Делото срещу Прокопиев е сигнал ЕС да се намеси най-после

Основаната от германски журналисти организация е подкрепена от трите големи партийни групи в ЕС, финансирана е основно от Европейската комисия и е част от общоевропейската мрежа на организациите за защита свободата на словото и механизма за бързо реагиране в защита на медии (MFRR).

© Reuters

Основаната от германски журналисти организация е подкрепена от трите големи партийни групи в ЕС, финансирана е основно от Европейската комисия и е част от общоевропейската мрежа на организациите за защита свободата на словото и механизма за бързо реагиране в защита на медии (MFRR)."Това дело може да има силен смразяващ ефект върху и без това застрашените независими медии в България.


Призоваваме подкрепящите ги да присъстват в неделя на съдебното заседание и да демонстрират солидарността си.


Настояваме институциите на Европейския съюз да окажат натиск над България като страна член да спазва върховенството на закона, а българските власти да предприемат значителни промени за възстановяване свободата на словото и свободните медии за всички граждани на България."
Предупреждението и призивите са в позиция на базирания в Лайпциг Европейски център за свобода на пресата и медиите (ECPMF) - организация на почти 40 издатели. Тя е финансирана основно от Европейската комисия и е част от общоевропейската мрежа на организациите за защита свободата на словото и механизма за бързо реагиране в защита на медии (MFRR).

  • Реакцията на събитията около Иво Прокопиев в България е именно част от този механизъм за проследяване, мониторинг и реагиране на нарушения на свободата на пресата и на медиите в страните от ЕС и кандидатките за членство. Проектът предоставя правна и практическа помощ, разясняване в обществото и информация за защита на журналистите и работещите в медиите.
В позицията на ECPMF случващото се е определено като продължаващ 4 години тормоз от българските правораздавателни органи срещу Прокопиев и "Икономедиа", включително с ускоряване на делото "след множество процедурни нарушения".


"Вярваме, че заплахите от тези органи са основани на политически мотиви и ги смятаме за опит да бъдат принудени да млъкнат независими разследващи медии. Призоваваме съдът да вземе решението си независимо от какъвто и да е политически натиск или намеса", заявява ECPMF.


"Призоваваме властите да прекратят продължаващият институционален и съдебен тормоз срещу Иво Прокопиев и "Икономедиа".


Като представя накратко по какъв повод е това дело - мнение, изразено през 2011 г. от Прокопиев като председател на КРИБ за приватизацията на електроразпределително дружество, в съобщението е цитирано и изказване на адвокат Даниела Доковска, негов защитник в съда:


"От никого не бива да се търси отговорност за това, че е упражнил, или не, основно гражданско и човешко право. Всеки участник в Националния съвет за тристранно сътрудничество не само има правото, но и е морално задължен и отговорен да заяви позицията си. Всеки един от тях има правото свободно да изкаже своето мнение и почти всеки от тях го направи по един или друг начин. Иво Прокопиев е изразил своето мнение по въпроса, както го сториха и мнозина други. Всички го направиха. Извършиха ли престъпление? Заседанието на този национален съвет криминално сборище ли е?"


Прокопиев и семейството му са подложени през последните няколко години на на редица финансови и данъчни проверки и не бе открито нито едно нарушение, напомнят от европейския център.


"Капитал" и "Дневник" са смятани за несависими и професионално списвани медии в една медийна среда, доминирана от свързани с държавата издания и медийни компании", припомня още центърът.


Изданията на "Икономедиа" публикуваха през последното десетилетие разкрития за растяща корупция в България и координирани действия за заглушаване на независими медии и политици", казват от ECPMF и препращат към доклада си от мисия в страната през юни 2018 г., озаглавен "България: Собствеността на медиите в една "превзета държава".


"Като част от механизма MFRR ние наблюдаваме хода на съдебните действия срещу Прокопиев със сериозна загриженост, особено предвид ситуацията с консолидирането на медийна собственост, пленяването на медии и свободата на пресата в България. Страната натрупа много тревожен списък от нарушения на свободата на словото и медиите."


Това е поредната реакция в последните три дни, в която международни медийни и журналистически организации заявяват позиция по темата. Позицията на Арлем Дезир от петък - специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите - в "Туитър" беше споделена и от други наблюдатели и експерти. Както и от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.


Делото срещу Прокопиев е сигнал ЕС да се намеси най-после

Реакцията на Световния съюз на издателите - тук.
Предупреждението от Специалния представител на ОССЕ за свобода на медиите - тук.
За позицията на "Репортери без граници" можете да прочеттете тук.
Критиките от международната мрежа на Асоциацията на европейските журналисти - тук
.
Всичко за делото - тук.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK