"По стъпките на Вишински и Жданов" - реакции за прокурорското законотворчество

"В демократичния свят има установени стандарти, при които един човек може да бъде осъден за извършено престъпление. Когато властта е неспособна да ги прилага, тя следва да бъде сменена, а не стандартите да бъдат занижени."

© Асен Тонев

"В демократичния свят има установени стандарти, при които един човек може да бъде осъден за извършено престъпление. Когато властта е неспособна да ги прилага, тя следва да бъде сменена, а не стандартите да бъдат занижени."Главният прокурор Иван Гешев анонсира вчера, че в прокуратурата е създадена работна група, която ще предложи в следващия месец на Народното събрание вижданията си за най-важните промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. От примерите, които даде, се разбра, че се е впечатлил от "осъдителни присъди на испански, немски и френски съдилища, в които присъствали термини като "най-вероятно", докато в мотивите на българският съд това би означавало оправдателна присъда". Идеята да се съди човек "по вероятност" той да е извършил престъпление предизвика саркастични коментари във "Фейсбук".


Калин Тодоров, юрист: По стъпките на Вишински и Жданов


Изглежда, че авторитарните режими си приличат.
Главният прокурор поиска от парламента съдът вече да не изисква неопровержими доказателства, а да зачита становището на обвинителя като меродавно и безапелационно. Пък защитата да си доказва обратното.


Прокурорът на Сталин Андрей Вишински пише в писмо до него: "В някои случаи ще се наложи да оставяме закона настрани. Важно е да бъде защитена властта от попълзновенията на вътрешните врагове".


Културологът Рашидов написа статия, в която посочи правилните и неправителните журналисти и издания. Пропагандистът на Сталин Андрей Жданов остро осъди Ахматова и Зошченко, обвини в мракобесие и ренегатство Мережковски, Бели и Гипиус и разгроми списанията "Звазда" и "Ленинград".


Виц в групата "За морфичен резонанс, надстроен капацитет и изпортени портали":


Главният прокурор щял да изкара професура върху темата "Осъдителната присъда при пълна липса на доказателства". Бори се за званието "Прокурор на комунистически труд", което евентуално щяло да му бъде връчено от Чайка в много тържествена обстановка в Кремъл.


Методи Лалов, общински съветник от "Демократична България", бивш съдия:


В демократичния свят има установени стандарти, при които един човек може да бъде осъден за извършено престъпление. Тези стандарти гарантират, че по правило обективната истина ще бъде достигната, така че виновните ще бъдат осъдени, а невинните ще бъдат оправдани.


Приложението им е задължение на публичната власт. Когато тя е неспособна да ги прилага, властта следва да бъде сменена, а не стандартите да бъдат занижени.


Николай Христов, адвокат:


Ама дай направо без доказателства, бе. Директно с посочване с пръст. Няма какво да ги бавим ...


Иначе е математик, също като еклиаста ги разбира нещата: "Ако в България се иска една единица доказателства, в повечето европейски страни се иска 0.1."


Забравил е, обаче, че сме страната с най-висок процент осъдителни присъди на внесен обвинителен акт (сигурно по-висок е само в Северна Корея).


Ерго - законът си е добре по отношение на изискванията за доказване, проблемите са другаде.


Дияна Желязкова, журналист:


Работата на прокуратурата е да СЪБИРА доказателства, а не да натиска за присъди с по-малко доказателства. Иначе може направо да възстановят Народния съд, "Белене" и да изпълняват присъдите на живо във "Фейсбук".


Божидар Божанов, ИТ специалист:


Искат да може човек да бъде осъден с по-малко доказателства и това при факта, че в България има най-висок процент осъдителни присъди. Математиката наистина не им е сила.


Антоанета Цонева, "Да, България!":


Не само "осъдителни присъди при по-малко доказателства", трябва и математиката да се отмени... както се видя при делото EVN в решението пише, че при изготвянето на експертизата е имало "деление на нула". Такава математическа операция не съществува и това се учи във втори клас.


"Биволъ":


Сега закон с по-малко доказателства, скоро и БЕЗ никакви доказателства. Спете спокойно...


Николай Хаджигенов, адвокат:


Говори човек, който няма елементарна представа от нашето право за което има диплома, камо ли европейско право и common law (прецедентно право - бел. ред.). Твърди откровенни неистини. Две страници обвинителен акт в common law, ама за джебчийска кражба.


Иначе идеята е ясна. Да осъдим всички без доказателства на база вероятности... Е, това го няма никъде.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK