Брюксел трябва да обясни разбираемо защо и как ще дава милиарди за възстановяване

Брюксел трябва да обясни разбираемо защо и как ще дава милиарди за възстановяване

© Надежда ЧипеваВ седмицата преди годишната конференция (29-30 юни, за пръв път виртуална) на Европейския съвет за външна политика тази влиятелна неправителствена организация разпространи свое проучване за ефекта от пандемията върху нагласите на голяма част от европейците, включително на българите. "Дневник" представи основни изводи (тук, тук, тук и тук) от проучването в поредица от публикации. Директорът на Софийския офис на ЕСВП и зам.-директор на ЕСВП обобщава наблюденията от допитването в края на април и началото на май 2020 г.


Българите искат по-силна европейска политика, по-малко разпределение на европейски средства през правителството и повече "зелени" мерки.


Традиционно проевропейски настроени, българите си остават оптимисти за Европейския съюз и в условията на кризата с коронавируса. Въпреки разочарованието от първоначалната реакция на ЕС в пандемията и очакванията им Брюксел да бъде по-настъпателен повечето българи в социологическото проучване, проведено от Европейския съвет за външна политика, YouGov и "Алфа Рисърч", призовават за по-тясно сътрудничество в отговор на пандемията.
Въпреки че българите изразяват известна симпатия към Русия и в по-малка степен към Китай, те разчитат предимно на ЕС като основен двигател на напредъка. Петдесет и шест процента от българите заявяват, че коронавирусът е показал необходимостта от по-тясно сътрудничество в рамките на ЕС, докато само 20 процента смятат, че има прекомерна интеграция. Българите демонстрират умерени становища по повечето въпроси въпреки стереотипите за България като маргинално мнение в европейски класации и дебати.


Страната е естествен съюзник на други нетни бенефициенти по въпроса за европейския бюджет като Полша и Португалия, които възлагат своите надежди за икономическо възстановяване на ЕС. Българите обаче са по-склонни да ограничават държавните разходи - вероятно защото нямат доверие, че правителството изразходва целесъобразно. Въпреки това на Брюксел ще му бъде трудно да заобиколи правителството и елита на България, за да предостави пряка помощ на гражданите. За да е успешен този процес, Европейската комисия ще трябва разбираемо да обясни на българската общественост функциите, целите и критериите на използваните от ЕС инструменти за възстановяване.


Как се промени отношението ви към по-високи правителствени разходи след пандемията? Отговорите са от "Много повече подкрепякм" (тъмно синьо) до "Много по-малко подкрепям" (в тъмно червено.

© ECFR

Как се промени отношението ви към по-високи правителствени разходи след пандемията? Отговорите са от "Много повече подкрепякм" (тъмно синьо) до "Много по-малко подкрепям" (в тъмно червено.


Проблематичните първоначални реакции на ЕС по време на кризи мотивират българите да искат по-строг граничен контрол. Всъщност много от тях отчетливо си спомнят, че през 2015 г. десетки хиляди имигранти преминаха границите на ЕС, преди блокът да реагира. Този опит обяснява защо 61 процента от българите (както и 60 процента от португалските граждани) искат засилен контрол върху външните граници на ЕС след приключване на кризата с коронавируса - в сравнение с под 50 процента от гражданите във всички останали страни, участващи в проучването.


Брюксел трябва да обясни разбираемо защо и как ще дава милиарди за възстановяване

© ECFR

Засега България се справя добре с пандемията, като смъртността е дори по-ниска от средната за същите месеци на предходните години. Поради относителния успех на властите в борбата с Ковид-19 около 60 процента от гражданите в България заявяват, че правителството им се е справило с предизвикателството - сходен дял с този в Германия, Дания, Швеция и Португалия.


И все пак кризата, изглежда, не дава нови сили на национализма, а по-скоро подчертава необходимостта от баланс между европейското ниво и националната държава. Чистият проевропейски ентусиазъм може би няма да е вече достатъчен, за да се поддържа този баланс. Българите са отворени към идеята ЕС да отговаря за запасите от маски и основни лекарства, като същевременно подкрепят реформирането и модернизацията на ключови сектори като здравеопазването в собствената си страна. Петдесет и четири процента от тях също биха се радвали блокът да поеме по-настоятелна международна роля чрез изграждането на общи отговори на глобалните заплахи и предизвикателства.


Коронавирусната криза не доведе до радикализъм в България. Гражданите на страната не искат да реформират капиталистическата система и не търсят утеха в популистки партии. Като се има предвид, че публичните финанси и икономиката ще имат нарастваща роля през идните месеци, повечето българи подкрепят усилията за преместване производството на медицински стоки в Европа (понастоящем китайският внос представлява около 90 процента от употребяваните антибиотици в страната). Но те вероятно ще продължат да толерират китайските продукти в други области заради ценовото им предимство.


Русия продължава да се радва на привилегировано положение в сърцата на много българи - дори ако тази тенденция отслабва, както сочат някои проучвания. Русия е традиционно популярна както сред посткомунистическата левица, така и сред националистите, подкрепящи партия "Атака", но и сред някои привърженици на дясноцентристката ГЕРБ. Китайската "дипломация на маските" (медицински доставки за други страни) доведе до изненадващо повишение на популярността на страната сред 22 процента от анкетираните българи, което има паралел само сред участващите в анкетата италианци.


Не е ясно дали това е еднократно събитие или част от дългосрочна тенденция, но то отразява слабостта на българските медии (заемащи 111-о място по свобода на медиите в класацията на "Репортери без граници"). Това предоставя на Китай широка възможност да разкрасява имиджа си чрез пропаганда въпреки сравнително слабите китайски преки инвестиции в България.


Общият брой на нежелаещите правителството в България да изразходва повече средства за възстановяване, доминира над очакващите това да се случи.

© ECFR

Общият брой на нежелаещите правителството в България да изразходва повече средства за възстановяване, доминира над очакващите това да се случи.


В България, както и другаде в Европа имиджът на Съединените щати е помръкнал удивително рязко. Тридесет и пет процента от анкетираните българи казват, че мнението им за САЩ се е влошило по време на кризата в степен, сравнима с тази на полските граждани, макар и по-ниска от отчетената в другите анкетирани страни.


Противно на изказаните от местни експерти мнения, много българи - около половината - са готови да пожертват част от свободата си в замяна на засилен здравен контрол по време на кризата. Но България далеч не е изключение от изследваните страни по този показател. Междувременно 61 процента от българите декларират, че сега по-силно подкрепят върховенството на закона, демокрацията и правата на човека, отколкото преди началото на пандемията. Иразените от тях нагласи по този показател са сравними с тези на италианците, испанците, португалците и поляците.


И накрая 43 процента от анкетираните в България казват, че кризата ги е накарала да подкрепят по-категорично усилията на ЕС да изпълнява своите ангажименти във връзка с климатичните промени - нивото на тази подкрепа не е особено високо в сравнение с изразеното от респондентите в други страни, но все пак е впечатляващо за страната.


На фона на скованата, неизобретателна и пасивна позиция на правителството в тази сфера има вероятност тази промяна в обществените нагласи да се отрази на политиката и да даде тласък на усилията за прилагане на Европейския Зелен договор.


От началото на кризата как подкрепяте изпълнение на вече поети ангажименти, свързани с климатичните промени? Отговорите са от "Много по-силно подкрепям" (тъмно синьо) за "Много по-слабо подкрепям" (тъмно червено).

© ECFR

От началото на кризата как подкрепяте изпълнение на вече поети ангажименти, свързани с климатичните промени? Отговорите са от "Много по-силно подкрепям" (тъмно синьо) за "Много по-слабо подкрепям" (тъмно червено).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Давайки НАЙ-МНОГО на България, помагаш на туризЪма на Гърция и освобождаваш срещу добро заплащане Германия и Италия от старите им автомобили. КОЕ не Ви е ясно та да Ви го обЯсна още един път !!!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Давайки НАЙ-МНОГО на България, помагаш на туризЪма на Гърция и освобождаваш срещу добро заплащане Германия и Италия от старите им автомобили. КОЕ не Ви е ясно та да Ви го обЯсна още един път !!!

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Весело

  И аз така виждам нещата. Всички евротраншове по сметките на НПО-тата за гургулички, лешоядчета и сарматски степи. По мярката "Бойкикев" специален грант за съдии, адвокати и паважен пърформънс. Да не забравяме и убитите от системата от истанбулския и норвежкия залив. И не на последно място солидни финанси за свободата на словото на либералните медии.

 4. 4 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Пропускаш къщите за гости, селските стадиони и още много подобни важни бенефициенти.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour
 5. 5 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4913 Весело

  До коментар [#3] от "Lemmy":Пропускаш къщите за гости, селските стадиони и още много подобни важни бенефициенти.
  —цитат от коментар 4 на Mischo Georgiev


  А хайде да не забравяме и ношните шкавчета 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на cgx03646116
  cgx03646116
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българите искат по-силна европейска политика, по-малко разпределение на европейски средства през правителството и повече "зелени" мерки.

  Точно така, подкрепям.

 7. 7 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  що за наивност. последна грижа на брюксел е да прави нещата разбираеми. няма как да се заобиколи правителството при усвояването на средствата по повече от очевидни причини. изобщо уишфул тинкинг, да не кажа нещо друго. няма кой да ни свърши работата по оправянето на батака.

 8. 8 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Всичко за Брюксел ! Даже белите си гащи(който ги има ;-) !

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Брьоксел ще направи условията ясни, друг е въпроса, на нас или поне на началниците, дали това ще им хареса.
  Че както се очертава да се обвържат парите със спазването на законите... може и да се разминем с някой и друг транш, което от друга страна може да ни е от полза - да поставят на диета добре известните ни партии и пухкави бизнесмени, може да се окаже правилен подход.

 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Весело

  До коментар [#3] от "Lemmy":
  Явно ти си от малцинството .Повечето българи нямат доверие на тиквите и искат средствата да не минават през првителството.

 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Весело

  Отговорът е ясен - знае се предварително , кой е бенефициента у нас ....

 12. 12 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 125 Гневно

  Да обяснява на останалите двайсе и няколко държави. У нас е лесно - всичко в джоба на #КОЙ, бедните да го духат!

 13. 13 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Пак ли проучването на НПО-то!?! Българите искали зелени политики, дрън, дрън!

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  "Брюксел трябва да обясни разбираемо защо и как ще дава милиарди за възстановяване"

  Няма как да се обясни такова нещо. Ще даваме както преценим и на който преценим и за каквото преценим. :)

  Демек за зелени шитни и мигранти, за каквото сме давали винаги. :)

 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Ама снимката не е у тех.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  По-добре да обясни откъде са парите? И как и докога печатницата ще дъни на високи обороти. Някой ще каже, има ли значение откъде са, след кото еврото върви на пазара, а левът не върви. Има обаче една подробност. Еврото ще става все по-евтино, а ние го купуваме все за 2 лева. Вярно че и нашата печатница яко бъхти, но това прави положението още по-тежко. В крайна сметка още веднъж ще изгорят спестяванията на хората и ще им стане още по-непоносимо.

 17. 17 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Брюксел? да обяснява?
  НЕ ТРЕБВА ЛИ ПЪРВО БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТЧЕТЕ ЗА ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ ФОНДОВЕТЕ ДОСЕГА?
  И Брюкселът да спре сички пари без обеснение!
  ВСЕ ПАК, ДАЛ Е НЕЩО ЗА НИЩО.

 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Брюксел трябва да обясни разбираемо защо и как ще дава милиарди за възстановяване
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Да, трябва да обясни!
  Защото голяма част от тези пари ще отидат в шкафчето на борисов и в търбуха на делян пеевски!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Първо, върховенство на закона. Като гледам, ние ще сме от първите в редицата, дето не изпълняваме това условие.

 20. 20 Профил на Весела Стамболиева
  Весела Стамболиева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лошото е, че пак до нуждаещите се няма да достигне нищо или само някакви трохи, които само да им замажат очите…

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  който до сега не е разбрал , да му разясним- милирадите от брасълс отиват главно за ''оздравяване '' на банковия сектор , за да може той да дава заеми на практичеки фалирали компании с държавно участие , както и за ''социални' , целеви програми . така действа съвременният банково-корпоративен феодализъм , другари . фалшиви борсови капитализации и пунта -мара. затуй и ковида им виновен и китайците и марсианците и кой ли не. алчни, ненаядени свини. да се задавят дано .

 22. 22 Профил на wpa33573870
  wpa33573870
  Рейтинг: 56 Весело

  Мисля,на всеки му е ясно,че обещаните парички ще се появят, насочват и връщат обратно от и във Германия. Така основната сила в ЕС ще си осигури стабилно развитие и гладни за стока пазари в ЕС. В Италия, например, всяко дете се ражда със 70 000 Евро задължение. Каквито и пари да им дадат няма да са безвъзмездни, а заеми. Вярно, лихва 0, ама заем. Безплатни обяди няма. И във Финландия взимат 20 милиарда заем, защото друго няма да дойде по-изгодно и социалдемократите вече съобщиха, че данъците ще се вдигат от догодина. От обещаните подкрепи за бизнеса и консуматорите над половината от тия средства отидоха веднага за селските райони, които и без това са си на дотации, защото една от коалиционните партии е селска. Останалите ще отидат по огромните фирми с държавно участие, които вместо да подкрепят работещите в тях веднага доведоха евтина работна ръка от Азия. Всичко и навсякъде е пълна порнография, неолиберална анархия и в мисленето и в душите и в прагматичния модел на управление. Против това се бори все още Тръмп, но противниците му държат в ръцете си медиите и тази борба е неравна. ЕС няма интерес да постави в ред паричните потоци, защото тогава всяка една страна ще си намери правилния път както направи Великобритания. Колкото по неясно, трудно, бавно и бюрократично се вземат решенията, толкова по-зависими членките на ЕС ще стават от ГФР. За това Италия, Гърция и Испания роптаят а Франция вече не козирува на Меркел за всяка нейна неолиберално-комунистическа идиотщина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK