Бракониерът-горски, който демонтира демокрацията в България (втора част)

Бракониерът-горски, който демонтира демокрацията в България (втора част)

© eu2018bg.bgДемокрацията и върховенството на закона бяха на практика демонтирани в България под управлението на най-дълго задържалият се популист, генерал-лейтенант Бойко Борисов. В началото на века той се превърна в "бракониер, станал горски" и с набраната така сила спечели изборите през 2009 г. и стана министър-председател една година преди Виктор Орбан да превземе Унгария. Това казва Евгений Дайнов в първата част от коментара си, описващ как и защо България вече не отговаря на трите групи Копенхагенски критерии за членство в ЕС. Във втората част той представя аргументите си за останалите два критерия.


Беззаконието из България се отразява и на икономиката. Да преминем към втората група критерии от Копенхаген.


2. Икономически критерий: функционираща пазарна икономика, както и способност да се справи с конкурентния натиск и пазарните сили в Европейския съюз
Ето само няколко сухи факта. Към 2019 г. повечето от преките чуждестранни инвестиции се свиха до кредити, отпускани от чуждестранни компании на поделенията им в страната. Реинвестираните печалби изчезнаха и се оказаха мизерните 81 млн. евро за 2019 г. при 1.1 млрд. евро през 2017 г. Доверието в българската икономика очевидно рухна след 2017 г. Какво се случи?


Развиха се основно два процеса.


Първият бе ескалирането на правителствената и подкрепяната от правителството намеса в икономиката. Вторият бе появата на изцяло нова паралелна система от "специализирани наказателни прокурори" и "специализирани наказателни съдилища".


И двата нови процеса имаха една и съща цел - да затегнат хватката над ключови икономически сектори и играчи, както и да направят някои от тях за назидание на всички компании, отказали да следват правилната линия. Да ги разгледаме последователно.


От около 2012 г. режимът на Борисов успешно внасяше от места като Русия и Узбекистан практиката на "враждебното придобиване" на частни компании. Вече разполагаме с достатъчно свидетелства, за да реконструираме как изглежда един типичен случай. Ето така:


- Добро утро, много хубав бизнес си имаш тук!
- Кой си ти и какво правиш тук?
- Аз съм местният партиен координатор и шефът каза, че трябва да ми дадеш 40% от компанията си.


Следват два сценария. Сценарий №1: Гостът е помолен веднага да си тръгне. На следващата сутрин цял легион "контролни институции" ще се стовари в компанията, ще спре дейността ѝ и ще блокира сметките ѝ. Сценарий №2: Собственикът на компанията приема искането.


И в двата случая компанията излиза от ситуацията ощетена, по-малко конкурентоспособна и по-неефективна.


Към 2018 г. последва рязко увеличение на тези практики. Когато притежавано от чехи електроразпределително дружество искаше да продаде бизнеса си в България, за него кандидатства голяма компания и спечели договор. Незабавно върху компанията се нахвърли агенцията за национална сигурност. Правителството одобри нов купувач с нулев опит и без пари. Сделката се разпадна единствено защото големите банки - всичките чуждестранна собственост - отказаха да я финансират.


След няколко месеца правителството спря сделка за продажбата на международен предприемач на "Нова" - втората по популярност телевизия. Почти веднага "Нова" бързо беше продадена на един от местните "силни мъже", който бързо се издига в редиците на олигарсите, и незабавно бе превърната в пропаганден рупор на правителството.


Бракониерът-горски, който демонтира демокрацията в България (втора част)

© Велко Ангелов


В друг случай институциите на българската държава организираха похищението на либийски танкер, което причини най-големия в наши дни международен скандал в корабоплаването.


За да въведе някакъв ред в тези практики, от края на 2017 г. правителството създаде нова система за "наказателно" правораздаване, паралелна на редовната. Това беше продадено на ЕС като "борба срещу корупцията" и се състоеше от: комисия за конфискуване със задача да изземва имущество на обвинените в корупция, преди да бъдат изправени пред съда; Специална наказателна прокуратура, предназначена за борба с корупцията по високите етажи на властта; Специализиран наказателен съд и Специализиран апелативен наказателен съд, които имаха същото предназначение.


За всеки с някакво познание за страната беше очевидно, че тази съвършено нова система е опит от правителството да превземе компаниите и да преследва критиците с минимални правни подробности.Бракониерът-горски, който демонтира демокрацията в България (втора част)

© Надежда Чипева


Първата жертва стана презумпцията за невинност. През декември 2018 г. нов закон определи, че комисията за конфискуване може да ти вземе имуществото и след като си обявен за невинен от съда. Правосъдният министър по това време обясни: "Дори един съд да е обявил някой престъпник за невинен, обществото има право да получи справедливост. Като не връща иззетото от този престъпник, комисията за конфискуване въздава тази справедливост."


Неотдавна единствено министърът на социалните грижи заяви, че невинността е нещо, което се решава от съда, а не от прокуратурата.


Клиентите на полулегалната система и до днес илюстрират, че първоначалните опасения са се оказали основателни. Първият такъв клиент беше Десислава Иванчева, районен кмет в София. Като партийно независима тя отказа да се включи в корупционната схема, която завари. След това беше арестувана при невиждана публичност по подозрения в корупция. Случаят ѝ, повдигнат от прокуратурата пред Специализирания наказателен съд, се разпадна заради отхвърлени доказателства и свидетели, които заявиха, че са дали показанията си под натиск. Въпреки това Иванчева беше осъдена на 20 години лишаване от свобода и обжалва.


Този случай беше предупреждение, че на никого на изборна длъжност няма да бъде позволено да не играе играта.Последваха случаи, предназначени да предупредят цели сектори, че ще бъдат посетени от "силните мъже". Първата мишена беше ИТ секторът, досега пощаден от режима. Собственик на ИТ компания беше арестуван по обвинения в подготовка на държавен преврат чрез хакването на напоителната система пред парламента с цел да предизвика масова паника. Когато председателят на парламента обясни, че всъщност не притежават такава напоителна система, обвиненията бързо бяха променени в пране на пари.


Собственикът на друга ИТ компания, оплакал се от корупция и рекет, беше арестуван по обвинения в... корупция и рекет и до днес е в ареста. Най-новият случай е на братята Бобокови - двама индустриалци с безупречна репутация, арестувани като предупреждение към сектора за рециклиране на отпадъци. Издателите на последните оцелели независими медии се оказаха със запорирано имущество и блокирани сметки от същата комисия за конфискация.


Друга функция на новата паралелна система беше да помогне на министър-председателя да разчисти изпаднали в немилост олигарси, за да ги замени с по-нова и (предполагаемо) по-послушна порода.


България вече не притежава пазарна икономика със свободна конкуренция. Това, което има, е икономика по модела на контролираните икономики в Централна Азия. Инвестициите се изпариха точно когато удари кризата с COVID-19.


Бракониерът-горски, който демонтира демокрацията в България (втора част)

© Велко Ангелов


Какво е в такъв случай състоянието с третата група Копенхагенски критерии за членство в ЕС?


3. Административна и институционална възможност за поемане на задълженията на членството, включително и капацитета за ефективно прилагане на правилата, стандартите и политиките, които съставляват законодателния корпус acquis на ЕС ("достиженията на правото"), както и придържане към целите на политическия, икономическия и паричен съюз.


В една държава без закони, където вилнеят силните мъже, силните изяждат слабите и институциите действат като магистрални бандити, устойчиво прилагане на acquis е невъзможно по дефиниция. Едва ли е изненадващо при това положение, че в момента Европейската комисия води 37 наказателни процедури срещу България само в сферата на защитата на околната среда.


Въпреки това Европейската комисия и останалите структури на ЕС си затварят очите за основния проблем - демонтирането на върховенството на закона и разглобяването на институциите и механизмите на демокрацията. Точно тук беше унищожено acquis - унищожаването на природата е само една последица от това.


Защо си затварят очите?


Има поне две причини: политика (или, по-точно, политиканстване) и загуба на съзнание за какво изобщо е Европейският съюз. Да започнем от втората.


ЕС не е създаден като дистрибутор на фондове. Първоначално Общността за въглища и стомана е трябвало да направи физически невъзможна войната - всеки следи през рамото на другия какво прави и в момента, в който някой започне да се подготвя за война (като драстично увеличи добива на въглища и стомана), останалите ще го видят.


След това с премахването на границите идеята беше войната да стане невъзможна дори във въображението на хората. Смятало се е, че докато хора, капитали и стоки се движат свободно из целия континент, те ще се опознаят взаимно и няма да си желаят злото.


Бракониерът-горски, който демонтира демокрацията в България (втора част)

© eu2018bg.bg


После идва етапът, на който в центъра на политиката и законодателството попада човешкото достойнство. За да гарантира, че няма да се завърнат диктаторите, които са едно от предварителните условия за война. Съвсем ново изобретение е това, че просперитетът, общо взето, е непреднамерена последица от разпределянето на пари към по-слабите членове на ЕС.


И въпреки всичко това различни структури на ЕС днес възприемат мисията на съюза в термините на разпределянето на пари. Мисленето е: докато всичко е наред с парите, няма нужда да предприемаме нещо за каквито и да е нарушения, засягащи достойнството, законността и почтеността.


Бракониерът-горски, който демонтира демокрацията в България (втора част)

© eu2018bg.bg


Причините за подобно политиканстване са очевидни. Партиите на Борисов и Орбан са членки на групата на ЕНП в Европейския парламент. А тежко пострадалата в последните избори група на ЕНП смята, че се нуждае от българските и унгарските членове, за да съхрани някакво подобие на доминираща позиция.


Това е късогледо и самоубийствено именно защото ЕС не е основан на логиката на парите. В тази основа има специфични ценности, от които се пораждат върховенството на закона и демокрацията. Атаката срещу тези ценности - да не говорим за демонтирането на законността и демокрацията - е атака срещу целия проект на ЕС. И трябва да бъде контрирана на ниво ЕС.


Варвари като премиера Борисов не са пред портите. Те са вътре в замъка и предоставят на останалите работещ модел как се убива демокрация.Това се случи в Унгария, случва се в България и в Полша.


Това не е нещо обичайно. Става дума за оцеляването на нашата политическа цивилизация. Разрушителите на европейската демокрация трябва да бъдат сурово наказани и поставени на колене. Защото иначе ще се окажат заразни.


Ако демокрацията може да бъде демонтирана в България от полуграмотен мъжкар, тя може да бъде разглобена и в по-сложно устроена страна от някой по-интелигентен и хитър. Чертежите за такъв проект вече са налице.


Бракониерът-горски, който демонтира демокрацията в България (втора част)

© eu2018bg.bg


Коментарът е публикуван на 15 юни на английски от платформата opendemocracy.net с оригинално заглавие "Как се демонтира демокрация: Българският случай". Преводът, заглавието и акцентите са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1620 Весело

  Евгени, голяма каша и е в главата. ЧУдиш се на бюрократи в Брюксел как допускат путинизация на България в продължение на 10 години, а иснината е проста. Доганят и Магнаурската школа командват Баце. Помиш ли когато Пеефски ревеше "Страхува ли ви Борисов?" пред... ай, да не казвам коя част от "българите"... После едно кафе оправи работата... и сега копаем простнище за главния магнаур, на когото щяхме да бутаме барбекюто.... Напрегнал се баце и родил... пристанище на ДоГаню... това е... У Брюксел само зеле.

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  "В друг случай институциите на българската държава организираха похищението на либийски танкер, което причини най-големия в наши дни международен скандал в корабоплаването."

  Дайнов що на вземеш да се поразровиш с този случай да видим дали зад тези институции не стои либералното ДПС и турските служби кошто използват България като опитен полигон за операциите си!? Разбахче че ЕНП търпи разни варавари а за АЛДЕ където член е ДПС нещо да кажеш?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3680 Весело

  Добър текст, който може да чете - да го направи, нещата са обяснени кристално.
  Сега само остава да чакам обичайните фенове на властта във форума да подпукат Дайнов - син на комунистически дипломат, учил в Оксфорд....

 4. 4 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  "Следствието се състои от един единствен разпит — само доброволни показания и оценка на дейността. На 23 август обвинителното заключение му е вече връчено. (Скоростта е невероятна, но тя дава ефект. Някой е направил вярно сметката: да изтръгваш чрез изтезания от Савинков жалки лъжливи показания, би означавало само да разрушиш достоверната картина.)

  В обвинителното заключение с вече отработената обърната наопаки терминология Савинков е обвиняван в какво ли не: той е и „последователен враг на най-бедното селячество“; и е „помагал на руската буржоазия да осъществява империалистическите си амбиции“ (т.е. през 1918 г. е бил за продължаване на войната с Германия); и „се е свързвал с представители на съюзното командуване“ (когато е ръководел Военното министерство!); и „провокационно се е включвал във войнишките комитети“ (т.е. бил е избиран от войнишките депутати); и вече съвсем в смехотворното — че имал „монархически симпатии“. Но всичко това е старо. А има и нови неща, от дежурните обяснения на всички бъдещи процеси: че получава пари от империалистите; че извършва шпионаж в полза на Полша (а защо не и на Япония!…) и — искал да изтрови Червената армия с цианкалий (но не е отровил нито един червеноармеец).

  Процесът започва на 26 август. Председател е Улрих (срещаме го за пръв път), а обвинител и защита изобщо няма. Савинков се защищава слабо и вяло, почти не оспорва уликите. И като че съвсем пасва в случая и смущава подсъдимия познатата ни вече мелодия: нали ние с вас сме руснаци!… Вие и ние — това сме ние. Вие безспорно обичате Русия, ние уважаваме вашата любов, но нима ние не я обичаме? Нима не сме ние сега силата и славата на Русия? А вие искате да се борите срещу нас! Разкайте се!…

  Но най-странна е присъдата: „прилагането на смъртното наказание не е в интерес на опазването на революционния правен ред и предвид на това, че мотивите за отмъщение не могат да ръководят правосъзнанието на пролетарските маси“ — разстрелът да бъде заменен с десет години лишаване от свобода.

  Това е сензационно, то обърква тогава мнозина: нима властта е омекнала? Нима се е преродила? В „Правда“ дори Улрих се обяснява и се извинява защо Савинков е помилван. Погледнете колко силна е станала съветската власт за изминалите седем години! От някакъв Савинков ли ще се бои! (Виж, когато на двадесетата си година отслабне, да не се сърдите, че ще избие стотици хиляди.)

  Така след първата загадка по завръщането тази несмъртна присъда става втора загадка. (Бурцев я обяснява с това, че Савинков е бил отчасти подлъган, че уж се вършат някакви опозиционни комбинации в ГПУ, готови на съюз със социалистите, и че самия него ще го освободят и привлекат към дейност — това го накарало да влезе в съглашение със следствието.) След процеса разрешават на Савинков да… изпрати открити писма в чужбина, включително и на Бурцев; в тях той убеждава емигрантите революционери, че властта на болшевиките се ползува с подкрепата на народа и борбата срещу нея е вече недопустима.

  А през май 1925 г. към двете загадки се прибавя трета, още по-голяма: в мрачно настроение Савинков се хвърля от непреградения с решетка прозорец във вътрешния двор на Лубянка и гепеушниците, тези ангели-хранители, просто не успяват да го удържат и спасят. Но Савинков им оставя все пак за всеки случай оправдателен документ (за да си нямат неприятности в службата), в който разумно и свързано обяснява защо слага край на живота си — а и това писмо е написано толкова правдиво, толкова в духа и стила на Савинков, че всички са съгласни: никой освен него не би написал, че се самоубива, съзнавайки политическия си банкрут. (Дори врелият и кипелият Бурцев намира обяснение за случилото се единствено в ренегатството на Савинков, без ни най-малко да се усъмнява в истинността на оставеното писмо и самоубийството. Какво да се прави, всяка проницателност си има граници.)"

 5. 5 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1194 Весело

  бацко падна . дайнов го срази

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Демокрацията в България никой не може да я демонтира , още по малко пък ДС ,които си мислят ,че ще управляват вечно ,всичко зависи от западните сили и момента , в който решат да врътнат кранчето на местните другари и властта ще се разпадне тотално ,заедно с всички псевдодемократи ,въпрос на време и интереси на западняците .

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5124 Любопитно

  Една много любопитна снимка

  https://i2.wp.com/ivo.bg/wp-content/uploads/2020/06/EbeOQ2bWAAIV9_U.jpeg?w=457&ssl=1

  Лицето с милиционерската униформа прилича на Гешев

  Дали е той !!!!

  И ако е - какъв е извода !!!!

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Борисов е първият ни премиер, който води нормална политика с Русия. Сиреч гледа интересите на България. Затова може би Дайнов страда.
  Костовистите пък направо сте смешни. Никой не нарина повече собственост на Русия от Костов-Лукойл, Денис Ершов, Черни и РМД раздадени както е видно на личности свързани с Русия като Георги Попов.
  А Борисов иска да измъкне Западните Балкани от Москва. Дори Турски поток за пръв път не е собственост на Русия, а на България.
  Та това го знаем, бе костовистчета. Всякакви напъни на останалите ви червено сини шамани бе вървят.
  Просто ви спасява, че българската икономика произвежда вече заграбеното от Костов, КГБ и ДС за три месеца и никой не се сеща за Костов и Русия освен ако не търгува с нея.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Аз дори съм сигурен, че случайно ако ББ подаде оставка......първо от ЕС ще му кажат да се върне обратно на поста си....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Като гледам социологията въпросът е, дали ГЕРБ ще имат пълно мнозинство или няма да имат на изборите догодина:)
  Факт.
  Икономиката работи и хората едва ли четат Дайнов:)

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Кои точно интереси на България габровски ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  От години НЯМАТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  Вчера герболяка грачеше, че в първата част от анализа си Дайнов пишел общи приказки и свободни съчинения.

  Ето я и конкретиката:

  Комисията за конфискуване може да ти вземе имуществото и след като си обявен за невинен от съда. Правосъдният министър по това време обясни: "Дори един съд да е обявил някой престъпник за невинен, обществото има право да получи справедливост. Като не връща иззетото от този престъпник, Комисията за конфискуване въздава тази справедливост."

  Подобен произвол и беззаконие - оправданият от съда да е все така “виновен” в очите на друг държавен орган, който си е присвоил (откраднал) имуществото му - едва ли има и в Русия и Туркменистан.

  Гласувайте пак за шайката и един ден това може да се случи и с вас.

  Затова чуждестранните инвеститори бягат оттук като от лепрозориум, а най-големият източник на валутни постъпления си остават паричните преводи на гастарбайтерите до семействата им.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 514 Неутрално

  шайката??? божков, ти ли се. бе приятел?

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Статията обяснява очевидното а то е, че европейската шайка на меркел и ишиаса крепи родната шайка. Причината е че им трябва параван като банкянския цървул който е особено поврътлив в областта на диференциала и затова си затарят очите за това срамно нищожество! Дано ЕС разбере, че отглеждането на троянски кон не е особено переспективно.

 17. 17 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 912 Неутрално

  "В друг случай институциите на българската държава организираха похищението на либийски танкер, което причини най-големия в наши дни международен скандал в корабоплаването."Дайнов що на вземеш да се поразровиш с този случай да видим дали зад тези институции не стои либералното ДПС и турските служби кошто използват България като опитен полигон за операциите си!? Разбахче че ЕНП търпи разни варавари а за АЛДЕ където член е ДПС нещо да кажеш?!
  —цитат от коментар 2 на Julian Mall


  Евро депутата Емил Радев не е от ДПС, а от ГЕРБ. Оръжейния бос Манджуков и Димитър Борисов също нямат нищо общо с ДПС. Те бяха засечени (тримата) да наглеят за откуп за похитения танкер "Бадр". Не че ДПС е света вода ненапита, ама в случая къде го видя? Изясни какво имаш пред вид.

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами вкарването на Македония и Сърбия в ЕС. Липса на посредници в газа. Собственост на газопровода. Смяна на руското въоръжение. И така нататък.
  А сега ми отговори като как русофоба Костов даде 30 милиарда собственост на лица свързани с Русия чрез РМД.
  Че 21 години никой не ми отговаря. Даже Дайнов.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  С газопровода направо сцепи мрака !!! То бива простотии и наглост но това ми е башка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Браво!

  Може би най-силният анализ, който съм чел последно време за случващото се в България.
  Кратко, точно, ясно! Кой е причината за случващото се в България. Какви са последиците от действията му.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  Още когато се създаваха тези два абсурдни органа - КОНПИ и “специализираният” съд, за мен беше ясно, че те са политически инструмент за завземане от държавата на успешни бизнеси и “опраскване” на вироглави бизнесмени.

  Нищо случило се оттогава не опроверга моите подозрения.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#16] от "telqk":

  Юнкер и Дол нанесоха огромни щети в бъдеще време.

 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3135 Весело

  Професор по политически науки в НБУ, организатор на рок фестивал в село Миндя.

  Да не са го понижили в плювач трета категория, че си докарва доходи от грандиозни рок фестивали?
  Село Миндя- звучи гордо и чисто европейски.
  Е, не е толкова зазлял- като го шитнат от рокфестивалите, може да премине на чалга- соарета. Поръчители ще се намерят.

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Какви 30 млрд. ти се въртят в главата? Ти въобще спомняш ли си какви дългове имаха приватизираните предприятия, вкл. Нефтохим, Кремиковци, Балкан и т.н.?
  Или как беше - важен е активът, пасивът е вражеска провокация...
  Бях си обещал, че с теб няма да споря, но от време на време се изпускам.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4092 Любопитно

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Тук се разминаваме.....
  Големия въпрос го зададе ЕС....и то още преди 30 години.....
  Въпроса не мога да го формулирам, но отговора който го задоволява до момента е ясен....
  И се казва....../ Бойко Методиев Борисов /

  Bukalemun
 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  "Ако демокрацията може да бъде демонтирана в България от полуграмотен мъжкар, ..."

  Това е в основата.
  На българския избирател му е през оная работа за демокрацията, но е невероятен мераклия да изглежда в очите на околните като примитивен, първобитен самец. И си избира мутрата защото са си прости и са си прилика.
  Проблемът е в българския избирател, който със сегашния си светоглед е обречен да страда. И ще страда.
  Докато някой ден не му уври кратуната.
  Което може и да не се случи.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  До коментар [#20] от "vhv":

  “Кой е причината за случващото се в България. Какви са последиците от действията му.”

  Последиците са ясни: хората бягат. От онези отчаяни нещастници, които предпочитат да бачкат като роби в кланиците за 1,000 € на месец, вместо да се въргалят в тукашната “стабилност”, та до свръхуспешни бизнеси на млади способни българи в IT сектора, които се пререгистрират в Делауер или оформят собствеността си като кооператив с много съпритежатели, за да не могат Тиквите да им я вземат наведнъж.

  За крупни чуждестранни инвеститори (заводи на Фолксваген и други химери) не си струва да говорим.

  Благодарим ти, картел (ГЕРБ-ДПС-БСП).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5569 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Баш най-големите колаборанти с БСП(к) да говорят за картел ГЕРБ/БСП е смешно, ако не беше по болшевишки нагло.

  Gunter glieben glauchen globen
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  Абсурдите се трупат един върху друг:

  КАК БРАТЪТ НА ПЕПИ ЕВРОТО ЩЕ КОНТРОЛИРА РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ ПЕПИ ЕВРОТО
  https://clubz.bg/100675-kak_bratyt_na_pepi_evroto_shte_kontrolira_razsledvaneto_sreshtu_pepi_evroto

  Ако бях, да речем, словенец или естонец и наблюдавах от безопасна дистанция тукашните “балкански котловинни чудатости” (по Иво Беров), щях да се забавлявам от сърце.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alarmstufe: Rot":

  Няма такава дума старши. Поправи се !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  "Въпроса не мога да го формулирам, но отговора който го задоволява до момента е ясен....
  И се казва....../ Бойко Методиев Борисов /"

  Аз ще ти помогна с въпроса: кого българите вече 12 години искат неизменно да видят начело на държавата , след зрелищно и безславно катастрофиралите управления на Виденов, Костов, Симеон и Тройната?

  Благодаря за отговора!

 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2634 Любопитно

  [quote#17:"petyo9"][/quote]

  Ами като се знаят интересите на Турция в Либия защо да не използват петата си колона в България за да завладеят танкера! Нещо не мога да си представя как нашите институции биха се решили да си търсят дълговете от Либия след като загробиха милиарди в Ирак и Габон!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  бацко падна . дайнов го срази
  —цитат от коментар 5 на sarunka


  Евгений Дайнов

  Професор по политически науки в НБУ, организатор на рок фестивал в село Миндя.
  Женя този път доста е "захлебен "! За по-малко от седмица два колкото дълги , толкова лишени от адеквата мисъл , коментари .

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Неутрално

  До коментар [#33] от "doroteus":

  Animus nocendi ! Това си ти Тончо мамин герберски. Професионалист в очернянето и омаскаряването.
  Нещо по статията имаш ли или те дразни Автора защото се извисява над блатото което е твоята естествена среда !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  До коментар [#26] от "simval":

  "Докато някой ден не му уври кратуната.
  Което може и да не се случи."

  Междувременно, на по-умните в ГЕРБ "кратуните" почнаха да им увират - Томислав Дончев на практика призна, че и записите, и снимките са автентични:

  "Безспорно е ползван гласът на премиера на записите, които излязоха. Тече проверка. Не е ясно доколко са достоверни, както и снимките. Бойко Борисов системно е записван и сниман. Аз нямам достъп до спалнята на премиера, но не е редно да се коментират хипотези. Важното е кой има интерес."
  https://faktor.bg/bg/articles/tomislav-donchev-na-zapisite-e-izpolzvan-glasat-na-borisov-nadyavam-se-da-ne-e-v-ratsete-na-nyakoy-drug

  Т.е. това е спалнята на премиера, това е гласът на премиера, патлакът и той е на премиера (по неговите собствени думи); въпросът е кой е внасял (на 6 пъти) по половин-един милион долара и златни кюлчета, за да ги "аранжира" в компроматна снимка?

  Някоя мацка в сутиена си вероятно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  "Още когато се създаваха тези два абсурдни органа - КОНПИ и “специализираният” съд, за мен беше ясно, че те са политически инструмент за завземане от държавата на успешни бизнеси и “опраскване” на вироглави бизнесмени.
  Нищо случило се оттогава не опроверга моите подозрения."

  Глей ся! Има един такъв неприятен термин в медицинската енциклопедия-шизофрения. Пиша това, щото в първото изречение за теб всичко е ясно, ама във второто същото вече се оказва подозрения, които чакат опровержения. Та виж там , за един и същ човек ли става дума?
  Ако е един и същ, колкото и да ми е неудобно,бих те съветвал да се обърнеш към специалист.
  Дано да е лъжлива тревога!

 37. 37 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  И в двете части има недостатъци, но дават много точна представа за реалността у нас. Мафията действа юнашката и не ѝ пука от нищо. Особено с послушната прокуратура в ръце. Доган и Пеевски показаха точно и ясно, кой командва у нас.

 38. 38 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  апатията ,конформизма, цинизма на масовият българин, не работят в полза на демокрацията, така че "варварина борисов" не е основната пречка към нормалността

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Каквото и да ти разправят, знай че става въпрос за пари. От 2014 г. (унищожаватето на КТБ) наблюдаваме явен процес на "вторична приватизация", при която Борисов и Пеевски искат да заграбят приватизираните през 1995-2004 г. активи в икономиката. Убеждението и на двамата е, че собствениците на тези активи ги притежават само номинално и че тези активи са им проверени навремето, за да ги управляват и държат за някой друг (което всъщност е така). Демонтирането на институциите, потъпкването на законите и упадъкът на демокрацията са само декор (или параван) в този чисто икономически процес, изпълняван в мафиотски стил. Проблемът е, че не съществуват политически и граждански сили, които могат да спрат Борисов и Пеевски в този техен грабителски поход, освен ако самите те не се унищожат един-друг. Което не е невъзможно.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на БЛМ
  БЛМ
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Борисов е първият ни премиер, който води нормална политика с Русия.
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  Ба ха ха ха. Каква нормална политика те гони. Стига, че и един от най-заклетите про-гербаджийски тролове тука, Лъжлив Ламби, преди няколко години люто нареждаше Боко как се навел на Путя и какъв слуга на Кремъл излязъл. Е, после Лъжлив явно прецени, че отлъчването му от тръмпо-гербаджийската глутница би му донесло повече празнота в душата от това да се самоунижи потъпквайки принципите си, и замлъкна завинаги по темата... 😁😁😁

 43. 43 Профил на БЛМ
  БЛМ
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Никой не нарина повече собственост на Русия от Костов-Лукойл, Денис Ершов, Черни
  —цитат от коментар 9 на Да вярваме на истината


  Костов изгони Чорни от България, но .... да вярваме на истината!!! На истината от кафевите медии, по-точно 🤥🤥🤥

 44. 44 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#22] от "vhv":

  Абсолютише! Но и те както и споменатите по-горе от мен са само кукли на конци - четвъртия райх в действие!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 716 Весело

  Докога ще давате трибуна на този умнокрасивец, соросоид, подопашник, лилав сектант, че и номенклатурно чадо Дайнов, който не уважава труда на нашето Бойче/Баце..: ))

  Дневник защо не давате поле за изява на утвърдени капацитети като Десислава Атанасова, Антон Тодоров и Тома Биков, това е цензура и дискриминация..: ))

  Freedom of speech
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5264 Любопитно

  До коментар [#38] от "Stewie":

  Именно! Да се надяваме, че евентуална трета част на анализа на Дайнов, ще се насочи към особеностите и манталитета на масите, матряла, толупите, дебилите, мъдрия народ, плебеите, електората. И дали някога ще се стигне до заключението за взаимната връзка "народ-управници" или отново ще се търсят причините в международното положение, климатичните промени и правата на тъмнокожите отатък океана?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 912 Неутрално

  [quote#17:"petyo9"]
  —цитат от коментар 32 на Julian Mall
  Ами като се знаят интересите на Турция в Либия защо да не използват петата си колона в България за да завладеят танкера! Нещо не мога да си представя как нашите институции биха се решили да си търсят дълговете от Либия след като загробиха милиарди в Ирак и Габон!?[/quote]

  Нещо пак не мога да те разбера. Танкера "Бадр" беше отвлечен от БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. И чрез съдействието на българските ДЪРЖАВНИ институции. Каква пета колона, кви пет леа? Ако не знаеш, да ти кажа - от 2009-та насам българската държава се управлява от ПП ГЕРБ, начело с Бойко Борисов. И още нещо - нашите институции не си търсят никакви дългове - нашите институции отвличат танкер от чужда държава с цел откуп и облагодетелстване на частни лица, не на държавата.

 50. 50 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#33] от "doroteus":Animus nocendi ! Това си ти Тончо мамин герберски. Професионалист в очернянето и омаскаряването.Нещо по статията имаш ли или те дразни Автора защото се извисява над блатото което е твоята естествена среда !?!?!?
  —цитат от коментар 34 на КМЕТ В СЯНКА


  Евгений Дайнов

  Професор по политически науки в НБУ, организатор на рок фестивал в село Миндя.

  Естествената среда на Женя са блатата около Миндя , което не би било лошо до момента в който подава туненговата си физиономия с полубоядисана коса, и по перфиден начин очерня когото му "спуснат " от централата било на Позитано било от Драгалевци. Изключително подготвен да произвежда завоалирани компромати "на кило "

 51. 51 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Евгени, голяма каша и е в главата. ЧУдиш се на бюрократи в Брюксел как допускат путинизация на България в продължение на 10 години, а иснината е проста. Доганят и Магнаурската школа командват Баце. Помиш ли когато Пеефски ревеше "Страхува ли ви Борисов?" пред... ай, да не казвам коя част от "българите"... После едно кафе оправи работата... и сега копаем простнище за главния магнаур, на когото щяхме да бутаме барбекюто.... Напрегнал се баце и родил... пристанище на ДоГаню... това е... У Брюксел само зеле.
  —цитат от коментар 1 на puknatastotinka


  Турците са ви винивно за ваичко AMK

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4115 Неутрално

  Адаптивност и подходяща среда за развитие , вместо да се пишат цели страници излишен текст......за всичко ставащо през последните 7-8 десетилетия.

 54. 54 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 825 Весело

  До коментар [#45] от "Norman Granz":

  Не че нещо, ама лъжеш като дърт ром на хайван пазара.

  “Снощи добре се позабавлявах с един съмишленик на Дон Кихотя.

  Като му обърнах внимание, че не е особено ... хм, интелигентен, той ме контрира, че знаел източни бойни изкуства и щял да ме пребие. После на стотина реда чаршаф ми заописва точно какви хватки щял да ми приложи. :)))”

  Чиляка те помоли, да се не криеш като мишка, да да застанеш мъжката зад думите си и да изтанцувате едно пого, ама нали си “умен” и не вдяна ко ти рекнаха. Сега биеш тъпана колко си велик, че ромката на оня къде много лъже на хайван пазаря, умря да те хвали.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 55. 55 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Още не съм дочел докрай този анализ - част 2, но стигнах до първата снимка. Вижте Го как гледа! Вижте мимиката! По същия този начин и със същата мимика гледа много често и Каскетът. Това е интуитивна реакция, като следствие от зададен неудобен и провокиращ въпрос, реакция на моментно объркване и трескаво търсене на подходящата лъжа за отговор. Най-добре може да го обясни д-р Николай Михайлов . . . аз само се опитвам лаически.
  Тази Мутра е роден изпечен лъжец, а оказва се и крадец! И се чудя, защо специалисти като д-р Михайлов не освидетелстват такива индивиди публично, в рамките на професионалните си компетенции, още до 100-тния ден от овластяването, за да са наясно гражданите какво да очакват в следващите години от мандата им. Няма нищо нередно, ако един специалист се произнесе публично относно менталните диспропорции на овластените.

 56. 56 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Те и другите варваи са вътре в замъка и реват нон стоп, защото никой не би бръсне за слива, въпреки че получават огромно финансиране! Правят се на демократи, а всъщност са болшевики марксисти!

 57. 57 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  "Правосъдният министър по това време (Барни Ръбъла) обясни: "Дори един съд да е обявил някой престъпник за невинен, обществото има право да получи справедливост. Като не връща иззетото от този престъпник, комисията за конфискуване въздава тази справедливост."

  Тук в главата ми нахлуха всички най-долни псувни, които някога съм чувал в живота си!

 58. 58 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Браво на Евгений Дайнов! Чудесен анализ!
  Заковал ги е!

 59. 59 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2737 Любопитно

  Убийствено точен анализ! Май не е отбелязан случаят Гербев - ако търгуваш с неправини страни, идват отвън да те черпят с Новичок, а в страната проверята какви гъби си ял завчера, та си се подул така.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 60. 60 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":
  "А сега ми отговори като как русофоба Костов даде 30 милиарда собственост на лица свързани с Русия чрез РМД. Че 21 години никой не ми отговаря. Даже Дайнов."

  Ако искаш отговор прочети я "оная" книга, която "русофоба Костов" издаде преди две години. Ако можеш да четеш с разбиране, може и да разбереш нещо! Ама не менте-изданието на Прасето . . . да не се объркаш!

 61. 61 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2737 Любопитно

  И това, което Дайнов не е казал е, че Бракониерът не е един. Има ОБД - Организирана Бракониерска Дружинка. Страната е с феодално право и устройство.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 62 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#5] от "sarunka":

  Вашият подпис:"Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?"
  Много ми напомняте за една история с котка:
  - Вчера минах през съседския двор. Местните котараци ме хванаха и изнасилиха. Днес пак минах оттам. Пак ме хванаха и изнасилиха. Утре мисля да мина отново...
  Та ако нещо не ви харесва в Дневник, не го посещавайте. А за Баце ви - скоро ще се види...

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  Всяка нива, щом не се стопанисва и не се обработва добре, в крайна сметка паразитите я нападат и я изяждат. А и софиянчетата си харесват мутрите.

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2634 Любопитно

  [quote#49:"petyo9"][/quote]

  Какво има за разбиране! Не ти ли ясно че инстетуциите ни се превземат от ДПС и почват да служат не на българските а на турските интереси! Ако танкерът е върнат на либийското провителство мога да се усъмня в турската следа но ако е останал в турска фирма както вече Дневник писа не виждам какво още искаш да разбираш!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Оххх.... Дайнов.. какви са тия мухлясали апаратчици, извадете нещо по-свежо.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 66. 66 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  "Ако демокрацията може да бъде демонтирана в България от полуграмотен мъжкар, ..."Това е в основата.На българския избирател му е през оная работа за демокрацията, но е невероятен мераклия да изглежда в очите на околните като примитивен, първобитен самец. И си избира мутрата защото са си прости и са си прилика. Проблемът е в българския избирател, който със сегашния си светоглед е обречен да страда. И ще страда. Докато някой ден не му уври кратуната.Което може и да не се случи.
  —цитат от коментар 26 на simval


  Според мен българският избирател гласува за Еднокнижника само защото повече го е страх от БСП или Слави и реална алтернатива няма. И тук трябва да помислим ние, аз лично се чудя кое е най-малкото от всички злини в парламента.
  Иначе герберите могат да коментират по същество, например вярно ли е това, което Дойнов казва за чуждите инвестиции.

 67. 67 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":Ами вкарването на Македония и Сърбия в ЕС. Липса на посредници в газа. Собственост на газопровода. Смяна на руското въоръжение. И така нататък.А сега ми отговори като как русофоба Костов даде 30 милиарда собственост на лица свързани с Русия чрез РМД.Че 21 години никой не ми отговаря. Даже Дайнов.
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  Готов съм да ти отговоря, но само да уточниш за кои 30 млрд. иде реч. Щото по времето на Костов ЦЯЛАТА икономика на България беше по-евтина...

 68. 68 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#64] от "Julian Mall":


  [quote#49:"petyo9"]
  —цитат от коментар 64 на Julian Mall
  Какво има за разбиране! Не ти ли ясно че инстетуциите ни се превземат от ДПС и почват да служат не на българските а на турските интереси! Ако танкерът е върнат на либийското провителство мога да се усъмня в турската следа но ако е останал в турска фирма както вече Дневник писа не виждам какво още искаш да разбираш! [/quote]

  Танкерът май е върнат на либийската фирма, но плава под турски флаг. Разбирам ги либийците, кофти идея е вече да вземаш на абордаж кораб под турски флаг...

 69. 69 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#57] от "Косьо Генчев":


  "Правосъдният министър по това време (Барни Ръбъла) обясни: "Дори един съд да е обявил някой престъпник за невинен, обществото има право да получи справедливост. Като не връща иззетото от този престъпник, комисията за конфискуване въздава тази справедливост."Тук в главата ми нахлуха всички най-долни псувни, които някога съм чувал в живота си!
  —цитат от коментар 57 на Косьо Генчев


  А аз си задавам следния въпрос. В ООН има над 190 страни. В колко от тях правосъдният министър би си запазил поста след подобно изказване?

 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  .... русофоба Костов даде 30 милиарда собственост на лица свързани с Русия чрез РМД..
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  Тази басня се върти от позитанските комунета дълги години вече... И понеже част от тези комунета, с любезната услуга на сопола доган, създадоха мутренската червена каста герб, е нормално и баснята да се подеме от наследниците на бкп - частната партийка на мутрата от СИК борисов.

  Каква е истината облечена във факти и документи, които всеки може да открие и да прочете...?

  ИВАН КОСТОВ "Свидетелства за прехода 1989-1999 г."
  (Седма глава. Макроикономическа стабилизация. Стр. 404-406)
  Официалните документи срещу политическата измама.

  "Следващите редове показват факти, които всеки може да провери, като ги свери с цитираните официални документи. АПСК (Агенция за приватизация и следприватизационен контрол) публикува данни за раздържавените активи, изчислени като процент от подлежащите за приватизация активи на държавните предприятия по балансова стойност към 31 декември 1995 г. От тази база приета за 100%, правителството на БСП масово приватизира 22,08%. Освен това заедно с кабинета на Любен Беров, касово приватизира още 10,28%, т.е. общо 32,36%.
  През 1997-2001 г. при управлението на ОДС са приватизирани 46,34% от подлежащите на приватизация активи. От тези начални данни се вижда, че 53,66% от приватизацията е извършена от правителства, подкрепяни от БСП, от НДСВ и ДПС, от тройната коалиция и от герб….
  АПСК посочва, че "изчисленията са направени по отчетни данни към 31 декември 2011 г. по критериите на Световната банка".
  Какво означава това? На 31 декември 1995 г. МБВР (Международна банка за възстановяване и развитие) направи оценка на държавните производствени активи по свой утвърден метод. Правителството на Жан Виденов прие тази оценка. Тя е за 580 000 млн. неденоминирани лева, които по курса на този ден са US$ 8203.7 млн. Впоследствие след деноминацията, тази оценка става 580 млн. деноминирани лева. От тези активи, подлежащите на приватизация са 66% или 383000 млн. неденоминирани лева от 31.12.1995 г. Това формално са 383 млн. деноминирани лева от 1 юли 1999 г. (уточнението: "неденоминирани лева от 31.12.1995 г." е задължително, защото самите неденоминирани левове се обезценяват многократно до пролетта на 1997 г. За това е правилно по-нататък сравненията на данните да се правят в щатски долари) но за статистиката, стойността на приватизираните активи се привежда към оценката на МБВР. Тази система за привеждане е сложна. За да се ориентираме точно въпреки тази сложност, е добре да приемем преоценка в щатски долари за съответната година. Тогава най-ясно се проследяват процесите на приватизация. Когато го направим, базисното число за сравнения и заключения е US$ 5417.3 млн. подлежащи на приватизация активи към 31 декември 1995 г. То кореспондира с оценката на АПСК. Това означава, че твърденията за 30 млрд долара на Филчев, 30 млрд. евро на Плевнелиев и 30 млрд лева на Борисов, са абсолютно фантасмагорични.
  Това число е реалистично. Доказват го две сравнения.
  Първа съпоставка - НСИ посочва 89 792,2 млн. лева стойност на всички производствени активи през 1989-1990 г. Това е US$ 8979,3 млн. при 10 лв./US$ на аукциона след мораториума 1990 г. Както се вижда, оценките на НСИ от 1990 г. и на МБВР от 1995 г., сравними в щатски долари, са много близки. Разликата може да се дължи на обезценяването на лева и щетите от комунистическото раздържавяване.
  МБВР е направила оценка за стойността на активите, която е близка до тази отпреди фалита на страната и не се е съобразила с него.
  Втората съпоставка показва, че оценката на МБВР е реалистична, когато я сравним с други страни. Световната банка оцени производствените активи в Полша за US$ 30800 млн; в Унгария US$ 14000 млн, които в последствие бяха обезценени до US$ 6600 млн; в Чехия бяха за US$ 16600 млн.
  Вторият извод до тук е, че никакви 30 млрд. подлежащи на приватизация държавни активи не е имало нито в деноминирани левове, нито в евро, нито в долари. Ще повторя - максималната оценка е за US$ 5417.3 млн. подлежащи на приватизация активи. Останалите активи за 2786.4 млн. никога не са били предназначени за приватизация. Те са си на българската държава и днес. Последното разбива още една посткомунистическа обществена заблуда, а именно, че "всичко е приватизирано за жълти стотинки".
  През 2004 г. НСИ отчита така приватизацията: "Общо за периода 01.01.1993 - 31.12.2004 г. от органите по чл. 3 от ЗППДОбП (Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия), са раздържавени дълготрайни активи в размер на 333.2 млн лв. което представлява 57.5% от 580-те млн. деноминирани лв. активи на държавните предприятия и 87% от стойността на подлежащите за приватизация държавни активи (изчислени по метода на Световната банка по балансова стойност на дълготрайните активи към 31.12.1995 г. (НСИ. ПРИВАТИЗАЦИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (към 31.12.2004 г.) Таблица 1.
  Таблица 1 на цитирания документ на НСИ сочи, че според оценката на МБВР от 1995 г. приватизираните активи са за 333.2 млн лева, които тогава са били US$ 4713 млн. За тях до 2004 г. са договорени плащания, поети и изплатени задължения за 8727.8 млн деноминирани лева. Когато преизчислим съставните части на този пряк финансов ефект, получен в периода 1993-2004 г. в щатски долари по курса на лева в средата на съответната година, той е US$ 5900.9 млн.
  Дванайсет години по-късно, към 31 декември 2016 г., АПСК отчита: "Общият финасов ефект от сключените сделки възлиза на US$ 12 552 млн., включително US$ 6502 млн. договорени плащания по сделките, US$ 1192 млн. поети или изплатени задължения от купувачите, US$ 4857 млн. поети ангажименти за инвестиции. (АПСК. Информация за приватизационния процес в България. Актуализирана към 31.12.2016 г.)
  Третият извод дотук е, че за никакви 3 млрд. приходи от приватизацията не може и да става дума. Прекият финансов ефект, без поетите ангажименти за инвестиции, е US$ 7694 млн. получен от продажбата на активи, които в края на 1995 г. са оценени от МБВР за по-малко от US$ 5417.4 млн. ("по-малко" защото не са приватизирани 100% от подлежащите на приватизация производствени активи на държавата.)
  С други думи, като общ процент през годините, българската приватизация като цяло е регистрирала US$ 2276.6 млн. по-скъпо държавните активи. И това е направено въпреки масовата приватизация, от която не се отчита пряк финансов ефект"
  (Край на цитата)  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 71 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#69] от "lz73":
  "А аз си задавам следния въпрос. В ООН има над 190 страни. В колко от тях правосъдният министър би си запазил поста след подобно изказване?"

  'Ми добре . . . ще отговоря с едно "обосновано предположение" - само в една.

  И ще се запитам - в колко от същите тези 190 държави министър-председателят, заедно с ръководеното от него правителство и партия биха останали на власт, след дори една десета от скандалите ни в последно време?
  Може и да ми отговаряте.

 72. 72 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Ето само няколко сухи факта. Към 2019 г. повечето от преките чуждестранни инвестиции се свиха до кредити, отпускани от чуждестранни компании на поделенията им в страната. Реинвестираните печалби изчезнаха и се оказаха мизерните 81 млн. евро за 2019 г. при 1.1 млрд. евро през 2017 г. Доверието в българската икономика очевидно рухна след 2017 г.
  —цитат от коментар 0 на др Дайнов


  На др Дайнов всяко произведение, което излиза извън формата на уманитарски памфлетец не му се получава.

  През 2018 ПЧИ в цял ЕС рЕзко падат и от +265 милярда отиват на -205
  https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190717-1

  През 2019 (няма окончателни данни за цялата година) се преполовяват още веднъж къмто 2018
  http://www.oecd.org/investment/FDI-in-Figures-October-2019.pdf

  Така че горният матрял така и така е готов, може само със замяна на цифри и име да изпраска още 27 броя такива за останалите държави.

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  До коментар [#70] от "Рим":

  "Тази басня се върти от позитанските комунета дълги години вече... И понеже част от тези комунета, с любезната услуга на сопола доган, създадоха мутренската червена каста герб, е нормално и баснята да се подеме от наследниците на бкп - частната партийка на мутрата от СИК борисов."

  Няма абсолютно никаква разлика между едните и другите - те са замесени от едно тесто, с едно и също ДНК, с една и съща лексика, рефлекси и степен на простотия.

  Когато четеш "мнението" на някой червен бузлуджанец или на някой "гражданин за европейско..." и т.н. за прехода, за мафията, за правителството на ОДС, ролята на Костов, руските енергийни проекти и пр. -

  - РАЗЛИКА НЯМА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Когато по всички медии, почти по всички, се леят шербет и детирамби за "боклука в голо" и сметта му, когато информационното пространство е удавено в потопа на нашите чутовни успехи, винаги успехи, показвани в хилядни тиражи за консумация от милионите прости, какво значение има мнението на Дайнов, което ще се прочете - я има, я няма, от няколко хиляди човека. Важното е винаги, в необходимия момент, да има по 5 лв. добавка за хладилника на Ганчо, а при екстрени ситуации и осигурено магаре за пострадала баба. Работата може да се оправи много бързо - пускаш шалтера на лигавещите се медии, Недялко, Беновска и Ризова за една седмица, прибираш без обяснения няколко словоблудстващи придворни кретена за малко по-дълго и рахат - поне за известно време. Случващото се България няма нищо общо с демокрацията, моментът е уродлив и гнусен, в държавата се води война, неравна война на ганстерите срещу държавността. И да не забравя главното - няколко гнусни глиста трябва да бъдат поставени пред стената и размазани, защото глист от критика не разбира и срещу глист средство не се подбира.

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8285 Неутрално

  "ългария вече не притежава пазарна икономика със свободна конкуренция. Това, което има, е икономика по модела на контролираните икономики в Централна Азия.?"
  От бодигарда на Живков, толкова. Който иска друго, знае начина.

 76. 76 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":Ами вкарването на Македония и Сърбия в ЕС. Липса на посредници в газа. Собственост на газопровода. Смяна на руското въоръжение. И така нататък.А сега ми отговори като как русофоба Костов даде 30 милиарда собственост на лица свързани с Русия чрез РМД.Че 21 години никой не ми отговаря. Даже Дайнов.
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  Много закъсня с Костов!
  И повтарянето на Плод и Зеленчука за 30-тях милиарда.Мижава работа!
  300 милиарда – защото икономиката при бае ти Тодор бумтеше, народът живееше охолно, Плод и зелен Чук ни доставяше всичко, а този Костов, този Костов е в основата на всяко зло в България!
  Нямате срам бе!
  И не четете първия си президент – там всичко е казано черно на бяло!
  Петър Младенов каза всичко! Прочети до дъно и кажи кое не е било съсипано до дъно!
  30 милиарда комунистите не са сънували!
  Андрей Луканав обяви 300 милиона налични в касата на България и обяви ФАЛИТ!!!

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дон Кихот":

  Възможно е......

  Bukalemun
 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2634 Любопитно

  "Танкерът май е върнат на либийската фирма, но плава под турски флаг. Разбирам ги либийците, кофти идея е вече да вземаш на абордаж кораб под турски флаг..."

  В смисъл турците са го взели под наем от либийците и някой ден може и да им го върнат?! Под чужд флаг се плава да не се плащат данъци ама турският флаг не е от тях!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#64] от "Julian Mall":
  —цитат от коментар 68 на lz73


  Благодаря! Това исках да ви принудя да напишете! Да си признаете, че няма държава, че ГЕРБ, респ. Бойко Борисов не води самостоятелна политика, а решенията за съдбините на България се вземат в сараите, а Бойко само козирува и изпълнява. Ако пък продължавате да се инатите, ще трябва да признаете, че Бойко Борисов и целият ГЕРБ са мутри и пирати:

  https://bivol.bg/badr-ds-canev.html

  Оставям ви да си изберете едно от двете, макар да съм на мнение, че и в двете версии има истина.

 80. 80 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#64] от "Julian Mall":
  —цитат от коментар 68 на lz73


  ПП - Ако си прав (турците са намесени) какво прави евродепутата от ГЕРБ - Емил Радев в щурмовата група която изнудва либийската страна за рекет? Или Емил Радев е под прикрите в ГЕРБ, а всъщност работи за ДПС? А?

 81. 81 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 912 Неутрално

  А, щях да забравя - "Бадр" не е под турски флаг, Върнат е на либийците:

  https://bivol.bg/longhochev-mvr-bard-final.html

 82. 82 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Борисов нищо не е демонтирал. В България демокрация, пазарна икономика не е имало от 9.9.1944 година насам. И комунистите не са падали от власт под една или друга форма оттогава. И сега ви управлява гангстер, който още не си е върнал партийния билет. Целият преход е разиграване на театро за промяна за пред ЕС колкото да му приберат парите. Като секнат мангизите, комунистите с лекота ще отвържат троянския кон и отново ще го вкарат в московския обор. Не забравяйте кой вкара България в ЕС - Гоце и Другарят Цар. Не беше Костов. Ако тези двамата искаха можеха да стопират процеса с лекота. Не го направиха - защо? Имаше едни милиарди за опъване и другарите ги усвоиха.

 83. 83 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1194 Любопитно

  До коментар [#62] от "sweeper":

  посещавам дневник именно заради форумето. а нали е най-свобосната медия, защо пък да не кажа кое не ми харесва. лично на вас , какво пък толкоз ви дразни в подписа ми. дори и модератора не ми прави забелжека за това , а вие се напиняте

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK