Смятане му е майката, а не само харчене на пари при организация на изборите

Смятане му е майката, а не само харчене на пари при организация на изборите

© Надежда Чипева, КапиталАвторът е изборен експерт, в този текст се подписва като "изборен наблюдател-скандалджия".


Такааа... Пичове, почне ли проф. Константинов да говори за избори, работата става сериозна и трябва да се мисли. Мисленето не е за всеки, но е добре кой колкото може да опитва. То аз това и правя от доста време - давах разни идеи, но не ги чуха и докараха машинното гла(д)уване до 60 лева за глас или долу-горе на цената на кубик дърва метровки, 7-8 литра ракия, 35 литра бензин и половин час платена любов.


Сега професорът казва, че е опасно един екран да се пипа от много хора заради гадния вирус. Аз веднага си напръсках таблета с дезинфектант - продължава да работи. Ама не съм го пръскал с хлорна вар и с лозарска пръскачка. Може пък да гръмне. Професорът по-добре знае от мене.
Опитът, пичове, учи, че началниците в парламента и партиите не слушат умните хора. Те правят каквото си наумят и най-вече си наумяват


как да дадат едни пари на едни техни хора


Никой не обясни например защо наемът на 500 машини беше по 1860 лв. на бройка, а на 3000 машини стана по 3000 лв. на бройка с ДДС. Ама едни хора кешираха яко. Поради тази особеност аз няма да се учудя, ако при предстоящите избори тия в парламента пак решат да напълнят нечия гуша с народна пара и един машинен глас да стане два кубика дърва, 16 кила ракия, цял резервоар бензин и цял час платена любов. Колкото повече - толкова повече, както казва Мечо Пух.


По-долу ще сравня някои числа и ще дам някои ценни идеи. Аз винаги давам ценни идеи, макар че Централната избирателна комисия не мисли така и ми пише глупави писма, като им дам някоя ценна идея писмено.


Тези дни си дадох труда да сравня два избирателни района по признака "брой гласували" в секциите и да групирам секциите по броя на действително гласувалите в тях по броя на подписите в избирателния списък. Това е важно да се знае, тъй като сега май ще се слагат машини само там, където има над 300 регистрирани избиратели. И тъй като избирателният списък е от жанра фентъзи, то реално гласувалите са по-надеждна информация за вземане на решения.


Да видим сега какво е положението в благоевградския многомандатен избирателен район (МИР). Данните са от гласуването за общински съвети на местните избори 2019 г.Излиза, че по брой на гласували в цели 39% от секциите в благоевградския МИР не трябва да има машини, ако се приемат за основа реалистичните данни за броя гласували.


Да видим сега положението в Габрово, един от малките избирателни МИР. Красота! От Габрово е и главният организатор на изборите от името на държавата. Хубаво е и той да чете числата, щото харчи обществена пара за машини, за хартии, за бензин и др. работи по изборите.Под 300 гласували има в цели 85.76% от всички секции в габровския МИР. По този критерий машини трябва да има само в 14.22% от секциите в този МИР.


Ако се анализират селските секции в габровския избирателен район, става ясно, че броят им е далеч по-малък от броя на населените места по списъка на населените места с броя на населението на Националния статистически институт (НСИ). Така за местните избори 2019 г. в четирите общини (Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна) е имало само 78 селски секции при над 340 населени места. От тези 78 секции в 33, или в 42%, броят на избирателите по списък е по-голям от населението в съответното населено място. Това означава, че в една от тези селски секции гласуват избирателите от няколко села. В община Трявна например на 104 населени места (по НСИ) има 4 секции, в Севлиево на 45 села има 37 секции, а в Дряново на 62 села са 10 секции. Не знам доколко може да се говори за синхронизиране на данните на НСИ и ГРАО. Факт е, че много от населените места от НСИ нямат население (Муця, Къртипъня, Плачка, Дъскарите, Пържиграх, и др.) или населението е под 10 човека. Конкретно кои населени места от коя изборна секция се обслужват знаят само общинските администрации и евентуално общинската и районната избирателна комисия.


Сравнението между тези два МИР-а показва, че картината е много различна и евентуалното прилагане на много от решенията по изборите трябва да се основава на детайлен анализ. Ако в благоевградския МИР малките секции под 300 гласували са само 39%, то в габровския МИР са цели 86%, или над 2 пъти повече. Интересни как ли е по другите МИР-ове?


Както знаете, пичове, аз съм малко кастриран в компютърните науки и смятам числата с "уред, обявен за брак във века на Гей-Люсак". За левите прогресисти обяснявам, че това Гей е част от името на човека, а не му е джендърът. Та понеже за мен е почти непосилно да направя този анализ за всеки МИР в страната, предлагам на


аналитиците на "Информационно общуване" да сметнат секциите,


както аз съм ги групирал - за всеки МИР поотделно и за цялата страна. Това ще е много полезно, като почнат кандърмите да се гласят уйдурмите в правна комисия за и против машинното гла(д)уване на предстоящите избори.


Сега ще се фокусираме само на габровския МИР и само на секциите, в които е имало машинно гласуване. Ще видим показателите брой избиратели по списък, брой действително гласували и брой подадени машинни гласове. Данните са от евроизборите през 2019 г.


В габровският МИР е имало 53 секции за смесено гласуване с хартиени бюлетини плюс машина. В тях са били регистрирани по списък 33094 избиратели, или средно по 624 човека в една секция. Общо в тези 53 секции са подадени 9157 гласа, или само 172 гласа на секция. Значи избирателната активност е около 28%. От тези 9157 гласа обаче само 3440 гласа са подадени на машина. Или 11% от всички регистрирани в тези секции и само 3.21% от всички гласоподаватели в габровския МИР. Иначе, ако гледаме само машинните секции, излиза, че 37.75% от подадените общо гласове са дадени на машина, или по 60 гласа на секция.


Ако си представим, че това са били парламентарни избори и всички действителни гласове са били 30 142, то цената на един мандат в гласове (районната избирателна квота) би била 7535.5 гласа за един мандат. Значи във всичките 53 секции с машинно гласуване в Габровско е избран по-малко от половин депутат (45.65%).


И за този половин депутат са платени 159 000 лв наем на машините


Какъв е изводът? Ако някой си е мислил, че машините за гласуване ще премахнат маймунските номера, които подозираме, че правят партийните представители в секционните избирателни комисии (поради неграмотност или злонамереност), значи не е бил съвсем наред с главата. В Габровско са "дезинфекцирани" само 11.41% от всички подадени гласове. А в страната като цяло са още по-малко - 7.88%.


Разбира се, ЦИК акцентира, че "според отчетените данни машинно са гласували 158 967 избиратели, или 27.7% от гласувалите в секциите, където е съществувала такава възможност". И скромно добавя: "В 146 (4.9%) секции няма подаден глас чрез машината за гласуване, а в още 295 (9.9%) секции машинно са гласували под 10 избиратели." Край на цитата. Да де, ама за 146 секции с нула гласа са платени 438 000 левчета, а за ония 295 секции с под 10 гласа още 885 000 левчета. Или общо милион и триста хиляди левчета са дадени бадева. Ама кво му плащаш! Кеф цена няма!


Сега трябва да има заключение, нали?


Настоятелно предлагам на фирмата "Информационно обслужване" освен анализа на размера на избирателните секции по групи (предложено по-горе) да направи и една справка за броя гласували във всяка секция на последните, да речем, три парламентарни избора или на последните три местни избора за кмет или за общински съвети. Знам, че се сменят адреси и номера на секциите, но едно 95% са си едни и същи на едно и също място. Може да се ползва и извадка.


Тази дълга линия за действителния брой гласували в една и съща секция ще даде тенденцията какъв реален брой гласуващи може да се очакват на предстоящите избори. И ако се хвърлят пак пари за някакви машини, то те да са на базата на реални числа, а не на фентъзи избирателен списък на притежателите на български документи за самоличност по всичките земни кълбета. Така ще могат да се дезинфекцират много гласове от вируса на злонамерените или недоучени партийни представители в секционните избирателни комисии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Кой ще замести тандемът Ц.Ц. и проф. М. К в изборните гробарски уйдурми ?
  Това е въпрос на живот и смърт за ОГП герб !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Весело

  Днес само стари вицове като онзи дето се чудел дали да изяде една торба сол; да му ударят 100 тояги или да плати 100 пари...

  И ние тук така, цепиш кубик дърва метровки, изпиваш 7-8 литра ракия и 35 литра бензин, а накрая предцедатела на комисията ти прави половин час безплатна любов.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2756 Гневно

  "почне ли проф. Константинов да говори за избори, работата става сериозна и трябва да се мисли" - да, да се мисли с коя поредна врътка ще се изтипосат рИзултатите. Как пък при толкова избори, нещо съвсем ПРОСТО нещо, не се научихме да правим нещата точни и ясни? В Африка, не че е подценяване, гласуват с камъчета в тенекии, редят се на опашки, спазвайки всички правила и норми, а НИЕ понеже сме все по-така, ще измудрим поредното откритие за НЕчестни или поне съмнителни избори! Не е въпрос на пари, а на СЪЗНАНИЕ и ОТГОВОРНОСТ. Иначе все ще сме на опашките по ред класации, по недоверие и в самите себе си.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 47 Неутрално

  В този форум ли, коментарите ли, има един мързеливец, който публикува един и същ коментар от близо 2 (два) месеца и си изкарва хонорара. Социалистически хитрец, с номерата отпреди 50 години. "Вижте ме колко съм активен!".

 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Един таблет със съответна програма може да осигури машинно гласуване. Тогава няма да има такова източване за наем на венецуелски машини.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#8] от "Корки":

  ГЕРБ точат всичко възможно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Така се смята във фирма. Държавата смята как да даде едни пари на едни фирми. Освен това машинно гласуване няма навсякъде, защото още не са измислили да купуват и/или манипулират тези резултати. Ако беше фирма също така щеше да се мисли колко време отнема единия вид гласуване и колко другия заедно с надежността и разходите за преброяване, но както казах политиците не мислят за гласоподавателите, а само за обслужване на техните интереси.

 11. 11 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Любопитно

  ГЕРБ точат всичко възможно.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  ГЕРБ ли врякаха за машинно гласуване или БКП-тата - най вече радикалното БКП - ДСБ?

 12. 12 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Понеже г-н Стоилов ме споменава лично, се налага и аз да взема някакво отношение по въпроса. Първо, за дезинфектанта съм съгласен, че с едно напръскване няма да прецака тъчскрийна, но с повече напръсквания май ще го. Впрочем, може и да се поекспериментира. Че даже и да влезе това в техническото задание, ако има такова.

  Иначе, идеята за реален анализ на секциите с под и над 300 гласували няма да мине. Ще кажат, че единствените меродавни данни са избирателите по списък. А е известно, че от тези избиратели 1 милион са в чужбина. Ето ги и числата: българите по целия свят сме 8 350 000, от тях на територията на РБ сме 6 950 000 и 1 400 000 общо сме в чужбина. От тези в чужбина 1 000 000 са избиратели.

  За любителите на машинното гласуване напомням, че такова в Европа няма с изключение на областта около Брюксел. А там, където имаше, го махнаха. Защо е друг въпрос. Честността на изборите у нас би трябвало да се гарантира от факта, че членовете на секционните комисии са от различни политически сили и че всеки желаещ може да получи копие от секционния протокол. А и всички секционни протоколи се публикуват на часа в мрежата след вкарването им в компютрите на РИК или ОИК. Ако някой се сети за друга мярка за сигурност и честност на изборния процес, нека я сподели. Ако е разумна, аз лично ще я предложа на депутатите.

  Бъдете здрави!

 13. 13 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 134 Неутрално

  За да изчистя евентуалното неразбиране за моето отношение към машинното гласуване искам да поясня - аз съм противник на машинното гласуване от самото му начало, когато през 2014та в НС се изсипаха всякакви лобисти и компании за подобна техника.
  Мнението ми не се е променило.
  Но като дисциплиниран човек, когато се взе решение да го има, започнах да мисля как то да стане по-разумно организирано, как да стане с по-малко пари и как да се максимизира ефектът му. И за да не хвърлят пак пари на вятъра за машини, които ще идат пак вдън гори тилилейски, пиша подобни статийки. Ако някой много иска нови технологии, трябва да се мисли за машинно броене на хартиените бюлетини и то в преброителни центрове

 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Централизираното предаване на протоколи и бюлетини е организиран хаос, изнервящ всички от веригата. Логично е всяка секция да може да въведе резултатите онлайн със съотвена оторизация и в зависимост на грешките да бъдат подпомогнати от РИК или при коректни данни, материалите да бъдат приети по райони от РИК.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Понеже г-н Стоилов ме споменава лично, се налага и аз да взема някакво отношение по въпроса. Първо, за дезинфектанта съм съгласен, че с едно напръскване няма да прецака тъчскрийна, но с повече напръсквания май ще го. Впрочем, може и да се поекспериментира. Че даже и да влезе това в техническото задание, ако има такова.Иначе, идеята за реален анализ на секциите с под и над 300 гласували няма да мине. Ще кажат, че единствените меродавни данни са избирателите по списък. А е известно, че от тези избиратели 1 милион са в чужбина. Ето ги и числата: българите по целия свят сме 8 350 000, от тях на територията на РБ сме 6 950 000 и 1 400 000 общо сме в чужбина. От тези в чужбина 1 000 000 са избиратели.За любителите на машинното гласуване напомням, че такова в Европа няма с изключение на областта около Брюксел. А там, където имаше, го махнаха. Защо е друг въпрос. Честността на изборите у нас би трябвало да се гарантира от факта, че членовете на секционните комисии са от различни политически сили и че всеки желаещ може да получи копие от секционния протокол. А и всички секционни протоколи се публикуват на часа в мрежата след вкарването им в компютрите на РИК или ОИК. Ако някой се сети за друга мярка за сигурност и честност на изборния процес, нека я сподели. Ако е разумна, аз лично ще я предложа на депутатите.Бъдете здрави!
  —цитат от коментар 12 на m.konstantinov


  Болката ви за машинното гласуване е, че ако бъде на 100 % няма да има нужда от услугите на Информационно обслужване.
  Отговорете защо на последните избори за европарламент бяхте изключили няколко контроли, особено контролира за резултатите от машинното гласуване от флашката и пренесените в хартиеният протокол. Това доведе до много неотчетени преференции и дори гласове подадени чрез машинното гласуване.
  Беше изключена контролата и за общия брой хартиени бюлетини доставени в секция и тези установени в края на изборният ден. В много протоколи намерените бюлетини в края на изборният ден бяха повече от доставените. А попаднах и на протоколи в които намерените бюлетини в края на деня са по-малко от доставените.
  Има две обяснения. Едното е некадърност. Другото е експеримент на технология за манипулиране на резултатите и респективно последващо използване на други избори.
  Да не говорим, че операторите на Информационно обслужване нито веднъж досега не са успявали да въведат правилно данните от протоколите предадени от мен от първият опит. Като за всеки опит издават разписка. А коя от всички разписки влиза в общият резултат, един бог знае.

 16. 16 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1511 Весело

  Нямам търпене да видя кой ще е следващият премиер, наистина.
  Както са казали хората - лошо е да живееш в интересно време, но аз така или иначе в скучно време не съм живял, та явно не разбирам какво отова спокойствие...
  Мисълта ми е, че ще се забавлявам с гърченето на някой ала Орешарски.. мазохистично изглежда, но какво да се прави - нали сме консуматорски общуство: удоволствието преди всичко!
  П.П. Ако Корни или Радан се престрашат ще бъде мегакеф.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 17. 17 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Истина е, че машините преодоляват манипулациите на секционните комисии при броенето на бюлетините. Но по-грозната истина е цената на тези, иначе съвсем прости устройства - един тъч скрийн и няколко десетки евтини чипчета. Тази цена естествено поставя въпроса - струва ли си плащането. Разбира се, в предлагания от фирмите вариант, не си струва. И това се прави нарочно, за да си останем с хартиените бюлетини, които СИК да броят и подправят както си искат.

  vesela
 18. 18 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 134 Неутрално

  Между другото предлагам на феновете на машинното гласуване да изгледат документалния филм на НВО по темата Kill Chain: The Cyber War on America's Elections

  Ето му трейлъра от тубата. Иначе е само за абонати на НВО Го.

  https://www.youtube.com/watch?v=AwSVN_dgio8 #:~:text=In advance of the 2020,they pose to our democracy.

  И малко мнения: https://www.helpnetsecurity.com/2020/05/19/review-kill-chain-documentary/

  https://www.latimes.com/entertainment-arts/movies/story/2020-03-26/kill-chain-cyber-war-americas-elections-review-voting

  https://www.bellmedia.ca/the-lede/tv/hbo-canada/kill-chain-the-cyber-war-on-americas-elections/

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Когато имаш желание намираш начини, когато нямаш желание - намираш причини!

 20. 20 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 134 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":

  Скъпа Роси, машинното гла(д)уване ни струва 10 милиона лева (проучвания, наем на машините и др.) хайде сега разделете 10 млна. лева на 12300 СИКа. Ще видите, че всяка СИК може да получи още 800 лева като възнаграждение. Ако тези пари се дадат на председателите и секретарите, които на практика вършат 90% от работата и смятат, и пишат протоколите, то за тези длъжности могат да се намерят квалифицирани хора (юристи, прокури, счетоводители, банкови служители). И те да не се подбират от партиите, а от изборната администрация. И да са лоялни на закона, а не на този партиен активист, който ги е номинирал за СИК, за да изкарат някой лев. Гарантирам Ви, че няма да пропуснат нито едно обучение и няма да приемат да бъдат сменени от партията в последния момент, както става сега. Сега тези 10 млн. отидоха в много малко джобове. Ако се дадат на СИКовете, още на другия ден ще се върнат в икономиката под формата на потребление.
  Приятно смятане.

 21. 21 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Тоя Мишо Константинов няма ли да го пенсионират вече? Адски противен дъртак и от всичко се прави че разбира. Време му е да ходи да си пръска лозето, да си сади доматките и там каквото правят хората на неговата възраст.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 22. 22 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Искал Стоил да каже нещо ама така го удавил в препратки към собствената си песрсона, че накрая забравил какво ще казва.
  Останало само големото му его.

  Ми посъветвайте го бе.
  В това динамично време, кой ще му чете глупостите на бакалски сметки гей-люсак.

  И да философства за ракия в статия за нещо си по изборите, което на него му се струва, ама не е съвсем сигурен.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 23. 23 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Както казваше др. Сталин не е важно как ще се гласува, а как ще се брой, а как....всяко дете го знае и най-вече пишман професора от П.У.Т.К.А!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK