Как посланията на властите влияят на справянето с пандемията

Над 20% от анкетираните въобще не вярват в съществуването на COVID-19, а 2/3 изцяло са се върнали към начина си на живот отпреди епидемията.

© Велко Ангелов

Над 20% от анкетираните въобще не вярват в съществуването на COVID-19, а 2/3 изцяло са се върнали към начина си на живот отпреди епидемията.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Важно е много активно да се комуникира към хората да се пазят. Хората да разбират, че тук става дума за тяхното здраве и живот - на тях и на техните близки. Държавата има ангажимент към тях да говори убедително, да обяснява защо е важно да се пазят, за това, че глупостите, които се пишат в интернет, че вирусът е измислен, са неверни - хората трябва да знаят това."


Думите са на д-р Петър Марков, епидемиолог, учен и експерт към Европейския център за контрол на болестите, в интервю за "Дарик радио". Това е кратко резюме на комуникационната политика, която Световната здравна организация (СЗО) препоръчва, а много развити държави прилагат в борбата с пандемията от COVID-19.
На този фон в България въпросите кой, как и какво говори за новото коронавирусно заболяване като че ли остават без ясна концепция от 13 март насам, когато в страната ни беше въведено извънредно положение заради пандемията. Важността на тези въпроси е подчертана в техническото ръководство на СЗО за Кризисни комуникации и ангажираност на общността в рамките на отговора на COVID-19, публикувано само 3 дни по-късно.


"Кризисните комуникации и ангажираността на общността са основен компонент на подготовката ви за здравна криза и плана за действие в отговор на тази криза", пише в документа. Посочва се, че е важно от самото начало да се създаде двупосочна комуникация между властите и представителите на рисковите групи. "Уверете се, че това се случва чрез разнообразни канали, на различни нива и през целия период на мерките", съветват експертите на СЗО.


Месец по-късно организацията публикува и "библиотека" с кратки послания в най-важните теми, свързани с новото заболяване - същност, симптоми, предаване, предпазване, как да си мием ръцете правилно, какво да правим по време на карантина, дори съвети за родители, възрастни хора и хора с увреждания.


Европейският опит


В повечето европейски държави тези препоръки се прилагат в разгръщането на масови информационни кампании, повтарящи с различни средства - аудио, видео и визия - най-важните мерки.


Станислава Лехдьор живее в Холандия, и разказва, че информацията на практика я намира сама: "Аз не следя новини, не слушам радио, гледала съм обръщенията на премиера само. Но абсолютно навсякъде има разлепени информативни плакати с мерките, които трябва да се спазват - по магазините, в градския транспорт, по екрани вървят също. За да си информиран, просто трябва да можеш да четеш - наистина навсякъде има напомняния да се спазва дистанция, да се дезинфекцират ръце, да няма здрависване, ако имаш симптоми - да стоиш вкъщи."


Сходно е положението и в Германия. Според Екатерина Вебер "дори да си неграмотен, ще разбереш за какво става дума, защото навсякъде има плакати с картинки". Екатерина допълва, че е била уведомена за задължението да носи маска с писмо от правителството на провинция Саарланд, в която живее. Освен нагледна и масово достъпна, информацията е и предсказуема. "Във Великобритания винаги казват кога ще преразглеждат мерките, например за карантината се разглеждат на всеки 3 седмици. Следващата дата е 30 юни", разказва Люба Стоянова.


"Водещият принцип" на МЗ


В България "водещ принцип в комуникацията, касаеща епидемията от COVID-19, от самото начало на кризата до ден днешен продължава да бъде осигуряването на навременна, актуална и изчерпателна информация за българските граждани и медиите", заявиха от Министерството на здравеопазването (МЗ) в отговор на запитване от Свободна Европа.


В рамките на този водещ принцип в средата на април, месец след обявяването на извънредно положение, беше създаден специален информационен портал. Освен акценти от заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, там могат да бъдат намерени и някои преведени на български език визуални материали на СЗО. Те обаче са събрани в общ pdf файл, който не се визуализира на уебсайта, а трябва да бъде свален и разгледан от мотивираните да се информират. По същия начин са достъпни образователните материали и на страницата на Министерството на здравеопазването.


От ведомството обаче не информират дали и колко са инвестирали, за да бъдат разпечатани и разпространени тези материали под формата на билборди, плакати и брошури, каквито практики има в други европейски държави. Няма информация също какви усилия и средства са насочени за телевизионни и радио клипове или послания в интернет, нито как различните говорители се синхронизират, за да не объркват хората с разнопосочни твърдения. Например, "този, който е по-страхлив, да си носи маска" паралелно с "основните мерки, които касаят дейността на всеки човек, особено в закрити помещения, което значи носене на маски, по-честа дезинфекция и лична хигиена, ще останат за много дълъг период".


Според здравното министерство отговорността за комуникирането на мерките е на Националния оперативен щаб, а няма специален комуникационен екип за COVID-19, тъй като предложените комуникационни услуги "са непосилни финансово както за Министерство на здравеопазването, така и за Министерски съвет".


Експерти по комуникация обаче са категорични, че и по време на изолацията, и в момента, говоренето за мерките и обясняването на проблема биха могли да бъдат много по-ефективни. В края на миналата седмица комуникирането на кризата беше тема на тазгодишната лятна школа по пиар на Нов български университет (НБУ). Според Любомир Аламанов, един от създателите на Център за анализи и кризисни комуникации, видимо липсва професионалист, който да даде основни насоки: че посланията трябва да са консистентни, да са с умерен тон, че няма лоши въпроси има лоши отговори и т.н.


"За да могат хората да вярват, да изпълняват и слушат това, което казват от този щаб, то трябва да е логично и обяснено на човешки език", подчерта по-рано проф. Десислава Бошнакова, ръководител на Департамента по комуникации в НБУ в интервю за БНР.


А дали мнозинството от българите са повярвали, че епидемията не е приключила, че вирусът продължава да бъде опасен и трябва да изпълняват основните мерки като добра хигиена, социално дистанциране и ползване на маски на закрити места, става ясно от проучване на агенция "Тренд". Над 20% от анкетираните въобще не вярват в съществуването на COVID-19, а 2/3 изцяло са се върнали към начина си на живот отпреди епидемията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Личния пример!!! Бай Ганьо-Бойко с маска на брадата. Идиотът Трамп без маска. Бразилското леленце без маска.

 2. 2 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Борбата за маските стана по-ожесточена от конфликта за забрадките в Турция.

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Определено ще берем ядове с коронавируса и в бъдеще. Заповедите на МЗ се променят често и само объркват хората. Тиквите и калинките от правителството и парламента дават пример как не се спазват ограниченията. Всякакви уж експерти се появяват да внесат допълнителен хаос по средствата за масова информация. Голяма част от населението заряза дистанция, маски и хигиена и го удари на "живот". Да видим какво ще броим наесен.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 787 Неутрално

  При нас информационната кампания беше ежедневното появяване на генерал бай майор, облечен във военната си униформа неясно защо (вероятно за да създава внушение, че той командва, а то не е така нито де-юре, нито де-факто), който ни успокояваше с "невиждани ярости", "трупове", "яко мрене". Понеже той е свикнал да командва и да става на неговата, той не се вслушваше в чуждо мнение и се репчеше на специалистите, които не са съгласни с него. Основно време в пресконференциите му отиваше да ни информира колко заразени имало днес, колко починали имало и какъв бил случят на някаква жена във Враца. Такива бяха и въпросите на казионните мисирки. Ако някой друг попиташе нещо друго, бай майор или почваше да го иронизира, или пък казионните мисирки се нахвърляха върху питащия. Ово е Бугарско.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Никак! Каквото е писано, ще стане.

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Трудно ми е да давам оценка на това кой как се справя с кризата около вируса по маса причини.
  Основната е, че никой никъде досега не се справил с тази епидемия, дори и когато послъгват в бройките, като в Китай например, дето провериха за ден два 14 милиона човека и всички бяха ОК - ала-бала, ако някой вярва, негова си работа.
  Но по целокупния свят, няма никакъв положителен пример, все едно дали са разпечатали билборди, за каквито става дума в статията или комуникират по най-правилния ( каквото и да значи това ) начин.
  Оценки ще се раздват когато всичко това свърши и се види крайния резултат.
  Подходите на различните страни също не са много разновидности - всичко се върти около разни по размер рестрикции, къде по хард, къде по-либерални и останалото е в Божии ръце.
  Що се отнася до нас, историята е подобна, как да кажем относително по-положителните резултати дали се държат на мерките, на вътрешната ни дисциплина или просто генетично сме по-устойчиви, климата е по-щадящ или кой знае какви други фактори.
  Винаги ще се намерят и не малко на брой хора, които ще съотнасят това към правителството и най-вече лично към баце, защотио те просто обичат да има кой да се погрижи за тях, т.н. здрава ръка, както ще има и хора критикуващи, но пак казвам, много е рано да се правят изводи и да се раздават оценки.

 7. 7 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Еми съвсем отговорно ще заявя " НИКАК НЕ ПОВЛИЯВАТ ДО ОТРИЦАТЕЛНО " е влиянието на властите у нас срещу пандемията !
  Защото почти всяка заповед и нареждане беше и още и предпоследно до взаимно изключващи се хаотични решения и пълен хаос .
  Питам се кой ще понесе отговорност за тази ужасна неграмотност и криво разбрана порочна злоупотреба с власт ! ? !

 8. 8 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Безумна комуникация, още по-безумни мерки в началото и накрая тотално безумно изуване на гащите.
  Важното е да има да се гепи...
  После що се напълни с тролове, плоскоземци и пишман вирусолози.
  А пандемията си върви, бизнеси си потъват, рецесията се разраства.
  Тиква и калинки ООД ще му патим последствията дълго след като сме забравили вируса.

 9. 9 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 359 Неутрално

  В Европа се дава пълна информация за заразата по всякакви възможни канали. При нас се дава думата на мангъсърляци.

 10. 10 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Имаше една сцена в сериара на НВО "Чернобил".
  Ръководителят на миньорите казва на Легасов за маските - "Ако тия вършеха работа, щяхте да ги носите".
  Та така...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK