Правителството също получава грантове от Норвегия и САЩ

Септември 2012 г. – Норвежкият финансов механизъм се открива официално в Министерския съвет в присъствието на държавния секретар Грю Ларшен на Кралство Норвегия, министър Томислав Дончев и Верена Тейлър, директор програми в Съвета на Европа.

© Георги Кожухаров

Септември 2012 г. – Норвежкият финансов механизъм се открива официално в Министерския съвет в присъствието на държавния секретар Грю Ларшен на Кралство Норвегия, министър Томислав Дончев и Верена Тейлър, директор програми в Съвета на Европа.Адвокат Здравка Калайджиева от неправителствената организация "Български адвокати за правата на човека" коментира по БНР направените от Обединените патриоти предложения за промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Идеята на предлаганите поправки е да задължи хората от неправителствените организации (НПО) да подават декларации като висшите държавни служители и така да ги подчини на антикорупционната комисия. Ръководителите на комисията и на прокуратурата, както и министърът на правосъдието и депутати от управляващата коалиция редовно заклеймяват гражданските организации с реторика от времето на авторитарното управление на комунистическата партия - че са чужди агенти и прокарват чужди интереси. Същият процес тече в Русия, Унгария и Полша, Путин дори прокара закон срещу гражданските организации, които се финансират от чужбина.


В момента законът задължава неправителствените организации, работещи в обществена полза, да предават отчети в Министерството на правосъдието, които съдържат информация и кой ги финансира. Имат задължения и към данъчните служби. Така че прозрачност от гледна точка на това какви средства получават тези организации и как те се разходват в момента има. Новото е предложението за подлагане на хората от НПО на същия контрол, какъвто имат хората във властта във връзка с дейността на КПКОНПИ. И другото ново е забраната за финансиране от т.нар. чужди източници.


Това е тенденция не само у нас и не само от вчера - управляващите и контролираните от тях медии представят гражданските неправителствени организации като врагове уж на народа, а всъщност на властта.
Разпределението на средства между тези организации е въпрос, който вълнува управляващите в момента.


Няма прозрачност по какви критерии се разпределят и как се формират те. Създадоха се и организации, които уж са неправителствени, а имат основна задача да ползват онези средства, които държавата предлага като подпомагане на гражданското общество.


Тук става дума по-скоро за критиката, която неправителствените организации проявяват спрямо властимащите и техните политики. И това нерядко се представя като противодържавна дейност. На тези именно организации правителствата се опитват да стеснят жизненото пространство и да създадат всякакви затруднения.


Думата "грантаджия" доби определено негативна конотация. Ако внимателно се проследят финансовите доклади на големите финансиращи организации като Норвежкия финансов механизъм или "Отворено общество", не е трудно да се забележи, че те финансират както правителства, така и НПО. Едва ли някой е забравил, че в България се финансираше библиотечно дело, училища, различни публично важни дейности, които подпомагаха развитието на българското общество в един критичен момент. Ако има някаква дейност, която да е била изпълнявана от българските правителства досега в интерес на правата на човека като обучение, издаване на материали, преводи и т. н., то е било изцяло с грантове на чужди, т. нар. външни организации.


Българските правителства не отделят средства за такава дейност, макар това да е тяхно задължение


по силата на, да кажем, членството в Съвета на Европа.


Участието на НПО в Съвета за развитие на гражданското общество въобще няма този финансов ефект, от който се опасяват мнозина. Тук става дума за една тенденция, която се изразява както в пропагандата, че НПО са противодържавни и антибългарски, че тяхното външно финансиране прокарва в страната чужди интереси, че те ставали агенти на чужди интереси. Това са тенденции, които се забелязват и в Русия, и в Унгария, и в Полша. Венецианската комисия се произнесе по два от тези случая. Пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург има повече от 20 жалби срещу приетия в Русия Закон за чуждите агенти, така наречени.


Внасянето на този законопроект точно в този момент звучи като изявлението: "Европейци сме, господин Иречек, европейци сме, но не дотам". Тенденцията е - тук е България и ние ще си правим, каквото знаем... Знаете, че подобен закон беше внесен по-рано във връзка със Съюза на съдиите. Тогава всички посланици на ЕС и не само те, както и посланикът на САЩ, реагираха и законопроектът беше оттеглен. Не е ясно с какви нови аргументи се внася подобен законопроект с по-разширен обхват.


Ангажиментът за ефективно упражняване на правото на сдружаване, каквото е създаването на НПО, независимо от това дали проповядват удобни за властта или критични към властта мнения, е задължение. И това е установено в редица международни актове, както и в решенията на международни органи по правата на човека, Европейският съюз също има изразени мнения по този въпрос.


В момента се предлагат текстове, сходни на тези в Етиопия, Венецуела, Бангладеш, които са били разглеждани в Комитета по правата на човека към ООН и са били силно критикувани.


Какво значи чужди интереси и чужди агенти? Ако искам да учредя дружество за българо-монголска дружба и монголското правителство желае да го финансира, този чужд финансиращ източник какви чужди интереси ще внесе в България? Ние ще можем ли да получаваме грантове от САЩ или от Норвегия, каквито в момента българската държава получава, получават и българските НПО? Не е ясно кой ще преценява добри ли са или са лоши тези чужди интереси, дето ще се внесат с парите.


Това са абсурдни неща. Най-малкото трябва да има някакъв съдебен контрол, който да преценява това адекватно ли е или не. Защото самата идея за чужди интереси напомня много мракобесни времена. Чужди интереси в рамките на сегашния свят, в който интернет дава достъп до всякаква информация и хората от различни страни се обединяват за едни и същи цели, означава някаква преценка. От кого? От представителите на "Обединени патриоти" в парламента ли?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Ако бългаарското правителство и/или българските политици бяха изчистили българската къщичка до светване и всички се натискаха да влязат в нея и да облажат бих разбрал логиката зад закон забраняващ чуждите дейности.

  В сегашната ситуация е повече от очевидно, че реална нужда от такъв закон в държавата няма просто защото им прекалено много върешни проблеми за да се кахърим за външните - и то външни, които ще ВНАСЯТ средства, а няма да ги изнасят.

  Верни ли са твърденията на един, двама, трима - много станаха! - мастити бизнесмени, че има масирани атаки от правителствени служби срещу тях и бизнесите им?
  Вярно ли е, че прокуратурата е иззела целия бизнес с онзи асаньорния?
  Вярно ли е, че премиерът на България си позволява да говори като селски каруцар и ползва вулгарни изрази по адрес на парламентарната шефка?
  Вярно ли е, че главния прокурор изказва възхищение от актьорските похвати на премиера да се прави на улав пред световни лидери вместо да му докладва за развоя на икономическите престъпления разкрити от прокуратурата и носещи средства в бюджета?
  (за пропуснатите знаем - за тях всички научиха от вестниците!)
  Какви НПО-та , какъв закон от главен прокурор какви 5 лева?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Неутрално

  Здравке, не се правете на "глухи", едно е държава да получава помощ от друга държава, друго е съдии да получават грантове от някакви фондации.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 3. 3 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Адвокат Калайджиева да не се прави на наивна, твърдейки че едва ли не в съвременния свят всички имат еднакви интереси.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  “ пропагандата, че НПО са противодържавни и антибългарски, ”
  ——
  Не знам, булка ... дали сте чак пък “противодържавни и антибългарски”, но пък знам, че “Който плаща, той поръчва музиката”. Пък и друго: вие сте НПО-та, но на територията дори и ПО-тата са май “противодържавни и антибългарски” , тъй че кво остава пък за вас...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Здравке, не се правете на "глухи", едно е държава да получава помощ от друга държава, друго е съдии да получават грантове от някакви фондации.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Каква е разликата ?

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 2:"hamiltonf"...Здравке, не се правете на "глухи", едно е държава да получава помощ от друга държава, друго е съдии да получават грантове от някакви фондации...."

  Я уточни КОЙ СЪДИЯ по своята ЛИЧНА СМЕТКА е получавал грант?
  Защото ние видяхме пачки по 50 000 евро всяка в личното чекмедже на премиера, без да знаем от кой грант са?

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":

  Разликата е като държавата да купи Ф16 и всеки с незапорирани 200млн да си купи същия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Пък и друго: вие сте НПО-та, но на територията дори и ПО-тата са май “противодържавни и антибългарски” , тъй че кво остава пък за вас...
  —цитат от коментар 4 на Gretel  Логиката не ви е силната страна, нали ?

 9. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Норвегия внася пари в България 98 милиона евро защото не е в ЕС , но ползва правата му все едно, че е. Швейцария прави същото.

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Трябва да слушаме, че иначе като нищо може да ни спретнат една "демократизация", както направиха Американските НПО-та в Хонг Конг.

 11. Абе той Путин е измислил новата диктатура, нашите само гледат и преписват. Смачкването на медии и НПОта е основна част от имплементацията.

 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":Разликата е като държавата да купи Ф16 и всеки с незапорирани 200млн да си купи същия
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Никой не може да ви спре да си купите F16, само за въоръжението има някой ограничения от закона.

 13. 13 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Ето едно кратко документално видео на журналиста Дан Коен за "благотворната" дейност на Американските НПО-та.

  https://www.youtube.com/watch?v=FoyjvmziZVc

 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nick F":Разликата е като държавата да купи Ф16 и всеки с незапорирани 200млн да си купи същия
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Момент, бъркате темата!

  Когато българската държава купи американски изтребители това е помощ ОТ България ЗА американска фирма, а не обратното.
  Тези са разрешени и не са в обхвата на активно критикуваните дейности.
  Друг пример са донациите на фурми ЗА българските нужди.
  Те са валидни понеже са придружени от министър.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1558 Весело

  "...управляващите и контролираните от тях медии представят гражданските неправителствени организации като врагове уж на народа..."

  Типично комунистическа формулировка. Никой не натрапва на "народа" НПО като врагове. Хората отдавна сами са си съставили мнение за НПО и то е не като за врагове, а като за безполезни инфантилни грантаджийски апендикси на обществото.
  Като правило с изразена антибългарска жилка в манталитета.
  Която, въпреки всичките си усилия не успяват да прикрият.
  За което и получават нежното отношение от страна на "народа", което ги кара да мислят, че той ги възприема като врагове.
  Лъжат се, той просто не смята, че трябва да се занимава с тях.

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално
 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nick F":

  “ Логиката не ви е силната страна, нали ?”
  ——
  Как ма изловихте само! Я Вие да издемонстрирате логичното си юначество... дотука — само плюнчене. Ади, давайте! ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До 3:"vladivlad"...Адвокат Калайджиева да не се прави на наивна, твърдейки че едва ли не в съвременния свят всички имат еднакви интереси. ..."

  Факт е, че интересите на Борисов, Доган и компания се разминават тотално с тези на данъкоплатците.
  Техните интереси са да присвоят еврофондовете, нашите са да бъдат разпределени възможно най-справедливо за доброто на обществото. Примери много.

 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  "Хората отдавна сами са си съставили мнение за НПО и то е не като за врагове, а като за безполезни инфантилни грантаджийски апендикси на обществото.
  —цитат от коментар 15 на Дон Кихот


  Извинете, а как стигнахте до това прозрение?
  С всички хора ли говорихте или с представителна извадка?
  Ще предложа и поглед от различен ъгъл: ПРАС медиите не ползват американски грантове.
  Икономедия ползват.
  Според вас кои статии са по-грамотно написани - тези в прасмедиите или тези в икономедиите?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До 2:"hamiltonf"...Здравке, не се правете на "глухи", едно е държава да получава помощ от друга държава, друго е съдии да получават грантове от някакви фондации...."Я уточни КОЙ СЪДИЯ по своята ЛИЧНА СМЕТКА е получавал грант?Защото ние видяхме пачки по 50 000 евро всяка в личното чекмедже на премиера, без да знаем от кой грант са?
  —цитат от коментар 6 на historama


  Не можете дори да си представите колко олеквате с вярата си в фейкове, като този с чекмеджето.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Каква е разликата ?
  —цитат от коментар 5 на Nick F


  Разликата е, че действията на Държавата са видими и подлежат на контрол.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. След има няма 30 години, пак враговете с Свободна Европа, Дойче Веле и НПОтата.

  Клета майка България.

 24. 24 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дон Кихот":

  ".... Като правило с изразена антибългарска жилка в манталитета. Която, въпреки всичките си усилия не успяват да прикрият.
  —цитат от коментар 15 на Дон Кихот

  ==
  Аверче, къде ги видя тези усилия !? Ами, че те се надпреварват, кой да се покаже по-голям антибългарин. Нали за това им плащат.


  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 607 Неутрално

  [quote#21:"atmanpg"][/quote]

  "Разликата е, че действията на Държавата са видими и подлежат на контрол".


  Естествено, че са видими! Особено еврата и златото в държавното шкавче на тулупа!

 27. 27 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#26] от "witch_doctor":

  Именно!
  Затова можем да го накажем на следващите избори.
  А как ще търсиш сметка на неправителствените организации.

 28. 28 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никнат като гъби, и отзад - все Спонсора

  Организация "Български адвокати за правата на човека"
  Сдружението "Обединение на свободните адвокати",
  Фонд "Антикорупция"
  "ФЕЙСБУК ОБЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ"
  Легия "Антимафия"
  БОЕЦ – България Обединена с Една Цел

  Да ви напомнят нещо Пет Партии - Да българия(три Партии)

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  Значи когато държавата изпълнява чужди мераци за патоци и АЕЦ....не са "чужди агенти".... А тия дето дават пари за университети,лечение и ограмотяване са....врагове!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#26] от "witch_doctor":Именно!Затова можем да го накажем на следващите избори.А как ще търсиш сметка на неправителствените организации.
  —цитат от коментар 27 на atmanpg


  Ама че наивен въпрос!

  По същия начин по който и на всеки друг бизнес: гледаш дали спазва законите.
  Ако не ги спазва - съдиш го.
  Ако ги спазва - траеш си или търсиш парламентарна сила, която да ги промени.
  Е кои точно закони нарушават в момента НПО-тата и с каква цел се предлага промяната?
  Ами то е обяснено в статията - иска се от тях да отговарят на условията за правителствени организации.
  Ама те не са правителствени организации: те не ползват НАШИТЕ пари и като така същите условия, които важат за всички други бизнеси могат да важат и за тях; второ те не оказват влияние върху стратегически сектори като здравеопазване или енергетика, та да е нужна пълна прозрачност там; и трето, а според мен най-важно, не е ли по-добре държавата първо да оправи секторите, които и в момента са под неин пълен контрол и очевидно издишат преди да се натовари с допълнителна работа като да следи и контролира НПО-тата?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Рев голям, наш'то Злате, дето всички го разбраха в кой отбор играе в съда в Страсбург, не иска да му знаят сметките. Що така бре, нали в тоя хелзинкски комитет сте много честни и само заради правата на малцинствата правите всичко.
  Ми кажете си спонсорите, кажете и какви пачки правите, за да ни тормозите с безумните си искания за повече права на някои за сметка на мнозинството.

 33. 33 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#28] от "Любов Шейсе":

  И още има, много. :) А някои чакат да осъдят тримата от запаса. Ми нали Съюза на съдиите в България щеше да разпне на кръст този прегрешил свой колега...

 34. 34 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Разликата е, че действията на Държавата са видими и подлежат на контрол.
  —цитат от коментар 21 на atmanpg


  Това не е вярно. Контролът е от същата държава, а видимите действия са като промените между първо и второ четене на законопроект. Като пример може да видиш актуалните в последно време закон за хазарта и облагането на фирмите.


 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#21] от "atmanpg":

  “Разликата е, че действията на Държавата са видими и подлежат на контрол.”

  Тъй, тъй... 😁😁😁😁☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  “Ако има някаква дейност, която да е била изпълнявана от българските правителства досега в интерес на правата на човека, като обучение, издаване на материали, преводи и т. н., то е било изцяло с грантове на чужди, т. нар. външни организации.

  Българските правителства не отделят средства за такава дейност макар това да е тяхно задължение по силата на, да кажем, членството в Съвета на Европа.”

  Щото средствата от бюджета отиват за по-важни неща - например, за пристанището на Доган, ТЕЦ-а на Доган, летния сарай на Доган, дупката на Гергов...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":

  А и вас ще ви храним, как не.
  Цоцате от къде ли не, за да пишете доноси дрещу България, а искате и България да ви плаща за това.
  А и от бюджета вземате пари, малко са според вас, но искате още.

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  "Същият процес тече в Русия, Унгария и Полша, Путин дори прокара закон срещу гражданските организации, които се финансират от чужбина"
  Не е хубаво да се лъже... В Русия има 2 телевизии , 4 радия , 28 сайта ,12 вестника, и те пряко се финансират от САЩ. Никой не ги забранява. Друг е въпроса ,че те са маргинали в очите на хората, и никой не ги слуша
  В САЩ почти всяка организация от Русия се РЕГИСТРИРА ,като чуждестранни агенти.. Така ..защото са демократични и свободни.

 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#36] от "Norman Granz":А и вас ще ви храним, как не.Цоцате от къде ли не, за да пишете доноси дрещу България, а искате и България да ви плаща за това.А и от бюджета вземате пари, малко са според вас, но искате още.
  —цитат от коментар 37 на НеКой


  Аз споделям мнението №36 от Норман Гранц.
  Не пиша доноси срещу България най-малкото щото не знам къде биха могли да се напишат и кой би представлявал "България".
  Не искам България да ми плаща нищо - отдавна не живея там.
  И от бюджета не взимам пари, макар да внасям по малко косвено.
  Т.е. всичките Ви точки отиват по дяволите.
  Какво друго?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боби Колев":

  Съдиш го и той си разпуска НПО-то, за да създаде ново под друго име.
  Няма как да уволниш НПО, но можеш да уволниш управляващите.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#37] от "НеКой":

  “А и от бюджета вземате пари, малко са според вас, но искате още.”

  Милиционерино, от българския бюджет съм взел пари за последно през юли 1990 г., във вид на последната си заплата като служител в бюджетната сфера.

  От 2000 г., когато се върнах в България, само ДАВАМ на бюджета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боби Колев":

  За теб не знам, ти си знаеш.
  Но Сорос има милиони нпо-та, които са обгърнали България, а и цялата планета.
  Има хора във всички системи, снасят му информация, уреждат му власт и бюджетни пари. Писането на доноси и отразяването по медиите са детска играчка за дедото.
  Затова искам да знам кой плаща на тези убавци.
  Аз лично си ги познавам вече - и по тона и по физионимии даже, но нека и всички да го знаят.
  Както ненавиждам разните русофилски организация, турски подобни, така не искам и от други страни да влизат пари, без да се знае от кой идват и с каква цел.

 43. 43 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1768 Весело

  Правителството получава гранДове. НПО-тата може да карат на грантове, но правителството получава гранДове.
  Премиерът много ясно го каза.
  Ех, тези умнокрасиви, все се правят на неразбрали, сякаш "д" от "т" не могат да различат.

 44. 44 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  Милиционер е на един масов приватизатор баща му.
  В Гугъл пише кой, известен е.

 45. 45 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боби Колев":Съдиш го и той си разпуска НПО-то, за да създаде ново под друго име.Няма как да уволниш НПО, но можеш да уволниш управляващите.
  —цитат от коментар 40 на atmanpg


  Ама момент, Вие го описвате като да е съдебен процес като фиш за превишена скорост-плащаш и забравяш.

  Пък то хич не е така.

  Резултатът от осъждане съвсем не е разпускане.
  Има дружествена отговорност, има лична отговорност, има криминална отговорност, според зависи кой закон е нарушен.
  Всичко това струва време, нерви и пари.
  Не се прави днес за утре.
  Всъщност парламентаристите са много по-добре в това отношение: веднъж влязъл 4 години може нищо да не правиш и ако не сгазиш дете на оживено кръстовище общо взето никой не може да те пипне.
  Та не ми е ясно какво всъщност се опитвате да кажете.
  Но на НПО ще потърсите отговорност много по-лесно отколкото на управляващите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 46. 46 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 404 Весело

  Айде пак, Сорос, ельоминати, Костов, киевска рус, отоманците, адам и ева ))) Брутални циклажи. kleta majka balgariq...

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боби Колев":

  “Аз споделям мнението №36 от Норман Гранц.
  Не пиша доноси срещу България...”

  Те под България разбират Сарая и кръговете от фирми, както и обслужващия персонал (себе си).

  За тях друга България не съществува.

  Който подаде жалба срещу държавата, че му нарушава правата или му съсипва природата (бетонира му плажовете, излива му фекалии в залива, на който му е домът, и т.н.), е антибългарин, грантаджия и соросоид.

  Едно време така привлечените към “народната милиция” симпатизанти (амнистирани рецидивисти от затворите) са нарилали всеки, който не ходел с каскет и гумени цървули на краката - фашист и враг на народа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#44] от "НеКой":

  “Милиционер е на един масов приватизатор баща му.
  В Гугъл пише кой, известен е.”

  Също и на един масов одържавител. Методи Борисов му е името.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  Така е, ама вие пишете само за единия. ;)

 50. 50 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боби Колев":За теб не знам, ти си знаеш.Но Сорос има милиони нпо-та, които са обгърнали България, а и цялата планета.Има хора във всички системи, снасят му информация, уреждат му власт и бюджетни пари. Писането на доноси и отразяването по медиите са детска играчка за дедото.Затова искам да знам кой плаща на тези убавци.Аз лично си ги познавам вече - и по тона и по физионимии даже, но нека и всички да го знаят.Както ненавиждам разните русофилски организация, турски подобни, така не искам и от други страни да влизат пари, без да се знае от кой идват и с каква цел.
  —цитат от коментар 42 на НеКой


  Това е параноично и безмислено доколкото е очевидно, че няма как да знаете всички средства и всички източници и всички намерения на всички по света, нали?
  Защо не се интересувате от намеренията на всеки арабин, който влиза в страната?
  Все някога ще има един, който ще иска да извърши терористичен акт.
  Ми що пък само арабите тогава?
  Сега гледам, че някакъв чех хазартен бос влиза в България.
  Този е млад и гладен, на мен ми се вижда по-опасен от Сорос.
  За него що не се притеснявате - как ще оперира, какво ще прави...
  За Белене и другите руски проекти хич и да не почвам - те са така окопани, че и да искате няма да знаете, а и да знаете нищо няма да може да направите.
  Ми съжалявам, параноично ми звучите.
  Света е прекалено сложен за да може човек да контролира всичко.
  Затова каквото не може, старае се поне да го обложи с данък :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боби Колев":

  Хехе, дедото инвестира в този бизнес от десетки години.
  Ама ти си го знаеш, по-изгодно ти е да се правиш на шемет.

 52. 52 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "НеКой":“А и от бюджета вземате пари, малко са според вас, но искате още.”Милиционерино, от българския бюджет съм взел пари за последно през юли 1990 г., във вид на последната си заплата като служител в бюджетната сфера.От 2000 г., когато се върнах в България, само ДАВАМ на бюджета.
  —цитат от коментар 41 на Norman Granz


  Ей такива много ги обичам. Само давал на бюджета. А откъде ги взе, че да ги даваш на бюджета ? Имаш ли поне малко понятие от икономика, разделението на труда и функционирането на държавата ?

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боби Колев":За теб не знам, ти си знаеш.Но Сорос има милиони нпо-та, които са обгърнали България, а и цялата планета.Има хора във всички системи, снасят му информация, уреждат му власт и бюджетни пари. Писането на доноси и отразяването по медиите са детска играчка за дедото.Затова искам да знам кой плаща на тези убавци.Аз лично си ги познавам вече - и по тона и по физионимии даже, но нека и всички да го знаят.Както ненавиждам разните русофилски организация, турски подобни, така не искам и от други страни да влизат пари, без да се знае от кой идват и с каква цел.
  —цитат от коментар 42 на НеКой


  Написал си цял роман. А си забравил как сдружение русофили получават пари от посоля. Нали обвинения в шпионаж шеф на русофили призна , че получава пари. Но те били безотчетни .
  Ако парадираш за почтеност като кажеш А ще стигнеш и до Я.

  SHADOWS of SOFIA
 55. 55 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боби Колев":Хехе, дедото инвестира в този бизнес от десетки години.Ама ти си го знаеш, по-изгодно ти е да се правиш на шемет.
  —цитат от коментар 51 на НеКой


  Ама какво от това, че дедото си инвестира в този бизнес от години?!
  Русия от години си инвестира в проекта Белене - нали не си мислите, че парите текат само от България към Русия и тук едни хора ей-така спонтанно решват, че е време да се бута проекта?!
  Турция си бута проектите с джамиите и турския език съвсем както би трябвало да се очаква.
  Прочем като си говориме за "дедовци" - преди една година си отиде дедо SEARS от пазара в САЩ.
  Тази година си замина дедо JC Penny, a съвсем скоро и дедо MACYS може да се гътне.
  Всичките инвестират в едни и съши бизнеси с години.
  Пък накрая дошъл някакъв младок Безос и ей ги на - берат душа всичките.
  Толкоз за силата на аргумента "Дедо Сорос", неговата дейност и склонността да се вторачвате в нея като че ли не растат съвременните Безоси пред очите ни.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#54] от "K2":

  “Написал си цял роман. А си забравил как сдружение русофили получават пари от посоля.”

  Щото са братя-славяни и православни, то там не се брои. 😁😁😁

  В България има стотина русофилски организации, някои от които паравоенни и ВЪОРЪЖЕНИ. Поддържат сайтове и част от тях открито призовават за метежи и насилствена смяна на властта.

  А властта - правителството на ГЕРБ и Сарая - се прави, че не ги забелязва.

  Виж, правозащитните НПО-та са обявени за врагове, грантаджии и соросоиди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":

  Правиш се на улав.
  Не можеш да търсиш отговорност за немарливо свършена работа. Няма как да се докаже мотив.
  Това важи и за Правителството и за НПО-тата.
  Само че правителството можеш да го смениш, а подизпълнителите остават анонимни.

 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#52] от "gwe49620445":

  “Само давал на бюджета. А откъде ги взе, че да ги даваш на бюджета ?”

  Виж ми подписа и си намери събеседник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  А за какво ги дават......

 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Ето едно кратко документално видео на журналиста Дан Коен за "благотворната" дейност на Американските НПО-та.https://www.youtube.com/watch?v=FoyjvmziZVc
  —цитат от коментар 13 на dpnps


  Да оставим настрана тубата на децата и да си припомним, че в зала България, за да се поддържа сградата, оркестрите и да се заплаща за всичко, световни изпълнители, диригенти, та чак до осветление и служители в гардероба, често виждаме "С подкрепата на Америка за България"
  Това се вижда и в огромната част на инициативите на Столична община, "А то джаз" например и маса други.
  Така че лоши са американците, ама не е лошо, хайде, да не ги стигаме, но да намалим поне темпа на изоставане и да оставим НПО-тата намира.
  Крайно време е да озаптим борците с външния враг и да си подредим къщата, а не вътре разпасана команда краде като за световно, ама са ни криви НПО-та.

 61. 61 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боби Колев":

  Ама те не са правителствени организации: те не ползват НАШИТЕ пари и като така същите условия, които важат за всички други бизнеси могат да важат и за тях; второ те не оказват влияние върху стратегически сектори като здравеопазване или енергетика, та да е нужна пълна прозрачност там; и трето,
  —цитат от коментар 31 на Боби Колев


  Именно там в въпросът. С чужди пари, тези организации ни "оправят". Само че дали в интерес на българите и България? Някой от тези организации работят директно в НС, направо в комисиите, заедно с депутатите. Те предлагат законопроекти и "следят" текстове да бъдат гласувани в комисии.

 62. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  Добре,няма да питам за какво ги дават ,а за какво ги ползват.....( става въпрос за тези от Норвегия и САЩ....).

 63. 63 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Здравке, не се правете на "глухи", едно е държава да получава помощ от друга държава, друго е съдии да получават грантове от някакви фондации.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf

  Я си лъскай тъпата кола и не се обаждай за неща, от които нищо не разбираш!
  Видяла жабата, че подковават вола - и тя вдигнала крак.

 64. 64 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Разликата драги прасешки подлоги е, че Отворено общество и САЩ и Норвегия дават пари по сметка и публикуват после отчети - за разлика от куфарчетата от мАсква, парите кеш от Саудитска Арабия или кюлчетата злато по чекмеджетата, изчезналото злато и Ритони при "проверки" на Каскетатурата и кеша от хора като Черепа.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 65. 65 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 294 Весело

  Примери много.
  —цитат от коментар 18 на historama


  Но типично в комунистическия ви стил - не сте посочили поне един...

 66. 66 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Ами, аз не виждам проблем, но ако съответното НПО се занимава с дейността си , за което е учредено. А те, повечето се занимават с политика. Ще дам пример, с постоянно нападания от мен Смилов. Смилов е стахановец, който бълва статии, които обаче не само не са по икономически теми/ИПИ/, а са изцяло политически. Няма проблем- нека си направи партия или да си направи политическо НПО. Но не, те си правят нещо уж професионално, а го ползват за изцяло политически цели. Същото е с отая путинистка, пожизнения ръководител на СЖБ. Тя, всеки месец се занимава с реклама на Путин, като предполагам е и от руските служби.
  https://priorities.bg/podkrepjat-li-balgarskite-zhurnalisti-okupacijata-na-krim/
  Това са политически нпо-та, маскирани като професионални.

  И втория проблем- високото заплащане на такива НПО-та. Реално, хора като Смилов, Дайнов, Слатински и тн., получават за никаква дейност, заплата по- висока от на министър. Това ги прави напълно арогантни и изобщо ги прави нагли спрямо тия, които ги избират на някакви избори, все пак.

 67. 67 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Никой не натрапва на "народа" НПО като врагове. Хората отдавна сами са си съставили мнение за НПО и то е не като за врагове, а като за безполезни инфантилни грантаджийски апендикси на обществото.
  —цитат от коментар 15 на Дон Кихот

  По-наивен си и от Санчо Панса!
  Сигурно затова си въобразяваш, че знаеш какво мнение имат "хората" и как са си го "съставили".
  Някой да те е избрал за говорител на "хората", че говориш от тяхно име?
  Апропо, със сигурност НЕ говориш от мое име!
  Хайде бЕгай да се сражаваш с вятърните мелници и престани да пишеш дивотии!

 68. 68 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 963 Неутрално

  А Руското нелегално финансиране на политически парти кога ще бъде спряно. Управляващите тези неща не ги разследват, а даже ги и прикриват. Руското разузнаване си се чувства в бг като у дома. ДАНС и прокуратурата не правят нищо по въпроса.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#68] от "ck2013":

  "А Руското нелегално финансиране на политически парти..."

  Не само!

  А и на ПАРАВОЕННИ ОРГАНИЗАЦИИ, които на ВЪОРЪЖЕНИ, имат униформи и устави и поддържат сайтове, заплащващи с насилствена смяна на властта в държавата и кървава саморазправа с прозападно ориентираната част от населението.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 388 Весело

  Шкембарник, как е времето в москва ?
  Записа ли се в новата православна партия на пастор сидеров ?
  Истинските грантове са само православните грантове от Дугин и ГРУ .
  Сорос вече не е на мода.
  Сега Бил Гейц е новия враг на тутраканската селищна система. Хващайте се с Карбофски и Урумката и войводите и отивайте да съборите някоя 5-Жи антена.
  Доло рацете от нашите дица !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 71. 71 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#51] от "НеКой":

  ли си дИцата от лошите викинги ?
  Записа ли се в новата православна партия на пастор сидеров ?
  Истинските грантове са само православните грантове от Дугин и ГРУ .
  Сорос вече не е на мода.
  Сега Бил Гейц е новия враг на тутраканската селищна система. Хващайте се с Карбофски и Урумката и войводите и отивайте да съборите някоя 5-Жи антена.
  Доло рацете от нашите дица !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 72. 72 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 589 Весело

  Не можете дори да си представите колко олеквате с вярата си в фейкове, като този с чекмеджето.
  —цитат от коментар 20 на zz_s

  Герберче златно, кой ти каза, че това е фейк?
  Някой е изтеглил 2 милиона евро в едри нови банкноти и ги е сложил в шкафчето на Тиквата, барабар със златни кюлчета и пистолет? В най-охраняваната спалня в България?
  А може би Тиквата е клецал някоя курва, която си е направила след това снимки за спомен?
  Кой, според теб, има достъп до спящ Държавен глава освен курвите и охраната му?

 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#72] от "uporit":

  "Кой, според теб, има достъп до спящ Държавен глава освен курвите и охраната му?"

  За охраната грешиш.

  Охраната няма достъп до спалнята на охраняваното лице, освен при непосредствена опасност за живота му.

  Каквато (слава Богу) не е съобщавано да има.

  Идеята, че някой може ей така да влезе (на 6 пъти) в спалнята на премиера, за да аранжира пачки със стотици хиляди евро, кюлчета злато, патлаци и т.н., е дебилна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 761 Неутрално

  >.... Ако внимателно се проследят финансовите доклади на големите финансиращи организации като Норвежкия финансов механизъм или "Отворено общество", не е трудно да се забележи, че те финансират както правителства, така и НПО. Едва ли някой е забравил, че в България се финансираше библиотечно дело, училища, различни публично важни дейности, които подпомагаха развитието на българското общество в един критичен момент. "

  ФинансираХА - в минала свършено време. Много отдавна псевдо филантропията финансира изконно социалистически/комунистически инициативи


  Не разбирам какъв е този рев от новите комунисти/прогресисти? Дават ти пари - дали от Русия или от ЕС дали от САЩ - правиш го публично достояние. Къде е проблема?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 75. 75 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 388 Весело

  друго е съдии да получават грантове от някакви фондации
  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Друго си е , когато прокурори получават кюлчета злато и ритони в багажника си.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 76. 76 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 589 Весело
  За охраната грешиш.
  Охраната няма достъп до спалнята на охраняваното лице, освен при непосредствена опасност за живота му.
  —цитат от коментар 73 на Norman Granz

  Нямам претенции да познавам правилата за охраната на видни Тикви и доколко те се спазват от физическите лица, които извършват тази дейност.
  Ако сте прав, то единствено "доверените" курви имат достъп.
  Апропо, всички видими банкноти на снимките са проверени по номерата и са диказано действителни.

 77. 77 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  "Думата "грантаджия" доби определено негативна конотация. "

  Интересно защо?
  Дали защото едно от хилядите НПО-та непрекъснато ни залива с крясъци колко тормозени са били циганите, колко сме тормозели "македонците" в България,

  Panta rhei....
 78. 78 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Поради что се срамите да назовете спонсорите си?

 79. 79 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#60] от "tsvetko_51":

  Съвсем не оспорвам това което казвате. Действително дейността на Американските НПО-та в България има и благотворна страна.

  Просто мисълта ми беше, че засега сме в добри отношения и всички тези НПО-та имат основно позитиви за нас, но ако в някакъв момент излезнем от правия път, подобни организации спонсорирани с пари от чужди правителства могат да се превърнат в Троянски Кон. И това реално се случва на други места. Та да не забравяме и за тази страна на монетата.

 80. 80 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Някой да те е избрал за говорител на "хората", че говориш от тяхно име?
  —цитат от коментар 67 на uporit


  А вашата адикална компартия - ДСБ - изритана под опашката на коня с 0,4% подкрепа, на какво отгоре говори от името на хората? "Цялото общество" било искало нам какво, "всички интелигентни" искали нам си що, "никой" не понасял "мутрата"...

 81. 81 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Кат видях др Калайджиева са присетих за един непознат факт преди време - нали др Грозев го избраха за началник : оказва се, че в секцията където работи, от 9 съдии 4 са соросоиди. Както пишат френските другари:

  Indeed, Grozev has spent his entire career as a lawyer and activist in NGOs close to George Soros or financed by him, until he became one of the world leaders of the Open Society branch specialising in the use of judicial institutions for political purposes (the Open Society Justice Initiative). He became known, inter alia, as a lawyer for a group of punk women (Pussy Riot) who committed a sacrilegious act in Moscow Cathedral.

  Already in 2014, the modalities of his nomination in Strasbourg had been challenged, as three members of the Bulgarian selection committee were his NGO fellows.
  It was under these conditions that this activist, who had no experience as a magistrate (like the majority of the judges in Strasbourg), became one of the 47 judges of the European Court of Human Rights. Shortly after his election, his new colleagues ruled in his favour in the Pussy Riot case and ordered Russia to pay him, as is customary, substantial compensation.
  .... he still participated in the judgment of at least 10 other cases brought or supported by NGOs which he himself had founded or directed until recently
  .... Yonko Grozev defended himself by attacking the ECLJ and declaring it impossible to dismiss him, as all the judges referred to in the report would then have to be removed from office. It would thus be as if he were protected by the other judges involved.

  Clearly, his election as section president proved him right. The former judges who had read and approved the report before its publication had warned the ECLJ of this likely mutual defence reaction. Four of the nine judges of the section to which the Bulgarian belongs are, moreover, among the 18 judges implicated.

 82. 82 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#23] от "Уволнете Боби или поне го съкратете за д

  ЛЕВЧЕВ,

  нали доскоро беше "Безполезник", бре. Защо заряза правилния ник, бе?

 83. 83 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  А , и още нещо се присетих за норвежкия грант : 15,5 млн евро от него се харчи от фирмата на др Сорос. Нещата за които се харчи са :
  - манголюбие
  - Истанбулската
  - затоплизъм

  "Овластяване на уязвими групи" не можах да го разшифровам , вероятно иде реч за гендери

  https://osis.bg/?p=1869

 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  "В момента се предлагат текстове, сходни на тези в Етиопия, Венецуела, Бангладеш, които са били разглеждани в Комитета по правата на човека към ООН и са били силно критикувани."
  След 30 години демокрация стигнахме до Етиопия, Венецуела и Бангладеш.

 85. 85 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 567 Весело

  Грантоядка реве.
  Музика, лъчи.

 86. 86 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 761 Неутрално

  друго е съдии да получават грантове от някакви фондации До коментар [#2] от "hamiltonf":Друго си е , когато прокурори получават кюлчета злато и ритони в багажника си.
  —цитат от коментар 75 на unknown artist


  Като нямаш отговор ти ги питаш типично по съветски ' абе вие що биете негрите'?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 87. 87 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nick F":

  Очаквах трактат по логика, да се посмея с първото кафе, а то логикът се покрил като пръдничка в мокри гащи

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  "Ние ще можем ли да получаваме грантове от САЩ или от Норвегия, каквито в момента българската държава получава, получават и българските НПО? Не е ясно кой ще преценява добри ли са или са лоши тези чужди интереси, дето ще се внесат с парите."

  Ми ДАНС за къв кияк е? Има си и съответните закони. Въпросът е дали е останало нещо за опазване?

 91. 91 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Весело

  До коментар [#6] от "historama":

  Ами авторката например...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 92. 92 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3722 Любопитно

  През 2016 г. ССБ е получил приходи в размер на 165 328, 55 лв., от които скромните 8 699 лв. от членски внос, а 150 000 лв. са от грант на фондация "Америка за България". За 2017 г. приходите са 75 629, 83 лв., от които като членски внос са събрани скромните 9 490 лв., а 62 179, 75 лв. са получени от грантове, включително и от правителството на Нидерландия.
  Това нормално ли е, етично ли е, морално ли е?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 93. 93 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#20] от "zz_s":

  А бе те самите не си вярват, ама мислят, че стотина пъти като пишат за пълните чекмеджета с евра ние ще им хванем вяра. Монтажът на тези снимки си личи чак от АНДРОМЕДА

 94. 94 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#72] от "uporit":


  До коментар [#73] от "Norman Granz":

  Ей ма начи ного сте упорити. Ей на ако Норманчо ми даде едно един милион евра одма ще аранжирам детската му спалня като спалнята на Борисов. Еако може да изтегли пет едно килограмови кюлчета и две от тях ми ги даде и снимки със същите дати ша му напрая

 95. 95 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#45] от "Боби Колев":Правиш се на улав.Не можеш да търсиш отговорност за немарливо свършена работа. Няма как да се докаже мотив.Това важи и за Правителството и за НПО-тата.Само че правителството можеш да го смениш, а подизпълнителите остават анонимни.
  —цитат от коментар 57 на atmanpg


  Хайде да приемем, че работата е наистина немарливо свършена.
  Според Вас как работят бизнесите , които си вършат немарливо работата?
  Като например...всеки един бизнес в България?
  Кой и как им търси отговорност?
  Отговорът е: пазара е този, който би трябвало да им търси отговорност - като не си вършат работата добре хората не се връщат при тях.
  Колко добре работи този механизъм е друг въпрос, а въпросът защо не работи добре пък е където е заровено кучето.
  Как е различно това от правителството?
  Ами както казах по-горе - без изобщо да се правя на улав - правителството първо харчи всички наши пари и второ то се ползва с особени привилегии и няма насреща си свободен пазар, който да го регулира, нещо повече, то има свободата да прави промени на пазара (което пък е свързано с това къде е заровено кучето, но няма да дълбая).
  Т.е. никак не се правя на улав - държавата има куп привилегии спрямо обикновения бизнес, цената на което е по-строги изисквания откъм прозрачност (не, че се съобразява много с тях).
  НПО-тата са много по-близо до търговските дружества отколкото до държавата като принцип на действие и възможности на влияние на пазара.
  Непропорционално е да се изискват специални задължения от тях без да се балансира това със специални права.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 96. 96 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боби Колев":
  —цитат от коментар 61 на Stargate


  Много интересни въпроси задавате.

  Да не би да искате да кажете, че НАШИТЕ депутати, избрани от нас и получаващи НАШИТЕ пари ще гласуват интереси на други лица?!

  Кой е за обвинение тук - лицата имащи интерес или онези, които биха продали избирателите и работодателите си в полза на въпросните трети лица?

  А такива трети лица винаги ще има, мисля, че не трябва да има съмнение по това.
  Както винаги ще има наркомани и проституция например.
  Не можете да спрете трети държави да преследват интересите си и не би било редно, освен ако не мислите, че българската общност извън България не заслужава интерес и българския бизнес зад граница не е достоен за представителство.
  И така, кое от двете е - чужите държави ли да обвиняваме, че имат интереси или българските политици, които според Вас представляват този интерес в народното събрание?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 97. 97 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1851 Весело

  До 2:"hamiltonf"...Здравке, не се правете на "глухи", едно е държава да получава помощ от друга държава, друго е съдии да получават грантове от някакви фондации...."Я уточни КОЙ СЪДИЯ по своята ЛИЧНА СМЕТКА е получавал грант?Защото ние видяхме пачки по 50 000 евро всяка в личното чекмедже на премиера, без да знаем от кой грант са?
  —цитат от коментар 6 на historama


  Абе и ний видяхме на Радан ... снимката. Дали да и вярваме или на нея не трябва пък на пачките трябва, мммм? Ко ще кажеш другар?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Има страни идеални.
  Те дават.
  Има и свикнали да получават.

  Вашите предпочитания?

 99. 99 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Бизнес та бизнес...

  Не инвестират в партийно строителство.
  Грешки повтарят на нов глас.

  Лидерът Брежнев положи основите на първата нова конституция.
  Почти идеална.

  Новата втора не признава "почти".
  Образно казано.

  Нещо неясно?

  До коментар [#55] от "Боби Колев":
  До коментар [#50] от "Боби Колев":
  Хехе, дедото инвестира в този бизнес от десетки години.
  Ама ти си го знаеш, по-изгодно ти е да се правиш на шемет.
  —цитат от коментар 51 на НеКой

  Ама какво от това, че дедото си инвестира в този бизнес от години?!
  Русия от години си инвестира в проекта Белене - нали не си мислите, че парите текат само от България към Русия и тук едни хора ей-така спонтанно решват, че е време да се бута проекта?!
  Турция си бута проектите с джамиите и турския език съвсем както би трябвало да се очаква.
  Прочем като си говориме за "дедовци" - преди една година си отиде дедо SEARS от пазара в САЩ.
  Тази година си замина дедо JC Penny, a съвсем скоро и дедо MACYS може да се гътне.
  Всичките инвестират в едни и съши бизнеси с години.

  Пък накрая дошъл някакъв младок Безос и ей ги на - берат душа всичките.
  Толкоз за силата на аргумента "Дедо Сорос", неговата дейност и склонността да се вторачвате в нея като че ли не растат съвременните Безоси пред очите ни.

 100. 100 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 345 Весело

  Има много лесно разрешение на проблема - вместо да откриваме топлата вода и да се сравняваме с Бангладеш и Унгария можем да почерпим опит от светая светих на демокрацията - да препишем дословно закона на големия брат САЩ - нарича се Foreign Agents Registration Act (FARA).
  Ама чудно защо ако се спомене подобно нещо, всички димУкрати квичат като заклани прасета, уж да сме като братята, ама точно тоя закон недейте

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK