Кога Гешев разплита "свински черва" и кога брани държавата от "дестабилизиране"

Възниква въпросът дали прокуратурата не създава едни медийни събития, за да покрие други.

© Велко Ангелов

Възниква въпросът дали прокуратурата не създава едни медийни събития, за да покрие други.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Само за седмица публичният разговор в България рязко се смени. В последния месец основните обсъждани теми в страната са корупцията, търговията с влияние и чатове между властимащи и едри бизнесмени. Неусетно обаче героите в пиесата се смениха, реквизитът - също. Да, публиката все така получава своята дневна доза скандали, но едни персонажи бяха заменени с други, без това да предизвика особени въпроси. В крайна сметка се говори за същото, но не съвсем.


Измореният от информация потребител чува, че някой някъде злоупотребява с власт, усеща го с кожата си, но вече трудно се ориентира кой е точно злоупотребяващият. Всичко се случва с участието на прокуратурата. И така напрежението около изпълнителната власт в София беше пренасочено към президентството. А темата от хазарт беше променена на боклук.
Никой нямаше да се пита дали институциите не проявяват двоен стандарт, стига в две подобни ситуации да се действаше с еднаква прозрачност и бързина. Едната ситуация засяга представители на правителството, а другата - членове на администрацията на президента.


Как започна всичко


До средата на миналата седмица сред основните въпроси в медиите беше дали премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са комуникирали с един от най-крупните бизнесмени, който днес се укрива от 18 обвинения в Дубай - Васил Божков. Последният разпространи снимки от разменени съобщения с тях, част от които бяха потвърдени.


Въпросите за комуникацията между представители на властта и хазартния бос доведоха до нови въпроси - приемал ли е парламентът решения в изгода на бизнеса на същия този бизнесмен, искал ли е Борисов услуги от него, разменяли ли са си благодарности и призовавал ли го е премиерът да "помага". Самият Божков обвини управляващите, че са го "облагали" с такса "помагане" - 67 млн. лева за последните пет години.


И още преди тези въпроси да получат отговор, до медиите анонимно беше разпространен запис, на който се чува глас, приличащ на този на Борисов. От обсъжданите събития, вероятно по телефона, със събеседник (чийто глас не се чува) става ясно, че разговорът е проведен миналата година. От записа се чува, че незавиисми регулатори са изпращани да "размазват" бизнес, че бъдещи обвинения от прокуратурата са известни предварително на управляващите, че способността на говорещия "да се прави на луд" е възхитила главния прокурор Иван Гешев.


Само няколко дни по-късно се появиха и снимки от спалнята на министър-председателя, на които се виждат кюлчета злато, пачки с банкноти евро, пистолет и спящият Борисов. Премиерът потвърди автентичността на едната снимка (запечатала как по неговите думи той "си спинка сладко"), но другите определи като ментета.


Цялата тази сага, с всичките й нишки, заедно и поотделно, се превърна в най-коментираната публична тема. Не се увенча с успех дори опитът на медийно обиграния Борисов да отклони вниманието от себе си, пускайки в пространството друг скандал. А именно че президентът Румен Радев го шпионира и записва с дрон. Медиите обаче продължиха да питат за коренспонденцията между премиера и Васил Божков - бизнесмен, чиито игри на щастието, изглеждаха закриляни от властта години наред и набързо бяха отнети от милионера. Непосредствено след това той се сдоби с 18 обвинения и се превърна в беглец от правосъдието.


И тогава...


И докато въпросите бяха задавани, прокуратурата не демонстрира интерес към случая. При първите публикации главният прокурор Иван Гешев дори обяви пред БНТ, че не си е "причинил четенето на тези SMS-и". По-късно главният прокурор съобщи, че ще бъде проверен сигналът на Божков, според който в рамките на три години е платил такса "спокойствие" над 60 млн. лева. Публикуваните анонимни записи и снимки бяха определени като "дестабилизиране на държавата".


И точно в този момент прокуратурата съобщи на медиите, че президентският съветник Пламен Узунов си е общувал (точно като Борисов и Божков - с чат) с друг обвиняем - бизнесмена Пламен Бобоков. От публикуваните SMS-и между тях става ясно, че Бобоков е търсил услуги от администрацията на държавния глава. Узунов от своя страна е изпратил съдебно решение на бизнесмена още преди то да бъде публикувано официално. Двамата са говорили за луксозни автомобили, предоставяне на българско гражданство, както и за бизнес начинанията на Бобоков и неговия брат. Двамата братя пък са обвинени за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души. Разследващите твърдят, че всички те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от завода за акумулатори на Бобокови "Монбат" не са били обезвреждани.


В рамките на няколко дни държавното обвинение публикува поредица SMS-и между Бобоков и президентския съветник. Огласени бяха поредица разпити и процесуални действия. Главният прокурор обясни тази активност на пресцентъра си така - обвинението "разкрива зависимости" и разплита "свински черва".


Каква е разликата?


Иван Гешев обясни, че има разлика между скандалите около Борисов и скандалите около Пламен Узунов. И тя се състои в това, че записи, снимки и SMS-и с премиера "изтичат в медиите", а всичко за президентския съветник е "официално публикувано".


Главният прокурор не отговори на въпроса какво ще последва от разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова, проведени след сигнала на Васил Божков. В същото време държавното обвинение огласи, че води разследване за търговия с влияние във връзка с кореспонденцията между Бобоков и Узунов.


Сравнението между двата случая показва, че журналистите така и не разбраха кога и къде ще бъдат разпитвани Борисов, Горанов и Стоянова, но пък научаваха почти в реално време какво се случва с разпита на Пламен Узунов. Медиите бяха информирани и седмици по-рано, че на 22 юни ще бъде разпитан бившият шеф на "Лукойл" за България Валентин Златев. На фона на тази демонстрирана прозрачност, даването на показания от управляващите се оказа обвито в мъгла. Така възникна въпросът дали прокуратурата не създава едни медийни събития, за да покрие други.


Въпросите без отговор


Прокуратурата не е съобщила какво е научила за записа с гласа на Борисов - автентичен ли е или е монтиран? Но за част от него няма и нужда от проверка, след като премиерът публично потвърди, че е знаел предварително за предстоящо повдигане на обвинение от прокуратурата срещу бившия заместник-министър Александър Манолев.


Затова не е ясно каква е разликата между това, че член на екипа на президента разполага със съдебно решение преди то да е публикувано, и това, че премиерът знае за предстоящо обвинение, преди то да е повдигнато.


Не е ясно и защо прокуратурата действа бързо и прозрачно по комуникацията "Узунов-Бобоков", но не прави това по комуникацията "Борисов-Божков".


И още един детайл - държавното обвинение не забелязва, че след размяната на съобщения между Божков и финансовия министър комисията по хазарта взема решения в изгода на фирмите на бизнесмена. Проверката на тези дати отнема също толкова време, колкото и проверката дали към момента, в който Узунов изпраща съдебно решение на Бобоков, то още не е публикувано официално.


Главният прокурор Иван Гешев отклони тези въпроси с аргумента, че за всичко трябва да отговарят "наблюдаващите прокурори", а той не може да се изказва от тяхно име.


В началото на април обаче Гешев обясни пред Нова телевизия друга йерархия: "Ние сме по-дисциплинирана структура, прокуратурата. И когато отгоре, имам предвид от главния прокурор, се задават определени стандарти, лека-полека цялата структура се нагажда към тия стандарти, които се задават".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Кой го е казал това за тези „свински черва“, щото явно съм го пропуснал?

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Кога разплита "свински черва" и кога брани държавата от "дестабилизиране"

  Краткия отговор е, че не си причинява нито едното, нито другото. Свинските черва е ОПГ, която го е назначила и брани не държавата, а тях.

 3. 3 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1258 Весело

  И на тази няма угода.......

 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  отлична статия на Поля Паунова, с много хубави сравнения и аналогии. Отново разковава ОПГ-то , както по-време на пресконференцията по повод bace_nanka.

 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Полина Паунова
  Свободна Европа
  ---------

  Защо американски държавен служител се занимава с България?

  Свободна Европа е част от Американското министерство на външните работи.
  Държавния секретар от Капитолия и дава опорните точки

 6. 6 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Гешев разплита държавата и брани свинските черва! Или нещо бъркам? :-)

 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#3] от "tedif":

  Защо да няма угодия, съвсем права е, доганатурата действа с двойни стандарти, то всички го виждаме.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Либералчици, преди ревяхте, защото прокуратурата не си върши работата, а сега виете, защо си я върши. Няма угодия, вероятно, защото са засегнати много леви интереси.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 155 Гневно

  А дори не става дума за разследването на АКФ и казуса "Изамет"... А за "Емко" нещо да кажем? То толкова помия стана вече, че да се чуди човек откъде да започне...

 11. 11 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 2356 Любопитно

  Полина ПауноваСвободна Европа---------Защо американски държавен служител се занимава с България?Свободна Европа е част от Американското министерство на външните работи.Държавния секретар от Капитолия и дава опорните точки
  —цитат от коментар 5 на WWW


  А нещо по темата да се изкажете.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 12. 12 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Добре де, ми сЯ КОЙ ще ръководи "бизнеса" ???

 13. 13 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "WWW":

  "Паунова къде е на щат в България?""

  Виж погледни във водата край теб дали няма някоя сламка за да се хванеш за нея.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  Добре, че все още има (макар и рядко) журналисти като Полина Паунова, за да измият лицето на българската журналистика, превърната в обслужващ персонал и метреса на организираната престъпна група.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Либералчици, преди ревяхте, защото прокуратурата не си върши работата, а сега виете, защо си я върши. Няма угодия, вероятно, защото са засегнати много леви интереси.
  —цитат от коментар 9 на 1908


  Либералчик ще викаш на шефа си Доган/Шиши, ние сме лилави болшевики, нъл тъй? Нещо много в посоки и доктринерно взехте да мислите, все леви комунисти ви се привиждат, явно краденето е под заплаха и наближава смяна на караула.

 16. 16 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Сега се заграбва бизнеса от крадците на предните комунистически власти.

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  Всичко в системата е прогнило

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Гешев не само се въьхищава на Барба Ганьос как се прави на луд ,ами много бързо усвои тактиката . По едни поводи ,,дане си го причинява ", а по други да бие барабана.

 19. 19 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Паунова къде е на щат в България?
  —цитат от коментар 8 на WWW


  Ти къде си на щат? Павлина Паунова е декларирала къде работи.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Изключително извращаваща фактите статия. При това от не особено умен и старателен автор. Нито един от скромните ѝ 4 въпроси не е друго от предпоставен неоснователен извод-манипулация.

  Не става така драга Мисиркова. Съвсем свалихте нивото в RFE. Не се надявайте, че можете да се криете зад особеностите на българския език и това ще ви спести предстоящите ви съкращения. На слука.

  ...

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Гешев никога няма да разплете свинските черва, които го назначиха на поста.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#17] от "pet_fire":

  “Всичко в системата е прогнило...”

  Като в Русия. След 11 години управление на ОПГ ГЕРБ ЕООД се превърнахме в умалено копие на руската система на държавен бандитизъм. Колкото редовият руснак може да се пребори с кръга Озеро, толкова и редовият българин има шанс срещу властта на Сарая.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Празни обороти на въртене на имена Гешев, Борисов, Бошкоф, .. и накрая вкус на претоплени вчерашни яхнийки.

  Все повече губим надежда, че мадам ще ни каже нещо.

  А с такъв патос пробва...

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 25. 25 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1844 Неутрално
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Весело

  И между всички тези въпроси изниква и ще колко интервюта на подсъдими до неделя ще излязат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Неутрално

  Да не забравяме и къщурката на Шехерезада в Бистрица!

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  “Гешев никога няма да разплете свинските черва, които го назначиха на поста.“

  Трайчо Трайков е обвиняем за това, че не е спрял решение ма Министерския съвет, което е взето над неговото ниво и той е бил длъжен да изпълни.

  А взелият решението ходи с джипа да “инспектира” как му строят магистралите и докладва на Путин, че тръбата ще бъде завършена в срок.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Изключително извращаваща фактите статия. При това от не особено умен и старателен автор. Нито един от скромните ѝ 4 въпроси не е друго от предпоставен неоснователен извод-манипулация.Не става така драга Мисиркова. Съвсем свалихте нивото в RFE. Не се надявайте, че можете да се криете зад особеностите на българския език и това ще ви спести предстоящите ви съкращения. На слука....
  —цитат от коментар 21 на Schopenberg

  Е добре поне, че за политиката и персонала на RFE не решавате вие, милиционерите. Иначе е ясно, че ви газят болезнено по мазолите.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 30. 30 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":“Гешев никога няма да разплете свинските черва, които го назначиха на поста.“Трайчо Трайков е обвиняем за това, че не е спрял решение ма Министерския съвет, което е взето над неговото ниво и той е бил длъжен да изпълни.А взелият решението ходи с джипа да “инспектира” как му строят магистралите и докладва на Путин, че тръбата ще бъде завършена в срок.
  —цитат от коментар 28 на Norman Granz


  как пък един не посети българо гръцкия интерконектор.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#30] от "mihail_p":

  “...как пък един не посети българо гръцкия интерконектор...”

  ... който вече 10 години е “приоритетен” и ще си остане “приоритетен” за вечни времена.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Весело

  Абсолютно безсмислено е да се правят анализи на действията и бездействията на Гешев и ръководената от него служба, това е обида за интелигентността на читателите.
  Едно време имаше виц - какво е чисто и прост с отговор - къпан милиционер.
  Та така.

 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Весело

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  Е нали води там Херо Мустафа да я намачка

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  И на тази няма угода.......
  —цитат от коментар 3 на tedif


  Угодата е ясна - да се обяви Баце за айдук, а Черепа и Бобоков за верни народни синове и борци за правда, под вещия поглед на пРезидента.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Сглобено от части на различни публикации, без позволението на авторите: Когато институциите, като главната и специализирана прокуратура са превърнати в основен инструмент, допринесъл за появата на всепроникващ мафиотски феномен в България, по класическите елементи, които дават смисъла, същността и спецификата на явлението мафия, обществото не трябва да се съобразява с техните актове, решения или действия, защото те не произтичат от Конституцията и законите, включително от публично обявени задължения, а са в интерес на престъпни групи и лица. В този смисъл обществото има работа с прокурори, действащи в частен, а не в обществен интерес. Погазването на правото отдавна е превърнато в стандарт в България. Гешев и прокурорите му трябва да бъдат третирани наравно с ВИС и СИК, като лишени от легитимност и представителност престъпни групировки, пленили държавните институции, които се използват за репресия, по аналогия с мутрите от 90-те години. Поради това обществото има законно право на съпротива. Обществото не трябва да изпълнява каквито и да е техни решения. Обществото трябва да обяви гражданско неподчинение заради злоупотреба с власт от страна на прокуратурата и тези корпорации, нарекли се политически партии, които нагло и безочливо демагогстват в Парламента и превръщат властта в престъпна групировка и налагат прокурорската диктатура. Навързани като свински черва. Петьо Еврото, дето брат му е и прокурор в делото за ЕВН. А жена му организира протести в подкрепа на Цацаров и Гешев. Пеевски, дето бизнеса му е да придобива активи, които ще му послужат за "усвояване" на еврофондове. Кой сериозен инвеститор би вложил и един лев в България при това положение. Прокурорският риск е прекалено голям. Промяната няма да дойде отвън. Главна задача за посолствата е да си осигурят поредната поръчка. За самолети, за Белене, да уредят фирмите си. Те това гледат и издават индулгенции на властта. Където са "кучи синове, но наши кучи синове". Не забелязват, че по арестите лежат хора със съмнителни обвинения, в медиите „дефилират“ снимки, записи и есемеси с ефекта на „Малчугана“ върху Хирошима, министри лъсват всеки ден в корупционни сюжети, дрогирани убиват по улиците, а медии на един депутат бълват зловония. При идването си в София г-жа Мустафа заяви, че специално ще наблюдава борбата с корупцията. Мнозина повярваха. Оказа се, че наистина само ще наблюдава... След нея пристигна симпатичната Джесика Х. Ким, постоянен съветник по юридическите въпроси, която щяла да подпомага „изграждането на капацитет за борба с корупцията в обществената администрация, с прането на пари и организираната престъпност“. Думи на самата г-жа Мустафа. Думи, думи... Оттогава нищо. Дори не знаем какво е мнението на Вашингтон за скандалите, ако въобще в Държавния департамент знаят какво става тук. Да не би България вече да е в графата „бананова република“ и на дипломатите й да се препоръчва да пеят и танцуват с местните туземци, а ние да не сме разбрали? Ами да поканят на надпяването и премиера Борисов - българският Джими Пейдж и Карлос Сантана от Банкя на китарата... Вече стават ясни много неща. Доскоро мислехме, че само българските управници бъркат уважението с унижението, но явно сме се лъгали. Промяната ще дойде от нас. Говорете, споделяйте публикациите за прокурорската бухалка, не се страхувайте. Защото от това зависи успеха на България. Необходима е критична маса хора, които се вълнуват, които обичат страната си и искат тя да просперира. Те искат да се страхуваме. Обичат тишината. Затова купуват медии на килограм, за да ги заглушават. Не се притеснявайте, че ще ви съдят, че ПИК ще лее помия срещу вас, че ще изгорят колата ви. Важното е да се мине през тинята по-бързо. На отсрещния бряг, където успяват не връзкарите, а кадърните. Трябва да сте убедени, че ще успеете. Въпросът е за колко време.

 36. 36 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#17] от "pet_fire":“Всичко в системата е прогнило...”Като в Русия. След 11 години управление на ОПГ ГЕРБ ЕООД се превърнахме в умалено копие на руската система на държавен бандитизъм. Колкото редовият руснак може да се пребори с кръга Озеро, толкова и редовият българин има шанс срещу властта на Сарая.
  —цитат от коментар 23 на Norman Granz


  Поне 3 от тях са с дейно участие на ДеБъ. Даже и в момента кадър на ДСБ е шеф на КЕВР, макар и в оставка.

  Gunter glieben glauchen globen
 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  Лилавитетът в яростна защита на Корумпирани служители на Льотчика. А после се сърдят и отричат той да е станал президент с техните гласове.

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#35] от "Анти Шишковци":

  Другарке, случайно ли си пропуснала Корумпираните служители от президентството или просто тези факти не се връзват с поставената ти задача?

  Gunter glieben glauchen globen
 39. 39 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Т.е. карикатурите и есемесите укриващия се от правосъдието Божков тежат точно колкото тежат разследванията на българската прокуратура? Авторката успя ли да види последните му изяви. Публикувал е снимки на разследващия го прокурор, направени нелегално, с коментара - знам те кой си. Как е? Буди ли трепетно възхищение и съпричастност?

 40. 40 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Т.е. карикатурите и есемесите укриващия се от правосъдието Божков тежат точно колкото тежат разследванията на българската прокуратура? Авторката успя ли да види последните му изяви. Публикувал е снимки на разследващия го прокурор, направени нелегално, с коментара - знам те кой си. Как е? Буди ли трепетно възхищение и съпричастност?

 41. 41 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#32] от "boevbisser":

  "Абсолютно безсмислено е да се правят анализи на действията и бездействията на Гешев и ръководената от него служба, това е обида за интелигентността на читателите."

  Съгласна на 100%. Преди ден-два прокурорът по делото срещу Пл. Бобоков Петър Белчев в тв репортаж се изказа, че търговията с влияние се изразява и в това, че братът на президентския съветник бил сключил договор с "Приста Ойл", донесъл му 60 хил. лв печалба без ДДС за 1 година... Зачудих се дали прокурор Белчев изнася нарочно неверни данни пред обществото или му липсват елементарни познания в данъчното и финансово законодателство, та бърка "приходи от дейността" с "печалба", която само в нечии кухи глави се облага с ДДС. Мисля, че верният отговор е "и..., и...". Защото уважаваща себе си и компетентна личност няма да се постави в зависимост от каскети, тулупи и прочее сволоч.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 42. 42 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Т.н. "Антишишковци", тропосал две педи опус, чу ли нещо относно ареста на шефовете в НСБОП? Още не?

 43. 43 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Весело

  До коментар [#40] от "nik_77.":

  Тежат, казваш, разследванията на българската прокуратура.
  Доообре, направо са бетон.

 44. 44 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#42] от "nik_77.":

  Арестувала ги е вътрешна сигурност на полицията, а не прокуратурата.
  Да видим как ще се справи прокуратурата в съда, там се мери работата й - в качествените доказателства и обвинения и издадените въз основа на тях присъди.
  В арестите и пресконференциите са добри, в съда обаче настава една тишина.

 45. 45 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Любопитно

  До коментар [#41] от "Bramasole":

  Според теб какви са консултантските услуги, които братът на президентския съветник е правил на Бобоков и за които е получавал възнаграждение от 5000 лв на месец в продължение на 12 месеца?

  Gunter glieben glauchen globen
 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#40] от "nik_77.":Тежат, казваш, разследванията на българската прокуратура.Доообре, направо са бетон.
  —цитат от коментар 43 на boevbisser


  Не бе, тежат само есемесите на един череп.

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Весело

  До коментар [#45] от "Alarmstufe: Rot":

  Остави консултантските услуги за 50 000 лв. годишно, това си е чиста димка за отклоняване на вниманието, кажи дали мислиш, че финансовият министър, който далеч не е калинка, е пропуснал 700 млн.лв. приход в хазната напълно безплатно.

 48. 48 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#42] от "nik_77.":Арестувала ги е вътрешна сигурност на полицията, а не прокуратурата.Да видим как ще се справи прокуратурата в съда, там се мери работата й - в качествените доказателства и обвинения и издадените въз основа на тях присъди.В арестите и пресконференциите са добри, в съда обаче настава една тишина.
  —цитат от коментар 44 на boevbisser


  Как - как?... Много ясно - със споразумение. За качествено обвинение се изискват акъл и много прочетени книги, а също и морал.

 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Любопитно

  До коментар [#44] от "boevbisser":

  И Корумпираните ченгета ли ще обявите за жертви?

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  Гешев = Пеевски.
  —цитат от коментар 25 на Ksharp


  Радев=Бобоков

  Gunter glieben glauchen globen
 51. 51 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#46] от "Alarmstufe: Rot":

  Черепа винаги си е бил на ръба на закона, а любезно си чати и си урежда срещи с финансовия министър по служебни дела. Това ок ли ти се вижда?
  А колко тежат доказателствата на прокуратурата се вижда в съда. Засега чакаме.

 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Т.н. "Антишишковци", тропосал две педи опус, чу ли нещо относно ареста на шефовете в НСБОП? Още не?
  —цитат от коментар 42 на nik_77.


  Чули са,но все още чакат указания от водещият ги офицер.Да бъдат ли и те обявени за рапрасирани като Черепа и Бобоков или за сега отношението да е неутрално.

 53. 53 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Любопитно

  До коментар [#47] от "boevbisser":

  Остави всичките тези димки, ами кажи в Америка още ли бият негрите?

  Gunter glieben glauchen globen
 54. 54 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alarmstufe: Rot":

  Нека ги осъдят и да влезат ефективно в затвора, ако се докаже. Дотогава всички обвиняеми са еднакви - и ченгетата, и Божков, и Баневи, и Бобоков.
  Само съдът решава.

 55. 55 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alarmstufe: Rot":

  В конкретния казус консултантските услуги носят приход от дейността в размер на 5 хил лв месечно без начислен ДДС. Те предполагат извършването на някакви разходи или пък - не. Отчитането на дължим ДДС е по един закон, а формиране на печалба - съгласно Закона за счетоводството. Нямам представа дали са спазени всички законови процедури, ако има нарушения - страните да бъдат санкционирани.
  Не съм защитник на никого, но се сещам за едни близо 150 хил лв от преди 15-ина години, които Цветанов беше получил за консултации по хармонизиране на бълг. законодателство с европейското; колко хора възразихте срещу тази формулировка и сума тогава?

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 56. 56 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#42] от "nik_77.":Арестувала ги е вътрешна сигурност на полицията, а не прокуратурата.Да видим как ще се справи прокуратурата в съда, там се мери работата й - в качествените доказателства и обвинения и издадените въз основа на тях присъди.В арестите и пресконференциите са добри, в съда обаче настава една тишина.
  —цитат от коментар 44 на boevbisser


  Значи прокуратурата си е свършила блестящо работата в случая Иванчева,щом получи 20 г.присъда.Нещо не помня много поздравления от сектата тогава.А,ако съдът излезе с присъди в неделя,ще акламирате ли добрата работа на прокурорите?

 57. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Весело

  До коментар [#56] от "uvtest":

  Иванчева, най-големият бандит според прокуратурата последните години, обжалва.
  Финалът е неизвестен засега, ще видим накрая дали работата е била блестяща.

 58. 58 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 568 Неутрално

  в българия няма прокуратура, има гешевтатура, вижте им Ютюб профила, само клипчета на златния каскет, посетете да му щракнете един дислайк
  и наистина им туитър профил - троловете дето пишат тук ги чака преназначаване да крият коментари там ха ха само че те могат да се скрият, не изтрият ;)

  https://www.youtube.com/channel/UCmgm_scAX1syIpZcX3h901g

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 59. 59 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#16] от "Сд":

  връщат червените куфарчета с лихва и кръвнина

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 60. 60 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 631 Весело

  Хммм ... за мен е интересно защо Полина Паунова задава въпроси на които в България, никой не иска да отговори. Как си ги мислиш тези неща бе Полинче? Кой от всичките тези, които се правят на света вода не напита, ще даде отговор на въпросите ти?
  България се е превърнала в страна на невероятните възможности, това дето на времето си мислехме за САЩ, американците значи пасти да ядат. У нас нищо не се решава със закони, съд, Конститиция на България и т.н., защото те са заместени от законите на управляващите или по В. Божков, главатарят (според мен са няколко главатаря) на разбойниците и разбойниците. Тези хора са и законите на съдебната власт и независимоста на законодателите в България, защото всички те обслужват интересите на изпълнителната власт.
  На моя остров има принцип, давай доброволно кокъла си на мен и не ритай срещу ръжена, защото, който от вас се прави на отворко и много знае, хоппппп и хайде в казана. Закон на острова, за всички които сме до казана, никой гладен няма да остане.
  И за капак, както винаги напоследък казвам, България не е страната за живеене!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 61. 61 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Вече няколко дни авторът пише едно и също нещо, бърка една и съща каша. Авторът пише като обвинител, а не като анализатор, внушава едностранчив поглед.

  Как бих прочел ситуацията днес:

  1. "Всички" имаме усещането, че са извършени много престъпления и злоупотреби през последните 30 год., без да има осъдени, най-вече по високите етажи на властта. "Анализът" на АФК показва, че има 20% осъдителни присъди от 2014 насам - но със "странни" присъди. Няма "едри риби" - политици или крупни "бизнесмени". Такъв е бил статусът независимо дали гл.прокурор е бил патриот, син, червен или розов. Аз също съм недоволен от такъв статус.

  2. От няколко години насам двама гл.прокурори Цацата и Каскетът (Цацаров и Гешев) "налазиха" доста от крупните "бизнесмени" - Цв. Василев, Бенчев, Божков, Арабаджиеви, ТАД груп и т.н. Сигурно някъде са предозирали с обвиненията, но в други случай са стиснали топките на бандюгите.

  3. От няколко година и власт имащите не са подминати - кмет, еко министър, двама зам.министри, шефове в ГДБОП, секретар на президента, самият президент, министър председател, фин.министър, председател на комисия в парламента, бивши министри от минали правителства (Трайков, двама бивши военни министри, бивши депутати (суджукът, пилето и т.н.)), сигурно пропускам други случаи.

  4. Тенденциозни ли са разследванията? Не се учудвам че симпатизантите на шофьора на дронове (вкл. БСП) или на Боко са разочаровани. но по-големият вой идва от червения окоп, а напоследък има фалцет от така наречените десни, които гласуват за леви.

  Има една съществена разлика между шофьора на дронове (вкл. БСП) и Боко: в общия случай Боко се освобождава от издънките, а червените цитират с патос стихотворението "Балада за комуниста" на Веселин Андреев - "не човек, а желязо, . . . не, комунист" и не се разделят с издънките (май само Нинова беше уволнена заради корупция от зам.министър)

  Питам се, има ли доволни от прокуратурата през последните години? Ами всички партийни фенове имат "основание" да я обвинят в пристрастие - червени, президенти, лилави, патриоти, гербаджии, създатели на "БГ без цензура", атакисти, с воля или без воля и т.н.

  Сигурно е, че прокуратурата не е идеална, както и ние самите не сме идеални, но по-добре е да рови, отколкото да дреме. Пък съдът нека решава кой е прав, кой е крив. Никога няма да има пълно щастие, това е сигурно.

  В този смисъл, тенденциозни "анализи" като на този автор нямат никакъв принос към истината, освен да повдига градуса в малка част от днешното общество (нейните читатели са лесно изброими). Не ми се иска да отправям квалификации към този автор, но приликата с жената на пуяка е очевидна!

  Извинявам се за просторния коментар

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  [quote#56:"uvtest"][/quote]

  не. това е поръчкова работа.
  доста си жалък вече.
  и пак не си прочел, че обвинението
  няма почти нищо срещу иванчева.
  доста повече е срещу горанов и борисов.
  не ми се праи на луд ей ченгенце.

 64. 64 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 540 Неутрално

  [quote#50:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Към изразеното
  Радев=Бобоков

  добавям
  Радев=вярва на=Божков

  което е доста тъжно.

 65. 65 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Вярно, няма да е леко да се изчисти лекето. Така е. Но се почна. Разрови ли се, пак излизат лекета. Но някой трябва да рови. Онзи ден - ключов офицер по физическата охрана на държавни мъже - шеф на група за поръчкови убийства. Днес - най-важните фигури в борбата с наркотрафика - с чадър над наркопласьори срещу рушвети. Вчера престъпник № 1 на прехода /според българската прокуратура/ Божков праща направени тайно снимки на разследващия го прокурор с подтекст - знам те кой си. И за капак десетки и стотици коментари по форумите, не само тук, в славословие на бандитите и проклятия към прокурорите. Няма да е лесно. Така е.

 66. 66 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 631 Любопитно

  До коментар [#60] от "робин от Крузо":

  Хммм ... и понеже не си оставям козите в калта ще заключа: петте минуса са доказателство за това, че теорията на Чарлз Дарвин за произхода на част от човечеството (част от – е мое допълнение) от приматите е абсолютно вярна и за това, дори и в днешно време, се намират очевадни доказателства.
  Много моля „колегите“, които взимат следобедната дрямка, горе в клоните на дърватата и се почесват безпричинно по червените (подчертавам, че с цвета не намеквам абсолютно нищо) задници, да си намерят друга занимавка, като пощене от бълхи, бъркане в носа и т.н., а не да праскат минуси, защото при тях там горе, няма никой.
  Дори и не предполагах, че в България има една партия с толкова много привърженици от вторият разред примати!
  Поздрави от непознат остров.

  robin ot Crusoe
 67. 67 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3128 Любопитно

  До коментар [#65] от "nik_77.":

  истината е, че с чисто криминалните случаи полицията и прокуратурата имат капацитет и често се справят даже много добре - аз поне останах приятно изненадан, че намалиха телефонните измами, браво.
  с тези на корупция обаче, особено сред действащата власт, са напълно безпомощни, уви.
  да вкараш някой в ареста не е като да го осъдиш - банев стои година и половина и няма обвинение, малко по-малко време е ветко арабаджиев, година - миню стайков.
  искам да видя присъди, а не задържания.

 68. 68 Профил на silvermalt
  silvermalt
  Рейтинг: 430 Неутрално

  теорията на Чарлз Дарвин за произхода на част от човечеството (част от – е мое допълнение) от приматите е абсолютно вярна и за това, дори и в днешно време, се намират очевадни доказателства. .
  —цитат от коментар 66 на робин от Крузо


  Великият Остап Бендер дори беше стигнал още по-далеч в теорията си за еволюцията: " ...вие сте произлезли не от маймуна, както всички граждани, а от крава."

 69. 69 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4696 Неутрално

  До коментар [#55] от "Bramasole":

  Зарежи ДДС-то. Дори без ДДС това е корупция. Класическа. Услуга, която не ти се полага, срещу пари. Даваш пари, и назначават удобни за теб посланици. Даваш пари, и ти спускат съдебно решение, преди да е взето. А ти се правиш на разсеяна и отвлича вниманието с някакво ДДС.

  Gunter glieben glauchen globen
 70. 70 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 631 Весело

  отлична статия на Поля Паунова, с много хубави сравнения и аналогии. Отново разковава ОПГ-то , както по-време на пресконференцията по повод bace_nanka.
  —цитат от коментар 4 на Doge


  Хммм ... с коментара си под № 60, изглежда убих слона с компир!
  За това, че осмивам българската прокуратура и управниците ни, които четат законите и Конституцията ни различно в зависимост от интересите на определена група от хора, получавам оценка 7 минуса, но в същото време колега, който пише подобен коментар като моя (също с положителна оценка и от мен), получава 22 плюса?
  Това за приматите е абсолютно вярно, дето съм го написал, за едно и също мнение изказано по различен начин, единият получава най-вече плюсове а другият само минуси.
  Сега разбирам, че така е в гората с групата на приматите!
  Поздрави от непознат остров

  robin ot Crusoe
 71. 71 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#60] от "робин от Крузо":Хммм ... и понеже не си оставям козите в калта ще заключа: петте минуса са доказателство за това, че теорията на Чарлз Дарвин за произхода на част от човечеството (част от – е мое допълнение) от приматите е абсолютно вярна и за това, дори и в днешно време, се намират очевадни доказателства. Много моля „колегите“, които взимат следобедната дрямка, горе в клоните на дърватата и се почесват безпричинно по червените (подчертавам, че с цвета не намеквам абсолютно нищо) задници, да си намерят друга занимавка, като пощене от бълхи, бъркане в носа и т.н., а не да праскат минуси, защото при тях там горе, няма никой.Дори и не предполагах, че в България има една партия с толкова много привърженици от вторият разред примати!Поздрави от непознат остров.
  —цитат от коментар 66 на робин от Крузо


  Егати елементарния коментар, по зле сте от фен на Боко. Отвратително.

 72. 72 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 901 Весело

  До коментар [#71] от "foxa5":

  Патологичните неосъзнати нарциси са много забавни, даваш им мотика и гледаш как кълнат цицините появяващи се изневиделица по невероятно умнокрасивите им чела :)

  Facing Worlds
 73. 73 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1330 Любопитно

  Обаче 20 милиона годишно за частна телевизия срещу съпорт пред държавата не са търговия с влияние,защото са записани на салфетка.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK