Смятане му е майката, а не само харчене на пари при организация на изборите

Смятане му е майката, а не само харчене на пари при организация на изборите

© Надежда Чипева, КапиталАвторът е изборен експерт, в този текст се подписва като "изборен наблюдател-скандалджия".


Такааа... Пичове, почне ли проф. Константинов да говори за избори, работата става сериозна и трябва да се мисли. Мисленето не е за всеки, но е добре кой колкото може да опитва. То аз това и правя от доста време - давах разни идеи, но не ги чуха и докараха машинното гла(д)уване до 60 лева за глас или долу-горе на цената на кубик дърва метровки, 7-8 литра ракия, 35 литра бензин и половин час платена любов.


Сега професорът казва, че е опасно един екран да се пипа от много хора заради гадния вирус. Аз веднага си напръсках таблета с дезинфектант - продължава да работи. Ама не съм го пръскал с хлорна вар и с лозарска пръскачка. Може пък да гръмне. Професорът по-добре знае от мене.
Опитът, пичове, учи, че началниците в парламента и партиите не слушат умните хора. Те правят каквото си наумят и най-вече си наумяват


как да дадат едни пари на едни техни хора


Никой не обясни например защо наемът на 500 машини беше по 1860 лв. на бройка, а на 3000 машини стана по 3000 лв. на бройка с ДДС. Ама едни хора кешираха яко. Поради тази особеност аз няма да се учудя, ако при предстоящите избори тия в парламента пак решат да напълнят нечия гуша с народна пара и един машинен глас да стане два кубика дърва, 16 кила ракия, цял резервоар бензин и цял час платена любов. Колкото повече - толкова повече, както казва Мечо Пух.


По-долу ще сравня някои числа и ще дам някои ценни идеи. Аз винаги давам ценни идеи, макар че Централната избирателна комисия не мисли така и ми пише глупави писма, като им дам някоя ценна идея писмено.


Тези дни си дадох труда да сравня два избирателни района по признака "брой гласували" в секциите и да групирам секциите по броя на действително гласувалите в тях по броя на подписите в избирателния списък. Това е важно да се знае, тъй като сега май ще се слагат машини само там, където има над 300 регистрирани избиратели. И тъй като избирателният списък е от жанра фентъзи, то реално гласувалите са по-надеждна информация за вземане на решения.


Да видим сега какво е положението в благоевградския многомандатен избирателен район (МИР). Данните са от гласуването за общински съвети на местните избори 2019 г.Излиза, че по брой на гласували в цели 39% от секциите в благоевградския МИР не трябва да има машини, ако се приемат за основа реалистичните данни за броя гласували.


Да видим сега положението в Габрово, един от малките избирателни МИР. Красота! От Габрово е и главният организатор на изборите от името на държавата. Хубаво е и той да чете числата, щото харчи обществена пара за машини, за хартии, за бензин и др. работи по изборите.Под 300 гласували има в цели 85.76% от всички секции в габровския МИР. По този критерий машини трябва да има само в 14.22% от секциите в този МИР.


Ако се анализират селските секции в габровския избирателен район, става ясно, че броят им е далеч по-малък от броя на населените места по списъка на населените места с броя на населението на Националния статистически институт (НСИ). Така за местните избори 2019 г. в четирите общини (Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна) е имало само 78 селски секции при над 340 населени места. От тези 78 секции в 33, или в 42%, броят на избирателите по списък е по-голям от населението в съответното населено място. Това означава, че в една от тези селски секции гласуват избирателите от няколко села. В община Трявна например на 104 населени места (по НСИ) има 4 секции, в Севлиево на 45 села има 37 секции, а в Дряново на 62 села са 10 секции. Не знам доколко може да се говори за синхронизиране на данните на НСИ и ГРАО. Факт е, че много от населените места от НСИ нямат население (Муця, Къртипъня, Плачка, Дъскарите, Пържиграх, и др.) или населението е под 10 човека. Конкретно кои населени места от коя изборна секция се обслужват знаят само общинските администрации и евентуално общинската и районната избирателна комисия.


Сравнението между тези два МИР-а показва, че картината е много различна и евентуалното прилагане на много от решенията по изборите трябва да се основава на детайлен анализ. Ако в благоевградския МИР малките секции под 300 гласували са само 39%, то в габровския МИР са цели 86%, или над 2 пъти повече. Интересни как ли е по другите МИР-ове?


Както знаете, пичове, аз съм малко кастриран в компютърните науки и смятам числата с "уред, обявен за брак във века на Гей-Люсак". За левите прогресисти обяснявам, че това Гей е част от името на човека, а не му е джендърът. Та понеже за мен е почти непосилно да направя този анализ за всеки МИР в страната, предлагам на


аналитиците на "Информационно общуване" да сметнат секциите,


както аз съм ги групирал - за всеки МИР поотделно и за цялата страна. Това ще е много полезно, като почнат кандърмите да се гласят уйдурмите в правна комисия за и против машинното гла(д)уване на предстоящите избори.


Сега ще се фокусираме само на габровския МИР и само на секциите, в които е имало машинно гласуване. Ще видим показателите брой избиратели по списък, брой действително гласували и брой подадени машинни гласове. Данните са от евроизборите през 2019 г.


В габровският МИР е имало 53 секции за смесено гласуване с хартиени бюлетини плюс машина. В тях са били регистрирани по списък 33094 избиратели, или средно по 624 човека в една секция. Общо в тези 53 секции са подадени 9157 гласа, или само 172 гласа на секция. Значи избирателната активност е около 28%. От тези 9157 гласа обаче само 3440 гласа са подадени на машина. Или 11% от всички регистрирани в тези секции и само 3.21% от всички гласоподаватели в габровския МИР. Иначе, ако гледаме само машинните секции, излиза, че 37.75% от подадените общо гласове са дадени на машина, или по 60 гласа на секция.


Ако си представим, че това са били парламентарни избори и всички действителни гласове са били 30 142, то цената на един мандат в гласове (районната избирателна квота) би била 7535.5 гласа за един мандат. Значи във всичките 53 секции с машинно гласуване в Габровско е избран по-малко от половин депутат (45.65%).


И за този половин депутат са платени 159 000 лв наем на машините


Какъв е изводът? Ако някой си е мислил, че машините за гласуване ще премахнат маймунските номера, които подозираме, че правят партийните представители в секционните избирателни комисии (поради неграмотност или злонамереност), значи не е бил съвсем наред с главата. В Габровско са "дезинфекцирани" само 11.41% от всички подадени гласове. А в страната като цяло са още по-малко - 7.88%.


Разбира се, ЦИК акцентира, че "според отчетените данни машинно са гласували 158 967 избиратели, или 27.7% от гласувалите в секциите, където е съществувала такава възможност". И скромно добавя: "В 146 (4.9%) секции няма подаден глас чрез машината за гласуване, а в още 295 (9.9%) секции машинно са гласували под 10 избиратели." Край на цитата. Да де, ама за 146 секции с нула гласа са платени 438 000 левчета, а за ония 295 секции с под 10 гласа още 885 000 левчета. Или общо милион и триста хиляди левчета са дадени бадева. Ама кво му плащаш! Кеф цена няма!


Сега трябва да има заключение, нали?


Настоятелно предлагам на фирмата "Информационно обслужване" освен анализа на размера на избирателните секции по групи (предложено по-горе) да направи и една справка за броя гласували във всяка секция на последните, да речем, три парламентарни избора или на последните три местни избора за кмет или за общински съвети. Знам, че се сменят адреси и номера на секциите, но едно 95% са си едни и същи на едно и също място. Може да се ползва и извадка.


Тази дълга линия за действителния брой гласували в една и съща секция ще даде тенденцията какъв реален брой гласуващи може да се очакват на предстоящите избори. И ако се хвърлят пак пари за някакви машини, то те да са на базата на реални числа, а не на фентъзи избирателен списък на притежателите на български документи за самоличност по всичките земни кълбета. Така ще могат да се дезинфекцират много гласове от вируса на злонамерените или недоучени партийни представители в секционните избирателни комисии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK