Пост-Брекзит безпътица. Прибързаната радост на "Даунинг стрийт" 10

Мъчителната раздяла с Брекзит фантазиите продължава.

© Дневник

Мъчителната раздяла с Брекзит фантазиите продължава.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Наскоро привържениците на Брекзит обявиха шумна победа. Мениджърите на Unilever взеха решение да преместят централата на англо-нидерландската компания в Лондон след години на спорове. Сложната дуална структура ще се трансформира в единна компания, регистрирана в британската столица. Предстои финално одобрение от акционерите, но това не попречи на говорител на премиера Борис Джонсън триумфално да обяви, че "решението е ясен вот на доверие в Обединеното кралство".


Дребният шрифт на сделката обаче остана непрочетен. Всъщност компанията търси юрисдикция, в която по-лесно да може да се освобождава от активи и производства, да осъществява сливания и дори да бъде продадена. Поет е ангажимент различни производства да бъдат пренасочени към Нидерландия, а последващи листинги да бъдат правени на борсата в Амстердам. Прибързаната радост на "Даунинг стрийт" 10 обаче не е изненада. Очаквано, Брекзит реалността е много по-предизвикателна от кампанийните слогани и шумния ентусиазъм, целящи да маскират задълбочаващата се безпътица на страната.
Брекзит утопията представяше съвсем различна глобална среда от сегашната.


Тя продаваше идеята, описвайки света като отворено, либерално и кооперативно пространство, в което възможностите са безкрайни, а рисковете маломерни. "Краят на дистанцията" обещаваше неограничени икономически възможности, а новата политическа независимост трябваше да осигури платформата на радикално предоговаряне на отношенията и отваряне отвъд Европа.


Реалният свят обаче се оказа друг, допълнително усложнен през последните години и месеци. В него се изостри геополитическата конкуренция, САЩ и Китай навлязоха в период на остър сблъсък и напрежение, ЕС все повече мисли за своята "стратегическа автономност", многостранната дипломация зацикли и все повече държави търсят начини да ограничат либералната глобализация. Светът върви към конфигурация с три центъра (САЩ, Европа и Китай), която води британците към безтегловност, а не към невиждани възможности и влияние. Коронакризата пък променя драматично глобалната икономическа среда по посока на национален и регионален (в рамките на ЕС) протекционизъм.


Независимо от криволиченията на продължаващите разговори ЕС и Великобритания вървят към минималистично търговско споразумение и откъслечни договорки за сътрудничество в различни области. Остава и немалък шанс за отсъствие на цялостно споразумение и търговия по правилата на Световната търговска организация. Ангажиментът на торите към максимално ограничени отношения със съюза е вече мерна единица за идеологическа чистота и координатна система на политическото бъдеще на партията. Дългосрочните допирни точки между двете страни намаляват след плановете за ускорена евроинтеграция в индустриите, сигурността и отбраната, икономическата политика, финансите, информационните технологии и критичната инфраструктура. Различните оценки за случващото се в света започват да ограничават и полето за политическо сътрудничество.


В същото време надеждите на британците да компенсират Европа с Азия вече зациклят


и това е най-видно в сектора на висшето образование. Опитите на Лондон да намери сериозни поддръжници в рамките на съюза също претърпяха фиаско, след като всички страни предпочетоха да останат лоялни на интересите на регионалния блок. Страната не успява да засили влиянието си дори на Западните Балкани, както мнозина очакваха.


Отслабената позиция на Лондон вече влияе негативно и върху отношенията с други съществени политически играчи. Асиметрията е видима в стартиралите търговски преговори със САЩ. Още в началото на разговорите Лондон прие да направи множество тарифни отстъпки по отношение на търговията в селското стопанство и това моментално разцепи кабинета на Джонсън - две ключови министерства (околна среда и земеделие) и браншови организации скочиха срещу тези намерения. Вашингтон рязко промени отношението си и към изграждането на 5G мрежите и ролята на "Huawei".


Сега Лондон преразглежда решението си да остави китайската компания в периферните елементи на системите си и е въпрос на време тя да бъде отстранена и от тях. САЩ настояват и за промени на стандарти в други търговски области, по-либерален режим на достъп до личните данни и достъп до британската здравна система. В смелия нов свят на Брекзит британците са принудени бързо и еднозначно да препотвърдят своите партньорства. Внезапно реторическата поливалентност на обещаваното бъдеще беше редуцирана до добре познати и установени отношения.


В такъв контекст


рестарт с Китай не просто няма да има, а отношенията буквално се сринаха


в рамките на месеци. Мнозина вече осмиват "златната ера" на двустранните отношения от времето на Дейвид Камерън и я характеризират като опасен наивитет. Засилването на контрола върху Хонконг не остави много опции на Лондон и неговият ангажимент да отвори път към британско гражданство на почти 3 милиона жители очаквано ядоса Пекин. Радикалният завой относно 5G пък поставя почти непреодолими пречки пред активно сътрудничество с китайците по цялата палитра от техноиндустрии на бъдещето.


По подобие на други западни страни и британските компании мислят какви производства могат да репатрират и диверсифицират. В негативна посока се обръщат нагласите спрямо Китай на общественото мнение и политиците. В парламента вече съществува китайско-скептична група от над 50 души. Япония и Индия все така тактически изчакват добър момент да капитализират британската безпътица.


Политическата безтегловност на страната е впечатляваща и се задълбочава и от лошото управление на здравната криза около коронавируса. Само за последните два месеца икономическият срив е от над 25%, а рейтингът на торите полетя надолу буквално за седмици. Все повече компании от британския бизнес негодуват срещу кабинета, а наскоро авиокомпаниите дори решиха да съдят държавата за закъснялото с месеци въвеждане на карантина за пристигащите, което допълнително удря проблематичното икономическо възстановяване.


Като самотен контрапункт на нарастващата изолация на страната Лондон предложи създаването на нов международен формат - Д 10, включващ демокрациите на Г-7 плюс Южна Корея, Индия и Австралия. Той е центриран около сътрудничеството по въпросите на 5G мрежите и уязвимите производствени вериги, но неговата устойчивост и бъдеще са напълно неясни. Нещо повече, дори самата идея не е британска, а няколкогодишно настояване на американски изследователски институт. Мъчителната раздяла с Брекзит фантазиите продължава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Кобрата , като смаже Джошуа насред Лондон , ептен ще им се стъжни!

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 392 Весело

  "Япония и Индия все така тактически изчакват добър момент да капитализират британската безпътица."

  Хе хе 👆
  Имаше чести коментари след брекзит как Великобритания ще стане щат на САЩ. Оказва се май че щатите са само едни големите които ще "изредят " на горките британци.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1866 Весело

  Щопов бе, ние този материал сме го минали отдавна, още през втората половина на 2016. Тук всички знаем, че британците са тъпи, кралството се е сринало. Канари Уорф е празен, борсата е отишла във Франкфурт и отгоре на всичко няма кой да им бере строуберитата на глупавите англичани. С други думи Брекзит няма да има, ръйш.

  🤪

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  ВЕче и на британците им стана ясно ,че Брекзита им е пълен провал , в комбинация с короната ,която криза също я отиграха като бавно развиваща се африканска държава ,управлявана от аборигени , успяха да си сринат 25% от икономиката , сега ще чакат да се присламчат наново към ЕС ,защото така сами , са на никъде ,даже домати и краставици няма да могат да си произведат .

 5. 5 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Една от причините Юнилевър да се инкорпорира изцяло във Великобритания е, че ако бяха останали в Ротердам (както мислеха през 2018), тогава компанията щеше да отпадне от индекса FTSE 100. Което от своя страна щеше да предизвика мигновена разпродажба на тлъсти пакети техни акции от многочислени фондове и други държатели.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Англичаните са си виновни. Можеше да има много по - добри условия, но техните политици и "депутати" най - вече, се постараха да провалят всичко. Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

 7. 7 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "Страната не успява да засили влиянието си дори на Западните Балкани, както мнозина очакваха."

  кои са "мнозина"-та? британците имат все по затихващо влияние дори в бившата империя.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Какво не ни се получи та продължаваме да фалираме и разпадаме Великобритания? Или матриала се отклонява от светлата партийна на щастливото европейско семейство?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4030 Любопитно

  Една от причините Юнилевър да се инкорпорира изцяло във Великобритания е, че ако бяха останали в Ротердам (както мислеха през 2018), тогава компанията щеше да отпадне от индекса FTSE 100. Което от своя страна щеше да предизвика мигновена разпродажба на тлъсти пакети техни акции от многочислени фондове и други държатели.
  —цитат от коментар 5 на zakkwylde


  Ей, разгеле, поне един коментар тук който да пише разбираемо а не само лозунги. Това е нещо което мнозина не разбират. Всички компании правят това което е най-изгодно за тях а не каквото форумните корифеи мислят. И е смешно да видиш колко хора все още пишат за Брекзит за нещо което НЯМА да се случи😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Проблемът на британците бяха българите и румънците.Ама не българи и румънци събарят паметници на британски герои, не българи и румънци са изнасилили хиляди момичета на Острова,не българи и румънци избиват невинни британци по улиците.

 11. 11 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Едно е ясно, британците ще станат много по-гъвкави и
  конкурентно-способни извън ЕС. Евала на швейцарците, никога
  не влезнаха в този капан. А все едно са си част от ЕС.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 12. 12 Профил на hbb33646311
  hbb33646311
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо ни занимават с неворлите на някакво си островче? Да си пишат в селския стенвестник и да не ни занимават.

 13. 13 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До миналата година Тръмб предлагаше на Великобритания страхотно, прекрасно и великолепно търговско споразумение, а сега мълчи като проста кърджалийска п...а.
  Шепата организатори(уж консерватори) на Брекзит калкулираха големи печалби от ултраглобалистките си щения, а реалностите се оказаха съвсем различни въпреки скъсаните окови на ЕС. Голямото разслоение в британското общество предстои, печелившите са нищожно малка част. Нещо повече, все още не са в никакъв случай печеливши.

 14. 14 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Да си пишат в селския стенвестник и да не ни занимават.
  —цитат от коментар 12 на hbb33646311


  Е да де, точно в селския стенвестник си е статията.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Весело

  Ко стаа, пак ли дерете рубашките за добруването на британския народ?
  😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на hbb33646311
  hbb33646311
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#14:"Baizuo"][/quote]

  Ами откатко Тръмп сложи свой човек начело на Свободна Европа - заприлича на селски стенвестник, да. Отделно и продължава да пише гаднички статии за Брекзит, хъ-хъ.

 17. 17 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#11] от "dream_er":
  И дават хард кеш, без да имат влияние в/у взетите решения!

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  " Реалният свят обаче се оказа друг, допълнително усложнен през последните години и месеци. В него се изостри геополитическата конкуренция, САЩ и Китай навлязоха в период на остър сблъсък и напрежение, ЕС все повече мисли за своята "стратегическа автономност", многостранната дипломация зацикли и все повече държави търсят начини да ограничат либералната глобализация. Светът върви към конфигурация с три центъра (САЩ, Европа и Китай), която води британците към безтегловност, а не към невиждани възможности и влияние. Коронакризата пък променя драматично глобалната икономическа среда по посока на национален и регионален (в рамките на ЕС) протекционизъм."

  Добре дошли в реалността за британците ! Много говорихме за това усещане, което ще им се стовари след Брекзит - а, но Борето Джонсън ги изведе от ЕС към по - светло бъдеще, а сега нещо не виждаме фойверки и фанфари ! Защо ли ?

 19. 19 Профил на ss
  ss
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#11] от "dream_er":

  Швейцария и Норвегия си плащат на ЕС за да имат достъп до европейския пазар. Също така са приели върховенството на европейското законодателство. А това са неща които привържениците на Брекзит не приемат

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Майната му на Брекзит! Гледайте парада!

 21. 21 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Вчера Япония безцеремонно постави ултиматум на Великобритания да приключат търговските преговори в рамките на 6 седмици, които ще са най-бързите търговски преговори в историята.

  Естествено, не е нужно да обясняваме в чия услуга ще бъдат клаузите по този договор.
  И това е само нежното намазване на вазелина

 22. 22 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Ами британците сами си го направиха. В момент, когато Европа има нужда от повече единство, те решиха да се правят на независими в ерата на глобализацията и ето какъв е резултатът! Ще има и още бонуси, това е само началото. Да не говорим за шокиращата демагогия на брекзитърите, особено на хора като Фарадж, на които все им са виновни източноевропейците. Поляци, българи, румънци, литовци, които прибират реколтата на местните лигльовци, откриват бизнеси и съживяват мъртви села и паланки са лоши, а онези с най-мирната религия, които взривяват коли и автобуси и намушкват мирни граждани с нож са готини, те са онеправдани бежанци и желани заселници.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 23. 23 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#20] от "Judjuk":
  Гледай си го САМ!

 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 736 Весело

  "Брекзит утопията представяше съвсем различна глобална среда от сегашната..."

  Действителността е Брекзит, а непрекъснатото мрънкане от страна на ЕС е "утопията"...

 25. 25 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "zakkwylde":

  Права сте, но е очевидно временна тактика до изясняване търговските условия след Брекзит. Стойностите footsie стремглаво падат и колко още LSE и FT ще са така значими е въпрос. Отделно, че намерението е да я изпразват от съдържание.

  ...

  Navigare Necesse Est
 26. 26 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 796 Неутрално

  "Япония и Индия все така тактически изчакват добър момент да капитализират британската безпътица."Хе хе 👆Имаше чести коментари след брекзит как Великобритания ще стане щат на САЩ. Оказва се май че щатите са само едни големите които ще "изредят " на горките британци.
  —цитат от коментар 2 на Jalis Ironhammer


  Няма да да станат щат, а ще станат протекторат (колония) като Пуерто Рико.
  Европа ще има нужда от big, beautiful wall, за да се предпази от това, което ще започне да идва оттам, след като всички регулации изчезнат...

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Прав е бил Кубрат със снопа пръчки!

 28. 28 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Пропиваха простотиите на медиите на Мърдок, фейсбук троловете на Кембридж Аналитика и грантаджийте на Кох. Да си сърбат попарата сега. Все едно ние малко отнесохме от тъпотията на путреотете че за тея тъпаци да мислим.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 286 Неутрално

  "Япония и Индия все така тактически изчакват добър момент да капитализират британската безпътица."Хе хе 👆Имаше чести коментари след брекзит как Великобритания ще стане щат на САЩ. Оказва се май че щатите са само едни големите които ще "изредят " на горките британци.
  —цитат от коментар 2 на Jalis Ironhammer


  Индия и Япония ще беснеят на британците , над бащино им огнище!


  Ковид-19 , ще ги коси на снопове, отвсякъде нещастия ги чакат! Шотландия ще се отцепи и ще се присъедини към Сиатълската Република!
  А за капак , Кобрата лошо ще бие насред Лондон!

  Да се научат друг път как се прави Брекзит!

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Прав е бил Кубрат със снопа пръчки!
  —цитат от коментар 27 на Роси


  Абсолютно прав!
  За това се и нарича Обединено Кралство - за да се подчертае баш тази идея!

 31. 31 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#5] от "zakkwylde":

  Кво значи "изцяло"? Поздрави от Ротердам ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK