Оформя се консенсус за овластяване на Брюксел, за да помогне на държавите

Оформя се консенсус за овластяване на Брюксел, за да помогне на държавите

© ReutersТекстът е предоставен ексклузивно на "Дневник". Заглавието и акцентите в него са на редакцията.


Кризата с КОВИД-19 е може би най-големият социален експеримент в нашия живот. Не знаем кога и как ще приключи. Рано е да се предсказва колко радикално е променила начина, по който европейците разбират своите общества, но вече е очевидно, че пандемията е променила начина, по който възприемат света извън Европа, а в резултат на това и ролята на ЕС в своя живот.


Общественото мнение не бе значим политически фактор в ранните етапи на кризата с КОВИД-19. Но в нейния втори етап държавите поеха нови отговорности и се опитаха да намерят трилиони, за да финансират възстановяването, поради което на Брюксел и националните столици няма да им е достатъчно просто да разработят адекватни планове. Ще им се наложи да намерят и подходящия език и координатни системи, с които да обосноват провежданата политика. За тази цел ще бъде важно да се разбере как кризата с КОВИД-19 е променила или не е променила обществените страхове и очаквания.
На пръв поглед данните от социологическите проучвания съдържат парадокс: те показват масова подкрепа за европейското сътрудничество, но и също така и сериозно разочарование от действащите сега институции. От друга страна, големи мнозинства от респонденти в изследваните страни - от 51-52% в Швеция и Франция до 80% в Испания и 91% в Португалия - отговарят, че кризата ги е убедила още по-силно в необходимостта от по-тясно европейско сътрудничество.


Първите подробности от проучването можете да прочетете тук.


Но заедно с това мнозинството от анкетираните във всички страни се оплакват, че ЕС не се е справил с предизвикателството. Това включва 63% в Италия и 61% във Франция. Може би по-тревожен от големия брой твърдящи, че ЕС не се е справил, е още по-големият брой на тези, които заявяват, че ЕС няма отношение (повече от половината анкетирани във Франция).


Удар по репутацията на Китай и САЩ


Изправени през екзистенциална заплаха, големи мнозинства усещат, че не е имало кой да им помогне, като много нисък процент твърдят, че помощта е дошла от ЕС, международните институции или големите икономически партньори на Европа.


Кризата нанесе трайни щети на репутацията на двата най-големи нейни икономически партньора - САЩ и Китай. Отношението на европейците към Китай преобладаващо се влошава, по всяка вероятност защото кризата разкри агресивната страна в международните действия на страната.


А сриването на репутацията на САЩ в очите на мнозина европейци според нас не е просто поредният признак за това колко много европейците недолюбват методите на Тръмп в международната политика. То също така е индикация за това, че кризата с КОВИД-19 накара много европейци да възприемат САЩ като залязващ хегемон, на който вече не може да се разчита да бди над западния свят.


Три модела след кризата


Изглежда, КОВИД-19 рязко промени разбиранията на европейците за света извън техния континент, което на свой ред доведе до преоценка на изпълняваната от ЕС роля. Ако се вгледаме по-задълбочено в данните, можем да сглобим три модела, посредством които съзнанието на европейските граждани възприема света след кризата.


Първо, имаме "новите бойци на Студената война", които съставляват 15% от анкетираните. Тези граждани виждат бъдещето като двуполюсен свят, в който САЩ са лидер на свободната част от човечесвото, а Китай е лидер на диктаторската ос, включваща страни като Русия и Иран.


Второ, имаме хора от типа "направи си сам", двукратно надхвърлящи "бойците", и съставляващи 29% от анкетираните. Тези граждани смятат, че след кризата ще живеем в свят, в който страните трябва да си вършат работата сами, като сключват съюзи по сметка с други играчи, за да защитават своите интереси.


И накрая, най-голямата и политически значима група е тази на "стратегическия суверенитет", съставляващи 42% от анкетираните. Тези граждани смятат, че Ковид-19 създаде свят на блокове и региони. Според техните разбирания адекватното присъствие на Европа в тази нова ера ще зависи от способността на ЕС да действа солидарно.


Но не Ковид-19, а неспособността на международната общност да проведе ефективни съвместни реакции трансформираха някои от вчерашните космополити в днешните привърженици на европейския суверенитет. За тях Европа вече не е проект , подплатен от идеи и ценности, а географски предопределена общност, която трябва да се държи заедно, за да си възвърне контрола върху своето бъдеще. Очертаващата се философия на този сегмент може най-добре да бъде описана като "прогресивен протекционизъм". Когато става въпрос дали производствата могат да се върнат в Европа от Китай, най-силна подкрепа за една такава перспектива идва от най-големите страни като Франция и Германия. Гражданите от по-малките страни изглежда смятат протекционизма за не толкова надеждна стратегия.


Трите философии намират изражение във всички анкетирани държави, но все пак данните поставят под въпрос много от нашите предварителни разбирания. Макар че източноевропейците често биват описвани като новите привърженици на Студената война (като имаме предвид ожесточения атлантизъм, характеризиращ голяма част от региона), всъщност най-голям брой нови бойци на Студената война има в Италия и Франция. Германците обикновено мислят за себе си като проевропейски настроени, но 59% от тях виждат света като съставен от страни, които сами се грижат за себе си.


Опитомяване на националния суверенитет


Европейските правителства и брюкселските институции забелязаха, че кризата с коронавируса направи Европа по-склонна да се съобразява с гласоподавателите. Представеният през месец май френско-германски план за възстановяване може да постави началото на жизненоважен нов етап в европейската история. Коментаторите не закъсняха да опишат споразумението като "завръщане към Хамилтън" в ЕС, намеквайки, че планът е жалон по пътя към Съединените европейски щати, където суверенитетът принадлежи на Брюксел.


Но нашето социологическо проучване подсказва, че настроенията на европейските граждани днес са по-близо до изразените от британския историк Алън Милуърд отколкото до идейната насоченост на Федералистът. В написаната от Милуърд ревизионистка история, озаглавена Европейското спасение на националната държава, се твърди, че движещата сила на европейския проект е възстановяването, а не опитомяването на националния суверенитет. Истина е, че наративът на Милуърд се отнася до спасяването на държавите от собствените им вътрешни конфликти през 50-те години на ХХ век, а стремежът през 2020 г. към "повече Европа" е свързан със спасяването на националната държава от външен натиск.


Получените от нас данни разкриват, че наблюдаваме повече "завръщане към Милуърд" отколкото "завръщане към Химилтън" - не толкова радикална стъпка към федерализация, колкото новооформящ се консенсус около необходимостта да се овластява Брюксел, за да може да се притече на помощ на националната държава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  За такива, като България, само "стратегически суверенитет".

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  За такива, като България, само "стратегически суверенитет".

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Тия психопати даже не се крият,че са комунисти!!! Прочетете първото изречение! ТЕ възприемат КОВИД-19 като "социален експеримент"!!!

 4. 4 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Весело

  Всяка криза трябва да се използва за заграбване на все повече власт .......... Докато един ден бумеранга не се върне и те удари по главата.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3876 Неутрално

  И, кво стана? Вся влсть бюрократам? А после се чудите, защо хората са недоволни? ЕС да не последва примера на СССР?

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Весело

  Хора, не им връзвайте кусур на такива като Кръстев и не им се връзвайте също така. Верният син на Партията (да, специално за умнокрасиви - Кръстев е от дърто комунистическо номенклатурно семейство, виден член на "Златната младеж" от периода на късния социализъм по нашите земи) от край време си ги пише на принципа какво му се иска на него, а не какво е реалистично. На него му се иска як ЕС, който е потъпкал всякаква независимост (ама не в името на всеобщ съюз, а в името на френско-германска хегемония), където да е виден член на новата номенклатура (не знам защо наричат тия в Брюксел "технократи" - огромното мнозинство от работещите за ЕС никога не са работили нещо друго и имат дипломи по всичко друго, но не и по технически и научни дисциплини). Та съответно нищо друго няма да видите в писанията му.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 526 Неутрално

  То щото в момента сме мега независими. Всичката власт е у дебелото момче, а той е готов да продаде страната на всеки, който му обещае да не му пипа рахата. Голям суверенитет, голямо чудо! Северен може да е народ, който уважава мислещите и образовани хора, учи се от тях и при вземане на решения се вслушва в разума. Народ, който може да бъде убеден, че гласуването е вредно, алтернатива на статуквото няма, всички са маскари и е необходима някаква силна ръка, която да направлява съдбините му не е суверен. Това не е народ, а стадо. Стадото пък, както добре е известно си има пастир. Далеч по-добре е този пастир да са бюрократите в Брюксел, а не спящите голи доморасли мутраци, чийто най-голям кеф е да откраднат нечий бизнес и да размажат конкурентите си...

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  И аз съм от третта група и не от сега и далеч не само заради въпросния вирус.
  Една Турция ни стига, когато е водена от идиот като Ердо, Русия е постоянна заплаха не само за нас, а за целия съюз - затова единни външни, общи за съюза граници, армия и митничари за съюза.
  Малко ми е жал за нашите шишковци, ще имат проблем с контрабандата, но...такива са правилата. Може и обща прокуратура, под началството на Кьовеши, а каскета да отива на заслужен отдих, той се утрепа от работа, горкия:).

 9. 9 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Мисля, че малко по малко главите ни узряват. За това, че външната политика, армията, полицията и монетарната система, трябва да са общи. На ЕС. И президент, който да се грижи за тях. Всичко останало е приоритет на държавите членки.

 10. 10 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  +++
  Ако в Брюксел въобще има някакви технократи, те ще да са жалко малцинство.
  И това най-добре личи от всички насътворени глупави правила - типичен пример - "изправянето" на кривите краставици.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 11. 11 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  в конкретния случай овластаването на брюксел не е свързано със спсяването на националните държави, а най вече със спасяването на самия брюксел - в някои страни, справедливо или не, имиджа му доста пострада, и това ще трябва да се оправи сега с наливането на пари, зашото за разлика т българския форумец, няко хора в берлин и париж и брюксел чудесно разбират опасността за страните си, ако брюксел пострада.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  "Не сме народ а мърша" писа дядо Славейков!
  И за толкоз много време, нищо ново.
  Дядо Джон ша дойде на бял кон и ша на опрай!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":+++Ако в Брюксел въобще има някакви технократи, те ще да са жалко малцинство. И това най-добре личи от всички насътворени глупави правила - типичен пример - "изправянето" на кривите краставици.
  —цитат от коментар 10 на vladivlad


  Наистина ли не знаете или така ви изнася/такива са указанията:).че тази работа с кривите крастъавици си е поредната лъжа, хванала място в т.н. социални мрежи.

 14. 14 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Лъжа ли??? Сигурно и еднодневното заседание, посветено на грандиозната идея за забрана на обикновените патрони в биатлона (щото много замърсявали въздуха) ито е лъжа, така ли???
  Бюрократите се занимават с дреболии и замитат под черджето големите проблеми.

  Do or do not. There is no try. Yoda
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK