Пандемията и политическият ред

През следващите години пандемията може да доведе до относителен упадък на САЩ, продължителна ерозия на либералния международен ред и възраждане на фашизма по целия свят.

© Георги Кожухаров

През следващите години пандемията може да доведе до относителен упадък на САЩ, продължителна ерозия на либералния международен ред и възраждане на фашизма по целия свят.Анализът е препубликуван от "Либерален преглед".


Големите кризи имат и големи последици, обикновено непредвидени. Голямата депресия от 30-те години на миналия век стимулира изолационизма, национализма, фашизма и доведе до избухването на Втората световна война - но освен това и до Новия курс [на президента Рузвелт], издигането на САЩ като глобална суперсила и в крайна сметка деколонизацията. Атентатите от 11 септември предизвикаха две неуспешни американски интервенции, възхода на Иран и новите форми на ислямския радикализъм. Финансовата криза през 2008 г. породи скок в популизма, който доведе до замени на лидерите по целия свят. Бъдещите историци със сигурност ще проследяват сравнително големите ефекти, породени от настоящата пандемия на коронавируса; предизвикателството за нас е да ги видим предварително.


Вече е ясно защо в досегашната борба с кризата някои държави се справят по-добре от други. Има всички основания да смятаме, че тези тенденции ще продължат. И това не е въпрос на конкретния вид режим. Някои демокрации се представиха добре, но други не; същото важи и за автокрациите. Факторите, обясняващи успешните реакции срещу пандемията, са държавният капацитет, социалното доверие и лидерството. Държавите, които разполагат и с трите - компетентен държавен апарат, правителство, на което гражданите се доверяват, а също и ефективни лидери - се представиха впечатляващо, като успяха да ограничат претърпените щети до поносимия минимум.
Държавите с нефункционални правителства, поляризирани общества или лошо лидерство се справиха зле,


а гражданите и икономиките им се оказват изложени и уязвими за последствията от кризата.


Колкото повече научаваме за COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус, толкова повече започва да изглежда, че кризата ще бъде продължителна, че тя ще бъде измервана в години, а не в тримесечия. Вирусът изглежда по-малко смъртоносен, отколкото се страхувахме в началото, но пък е силно заразен и често се предава безсимптомно. Вирусът на ебола е силно смъртоносен, но се прихваща трудно; жертвите му умират бързо, преди да могат да го предадат. COVID-19 е точно обратното, което означава, че хората са склонни да не го приемат толкова сериозно, колкото би трябвало, и затова той се разпространи широко по целия свят, причинявайки огромен брой смъртни случаи - и ще продължи да го прави. Няма да има момент, в който страните ще могат да обявят победа над болестта; по-вероятно е, че икономиките ще се отварят бавно и предпазливо, при което напредъкът ще се забавя от последващи вълни от инфекции. Надеждите за V-образно възстановяване на икономиката [тоест бърз спад, последван от бързо възстановяване] изглеждат диво оптимистични. По-вероятно е възстановяването да протече под формата на L-крива с дълга опашка, извита нагоре, или серия от W-та. Световната икономика няма да се върне скоро към нещо подобно на състоянието си отпреди COVID.


Произход на политическия ред
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В икономически план продължителната криза ще означава повече бизнес провали и опустошения за индустрии като търговски центрове, търговски вериги и туризъм. Нивата на пазарната концентрация в американската икономика нарастват непрекъснато от десетилетия насам и пандемията ще усили тази тенденция още повече. Само големите компании с дълбоки джобове ще могат да преодолеят бурята, при което технологичните гиганти ще печелят най-много, тъй като дигиталните взаимодействия между хората стават все по-важни.


Политическите последици могат да бъдат още по-значими. Населението може да бъде призовавано към героични действия на колективна саможертва в продължение на известно време, но не и завинаги. Продължаващата епидемия, съчетана с големи загуби на работни места, продължителна рецесия и безпрецедентно натрупване на дългове, неизбежно ще създаде


напрежение, което ще се превърне в политическа обратна реакция


- но срещу кого точно, все още не е ясно.


Глобалното разпределение на властта ще продължи да се измества на изток, тъй като в сравнение с Европа или САЩ Източна Азия се справи по-добре с управлението на кризисната ситуация. Въпреки че пандемията произхожда от Китай и Пекин първоначално се опита да я прикрие и допусна широкото ѝ разпространение, Китай вероятно ще спечели от кризата, поне в сравнителен план. Случи се така, че други правителства също се представиха зле и също се опитаха да прикриват некомпетентността си, при това по-видимо и с още по-смъртоносни последици за своите граждани. Като минимум Пекин успя да си върне контрола над ситуацията и вече преминава към следващото предизвикателство - завръщането на икономиката си към бързо и устойчиво развитие.


От друга страна, реакцията срещу кризата в САЩ беше като минимум нескопосана и в резултат на това престижът на страната спадна изключително много. Америка разполага с държавен апарат с огромен потенциал и в миналото е демонстрирала впечатляващи отговори срещу предишни епидемиологични кризи, но настоящата комбинация от силно поляризирано общество и некомпетентен лидер не позволи на държавата да функционира ефективно. Президентът само усили общественото разделение, вместо да насърчава единството, политизира разпределението на помощите, прехвърли отговорността за вземане на ключови решения върху губернаторите, като същевременно насърчи протестите срещу тях - и то именно защото положиха усилия за защита на общественото здраве - а освен това атакува международните институции, вместо да ги стимулира. Но светът може да гледа телевизия и така наблюдаваше с удивление бъркотията, докато Китай се постара да направи сравнението между държавните реакции в двете страни възможно най-ясно.


През следващите години пандемията може да доведе до относителен упадък на Съединените щати, продължителна ерозия на либералния международен ред и възраждане на фашизма по целия свят. Но е възможно и тя да доведе до прераждане на либералната демокрация (една система, която многократно е опровергавала скептиците, като е демонстрирала забележителни сили на устойчивост и способност за обновяване). На различни места ще се появяват елементи и от двете алтернативи. За съжаление, освен ако настоящите тенденции не се променят драстично, общата прогноза е сравнително мрачна.


Възход на фашизма?


Песимистичните резултати са лесни за представяне. Национализмът, изолационизмът, ксенофобията и атаките срещу либералния световен ред се усилват вече в продължение на години и тази тенденция само ще се ускори от пандемията. Правителствата в Унгария и Филипините използваха кризата, за да си дадат извънредни правомощия, отдалечавайки се все повече от демокрацията. Много други страни, сред тях Китай, Салвадор и Уганда, предприеха подобни мерки. Пречките срещу свободното движение на хора се появяват навсякъде, включително и в сърцето на Европа; вместо да си сътрудничат конструктивно и за обща полза, страните се обърнаха навътре, караха се едни с други и по правило обвиняваха политическите си съперници за собствените си провали.


Възходът на национализма ще увеличи възможностите за международни конфликти. Лидерите могат да намерят, че препирните с чужденци им предоставят удобни средства за отклоняване на публичното внимание от вътрешните проблеми, или да се възползват от пандемията, за да дестабилизират обичайните си противници. Все пак, като се има предвид постоянната стабилизираща сила на ядрените оръжия и общите предизвикателства, пред които са изправени всички основни участници, международни турбуленции са по-малко вероятни от вътрешните сътресения.


Бедните страни с пренаселени градове и слаби системи за обществено здравеопазване ще бъдат най-силно засегнати


Не само социалното дистанциране, но дори и простата хигиена като миенето на ръцете е нещо изключително трудно в страни, където много граждани нямат редовен достъп до чиста вода. И правителствата често влошават нещата, вместо да ги подобряват - независимо дали преднамерено, чрез подбуждане на общото напрежение и подкопаване на социалното сцепление, или чрез проста некомпетентност. Индия например увеличи уязвимостта си, като обяви внезапна национална блокада, без да мисли за последствията, които произлизаха от това за десетките милиони от работници мигранти, живеещи във всеки от големите ѝ градове. Мнозина от тях се върнаха в селските си домове, разпространявайки болестта в цялата страна; след като правителството смени позицията си и започна да ограничава движението, голям брой от тях се озоваха буквално хванати в капан - принудени да останат в градовете без работа, подслон или грижи.


Политически ред и политически упадък
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Изселването, причинено от изменението на климата, вече само по себе си беше бавна криза в световния Юг. Пандемията ще засили ефектите от това, като доведе все по-голям брой от хората в развиващите се страни до ръба на оцеляването. А кризата смаза надеждите на стотици милиони хора в бедните страни, които бяха видели определени подобрения в резултат на две десетилетия устойчив икономически растеж. Масовото възмущение ще нарасне, а измамването на покачващите се очаквания на гражданите в крайна сметка е класическа рецепта за революция. Отчаяните ще се стремят да мигрират, лидери демагози ще се възползват от ситуацията, за да вземат властта, корумпирани политици ще се възползват от възможността да откраднат каквото могат, а много правителства ще затегнат режима или ще се сринат. А междувременно една нова вълна от опити за миграция от глобалния Юг на Север ще бъде посрещната с дори още по-малко симпатия и нарастваща съпротива, тъй като в момента мигрантите могат да бъдат по-лесно обвинявани за това, че носят със себе си болести и хаос.


И накрая, макар че така наречените черни лебеди [катастрофални събития с непредсказуем характер - бел. прев.] са по дефиниция непредсказуеми, появата им изглежда все по-вероятна, колкото по-надалеч се опитва да гледа човек. Пандемиите от миналото винаги са насърчавали апокалиптични видения, култове и нови религии, възникващи от огромните тревоги, причинени от продължителни трудности. Всъщност фашизмът може да се разглежда като такъв култ, произлязъл от насилието и дезорганизацията, породени от Първата световна война. Досега конспиративните теории са процъфтявали най-вече по места като Близкия изток, където обикновените хора са били перманентно обезсърчени и са смятали, че са лишени от възможности за активна промяна на собствената си съдба. Днес такива теории са ширят в богатите страни, отчасти благодарение на разрушената медийна среда, в резултат на интернет и социалните медии, и продължаващите трудности най-вероятно ще осигурят богат материал за експлоатация на страховете от страна на популистки демагози.


Или жилава демокрация?


Независимо от това точно както Голямата депресия доведе не само до появата на фашизма, но и засили либералната демокрация, така и пандемията може да доведе до някои положителни политически резултати. Често в историята са били необходими именно такива огромни външни шокове, за да се изтръгнат от застоя склерозиралите политически системи и да се създадат условия за отдавна необходими структурни реформи. Този исторически модел вероятно ще се появи отново, поне на някои места.


Практическите реалности на справянето с пандемията благоприятстват появата на професионализъм и експертиза; демагогията и некомпетентността са лесно видими. В крайна сметка това би трябвало да доведе до някакъв вид благоприятни селекционни ефекти, тоест възнаграждаване на политиците и правителствата, които се справят добре, и наказване на онези, които се справят зле. Бразилският премиер Жаир Болсонаро, който през последните години последователно обезличаваше демократичните институции на страната си, се опита да блъфира по време на кризата, в резултат на което се оказа изправен пред здравна и социална катастрофа. Руският премиер Владимир Путин в началото се опита да омаловажи значението на пандемията, след това заяви, че Русия я държи под контрол, а сега отново ще трябва да промени посланието си, докато COVID-19 се разпространява из цялата страна. Легитимността на Путин отслабваше още преди кризата и този процес може да се е ускорил от нея.


Пандемията хвърли ярка светлина върху съществуващите институции навсякъде, като разкри недостатъците и слабостите им


Разликата между богати и бедни - както хора, така и страни - се задълбочи от кризата и ще се увеличи още по време на евентуалната продължителна икономическа стагнация. Но наред с проблемите кризата разкри и способността на правителствата да предлагат решения, като използват колективни ресурси. Постоянното чувство за живот "сами заедно" би могло да засили социалната солидарност и да задвижи развитието на по-щедри социални програми, точно както всеобщите национални страдания от Първата световна война и Депресията стимулираха растежа на социалните държави през 20-те и 30-те години на миналия век.


Това би могло да сдържи екстремните форми на неолиберализъм, идеологията на свободния пазар, създадена от икономисти от Чикагския университет като Гари Бекер, Милтън Фридман и Джордж Стиглер. През 1980-те години т.нар. Чикагска школа предостави интелектуалната база за политиките на президента на САЩ Роналд Рейгън и британската премиерка Маргарет Тачър, които считаха, че големите правителствени апарати са пречка за икономическия растеж и човешкия напредък. По онова време имаше основателни причини да се намалят много форми на държавна собственост и регулиране. Но при следващото поколение консервативни интелектуалци, особено в САЩ, тези аргументи постепенно се втвърдиха и се превърнаха в либертарианска религия, изпълнена с враждебност към държавните действия.


Като се има предвид значението на решителните правителствени действия за забавяне на пандемията, ще е трудно да се твърди, както го направи Рейгън в първата си встъпителна реч като президент, че "правителството не е решението на нашия проблем; правителството е проблемът". Нито пък някой ще бъде в състояние да твърди правдоподобно, че частният сектор и филантропията могат да заместят компетентна държава по време на извънредна ситуация от национален мащаб. През април Джак Дорси, изпълнителният директор на Twitter, обяви, че ще дари 1 милиард долара за помощи, свързани с кризата на COVID-19 - един изключителен акт на благотворителност. Същия месец Конгресът на САЩ отпусна 2.3 милиарда долара за помощи за фирми и лица, пострадали от пандемията. Антистатизмът може и да се задържи сред протестиращите, но проучванията сочат, че голяма част от американците се доверяват на съветите на правителствените медицински експерти. Това може да увеличи подкрепата за правителствени намеси при опитите за справяне с други големи социални проблеми.


А в крайна сметка кризата може и да доведе до някакъв вид подновено международно сътрудничество. Докато националните лидери си играят на "кой е виновен", учените и служителите в системите за обществено здравеопазване по света задълбочават мрежите и връзките помежду си. Ако разпадането на международното сътрудничество доведе до катастрофа и бъде оценено като провал, това може и да доведе до подновен ангажимент към многостранна работа за постигане на общи интереси.


Не хранете прекомерни надежди


Пандемията е глобален политически стрес тест. Страните със способни, легитимни правителства ще преминат сравнително добре през нея и може би ще проведат реформи, които ще ги направят още по-силни и по-устойчиви, като по този начин улеснят бъдещите им представяния. Държавите със слаб държавен капацитет или с лошо ръководство ще изпаднат в затруднения и стагнация, ако ли не и обедняване и/или нестабилност. Проблемът е в това, че втората група е значително по-голяма от първата.


За съжаление стрес тестът се оказа толкова тежък, че е много малко вероятно да премине скоро. За да се справят успешно с началните етапи на кризата, страните се нуждаеха не само от способни държавни управления и адекватни ресурси, но и от голям социален консенсус и компетентни лидери, които да вдъхват доверие. Тази потребност беше удовлетворена в Южна Корея, която делегира управлението на епидемията на професионална здравна бюрокрация, а също и в Германия на Ангела Меркел. Много по-чести обаче бяха случаите, при които правителствата се оказваха некомпетентни по един или друг начин. И тъй като останалата част от кризата също ще бъде трудна за овладяване, тези национални тенденции вероятно ще продължат - нещо, което не дава основания за някакъв по-широк оптимизъм.


Друга причина за песимизъм е, че положителните сценарии предполагат някакъв рационален публичен дискурс и способност за групово учене. Но връзката между технократичната експертиза и публичната политика е по-слаба днес, отколкото в миналото, когато елитите държаха в ръцете си повече власт. Демократизацията на властта, поставена в ход от дигиталната революция, изравни когнитивните йерархии заедно с други такива и в наши дни


вземането на политически решения нерядко се задвижва от неща като брътвежи, превърнати в оръжие


Това едва ли е идеална среда за някакво конструктивно, колективно самоизследване и някои политически единици могат да останат ирационални по-дълго, отколкото да останат платежоспособни.


Идентичност
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Най-голямата променлива са САЩ. Уникалното нещастие на страната в този исторически момент беше, че начело стоеше най-некомпетентният и разделителен лидер в съвременната ѝ история, а начинът му на управление не се промени под натиска. След като вече беше прекарал по-голямата част от мандата си във война с държавата, която оглавява, той не успя да я впрегне ефективно в работа, когато ситуацията го изискваше. След като прецени, че политическият му капитал е обслужван най-добре от демонстрации на конфронтация и ярост, а не от усилия за постигане на национално единство, той използва кризата, за да води политически битки и да увеличава социалните разцепления. За слабото американско представяне по време на пандемията има няколко причини, но най-значимата от тях е националният лидер, който не можеше да ръководи.


Ако през ноември президентът получи втори мандат, шансовете за по-широко възобновяване на демокрацията или на либералния международен ред ще спаднат. Какъвто и да е резултатът от изборите обаче, дълбоката поляризация на САЩ вероятно ще си остане. Провеждането на избори по време на пандемия ще бъде трудно, а за недоволните губещи ще има множество стимули да оспорват легитимността им. Но дори и ако демократите биха спечелили и Белия дом, и двете камари на Конгреса, те биха наследили една държава, поставена на колене. Необходимостта от решителни действия ще се сблъска с планината от дългове и твърдата съпротива на опозицията. Националните и международните институции ще бъдат слаби и омаломощени след множеството години на малтретиране и ще са нужни години за възстановяването им - ако това все още е възможно.


След отминаването на най-спешната и трагична фаза на кризата днес светът преминава във фаза на дълго, потискащо напрежение. В крайна сметка той, разбира се, ще излезе от нея - някои страни по-бързо от други. Насилствените глобални конвулсии са малко вероятни, а демокрацията, капитализмът и Съединените щати вече многократно са се оказвали способни на трансформация и адаптация. Но за да направят това и днес, те ще трябва да измислят нещо напълно ново.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  Много зависи, кой какво разбира под фашизъм -> управлението на Александър Стамболийсдки например, може да се счита за фашистко по много признаци.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Весело

  Това добре но какво стана с Края на историята от преди 30 години
  Живота се оказа доста по-гъвкав и неподлежащ на прогнози
  Не че това пречи на бизнеса и на маркетинга на Фукуяма!

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Весело

  Край на историята? Отново? Oh, nigga, please!

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  В този "анализ" на Фукуяма особено в частта за Ковид-а силно преобладават личните мнения и твърдения не подкрепени с никакви сурови факти.

 5. 5 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Тази статия Все едно я е писал някой по Времето на Сталин

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  И като си спомня,че навремето го четях с интерес!

 7. 7 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  "Край на историята? Отново? Oh, nigga, please!"

  Колега, ти май цензура си просиш?! х)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  След известния панегрик на Фукуяма за тържеството на либералната демокрация в световен мащаб и края на историята (1989) действителността се оказа много, много различна. Китай намери начин да постигне бърз икономически растеж без демокрация, а Съветският съюз наистина се разпадна, но далеч от либералната демокрация и зави към нещо наподобяващо фашизъм. И дори самите либерални демокрации са свидетели на нарастващи неравенства и политическа нестабилност. Пълният провал в теориите на пророк Фукуяма прави загуба не време четенето на последващите му творения. Но за пазарния му нюх - еваларка.

 9. 9 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  Цитат:
  Същия месец Конгресът на САЩ отпусна 2,3 билиона долара

  --------
  Много силно...
  Тръмп отпуска трилиони, а либералният Конгрес го цака с билиони...

  Ако Конгресът продължи да отпуска със същия темп, то зимбабвийският сценарий за САЩ е в кърпа вързан...

  Извод: понеже доларът е все още преобладаваща световна валута - всеки да си закупи сметало, за да му е по-лесно броенето на нулите...

 10. 10 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Икономическите анализи извън неолибералната парадигма далеч още преди "Пандемията" показваха изчерпването на модела "пари от въздуха".
  Всяка финансова пирамида се нуждае от непрекъснат приток на нови донори, и когато нови пазари няма, а всички изкуствени стимули вече не дават ефект - идва логичният край на играта.
  Финансовият сектор, създаден да обслужва реалния заживя собствен живот с норма на печалбата, надхвърляща в пъти тази в реалната икономика се превърна в паразита, който изяде донора си.
  Печатането на кинти стана наркотик, а организма спря да се храни, искайки още и още по- големи дози.
  "Пандемията" е проектната, която трябва да скрие лицето на наркомана и това, което той прави. Спринцовката, която си забива с новата свръхдоза напечатани пари трябва да бъде обяснена с "Пандемията".

 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 715 Весело

  Айде, и тоя надигна глава. Явно е забравил, че шумно изпусна газ, в тронната зала, преди 30 години.

  Прочетох го до 5-тия ред.
  Голямата депресия предизвикала Втората световна война.
  Ами не. Предизвика я несправедливото прекрояване на Европа след Първата.
  Или намеква, за някакъв скрито вмешателство на САЩ в разпалването на войната?

 12. 12 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Мокри сънища що се отнася до САЩ.
  Не знам фашизмът дали ще се надигне, но ако Европа и САЩ не вземат мерки с навлеците наречени мигранти е свършено със сегашната Цивилизация.
  Така, че хайде да не е фашизъм но НАЦИОНАЛИЗЪМ е нужен!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Убеден съм че правите разлика между фашизъм- което идва от фаша и от Италия и национал- социализмът на австрийският художник с неуместните мустачки!
  Стамболийски е просто едър и грубоват селянин чийто мозък е бил размътен от несъстоятелната съсловна теория която принципно е много далеко от фашизма въпреки че е приблизително толкова далеко и от свободата и демокрацията!

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  "Пандемията е глобален политически стрес тест. Страните със способни, легитимни правителства ще преминат сравнително добре през нея и може би ще проведат реформи, които ще ги направят още по-силни и по-устойчиви, като по този начин улеснят бъдещите им представяния. Държавите със слаб държавен капацитет или с лошо ръководство ще изпаднат в затруднения и стагнация, ако ли не и обедняване и/или нестабилност. Проблемът е в това, че втората група е значително по-голяма от първата."


  За съжаление, ние сме сред държавите със слаб държавен капацитет и лошо ръководство.
  Изключителен материал! А критиката срещу Тръмп е унищожителна, но това нищо няма да промени.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "...в наши дни вземането на политически решения нерядко се задвижва от неща като брътвежи, превърнати в оръжие."

  бъдещето не е весело

 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  Фукуяма обясни защо всичко ще се скапе.
  С обяснението не съм съгласен, но с крайния резултат- да. (ツ)

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6211 Неутрално

  До коментар [#4] от "Jazzdevil":

  Ами те, анализите са такива, лични мнения, ако намерят някой факт да ги подкрепи, посочват ги, евентуално далеч в историята.

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ... Голямата депресия от 1930-те стимулира изолационизма, национализма, фашизма и доведе до избухването на Втората световна война ...

  Това е второто още изречение.

  Аз се отказах на него да чета нататък ...

  Фукуяма ...

 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Китай ще пребъде, САЩ ще се провали. В Унгария се утвърждава фашизъм, Германия е най-адекватна от всички. Болсонаро провали Бразилия. Лека, почти колегиална критика за Русия, за да се подсили патоса на изложението.
  Танзания, Йемен и останалите към 150 шитхоулз изобщо не се споменават.

  Колко познато!

  Пародия на есе, пародия на аналитик.

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Той фашизма на неолибералите сега в невиждан възход, въпреки Тръмп. Да се надяваме, че това, на което те са лепнали етикета "фашизъм", а всъщност е нормално центристко мислене, ще надделее, над крайнолевият марксиски болшевизъм шестващ по света в момента!

 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 470 Весело

  Цялата стратегия на либерастията е укриване на сенилния Джо от погледа на публиката за да не проличи нивото на умствена деградация. Освен някое нескопосано клипче, изявите му в реално време са нула, защото всичко ще си проличи - късен Брежнев, ама много късен. Остава загадката КОЙ го ползва за прикритие?

 22. 22 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Винаги съм се чудел на превъзнасянето на Стамболийски. При него процъфтява и простотията, и връзкарството и диктаторските методи на управление.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  САЩ имат все още време да пооправят нещата, стига пак да не сгафят на приближаващите президентски избори.

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Ковид 19 ,Ебола , осрани борси .... ахахахаха, ахахахаха

 25. 25 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Кой ви ака в гащите, Фукуяма? Не сте се осрали вие , нали? Ковида , еболата, борсите ,се външни фактори....

 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Докога неолибералите ше търсят кой им сра в гащите бе?

 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#26] от "pavur":

  Ми как докога.
  Докогато го правят толкова успешно.

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  И като си спомня,че навремето го четях с интерес!
  —цитат от коментар 6 на deaf


  И аз го четох тогава с интерес - все пак първото подобно произведение идващо "оттатък". Обаче твърдението че либералната демокрация е завършекът на политическата история много силно ми напомняше за до съвсем наскоро безспорното твърдение че комунизмът е върхът на същата тази история. А току-що бяхме видяли много нагледно какво се случва с това твърдение.
  Та покрай това ме бяха обзели едни леки съмнения в твърденията на господин Фукуяма.

 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  До коментар [#26] от "pavur":

  По интересното е че има леко симпатизиране на Китай, т.е. приемане на комунистическата концепция, но в никакъв случай не приема каквото и да консервативна идея.
  Освен либерална демокраци, дуга няма - според автора.

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  До коментар [#29] от "Molossian":

  Консерваторите са кластчески либерали, а САЩ, от сьздаването си, досега, е либерална демокрация.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 31. 31 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  Не знам дали сте запознати с най-новата книга на Фукуяма, която се казва "Identity".
  Аз взех, че я прочетох. Вътре се разказва за това колко голяма заплаха за света са умнокрасавците и радикалните леви. Има предвид "identity politics", който се забелязва дори и тук във форума. Има група от умнокрасиви сектанти, които се опитват да заглушат всяко различно мнение. Който не се съгласява с тях е "гербер", "дс агент", "трол" и т.н. 😉

 32. 32 Профил на va1terego
  va1terego
  Рейтинг: 442 Весело

  Един досадно слаб и, разбира се, отново неверен анализ!
  Симпатиите са към Китай, Германия и, така, малко за цвят и за да не бъде обвинен в непреодоляна пра-национална мегаломания, Южна Корея...
  Големите провали са, как иначе, най-вече САЩ (разбирай Доналд Тръмп), Бразилия (поради титаничния зъл гений на Болсонаро), фашистка неотскоро Унгария (Орбан, Орбан е виновен) и, така, отново за цвят и за да не го обвинят в зле прикрити авторитарни забежки - Русията на Путин...
  Един ярък цитат, илюстриращ основната мъка на "поета":
  "...Друга причина за песимизъм е, че положителните сценарии предполагат някакъв рационален публичен дискурс и способност за групово учене. Но връзката между технократичната експертиза и публичната политика е по-слаба днес, отколкото в миналото, когато елитите държаха в ръцете си повече власт. Демократизацията на властта, поставена в ход от дигиталната революция, изравни когнитивните йерархии заедно с други такива и в наши дни вземането на политически решения нерядко се задвижва от неща като брътвежи, превърнати в оръжие..."

  Жалейка по Хабермас от типичен представител на академичната теокрация, ярко провален аятолах на правоверната цитадела на единствено вярната либерално-демократична идеология, която е всесилна, защото (не) е вярна!
  Комунизмът (пардон, либерализмът) ще победи другари, защото, според другаря Фукуяма, защото ... така! Най-малкото, понеже, дайте да не гледаме какво е писал другаря Фукуяма, той друго всъщност е искал да каже, след още 10-15 години вероятно ще може да ви го обясни още по-добре и правилно, но, комунизмът, другари, пардон, либелализмът, ще победи, понеже няма как да не победи, защото Тръмп е "най-некомпетентният и разделителен лидер в съвременната ѝ история (на САЩ)"!

  Напънала са мухата да кихне, дежурно, пък и тоз път взела, че се насрала!

 33. 33 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Любопитно

  В глобалния стрес тест, обаче, само Китай се оказва с положителна прокуроска проба. Интересно докъде ще ни доведе?

 34. 34 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Франсис Фукуяма


  .........Автор на "Краят на историята и последният човек", в която защищава тезата, че историческото развитие на човечеството като борба на идеологии до голяма степен е приключило с края на Студената война и победата на либералните демокрации над комунизма."

  И първият човек след последният изобретява билогично оръжие срещу либералния ред. Чудно!

  Прогноза: устойчивост, втърдяване на либералният ред.

 35. 35 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Цитат:Същия месец Конгресът на САЩ отпусна 2,3 билиона долара--------Много силно...Тръмп отпуска трилиони, а либералният Конгрес го цака с билиони...Ако Конгресът продължи да отпуска със същия темп, то зимбабвийският сценарий за САЩ е в кърпа вързан...Извод: понеже доларът е все още преобладаваща световна валута - всеки да си закупи сметало, за да му е по-лесно броенето на нулите...
  —цитат от коментар 9 на Аскет


  Ми вие защо не сте минали на юани бре!?

  Да кажем не на педерастията!
 36. 36 Профил на Zlatko Enev
  Zlatko Enev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко, което народът е чувал за Фукуяма е, че той бил обявил „края на историята“. Какво означава това не е толкова важно, важното е да можем да се изцепим, че „и ний поназнайваме нещичко, ай ся“. Да се прочете внимателно и без предварителни негативни нагласи, да се помисли, да се обсъди в някакъв друг освен тъпо-кавгаджийски тон – ай стига бе, тва да не ти е Френкията?

  Булгар булгаааар!

 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Честно казано, текста под който пишем не казва почти нищо.
  Може да стане така, ама може и онака. Това ще доведе до фашизъм, национализъм, ама не се знае, може да се засили и либерализма.
  Господството над света се мести на Изток, ама не е ясно точно къде и докъде и причина за този "възход" е била, че са се справили по-добре с кризата около вируса.
  Че то едно тоталитарно общество няма проблеми, ако иска ще затваря градове, а после ще тества милиони и всичките здрави - ако има някой който да вярва в чудеса, може, но средно разумния човек поне малко ще се усъмни.
  Ето в Русия не са цъфнали и вързали с кризата с епидемията, както и с кризата в икономиката, ама си правят един хубав парад, па каквото ще да става.
  То и Тръмп е напълно не адекватен, ама добре, че там поне инститициите се държат, та тушират гафовете и грубите грешки.
  Да ситуацията в света е много неопределена, ама тогава кажи си, че не знаеш, поне в близките години накъде ще се върви, а не на сума ти страници да правиш свободни и често противоречиви предположения.

 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 324 Неутрално

  САЩ имат все още време да пооправят нещата, стига пак да не сгафят на приближаващите президентски избори.
  —цитат от коментар 23 на Роси


  Няма , споко !
  Бате Дончо е ще твърдо новият президент!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK