Икономика на дупката

За несвързани с пандемията идеи се предвиждат 1 млрд. лева за държавно ВиК, приблизително толкова за саниране по старата схема, 0.3-0.4 млрд. лева за държавни бензиностанции и неизвестно колко средства за строителството на АЕЦ "Белене".

© Живко Ангелов

За несвързани с пандемията идеи се предвиждат 1 млрд. лева за държавно ВиК, приблизително толкова за саниране по старата схема, 0.3-0.4 млрд. лева за държавни бензиностанции и неизвестно колко средства за строителството на АЕЦ "Белене".Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Откакто преди два месеца с колеги разработихме методология за наблюдение на последиците от пандемията върху стопанската дейност, при седмичните актуализации на картината се сещам за един стар виц.


Той е детски, от серията "тъпи": един камион возил дупки, не щеш ли - една дупка паднала; камионът спрял да си я вземе, но без да очаква - сам паднал в нея. Използвах този виц, за да развеселявам децата, когато се налагаше да шофирам по някой лош път. Действаше безотказно. И винаги бе причина за някакъв философски разговор.
Икономическата политика на 2020 г. прилича на поведението на камиона в този детски виц. Става дума, че за прилагането на изначално изпразнени от съдържание идеи се полагат много усилия, за да се хлътне в клопката на друга безсмислица. За разлика от анекдотичния сюжет в действителността това се съпровожда с нестихващ ентусиазъм и обществена подкрепа.


Дупката


За дупката ставаше дума. С колеги я измерихме. Първо като ограничаване на човешкия фактор: загуба на работни места, обороти и продукция вследствие на карантина, страх, хаотични действия или просто импровизации. След това я сметнахме като неосъществено потребление на домакинства, фирми, правителство и търсене от чужбина. За училите начален курс икономика е ясно за какви технически изчисления става дума.


Резултатът се оказа един и същ - малко над 7% спад на икономиката. Той бе потвърден от практически всички опити да се предвиди какво се случва в стопанската дейност. Международният валутен фонд, Световната банка и донякъде Европейската комисия обновиха преценките си надолу. И ще ги осъвременят, когато са налични повече статистически отчети. Към началото на миналата седмица консенсусната оценка е за загуба от 7-8 млрд. лева спрямо вероятното ("нормално") поведение на стопанството без карантина и COVID-19.


Тази сума е приблизително равна на стойността на движимото и недвижимото имущество на 100 хиляди български граждани през 2000 година, недоимък от 1100 лв. на всеки възрастен през 2019 г. или на 10 на сто от цялото богатство (налични пари, спестявания, движимо и недвижимо имущество) на всеки средностатистически български гражданин също през миналата година. Това показва сравнението с данните от придобилия известна популярност и у нас годишен доклад за богатството по света на "Креди Суис".


Колеги от Софийския университет, БАН и водещи банки конструираха същите, подобни или често по-неблагоприятни сценарии за тази и следващата година. Всички се стремят да наблюдават случващото се в икономиката и да коригират оценките си.


Поради неизвестността, във всички предварителни оценки има много условности и донякъде нагаждане на прогнозите. Но ето какво се получава според реалните отчети на различните отрасли. Обобщени са в данните на Националния статистически институт (НСИ) от миналата седмица.


През март и април спадът на промишленото производство в някои средно засегнати сектори спрямо февруари е:


- метални руди (добив) - 4.9%, през април;


- неметални материали и суровини - 15.5%;


- хранителни продукти - 15.1%;


- текстил и изделия от текстил, без облекло - 15.7%;


- хартия, картон и изделия от тях - 12.5%;


- напитки - 28.7%;


- химически продукти - 9.1%;


- електрическа и топлоенергия и газ - 9.6% (през април);


- строителство -12.3%;


- търговия на дребно - 21.5%.


Графиките на НСИ за динамиката на промишленото производство и търговията приличат (засега) на плонж в дупка, чието дъно е вероятно тука някъде, но засега не се вижда.


Спрямо същия период на миналата година спадът в търговията на дребно е 34.5%, на промишлеността - 16.4%, а на производството и разпределението на електричество - 10.9%.


Естествено е при това положение да спадат и приходите в централния и общинските бюджети. За март и април този спад е повече от 15%.


Въпреки съживяването на стопанския живот през май и юни към края на годината потреблението на домакинствата ще спадне с около 6% на годишна основа, а инвестициите (брутното капиталообразуване) - с 11.8%. Тези предвиждания ще бъдат обяснени подробно през тази седмица на сайта САТ.


Отговорът на политиката


Според точното наблюдение на Иво Беров отпреди около две седмици (на неговата страница във фейсбук), на "първа линия" не са точно лекарите, медицинските сестри, полицаите и военните, а починалите.


Според статистиката на умиранията в България по седмици, по данни на НСИ от 6 юни, само през втората на седмица на май починалите (от всички възможни причинители на смъртта) са малко (101 души) повече от същата седмица на миналата година. Тези данни тепърва ще се уточняват по причини на леталния изход, пък и по общ брой (поради забавяния в отчетността). Но тенденцията от началото на годината досега е към по-малко смърт, отколкото в предишни години.


Тъй или инак важно е да се сравнят щетите в стопанския живот с резултатите от политиката и за това няма друг начин, освен да се види показателят безработни към починали от COVID-19.


Той леко се подобрява: ако през април на един починал се падаха по 1100 нови безработни, към 6 юни техният брой спада до 955.2 новорегистрирани, макар и временно, безработни. Подобрява се статистиката на вече намерилите си работа. Затова на един летален изход от вируса се падат 604 относително трайно останали без работа души, по данни от 8 юни.


По смъртност от COVID-19 до България от страните в ЕС непосредствено близо са Хърватия, Литва и Лихтенщайн, а по-добри показатели имат Малта, Гърция, Кипър, Латвия и Словакия.


Най-популярната "работеща" схема


По всичко изглежда, че тази схема за субсидиране на 60 на сто от заплатите на служителите, позната като "60 на 40", ще бъде променена и вероятно разширена. Картината към момента е следната. Към 4 юни по нея от държавния бюджет са изплатени 72.9 млн. лева и са запазени общо 169 865 работни места в 11 228 фирми (през март и април). Средно на работно място - 429.41 лв. Ефикасност или рейтинг на полезност (спрямо заявената цел за тази политика да бъдат изразходвани 1 млрд. лв.) - 7.3%. На счетоводен жаргон това се нарича "скорост на горене на бюджетни пари". Ако тя се запази, към края на годината ефикасността ще бъде 40-45%.


В данните по-горе не стана дума за туризма и ресторантьорството. При тях спадът ще е поне около 1 млрд. лева. "Облекчението", което те получават по линия на намален ДДС, е не повече от 1/5 от тази сума. Срещу повече контрол от данъчните, здравните, трудовите и хранителните инспектори. Като проблемът не е в ДДС, а в трудовото и пенсионното законодателство.


Това е сложна процедура, без видим краен резултат и вече видимо напрежение в приходната страна на държавния бюджет. Техният спад на годишна основа вероятно през май е приблизително 5.9% и вероятно ще се ускорява всеки месец. Докато данъчните и неданъчните приходи се понижават, приходите от помощи нарастват спрямо предходната година. Засега (към края на май) нарастването на разходите е 4.1% спрямо същия период на миналата година. Бюджетното салдо към края на май е 1.3 млрд. лева при над 3 млрд. за същия период на 2019 г.


Но това не е всичко: за несвързани с пандемията идеи се предвиждат 1 млрд. лева за държавно ВиК, приблизително толкова за саниране по старата схема, 0.3-0.4 млрд. лева за държавни бензиностанции и неизвестно колко средства за строителството на АЕЦ "Белене".


Спрямо тези планирани разходи мероприятията по пандемията и нейните стопански ефекти изглеждат доста скромни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Неутрално

  Идеите за АЕЦ "Белене" и т.н. държавни бензиностанции показват какви "специалисти" управляват държавата!

 2. 2 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Да, Красене прав си, но те очакваха бързо нормализиране, т.е. ефектите да са временни месец-два най-много. Това защото управлението на кризата се даде на неподходящи хора, не казвам лоши, а неподходящи. Това че си добър медик не означава че си добър мениджър, а трябват мениджъри. Проекта Манхатън е бил ръководен от човек който нищо не е разбирал от делене на атоми...
  И, за да няма учудени че и сегашните икономически мерки не действат - с помощи може временно да се запуши дупка, но не може да се гради дългосрочно икономика. Трябва нова организация на производство, а не служебни мерки. Колкото по-рано, толкова по-добре.

 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 706 Неутрално

  мда, задават се тежки времена !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Да, Красене прав си, но те очакваха бързо нормализиране, т.е. ефектите да са временни месец-два най-много. Това защото управлението на кризата се даде на неподходящи хора, не казвам лоши, а неподходящи. Това че си добър медик не означава че си добър мениджър, а трябват мениджъри. Проекта Манхатън е бил ръководен от човек който нищо не е разбирал от делене на атоми...И, за да няма учудени че и сегашните икономически мерки не действат - с помощи може временно да се запуши дупка, но не може да се гради дългосрочно икономика. Трябва нова организация на производство, а не служебни мерки. Колкото по-рано, толкова по-добре.
  —цитат от коментар 2 на Old Surehand


  +1
  Имайки предвид останалите сътресения/политически сапунки, управлението на държавата в настоящата извънредна (ама в житейския смисъл) ситуация е в режим "свободно падане". Т.е. управление няма, има хаотичност и гасене на пожари (но не особено ентусиазирано). Народът "блее", защото е в ступор по ред причини, затова безумията в държавното управление се придвижват стабилно напред.

  VD
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6074 Неутрално

  Сметки със смъртта не се правят.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Да, Красене прав си, но те очакваха бързо нормализиране, т.е. ефектите да са временни месец-два най-много. Това защото управлението на кризата се даде на неподходящи хора, не казвам лоши, а неподходящи. Това че си добър медик не означава че си добър мениджър, а трябват мениджъри. Проекта Манхатън е бил ръководен от човек който нищо не е разбирал от делене на атоми...И, за да няма учудени че и сегашните икономически мерки не действат - с помощи може временно да се запуши дупка, но не може да се гради дългосрочно икономика. Трябва нова организация на производство, а не служебни мерки. Колкото по-рано, толкова по-добре.
  —цитат от коментар 2 на Old Surehand


  +++
  Освен, че "проблемът не е в ДДС, а в трудовото и пенсионното законодателство", набедените да управляват територията подадоха негативен сигнал с извеждането като приоритет на ресторанти и нощни заведения..

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Всъщност всичко описано е форс мажор. Не е необходимо да се представят някакви съчинени проценти, които са доста приблизителни. Нещата рано или късно ще се регулират и възстановят. Истинската катастрофа за икономиката са руските енергийни проекти. Те са национално предателство с тежки и дълготрайни последици.

 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 998 Весело

  Е то нали уж АЕЦ Белене щеше да го прави "инвеститор"? Що за инвеститор ще е, щом ние ще го плащаме?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Е, той Бойко си го каза, догодина ще е много тежко, затова всички трябва да се обединят, за да може ГЕРБ да си продължи да управлява.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5634 Неутрално

  Добро попадение, икономика на дупката. Важи за всички сектори при управлението на ГЕРБ

 11. 11 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е то нали уж АЕЦ Белене щеше да го прави "инвеститор"? Що за инвеститор ще е, щом ние ще го плащаме?
  —цитат от коментар 8 на Smoke


  Никой не е казал за сега, каква ще бъде формулата за финансиране. Станчев за това пише "неизвестно колко", внушавайки че такива ще има, но политическото говорене на герберята (за сега) е за проект БЕЗ нови държавни разходи. Освен вече платените по проекта около 1,5 млрд евро. Дали това е възможно ще стане ясно, когато кандидатите подадат оферти, след като се запознаят с параметрите на проекта. Което пък не е ясно, кога ще стане.

  Т.е. ако някой днес твърди, че ще има държавни разходи за нов АЕЦ трябва да каже на какво основава твърдението си.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Весело

  “Става дума, че за прилагането на изначално изпразнени от съдържание идеи се полагат много усилия, за да се хлътне в клопката на друга безсмислица”

  Досущ като методологията за наблюдение на последиците от пандемията в икономиката - “ако баба ми беше мъжка, какво щяло било да се изтъргува с печалба”

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2897 Весело

  “Към 4 юни по нея от държавния бюджет са изплатени 72.9 млн. лева и са запазени общо 169 865 работни места в 11 228 фирми (през март и април). Средно на работно място - 429.41 лв. Ефикасност или рейтинг на полезност (спрямо заявената цел за тази политика да бъдат изразходвани 1 млрд. лв.) - 7.3%. ”

  Тук има голямо разминаване с Деница Сачева ... като между две вселени:
  - подравни са 96 млн. лв. по мярката “60/40”, с което са “подпомогнати” 230 хил. служители, келнери и футболисти. Но тази мярка не е запазила работните места, защото безработицата се е увеличила до 9% (към 200 хил. нови безработни).

  Ефективността от мярката ще се разбере при “бюджетната процедура”, когато НОИ ще пропищи с дефицити от над 10% по всички фондове (безработица, общо заболяване, пенсии - увеличават се от 1 юли). Очаква се и НЗОК да е в същото състояние въпреки “щедрите дарения” ( на Пеевски). Всъщност, даренията ще ударят НЗОК догодина, когато търговските дружества “Болница” начислят амортизациите върху “даренията” - 20% върху респиратор за 38 хил. лв. (7600 лв.) вместо 20% върху 14000 лв (2800 лв.), които ще се осребряват от НЗОК като разходи по Ковид19.

 14. 14 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Т.е. ако някой днес твърди, че ще има държавни разходи за нов АЕЦ трябва да каже на какво основава твърдението си.
  —цитат от коментар 11 на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките

  Е че нали и аз това питам - на какво основание Красен Станчев изобщо говори за "неясно колко средства за строителството на АЕЦ Белене"? Нали уж властта твърди, че те ще са 0 лв. Нека Станчев каже на какво основание подхвърля тези думи. Иначе това ще си е подмятане, небазирано на нищо, целящо внушение и манипулация.

 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  А Герговата дупка, дето баце я плати със своите пари от наш'те данъци, м?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 382 Разстроено

  Е то нали уж АЕЦ Белене щеше да го прави "инвеститор"? Що за инвеститор ще е, щом ние ще го плащаме?
  —цитат от коментар 8 на Smoke


  +++
  Да, така говорят герберите, защото не могат да направят разлика между инвеститор и изпълнител на поръчка. Инвеститорът влага пари, които си възвръща през икономическата дейност/печалбата, т.е поема пазарен риск. Изпълнителят влага пари, които ще си получи след като изпълни поръчката и независимо от пазарните резултати на изграденото.
  Ама ние си ги харесваме. Геберастите.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Любопитно

  До коментар [#8] от "Smoke":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Всички такива мега -проекти се правят с държавни гаранции, а т.н. инвеститор е фирмата-оператор , която ще тегли кредити от консорциум от банки/ гарантирани от държавата/ , ще строи централата и ще управлява централата за определен период от време!Истинските "инвеститори" за данъкоплатците на съответната страна!Безумието АЕЦ" Белене" ще струва поне 10, 5 милиарда евро/оценки на западни банки/ и това значи допълнителен държавен дълг

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4368 Любопитно

  До коментар [#16] от "PisnaMi":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  На гереберите не им изнася да правят разлика между тези две понятия!Инвеститорът е един - единствен в този случай и той е България , а зад нея стоим ние - Бг гражданите!!!!За нас негативите/ загубите/ , а за другите далаверата/печалбата/!!!!

 19. 19 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 400 Разстроено

  Изумително е колко малко хора всъщност имат очи да видят голямата картина и си дават сметка, че това което се задава - особено през зимния период 2020/2021 ще е нещо ужасно. Виденова зима, Костова зима - ще ни се сторят като генерална репетиция. Световната икономика е в окаяно състояние и причината има много малко общо с корона вируса. Пандемията беше просто ръждивия пирон, който мина и напука всички балони, които се надуват в света през последното десетилетие - от Световната финансова криза насам.
  И като дойде време да се плаща сметката - а то се задава със страшна сила ще настане уникална "веселба".

 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2008 Весело

  "..... и неизвестно колко средства за строителството на АЕЦ "Белене"."

  Ми на вас не е известно колко държавни пари ще се дадат за АЕЦ "Белене", защото не се предвижда да се дават повече пари от страна на държавата. Колко са дадени досега за закупуването на самовара, си е ясно. Сигурно на списващите тук им е по добре дадените досега пари да си стоят и раждясват.
  За великия 'руски газов проект' накрая ще се окаже, че по него и предвидените максимално 50% руски газ няма да потекат в пълен обем, а ще текне азербейджански (като и той няма да може да е над 50% от капацитета), та ще търсим да го 'разреждаме' с руски или от втечнения след турски или гръцки терминал.
  Та в повечето случаи нещата въобще не са такива, каквито се представят тук, защо ли?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2870 Весело

  Е то нали уж АЕЦ Белене щеше да го прави "инвеститор"? Що за инвеститор ще е, щом ние ще го плащаме?
  —цитат от коментар 8 на Smoke


  Кат' не разбираш от инвестиции, що се обаждаш? Той дава парите, ние му ги връщаме двойно и тройно, или докато му е кеф.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#19] от "Драгомир Дончев":

  Айде сега - апокалипсиса дойде... И какво й беше на световната икономика преди това? Имаше си ръстове в БВП, пари в обръщение. Имаше нулеви лихви и нулева инфлация. По дебелите книги но монетаристите пише че пари без лихва не е хубаво, ама не видяхме кое му е лошото. И тези спадове не са защото икономиката е "болна", а защото има изкуствени ограничения. Между другото много дълго време на туризма се е гледало като на несериозна част от икономиката, защото днес го има, утре го няма. Даже не са го броили при смятането на БВП.

 23. 23 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#19] от "Драгомир Дончев":Айде сега - апокалипсиса дойде... И какво й беше на световната икономика преди това? Имаше си ръстове в БВП, пари в обръщение. Имаше нулеви лихви и нулева инфлация. По дебелите книги но монетаристите пише че пари без лихва не е хубаво, ама не видяхме кое му е лошото. И тези спадове не са защото икономиката е "болна", а защото има изкуствени ограничения. Между другото много дълго време на туризма се е гледало като на несериозна част от икономиката, защото днес го има, утре го няма. Даже не са го броили при смятането на БВП.
  —цитат от коментар 22 на Old Surehand


  Само един пример ще ти цитирам. Едно защото ми е любим и второ защото говорим за комплексни процеси които е не просто трудно, а невъзможно да се опишат с 3 изречения с коментар под статия в Дневник.
  2000 година цената на тройунция злато е била около 280 долара. Днес е 1750 долара. Лесно се смята какъв е процента натрупана инфлация за този период - 2 десетилетия. Също така за справка - трябвало е да минат почти 200 години преди парите в обръщение в американската икономика да минат 1 трилион. В същото време ФЕД само за последните 2 месеца пуснаха в обръщение над 3 трилиона чисто нови, току що напечатани долари. Общо всички централни банки от началото на кризата са напечатали около 20 трилиона.
  Само в САЩ безработните са около 40 милиона, като според официалните прогнози на Бюджетното бюро на Конгреса и ФЕД половината от тези хора (поне) ще останат трайно безработни. На годишна база срива в БВП само на САЩ ще е между 20 и 30%. Подобен срив за последно е имало по време на т.нар. Велика депресия, но натрупан за период от над 4 години.
  Има и още много факти, които между другото не са трудни за намиране - стига да търси човек, а не да слуша глупостите на некомпететни политици, които ЕСТЕСТВЕНО че ще пеят песента "Всичко е наред, вървим напред...." Какъв друг избор имат?
  А да и между другото Еврозоната и САЩ официално са в рецесия от февруари (вероятно и от по-рано) и това щеше да е факт с или без пандемията...

 24. 24 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#18] от "bat_plamen":

  Я се поинтересувай, калко струва строителството на сходна ценрала във Великобритания. Над 20 милиарда паунда.

 25. 25 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Весело

  Като управляваше Костов, дупки нямаше.
  Всички пътища в България бяха ремонтирани
  по прекрасен начин.

 26. 26 Профил на Old Surehand
  Old Surehand
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#23] от "Драгомир Дончев":

  Цената на златото не е показател за инфлация. Абсолютния рекорд е 1900 долара от 2011, значи ли че от тогава има дефлация вече почти 10 години и защо е така тогава въпреки многото нови пари? Инфлация е трайно превишаване на количеството пари в обръщение спрямо стоките в обръщение. Това по дефиниция. Въпреки многото пуснати пари от 2008 г. до сега явно количеството стоки не намалява. Или, което вероятно влияе в по-голяма степен, крайните държатели спестяват, а не харчат и не инвестират със същия темп на темпа на нарастване на пуснатите пари. Така да речем хай тек компаниите имат милиардни кешови фондове които не знаят какво да правят. Също и спестяванията в банки ръстът на пук на нулевите лихви. И това скоро няма да се промени защото има много неща които можеш да си купиш за 1000 долара, но няма много които можеш да купиш за 1 млрд., дори и да искаш... Сега ако имаш 1млрд. за харчене какво ще си купиш, че да предизвикаш инфлация?

 27. 27 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#23] от "Драгомир Дончев":Цената на златото не е показател за инфлация. Абсолютния рекорд е 1900 долара от 2011, значи ли че от тогава има дефлация вече почти 10 години и защо е така тогава въпреки многото нови пари? Инфлация е трайно превишаване на количеството пари в обръщение спрямо стоките в обръщение. Това по дефиниция. Въпреки многото пуснати пари от 2008 г. до сега явно количеството стоки не намалява. Или, което вероятно влияе в по-голяма степен, крайните държатели спестяват, а не харчат и не инвестират със същия темп на темпа на нарастване на пуснатите пари. Така да речем хай тек компаниите имат милиардни кешови фондове които не знаят какво да правят. Също и спестяванията в банки ръстът на пук на нулевите лихви. И това скоро няма да се промени защото има много неща които можеш да си купиш за 1000 долара, но няма много които можеш да купиш за 1 млрд., дори и да искаш... Сега ако имаш 1млрд. за харчене какво ще си купиш, че да предизвикаш инфлация?
  —цитат от коментар 26 на Old Surehand


  Пика 2011 си имаше съвсем обективна причина - дълговата криза в еврозоната. Разсъжденията за липсата на инфлационен натиск след последната световна финансова криза са ми известни. И са валидни. Проблема е, че след нея нито един структурен проблем - в това число и фундаменталните причини за кризата не беше решен - напротив, печатането на пари продължи и вместо един балон (обезпечените с ипотеки имоти) централните банки надуха 100 други балона.
  Отделно по време на световната финансова криза т.нар. хеликоптерни пари бяха в несравнимо по-малко количество и да, основните монетарни инжекции отидоха за запълване на зеещите дългови дупки в различни финансови институции т.е. така и не стигнаха до крайния потребител и съответно потребителските цени.
  Безработицата също беше значително по-овладяна.
  Да не говорим, че не случайно 2008/2009 се говореше за финансова криза т.е. локализирана основно в сектора финансови активи. Настоящата криза удари реалната икономика и буквално изличи маса отрасли от картата - оставяме настрана туризма. Щом не искаш да го броим за отрасъл - хубаво. Но имаме драматичен спад и в автомобилното производство, авиация, сериозни сривове по цялата верига за доставки - в това число храни, продукти от първа необходимост, дребен и среден бизнес.
  Не казвам, че това няма да започне да се възстановява в един момент, но никой не може да каже кога и до колко. Има прогнози, че тази вакханалия в потреблението на каквато бяхме свидетели последните 10 години никога повече няма да се върне на нивата преди 2020.

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Да, Красене прав си, но те очакваха бързо нормализиране, т.е. ефектите да са временни месец-два най-много. Това защото управлението на кризата се даде на неподходящи хора, не казвам лоши, а неподходящи. .
  —цитат от коментар 2 на Old Surehand


  Глупости , имаха определени цели и си ги изпълниха ..

  Важно им беше да не се празнува Великден истински - и го постигнаха!

  Явно са намислили нещо и с икономиката - и ще си го постигнат и него!

  Та така ..

 29. 29 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 466 Разстроено

  По-правилното заглавие би било:
  "Политикономия на дупката"

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 30. 30 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#11] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  Пак от Кр. Станчев беше правен анализ за Белене където той доказва, че държавата трябва да плати минимум 5 млрд лв за съпътстваща инфраструктура към централата( далекопроводи, подстанции и други). Да не говорим за парите за депото за съхранение на отработеното гориво, както и парите, необходими за извеждане на централата в края на експлоатационния и срок.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK