Историята според Путин

"Версията на Путин" е специфично пренаписване на историята – без нюанси и без въпросителни. Подчинено на една-единствена гледна точка.

© Красимир Юскеселиев

"Версията на Путин" е специфично пренаписване на историята – без нюанси и без въпросителни. Подчинено на една-единствена гледна точка.Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Парад на победата в Москва по време на пандемия, последван от грандиозно вечерно шоу на Червения площад, което пресъздава историята на СССР по особен начин - като балет в "червено и черно". И зад всичко това, но не на последно място - старт на конституционния референдум, който до 1 юли трябва да отвори вратата пред третия (пореден) президентски мандат на Владимир Путин и да му гарантира властта до 2029 г. А защо не и пожизнено? От гледна точка на историята това би бил най-сигурният белег, че "дирижираната демокрация" в Русия бавно, но сигурно прераства в "абсолютна монархия".


Що се отнася до новия руски самодържец Владимир Путин, той вече е на етап, в който не само го вълнува как ще остане в историята, но и държи да пише (или да пренаписва) самата история. Доказателство за което е появата на дълго очакваната му статия за Втората световна война, публикувана на 19 юни едновременно в "Российская газета" и в американското списание "National Interest". Текстът, озаглавен "75 години от Великата Победа: отговорност пред историята и бъдещето", на цели 30 страници не само анализира миналото, но и въз основа на него отправя покана към "новата голяма петорка" (Русия, Китай, Франция, САЩ и Великобритания, изброени в този порядък от Путин)
да предначертае съдбините на бъдещия свят. Както някога: на една "нова Ялта" например.


В това отношение Путин е верен следовник на геополитиката на Йосиф Висарионович Сталин, разграничавайки се, разбира се, с едно изречение от "многото справедливи обвинения, които заслужават Сталин и неговото обкръжение". Но, забележете, само във вътрешен план - "заради ужаса на масовите репресии". В статията си Путин нееднократно настоява, че съветските ръководители биха могли да бъдат упреквани в много неща, но не и в неразбиране на характера на международните отношения и че благодарение на тяхната мъдрост и далновидност е бил създаден геополитически ред, който трябва да бъде съхранен и затвърждаван на всяка цена. И който, както е ясно на всички, бе сериозно променен пред 1989 г. с разпада на СССР и връщането на свободата в Източна Европа - събития, които руският президент винаги е определял като "най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ в.".


Явно затова Путин толкова държи да "влезе в обувките" на Йосиф Сталин като пазител на Победата, гарантираща "световния ред" след 1945 г. А в Русия вече вървят шегите, че ако късният Сталин е бил специалист в езикознанието, то късният Путин изглежда, че разбира от историята. И нещо повече: държи да наложи "своята история". Която, честно казано, в доста малко неща се различава от познатата ни съветска версия за Втората световна война.


И все пак, в какво накратко се състои "историята според Путин"?


В отстояването на една черно-бяла версия, в която, общо взето, Русия е постоянната жертва и не носи вина за нищо. Версия, в която дори редица истини и горчиви факти за страданията, болката и смъртта на милиони хора на територията на бившия СССР, са оркестрирани като оправдание за днешния или бъдещия руски милитаризъм.


Путин изтъква, че е решил да напише статията си заради трагедията, до която е довела Втората световна война, но и не крие, че нейната цел е да сплоти руснаците около идеята за Победата, която да осигури нужните "самоотверженост, патриотизъм и безпределна любов към Отечеството", които да послужат като опора за днешните руски военни операции в Северен Кавказ, Сирия или другаде.


След което се заема със "съвременните емоции, зле скривани комплекси и шумни обвинения" срещу Русия, оспорващи нейния монопол над Победата и опитите по различен начин да се опишат причините и последиците от Втората световна война.


Във "версията Путин" това е просто невъзможно, тъй като "виновни са всички".


Тук той до голяма степен е прав, но странното е как СССР ту се появява, ту изчезва в анализа му.


Първо, "виновна" е самата "Версайска система", превърнала се в символ на дълбока несправедливост за Германия - заради огромните репарации и унижения, довели до реваншистки настроения, до появата на нацизма и заплахата от нов световен конфликт. И това е истина.


След което обаче Путин стига до извода: "парадоксално, но за това пряко или косвено съдействаха западните държави, преди всичко Великобритания и САЩ. Техните финансови и промишлени кръгове доста активно влагаха капитали в немските фабрики и заводи, пускащи продукция с военно предназначение". Този аспект на "ремилитаризацията на Германия" е проучен от историците и присъства още в съветските учебници по история.


Но защо Владимир Владимирович Путин, заел се да пише наново историята и призоваващ за отварянето на всички архиви,


не обелва нито дума за подкрепата, която Съветска Русия дава за милитаризацията на Германия?


Например за Договора от Рапалло, сключен между РСФСР и Ваймарската република на 16 април 1922 г., веднага след Генуезката конференция. Става дума за договор, известен на историците, според който Берлин и Москва не само нямат никакви финансови или икономически претенции помежду си, но уреждат и трайно военно сътрудничество. И все за неща, на които Ваймарска Германия няма никакво право - по силата на клаузите на Версайския договор.


Така например фирмата "Юнкерс" започва да произвежда военни самолети в околностите на Москва. На следващата година на територията на СССР се осъществява договореност за производството на бойни-отровни вещества от компанията "Берсол" (!), което е напълно в разрез с международните договорености. Фирмата "Круп" модернизира съветски военни заводи срещу редовни доставки на снаряди за Вермахта. Пред 1925 г. в Липецк е създадена съветско-германско авиационно училище. Германски военни обекти има на цялата територия на СССР до 1933 г. През 20-те години Германският генерален щаб прави учения с танкови подразделения на съветска територия (което му е забранено у дома). Съветски маршали като Тухачевски и Егоров обменят опит с германския генералитет (което им взима главите по време на Големия сталински терор). Примерите са много, но за тях "историкът Путин" не обелва нито дума.


Онова, което на второ място най-вече безпокои Путин, е, че се заличава "структурата на международната колективна сигурност", с каквато светът е разполагал още след Първата световна война в лицето на Лигата на Нациите.


И тук пак се премълчават доста истини.


Вярно е, както изтъква Путин, че Лигата на Нациите, не е била в състояние да предотврати конфликти в различни части на света. Тя не е разполагала дори с мироопазващи сили, както днешното ООН. Затова само е провеждала дебати по казуси като нахлуването на Италия в Абисиния, гражданската война в Испания, агресията на Япония срещу Китай или аншлусът на Австрия от страна на Хитлер. Това е факт.


Ала каква роля е играла Съветска Русия за "опазването на колективната сигурност" от онова време и укрепване на ролята на Лигата на нациите? Поради различни съображения Москва се присъединява към организацията едва през 1934 г., а членството ѝ е прекратено на 14 декември 1939 г. като "агресор" - заради войната срещу Финландия! Добър пример за "миротворство"


Голямо място в статията на Путин е отделено и на политическия цинизъм на "Мюнхенското съглашение", което директно подарява Чехословакия на Хитлер. Става дума за наистина прискърбна страница от европейската история, хвърляща петно върху Великобритания и Франция, представлявани съответно от Чембърлейн и Даладие. Но тутакси прави впечатление друго: руският президент историк


непрекъснато внушава, че и Полша има вина за събитията, че тя не е жертва,


а е също агресор, позовавайки се на доклади на полския посланик Липски в Берлин, в които се говори за интереси на страната му в Судетска Тешина.


Маньовърът е съвсем прозрачен - морално да се снеме отговорността за пакта "Молотов-Рибентроп", направил възможна не само подялбата на Полша през септември 1939 г. между Хитлер и Сталин, но и цялата Втора световна война.


Което обаче е невъзможно. Каквито и обрати да се правят напред или назад в историята. Независимо от позоваванията върху резолюцията на Върховния съвет на СССР от 1989 г., че секретните протоколи между СССР и нацистка Германия за подялбата на Европа били "акт на лична власт" и не отразявали "волята на съветския народ, който не носел отговорността за този сговор".


Ала сговор е имало. Нали така?


Според Владимир Путин сговор няма, а германо-съветският пакт просто бил "историческа необходимост".


Съветският съюз просто си "взел" през 1939 г. части от някогашни територии на Белорусия, Украйна и Литва. И как да не си ги вземе, когато след тост за германско-съветското сътрудничество навремето Молотов арогантно заявява, че Полша е измислена буржоазна държава, която никога повече няма да съществува. Във "версията на Путин" дори се говори за "териториалната сдържаност на Москва". Иначе, забележете, границата би трябвало да минава малко преди Варшава!


Най-силни реакции обаче предизвика твърдението в статията на Путин, че Кремъл никога не е бил агресор спрямо балтийските държави, защото през есента на 1939 г. с оглед да реши "своите военно-стратегически и отбранителни задачи, Съветският съюз просто започва процес на инкорпорация на Латвия, Литва и Естония". Чисто и просто. И че това е било "в съответствие с нормите на международното и държавно право от онова време". Само че г-н Путин пропуска една малка подробност: в момента на трите национални "референдума" на териториите на трите държави вече са разположени съветски групировки, далеч надхвърлящи съответните национални армии. И всичко оттук нататък се извършва под дулата на съветските танкове. В статията не се споменава нито дума и за онова, което следва след референдума: депортацията на десетки хиляди души от трите балтийски държави, избиването на политическите им елити и съществуването на техни задгранични правителства до 1989 г.


За това се мълчи. Както няма


нито дума за огромния обем на съветско-германското икономическо сътрудничество до 22 юни 1941 г.,


което на практика обезпечава армията на Хитлер с нефтопродукти, стомана и други стратегически суровини. Данните отдавна са публикувани и няма как да бъдат да бъдат укрити.


България е спомената в статията само веднъж - по повод на това, че нацистка Германия не е спазвала поетите си ангажименти и предотвратила възможен съветско-български договор за взаимопомощ (т.нар. "Соболева акция" - ноември-декември 1940 г.). Ако тя бе подписана от София, страната ни би трябвало да предостави на СССР военни бази в Бургас и Варна, а частите на НКВД да се разпореждат у нас безнаказано, както в балтийските държави. И тогава ни чакаше съдбата на Литва, Латвия и Естония (с евентуално присъединяване към СССР и превръщането ни в плацдарм на бъдещи военни действия след 22 юни 1941 г.).


Във "версията на Путин" изобщо не се споменава войната с Финландия (30 ноември 1939-12 март 1940 г.),


заради която именно СССР е обявен за "агресор" и изключен от Лигата на Нациите.


Финландия отказва да сключи пакт, подобен на онзи, който подписват трите балтийски държави, защото не иска да я постигне тяхната участ. И не приема териториалните претенции, които СССР има към нея. Марионетното правителство начело с коминтерновеца Ото Куусинен е набързо подготвено. По сметките на Сталин войната трябва да продължи две седмици. Но финландците се оказват костелив орех. Тогава се извършват масирани съветски бомбардировки над Хелзинки, светът е поразен от множеството цивилни жертви в работнически квартали. Москва категорично отрича, по-късно с половин уста признава "военна грешка". Факти, които отново липсват в статията.


За сметка на това в нея са отделени цели страници, в които се заклеймява резолюцията на Европейския парламент "Защо е важно да се съхрани историческата памет" (19 септември 2019 г.). Навярно защото тя посипва със сол изброените дотук "рани" и навява още по-неприятни паралели с анексията на Крим или подкрепата на сепаратистите в Донецк и Донбас.


"Версията на Путин" е специфично пренаписване на историята - без нюанси и без въпросителни. Подчинено на една-единствена гледна точка. Половин история, която продължава да се пише от "победителите".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Ми естествено , че "виновна" е самата "Версайска система", без кавички !
  Останаха ли милиони българи в Югославия, Румъния и Гърция -- ОСТАНАХА !!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 441 Весело

  Аз помня и по-добри времена. Тогава казваха за Запада "витрина" и нямаше нужда да се обсъжда "късния Брежнев". Слагаха се Пършинг-и и толкова. Сега се предлага "късен Брежнев" за лидер на Запада и се обсъжда Путя... Криза?... Или наследството на глобал-либерастията. Да живее Давос...ъ-ъ-ъ, другари?!?!?

 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  до всички продажни боклуци, четете и се учете! щото ако колхозните услпеят пак да се върнат и вие ще заминете към белене!

 4. 4 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Точно по стъпките на Сталин, който освен езиковед е бил и историк! Спомнете си Краткия курс по история на ВКП(б), който задълго беше основа на съветската историография. Това сега се опитва да бъде едно малко сталинче.

  без подпис!
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2643 Весело

  Да перефразираме популярната песничка, актуална и в случая:

  Другарю Путин, вий голям сте учен,
  за историографията знаете вий толкоз...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "да предначертае съдбините на бъдещия свят. Както някога: на една "нова Ялта" например."


  Ми той отдавна я предначерта горкия мъник! Осигури си достатъчно време за сбъдване на собственото фиаско, едновременно с това на така наречената федерация Русия! Можем да повторим!

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  до всички продажни боклуци, четете и се учете! щото ако колхозните услпеят пак да се върнат и вие ще заминете към белене!
  —цитат от коментар 3 на bkstoja


  Връщането към някакъв тип социализъм е неизбежно, а АЕЦ "Белене" ще се строи = въпрос на време . Не е лошо да се знае руската гледна точка към историята, при положение, че българска гледна точка по отношение на Версайлския договор и ВСВ се избягва като тема от нашите съвременни политици.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  "Новата Ялта" е ясна: Русия е с Киргизстан, Таджикистан, Бантустан и Tachaqистан.

  Никой нормален човек по света не се интересува от странните бълнувания на Зануления.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 943 Весело

  Айдеее
  Пак сън не ви лови от Путин и Русия! 😂😂😂
  Я погледнете под леглото?😳

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Дали Путин ще стане монарх ще реши руският народ, не авторът на статията.

  Западът оказва неимоверно голяма помощ на Германия едва след идването на власт на Хитлер, заявил и доказал още в "Моята борба", че Германия се нуждае от "жизнено пространство на Изток"., имайки предвид територията на тогавашен СССР.

  От действията на Германия особено след 1936г. е било видно, че светът е изправен пред нова световна война. Германия си връща насилствено територии от съседни държави, участва в потъпкването на законния ред в Испания, Италия стартира военни действия в Африка, Япония навлиза в Китай и извършва масови убийства на мирното население. Германия бързо се милитаризира с помощта предимно на Великобритания.

  След въвеждането на антисемитските закони и започналите издевателства над евреите в Европа, вече е ясно че избухването на новата световна война е въпрос на близко бъдеще. За съжаление точно в тези моменти европейските държави вместо да застанат срещу антисемитската политика на Хитлер, те го подкрепят. На по-късен етап почти цяла Европа съдейства на Германия при депортирането на евреите в концентрационните лагери.

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  "да предначертае съдбините на бъдещия свят. Както някога: на една "нова Ялта" например."Ми той отдавна я предначерта горкия мъник! Осигури си достатъчно време за сбъдване на собственото фиаско, едновременно с това на така наречената федерация Русия! Можем да повторим!
  —цитат от коментар 6 на Lich King


  Точно в десятката - ако Великите сили не се разберат в една "нова Ялта" бая неща може да се повторят = Русия също е готова да повтори.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  "...Владимир Путин, той вече е на етап, в който не само го вълнува как ще остане в историята, но и държи да пише (или да пренаписва) самата история..."

  Паралел с "1984" на Оруел за Историята, и какво си склонен да правиш, когато си на власт!
  Само е спорно, доколко Путя ще контролира бъдещето!

  Едно е сигурно! Разделянето на "Наследството на Путин" няма да е мирно!

 13. 13 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 293 Неутрално

  балет в "червено и черно"

  не, червено и кафяво

 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  До коментар [#10] от "faraon":


  Дали Путин ще стане монарх ще реши руският народ, не авторът на статията.
  —цитат от коментар 10 на faraon


  Или пък ЦИК, която изразява волята на Путин!

 15. 15 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Няма Русия по него време илитерате!

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Ще припомня нещо, което написах вчера:

  Путин е отчаян. Държавата му е в няколко кризи едновременно, бюджетът й е изтърбушен, нефтят не се харчи, потоците пресъхнаха, санкциите бяха продължени ad infinitum, Роскосмос е пред закриване, рейтингът му е 30%, регионите не искат Москва да изсмуква ресурсите им, в огромната си част народът живее в мизерия както по Хрушчово време.

  И на фона на това фиаско, той се самообяви за пожизнен цар.

  Ами нека им е жив и здрав на ония, дето ще го търпят.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Ами нова ялта е G7, например, действайте ребята. а, чакай, то вие сами се изключите

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Вчера един колега правилно посочи, че докато за наборна войска събират 18-годишни пъпчиви младоци, които не знаят от коя страна се държи пушката, най-добре тренирани, въоръжени и нахранени са главорезите от т.нар. “Президентска гвардия” - т.е. царчето вижда врагове не навън, а вътре в государството, сред московчани, питерци, екатерининбургци, воронежци и т.н., сред НАРОДА, който вчера му гласува пожизненото царуване.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  “ Но финландците се оказват костелив орех.”
  ——
  Те не бяха ли финландците, които след това бяха най-послушната руска подлога? ... или бъркам нещо.

  А иначе, що ми се струва, че на тая снимка Путин е с чене... ку е вярно, значи му остават некви 15-20 години още да разлайва кучетата. Време е да почне строителството на пирамидата му

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 144 Неутрално

  А в Русия вече вървят шегите, че ако късният Сталин е бил специалист в езикознанието, то късният Путин изглежда, че разбира от историята
  ___________________________________________
  Тони, Тони, на нас които пишем във форума може да ни е простено, че разбираме от всичко. Но ти с тази статия по нищо не се различава от нас и ти си станал ИСТОРИК

 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  "Путин е отчаян. Държавата му е в няколко кризи едновременно, бюджетът й е изтърбушен, нефтят не се харчи, потоците пресъхнаха, санкциите бяха продължени ad infinitum, Роскосмос е пред закриване, рейтингът му е 30%, регионите не искат Москва да изсмуква ресурсите им, в огромната си част народът живее в мизерия както по Хрушчово време."

  Ам тогава какво сте се затръшкали от 6 часа сутринта за Русия и Путин? 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  "най-добре тренирани, въоръжени и нахранени са главорезите от т.нар. “Президентска гвардия” "

  Главорези??
  Колко глави са отрязали???

  Със сигурност гвардията на Сащ е потрошила стотици пъти повече хора в САЩ само за последния месец.

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1118 Весело

  Ами нека им е жив и здрав на ония, дето ще го търпят.
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz  Също така да му се радват и целуват портрета генетично увредените!

  Имало едно време ссср...
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 925 Неутрално

  “ Но финландците се оказват костелив орех.”——Те не бяха ли финландците, които след това бяха най-послушната руска подлога? ... или бъркам нещо....
  —цитат от коментар 19 на Gretel


  Не знам дали бъркаш или не, но за Фниландия СССР-то бе необятен източник на поръчки и пазар за производството им.

 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Пореден опит да се събере русофобия, история, конституционни поправки и чисто НАЦИСТКО отношение към руския народ. Този "демократичен нов журналистически подход" за истината в 100% се покрива със "стандартната матрица" на глоба листите - разбирай финансов капитал .
  ПО РУСКАТА КОНСТИТУЦИЯТА
  Конституционните ще поправки се приемат с над 70%, ще се заговори за фалшификация.
  По тях няй -маловажното е мандата на ПУТИН, Русия повтаря светлият АМЕРИКАНСКИ пример, и няма да приема МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО. Това дава сега право на всеки АМЕРИКАНСКИ СЪД да съди всеки гражданин и фирма по света да бъде осъден за "нещо" ( дори и РАБОТЕЩИТЕ В ХАГСКИ СЪД) . Сега и Русия ще прави същото. Например ако си корумпиран, рушиш руски паметници , предприемаш икономиèски действия срещу Русия , също може да бъдеш съден. Тези нови правила ще ударя най -вече нас участващите в ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПРОЕКТ. Драмата за едно и също нещо да попаднещ под АМЕРИКАНСКИ САНКЦИИ (ако не го направиш) и РУСКИ САНКЦИИ (ако него направиш е повече от реална. Това може да е за добро и ЕВРОПА ще тръгне бързо към своята ЕМАНЦИПАЦИЯ.
  ПО ИСТОРИЯТА
  Борбата за ПАМЕТ ще продължи.
  1. ВСВ е разпалена повече от Русия , и по малко от Германия. Запада няма никаква вина. Няма Мюнхен, няма десетки договори между много страни и Германия
  2. САЩ и Англия са излъгани от Сталин и в Ялта, и в Потсдам, и в Нюрнберг
  3. Ако не е имало АМЕРИКАНСКА ПОМОЩ ГЕРМАНИЯ печели
  4.Договорите за ненападение между ГЕРМАНИЯ и ЗАПАДНИТЕ страни ще продължават да са ТАЙНА.
  5.Всички договори на ГЕРМАНИЯ имат секретни протоколи ( показания на Рибентроп/ Нюрнберг)
  ИНТЕРПРЕТАЦИЯТА НА ИСТОРИЯТА
  1. Поръчва музика, който плаща.
  2.Руските "войни са слаби и пияни", а победата е случайност благодарение на ПРИРОДА
  2.Колкото по ИДИОТСКИ интерпретации толкова по добре , като например : "ядреното бомбандирането" на ХИРОШИМА И НАГАСАКИ ) е съгласувано със СССР, и имало съюзническо решение, ще продължава... !!

 26. 26 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 728 Весело

  До коментар [#25] от "dejmos":

  То това и ви остана на вас русоробите да си слагате надписи ссср по колите и да си носите фланелките със същия надпис и да си мислите, че вече сме 16 република! Еххххх... мечти!

 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Брей, тоя го кара като македонски историчар:
  доказе немам, али тврдим...”

 28. 28 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Норми, това е още от времето на цар Йоан IV, наричан още Грозни и неговата опричнина! Ясно разделяне на населението на две неравни части - добре хранените стражи и останалите!

  без подпис!
 29. 29 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Туй другарят Путин лекинко го е пропуснал.
  Не се учи в училище...

  ”По отношение на транспортните средства настъпателните операции на Съветската армия биха били невъзможни без американските джипове и камиони, посочват историци. Само през 1941 г. Червената армия е загубила 58% от автомобилите си. За да компенсират тези загуби, съюзниците са доставили в СССР над 400 000 бройки, предимно камиони.

  СССР е крайно зависим и от железопътния транспорт, но само около 92 локомотива са произведени в СССР, а 2000 заедно с 11 000 вагона са доставени от съюзниците му. Пак от тях СССР се сдобива и с 18 700 самолета.

  Макар данните на различните източници за доставената техника да не съвпадат, тя очевидно е била огромна. Според руския историк Юрий Фелшчински за периода 1941-1945 г. СССР е получил 10 000 танка (около 10% от всички), 9600 оръдия, 1860 локомотива, 11 600 вагонни платформи, 52 000 джипа, 375 000 камиона, 8000 влекача, 35 000 мотоциклета и 132 000 картечници. Освен това 128 товарни кораба, 3 ледоразбивача и 281 бойни кораба. Дори шаситата на легендарните “катюши” са били от американски камиони “Студебейкър”.

  Много съществена е била доставката не само на техника, но и на суровини: метали, химикали и продукция, която не се е произвеждала в СССР. Например повече от половината съветски самолети са били направени с алуминий от съюзниците, а общото количество доставени цветни метали надхвърля 500 000 тона.

  Ако при оръжията, боеприпасите и машините доставките са много важни, за продоволствието те са решаващи и без тях СССР не е можел да воюва. Американските хранителни доставки са общо 4 915 818 тона. САЩ предлагат даже повече от това, което СССР иска, и се стига до дефицити на вътрешния им пазар.

  Една четвърт от свинското месо на Америка отива в СССР, а за армията на САЩ остават 14%. В СССР се доставя краве и овче масло, което довежда до криза на американския пазар. Това масло, заедно с плодови сокове, сухи, пресни и консервирани плодове и други витаминозни продукти са спасение за ранените съветски войници.”

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#28] от "Лопе де Вега":

  "Норми, това е още от времето на цар Йоан IV, наричан още Грозни и неговата опричнина!"

  Така е, да. Т.е. Русия не е мръднала и сантиметър напред от Средновековието, което при нея продължава чак до болшевизма. Средновековие-болшевизъм-средновековие, това е руският исторически цикъл.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1118 Весело

  В Зануландия всичко се движи по план! По плана на ссср!

  Имало едно време ссср...
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#31] от "citoplast":

  "Зануландия" +++++++

  Това беше лафът на годината, ако не и на десетилетието.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#3] от "bkstoja":

  и не забравяйте да гласувате за Бац€, нашият неъморим страж срещу кръвожадни те и алчни камънистьие

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Блестящ материал на Тони Николов, стъпващ и с "двата си крака" върху историческата истина!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 36. 36 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#31] от "citoplast":"Зануландия" +++++++Това беше лафът на годината, ако не и на десетилетието.
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Благодаря, ама чак толкова...

  Имало едно време ссср...
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#36] от "citoplast":

  "Благодаря, ама чак толкова..."

  Във всеки случай, ще го ползвам. :)

  Ако нямаш нищо против, де... ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Весело

  публикувана на 19 юни едновременно в "Российская газета" и в американското списание "National Interest". Текстът, озаглавен "75 години от Великата Победа
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  😂😂😂👍
  американското списание "National Interest" : -
  Издател и изпълнителен директор на списанието☝️
  Дмитрий Константинович Симис; род. 29 октомври 1947 г., Москва, РСФСР, СССР) - американски политолог, историк, учен от съветски произход.
  Гражданство - Русия и САЩ.
  След като завършва московската гимназия, Дмитрий работи като научен и технически служител в Държавния исторически музей една година. през 1966 г. постъпва в щатния отдел на биологичния и почвен факултет на Московския държавен университет. През 1967-1973 г. - научно-технически, а след това младши изследовател в Института за световна икономика и международни отношения (IMEMO), където е заместник-секретар на комитета на Комсомола.
  От 3 септември 2018 г. заедно с Вячеслав Никонов (внук на Молотов и депутат Г. Д.) той води социално-политическото токшоу „Голямата игра“ на Първи Канал на руската телевизия.
  От 2002 г. в редакцията на списанието беше Алексей Пушков (сенатор на Съвета на федерацията). ©️

  "Чуждестранен агент"
 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1850 Весело

  "(т.нар. "Соболева акция" - ноември-декември 1940 г.). Ако тя бе подписана от София, страната ни би трябвало да предостави на СССР военни бази в Бургас и Варна"

  Какво лошо вижда авторът. Днес Руи така или иначе си ги има тези бази в Бургас и Варна. Не са точно военни но са паравоенни. Хората за тези бази са налични. Само тежкото оръжие го няма, но българските политици копнеят да пристигне от Русия

  подпис
 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално  ПУТИНИЗМА

  Това е СТАРООБРЕДНИЯ СЪВЕТИЗЪМ

  в 21-ви век

  Русия ударно се ОВПУТЯВА

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Вйпреки всичко днес България не е руска колония.
  Бяхме но вече не сме, въпреки продажните си политици.

  подпис
 43. 43 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1058 Весело

  В Зануландия всичко се движи по план! По плана на ссср!
  —цитат от коментар 31 на citoplast

  Хахахахахаха, това е култово - Зануландия, упавлявана от зануления дребосък! ++++++++++++ 😂🤣

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  ако Великите сили не се разберат в една "нова Ялта" бая неща може да се повторят = Русия също е готова да повтори.
  —цитат от коментар 11 на dark'star


  Русия ЩЕ ПОВТОРИ само и единствено РАЗПАДА

  След РАЗПАДА на руската империя

  РАЗПАДА на СССР сега иде ред на

  РАЗПАДА на ОВПУТЕНА РУСИЯ

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1058 Весело

  Пореден опит да се събере русофобия, история, конституционни поправки и чисто НАЦИСТКО отношение към руския народ.
  —цитат от коментар 25 на dejmos

  Я по-кротко, росиянино, или трябваше по-скоро да кажа зануландецо. Историята е такава, каквато я припознава цивилизования свят, я вие, за щастие, не сте от него. 😂🤣

 48. 48 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Антагонизма между бедни и богати си е вечен.

 49. 49 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1677 Любопитно

  До коментар [#48] от "hasmokar":

  Между Сечин, Ротенберг, Алишер Усманов и обикновените работници?

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Руската империя започна своето свиване съвсем наскоро и още не могат да се примирят.
  Ердоган се напъва в Сирия и Либия защото това са бивши територии на Османската империя.
  Всеки може сам да си помисли как другите империи преживяват своя залез.
  Дори можем да класираме империите по тяхното умение да умират безболезнено.
  Османската империя остави след себе си пръснати турски и мюсюлмански малцинства, които са източник на конфликти. Руските малцинства в Прибалтика и Украйна също не са много щасливи.
  Путин с всичките си напъни само удължава агонията.

  подпис
 52. 52 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#25] от "dejmos":

  - чисто НАЦИСТКО отношение към руския народ...
  - ПО РУСКАТА КОНСТИТУЦИЯТА
  Конституционните ще поправки се приемат с над 70%, ще се заговори за фалшификация....
  - По тях няй -маловажното е мандата на ПУТИН...
  - Например ако си корумпиран, рушиш руски паметници , предприемаш икономиèски действия срещу Русия , също може да бъдеш съден.
  Бла-бла-бла-бла....
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  - Според действаща руската конституция всички промени от глави 1, 2 и 9 могат да бъдат приети само в РЕФЕРЕНДУМ, а не в цирка, който Путен сега е уредил. Вие сигурно не знаете, но сега гласуването ще се проведе цяла седмица под формата на анкета и БЕЗ наблюдатели и журналисти.
  - Всички тези изменения са направени само с цел да остане Путин на още 2 мандата на президентството.
  Наистина ли сте сигурни, че например в конституцията трябва да се казва, че учениците трябва да получават топли храни в училище. И има повече от 200 такива изменения. И не можете да гласувате за тях поотделно, а само всички заедно
  - И ако чиновник е корумпиран - му е позволено да има сметки в западни банки, недвижими имоти на гнилия запад.

  "Чуждестранен агент"
 53. 53 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#24] от "historama":

  “ Не знам дали бъркаш или не, но за Фниландия СССР-то бе необятен източник на поръчки и пазар за производството им.”
  ——
  Много мъдро ... а си казал, че не бъркам, а си посурнал минусите след себе си. Да живее полит коректността! Квай разликата между high yield bonds and junk bonds?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3379 Весело

  До коментар [#51] от "Иван K":

  Османската империя остави след себе си пръснати турски и мюсюлмански малцинства, които са източник на конфликти.
  =========
  :)..... Това, "твоя президент" Тръмп, ли го каза?
  Или някой предходен негов колега?
  До падането на британската стена, мюсюлманите по света не бяга враг на никого......но в последствие те бяха избрани и посочени като такива.....
  Само че......защитните механизми на Исляма си имат своя богат опит.....
  Издържали са на много по тежки исторически изпитания.....ще издържат и сега.....!!!

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Първо, "виновна" е самата "Версайска система", превърнала се в символ на дълбока несправедливост за Германия - заради огромните репарации и унижения, довели до реваншистки настроения, до появата на нацизма и заплахата от нов световен конфликт. И това е истина."

  Истина е наистина. И от тази Версайска система пострада не само Германия, но и нейните съюзници от ПСВ, като Австро-Унгария, България и Османската империя.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Голямо място в статията на Путин е отделено и на политическия цинизъм на "Мюнхенското съглашение", което директно подарява Чехословакия на Хитлер. Става дума за наистина прискърбна страница от европейската история, хвърляща петно върху Великобритания и Франция, представлявани съответно от Чембърлейн и Даладие."

  И това е исторически факт. Франция и Великобритания не само, че дават Судетите на Германия, но още по-лошо през март 1939 г. когато нацистката чума напада и превзема Чехословакия Франция не прави абсолютно нищо да защити своят съюзник Чехословакиия. Между двете страни има подписан договор за помощ в случай на военна агресия от трета страна, ето го и него:

  http://www.forost.ungarisches-institut.de/pdf/19240125-1.pdf

  Това действително е срамна страница в историята на Франция и техния най-близък съюзник от онова време Великобритания.

  Ако те бяха защитили Чехословакия от германската агресия щяха лесно да победят германците и да свалят от власт лудия диктатор Хитлер. По онова време във военно отношение двете страни (Франция и Великобритания) превъзхождат многократно Германия. И така въобще нямаше да се стигне до избухването на ВСВ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Иначе Тони Николов е напълно прав, че Путин е лицемер защото в неговата историческа статия посветена на края на ВСВ не пише нищо за вината на СССР и боклука Сталин, които си разделят Полша, през 1939 г., агресията на СССР спрямо Финландия пак същата година и незаконното анексиране на балтийските републики към СССР през 1939 - 1940 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#19] от "Gretel":
  "Те не бяха ли финландците, които след това бяха най-послушната руска подлога? ... или бъркам нещо."

  Бъркаш. Най-послушна руска подлога бяха и до сега са българите. Не всички. Тези , които в миналото при бай Тошово време и сега са на власт.

 59. 59 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  "След което се заема със "съвременните емоции, зле скривани комплекси и шумни обвинения" срещу Русия, оспорващи нейния монопол над Победата и опитите по различен начин да се опишат причините и последиците от Втората световна война."

  Къде са пишмян-историците Путинари, да обяснят ЗАЩО СЛЕД КАТО ПОБЕДАТА НАД ГЕРМАНИЯ Е СЪВЕТСКИ МОНОПОЛ, територията на ГДР беше едно мъниче, в сравнение с територията на бившата ФРГ?
  Кога руснаците преотстъпиха територия на Айзенхауер и Монгомери?
  (Щатите и Англия преотстъпиха завладяна територия на Франция по политически причини!)

 60. 60 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2367 Любопитно

  До коментар [#21] от "Веселин Дечев":

  Ам тогава какво сте се затръшкали от 6 часа сутринта за Русия и Путин?
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Твоя първи коментар точно, веднага след коментара на Норман, след 1 ЕДНА минута в 06:54.
  И какво те накара да го напишеш толкова рано?
  Неразделна, без взаимност, любов към Путенланд или Путен?:)))

  "Чуждестранен агент"
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#10] от "faraon":
  "Западът оказва неимоверно голяма помощ на Германия едва след идването на власт на Хитлер,"

  Това не е вярно. Западът оказва помощ на СССР като построява там заводи от тежката промишленост с които Сталин произвежда и трупа планини от оръжие , насочена срещу същия този Запад. Прочети
  "Как Западът помагаше на Съветския съюз":

  https://libertarium.net/западна-помощ-ссср/

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#44] от "Hawaii":
  "РАЗПАДА на ОВПУТЕНА РУСИЯ"

  Предстои разпада на овпутена зануландия.

 63. 63 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  [quote#55:"Иво"]"Първо, "виновна" е самата "Версайска система", превърнала се в символ на дълбока несправедливост за Германия - заради огромните репарации и унижения. /quote]

  За да се стъгне до "Версайска система" има много комунистически бунтове с комунистически водачи като Карл Либнехт и Бела Кун. Германия губи войната не на фронта, а в тила заради комунистите. Партията на Хитлер е основана на омразата към комунисти, евреи и Версай. Оста Рим, Берлин и Токио е антикомунистически пакт и Сталин им се подлага безропотно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 64. 64 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Русия винаги е била империя, само след 1989 г. "сдаде малко багажа" и сега е повече ядрен терорист. Заложник е руският народ.

 65. 65 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лъжа,нагла лъжа,съветска/руска/историография

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иван K":
  "Руските малцинства в Прибалтика и Украйна също не са много щасливи."

  Ако руските малцинства в Прибалтика и Украйна не са много щасливи, в средноазиатските бивши съветски републики са направо нещастни. Масово руснаците от там бягат и се преселват в Русия. Путин не смее да ги защити , защото зад тези държави стои Китай. Руснаците не искат или не могат да се интегрират в средноазиатските държави и единственият изход за тях е емиграцията им в Русия.

 67. 67 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  До коментар [#52] от "putinxujlo":

  Това за учениците го няма ..., но майната му.
  Има поправки от рода на :
  - руското семейство се състои от майка и татко (правиш ли разлика)
  - руското право е над международното (копира се модела САЩ)
  - всеки има право на безплатно здравеопазване
  - всеки който има друго гражданство не може да бъде държавен служител
  - богатите плащат ПОВЕЧЕ
  - Децата получават държавна подкрепа
  Как ще гласуват ХОРАТА ??? :)))

 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  [quote#55:"Иво"] Германия губи войната не на фронта, а в тила заради комунистите.
  —цитат от коментар 63 на Корки


  Знаеш ли, че това което си написал е нацистката историческа версия за това защо Германия губи ПСВ!? Само трябва да добавиш към комунистите и евреите.

  Но историческата истина далеч НЕ е нацистката версия, защото германците губят ПСВ не заради някакъв комунистическо-евреиски заговор срещу Германия, а заради това, че първо САЩ се включва във войната на страната на Антантата през април 1917 г. и второ разгрома на малкото съюзници, които има Германия през войната, като първи се предаваме точно ние българите септември 1918, следва Османската империя, Австро-Унгария и накрая логично Германия останала сама е сломена военно и капитулира пред Антантата през ноември 1918 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  Браво на Тони! Признава за вярно почти всичко казано от Путин. За баланс задава и няколко пъти въпроса "защо". Ми и аз питам: Защо, защо, защо Хитлер нападна Съветския съюз? Ако му е трябвал петрол е било по-добре да си купи. Как може да се заграби петрола на Русия? Ми не може!

 70. 70 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тази статия неволно ми напомни за историите в които се разказва за случайно попаднали на запад съветски граждани които гледат невярващо света около тях и повтарят: "Ама нали ние победихме"
  Нищо нова не е измислил Путин, просто повтаря стари неща и премълчава очевадните.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 71. 71 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 838 Весело

  Нека обобщим 'историята' според Путлер от гл.т. на България:
  Значи, СССР е бил 'невинен' и ЗОРЛЕМ сключил пакта с Хитлер, па и напднал Финландия, Прибалтика, Румъния и Полша.
  Царство България било виновно щото СССР и Хитлер са го изнудвали да влезе в Тристранния пакт и представяш ли си не е дало отпор?!
  България е наказана най-жестоко за това за което самият СССР твърди че 'такива били обстоятелствата'.
  Поредната доза от най-противната РУСКА НАГЛОСТ.
  ----
  Путлер отново постави в много неудобна ситуации форумните труженичките с руско/съветско самосъзнание.

 72. 72 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 838 Весело

  Нека обобщим 'историята' според Путлер от гл.т. на България:
  Значи, СССР е бил 'невинен' и ЗОРЛЕМ сключил пакта с Хитлер, па и напднал Финландия, Прибалтика, Румъния и Полша.
  Царство България било виновно щото СССР и Хитлер са го изнудвали да влезе в Тристранния пакт и представяш ли си не е дало отпор?!
  България е наказана най-жестоко за това за което самият СССР твърди че 'такива били обстоятелствата'.
  Поредната доза от най-противната РУСКА НАГЛОСТ.
  ----
  Путлер отново постави в много неудобна ситуации форумните труженичките с руско/съветско самосъзнание.

 73. 73 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Путин е прав

  Николов е платен полит-агитатор, плащат му пари за агитация.

  Путин е избран лидер.
  Стабилизира Русия, спря пост-комунистиèския декаденс.

 74. 74 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Путин е прав

  Николов е платен полит-агитатор, плащат му пари за агитация.

  Путин е избран лидер.
  Стабилизира Русия, спря пост-комунистиèския декаденс.

 75. 75 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Путин е правНиколов е платен полит-агитатор, плащат му пари за агитация.Путин е избран лидер.Стабилизира Русия, спря пост-комунистиèския декаденс.
  —цитат от коментар 74 на WWW


  Аха,от Горна Волта с ракети я превърна в Долна Волта

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 76. 76 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  И в подкрепа на параноята и комплексарщината си чекиста щревърна Расия в една голяма Северно корейска Руска Путландия!!!Феодална олигархична монархия.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 77. 77 Профил на Мисисипски
  Мисисипски
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И в подкрепа на параноята и комплексарщината си чекиста щревърна Расия в една голяма Северно корейска Руска Путландия!!!Феодална олигархична монархия.......
  —цитат от коментар 76 на Willy Messerschmitt


  И ако има късмет малко преди естествения край на мандатите му брутния вътрешен продукт на Русия може да стигне този на Италия.

  Пази Боже сляпо да прогледа и във фейсбук да почне да пише
 78. 78 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Браво на Тони! Признава за вярно почти всичко казано от Путин. За баланс задава и няколко пъти въпроса "защо". Ми и аз питам: Защо, защо, защо Хитлер нападна Съветския съюз? Ако му е трябвал петрол е било по-добре да си купи. Как може да се заграби петрола на Русия? Ми не може!
  —цитат от коментар 69 на Judjuk


  Защото ако Хитлер не беше нападнал, Сталин щеше да го схруска за по-малко от месец по пътя си към завладяването на Европа.
  В началото на войната руснаците не са имали топографски карти за районите където се водят бойни деиствия защото... са били райони в СССР. Затова пъка са имали цветни топографски карти на цяла Европа - чак до Португалия. Къде ли си е мислел Сталин, че ще се води войната? Очевидно не на територията на СССР.

 79. 79 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  до всички продажни боклуци, четете и се учете! щото ако колхозните услпеят пак да се върнат и вие ще заминете към белене!
  —цитат от коментар 3 на bkstoja


  Абсолютно вярно!

  И не са виновни всички!
  Виновни са определени хора

  Ето още веднъж виновниците и причините за избухването на войната - те не бива да се забравят!!!!!!

  ".... http://warmech.narod.ru/war_mech/ww2_viv.html
  Что же произошло к 15 апреля, а именно эта дата считается началом переговоров СССР с Англией и Францией?
  Для ведения военных переговоров Советское правительство назначило делегацию во в главе с народным комиссаром обороны маршалом Ворошиловым. Членами делегации были назначены начальник Генерального штаба РККА Шапошников, народный комиссар Военно-морского флота Кузнецов, начальник Военно-воздушных сил РККА Локтионов и заместитель начальника Генерального штаба РККА Смородинов.
  В состав английской делегации входили адмирал Дракс, маршал военно-воздушных сил Англии Барнет и генерал-майор Хейвуд. Велись они с достаточной откровенностью, прежде всего со стороны начальника Генерального штаба Советских Вооруженных Сил Шапошникова, наркома Военно-Морского Флота Кузнецова, начальника Военно-Воздушных Сил Локтионова.Называлось число дивизий, самолетов, танков. Адмирал Дракс, адъютант короля Англии, глава делегации ... "

  Ето с кого трябва да свързваме войната.
  ..адмирал Даркс, маршал Барнет, генерал-майор Хейвуд, маршал Шапошников,нарком Кузнецов,нарком Локтионов,нарком Ворошилов,генерал-лейтенант Смородинов.
  Позор за гнусните изчадия!

  Германската реакция е предвидима ...
  "...3 августа по телеграфному указанию из Берлина, посол фон Шуленбург докладывает:
  "Мое общее впечатление таково, что Советское правительство в настоящее время решило заключить договор с Англией - Францией, если те выполнят все его пожелания..."
  Германская дипломатия бросается вперед; 15 августа Риббентроп объявляет...."
  http://www.ng.ru/polemics/1999-12-25/7_stalin.html

  Германия с тревога следи преговорите,убедена е,че 1940,ще не ще,трябва да воюва на два фронта и тогава,след съвещание при Рибентроп се търси изход от ситуацията в посока на съюзяване със Сталин...това значи война!
  ..документите са разсектеретени, напр.протоколи от съвещанията...

  http://exlibris.ng.ru/koncep/2008-02-14/9_crusade.html
  http://exlibris.ng.ru/kafedra/2008-03-20/4_hitler.html  Да повторим - с кого трябва да свързваме войната.
  ..адмирал Даркс, маршал Барнет, генерал-майор Хейвуд, маршал Шапошников , нарком Кузнецов, нарком Локтионов, нарком Ворошилов, генерал-лейтенант Смородинов, генерал Джонсън.

  Позор за гнусните изчадия!

  Да припомним ПрОТОКОЛЪТ НА СЪВЕЩАНИЕТО В НЕМСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО Е РАЗСЕКРЕТЕН!

  Вижда се КАКВО ПРИНУЖДАВА ГЕРМАНИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙСТВИЯ!

  Ама онези как ще я оставят - та в Германия в 1939 Е ИМАЛО ЦВЕТНА ТЕЛЕВИЗИЯ И РАКЕТОСТРОЕНЕ!

 80. 80 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1677 Весело

  До коментар [#76] от "Willy Messerschmitt":

  От няколко дни е вече Обнуландия...

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 81. 81 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3305 Неутрално

  "Защото ако Хитлер не беше нападнал, Сталин щеше да го схруска за по-малко от месец по пътя си към завладяването на Европа."
  До коментар [#78] от "lino_santino":

  Ако беше баба мъжка, щеш да има дръжка! Тази опорна точка много се използва. Но помисли. Как Сталин ще напада някого, той даже не е бил готов за война?

 82. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  " Половин история, която продължава да се пише от "победителите".
  И нашата е написана по същия начин. Но народ, който не познава историята си , няма бъдеще.

 83. 83 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Всичко е преиначено като всячески е омаловажен приносът на Съюзниците. За целта са впрегнати и Руската академия на науките и военните умове, и впчачатляващ медиен потенциял. Всичко това, под диригентската палка на Кремъл ежедневно промива мозъците в цяла Русия.

 84. 84 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Стига с това „американско“ списание "National Interest". То е толкова американско, колкото Блиц-а на Пеевски е японско.

  Издатель и главный исполнительный директор журнала — Дмитрий Саймс
  С сентября 2018 года Саймс вместе с депутатом Государственной думы VI и VII созывов от «Единой России» Вячеславом Никоновым ведет общественно-политическое ток-шоу «Большая игра» на российском Первом канале. Является выходцем из СССР.

  Та въпросното списание "National Interest" си е обикновено издание контролирано изцяло от Кремъл и затова руските медии се късат да го цитират, просто защото всичко си е най-обикновена (стигаща до тотални абсурди) пропаганда.
  Въпросния Дмитрий Саймс си е редовен участник в пропагандиските предавания на всички Кремълски телевизии.
  В Русия могат да си пиша колкото си искат как в США сказали… като цитират "National Interest", но когато това започнат да го пишат и малкото останали нормални български медии ми идва в повече!

 85. 85 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На хората, интересуващи се от история, по темата бих им препоръчал :

  https://chitanka.info/book/5080-ledorazbivachyt
  https://chitanka.info/book/5081-denjat-m
  https://chitanka.info/book/5082-poslednata-republika
  https://chitanka.info/book/5083-poslednata-republika
  https://chitanka.info/book/5084-razgromyt

  Детайлно се разяснява как 'Сталин не бил готов за война' и т.н., подкрепено с публични източници на информация, основно спомени на (оцелели) фронтоваци, които си спомнят как в края на '40та и началото на '41ва ги скъсали от учения, предислоцирали ги до западните граници, променили подчинението на частите им към някоя армия от западните военни окръзи на СССР, а накрая - на инженерно-сапьорните части им било наредено да унищожават и заличават защитни укрепления, градени през 30те (за да не препречват хода на собствената войска в западна посока) ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Всичко е преиначено като всячески е омаловажен приносът на Съюзниците. За целта са впрегнати и Руската академия на науките и военните умове, и впчачатляващ медиен потенциял. Всичко това, под диригентската палка на Кремъл ежедневно промива мозъците в цяла Русия.
  —цитат от коментар 83 на citoyen


  Приносът на Съюзниците за началото на войната е всячески омаловажен и пренебрегван!

  Що тъй ??

  А да припомним че ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ВОЙНАТА - ЕРГО - ТЕ СА НАМЕРИЛИ НАЧИН ДА Я ПОЧНАТ!
  Какво правят пичовете - почват да плашат Райха - та да нападне!

  Измислят ПРЕГОВОРИ В МОСКВА , НА КОИТО СЕ РАЗИСКВАТ , КОРАБИ , ТАНКОВЕ И ДИВИЗИИ дето да заобиколят отвред Германия и да я схрускат!
  Та Германия изпреварва по развитие всички останали държави на Земята!

  Има цветна телевизия в 1936 г!
  Пък не е взела много държавни заеми от банките на нашите хора - не бива тъй!


  Посланник Шуленбург пише докладна в май 1939 ( публикувана е!) и в Берлин в залата на Външно министерство се свиква съвещание

  Какво да се прави?
  И дипломацията на фон Рибентроп разсича възела - подготвя сключването на Пакт със СССР!

  Кой каквото търсил - да си го получи!

  За честта на Рибентроп трябва да се спомене , какви усилия полага за сина си - Мифаел фон Рибентроп на фронта!

 87. 87 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Детайлно се разяснява как 'Сталин не бил готов за война' и т.н. ...
  —цитат от коментар 85 на инж. Ганев - малцинство от 5.87%


  Че то и Хитлер не е бил готов за война!
  Ни в 1939 ни в 1941!

 88. 88 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 274 Весело

  А на тези, които смятат, че Вовата много лъже, ще кажа това, което ни казва Светлана Алексиевич :

  "Цяла Русия лъже"
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/02/3188328_svetlana_aleksievich_ciala_rusiia_luje/

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  [quote#86:"simChо"][/quote]

  Рудолф фон Рибентроп е синът му !

 90. 90 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Вчера един колега правилно посочи, че докато за наборна войска събират 18-годишни пъпчиви младоци, които не знаят от коя страна се държи пушката, най-добре тренирани, въоръжени и нахранени са главорезите от т.нар. “Президентска гвардия” - т.е. царчето вижда врагове не навън, а вътре в государството, сред московчани, питерци, екатерининбургци, воронежци и т.н., сред НАРОДА, който вчера му гласува пожизненото царуване.
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Колегата ти е несведущ тюфлек. Младите в Русия ги обучават на боравене с оръжие още от пионерска възраст.

 91. 91 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Колегата ти е несведущ тюфлек. Младите в Русия ги обучават на боравене с оръжие още от пионерска възраст.
  —цитат от коментар 90 на venelingeologia


 92. 92 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Нека да мечтае северноазиатският сатрап каквото си иска. За негово съжаление, обаче, ние историците в цивилизования свят ще продължим да преподаваме историята без да се съобразяваме с болните съветски и неосъветски мозъци.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 93. 93 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#58] от "tacheaux":

  “ Най-послушна руска подлога бяха и до сега са българите.”
  ——
  Присъстващите,нали, винаги се изключваха ... от любезност

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 94. 94 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Нека да мечтае северноазиатският сатрап каквото си иска. За негово съжаление, обаче, ние историците в цивилизования свят ще продължим да преподаваме историята без да се съобразяваме с болните съветски и неосъветски мозъци.
  —цитат от коментар 92 на andreas_hofer


  Съобразяването да е само с хората на Благия Старец!
  Това да е дневният ред!

 95. 95 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "putinxujlo":

  С една дума- слухтящи ченгета!

 96. 96 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#57] от "Иво":

  А този просветен кагебист да е споменал нещо за Катин - за изтребването на 22 хиляди пленени резервисти на полската армия от войските на НКВД? Да е споменал за преследването и заточението в Сибир на стотици хиляди от различни народности от Крим и Южна Русия - татари, немци, евреи, българи?

 97. 97 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#73] от "WWW":


  Путин е избран лидер.
  —цитат от коментар 73 на WWW


  Ами ДА!
  Избраха го Березовски и Елцин, а след това е редовен избор на броящия гласовете!
  .........
  Упс... Ама броящият май си беше Путин!!!

 98. 98 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  “Обективна историческа истина”. Голям смях, или както се казва оксиморон. Справка: прочетете версиите за Налканските войни, написани от български, сръбски, гръцки, турски и румънски историци. Прибавете черногорската и албанската версия.

 99. 99 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2908 Весело

  Не знам друга по- тъпа и овча нация на която всеки пореден "батюшка", живеещ в Кремъл да и пише своята версия на историята!

  Ето защо тази остаряла, овехтяла, миришеща на мухъл, проядена от молците империя няма бъдеще и има още много пъти да катастрофира и да се разпада. В нея няма нищо истинско, непреходно, вечно, обединяващо. Всичко в нея е временна съветска порно-чалга, направена така, че да угоди на поредният самодържец! Е, докато го изкарат от Кремъл, полегнал и с краката напред.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 100. 100 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Вчера един колега правилно посочи, че докато за наборна войска събират 18-годишни пъпчиви младоци, които не знаят от коя страна се държи пушката, най-добре тренирани, въоръжени и нахранени са главорезите от т.нар. “Президентска гвардия” - т.е. царчето вижда врагове не навън, а вътре в государството, сред московчани, питерци, екатерининбургци, воронежци и т.н., сред НАРОДА, който вчера му гласува пожизненото царуване.
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Историята сочи, че Западът винаги е имал апетити към Русия, затова я има за враг номер едно. Обединиха се единствено, когато Русия беше единствената държава, способна да спре Хитлер, окупирал 2/3 от Европа. НАТО е обкръжил Русия и това е видно за слепеца. Да не говорим за апетитите дори на форумните русофоби да видят разчленена Русия, простираща се в пределите на Москва. Така че заплахата си съществува и сега и Русия правилно взема мерки за своята свобода и независимост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK