Събарянето на няколко паметника не е достатъчно, за да се изправиш пред миналото

Великобритания трябва да признае, че милиони са съучаствали в престъпленията на империята, така както германците като моя дядо са съдействали на нацизма.

Великобритания трябва да признае, че милиони са съучаствали в престъпленията на империята, така както германците като моя дядо са съдействали на нацизма.Жералдин Шварц е автор на книгата Those Who Forget: My Family's Story in Nazi Europe (Тези, които забравят: историята на моето семейство в нацистка Европа), която предстои да бъде публикувана на английски през септември. Текстът й е публикуван в Тhe Guardian на 23 юни. Преводът от английски е на Борис Делирадев.


Преди Втората световна война историята е служела за възвеличаване на нациите, подбуждане на реваншизъм и героизиране на различни исторически личности. Това продължава, докато Германия не измисля Vergangenheitsbewältigung (преработване на миналото) - усилието нацисткият срам да бъде преодолян чрез колективно изправяне пред невъобразимите престъпления на Третия райх - вместо те да бъдат премълчавани. Този процес, започнал в края на 60-те години на ХХ век след две десетилетия на колективна амнезия, позволява негативното наследство да бъде преработено в нещо позитивно: реконструирането на Германия като една от най-силните демокрации в света.


Германската култура на паметта би могла да бъде вдъхновение за страни като Великобритания, които трудно разбират, че за да може бремето на миналото да се превърне в богатство,
нациите трябва не да отбягват, а да се изправят пред сенките на историята.


Израснах във Франция, където съм родена от майка французойка и баща германец. Преди 20 години се преместих да живея в Берлин. И до днес съм всекидневен свидетел как този процес - известен и като "помиряване с миналото" - влияе на Германия и германското общество, и определя действията и нагласите във всяка сфера - от политиката до медиите, гражданското общество, образованието, съдебната система, полицията, профсъюзите, икономическия и интелектуалния свят. Водещите принципи са уважение, диалог, разделение на властите, проницателност и способност за различаване на нюанси. В резултат на това между гражданите и публичните власти е установен солиден обществен договор, основаващ се на прозрачност и споделена демократична отговорност.


За да може миналото да направи настоящето по-добро, назоваването на няколко исторически виновници и премахването на техните статуи е недостатъчно. Разбира се, гневът е разбираем, когато властите позволяват личности като белгийския крал Леополд II или търговеца на роби Едуард Колстън в Бристъл да бъдат почитани на обществени места без съответна контекстуализация. Но иконоборството често обслужва само една илюзия за справедливост. А скоро след това отново се възцарява забравата. Онова, което остава, е пропуснатата възможност, стъпвайки върху миналото, да опознаем себе си по-добре.


"Нашата история е пример за онова, на което човек е способен", заявява германският президент Рихард фон Вайцзекер в историческата си реч пред Бундестага през 1985 г.


Личностите, почитани чрез паметници и скулптури, са могли да извършват онова, което са извършили, защото


цели общества в Европа, двете Америки, Арабския свят и Османската империя, са мислели като тях.


Ръцете на подкрепящите ги може и всъщност да не са били окървавени, но мнозина директно или индиректно са се възползвали от жестокото и дивашко подчинение на едни хора от други, с което са си служели робството и колониализмът. Съучастието на масите в тези престъпни системи според мен е много по-централен въпрос отколкото вината на отделния търговец на роби и садистичен колониалист.


А такава обществена отговорност изглежда много по-малко приложима в обскурантистка епоха като тази на Христофор Колумб - когато на повечето цветнокожи се е гледало като на хора без душа, - отколкото в по-нови времена. Как, например, през XIX и XX век е било възможно страни като САЩ, Великобритания и Франция, обявявали себе си за носители на демокрацията и свободата, безскрупулно да потискат и експлоатират различни населения под претекст, че ги "просвещават"? И защо това потисничество продължава дълго след Втората световна война и огласеното морално превъзходство на тези страни над фашизма? В каква степен този двоен стандарт уврежда модела на парламентарната демокрация по света? Участници в това непоносимо лицемерие, в тази неморалност са милиони американци и европейци.


Подобно наблюдение е ключово, защото връща всеки от нас към отговорностите му в настоящето. Помага ни да осъзнаем собствените си противоречия и последиците от собствените действия. За да бъдеш съучастник в една несправедлива система, не е задължително пряко да й служиш. Следването на тълпата - от безразличие, опортюнизъм и конформизъм - също е вид съучастие.


В Германия онези, които следват тълпата, са наричани Mitläufer (пасивен поддръжник на управляваща партия - бел. пр.).


Моят собствен дядо, подобно на повечето германци в Третия райх, е бил именно Mitläufer.


През 1938 г. той се възползва от антисемитското нацистко законодателство, купувайки на ниска цена бизнеса на еврейско семейство. След войната единственият оцелял от това семейство, чиито останали членове загиват в Аушвиц, предявява претенции за репарации, но дядо ми отказва да поеме отговорност. След разгрома на нацизма повечето германци са били неспособни да осъзнаят, че макар на индивидуално ниво ефектът от действията на един Mitläufer да е бил миниатюрен, тези малки всекидневни прояви на малодушие, опортюнизъм и затваряне на очите пред действията на другите са създали условията, необходими за функционирането на една криминална система.


Онова, което изважда германското население от амнезията и превръща фигурата на пасивния партиен поддръжник в централна в процеса на преработване на миналото, е куражът на поколението на баща ми. То спомага за изострянето на сетивата на по-младите за собствената им погрешимост и уязвимост към манипулация - и ги въоръжава срещу демагозите и разпространителите на омраза и лъжи. Именно така


колективната вина е преработена в демократична отговорност.


Но дори Германия не е имунизирана. През 2017 г. в германския парламент за първи път след Втората световна война влезе крайно дясната Алтернатива за Германия (AfD). И макар след мобилизация на медиите, политическата класа, съдебната система и гражданското общество подкрепата за AfD (в социологическите изследвания) да бе сведена до 8%, поуката е ясна: преработването на миналото е процес, който трябва да бъде постоянно подхранван и преосмислян, подобно на демокрацията.


Въпреки това изправянето пред сенките на историята не трябва да става в условията на култура на обвинението. Нито пък да бъде ползвано като инструмент за подбуждане на омраза и сектантство, или за да се създават анахронистични и манихейски представи за миналото. Преработването му обаче е невъзможно без една съществена стъпка - възприемането на гледната точка на жертвата, на потиснатия, окупирания и унизения. И способността да се извиниш.


Мнозина продължават да странят от този процес. Отказът на Великобритания да се извини за ясно доказани кланета и икономическата експлоатация и расова сегрегация в някогашните й колонии са не просто шокиращи, но хвърлят съмнение върху цялото й колониално наследство.


Във Великобритания паметта за грешките на историята като че ли не е част от националното образование


в училищата, музеите и повечето медии. А примерите за улици и паметници, увековечаващи лидерите на падналата империя, са многобройни!


Това контрапродуктивно отношение е знак за дълбоко неразбиране на значението на процеса на преработване на миналото за демократичната зрялост на една страна.


Опазването на паметта не е морален аксесоар, който да ни направи по-привлекателни. То ни помага заедно да определяме бъдещето си. Насочва ни да разбираме света по-добре, вместо да трябва да го понасяме; да избягваме грешките и разпознаваме опасностите - както идващите отвън, така и, преди всичко, нашите собствени. Помага ни да живеем по-съзнателно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (217)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2335 Любопитно

  Немците имат добре отдискутирано и отработено нацисткото минало. Признали са си за всичките злини причинени през ВСВ. Платили са си за тях с територии и пари. И още плащат.
  Сега е ред и на другите да си признават ка с аградили империи и благосъстояние (включително и с престъпления срещу победените немци в първите години след ВСВ -> когато бившите жертви стават палачи.)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Идеализмът на съвремието граничи с идиотизъм.
  Милосърдието, разбирателството и мултикултуризма могат и трябва да са силен коректор на политиката, но когато се превърнат в политическа доктрина обезсилват общуството и се израждат... в поредната сатрапска идеология.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  "Във Великобритания паметта за грешките на историята като че ли не е част от националното образование"

  Днес много държави бивши колонии се самоопределят като принедлежащи на Британската общност. Ако хората в тези колонии, днес не оценяват положението тогава като негативно.
  Тезата на автора противоречи с фактите.

  подпис
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Прочетох с интерес. Видя ми се малко хлъзгаво и слузесто.
  Всеки е имал позиции спрямо времето в което е живял.
  Какво правим днес? - това е въпросът.
  А, това, което виждам аз, ме демобилизира. Няма да се бъркам...

 6. 6 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1577 Весело

  Другаре, дайте направо да обявим всеки непеещ умнокрасивите маршове за нацистки колаборатор, съответно то за такива там права ала-бала не важат понеже it's ok to punch a nazi!

  Facing Worlds
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Да сравним Британската, Османската и Руската империя.
  Днес Османската и Руската империя са силно мразени от съседните си държави - бивши руски колонии/провинции империи.
  Не съм чел за подобни чувства в значителна част от хората в бившите британски колонии

  подпис
 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Доколкото разбрах авторката не само одобрява премахването на паметници , но счита , че досега свалените са не достатъчни. Премахването на паметници трябва да продължи , а белите хора във Великобритания да се извинят за колониализма.
  Авторката говори напоително за фашизъм , нацизъм и колониализъм , но нито веднъж не споменава за комунизъм. Не говори за свалянето на комунистически и съветски паметници в Европа. Не говори за извинение на Русия като наследница на СССР за половин вековното комунистическо робство което наложи на народите на Източна Европа.
  Гнусно четиво. Бездънно морално пропадане на западния ляв либерализъм.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  И когато в същият този момент Ирак и Либия, например, се дЕрат като колонии през XIX век, да сиромахомилстваш за миналото е повече от лицемерно.
  Нагло е!

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Наистина няколко паметника не са достатъчни, за да се изправиш пред миналото.
  Трябва да се съборят всички паметници, да се изгорят архивите, да се преправят учебниците и готово - миналото на 100% ще съответства на политическия момент.
  Е, малко ще мяза на "1984", но това е мечтата на турболибералите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3552 Весело

  Прочетох с интерес. Видя ми се малко хлъзгаво и слузесто...
  —цитат от коментар 5 на ju.li


  +1
  И мътно ...

  Но няма как, когато всичката работа е на принципа "Другаре, дайте да дадете!".
  Не става да си го кажеш в прав текст!
  И мисълта се гърчи, суче ...

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 505 Неутрално

  След като разрушиха и оскверниха повече паметници отколкото ДАЕШ и талибаните взети заедно, какво да чакаме? Взривяване на Атина и Рим?
  Отказвам да нося вина за постиженията на Античността, Християнството и откритията направени в Европа. Напротив - гордея се с тях.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Ма истински Интернационал тоз Гардиън. Немскофренска авторка в английски ммм... вестник, не е ли трогателно. И какви хубави неща пише, пък между редовете е още по-интересно.

  А с преработването на паметта и ние имаме постижения. Например: погват Димитър Пешев, ще го осъждат на смърт за ФАШИЗЪМ и АНТИСЕМИТИЗЪМ, отива при д-р Меворах да го цани за защитник, онзи вика, аз съм партиец и не мога да имам нищо общо с гадове.

  Или: обираш българите до шушка, прибираш им спестяванията, фалираш им банките, обезценяваш им парите, изнасяш им житото, оставяш ги без хляб -- в България това не е било нито в предвоенно, нито във военно, нито в следвоенно време. Четири години по-късно викат: колкото сме зле при Костов, никога не сме били.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван K":

  http://www.bbc.co.uk/history/british/victorians/indian_rebellion_01.shtml

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 15. 15 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1577 Весело

  До коментар [#10] от "pag":

  "Трябва да се съборят всички паметници, да се изгорят архивите"

  Това е първата част, после трябва да се напишат ПРАВИЛНИТЕ архиви и да се вдигнат монументи на ДОСТОЙНИТЕ, неустрашимите борци за дЯлото на единний светлий умнокрасивицизъм.

  В България може да се направи монумент на Ступито и Нормана примерно, от розов мрамор, фанати за дигнати високо ръце за да сигнифицират ЦЕННОСТИТЕ но също така гледащи неустрашимо предупредително право в очите на застаналите пред монумента за да всяват страх и покорство в душите на мерзките гербо-тръмпо-фашисти та да си знаят мястотои да не смеят да шукнат!

  Facing Worlds
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  "Личностите, почитани чрез паметници и скулптури, са могли да извършват онова, което са извършили, защото
  цели общества в Европа, двете Америки, Арабския свят и Османската империя, са мислели като тях."
  *
  Човешката история е пълна с войни и жестокости. Европейците просто са станали по-силни от другите поради по-успешното си развитие. Това им е дало предимство пред местното население в другите континенти. Оттам и колонизирането на много територии, в повечето от които населението е било на много по-ниско стъпало от развитието си.
  След толкова поколения е смешно да се очакват каквито и да са признания и извинения след като участниците в тогавашните събития отдавна не са между живите. Да се вменява вина на техните потомци е хем глупаво, хем контрапродуктивно. Всяка една историческа личност трябва да се разглежда в контекста на времето, в която е живяла. Тези хора са допринесли за просперитета на собствените си държави и техните усилия в това отношение са признати от съвременниците им.
  Най-добре е да оставим историята на мира, тя е такава, каквато е и никой не може да промени миналото. Ако искаме изкореняване на дискриминацията трябва да се спре с вменяването на вина на хората заради цвета на кожата им.
  Защото демонизирането без вина води точно до обратните резултати.

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Спокойно моме-британците могат и да не се извиняват,ама са възприели либерастките ви ценности на 100 процента. Ей го британската полиция спокойно е наблюдавала как пакистанци изнасилват стотици бели момичета.

 19. 19 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Един стар английски политик преди повече от 100 години е казал - "Кой и кога определи германците да бъдат съдници на народите?!". Тази германо-френска сърцеведка добре прави, че припомня принципите на колективната отговорност. За Германия това засяга обаче един кратък "срамен" период от идването на Хитлер на власт до разгрома през 1945 г. Натяквайки поредното правилно немско решение тя изглежда призовава британците да вземат и да се засрамят от историята си от времето на кралица Елизабет І до Суецката криза или защо пък не Фолклендския конфликт. Съвременните британски левичоци се моткат около статуите на Чърчил, Колстън или Гладстон. Защо не вземат да бутнат направо скулптурата на Ричард Лъвското сърце пред Парламента? Не търговците и предприемачите са измислили теорията за месианското предназначение на англичаните. Измислил го е Кромуел и философите на пуританската революция. Паметникът на крал Ричард символизира това, ако че този авантюрист, рицар и побойник да си е нямал хал-хабер от последствията, от цялата му работа. Тъй че англичаните да не се правят на улави, а да пренесат Ричард в някой музей или да го претопят и да изработят от него статуя на Шака Зулу, като форма извинение. Само дето не става ясно някой за какво трябва да се извинява. Ако левичарско настроените германци се чувстват прецакани, че само те поемат колективната вина за политически и военни престъпления, не е необходимо да изискват и други нации да си признават за нещо. Достатъчно е да насочат финансовия и интелектуален потенциал към другия, ако не и по-големия виновник за масови екзекуции и геноцид в съветовната история - СССР и неговия исторически приемник - Русия.

  CONTADOR GRATUITO!
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Много добър ,честен, личен, искрен, смислен текст!!!
  Всеки, който пледира за истината трябва да е готов да я чуе, като я разграничи от митологията...
  Друг е въпросът дали това е лесно за понасяне от масовата публика и какво се случва след развенчаването на митовете...

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Много добър ,честен, личен, искрен, смислен текст!!!
  Всеки, който пледира за истината трябва да е готов да я чуе, като я разграничи от митологията...
  Друг е въпросът дали това е лесно за понасяне от масовата публика и какво се случва след развенчаването на митовете...

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1791 Гневно

  "Либерастията" е просто кремълска опорка!
  Звънете немедленно на пасоля за нова, че тази не работи сред нормални и образовани българи!!!

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Ето още малко за немските успехи в преработването на паметта. В Йена е работил един от най-големите педиатри на миналия век, египтянинът д-р Ибрахим. Той е построил една забележителна педиатрична клиника, която носеше неговото име. Местните жералдини ровиха и изровиха свидетелство, че по време на нацизма е изпратил четири деца на евтаназия. И моментално последва сваляне на плочи, преименуване на болници, преработка на памети и т.н.
  Четири евтаназирани деца -- това е ужасно, разбира се. Но това е била официалната политика в продължение на повече от 10 години. Освен това д-р Ибрахим е водил много подробна информация, от която личи, че децата -- предполагам, ужасяващи случаи на церебрален паралич и пр., са били ДОВЕДЕНИ ОТ МАЙКИТЕ СИ.
  Пита се тогава -- ако д-р Ибрахим е чудовището на райха, къде са тези майки? Може би още живеят в Йена, ако не те -- по-здравото им потомство, и като жералдината търсят да рушат паметниците на по-заслужилите.
  И как се съотнася всичко това със съдбата на онези британски родители, които направиха всичко възможно, за да спасят живота на малкия... Джонатан ли беше, чак докато съдът най-демократично нареди да бъде врътнато кранчето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Грешките от миналото, сметени под килима, могат да препънат някого...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  И ако бившата Британска империя приюти хонгконците от политически коректната прегръдка на Си, трябва ли да им се извини? Преди или след това, или може би вместо?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Авторката е права за англичаните. В началото на 10 век всеки с някакви пари в Ливърпул се стреми да купува акции в компаниите, търгуващи с роби и голяма част от населението притежават такива акции.

  Колкото до България, още Алеко е описал българският Mitlaufen във фейлетона си, "Добре сме си ние с турците - гледайте си кефа."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":

  Имах предвид 19 век.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  След като разрушиха и оскверниха повече паметници отколкото ДАЕШ и талибаните взети заедно, какво да чакаме? Взривяване на Атина и Рим? Отказвам да нося вина за постиженията на Античността, Християнството и откритията направени в Европа. Напротив - гордея се с тях.
  —цитат от коментар 12 на Nil satis nisi optimum


  Да не забравяме и пирамидите, тези паметници на фараоните, трябва да им видим сметката и на тях. Африкански роби са били ползвани да се строят. Упс, или май няма проблем. Когато черните са ползвали роби всичко е точно, само белите като са ползвали роби е проблем. Хитлер, като е избивал евреите е проблем. Но пък в Руанда, когато черни избиваха черни в огромни мащаби, няма проблем, всичко е точно. А, и пак белите са били виновни.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  "Либерастията" е просто кремълска опорка!Звънете немедленно на пасоля за нова, че тази не работи сред нормални и образовани българи!!!
  —цитат от коментар 22 на selqnin


  Точно опорката,че всеки,който не пее в хора на либерастите,е кремълска подлога, не върви пред нормалните хора.
  Пиша в тоя форум сигурно над 10 години.Ако ми цитираш само един мой коментар, в който защитавам Путин, Русия,СССР или каквото и да е било руско ,комунистическо или съветско,спирам да пиша във форума. 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  "Това продължава, докато Германия не измисля Vergangenheitsbewältigung (преработване на миналото) - усилието нацисткият срам да бъде преодолян чрез колективно изправяне пред невъобразимите престъпления на Третия райх - вместо те да бъдат премълчавани."

  Германия спечели уважението на много държави и международни организации, че успя да извърви този процес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Любопитно

  До коментар [#17] от "pamela":

  По Вашата логика е време да започнем да учим историята на Османската империя и на Съветската в този контекст. Развили се повече, във военно отношение поне, и ни колонизирали. Изобщо какво се лигавим с разни османски "присъствия" и "съжителства"? Направо да прекръстим романа на Вазов "Под благоденствието."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  "Германската култура на паметта би могла да бъде вдъхновение за страни като Великобритания, които трудно разбират, че за да може бремето на миналото да се превърне в богатство, нациите трябва не да отбягват, а да се изправят пред сенките на историята."

  Добре казано! И не само пример за Великобритания, но и на всички бивши колониални империи. От Японската до Американската.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  До коментар [#32] от "Иво":

  Забравих да спомена и съветската империя. *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Аз искам да попитам аФторката.......ако не бяха белите колонизатори с техните комунални и канализационни системи построени в Африка, ако не бяха изобретените от тях лекарства, ваксини и агохимикали......дали населението на същата Африка ъете да нарастне от 110 милиона през 1900 г. на 1 270 милиона през 2019 г.........и дали смърта на няколко милиона през Колонизацията се равнява на стотици милиони появили се именно заради нея!

 35. 35 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  "Германската култура на паметта би могла да бъде вдъхновение за страни като Великобритания, които трудно разбират, че за да може бремето на миналото да се превърне в богатство, нациите трябва не да отбягват, а да се изправят пред сенките на историята."Добре казано! И не само пример за Великобритания, но и на всички бивши колониални империи. От Японската до Американската.
  —цитат от коментар 32 на Иво


  Ооо да, Германия са светъл пример за целия свят. Особено откакто се напълниха с доктори и инженери, много им завиждат. И всички искат да си имат по един новогодишен Кьолн, особено жените!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Абе има паметници и паметници.

 37. 37 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":

  "българският Mitlaufen"

  Защо умнокрасивците толкова неистово бездънно мразят Българите?

  Чиито предци НЕ са пуснали конските вагони. Да се каже 'българският Mitlaufen' е дъното на безграничния цинизъм

  Facing Worlds
 38. 38 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#33] от "Иво":

  Съветска или руска империя няма. За да бъде една държава "империя" нее достатъчно условия да има площ... Основното е, онова което още в Рим са казвали: Всички пътища водят в Рим.
  Руснаците мого мечтаят да се наредят и те до големите, но са мънички... Когато новобогаташите от САЩ, Германия или Великопритания започнат да си купуват къщи в подмосковието, едва тогава руския ватник може да се вземе на сериозно за гражданин на "империя".

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 39. 39 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 505 Весело

  До коментар [#28] от "rumen_s":

  Тоно за това пропуснах пирамидите - защото са в Африка. На виж Атина и Рим са в Европа! Цялата антична литература и философия трябва да бъде отречена, книгите да бъдат изгорени а статуите на античните мислители - преработени в бюстове на някой подходящ по цвета на кожата. Както между другото оскверниха паметник на Сервантес. От къде да знаят кой е, какво е написал, че също е бил и роб. Трудно се чете, лесно се руши...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 40. 40 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":

  В коя точно част от 19 в.? Търговията с роби на територията на Британската империя е забранена през 1807 г., а участието на каквито е да е британски компании към други страни през 1833 г. Нарушаването на декрета е било наказвано като измяна - смърт или конфискация на имущестото. Преди това най-големият роботърговец е Източноиндийската компания, но тя няма правомощия в Атлантическия океан. Така че, този бизнес е бил оставен на компании с шотландски собственици, базирани в Единбург, а след създаването на САЩ е поет от американците.

  CONTADOR GRATUITO!
 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  "
  През 1938 г. той се възползва от антисемитското нацистко законодателство, купувайки на ниска цена бизнеса на еврейско семейство. След войната единственият оцелял от това семейство, чиито останали членове загиват в Аушвиц, предявява претенции за репарации, но дядо ми отказва да поеме отговорност."

  И ти Жералдинка върна борча на дядо си, нали?

 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  "Мнозина продължават да странят от този процес. Отказът на Великобритания да се извини за ясно доказани кланета и икономическата експлоатация и расова сегрегация в някогашните й колонии са не просто шокиращи, но хвърлят съмнение върху цялото й колониално наследство."

  Абсолютно вярно. Само да припомня, че през последните години двама френски президенти се извиниха на държавите и народите, които са колонизирали и експлоатирали (а, понякога директно и избивали) в миналото. Тази година същото направи и нидерландския крал на посещение в Индонезия, белгийския крал също, както и германските управляващи политици за геноцида, който вършат германците срещу две племена в Намибия в началото на 20-ти век.

  Време е британците (без значение дали кралицата или МП) да последват примера на останалите европейски политически лидери.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Любопитно

  Тука маса народ не разбира колко тъпогрозно е сравнението между робството през ранномодерния и модерния период и робството в древен Египет примерно. Американци, англичани и т.н. търгуват с хора в контекста на класически либерализъм. Докато възпяват правата на индивида, от девет кладенеца ноят вода, за да се мотивират, защо не третират заробените като индивиди. В България проблемът не е непризнаването на колективно съучастие в неволите ни (преклонената главица и пр.), проблемът е отказът от мислене (ако е отказ, разбира се).

  И между другото, Байрън, поетът, при посещението си на българските земи, заявява, че е открил еволюционното звено между азиатците и европейците. Това звено според него са българите. Историята "сляпото окато прави." Затова тъпогрозните не я долюбват.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  До коментар [#42] от "Иво":

  А сърбите за Македония кога? А гърците за Тракия?

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Аз искам да попитам аФторката.......ако не бяха белите колонизатори с техните комунални и канализационни системи построени в Африка, ако не бяха изобретените от тях лекарства, ваксини и агохимикали......дали населението на същата Африка ъете да нарастне от 110 милиона през 1900 г. на 1 270 милиона през 2019 г.........и дали смърта на няколко милиона през Колонизацията се равнява на стотици милиони появили се именно заради нея!
  —цитат от коментар 34 на bobbyperu


  Но после дойдоха Зелените със знаменитата забрана на ДДТ -- малко необоснована, но пък много навременна, тъй като ги вкара в политиката през онези луди 1970. И оттогава 2-3 милиона черни си мрат всяка година от малария.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#40] от "г-н Думанов":

  В началото на 19 век масово населението на Ливърпул притежава такива акции, предполагам до забраната за търговията с роби. Но Ливърпул дължи икономическият си растеж до голяма степен на тази търговия.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  До коментар [#28] от "rumen_s":

  До кога ще повтаряте тази лъжлива опорка (не само вие конкретно)!? Многократно стана ясно в статиите тук, че египетските пирамиди са строени основно от египетски граждани на които им се е плащало за трудът. Ето чети и се ограмотявай:

  https://www.harvardmagazine.com/2003/07/who-built-the-pyramids-html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#26] от "7777":"българският Mitlaufen"Защо умнокрасивците толкова неистово бездънно мразят Българите?Чиито предци НЕ са пуснали конските вагони. Да се каже 'българският Mitlaufen' е дъното на безграничния цинизъм
  —цитат от коментар 37 на Saint of Me


  Кремълски тролщини. Знаенето на историята не е омраза към никого. Но на кремльовците историята не ви понася.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  И ти Жералдинка върна борча на дядо си, нали?
  —цитат от коментар 41 на blondofil


  Още се чуди дали да ги върне на собственика, да ги дари на BLM или да си купи нещо полезно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Тука маса народ не разбира колко тъпогрозно е сравнението между робството през ранномодерния и модерния период и робството в древен Египет примерно. Американци, англичани и т.н. търгуват с хора в контекста на класически либерализъм. Докато възпяват правата на индивида, от девет кладенеца ноят вода, за да се мотивират, защо не третират заробените като индивиди. В България проблемът не е непризнаването на колективно съучастие в неволите ни (преклонената главица и пр.), проблемът е отказът от мислене (ако е отказ, разбира се).И между другото, Байрън, поетът, при посещението си на българските земи, заявява, че е открил еволюционното звено между азиатците и европейците. Това звено според него са българите. Историята "сляпото окато прави." Затова тъпогрозните не я долюбват.
  —цитат от коментар 43 на 7777


  Ама разбира се-българите не са били толкова прогресивни като английският лорд,та да се чукат с мъже.

 51. 51 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  "Мнозина продължават да странят от този процес. Отказът на Великобритания да се извини за ясно доказани кланета и икономическата експлоатация и расова сегрегация в някогашните й колонии са не просто шокиращи, но хвърлят съмнение върху цялото й колониално наследство."Абсолютно вярно. Само да припомня, че през последните години двама френски президенти се извиниха на държавите и народите, които са колонизирали и експлоатирали (а, понякога директно и избивали) в миналото. Тази година същото направи и нидерландския крал на посещение в Индонезия, белгийския крал също, както и германските управляващи политици за геноцида, който вършат германците срещу две племена в Намибия в началото на 20-ти век. Време е британците (без значение дали кралицата или МП) да последват примера на останалите европейски политически лидери.
  —цитат от коментар 42 на Иво


  Е, да се надяваме, че все пак в Европа са останали някакви нормални лидери освен онези склонни да се самобичуват. Поне аз не съм чул африканци да се извиняват за пиратските набези, които са правели по европейските земи, вкл. и с отвличане на роби. Май съм пропуснал и момента в който хутсите са се извинили за избиването на тутсите. Пропуснал съм и момента когато Ердоган се извини на поробените народи в османската империя, както и за арменския геноцид. Май имаме на хоризонта само евроидиоти. Особено забележително за тях е, че в масовия случай нямат и деца, т.е. нямат и повод да мислят за бъдещето.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Весело

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  Къде съм казала, че лордът е прогресивен, Мусашко? Казвам, че е расист. Аман от първосигналност, ама да си жив и здрав.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  До коментар [#35] от "rumen_s":

  Не ти се получи иронията Румба С. Германия е водещата държава в ЕС - икономически и политически. Това, че очевидно на теб тази страна не ти харесва не променя този факт.
  П.П. Германия освен цел на имигранти от страни извън ЕС е основа цел на имиграция от страни членки на ЕС (включително стотици хиляди българи)! Това също е важно да се отбележи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Да си го кажем направо :)

  Искаме каквото сте постигнали да ни го дадете и после да работите, за да може ние да се плодим. :)

  https://twitter.com/Ezekiel_GG/status/1277230525221146628

 55. 55 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#35] от "rumen_s":Не ти се получи иронията Румба С. Германия е водещата държава в ЕС - икономически и политически. Това, че очевидно на теб тази страна не ти харесва не променя този факт. П.П. Германия освен цел на имигранти от страни извън ЕС е основа цел на имиграция от страни членки на ЕС (включително стотици хиляди българи)! Това също е важно да се отбележи.
  —цитат от коментар 53 на Иво


  Май на теб не ти се получава. Германия е смешна и двулична страна. Примери колкото щеш, хайде да не подхващаме темата. И Германия е добре защото изсмуква ресурси от цялата периферия на Европа. Ама както е тръгнало, има ли още някоя държава да последва Великобритания (Италия май е пръв кандидат), великата Германия току-виж я закъса бързо-бързо...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 56. 56 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2739 Весело

  Прочетох в един форум много точен пример. Тези негри които са оцапали паметника на Чърчил,не разбират ли,че ако не е бил той,Британия е можело да бъде завладяна от Хитлер,и тогава можем да си представим какво щеше да им се случи на негрите...

 57. 57 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Весело

  Прочетох в един форум много точен пример. Тези негри които са оцапали паметника на Чърчил,не разбират ли,че ако не е бил той,Британия е можело да бъде завладяна от Хитлер,и тогава можем да си представим какво щеше да им се случи на негрите...
  —цитат от коментар 56 на deaf


  Да, де. Ако Левски е бил с ботуши, а Ботев с аска ....

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 58. 58 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "са били неспособни да осъзнаят, че макар на индивидуално ниво ефектът от действията на един Mitläufer да е бил миниатюрен, тези малки всекидневни прояви на малодушие, опортюнизъм и затваряне на очите пред действията на другите са създали условията, необходими за функционирането на една криминална система" Говори за началото на нацизма, но определено се отнася и за нашето днешно положение. Всеки ден ни поднасят гадости, но ние си оставаме малодушни опортюнисти и си затваряме очите. Бунтуваме се само когато поскъпне токът.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 59. 59 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#46] от "7777":

  Добре стана, че го изяснихме - началото на 19 в. От времената си на главно пристанище Ливърпул е космополитен град - те самите често обичат да казват, че не са англичани, като под думата скоузъри разбират не само евтината яхния. Специфичната „scouse“ култура традиционно е описвана като космополитна смес от „ланкаширска дружелюбност, ирландско ласкателство, уелска язвителност, както китайски, германски и скандинавски хапки, като само част от най-очевидните съставки“. Да, богатството е натрупано и чрез роботърговство, но много малко хора са намирали това за осъдително и неморално преди да стане незаконно. Трябва и винаги да се отбелязва, че търговията с роби би била невъзможна без съдействието на местните племенни вождове, които срещу отплащане са пускали ловците на роби в земите си или направо са продавали хората си на търговците.

  CONTADOR GRATUITO!
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  Е, да се надяваме, че все пак в Европа са останали някакви нормални лидери освен онези склонни да се самобичуват. Поне аз не съм чул африканци да се извиняват за пиратските набези, които са правели по европейските земи, вкл. и с отвличане на роби. Май съм пропуснал и момента в който хутсите са се извинили за избиването на тутсите. Пропуснал съм и момента когато Ердоган се извини на поробените народи в османската империя, както и за арменския геноцид. Май имаме на хоризонта само евроидиоти. Особено забележително за тях е, че в масовия случай нямат и деца, т.е. нямат и повод да мислят за бъдещето.
  —цитат от коментар 51 на rumen_s


  Ама, защо го приемаш като самобичуване!? Какво лошо има да се извиниш на другия държавен глава (индиректно на другия народ)!? Да поискаш прошка от него!? Или да признаеш грешките от миналото на държава която ти ръководиш днес за извършените преди няколко десетки години престъпления от нейна страна. Защото европейския колониализъм се разпада едва след края на ВСВ, а не преди стотици години.

  А, това, че тирани като Ердо-ганчо, не се извинява за престъпленията извършени от Османската империя в миналото говори лошо за самия него като политик. Позора е за него. Ние европейците не трябва да се сравняваме с турски тирани. Морално трябва да бъдем над тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Нещата тръгнат ли в тази плоскост, после нямат спиране.

  Самите левундери ще се изядат един друг и ще се избият кой е по-правоверен. :)

  Махаме паметници, махаме класика, махаме римски/гръцки скулптори щото са от мрамор и са бели. В унитата - махаме портретите на основателите и великите учени работили там - щото са бели. Забраняваме белите и пр. пр. :)

  Накрая замязваме на Зимбабве или Хаити. :)

 62. 62 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  В момента върви подписка в САЩ за премахването на музеите поради причината че почти цялата история там е направена от бели. :)

 63. 63 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Нещата тръгнат ли в тази плоскост, после нямат спиране.Самите левундери ще се изядат един друг и ще се избият кой е по-правоверен. :)Махаме паметници, махаме класика, махаме римски/гръцки скулптори щото са от мрамор и са бели. В унитата - махаме портретите на основателите и великите учени работили там - щото са бели. Забраняваме белите и пр. пр. :)Накрая замязваме на Зимбабве или Хаити. :)
  —цитат от коментар 61 на realguru


  Е, пропуснахте, че няма вече да има кремове за избелване (прясно от тези дни), няма да има бели маратонки, да видим гога ще дойде реда и на снега :)

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 64. 64 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#59] от "г-н Думанов":

  Не е само Ливърпул, макар да дадох пример с него. И да, Гана например тдавна е признала вината си за търговията с роби. Има мемориал за това и покзава крепостите, в които са държали плениците, както германците показват Аушвиц. Съфорумката "Памела" много правилно казва, че историята е такава, каквато е. Но пропуска, че историографията никога не е "такава, каквато е." Историята постоянно подлежи на преоценки - користни и безкористни. Та чудо голямо, че някакви паметници щели да бъдат изпоцапани или свалени и прибрани по музеи и хранилища (примерно). Светлето Шаренкова ще им ги почисти, само да кажат :)

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  Май на теб не ти се получава. Германия е смешна и двулична страна. Примери колкото щеш, хайде да не подхващаме темата. И Германия е добре защото изсмуква ресурси от цялата периферия на Европа. Ама както е тръгнало, има ли още някоя държава да последва Великобритания (Италия май е пръв кандидат), великата Германия току-виж я закъса бързо-бързо...
  —цитат от коментар 55 на rumen_s


  Това си твое лично мнение за Германия. За мен Германия е една хубава държава, демократична и правова, със силна икономика и уникален народ, който успя от руините на две световни войни, след които страната е била почти напълно съсипана да направи така, че да стане отново водещата държава Европа!

  П.П.
  Ако се върнем още по назад във времето, в края на 30-годишната война (през 17 век) страната е била тотално разграбена и разбита, но с много труд и усилия германците отново си възстановяват държавиците (тогава страната още не е била единна).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alex Ivanov":

  Тези тъпотии сам ли си ги измислил или си ги прочел някъде, в някой "специализиран" сайт?

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  А кога и комунистите ще поемат вината за своите деяния. Толкова години продължаваме да живеем разделени и те разчитат единствено на късата памет на хората.

 68. 68 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1725 Весело

  ....Многократно стана ясно в статиите тук, че египетските пирамиди са строени основно от египетски граждани на които им се е плащало за трудът. Ето чети и се ограмотявай:https://www.harvardmagazine.com/2003/07/who-built-the-pyramids-html
  —цитат от коментар 47 на Иво


  :))) Един бивш министър на образованието изпадаше в бяс, ако чуе, че пирамидите са построени от роби или извънземни. Група зевзеци в социалните мрежи тогава му предложиха да приеме варианта извънземни роби.

  CONTADOR GRATUITO!
 69. 69 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Любопитно

  До коментар [#59] от "г-н Думанов":

  Между другото, Холандия също дължи просперитета си през 18 и 19 век на търговията с роби. Холандските търговци са сред най успешните в този бизнес.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4198 Любопитно

  До коментар [#64] от "7777":

  Точно така, и аз гледах документален филм за този мемориал в Гана. Местните политици не си заравят главата в пясъка и не крият, че и местни вождове и лидер са имали участие в мръсния бизнес с роби.

  Впрочем, както Германия е водещата държава в Европа, в Западна Африка това е Гана. Може би това не е просто съвпадение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  А кога и комунистите ще поемат вината за своите деяния. Толкова години продължаваме да живеем разделени и те разчитат единствено на късата памет на хората.
  —цитат от коментар 67 на Роси


  Никога. На тях не им изнася, а на народът явно не му пука. Горянското движение поне започна ли да се преподава в училищата?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 72. 72 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Мисли на човек, който опознава света през компа и интернет. Не може да има "преработване" на историята. Може да има известно преосмисляне, ако са били скрити и впоследствие станали известни важни исторически факти, променящи отношението към лична или колективна отговорност /например случая Катин/, но от сегашна гледна точка да се върви в посока корекция на морала преди няколко века и да се обобщава под общ знаменател от Колумб, до холокоста си е направо невежество. При това най-опасното - "учено невежество"!

 73. 73 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#31] от "7777":

  И на мене ми е неприятно, че историята ни е такава. По-силни са били, завоювали са ни.
  Нищо не може да промени историческите факти.
  Каква е вината на днешните турци?
  И откъде следва, че трябва да учим османската или съветската история?

 74. 74 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Любопитно

  До коментар [#73] от "pamela":

  Никаква. Някои от тях дори имат претенции за репарации, защото са загубили земи, губейки империята. Между другото Хаити дълго изплаща такива репарации на Франция. Това също е част от иторията.
  Но тук става дума за друго: чернокожите, които са част от съвременните западни общества и имат същите права като белите си сънародници, искат тези паметници да бъдат свалени. Много бели англичани, американци и пр. ги подкрепят. Аз също искам МОЧА да бъде свален. Това няма да пормени факта на Съветския колониализъм в България, но е част от преосмислянето му, както и от отношението ни към колониалните интереси на постсъветска Русия.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 75. 75 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  . Трябва и винаги да се отбелязва, че търговията с роби би била невъзможна без съдействието на местните племенни вождове, които срещу отплащане са пускали ловците на роби в земите си или направо са продавали хората си на търговците.
  —цитат от коментар 59 на г-н Думанов

  А, ще ходят европейците из джунглите да ловят роби?! Купували са ги от местните вождове или от арабите.

 76. 76 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Темата "паметници", е извън дневния ред на България. След падането на комунизма унас , са построени десетина комунистически паметника на руски и български болшевики...

 77. 77 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  " Само да припомня, че през последните години двама френски президенти се извиниха на държавите и народите, които са колонизирали и експлоатирали (а, понякога директно и избивали) в миналото. Тази година същото направи и нидерландския крал на посещение в Индонезия, белгийския крал също, както и германските управляващи политици за геноцида, който вършат германците срещу две племена в Намибия в началото на 20-ти век. Време е британците (без значение дали кралицата или МП) да последват примера на останалите европейски политически лидери.
  —цитат от коментар 42 на Иво


  Историците на колониализма не биха се съгласили с теб, защото те не случайно очертават разилики между колониалните политики. Френската, белгийската, испано-португалската се отличават с безогледна експлоатация на ресурсите на териториите и тяхното население. Не случайно това са едни от най-бедните и социално зле устроени държави, където днес виреят не само диктатури, но и зловещи религиозни култове. Традиционно се приема, че британците и отчасти холандците и германците са тези, които благоустрояват колониите, изграждат инфраструктура, отварят редовете на висшите офицерски чинове в армиите си за представители на местното население. Самите колонисти след едно поколение възприемат много елементи на местната култура. Само да си припомним Великия Раджи - британски офицер от пакистански произход и велика звезда по крикет.
  И да не забравяме, че като става дума за извинения, те доста често са определяни и като "второ нахалство".

  CONTADOR GRATUITO!
 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#7] от "Иван K":

  Разбирам, че със сутришното кафе си правите труда да преглеждате средствата за масова информация в две трети от държавите по света...

  Е, с риск да предизвикам спазъм на мозъчна гънка аз пък се сещам за една неописуема и сртрастна обич, моято едни ироандци в продължения на десетилетия изразяваха към британската империя.
  Толкава страстно ги обичаха, че накрая британците се принудиха да платят прескъпо да спрат да ги обичат, даже притеснени от множеството цветя и целувки британците гледаха като посещават тази съседна тях територия и имперска част да са добре защитени от бронирани военни автомобили...

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Весело

  До коментар [#74] от "7777":

  О, Хаити! Интересен пример на обратна дискриминация: първо избиват белите, след това и мулатите.
  Резултатът е налице. Не са създали справедливо общество, а са една от най-бедните държави.
  В Зимбабве направиха експеримент в наши дни, изгонвайки белите. По-богати ли станаха?

 80. 80 Профил на giy14583303
  giy14583303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Насилие ли е задължителното образование?
  Насилие ли са ваксинациите?
  Престъпление ли е свободната конкуренция? (Убиваш бизнеза на конкурента)
  Англичаните стреляли с пушки, зулусите с копия - ползвали по-добри технологии за убииства и спечелили. Зулусите били по-яки и натикали бушмените в Калахари..... и така нататък, исторически примери до безкрай
  Белгийският крал бил рязал ръце за кражба! (Черни ръце) Нашите ханове, немски императори, други крале са рязали бели ръце. Днес ръце режат шейховете (не се съобразяват с десена)!
  О, времена, о, нрави!

 81. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Весело

  Комунистическите паметници не трабва да се разрушават, а само да се демонтират и преместят в специални паркове за да могат следващите поколения да се запознаят и с тази част от историята. Аз например посетих Музея на тоталитарното изкуство в София. Изпитах огромно задоволство, че това там е вече минало.

 82. 82 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Откровено казано другарката авторка следва изцяло концепцията на Мао за "Културната революция на Китай".
  Някои хорица правят болшевишката идеология жива и до днес.

  Panta rhei....
 83. 83 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Баси , германците никога не можем да ги стигнем.
  Mitlaufen - какъв красив ефемизъм - значи подкрепяш нещо, ама ей така мълчаливо и някак си срамежливо- едва ли не от добро възпитание . И хоп - другите са виновни за геноцида, а не ти.
  Та и на тая коза дядо й - хем не подкрепял мног-много, ама като му паднал случай - побързал да удари кьоравото.
  Само не ми е ясно, айде дядото не бил се още осъзнал и не върнал заграбения имот. А тази мома върнала ли е нещо на наследниците на евреите?
  Или да връщат трябва само другите?
  Гиди лицемери германско-френски.

 84. 84 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#79] от "pamela":

  Да, такава щеше да е съдбата и на Израел, ако Израел не се ползваше от подкрепата на Запада, и най-вече на милионите евреи, които избират да живеят извън Израел. И пак, логиката Ви е потресаваща. Ние също не сме станали по-богати, гонейки турците. И Вазов в "Под игото" описва един благоденстващ български град. Много хора обедняват след изгонването на турците, защото в създалия се временен вакум, новите български политици заграбват земите им. Част от българите се местят в новите предели на Турция заради по-добрата й данъчна политика. Тези нелицеприятни детайли също са част от историята. Но гледайки назад от настоящия момент, аз съм благодарна на левски, Ботев, Каравелов и всички извоювали българската независимост. То и през деветдесетте на два пъти българите изпитахме икономически кризи, непознати през комунизма. Мнозина и сега реват за комунистическото "благоденствие." Е, да си бяхме останали съветска колония ли?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Дори не дочетох този абсурд. Преди няколко година един френски философ каза самата истина: "Болезнено е да се признае, но освен някакъв вид дискриминация колониализмът донесе е сериозно облагородяване и културен напредък за африканските нации. Огромна част от инфраструктурата на континента, представляваща пулса на Африка е строена от европейци. Най-красивите сгради са строени от европейците. Деколониализацията показа невъзможността на тези народи да управляват всичко, което наследиха".
  Либералите и въпросните чернички могат да пищят колкото искат, но това си е самата истина. Въпросът днес е ще се позволи ли хаосът и анархията да се разпространят и в Европа и да отслабят континента спрямо Китай И Русия.

 87. 87 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#79] от "pamela":

  Много обичам подобни примери... Как ги измисляте само...

  Хайде и аз да дам сега едни да видим. САЩ, след като стават свободни американци негрите роби и наследниците им по богати ли са станали и по добре ли живеят. И за за не кажете че те други са причина за това имаме и прекрасният обратен чример с коренното американско население индианците, те макар и свободно и неизгонили белите молонизатори по ьобре ли живеят и как за се развили?

  Хайде стига с тези странни примери които нищо не показват освен невъзможността ви за реален анализ и непознаване на обществени процеси. Австралия е прекрасна държава, дали аблригените, мокго не са изгонили молонизаторите всъщност са по добре отколкото ако не бяха колонизирани...

  Модератора е неадекватен!
 88. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#73] от "pamela":Никаква. Някои от тях дори имат претенции за репарации, защото са загубили земи, губейки империята. Между другото Хаити дълго изплаща такива репарации на Франция. Това също е част от иторията.Но тук става дума за друго: чернокожите, които са част от съвременните западни общества и имат същите права като белите си сънародници, искат тези паметници да бъдат свалени. Много бели англичани, американци и пр. ги подкрепят. Аз също искам МОЧА да бъде свален. Това няма да пормени факта на Съветския колониализъм в България, но е част от преосмислянето му, както и от отношението ни към колониалните интереси на постсъветска Русия.
  —цитат от коментар 74 на 7777


  Уникално нахалство -не стига, че са ги приели в европейските и американското общество, позволяват им да печелят благодарение на това(някои и милиарди като Тайгър Уудс и Майкъл Джордан),хрантутят ги на социални помощи ,ами ще искат да бутат паметниците на предците им.Като не им харесва да вървят в Либерия.

 89. 89 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#84] от "7777":

  Едно от забавните неща е как хората които обясняват колко са прогресивни и развити белите, същите хора обясняват колко са кофти руснаците, удобно забравяйки че и руснаците са бели...

  Модератора е неадекватен!
 90. 90 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2661 Разстроено

  Чакаме извинение от наследницата на Османската империя Турция за кланетата на християните и затова че на нейна територия бе унищожена християнската цивилизация! Вместо това новият султан възражда тази мракобесна империя а християнският свят гледа и си трае сякаш това не го засяга! Срамно е че в НАТО където Турция е единствената муслимска държава Франция не е намерира подкрепа и в знак на протест е напуснала операцията на НАТО около бреговете на Либия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 91 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#84] от "7777":

  Тази неприятна истина е общоизвестна: наистина много богати българи губят от загубата на огромните пазари на Османската империя. Трябва да се има предвид, че България е била една от сравнително богатите части от империята, българските занаятчии са снабдявали със стоки цялата империя. Но индустриализацията на Запад не им се е отразила добре, защото по-евтините и по-качествени фабрично изработени стоки постепенно са започвали да ги изместват от пазарите.
  Обаче за 3-4 десетилетия след Освобождението, въпреки войните, държавата лека полека придобива европейски облик и малко по малко индустриализацията навлиза и в България.
  Сравнението с Хаити и Зимбабве е неуместно, защото България се преориентира към Европа, а не запада като горните две държави.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":

  Уникална тъпотия. Американските негри са американци, откакто насилствено ги водят да обработват плантации. ПОвечето днешни чернокожи американци са расово смесени.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 94. 94 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#84] от "7777":Едно от забавните неща е как хората които обясняват колко са прогресивни и развити белите, същите хора обясняват колко са кофти руснаците, удобно забравяйки че и руснаците са бели...
  —цитат от коментар 89 на Ivan_


  Другата тъпня е, че не разбират какво точно означава да си "бял" в Западна Европа, и че до след втората световна война българите, гърците, ирланндите и поляците в САЩ и другаде не ги смятат за бели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#91] от "pamela":

  Сравнението беше между Израел и Хаити и Зимбабве.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#74] от "7777":Негрода никога няма да бъде равен на БЕЛИЯТ ЧОВЕК ! Така е отредил Господ Бог и така ще бъде . За шест хиляди години черна Африка не успя да създаде такива базови неща като : колелото , пътища , тъкани дрехи , календар , къщи от камък и т.н . Единственото им постижение е , че понякога успяват да надхитрят маймуната и да и вземат банана . Цивилизацията е достижение единствено на белите хора християни и то хетеросексуални такива . Така оплювания напаследък крал Леополд Втори е велик държавник-съвремена Белгия е до голяма степен негово дело - за 44-ри годишното си управление никога не е стъпвал в Конго . Какво целите всъщност с това белите да се извиняваме за неща случили се преди 200 години ? Вие лично извинихте ли се на черните си съграждани в Сиатъл ? Или може би се присъединихте към соц републиката , която черните бандюги от БЛМ си спретнаха в центъра и кметицата и губернатора ходят да им въртят свирки . И негрите са съдали САЩ нали . Боже ,боже остава и съпруг негър да имате и сте готова за Новия Световен Ред . Който контролира миналото контролира бъдещето , който контролира настоящето контролира миналото . Оруел и идея си е нямал калко по-изчанчен свят ще се роди .

 97. 97 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#56] от "deaf":
  ",Британия е можело да бъде завладяна от Хитлер,и тогава можем да си представим какво щеше да им се случи на негрите..."

  Щеше да се случи това , което се е случило с негрите в Париж , когато е бил завладян от Хитлер. В 2.20 минута на клипа се вижда как негри свободно се разхождат по улиците на Париж под немка окупация.

  https://www.youtube.com/watch?v=qHxkmSiKu4I

 98. 98 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иво": И народа на който се извиняваш да се домъкне целия в Родината и да я направи същата кочина , като неговата . Голямо постижение .

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK