Най-честият изход от знаковите дела е оправдаване заради липса на престъпление

При това видно олекване на етикета "обвиняем/подсъдим", що се касае до дела с висока публичност, хубаво би било да се казва и за какво Х е придобил това качество.

© Надежда Чипева, Капитал

При това видно олекване на етикета "обвиняем/подсъдим", що се касае до дела с висока публичност, хубаво би било да се казва и за какво Х е придобил това качество.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


От петъчното участие на главния прокурор в "Панорама" разбрахме, че информацията от видеото "Осемте джуджета" все пак щяла да бъде проверена, макар и с уговорката, че разследването е публикувано от неправителствена организация, свързана с подсъдим олигарх.


Първо, непрекъснатото позоваване от най-висшия ръководител на прокуратурата на това кой е обвиняем и кой подсъдим, при положение че само и единствено прокуратурата, без никакъв външен контрол от никого, решава кой да стане обвиняем или да бъде даден на съд, е най-малкото проява на лош вкус. Най, най-малкото.
Тоест хипотетично е възможна ситуация, при която някой е непрекъснато обвиняем или подсъдим по някакви дела - след оправдаването му по едното, се започва следващо и т.н. Така този човек, макар и непрекъснато оправдаван от съда, ще бъде винаги "обвиняем", и вместо като "господин Х",


ще остане известен в обществото като "обвиняемия Х", макар и никога да не бъде осъден.


Второ, най-честият изход от знаковите дела за твърдяно корупционно поведение на топ "обвиняемите и подсъдими" длъжностни или съподсъдими с тях недлъжностни лица за последните 5 години, е оправдаването им на основание, че това, заради което са станали обвиняеми/подсъдими, всъщност не е никакво престъпление.
Извод, с който обикновено са се съгласявали всички съдебни инстанции, че дори и самата прокуратура в края на делата (по-подробно по този въпрос в годишния мониторингов доклад на АКФ тук: https://acf.bg/bg/). Оправданите с влязла в сила присъда поради несъставомерност на деянието (не че няма доказателства или прочитът им от съда и прокурора е различен, а по тези факти просто престъпление няма) са повече от осъдените.


Тоест при това видно олекване на етикета "обвиняем/подсъдим", що се касае до дела с висока публичност, хубаво би било да се казва и за какво Х е придобил това качество.


В случая свързваният от главния прокурор с АКФ подсъдим е подсъдим заради това, че на публично заседание на консултативен орган е изразил мнение, че акции, собственост на държавата, трябва да бъдат продадени на борсата.


Трето, непрекъснатото неглижиране заради източника им на изнасяни публично данни за възможни престъпления говори за някакъв


субективен предварителен подбор на сигналите/информацията, който най-малкото противоречи не само на закона, но и на здравата логика.


Най, най-малкото.


Например това би означавало, че след като информацията на "обвиняеми/подсъдими/техни свързани в нечии представи лица" се заклеймява а приори като недостоверна, то тогава сигнал от осъден с влязла в сила присъда не би трябвало въобще да се разглежда от правоохранителните органи до настъпване на реабилитацията му или пък дори да води директно до дело за набедяване срещу него. След като се създава такава презумпция за недостоверност.


И последно, вече по съществото на бъдещата проверка по "Осемте джуджета". Доколкото ми е известно, ще се извършва от специализирания отдел на Софийската градска прокуратура, чийто ръководител като зам. градски прокурор доскоро беше Емил Петров, брат на засегнатия във видеото Петьо Петров. Прокурор Емил Петров сега не е ръководител в СГП, защото е зам.-апелативен прокурор на София, т.е. заместник на административния ръководител на горестоящата на СГП прокуратура, която по закон проверява всяко произнасяне на прокурори от СГП, неподлежащо на съдебен контрол. За структурата на прокуратурите в софийския съдебен район може да бъде цитиран и премиерът с една реплика от предишни записи: "Апелативна по-добре ли е от Градска?". По-добре е.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Че той каскета колко спечелени дела има като действащ прокурор?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Защото ги правят основно за парлама и реклама. Без да са подготвени и изпипани, както трябва. И най - важното, после субектите гордо казват - "ето, невинен съм и съда ме оправда".

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  Най-честият изход от знаковите дела е оправдаване заради липса на престъпление"

  И в зависимост кой е знаковия обвинен същото оправдаване е добро или лошо.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Изводът е, че у нас крупни престъпления в годините на криминалния преход просто няма. По затворите са само кокошкари. Живеем си райски, така да се каже.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Ами така ще е - обвиненията са тип Народен Съд.Прокуратурата трябва да разбере,че България е страна член на ЕС и правосъдието ни се гледа под лупа от ЕК.Прокурорите и придворните журналисти на джипката трябва да разберат,че стават смешни с това - няма да разговаряме с човек който има повдигнати 10-15-20 обвинения.Добре ама тези обвинения трябва да се доказват в съда а когато обвиненията са изсмукани от пръстите - няма как да стане.Такива прокурори трябва да плащат от джоба си щетите които нанасят на България.

 6. 6 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 306 Неутрално

  честит имен ден на Еврото. дано светията му помогне

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Любопитно

  В нормалните държави, професионализмът на прокурорите се мери по процента дела приключили с осъдителна присъда. Спечелването на знаково дело е бонус. По-висок професионализъм отваря възможности в кариерата, включително в адвокатски кантори в частния сектор.

  У нас прокурорите се състезават да играят ролята на бухалки, като повдигат несъстоятелни обвинения, завършващи с оправдателни присъди. Другият вариант е да се повдигнат съмнително слабички обвинения, когато обвиняемите са приближени до властта под една или друга форма. И в двата случая обвиненията се превръщат във фарс. Как тогава се мери успеха на прокурорите у нас?

 8. 8 Профил на БЛМ
  БЛМ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре че има още хора като тоя в милата ни татковина, които да се борят срещу машината без страх. Да, засега още свинете все още рядко си позволяват да прекрачат границите на отявления терор като физическо насилие или изпращане в затвор, но в крайна сметка, не е малко и да ти подливат вода, да те привикват в полицията, да те съдят, да ти запорират имущество, да насъскват кафевите медии срещу тебе, да те клеветят, да те заплашват по телефона и какви ли не още прийоми на съвременния тоталитаризъм.

  И продължавам да се чудя на това колко долен тип ли трябва да си, за да се нахвърляш срещу такива хора, които реално вършат черната работа на някаква съпротива срещу повсеместната мафия. Че нямаш техния кураж - ясно. Но защо тая липса трябва да те избива на злоба към тия хора, че чак да ставаш говорител и слуга на мафията. Ами винаги има възможност и просто да си траеш. Но не би - борисово-гешевите поддържници задължително трябва и да леят помия в желанието да успокоят собствената си съвест, че гнусното ги влече.

 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1614 Разстроено

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Как биха могли българските прокурори да платят щетите нанесени на България? Няма човек с толкова пари!

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Избирането на Гешев за главен прокурор е грешката, която трябва да се оправи.
  Не може човек с неговата биография и прокурорски успехи да бъде начело на прокуратура.
  За връзките и зависимостите изобщо не говоря защото биха били само голи обвинения.
  Фактите са неоспорими, а те са, че:
  1) Историята на Гешев като прокурор показва , че има близо до 0 дела завършили с осъдителна присъда (интересно би било да се сравни с историята на главните прокурори в други страни различни от Русия)

  2) Репутацията на Гешев и преди, а особено след избора му е всичко друго, но не и преобладаващо положителна, както би трябвало за един топ ръководител.
  Това, че е казал, че е Бог действа чрез него е най-малкото - преекспонирано е, не е откровено ненормален като някои от предишните и съвсем не трябва да се приеме буквално казаното.
  Но пък илюстрира много ниско ниво на комуникация.

  Това е, такъв е човекът начело на прокуратурата - такива ще са и резултатите.
  Толкоз е просто.
  Същото е и с Борисов впрочем.
  Някой съмнява ли се , че това е неговия глас на тези записи?
  Някой вярва ли, че топ държавника на която и да е държава трябва да говори така?

  Големият проблем на България не са Борисов и Гешев, а хората, които ги понасят.

  Т.е. мат'ряла.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Калинки, мисирки, джуджета и тем подобни! Ква държава сме бе???

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боби Колев":
  "Големият проблем на България не са Борисов и Гешев, а хората, които ги понасят."

  Не само ги понасят , но и ги избират многократно.
  С други думи казано , големият проблем на България е некачествения материал с който тя е населена. Той си избира хора на принципа, ние като сме прости искаме прости хора да ни управляват. От време навреме се раждат светли личности , но този материал такива не търпи. Унищожава ги физически , прогонва ги, обругава ги.
  Това е забелязал още Славийков произнесал прословутата фраза , Не народ ,а .... това дето вони.

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Време е и гешефтурата да разбере, че за едно твърдение не е важно кой го казва, а дали е вярно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Разстроено

  До коментар [#11] от "Котаракът в чизми":

  Такава, в която на власт са мутрите, а прокуратурата им е бухалката.

  С две думи:
  З А В Л А Д Я Н А
  Д Ъ Р Ж А В А

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 15. 15 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":

  Ако обвинителите бяха изританите от Икономедия качествени журналисти на Ифчу щеше да му се стъжни. Всички бивши и настоящи членове на екипа знаят как се гради кариера там, но си траят, щото свобода на словото, разбийш ли...

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 16. 16 Профил на БЛМ
  БЛМ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "дерибеев":Ако обвинителите бяха изританите от Икономедия качествени журналисти на Ифчу щеше да му се стъжни. Всички бивши и настоящи членове на екипа знаят как се гради кариера там, но си траят, щото свобода на словото, разбийш ли...
  —цитат от коментар 15 на Λllαν Νeemore


  Я раздуй.

 17. 17 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#16] от "БЛМ":

  Аз не съм потърпевш, сам напуснах още на най-ниското ниво
  Но колеги, заемали ръководни постове със сигурност имат какво да кажат.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  "... специализирания отдел на Софийската градска прокуратура, чийто ръководител като зам. градски прокурор доскоро беше Емил Петров, брат на засегнатия във видеото Петьо Петров."

  Това казва всичко за степента, до която е проникнала гангрената.

  Както писах вчера в една друга тема, институциите в България трябва да се закрият и конституират наново, за да се изчисти некротичната, воняща на трупен разпад тъкан.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  "Че той каскета колко спечелени дела има като действащ прокурор?"

  Не повече, откоркото е предостатъчно, за да стане Главен.

  Т.е. 0.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Как да се изчисти..."Не сме народ, не сме народ, а мърша..."

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 21. 21 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1653 Весело

  Като писах че ще опрадаяъ всички се смяхте.
  Ама бях прав.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":
  "Както писах вчера в една друга тема, институциите в България трябва да се закрият и конституират наново, за да се изчисти некротичната, воняща на трупен разпад тъкан."

  Така направи Саакашвили в Грузия. Тотална чистка на всички в държавните институции и подмяната им с млади , още не опорочени кадри. Вярно е , че покрай сухото така гори и суровото . Може да са останали честни и некорумпирани служители , но в корумпирана среда е много трудно да останеш чист. Такива средата не търпи. Или те корумпират или те изхвърлят от системата обруган , наклеветен от корумпираните , че си корумпиран.

 23. 23 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Четейки публикуваните изказвания на Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев пред съда, неволно възникна желанието ми за сравнение на интелект, икономически познания, аналитично мислене, езиков репертоар и т.н. между тях и онова нещо, известно като премиер, едно друго нещо, известно като главен прокурор и разните му там лидери, кой знае защо представяни за патриоти. В следващият момент осъзнах, че те са там по волята на масовия гласоподавател. Много прав е Ботев - в България на свестните гледат като на луди.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#23] от "Анти Шишковци":

  "Четейки публикуваните изказвания на Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев пред съда, неволно възникна желанието ми за сравнение на интелект, икономически познания, аналитично мислене, езиков репертоар и т.н. между тях и онова нещо, известно като премиер..."

  Хехе.

  Пунта мара и фъш-фъш-фъш със сешоара.

  Преди време аз си бях позволил да предположа как ли би изглеждал един дебат на теми от съвремието - икономика, финанси, държавно управление, социални процеси - можду премиера и, да речем, Иван Костов.

  Никой от герболяка не ми отговори, но ме затрупаха с минуси.

  Хихи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Народът затова не вярва в Справедливостта, защото такива като Прокопиев биват оправдавани.

  niki
 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":"Както писах вчера в една друга тема, институциите в България трябва да се закрият и конституират наново, за да се изчисти некротичната, воняща на трупен разпад тъкан."

  Така направи Саакашвили в Грузия. Тотална чистка на всички в държавните институции и подмяната им с млади , още не опорочени кадри. Вярно е , че покрай сухото така гори и суровото . Може да са останали честни и некорумпирани служители , но в корумпирана среда е много трудно да останеш чист. Такива средата не търпи. Или те корумпират или те изхвърлят от системата обруган , наклеветен от корумпираните , че си корумпиран.
  —цитат от коментар 22 на tacheaux


  За Саакашвили не си много права. Той разчисти ТОТАЛНО само полицията, и преназначи под 5 % от бившите служители в нея, другите бяха нови назначения. В прокуратурата имаше много по малка чистка, както и в останалия държавен апарат.

  За протокола.
  До коментар [#22] от "tacheaux":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Весело

  Най-честият изход от знаковите дела е оправдаване заради липса на престъпление"И в зависимост кой е знаковия обвинен същото оправдаване е добро или лошо.
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Нещо повече - обвинението е лошо или добро в зависимост, кой е обвинен!

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Когато прокурорите почнат да плащат от джоба си поне всички разноски по оправдателните дела, ще се замислят , преди да обвиняват невинни.

 29. 29 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Изискайте статистика за това какви са делата на Гешев. БОЕЦ вече го уличиха в лъжа.
  Обвинението за ЕВН е било ясно, че е неоснователно. Сега Прокопиев, Трайков и Дянков ще осъдят България - и с право - да им плати щети. Иначе ще си останат завинаги "обвиняемите".
  Имаме абсолютно нефункционираща прокуратура, и това цялото излиза от нашия джоб.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Това че прокуратурата, особено под командата на каскета прави всичко, което им се нареди го виждаме непрекъснато и така ще бъде, докато разноските по плащане на глоби от ЕС или разходите за съдебните разноски при такива нелепи обвинения, не започнат да се плащат от ФРЗ на тази институция. Да останат някой и друг месец без заплати всичките, та дано им узреят тиквите.

 31. 31 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1286 Любопитно

  ве и Златьо Баретата
  бе оправдан от тая същата садийка
  невинен чиляк

 32. 32 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Според прокуратурата, всеки който е обвинен от тях не миже да бъде доверен източник на информация - той е дамгосан и всичко, което каже се счита за недостоверно. Значи ако искаш да омаловажиш информация, била тя и свързана с политици на най-високи ниво, просто повдигаш каквото и да е обвинение на хората, от които идва тази информация, и вече се счита, че на тях не може да се вярва. А това, че съдът ги е оправдал явно няма никакво значение.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 693 Любопитно

  До коментар [#25] от "niki":

  Така, да видим. Значи, съдът решава на база на качеството на обвиненията на прокурора, и съобразно неоспоримостта на събраните доказателства. Разбира се, че някои текстове от законите подлежат на известно "гъвкаво" тълкувание, но никой нормален съдия няма да отсъди против нормативна разпоредба.
  Възниква въпросът - кое е вярното:
  1. Прокуратурата е некомпетентна да събере "железни" доказателства и да изготви необорима теза.
  2. Самото обвинение е "несъставомерно", т.е. не представлява закононарушение.

  Вие кое си избрахте?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK