Мълчете достатъчно дълго и ще ни засегнат. Един по един

Злото настъпва. И дори не се бори с нас, защото ние не се борим с него

© Красимир Юскеселиев

Злото настъпва. И дори не се бори с нас, защото ние не се борим с негоКоментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Заглавието е на "Дневник".


Знам, че от мен най-малко се очакват песимистични послания, но това е такова. Изисква се голяма самодисциплина да потискам всичко, което мисля, за моралното свлачище, върху което сме принудени да се задържаме пряко сили повечето що годе нормални хора в България... за тази ценностна хавра (шумотевица, бъркотия, хаос - бел. ред.).


Не че мнозинството тук сме без кусури, пази боже! Но след цялата тази свинщина от последните седмици, която дори не мисля да споменавам тук, ще кажа това:
живеем в едно от срамните времена на България.


Срамни не толкова за "тая повилняла сбир от вълци и кози" (Яворов, "Родина"), а за тези от нас, хора на словото, интелектуалци, общественици, които уж имаме какво да кажем и имаме трибуната да го кажем, без да ни пратят в Белене, но мълчим и сумтим по най-важни теми, защото те не ни засягат пряко. Е, мълчете достатъчно дълго и ще Ни засегнат. Един по един.


В случай че не сте го разбрали - злото настъпва. И дори не се бори с нас, защото ние не се борим с него. А и защото се е мултиплицирало на всяко ниво,


ерозирало е най-фундаментални човешки устои,


а и вирее в метастази там, където доброто бездейства. Вазов е прозрял силата му отдавна: "по-зло от оръжие стои в нашта власт - Апатията!" Познато, нали? Апатията.


Хавра
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И ако трябва да завърша с някакво възможно решение, то може би е: всеки е способен да направи своя избор злото да не властва чрез него.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK