Борисов като котката на Шрьодингер

Бойко Борисов в момента е в политическо-наказателна суперпозиция, макар че в неговия случай не става дума за котка, а по-скоро за лисица. И то лисица, която обича да се прави на умряла.

© Стопкадър от btv.bg

Бойко Борисов в момента е в политическо-наказателна суперпозиция, макар че в неговия случай не става дума за котка, а по-скоро за лисица. И то лисица, която обича да се прави на умряла.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


В квантовата физика има един парадокс, известен като "котката на Шрьодингер". В под-атомния свят феномените съществуват в странно състояние - т.нар. суперпозиция, в която те могат да бъдат както частици, така и вълни. Тази суперпозиция трае, докато феномените не бъдат разкрити от наблюдател - тогава те магически се дефинират или като частица, или като вълна. Докато не са наблюдавани обаче, са в някакъв смисъл и двете едновременно.


През 1935 година Шрьодингер използвал примера с котка в кутия, за да илюстрира парадоксалността на суперпозицията: по квантовите закони докато кутията не бъде отворена от наблюдатели, котката е едновременно и жива, и умряла.
Бойко Борисов в момента е в политическо-наказателна суперпозиция, макар че в неговия случай не става дума за котка, а по-скоро за лисица. И то лисица, която обича да се прави на умряла, което затруднява още повече уточняването на реалното ѝ състояние.


Кутията на Борисов


Строго погледнато, феноменът Борисов сега е едновременно в две свои инкарнации. Едната е вълнова: той се носи на все още незатихналата "вълна на народната симпатия". Според множество изследвания, Борисов остава лидерът на най-голямата политическа партия. Благосклонни анализатори мерят съсредоточено неговата преднина пред останалите и пророкуват, че тя няма да бъде стопена в месеците до изборите. Харалан Александров пък направо каза, че със спящата си снимка Борисов разпалил майчинското чувство у жените. Като цяло привържениците на ГЕРБ се оплакват, че тъй като опонентите им не могат да бият "вълната" Борисов на избори, искат да го сведат до частица - и то частица с корумпиран заряд.


Но теорията за Борисов като високоенергийна корумпирана частица също има привърженици и набъбваща непряка емпирична подкрепа: записи, смс-и, обвинения, че управлението е дало на Васил Божков данъчни привилегии, срещу които той се е отчитал по един или друг начин на премиера и финансовия министър. Срещу тази емпирия премиерът досега е противопоставил основно клетви и кръстене в ефир. А финансовият министър още по-малко.


Въпросът е обаче, че кутията на Борисов все още не е отворена научно и професионално и затова, обективно погледнато, той си битува в суперпозиция: може да е и популярна вълна, и корумпиран елемент. Главният прокурор Гешев е натоварил неизвестен свой подчинен с експеримента по отварянето на кутията, но този експеримент - за разлика от разследването на Бобокови например, се провежда на тъмно и от него в публичното пространство не излиза ни смс, ни дявол. Някои виждат в тези действия на прокуратурата преднамереност. Да им се чуди човек как са стигнали до подобен извод (това е ирония).


Съмненията, че прокуратурата ще отвори както трябва кутията на Борисов, се засилват и от факта, че нейните детектори са настроени да хващат корумпирани частици само сред опозицията и неудобните. Нещо повече: когато става дума за хора извън сърцевината на властта, прокуратурата открива корумпирани частици и там, където ги няма. В едно дело наскоро съдът установи, че обвиняемите са били обвинени в два вида деяния: а) такива, които не са престъпления; б) престъпления, които не са се случили. С такава апаратура обвинението може да изкара от кутията на Борисов само умряла лисица. Или поне такава, която се прави на умряла.


Голямата загадка


Но проблемът не е толкова какво ще се случи в края на експеримента, нито пък в съмненията в компетентността и най-вече добросъвестността на родната съдебна власт. Истинската загадка е, че Борисов не бърза да сложи край на суперпозицията. Всеки нормален премиер в неговата ситуация би искал моментално да се разсеят и най-беглите съмнения и той да излезе от кутията като една жива, щастлива и уважавана котка. Би изисквал бързи и категорични действия, би искал наистина независимо разследване, би включил дори и хора, посочени от опозицията. И сам би се опитал да опровергае с аргументи всички обвинения. Така поне би действал някой, който е сигурен в своята невинност.


Стратегията на нашия премиер обаче е доста по-различна. Той изглежда не би имал нищо против, ако суперпозицията му продължи до изборите, а защо не и след това. ГЕРБ също нямат нищо против такъв вариант: вицепремиерът Дончев призна, че някои от изнесените факти за премиера изглеждат и звучат правдоподобно, но и той не настоя за бързо и категорично отваряне на кутията.


И накрая: от гледна точка на демократичната теория и практика на т.нар. развити демокрации, премиерите просто не бива да бъдат в суперпозиция. Ако са корумпирани и има сериозни съмнения за това - те подават оставка. Ако не са - тогава спокойно могат да си мерят популярността с опозицията и да се състезават с нея. Но фактът, че си малко по-популярен от опозицията, не означава, че може и да си с толкова по-корумпиран от нея.


Стигне ли се до такива бакалски сметки, демокрацията е под реална заплаха, защото управляващите ще се окопават във властта по всякакъв начин. Така те ще се опитват да отлагат момента на истинското, научно издържано и професионално отваряне на кутията. И ще говорят, че суперпозицията е нормалното състояние на политиката и че всички (президентът включително) са в суперпозиция. Тоест суперпозицията е единственото възможно състояние на нещата.


Да, не е научно доказано, че нашите управляващи съзнателно се стремят да отлагат изясняването на картината. Но някак изглежда, че правят точно това.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Имаме такъв съфорумник🐱🐈

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  Европа и САЩ го дистанцираха вече а Кремъл не е достатъчен за задържането във властта.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2124 Весело

  Странно тълкуване на Шродингер, но добре опитал се е да разбере квантовата механика затова адмирации

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Разстроено

  С констатациите сме добре!
  С опитите за оригиналничене също!
  С мИтафорите сме много добре!
  С идеите :"Какво правим" - пак сме в ляво от нулата...

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#3] от "1001":

  Има го и в ТСУ. Който е учил-знае.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Ясно, че тоя бъкел не разбира от физика, ама поне се кефи на позицията на ББ

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Всяко нещо с времето си. Ще се учудиш от развоя на събитията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Достоверно охарактеризиране на субекта БОС.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Както се казва :"Ха дано ама надали"!!!
  30 години се учудвам и като гледам всички сме учудени и пре-таковани... с изключение на онези, които измислиха схемата и продължават с радост да ни пре-таковат!!!

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Когато елементите не се наблюдават, те се държат като вълни и тяхното разпределение е според законите на вероятността.
  Когато се наблюдават, те се държат като частици и е ясно коя частица какво прави.
  Това с котката е друг експеримент.

  С други думи, ако Борисов се наблюдава от безпристрастен наблюдател, без женски въздишки и прехласвания, той ще се окаже, че е просто една тежка частица, с период на полуразпад един мандат.
  Изкарал е два или три мандата и очевидно доста е олекнал политически.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Субекта ББ успява гърчейски се безгръбначно да оцелее във властта вече над 10 години. Вярно, все още няма изкаран цял мандат, може и да не изкара и тоя път, но който го е подценил е настъпвал мотиката. Борисов няма скрупули да прецака всеки до него, под него, или около него, само и само да се задържи на повърхността. Такива сървайвъри в политиката са голяма рядкост. Успява да дава на всекиго по нещо, като си заделя и за неговото чекмедже. Лошото за него е, че и той е заменям инструмент и когато напълно се амортизира, а това не е далече във времето, ще бъде похарчен по същия начин, по който той похарчваше хората около себе си. Нищо лично, просто бизнес.
  Колкото до Смилов - неговите "анализи" никога нищо ново не дават към картинката, освен описание на действителността.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Шрьодингер, квантова физика, суперпозиция... тук на такива изискани шаради не играем.
  По-скоро играта е на "бъз" във вариант Коньовица и ББ се е заложил.

  За по-младите - по-цензурен вариант на играта.
  https://www.bgjargon.com/word/meaning/бъз
  "бъз: Един си закрива очите с едната ръка да не вижда, другата ръка поставя под мишницата си за да поема удари. Някой от другите удря и всички, едновременно викат "Бъззз". Ако познае кой го е ударил – другият (допуснал да бъде разпознат) ще се залага. Ако не, отново се залага същия момък. Играта е със силен емоционален заряд- дава възможност да удряш някого, когото иначе не би посмял!
  Ади да играйм на бъз ба! – хайде да играем на Бъз."

 13. 13 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Тоя Харалан колко е гнусен, абсолютна проститутка....

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alex Ivanov":

  Аз съм фен на Харизанката Тръборезовия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално  Даниел Смилов

  Специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

  Баце ще го бъде още дълго след като такива мастити анализатори му посвещава такива "софистикирани " анализи !
  "Котката на Шрьодингер е персонаж от изглеждащ парадоксално мисловен експеримент, предложен от Е. Шрьодингер, когато искал да покаже непълнотата на квантовата механика при прехода от субатомни към макроскопични системи "....
  А ИНАЧЕ ПО - ПРОСТИЧКО : "Смилов си анализира - котката си мяука !" Да видим "КОЙ - КОГО "?????

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  “Харалан Александров пък направо каза, че със спящата си снимка Борисов разпалил майчинското чувство у жените”...
  Снимката не съм я виждал, но Харалан е казал голяма глупост, ама много голяма...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Свинята верно разпалва майчинството в жените. Брава Харалане!

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Със спящата си снимка Бойко може да събуди у мен майчинско чувство само ако бях глиганозавърка.

 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Смилов, вземи се образовай малко по физика. Котката на Шрьодингер си я обяснил като някакъв тюрлю-гювеч. Каква вълна, каква частица, какви 5 лева... Изобщо не е това. Но пък изглеждаш много интелигентен пред лумпениата. Лошото е, че падаш до нивото му.

 20. 20 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Господин Смилов е най-добрият физик между сравнителните конституционалисти и най-добрият сравнителен конституционалист между физиците.

  През останалото време играе втора кака на Бошката, или на който доде.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Весело

  Баце си е най - добре в това състояние. Когато всичко е добре, него го има навсякъде. Тежка и голяма частица. Когато стане зле е, като вълната - изчезва мигновено някъде другаде.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  Смилов, не кутия, а чекмедже!

  И не котка, а морж. С пищоф ...

  К'ъф Шрьодингер, к'ва нАука!
  Картинката е приказна!

  Как Ламята спи в пещерата до съкровището си ...

 23. 23 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 378 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти не разбра ли , че Тръмп е зад Боко, Херо меси баница за Шиши , а Джесика и Бар са зад Гешеф
  А всички останали евро-лидери Толупа ги е кецал с 200 у дупарата и кат го видят с пищака и пачките на шкафа направо се подмокрят

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Субекта ББ успява гърчейски се безгръбначно да оцелее във властта вече над 10 години. Вярно, все още няма изкаран цял мандат, може и да не изкара и тоя път, но който го е подценил е настъпвал мотиката. Борисов няма скрупули да прецака всеки до него, под него, или около него, само и само да се задържи на повърхността...
  —цитат от коментар 11 на Darcas


  И аз го твърдя от години това за Баце.
  Всичката му "фатка" е "ден да мине-друг да дойде", суче, влАчи, дрънка на принципа "к'вот Му дойде на езика" и всякакви Пунта-Мари за пушилка и да литка мат'ряла, крие се, репчи се, врЪти се като пумпал и без грам свян, камо ли достойнство ...
  Защото знае, че всеки ден във властта му е подарен.

 25. 25 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ако нямаш на кой да се обадиш и кой да те препоръча, умираш прав.

  BG e мини империя на злото.
 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 884 Весело

  "Харалан Александров пък направо каза, че със спящата си снимка Борисов разпалил майчинското чувство у жените"

  Боже, това как съм го изпуснал. Харалан е по-добър от шкембе с лют пипер и мераклийска ичкия, истински балсам-кючек за душата, единствено шес без десет го бие у жанра. Ама с малко

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Кутията е отворена. Лисицата е жива.
  Пропагандата ни я представя като полумъртва.
  Борбата на държателите на Пропагандата са наясно, че умре ли лисицата, умира и феодализма, губи се плячката.
  Лисицата ще е жива докато не се бетонира с многогодишни договори за владеене на ключови територии и потребления.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#6] от "Gretel":

  Е, пропуснал е в описанието на демонстрацията, че включването на Гайгеровия брояч от радиоактивния изотоп в кутията води до отваряне на ампулата с отровен газ, която убива котката и тя в един времеви момент е полужива или полумъртва, но се разбира слд отваряне на кутията. :-)
  Нали помните описанието на рака като червена риба от енциклопедистите?

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  "нашите управляващи съзнателно се стремят да отлагат изясняването на картината."
  Защото знаят, какво има на картинката и даже ,отвъд нея. Ама то и публиката започна да подозира, а това е много лошо за света на феномените.

 30. 30 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Когато Айнщайн решил да се бъзика с квантовите физици,формулирал парадокса плъхът на Айнщайн.Използвайки техните методи, доказва, че ако един плъх гледа достатъчно дълго космоса може да го промени, а защо не и да го унищожи.

  Ние тука сме възприели теорията му буквално, и вместо да наритаме мафиотското образувание, само го гледаме и чакаме да се промени.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 726 Неутрално

  16.7. Протест за истинка промяна

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 33. 33 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Весело

  Каква котка ? Хипопотам умен като елементарна частица

 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Срам за България, срам за всички нас!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2277 Весело

  " Котката на Шрьодингер " и направо нещастница с нейните два живота , докато нашата е със седем.......което , ни прави самите нас феномени !

 36. 36 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#31] от "Schopenberg":

  "Шрьодингер е замислил експеримента не защото е вярвал, че може да съществува живо-мъртва котка; напротив, смятал е квантовата механика за непълна и не докрай описваща реалността в дадения случай"

  Вярата в илюзията за точната наука описваща 'реалността' като следствие от изчислима изходна база е стимулирала (вкарвайки в забавна заблуда) безчет забележителни умове, изглежда това е начинът на Мада Нейча да ни кара да сме любознателни щото иначе сички щехме да застинеме на ниво да 'апни, пийни, тия три работи', един вид ефектен дефект, ненормално яка майтапеса :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Специално за Смилов едно просто и добро обяснение на експеримента с "Котката на Шрьодингер", с главната поука, че нещата само от или с гледане не се променят.

  https://wtamu.edu/ ~cbaird/sq/2013/07/30/what-did-schrodingers-cat-experiment-prove/#:~:text=In Schrodinger's imaginary experiment, you,released that kills the cat.&text=The cat ends up both dead and alive at the same time.

 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":

  “ включването на Гайгеровия брояч от радиоактивния изотоп”
  ——
  Никога не съм могла да съчетая безумието на тоя “експериментален” setup с уравнението му или с книжката му за структурата на време-пространството. Явно всеки мозък си има боклуджийско кошче. А това, че точно боклукът фаща дикиш във въображението на матряла, требе да е мем некъф... което пък може да е обяснение за феномена ББ, Тръмп и прочие

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  Така съм зашеметен от познанията за парадоксите в квантовата физика на дрОгаря Смилов (Специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че не смея да го коментирам, камо ли да му противореча! Сигурен съм, обаче, че ако диктаторът Бокаса прочете какво е написал този новоизлюпил се квантов физик за него, направо ще фърли всичко, ще сдаде властта на лилявите иконоборци и ще се замонаши в Чекотинския манастир, където наскоро направи дарение! Така де, поне си е постлал, нали?

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#38] от "Gretel":

  Е, като за 1930-те е хващало дикиш. Днес човек може да отиде в затвора ако се опита да направи такава "демонстрация", при това доста детерминистична с вариантите "или/или", а не "едновременно". Иначе няма какво да се сърдим на хората, "умрялата котка" е прост и въздействащ образ, кой ще ти гледа квантовата теория и промените в суперпозицията на състоянието от взаимодействие на други частици, елементи и т.н.?
  Поне на мен теорията спира дотук :-)

 41. 41 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 520 Любопитно

  Доколкото разбрах, състоянието на котката зависи от наблюдателя. Ама от #КОЙ по-точно?

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 42. 42 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дебелият тулуп от банкя как ще се побере в кутия? ^^

 43. 43 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  "умрялата котка" е прост и въздействащ образ”
  ——
  Е, не “умряла”, а “ни-жива, ни-мъртва”... а знаем колко са популярни филмите за зомбита сред добитъка.

  Мене думата ми, обаче, беше за това, ква изчанчена мешавица му е било в главата на Шрьодингер, за да пръкне толкова засукана илюстрация на такава една простичка ситуация.
  Един мой бивш колега обичаше да цитира Гьоте ... Grau, teurer Freund, ist alle Theorie und grün des Lebens goldner Baum. Та ако продължим с гьотевата тема за дръвцето, ето Ви една алтернативна експериментална постановка:

  Моряк се завръща неочаквано по-рано от плаване и вместо да остане на хотел за няколко дни до заплануваната за акостиране дата, както практикуват всички печени моряци, той се прибира посред нощ в къщи. Застава пред вратата на спалнята и чува, че оттам идват звуци на секс. Да отвори или не (т.е. да направи ли “измерението” в кв. Механични термини, или не ... на благоверността на половинката, де) . А тя, половинката, също се състои от половинки при затворена врата: половин светица и половин курва. Отвори ли се вратата , вероятностното разпределение колабира към едно от двете детерминистични състояния.

  Те това е гретелената интерпретация ... по звуково подобие на копенхагенската такава. Сега разбирате защо не направих опит да остана в академията след завършването

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 44. 44 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Тоест суперпозицията е единственото възможно състояние на нещата."

  Да, бе.
  Смилов ша праи супернаноквантова опозиция воглаве с Черепа, Мустака, Копейкин, Общата и още не знам кой си...

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#43] от "Gretel":

  Отдавна сме се разбрали по въпроса. При нас е като историята с дядо Миню, който продавал семки и страгали в Габрово. Веднъж при него идва познат и му иска пари назаем. Дядо Миню посочва банката отсреща и му казва:
  "Слушай сега, ние с банката сме се разбрали, те да не продават семки и страгали и аз да не давам заем." :-)

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#41] от "Чубрица":

  В никакъв случай не зависи от наблюдателя, а от взаимодействието с други елементи, освен ако "наблюдателят" не е и "експериментиращият" който е сложил котката в затворената кутия.
  Ако радиоактивният елемент не детериорира, то Гайгеровият брояч няма да се задейства, няма да задейства взривното устройство и при отваряне на кутията котката ще е видяна жива от наблюдателя. Ако ли пък разпадът започне, Гайгерът реагира, и барутът избухне в кутията, при отваряне котката ще е видяна мъртва от наблюдателя. Поредица от зависимости.

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#46] от "daskal1":
  Едно духовито и илюстрирано обяснение на парадокса:

  https://bit.ly/2YWwlh4

 48. 48 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Смилов, няма суперпозиция между вълна и частица. Има корпускулярно-вълнов дуализъм. Суперпозицията е от състоянията | жива> и |умряла>. Това е следствие от свойствата на решенията на уравнението. А именно, ако | жива> и |умряла> са решения, то всяка тяхна линейна суперпозиция също е.

  BohrMottelson
 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Шрьодингер е написал и доста философски неща,но остава известен за жалост (или за радост) с котката си и знаменитото уравнение за колапса на вълновата функция.Известно е също че друг голям физик Волфган Паули е водил оживена кореспонденция с Карл Густав Юнг относно философията на живота,онази епоха ражда едни от най големите учени и най големите човекоядци в историята на цивилизацията ни.

  klimentm
 50. 50 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Башка, че квантовата механика е псевдонаука, което е тема на друг разговор, гледам го представения ни текст и се чудя дали изобщо си струва да се пише по темата. Толкова ли за някои е въпрос на гордост, да се изправят пред публика и срамотно да си демонстрират грубото невежество, убедени, че всъщност демонстрират многоученост и някакъв нечуван наукообразен начин на дълбокомислена критика, с която, аха, и ще шашнат тълпата, която одма ше ги признае за титани? Всъщност, един нали наскоро каза, че е по-добре да си прост; и като ѝ лепнеш и една квантова механика на простотията, си одма готов за продан. Такива претенциозни награмотници като представеният ни автор ще свàлят Борисов? Боже опази. Борисов трябва да го вземе на заплата хилавия критик, защото с такъв несвестен критик, който хал-хабер няма от онова, което бърбори, но го реди ли, реди, с убеденост, понеже чул там, че имало квантова механика, дето била големата работа, та дай да подхванем Борисов по научному, бадбойко ше има да векува до второ пришествие. Срам. Срам и позор за България са такива измислени интелектуалци. Борисов и подобен му критик са като гърнето, което си намерило похлупак. Някой ще каже, ми, дай, обясни му на човека. Не, няма нужда от обяснения такъв. Той всичко знае. Най-добре, обаче, за да не продължава да вреди, да вземе да си направи скромно стопанство и да започне да сади арпаджик. Малко по-полезен ще е за държавата, вместо да подпира Борисов като уж го критикува, гъделичкайки го с квантова механика. Най-много бадбойко да умре от смях, както се е излегнал напреко на леглото до шкафчето с еврото, докато размишлява наум дали кърджалийките всичките са като Цвета Караянчева, ай да не казвам какви, че не е прилично. Каква квантова механика, какви котки, еле па Шрьодингер?

 51. 51 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Странно тълкуване на Шродингер, но добре опитал се е да разбере квантовата механика затова адмирации
  —цитат от коментар 3 на 1001


  Нищо ни и разбрал или тълкувал! Просто поредната халтура!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Браво на всички! Затова влизам тук, болшинството са грамотни, образовани хора. Не съм допускал, че толкова много хора са внимавали в часовете по квантова физика.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 53. 53 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  У дома подобни тарикатлъци минават, но Боко вече го забелязаха и в чужбина...

 54. 54 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Хаха, много готин паралел. Да видим кога ще се отвори тая кутия

 55. 55 Профил на qwx19354540
  qwx19354540
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Смилов,кутията на Борисов може и да не е отворена,ама кутиите на твоите любимци Р.Кънев и генералчето Атанасов вече ги видяхме...Празни.
  И да питам умнокрасивците от жълтите павета-скоро ще си перете ли пак чергите във фонтана пред НДК ???

 56. 56 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 8 Неутрално

  съ таъ грандоманска политичекъ литературъ колективното бг съзнание съвсем се овъртогвъ (колкото до харалънъ:той и тъкивъ къто нрго ликъ приликъ уни приподъватели нъвремето крепяхъ другаря ни живков, ъ сига другаря ви бойку:простотиятъ въ зъштитъ на бб нъ хараланъ е направо шизофреннъ :той е срам зъ бг уни-то:ей зътова сме сееелене и ништо обшто немъми тукъ съ комшиити (хървати,словени,дъ не говориМЕ зъ западния свят:въпросът е следният:да виждаш пред себе си образ като бб (популярен като "баце",което отговаря прекрасну нъ бг високиъ колективен кръчмарски интилектъ ):малокултурен,невъзпитън,прост до откат и дъ си му подлогъ означава само едно:бг и сеееленете съ се нъвътрили въ социалнъ шизофриниъ :(всяко плюене по физиономиятъ нъ цървулъ тодъра живков е противокондиционално:кааазах кумунетъ и антикумунетъ)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK