по-голям, отколкото тук, не повече от 5% от населението е имало досег с болестта - но и за тези 5% не е сигурно, че са изградили някакъв имунитет.)


Единственият разумен и работещ подход за справяне с пандемията е описан от Томас Пуено в текста му The Hammer and the Dance (преведен и подробно преразказан от мен преди повече от три месеца като "Секирата и танцът"; може лесно да го намерите в търсачката на фейсбук).


Той се състои от две стъпки: (1) упражняване на драстични мерки за рязко и агресивно намаляване на коефициента на заразяване R (който в началото на пандемията беше около 2.5-3.0) до и под R=1 (защото именно в тази точка геометричното нарастване, характерно за всяка епидемия, спира).


С тази първа стъпка България се справи отлично.


Втората стъпка е (2) танц около R=1 чрез постепенно и предпазливо разхлабване на мерките и ново частично затягане при покачване на броя на заразените. И така - до откриване на ефективно лечение и/или ваксина (което може да отнеме години).


При втората стъпка България е на път да се провали т о т а л н о.


Разхлабването тук се случи буквално за една нощ и е повсеместно (включително разрешаване на огромни събития като футболни мачове, където рисковете са доказано най-големи). Това навежда на мисълта, че правителството (не говоря за нещото, наречено НОЩ, понеже на всички ни е пределно ясно, че решенията се взимат на по-високо ниво и са политически, а не медицински) или


(1) няма никаква идея какво прави,


или


(2) изобщо не му пука за здравето и живота на хората, за които би следвало да се грижи.


Вълната от заболели, която се задава, ще бъде по-драматична и далеч по-трудна за овладяване.


И когато на онези отгоре им светне, че са сгазили лука, вирусът отдавна ще е излязъл от относително затворените рамки на клъстерното разпространение и ще е плъзнал дифузно. Което го прави практически неовладяем.


Затова ви съветвам: п а з е т е себе си и околните!


Поддържайте дистанция, не се здрависвайте, мийте си ръцете и използвайте дезинфектант възможно най-често, носете маски при събирания, особено на закрито.


И дори лично вие да не се страхувате от COVID-19, не забравяйте: не е едно и също дали ще се разболеете през март, май, юли или октомври. С всеки изминал ден лекарите научават по още нещо за болестта и шансовете заболяването да ви убие или инвалидизира (да, за мнозина последствията са именно такива, макар за това да не се говори много) прогресивно намаляват.


* * *


Последно: нещо лично. До онзи ден и аз (като повечето от вас) нямах в обкръжението си нито един човек, който да е болен (или да е бил болен) от коронавирус.


В петък имах най-близкия си досег с коронавируса до момента.


Обадиха ми се колеги от компанията, която управлявам, за да ми съобщят, че предишния ден са ходили във фирма за резервни части, за да вземат оферта, и са разговаряли половин час със собствениците. Ден по-късно фирмата е затворена, а половината персонал (6 от 12 души) е с COVID-19.


Разбира се, пратих хората си (двамата, които са имали досег с потенциално болни -- макар конкретните хора, с които са се срещали, да не са диагностицирани със заболяването) незабавно до лабораторията, а след кратък размисъл реших да отида и аз. После се прибрахме вкъщи, за да изчакаме резултатите.


За наша радост са отрицателни. Но следващия път може и да не са.


И ако през последните два месеца се оплаквахме от "тежките последствия върху икономиката", 70-дневната карантина, която всички заедно изстрадахме, може да се окаже само ордьовър към онова, което предстои, ако изпуснем духа от бутилката.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  При ГЕБ е така . Виждам, че са отменили и коридора за пазаруване на хора над 60.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Преди дезинфектантите бяха задължителни на влизане в Лидл. Сега са пожелателни !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Весело

  Логично, властите повярваха, че всички сме подопашно-умнокрасиви като автора и понеже са "по-прости" и са чели само "Винету", решиха да оставят на умнокрасивитета да се пази сам. А сега другарят - пак недоволен! Иска да го диктатират и репресират, за да ни обяснява колко "тираничната власт" го лишавала от конституционни права.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#3] от "Reporter US":

  Проблемът е в отменените чартъри за морето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#3] от "Reporter US":Проблемът е в отменените чартъри за морето.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Мисля, че е на съвсем друго място - онова, което при нормалните хора е покрито с гънки, а при "умнокрасивите" е макет на идеално гладка повърхност.

 6. 6 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Решението е политическо, да.
  Не ми се иска да го пиша, но може би е правилното.
  Повече хора ще умрат от глад, отколкото от вируса.
  Това е.
  Няма партийност тук. Това реши ЕС.

  В САЩ поне в Масачузетс още пазарят онлайн и няма много отворени магазини.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Подкрепям напълно мнението на автора, като тайно се надявам да греша (загърбвайки здравия разум), а на баце калинките да се окажат прави и адекватни...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 910 Неутрално

  С тия балове, мачове и дискотеки нещата явно отиват на зле. А като добавим и неистовото желание да натъркаляме стотици хиляди курортисти от цяла Европа по плажовете ни и в контакт с продавачи, бармани и рецепционисти, нещата стават страховити.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Любопитно

  Това говорим от сума ти време - от затваряне на планината и парка, до отваряне на моловете и големите хотели ! Всички знаем какво ще последва накрая ! А това е заради едрия бизнес и Бетономорието ! Защо не отвориха само малките хотелчета ? Нали уж се грижат за дребния бизнес ?

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Този човек безработен ли е!?

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  "Рязкото превключване от крайно рестриктивни мерки към пълна слободия е престъпно"
  Така е, но нали послушахме този (да не казвам какъв) Мангъров?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма отменени чартъри. Всичко е за от първи юли.
  Тези от юни става въпрос са преместени за от първи юли.

  Вероятно до седмица нещата ще втасат с вируса, особено след признанията днес на извънредната пресконференция, за която не срещнах инфо тук.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 13. 13 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Подобно на твърденията от статията всяване на паника и страх е престъпно. Като има високо кръвно и начален диабет да вземе мерки за себе си. Да живее сред природата, да се храни здравословно, да следи имунната си система и кръвната картина. Обаче е много по-лесно да обвиняваш околните и държавата, че нищо не прави за него. А той да не прави нищо за себе си.

 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Целта навсякъде, включително и в САЩ е да няма дребен и среден бизнес изобщо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Доскоро се оплаквахте, че мерките били престъпни...

 16. 16 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 280 Весело

  [quote#5:"Reporter US"][/quote]

  Тва, на баце дебелото вратле ли имаш предвид дрогарю?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 17. 17 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Моето мнение е че нито влязохме правилно в карантината, нито излязохме правилно от нея. От крайности като пълно затваряне от днес за утре до юруш на маслините. Недомислици, недомислици във във всяко едно отношение. Защото в държавата ни, гласът на знаещите и можещите, на "онези с очилцата", както казва премиерът ни остава недочут и е без всякакво значение. Заради това и всичко научаване по трудния начин..вкл. и как да се справим с коронавируса.

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Мерките следва да са таргетирани. Защото е ясно, че рискът, вкл. като лайфстайл, не е еднакъв. Два месеца си озаптявах децата, защото хипотетично бяха някакви супер-преносители. Ха е минала бабичка на метър от тях, ха е ритнала петалата.

  С какво един градски умнокрасивец, носейки маска, ще помогне при всякакви помаци, торлаци и други дураци, които няма да спазят? Едни и същи хора ли са гастарбайтерите и ходещите в мола?

  Преди няколко седмици голямата дъвка беше Великден, църквите и причастието. Е не пламнаха православните, а евангелистите и мюсюлманите. Явно има нещо различно, но корона-чан тръгна по дълбоките потури и трябва да се действа съобразено с това, а не с мерки тип индулгенции за жълтопаветници, които обичат да показват колко са праведни.

 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ...................Втората стъпка е (2) танц около R=1........................

  Няма как да стане. Ще умрат повече хора от глад, отколкото от вируса.

  Маноле!
  Нарича се геометрична прогресия това, което ни чака.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "Reporter US":

  "Логично, властите повярваха, че всички сме подопашно-умнокрасиви като автора и понеже са "по-прости" и са чели само "Винету", решиха да оставят на умнокрасивитета да се пази сам."

  Айде сега обясни как в последните две, три седмици от CV-19 се заразяват само подопашно умнокрасиви понеже са оставени да се пазят сами.
  Заразени само подопашници, така ли смешник?

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#12] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/samo-za-den-150-poleta-do-burgas-otmeneni.html

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "lil_alex":

  Да, обаче не те умират, а относително млади хора от градовете.
  Това също е странно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Манолчо - колко хора в Столипиново мислиш ще прочетат призивите ти? Това, че с драконовските ограничения на Годжи опазихме ма'алите при първия щурм не значи, че там нещо се е променило - една искра като падне и после няма изгасяне.

 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Да помогна.
  Вожда на "Сектата на Мангърите от седмият ден".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Старо е.

  "10:01 / 16.06.20
  Чартърите не били отменени, а отложени
  Министърът на туризма Николина Ангелкова отрече изнесената в края на миналата седмица от кмета на Бургас Димитър Николов информация за над 100 отменени чартърни полета, като подчерта, че не става дума за отмяна, а за отлагане за месеците от юли до октомври: "Причината е, че до вчера нямаше как да летят, защото границите бяха затворени. Надявам се до края на юни - началото на юли всички да оперират чартърни полети."

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/16/4079296_koronavirusut_v_bulgariia_plevensko_selo_i_kvartal_v/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#22] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Това с умирането вече е и въпрос на медицинска логистика. Да не разправям какви са огромните разлики при лекуване на вирусни пневмонии между различните лекари. Някои само гъделичкат, или дори не разпознават състоянието.

  Докато дълбоките потури имат една черта - бързат да ходят на лекар, страхливи са. А някои работохолици около 40-те са свикнали дори да не забелязват, че са болни, докато съвсем не се влошат.

 27. 27 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 923 Неутрално

  При ГЕБ е така . Виждам, че са отменили и коридора за пазаруване на хора над 60.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Те па като се бяха засилили да го спазват...

 28. 28 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Айде сега обясни как в последните две, три седмици от CV-19 се заразяват само подопашно умнокрасиви понеже са оставени да се пазят сами.
  —цитат от коментар 20 на gmbh


  Вие няма как да се заразите от стоене пред компа. Или от писане на статуси във Фейсбук. Виж, ако някога бяхте ходили на истинска работа, можеше и да се зарази някой. Проблемът е, че раздавате акъл, без да го имате и заради вас страдат останалите.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Престъпни бяха както крайно рестриктивни мерки в началото на обявената пандемия, която по всички правила на медицината не беше никаква пандемия , така и пълната слободия в момент , когато заразените са много повече , отколкото бяха в началото.
  НОЩ се оказа престъпно безотговорен и некомпетентен.

 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#26] от "lil_alex":

  Не се сетих за това нещо.
  Верно, че така се случва вероятно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  До коментар [#19] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":
  " Ще умрат повече хора от глад, отколкото от вируса."

  Не само от глад , образно казано , но и от други болести , които бяха занемарени от вируса. Издигнахме Ковид 19 в култ. От всички други болести и от злополуки може да се умира , но не и от коронавируса.
  Глупаво , безразсъдно ,некомпетентно, безотговорно , но и престъпно беше поведението на умниците от НОЩ.

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Сетих се какви вопли бяха когато се реши да се въведат рестриктивните мерки. Как се нарушавали права, как задължението да се носят маски било незаконно и т.н.
  Който има заболявания ограничава до минимум контактите с външни хора, носи маска , стои си предимно вкъщи, мие си ръцете и т.н. Никой никого не влачи насила по ресторанти, кръчми и молове.
  А тези, които отиват по почивки в съседни страни да не би да не са заплаха за разпространение на заразата? Преди известно време една госпожа разпалено заявяваше, че си искала гръцкото море и никой нямал право да й отнема правото на почивка и то точно там.

 34. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#30] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  И още една хипотеза. Според някои проучвания изкарването на подобен тип гаден вирус (примерно миналата есен имаше агресивни и неприятни аденовироси и пикорна вируси) дава някакъв имунитет срещу короната. Тия хора ако живеят в такава мизерия, то имунната им система е свикнала, а и тялото е "свикнало да боледува". Има такова нещо- човек изгражда способност да кара вируси, без да се скапе. Аз съм жена и, разбира се, мога да изкарам сто неща на крак. Та и там така - неизнежени, кофти условия и корона-чан не може да ги събори.

  Също така като гледам някои снимки, доста от младите, починали от корона или с усложнения, са и бая габаритни, абе направо дебели.

 35. 35 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#28] от "Reporter US":


  Виж, ако някога бяхте ходили на истинска работа, можеше и да се зарази някой.
  —цитат от коментар 28 на Reporter US


  ???
  Че говедата и те ли разнасят заразата?

  Въпросът е с какво хотелиерите и ресторантьорите държат нашия доблестен Премиер, че пропука карантинните мерки!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Весело

  До коментар [#5] от "Reporter US":

  Не се безпокойте! Вирусът вас не ви лови! По тъпогрозните не ходи! 🤣😂

 38. 38 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Днес някъде четох, че според СЗО, в България втората вълна на Ковид-19 е налице!

 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  [quote#28:"Reporter US"]
  —цитат от коментар 36 на Ruse_Island
  Точно ти ли, троле, за "истинска" работа отваряш дума?! Професия - дигитален масов лъжец, хахах...[/quote]

  Не, той е хамалин на Сточна гара!
  Поне по монталитет е 100% такъв!
  Дигитален хамалин, ненавиждащ ония с очилцата!

 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Само на закрито....засега.
  И не мисля, че ще има някаква полза от това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  Вече не е точно така. Поне в Шумен. Имаше и има вирус в нашата болница...карат ги от Нови Пазар и Каолиново, но ме приеха с високо кръвно без проблем в спешното.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Весело

  Дигитален хамалин, ненавиждащ ония с очилцата!
  —цитат от коментар 39 на Alexander97


  Аз също съм "с очилца", но нямам претенции да казвам на 99,6% от хората какво да правят, защото съм се самообявил за умен и красив, както се опитвате да правите вие. За това и всички ви се присмиват и прилагат за вас старата поговорка - "Гледай му акъла, крой му шапка". И ви я скроихме точ в точ - завинаги под опашката на коня!

 43. 43 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  В САЩ поне в Масачузетс още пазарят онлайн и няма много отворени магазини.
  —цитат от коментар 6 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Вярно, някои все още пазаруват онлайн (удобно и безопасно) и работят от вкъщи (на който работата му позволява). Но магазините (всички, не само за хранителни стоки) са отворени, и мнозина ги ползват (с маски, разбира се- по изискване на щатските власти и на магазините).

  От днес Масачузетс преминава към втората степен на втората фаза на отварянето. (Обърнете внимание колко постепенно се отваря щата с население малко по-малко от България, където се тестват няколко пъти повече хора всеки ден и се проследяват контактите на новозаразените). В офисите вече могат да се събират до 50% от работещите (до сега бе 25%). Ресторантите могат да предлагат храна вече и на закрито. (По-рано през юни бе разрешено да предлагат маси на открито). Разстоянието между масите трябва да е поне 2 метра, компаниите около всяка маса - не повече от 6 човека, а баровете (включително в ресторантите) са затворени. Пробните в магазините за дрехи ще могат да се ползват (но само с предварително записан час, за да няма струпване на купувачи). Дребни неудобства, но позволяват броя на новозаразените да се поддържа на ниво около българското (докато бе между 2.000 и 3.000 новозаразени през пика).

  https://www.nbcboston.com/news/coronavirus/the-next-step-in-reopening-mass-heres-what-to-know/2146432/

 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":Днес някъде четох, че според СЗО, в България втората вълна на Ковид-19 е налице!
  —цитат от коментар 38 на Tzar Vova Josei-ki  До коментар [#38] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Спокойно хора,не се шашкайте! Няма да има "втора вълна",просто защото нямаше "първа"...

 45. 45 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "lil_alex":

  Имаше и нещо, че пушачите по-малко заболяват, но го скриха. Разбира се пушенето е доказано вредно, но ако помага не би следвало да крият факта.

  И кръвна група нулева явно наистина по-малко се разболява от вируса. Вече е доказано.
  Аз падам и от най-малката настинка дори без вирус, но открих начин. Сега като безработен съм на село да произведа някаква храна и не рядко е студено сутрин и вечер и вали, но стоя под дъжда, защото много неща не могат да чакат хубаво време. Като се прибера в къщи краката в гореща вода и няколко чаши истинско червено вино и не се разболях нито веднъж.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 46. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "lil_alex":

  Та и отслабнах доста покрай работата.
  И дори цигарите намалих много.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#43] от "plamen_b":

  Информацията ми е отпреди десетина дни. Приятел се прибира за малко тук и му поръчах разни нещица да ми купи та тогава ми каза, че само онлайн може, защото не може да посещава магазини. За Бостън става въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#44] от "deaf":

  Ти верно си от Сектата на Мангърите от Седмият ден.

  И СПИН няма да знаеш. Всичко е конспирация на империалистите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Неутрално

  ние никога не сме имали в последните 70г държавници ...сегашните са просто измекяри които ги интересува личното им добруване и прочие...при 20-30 доказано заразени КПП затваряне на магазини и прочие...а при 600 за седмица вируса бил 'отслабнал'...по голяма тъпня не бях чувал....отмяна на всички рестрикции...ами управляват ни най обикновени крадци и простаци ...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 50. 50 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "Reporter US":
  "Вие няма как да се заразите от стоене пред компа. Или от писане на статуси във Фейсбук. Виж, ако някога бяхте ходили на истинска работа, можеше и да се зарази някой. Проблемът е, че раздавате акъл, без да го имате и заради вас страдат останалите.  Как разбра, кой каво и колко работи? Подуши си китайските чехли ли?
  Пиши си в мн. число за да може написаното да изглежда достоверно.Само, че с мен удари греда, нямам профил във Фб. нито другаде ако не смятам рег. тук.
  И да знаеш, след дълги години усилен труд, някой хора започват да берат плодове, много плодове.
  Едва ли си от тях. С дълбока питекантропия, няма как да се постигнат успехи. Няма как, оставаш в завистливо и злобно състояние за дълго време. Може и цял живот.
  Такава е тролската съдба, нерадостна, нископлатена и отчайващо мизерна.

 51. 51 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2060 Разстроено

  Който има заболявания ограничава до минимум контактите с външни хора, носи маска , стои си предимно вкъщи, мие си ръцете и т.н. Никой никого не влачи насила по ресторанти, кръчми и молове.
  —цитат от коментар 33 на pamela


  В България хронични заболявания имат вероятно 1/3 от населението. Това са заболявания, с които пациентът може да живее с години и е отговорност на всички да проявим съчуствие и да им помогнем!

  Маската помага не само на човека който я носи, но и на другите около него. Тя трябва да бъде носена от всички, когато не може да се осигури по-малко от 1,5-2 метра разстояние между хората (като в обществения транспорт, например)! Естествено, че човек може да не ходи по кръчми, но трябва да може да си купи храна и лекарства, да си плати сметките. Защо заради малкото неудобство да носим маска да увеличаваме риска на хората?

 52. 52 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#50] от "gmbh":

  Ти защо реши да нализираш "нерадостната" ми съдба, вместо да се съсредоточиш върху умнокрасивата наглост да се опитвате налагате на всички собствената си неграмотност и доказана некадърност?

 53. 53 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Какво реве господина? Нали нямаше вирус!

  sen
 54. 54 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Много ми се иска да имаме повече от хората , които са достойни да взимат отговорни и правилни решения без да има нужда някой да стои заплашително с пръта над главата им . Но за това е нужен интелект и развита социална отговорност. Като гледам и коментарите тука ...далече сме още от това .

 55. 55 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Какво реве господина? Нали нямаше вирус!
  —цитат от коментар 53 на sen


  Вирусът се появява и изчезва съобразно нуждите на умнокрасивитета - ако правителството наложи рестрикции - вирус няма, ако премахне мерките - веднага се появява и мори наред. Това е единствената версия, която удовлетворява умнокрасивото правило, че винаги трябва да плюят по "еднокнижния', който вече десет години ги прави на луди калинки и цяла Европа им се присмива.

 56. 56 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Ако данните са верни - 13 в интензивно 320 в болница, няма нищо притеснително за всеки който е наясно, че не можеда се задуши и изтреби напълно такъв вирус - дълъг латентен период + въздушно-капково разпространение. Добре е, че върнаха задължителните маски на закрито, тъй като там масовостта прави ефекта.
  За втори пик да говорим и да ни сравняват с великобритания, само заради профила на кривата, не е коректно защото са важни нивата, а не само профила. Много се говорй за пикова, но реално ние сме нямали и напълно е възможно да нямаме.
  Международния туризъм е илюзия и е разумно да се призовава за вътрешен - едно че заразата така дифузира в страната - без огнища, но и без големи девствени, тоест потенциално силно уязвими за взрив места и второ като се мешаме помежду си оставама само до така или иначе инфлитрираните вече щамове, вместо да се бъкаме допълнително с нови (състезанието между различни щамове промотира мутацията, доколкото разбрах, увеличава непредвидимостите около вируса с още една).
  И накрая има един нездрав момент на опортионизъм, който се смята за политическо мислене.

 57. 57 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Както и да го гледаме, високото кръвно и началната форма на диабет определено влияе на формиране на мненията за Ковид-19... Обаче как само го е забил: "СЛОБОДИЯ". Уау!

  Авторът със сигурност е един от онези интелигентни хора, които благодарение на ум се представят добре в областта, която ги е призвала. Определено може и да асимилира информация от текстове (чел е The Hammer and the Dance). Браво! Но ... всичко това не е абсолютно никаква гаранция, че е в състояние да формира правилно и обосновано виждане по проблема. А виждането му е тотална заблуда. С риск да се направя на психоаналитик, май целият порок на системата му произтича от едно нещо, за което не може да бъде витен - страх. Аз пък (напъло лично), макар че на години явно по-възрастен от Манол, намам кръвно (за диабет не се интересувам), пък и по други житейски причини - хич не ме е страх от вируса. Та, бивайки застрахован от страха, ето какво си мисля:

  1. Няма мерки, които да могат да спрат разпостранението на вируса. Епидемиолозите го казаха през смях: проф. Радка Аргирова - цитирам я по смисъл "да вярвате, че може да спрете разпространението на въздушно-капкова инфекция чрез затваряне на граници и пр., е абсолютна глупост". Дамата е достатъчно възпитана, за да не го каже, но аз ще си позволя да бъда по-образно изразителен: вирусът е като пръдня в стаята, Маноле - няма какво да го спре.
  2. Ефект от мерките е мислим само в аспекта на забавяне на разпространението. Само че тук Манол Пейков и всичките му съмишленици май забравят кой беше истинският обществен договор, който сключихме, когато епидемията се появи. Никога не е имало договор в обществото, че от вируса няма да има умрели. Имаше един-единствен договор и той включваше и продължава да включва само една клауза: да няма взривна поява на заболели в един и същи момент, така, че да се блокират лечебните заведения. Към момента няма и няма и да има такова нещо. Въпреки "слободията", имаме 20-ина човека в интензивно. Тоест, истинският обществен договор се спазва, въпреки "слободията" на Манол.
  3. Обществото ще плати цена за вируса, която е ЕКВИВАЛЕНТ (резултантната) на медицинската и икономическата страна на епидемията. Колкото и да му е трудно на Манол да го асимилира, Европа абсолютно си даде сметка за това. Накрая на всички европейски лидери им светна: прекалената изолация изисква икономическа цена, която е непоносима ЗА ОБЩЕСТВОТО КАТО ЦЯЛО. И както обикновено - ние само следваме онези, които диктуват посоката. В този случай (както и в много други), са прави за посоката.

  Вкратце - Сори, Маноле, ма ще трябва да се работи. Това е причината за "слободията". Пък ти си стой под юргана и чакай Торбалан да дойде да те вземе (по Мангъров)...

 58. 58 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#55:"Reporter US"][/quote]

  Сънуваш ли лилави умнокрасиви кошмари с изпълзяващи от опашките на конете сорос-зомбита опасващи и отъпкващи де що има гербери по поляната. И се събуждаш в консервативна пот...

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално
 60. 60 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#35] от "Tzar Vova Josei-ki":

  с нищо не го държат. просто
  тази стъпка на боррисов и герб
  е заради изборите. всички тея
  глупости сега са заради изборите. гледа
  да се сложи на мутрихотелиерите
  и мутроресторантьорите. това е.

 61. 61 Профил на Михаил Йорданов
  Михаил Йорданов
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#29] от "tacheaux":


  Престъпни бяха както крайно рестриктивни мерки в началото на обявената пандемия, която по всички правила на медицината не беше никаква пандемия , така и пълната слободия в момент , когато заразените са много повече , отколкото бяха в началото.НОЩ се оказа престъпно безотговорен и некомпетентен.
  —цитат от коментар 29 на tacheaux


  С първата част на констатациите съм напълно съгласен, но не и с извода.
  Престъпно безотговорен е не НОЩ, а БГ (Барба Ганьос), защото единствено и само той взима всички решения.

 62. 62 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Ред трябва. Джилязна ръка. Държавна. Ква е тая слободия?

 63. 63 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1521 Весело

  Манолчо или се пробва да манипулира,или лъже като дърт циганин.В България рестрикциите НЕ БЯХА КРАЙНИ! Писна ми от манипулации още в заглавията на материалите ви тук.

 64. 64 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Логично, властите повярваха, че всички сме подопашно-умнокрасиви като автора и понеже са "по-прости" и са чели само "Винету", решиха да оставят на умнокрасивитета да се пази сам. А сега другарят - пак недоволен! Иска да го диктатират и репресират, за да ни обяснява колко "тираничната власт" го лишавала от конституционни права.
  —цитат от коментар 3 на Reporter US


  Точно така!

 65. 65 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#17] от "SoloV":

  Защо не влязохме правилно? Напротив правилно влязохме, навреме, меко, и бяхме добре, докато лумпените подкокоросани от провалени политици зареваха за свободия. Е получиха я, и тези които най-много реваха /хотелиерите/ сега си гризат топките! А след седмица и кръчмарите ще усетят, че седмица година не храни!
  Жалко че вного невинни "Яко ще мрат!" заради лумпени и чалгари!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 66. 66 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Този път съм съгласен с автора. По-рано четях с голяма доза скептицизъм писанията му, защото даваше акъл по неща, от които очевидно не разбираше. Но когато пише от позицията на здравия разум, не непременно разбирайки всички детайли ( и "специалистите" имат само мътна представа за тях), може само да бъде подкрепен.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Пак се почва.
  —цитат от коментар 59 на Роси


  Роси, Борисов стъпка всичко постигнато до този момент.
  Жалко.
  Един мерак си има той – да управлява, да се "отърква" у "колегите"...
  Смешни сбъднати мечти на елементарен човек, случайно озовал се на високо място в държавата.
  Няма кой да му каже колко не става за тази работа.
  Той може едно – да УСВОЯВА!

 69. 69 Профил на Ristretto
  Ristretto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#57] от "inn":

  Подробно писание. Само дето не взема предвид кога повечето европейски държави започнаха постепенно разхлабване на мерките. И как. Какво им е състоянието с новозаразените в момента, в който отварят вече повечето икономически дейности? Как го постигнаха? Със стаден имунитет или с огпаничителни мерки, при някои и да не се излиза на повече от 100 метра от къщи. И още, в тези европейски държави все още спазването на дистанция е на първо място.

 70. 70 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#35] от "Tzar Vova Josei-ki":с нищо не го държат. просто тази стъпка на боррисов и гербе заради изборите. всички теяглупости сега са заради изборите. гледада се сложи на мутрихотелиеритеи мутроресторантьорите. това е.
  —цитат от коментар 60 на mihail_p


  Що „заради изборите. Гледа да се сложи на мутрихотелиерите и мутроресторантьорите“ те електорален фактор ли са? Можеш ли да си по-конкретен?

 71. 71 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#69] от "Ristretto":

  Добре, вярно че писането ми е дълго, но ще се опитам да резюмирам:
  За да няма разпространение на вируса, трябва пълна изолация, което е равно на икономическа и социална смърт.
  Има ли свобода на контактите (работата го налага), това значи разпространение на вируса.
  Ако ще търсим баланса, златното сечение е точката, в която няма задръстване в болниците. Другото е манящина и страх, а рисковете в обществото са безброй. Каквото важи за тях, това ще важи и за този вирус. Той с нищо не е специален и наистина не разбирам Манол за какво риве.

 72. 72 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  "Единственият разумен и работещ подход за справяне с пандемията е описан от Томас Пуено в текста му The Hammer and the Dance"

  Всъщност авторът се казва Tomas Pueyo и текстът съвсем не е само един.
  Последният който четох е анализ за гафът на Шведите, който можем да повторим и ние, ако не се вземем в ръце...

  I Want To Believe
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Маноль що не го преместите в лилавата секцио екперти по безопасността на движението.
  До тук го знаехме като страшен издател, сега ни са разкри като медицински експерт.

  Има потенциал човека, не го мъчете бе.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 75. 75 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#3] от "Reporter US":Проблемът е в отменените чартъри за морето.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Там няма проблем, всичко е по план. Една от най-благоприятните години.

 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  Не е истина.
  Скоро ще се увериш колко прав беше Мутафчийски.
  Сега е топло, а вируса върлува, както си беше.
  Още след края на октомври ще настъпи сеч тук.
  Аз се готвя за такова положение.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK