Изпуснахме ситуацията с коронавируса като власите на края на Дунава

Работна среща с НОЩ - от пример за успешно контролиране на болестта, България може да стане абсурден и назидателен пример за изпускане на болестта поради груби властови грешки и нелепи властови решения.

© правителствена пресслужба

Работна среща с НОЩ - от пример за успешно контролиране на болестта, България може да стане абсурден и назидателен пример за изпускане на болестта поради груби властови грешки и нелепи властови решения.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник".


Развитието на ситуацията с коронавируса показва според мен, че:


- неадекватните решения на властта през последните четири седмици;
- абсолютно лекомислените и леконравни нейни послания (който носи маска, е страхливец);


- нейното неистово желание да представя ситуацията не такава, каквато е, а такава, каквато на нея, на властта ѝ се иска;


- както и безхаберното поведение на голяма част от хората...


ни доведе до прага, след който разпространението на болестта става дифузно, т.е. във всички посоки и с нарастваща скорост.


Оргомното его, нарцисизмът, свръхконцентрацията на властта в крайно ограничен брой ръце и това, че и


ножът, и хлябът се държат именно от тези крайно ограничен брой ръце,


изкуши дори отговорни лекари, професионалисти, да започнат да виждат и представят ситуацията такава, каквато властта иска от тях, а не така, както професионалната им съвест го изисква.


С други думи, през последния месец всички онези тотално сбъркани черти на властта и на начина, по който тя ни управляваше през последните 10 години, се проектираха едно към едно върху епидемията от коронавируса.


Всесилното като власт и безкрайно като безконтролност его ни вкараха в капан. Ние изпуснахме ситуация, която бе под контрол.


Изпуснахме я много глупаво като власите на края на Дунава.


И в случая с вируса се вижда колко лошо е за България да е заложник на огромно его с такъв потресаващо необорим нарцисизъм, с огромна некомпетентност и вземане на решенията по метода проба-грешка, без опиране на стратегическите структури за сценарийно планиране и прогнозиране. Плюс изпадането в кръгова отбрана след атаки от всички посоки, уличаването в уродлив език и прокорупционни първични инстинкти, превърнали се в пълна деморализация и мобилизиране на прокуратурата в своя подкрепа


сякаш властта се намира на последния рубеж преди падането на крепостта.


Дифузното разпространение, ако тръгнем с бързи крачки по неговия път, означава бързо нарастване на заразените, невъзможност да се контролират контактните лица, пълна дезориентация на обществото за ситуацията и изключително опасно развитие в зоните на голямо струпване на хора - от една страна, такава е София, от друга - гетата.


От пример за успешно контролиране на болестта България може да стане абсурден и назидателен пример за изпускане на болестта поради груби властови грешки и нелепи властови решения.


И понеже си познаваме властта и нейния стил на първосигнални реакции, няма да се изненадам, ако тя си плюе на всичко, което изговори през последните четири седмици, и тръгне към повторни екстремални ограничения и всемащабни забрани, истеризирани пресконференции, трескави движения във всички посоки и сатанизиране на професионалистите, сиреч на професорите.


Когато това стане, когато професорите бъдат пратени на кладата на общественото презрение, един доцент ще се киска в шепите си самодоволно и ще се бие в гърдите - Аз нали ви казах!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK