Пет нарастващи предизвикателства пред Китай на Западните Балкани

Пет нарастващи предизвикателства пред Китай на Западните Балкани

© ReutersПоведението на Китай през последните години представя отчетливи доказателства, че страната е в процес на изграждане на дългосрочно, многопластово и дълбоко присъствие на Западните Балкани. Нейните двустранни отношения със страните в региона стават все по-интензивни и постепенно се разгръщат отвъд инфраструктура и енергетика, навлизайки в области като академичното и културно сътрудничество, гражданското общество и дори политиката.


В същото време, поредица от размествания в по-широкия контекст на отношенията на Запада с "небесното царство", последствията от сегашната пандемия и нарастващата геополитическа конкуренция започват да влияят върху китайския подход, план и шансове за успех.


Пекин е изправен пред поне пет нарастващи предизвикателства по отношение на собствените му амбиции на Западните Балкани.


Крехкостта на "извлечената сила"
В годините след глобалната рецесия, привлекателността на Китай като партньор до голяма степен произтичаше от наративите и проекциите за страната, отколкото от реалното й присъствие в региона. В унисон с големите дебати в западния свят местните играчи видяха в "изместването към Азия" обещание за нарастващи източни богатства и финансови възможности. Възприятията за "залез на Запада" имаха своите очаквани негативни икономически последствия и, намирайки се в европейската периферия, политиците от региона внезапно решиха, че той няма да бъде достатъчен, за да бъде осигурен бъдещият просперитет на техните държави. Глобалният наратив повлия силно на възприятията и нагласите им и идеята за отваряне към Азия и Китай бързо се превърна в нов политически императив.


За много от местните елити добавянето на още един геополитически играч на Западните Балкани приличаше на възможност, на знак за общата регионална значимост и шанс за безкрайно балансиране между отделните международни центрове с оглед придобиването на различни политически и икономически ползи. Макар този югославски концептуален остатък на балансирането да е дълбоко институционализиран най-вече в Сърбия, няма съмнение, че местните елити, макар и фокусирани върху интеграцията си в ЕС и НАТО, приветстваха навлизането на новата глобална сила с огромен актуален и проектиран в бъдещето потенциал.


Независимо от всичко това обаче привлекателността и реалните ефекти от тези потенциални възможности все още не са материализирани и ясно очертават крехкостта на подобна извлечена сила.


Нарастващо разочарование


Цялостната икономическа мощ и нейните проектирани ползи за партньорите е вече добре установена опора на стратегическото обещание на Китай. С изключение на Сърбия и сериозното му присъствие там Пекин се оформи като играч с много неравномерна икономическа ангажираност, който се фокусира върху едва няколко сектора, без да проявява особен интерес към дългосрочните и социално значими инвестиции "на зелено".


Местните елити и общества все повече забелязват това отсъствие на икономически мащаб и амбиция на китайския подход и недоволството постепенно нараства. Обещанията за увеличена икономическа сила на Западните Балкани не се материализират.


Китай придоби репутацията на сила, която отпуска заеми, но има все по-неясни и съмнителни цялостни икономически намерения.Ако това се задълбочи, за местните елити ще става все по-трудно да развиват и прилагат стратегиите си за развитие с Пекин като основен партньор. Тази динамика допринася за нарастващата многозначителност в обществените нагласи спрямо страната и периодът на раздути очаквания наближава своя край.


Нещо повече, все повече граждани в региона възприемат отношенията между нея и местните елити като начинание в полза на политиците от двете страни с минимално отношение към по-цялостното икономически и социални развитие на обществата. "Източните богатства" могат да се окажат частни начинания.


Условност с китайски характеристики


Повечето анализатори през последните години са фокусирани върху политическите измерения на условността, която Китай поставя в своите двустранни отношения (въпросът за One China Policy, непризнаването на Тайван и други). По тази причина потенциалната политическа цена на задълбочаването на връзките между Западните Балкани и Пекин се концептуализира от западните институции през призмата на синхронизиране на позиции в различни международни организации.


Вместо това обаче Китай реализира двупистов подход с цел гарантиране на влиянието си в най-различни посоки. Единият може да бъде наречен "захват на развитието", при който цялостното позициониране и инвестициите в критична инфраструктура като пътища и пристанища осигуряват на страната възможности за влияние върху цялостния процес на развитие на отделните държави. Например, високото ниво на задлъжнялост на Черна гора я поставя в ситуация на по-широка политическа зависимост и по отношение на най-различни други въпроси.


Китай непрестанно настоява и за използване на собствени материални и човешки ресурси при изпълнението на отделните проекти. Вторият подход може да бъде определен като "договорен захват", при който се сключват мащабни и детайлно разработени договорни задължения, съдържащи множество скрити взаимовръзки, огромни компенсационни суми и механизми и капани по отношение на юрисдикцията. Например стана ясно, че договорът за изграждане на магистралата между Бар и Боляре съдържа клаузи, неизпълнението на които ще доведе до придобиване от китайска страна на част от активите на пристанището в Бар.


Колкото повече се очертават конкретните параметри на условността с китайски характеристики, толкова по-ясна става цената на това сътрудничество.


Значимост по силата на обстоятелствата


Няма съмнение, че през последното десетилетие несигурният и до голяма степен отсъстващ Запад предостави достатъчно пространство на Китай и улесни неговото навлизане на Западните Балкани. Комбинацията от първоначален стратегически подход и улесняващ геополитически контекст създаде отлични възможности за Пекин. Те имаха допълнителен резонанс и ефект поради продължаващото регионално изоставане в сравнение с останалата част на Европа и наличието на политическа среда на лошо управление и корупция.


На този фон всъщност Китай вече започва да възприема последното десетилетие като пропусната възможност за по-цялостно и дълбоко навлизане. Нещо повече, неговият подход в изграждане на отношения се оказва с ограничена полза. Предпочитанието да се развиват отношения с конкретни индивиди на ключови институционални позиции не им позволи да създадат и развият партньорства с по-цялостни колективни субекти, които дългосрочно са по-съществени и ефективни.


В този смисъл сегашната значимост на страната в немалка степен е следствие на подходящи обстоятелства, които обаче вече се променят.


Членствата имат значение


През последните години се ускори цялостния процес на интеграция на държаните от региона в ЕС и НАТО. Независимо от продължаващата известна геополитическа несигурност това вече води до съществени последствия. Например влиянието им е осезаемо по отношение на неуспеха на Китай да установи и разшири присъствието си по протежението на Адриатическо море в Албания и Черна гора, както и по отношение на 5G мрежите в Босна и Херцеговина и Албания.


Нещо повече, стратегиите на западна интеграция еволюират непрестанно и постепенно се адаптират към разместващата се геополитическа среда и поведение на Пекин. Това е по-видимо, подредено и стриктно във включването в преговорния процес с ЕС на въпроси, свързани със стандарти в областта на околната среда и обществените поръчки, икономическото управление и дълговата устойчивост. Този процес ще се ускорява през идните години.


С времето полето и инструментите на ефективно навлизане на Китай в региона ставаха очевидни и включват предпочитание за непрозрачни междуправителствени договори, създаване на задлъжнялост на по-малкия партньор, множество скрити условности и задължения. В резултат все повече правителства на Западните Балкани и западните институции започват да дефинират и прилагат различни контрастратегии в съответствие със своите цели.


През годините мнозина са настоявали, че Пекин формулира и прилага своите дългосрочни подходи и стратегии по своя собствени и напълно независими рамка и темпо. И, наистина, неговата способност да мисли дългосрочно и да структурира спокойно и свързано действията си е сред най-често срещаните наблюдения за силата на "небесното царство".


Но с изключение на Сърбия и независимо от ускоряването на отношенията, Западните Балкани все още не са обект на цялостна и добре структурирана стратегия за дългосрочно навлизане и присъствие. Множеството трансформации в международната среда, възстановения ангажимент на САЩ към региона и влошаването на отношенията между ЕС и Китай ускорено променят общия регионален контекст.


Китай има опцията да продължи с настоящия си подход на постепенно разрастване на обхвата и дълбочината на двустранните отношения, но е вероятно да се изправи пред все повече пречки и проблеми. Другият вариант е да действа бързо и да се опита превантивно да вкорени максимално бързо актуалните си позиции чрез инструментите на договорен захват и захват на развитието. Предстои да видим избора на китайските власти.


Владимир Шопов е гост-изследовател в Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Като всички комунисти досега и та са тръгнали да превземат света.

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#1] от "lino_santino":

  Това е вярно, но досега това което Арнолд Тойнби нарича "Западна цивилизация" имаше съпротивителни сили. Дали сега има? Съмнявам се...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  През следващия мандат ще им се изпарят мераците..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#1] от "lino_santino":
  Ще се сблъскат обаче с една друга "велика сила" - СМакедония и да не е окаже в един момент, че династията Мин е с корени от Македония........

  FILII MARIS SUMUS
 5. 5 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Балканите има много какво да спечелят от добри отношения с Китай.

  Наскоро имаше дискусия за развойната дейност на Хуауей във връзка с техните проекти за "УМНИ ГРАДОВЕ". Един от примерите беше показателен за какво става въпрос.

  Изкуствен интелект ще се научи да разпознава пътен инцидент и в момента, в който се случи такъв, ще се свързва автоматчно с нужните институции за да реагират своевременно. Междувременно във всеки един момент ще има пълна картина за всички свободни легла в Бърза Помощ в града, и програмата ще се свърже директно с най-близката болница, където има свободни легла и персонал, за да изпрати линейка. Това всичко става в рамките на секунди и се очаква рязко да намали смъртните случаи след пътнотранспортни произшествия.

  Например в случая на Милен Цветков, той е бил в съзнание, даже е ходел и е разговарял с полицаите на мястото на сблъсъка, но очевидно е имал сериозни вътрешни наранявания, защото после колабира и умира малко преди да дойде линейката, а тя е дошла за 12 минути май. (и това при положение че болницата е била на отсрещната пряка а улиците са били празни) Ако в София имаше такава система нищо чудно медиците да бяха дошли за 3 минути, да го бяха пуснали на системи и медикаменти и да го бяха спасили човека.

 6. 6 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Китай с отпускане на заеми ,слага чатала на врата на крехките управления на страните от Западните Балкани,а това е меко казано неприемливо.Да му мисли местният ни китайофил И-во.Няма ли да има обиди към идолът му Си Дзинпинчо???

  shlshlshlshl
 7. 7 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#1] от "lino_santino":

  Специално Китай никога не е целял да превземе света. Те винаги са си си гледали собственото поле на влияние и са правили бизнес с останалата част на света. По Пътят на Коприната Китайски армии към Европа не са тръгвали. Обратното донякъде се е случвало, в лицето на Александър Македонски.

  Но така или иначе и до ден днешен Китайците основно наблягат на бизнес страната на отношенията си с други страни. Имат и твърда позиция на ненамеса във вътрешните работи на други страни.

  В този смисъл, няма да е зле за България да построи подобен влак по линията София-Варна и да можем да ходим от София до морето за 2 часа.

  https://www.youtube.com/watch?v=hxOFP9Q8kBE

 8. 8 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "dpnps":

  Загубата ще е много по-голяма от печалбата, ако Хуауей инсталира 5G мрежа и изкуствен интелект в който и да е некитайски град.
  Ако не вярваш питай китайците.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  Не разбирам повода за тази статия точно в сегашният момент.
  Е, освен пропагандният ...

  Китай "пенетрейтва" т.нар. "Западни Балкани" не заради черните им очи и не заради присъствието си специално там. На Китай присъствието се определя от значението на страните по Пътя на коприната от Пирея към Централна Европа. Това са двете важни за Китай точки, помежду им е просто се напъват "само колкото е достатъчно".
  И това "достатъчно" зависи изцяло от стокооборота на Китай с ЕС и перспективите му. Който тепърва ще се види накъде и как ще се развие или спихне. И който силно зависи от кюскането на Щатите както с Китай, така и с ЕС. Затова е и това "тупкане на топката", доколкото ЕС няма яснота в отношенията си със САЩ, камо ли за Китай ...
  То ЕС няма яснота сам със себе си даже!

 10. 10 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#6] от "dfjftriktrcdt":

  Китайскте заеми са основно за инфраструктурни проекти и то в страни, където подобни проекти могат да донесат сериозен растеж, тоест има икономически смисъл да бъдат изпълнени. Освен това заемите са с много ниски лихви.

  Разбира се заемите от Европейския съюз трябва да са ни приоритет. Както се видя от примера с Гърция, заеми към ЕС могат безнаказано да не бъдат върнати. С Китайските заеми не знам дали това е възможно.

 11. 11 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  През следващия мандат ще им се изпарят мераците..
  —цитат от коментар 3 на venci4


  Точно !Тръмп им разказа играта с митата и санкциите,а през очертаващия се втри мандат на сегашния президент ще ги ликвидира....

  shlshlshlshl
 12. 12 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#1] от "lino_santino":Това е вярно, но досега това което Арнолд Тойнби нарича "Западна цивилизация" имаше съпротивителни сили. Дали сега има? Съмнявам се...
  —цитат от коментар 2 на Nil satis nisi optimum


  Сега точно не. Но нещата ще се променят според мен.

 13. 13 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#8] от "lino_santino":

  Да ви кажа бих се радвал ако на Балканите се появят градове подобни на този - разбира се в по-малък мащаб.

  https://youtu.be/7NKtJnNBSjU

 14. 14 Профил на dwh26646219
  dwh26646219
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#11:"dfjftriktrcdt"][/quote]

  Ъ?? Май на себе си разказа играта.

 15. 15 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 482 Неутрално

  За мен китайците никога не са били честни бизнесмени.Изключително двулични, нелоялни и арогантни.Никога сделката с тях няма да бъде взаимно почеливша.

 16. 16 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  А с Хонг Конг какво става? Или той си е китайски по начало.

 17. 17 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#8] от "lino_santino":

  А това е новият магазин на Хуауей в Шанхай. Най-големият в света.

  https://youtu.be/gSUgq7leGXY

  САЩ добре, че са забранили брандове като Хуауей и Шаоми на Американския пазар, че като гледам този магазин на Хуауей в Шанхай, ако беше в Ню Йорк, магазина на Ябълките щеше да заприлича на гълъбарник -- кух и празен.

  Има множество иновации в областите на виртуалната реалност, АйОуТи и тн. И то с вече работещи продукти. Освен това Хуауей са едно ниво по-високо в хранителната верига от Апъл - тоест те изграждат мрежата на която продуктите на Апъл работят. И това им позволява да имат много по-голям размах на развойната дейност. Там вече не се говори за умни устройства, говори се за умни градове, където всички силициеви чипове конамдващи инфраструктурата в даден град са свързани помежду си и работят като едно цяло. А работата им се влияе от датата, която влиза в системата в реално време от сензори пръснати из целия град - било то камери, или сензори за измерване на замърсяването, температурата и тн.

 18. 18 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#16] от "lino_santino":

  Хонг Конг е историческа рана за Китай. Отнет е насилствено от Западните колонизатори насред период на унижение и експлоатация на Китайския народ.

  По подобен начин Македония, Беломорска Тракия, Северна Добруджа, Западните Покрайнини са ни били отнети на нас.

  Китай обаче, за разлика от България, има силата и волята да възстанови целостта си и да отстоява интересите си и суверенитета си. Свършиха вече стоте години на унижение от страна на западните колонизатори и експлоататори.

 19. 19 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "dpnps":

  Китайцките заеми са заробване към комунисти, нещо което никога не свършва добре.

 20. 20 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#19] от "lino_santino":

  Не знам за какво заробване говорите. В техен интерес е ние да сме добре и да сме с добра инфраструктура защото по-този начин хората ще се замогнат, ще порастне БВП на глава, и в крайна сметка и Китайските бизнеси ще са по-добре, защото това е нов пазар за тях.

  Аз лично предпочитам да се кооперираме с велика сила която ни дава заеми за да си направим влакове стрели, магистрали и заводи отколкото с велика сила която ни заробва с многомилиардни договори за оръжие. Там възвращаемостта е под нулата. Замислете се над това.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Весело

  До коментар [#5] от "dpnps":
  "Наскоро имаше дискусия за развойната дейност на Хуауей във връзка с техните проекти за "УМНИ ГРАДОВЕ". Един от примерите беше показателен за какво става въпрос. "

  Яно е за какво става въпрос.
  Става въпрос за клипове като путинските, но в китайските няма ракети.

  "Изкуствен интелект ще се научи да разпознава пътен инцидент и в момента, в който се случи такъв, ще се свързва автоматчно с нужните институции за да реагират своевременно."

  Условиета да заработи такава система е в самата държава да има стотици други системи в "нужните институции".
  За всяка такава система в "нужните институции" са НУЖНИ по 10 години, както знаем от нашето електронно правителство.

  Остава да ти повярвам, че в Китай имат такива системи. Мен няма да излъжеш, но пробвай с някой сърбин.

  подпис
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Весело

  До коментар [#10] от "dpnps":

  Пробвай се в сръбски форум. Там ще срещнеш много много последователи.
  Тук условията с тежки и можеш да искаш от китайското посолство да ти плащат повече като за труд във вредна среда.

  подпис
 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иван K":

  Това вече се случва. В Шенджен. А и в други градове.

  https://e.huawei.com/en/publications/global/ict_insights/201806041630/success/201808170845

  "Today, Longgang residents no longer need to visit multiple agencies for government services.

  Now residents simply download materials from the Internet, communicate with the corresponding agency through SMS or WeChat, and then queue in front of a ‘single window’ in the Administrative Service Hall for a final, expedited review.

  In addition to interacting with the on-line Apps, residents can engage with other service channels such as an online service hall — integrating the online and offline approval steps."

  И така нататък..

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Весело

  До коментар [#23] от "dpnps":
  "Това вече се случва. В Шенджен. А и в други градове."

  Аз винаги търся доказателства и не приемам на доверие такива "случващи се неща" в България. Ти ме пращаш да вярвам на китайци

  подпис
 25. 25 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 482 Любопитно

  До коментар [#23] от "dpnps":

  .........И така нататък....

  Алоу китайския трол,не разбра ли че с тази плитка китайска пропаганда не "вървиш" бе оня?

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Весело

  До коментар [#18] от "dpnps":
  "Свършиха вече стоте години на унижение от страна на западните колонизатори и експлоататори."

  Yellow achievements matter

  подпис
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#18] от "dpnps":
  "Свършиха вече стоте години на унижение от страна на западните колонизатори и експлоататори."

  Защо пропускаш японските завоеватели в Китай! Няма друг в новата история, избивал китаците толкова жестоко като японците.

  Моето заключение е, че ти мразиш западния свят повече отколкото обичаш Китай.

  подпис
 28. 28 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иван K":

  Съвсем не ги пропускам.

  Има хора в този форум които сравняват политиката на днешен Китай с тази на Япония пресз 19-20 век. Що за абсурд. Няма нищо общо между политиката на Япония след Мейджи ресторацията до втората световна война, и политиката на Китай в момента.

  Япония е стартирала агресивна военна експанзия базирана на доктрина за расово превъзходство и на култ към императора. Открито влизат в конфликти и започват да анексират територии, които никога исторически не са им принадлежали. 1995 разпалват война с Китай, анексират Тайван. 1905 печелят война срещу Русия след битката при Цушима и в резултат добиват контрол върху Порт Артър и анексират Корея. Корея реално е под Японско робство в следващите 40 години и там са ставали извращения трудни за описване (все още живите изнасилвани жени така наречените "comfort women" са и досега в новините). Затова и до ден днешен ситуацията е обтегната между двете страни.

  После 1933 откъсват Манджурия от Китай и обявяват кукленска държава Манджу-ко и почват да крадат ресурсите от там. А 1938 започват пълномащабна офанзива срещу Китай, който тогава е на всичкото отгоре в състояние на гражданска война. В последствие, стъпват на Филипините, Сингапур, Индонезия, Малайзия, Бирма и тн и тн и навсякъде вършат такива ужасии, че е трудно да се изрази с думи. Дерат хора живи, съсипват цели градове и избиват жени и деца. Да не говорим за смразяващите кръвта военни експерименти с хора в юнит 731.

  Прочетете малко за кланетата в Нанкин 1938 година. Ще ви кажа само, че тогава Япония и Германия вече са били съюзници и Немското посолство в Нанкин (тогавашната столица на Китай) се превръща в едно от малкото сигурни убежища. А дори Хитлер, след като научава за случващото се в Нанкин, моли Японците да се спрат, защото е загрижен за имиджа си, а малко преди това Японският посланик в Германия се хвалел че само при настъплението от Шанхай към Нанкин Японската армия избива половин милион души. Китайската армия е отстъпвала тогава, тоест жертвите са били предимно цивилни.
  В резултат на Японската агресия из Азия загиват десетки милиони цивилни. Това е и причината Японците да не са много долюбвани от съседите си и до ден днешен.

  От друга страна Китай в развитието си основно залага на производство и икономика. Китайците са основно заинтересовани от икономическо сътрудничество със съседите си. Да не говорим че тези дни, с нарастването на цените на труда в Китай, много Китайски компании се превръщат в инвеститори в югоизточна Азия.

 29. 29 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иван K":

  Та защо, не споменавам японците в случая.

  Просто ако не забелязвате, не Японците се месят във вътрешните работи на Китай тези дни и не те обясняват на Китай какво може и не може да прави на своя си територия. Не съм чул Японци да обвиняват Китай, че умишлено е заразил целия свят с вирус. Нито сим видял последно време Японците да налагат безразборно мита на Китайски продукти, да забраняват Китайски компании или да арестуват членове на семействата на техните основатели.

  За ужас на Западните сили, Китай и Япония тези дни всъщност са в сравнително добри отношения.

 30. 30 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "dfjftriktrcdt":

  А приемливо ли е една АЗИАТСКОевропейска страна да ограбва доходите на гражданите ти? Ако бяхме тръгнали с Китай, а не с Русия, то щяхме да сме доста по-добре!

 31. 31 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#28] от "dpnps":

  А преди японците да окупират Корея, кой е бил окупаторът в Корея?
  А в днешно време кой е окупаторът на Тибет, Шинджян, Вътрешна Монголия?
  Кой предявява претенции към слаби съседни държави-Тайван, Филипини, Виетнам, Тайланд, Индия, акватория на други държави?
  Реторичен въпрос..
  Отговора го знаем всички...
  колкото до подобен влак..в България нямаме нужда от такъв, защото е нерентабилен за такива къси разстояния..и ако трябваше да искаме идеи от някой за такъв влак,,Япония, Франция са много по-подходящи от Китай, чиито влакове и железници не отговарят на международните стандарти за сигурност...много злополуки имаха последно време...това между другото...

  "More Majorum"
 32. 32 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lumberjack":

  същата работа като с Русия, едни мили миролюбиви хора, неизвестно защо окупирали 1/6 сушата :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До коментар [#6] от "dfjftriktrcdt":А приемливо ли е една АЗИАТСКОевропейска страна да ограбва доходите на гражданите ти? Ако бяхме тръгнали с Китай, а не с Русия, то щяхме да сме доста по-добре!
  —цитат от коментар 30 на himler


  Нито с Русия,нито с Китай ще е добре за България. Отдавна България е в евроатлантическия блок и само САЩ и ЕС са най-добри партньори на България.Разбира се при националноотговорно управление.

  shlshlshlshl
 34. 34 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#18] от "dpnps":

  Смятай! Сега с бой и унижения над местните искат да си го придърпат обратно. Аз нямам против нали ако хората се юрнат в Поднебесната, ама ако ще ги бият за това че си разменят снимки на Мечо Пух... Не ми се вижда много оферта.

 35. 35 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#29] от "dpnps":

  Отношенията Китай - Япония не са всъщност толкова добри...и то не по вина на Япония...
  Китай все по нагло настоява за извинения и репарации за 2СВ...а Япония се извини вече на Тайван ( Китай )...а и Абе ги резна рязко на едно посещение на китайска делегация в Япония и пак мазно нагло отвориха дума за 2 СВ...
  колкото за добронамереноста на Китай...да се загледаме само в тв филмите и сериалите им.90% са на тема 2СВ и в частност японската окупация и колко лоши са японците и колко героични са комунистите китайци...
  Това само филмите, иначе в реалност китайците ще си държат парцалите, защото с численост и сухопътни войски са нещо мног пред Япония, но последната ги превъзхожда в авиацията и морските сили..
  А Япония реши да изтегли от Китай повечето си фирми..причината няма нужда да я споменавам..

  "More Majorum"
 36. 36 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#15] от "Max91":

  Вземи преспи с две китайки, е тогава поне ще имаш някаква печалба! Не им вярвай много асе пак, макар че нкитайките са по-добри от рускини, американки, българки, европейки...

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Още не можем да се отървем от руснаците, сега и китайците ни налазиха.

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Честни или не, политически активни и подобни мераци, опирайки са на концентрираните ресурси на таква голяма страна, каквато е Китай, няма как да не пораждат желание на "началниците" да влият или поне да опитват да влияят на световните процеси.
  Но все ми се струва, че спада на енергията на тези стремления е неизбежен не само заради централизираното управление, което когато прави каквато и да е грешка, тя става системна, а не в отделна икономическа единица, но и от нещо доста по-просто явление.
  Макар и бавно, но стандарта на живот в Китай расте и колкото повече, толкова по-силно те губят основното си предимство, ниските стийности на трудовите разходи.
  Другото перо, от което черпят предимство е не спазването на екологичните норми, което намалява инвестиционните разходи на бизнеса, което ( все още) привлича капитали.
  Но всичко това е временно и очевидно не безкрайно, така че всичките напъни на ККП и другаря Си, няма как да доведат до трайни предимства в света и дори и тук на Балканите. А и всички имаме от малки изработено отношение към техните продукти - никой не хвали китайските продукти, дори когато не са толкова лоши.

 39. 39 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#36] от "himler":

  ..............китайките са по-добри от рускини, американки, българки, европейки...

  В какво са по-добри?На мен азиатския тип жени не ми харесва,така че аз ще си остана с европейките.Може би защото им познавам характера и затова съм негативно настроен към тях.Разбира се това си е мое мнение,но определено честен бизнес с тях не може да има.

 40. 40 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#32] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Относно това ( малко в страни от темата, но..). Едно време руснаците окупирли голяма част от Северна Америка ( от Аляска чак до крайбрежието на Калифорния ).
  В до руско време населението на Аляска се смята да е около 100 000... в момента на преминаване в американски ръце, населението на коренните жители е около 50 000 плюс около 4-5 стотин руснаци и около 1000 смесени потомци..
  Та когато уважаемите руски съфорумници говорят за американски геноцид над коренните жители, да имат предвид и матюшката... да мислят два пъти преди да говорят..

  "More Majorum"
 41. 41 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#1] от "lino_santino":Това е вярно, но досега това което Арнолд Тойнби нарича "Западна цивилизация" имаше съпротивителни сили. Дали сега има? Съмнявам се...
  —цитат от коментар 2 на Nil satis nisi optimum


  И аз са съмнявам, особено след "случващото" се в УСА.

 42. 42 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  Китай с отпускане на заеми ,слага чатала на врата на крехките управления на страните от Западните Балкани,а това е меко казано неприемливо.Да му мисли местният ни китайофил И-во.Няма ли да има обиди към идолът му Си Дзинпинчо???
  —цитат от коментар 6 на dfjftriktrcdt


  Демек, ЕС постоянно ни слага чатали? Чак сега ми са изясни отношението на ББ към Мути, и изобщо към "големите началници" от ЕС.

 43. 43 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  Не разбирам повода за тази статия точно в сегашният момент.Е, освен пропагандният ...Китай "пенетрейтва" т.нар. "Западни Балкани" не заради черните им очи и не заради присъствието си специално там. На Китай присъствието се определя от значението на страните по Пътя на коприната от Пирея към Централна Европа. Това са двете важни за Китай точки, помежду им е просто се напъват "само колкото е достатъчно".И това "достатъчно" зависи изцяло от стокооборота на Китай с ЕС и перспективите му. Който тепърва ще се види накъде и как ще се развие или спихне. И който силно зависи от кюскането на Щатите както с Китай, така и с ЕС. Затова е и това "тупкане на топката", доколкото ЕС няма яснота в отношенията си със САЩ, камо ли за Китай ...То ЕС няма яснота сам със себе си даже!
  —цитат от коментар 9 на xm...


  Някои взеха да говорят за нова Ос- Китай, ЕС, Русия...

  Точно затуй сега мириканците се нахвърлят (и) на ЕС. От СТРАХ...

 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#15] от "Max91":

  Ако беше така интересно как Китай се превърна в износител на стоки и продукти номер едно в света!? :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#17] от "dpnps":
  Интересно, вече китай ли е родината на слона?

 46. 46 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#32] от "GMO VACCINES CHEMICALS":
  Единствената държава, водила само отбранителни войни и увеличавала територията си, след всяка от тях- Русия/ СССР!

 47. 47 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#35] от "Lumberjack":

  Япония не може да изтегли никакви фирми от Китай, защото тв няма фирми. Тези компании са публична собственост. Ако решат акционерите да се изтеглят. Много от тях си произвеждат в Китай и другаде из Азия.

  Япония и Китай са в добри отношения в сравнение с това което можеше да е. Имат междусъседски търкания, но това е нормално за региона.

  Япония не се е извинила нито на Китай нито на Корея нито на когото и да е било друг в региона и това е проблем имайки предвид, че Германия плаща много сериозна цена за войната, а Япония не само не плаща ами и дават и допълнителни територии. И това се случва на фона на геноциди и безчинства из Азия, които дори засенчват Нацистките зверства в Европа.

  Червената армия в Китай действително играе положителна роля по онова време и се бори срещу външен агресор в лицето на Япония. Кой сте вие че да ги критикувате и да им отнемате правото да си бранят родината.

  Филми има такива каквито трябва да има. Такива филми има всяка страна. Какви са филмите на Америка за ВСВ? Ами Българските филми за борбата с робството? Вие гледали ли сте Време Разделно или Капитан Петко Войвода? Защо не звъннете на Министерството на Културата да се оплачете, че са прекалено ... про Български.

 48. 48 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#31] от "Lumberjack":

  Какви много злополуки са имали? Аз помня една преди 10тина години. Китайските влакове като смъртни случаи на брой превозени пътници, се нареждат на първите места по сигурност в света.

  Синзян, Тибет, Вътрешна Монголия са територии на Китай. Твърденията ви са толкова абсурдни като все едно да кажете че България е окупирала Добруджа.

  Китай в миналото е имал сблъсаци с Корея, били са и окупатори там, но и Швеция е била окупатор на съседите си. И ние сме били. А за бивши империи като Турция да не говорим. В общи линии всяка страна има подобна история. Вие селективно избирате подобни факти от Китайската история и преднамерено изграждате някакъв негативен образ. Това са двойни стандарти пар екселанс.

 49. 49 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#28] от "dpnps":А преди японците да окупират Корея, кой е бил окупаторът в Корея?А в днешно време кой е окупаторът на Тибет, Шинджян, Вътрешна Монголия?Кой предявява претенции към слаби съседни държави-Тайван, Филипини, Виетнам, Тайланд, Индия, акватория на други държави?Реторичен въпрос..Отговора го знаем всички...колкото до подобен влак..в България нямаме нужда от такъв, защото е нерентабилен за такива къси разстояния..и ако трябваше да искаме идеи от някой за такъв влак,,Япония, Франция са много по-подходящи от Китай, чиито влакове и железници не отговарят на международните стандарти за сигурност...много злополуки имаха последно време...това между другото...
  —цитат от коментар 31 на Lumberjack


  Що за глупост си написал Лумбер Джак!? Как точно Китай окупира Синдзян, Вътрешна Монголия и Тибет след като това са китайски провинции и територии признати като такива от целия свят, от всички останали държави по света включително от САЩ, ЕС, Япония, ООН и цялата международна общност! Включително даже от съседните държави на Китай в лицето на Монголия и Индия!?

  Това е все едно да напишеш, че САЩ в днешно време окупира Хавай. Или Франция окупира Корсика. Или Индия окупира Пунджаб. Абсурдно е направо.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 50 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#21] от "Иван K":

  "Яно е за какво става въпрос.
  Става въпрос за клипове като путинските, но в китайските няма ракети."

  Какво толкова се вълнуваш за ракетите?

  "Данните от американските шпионски спътници показват, че Китай е започнал енергична активност на полигона „Лобнор“, като провежда изпитания на цял спектър от балистични ракети, способни да носят ядрени заряди, съобщава The Times, позовавайки се на американски чиновници." https://bit.ly/2Aqpa7a

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Весело

  До коментар [#36] от "himler":
  "Вземи преспи с две китайки, е тогава поне ..."


  Не искам, защото има позната гинеколог, която се отказа да яде китайска храна.

  подпис
 52. 52 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Китай е едно Менте! Четете за откритите в Ухан 83 тона фалшиви златни кюлчета или 4% от златните резерви на Китай. И си мислете на какво са способни. Ментаци!

  Gold Industry Shaken as 83 Tons of Fake Gold Bars Used to Secure $2 Billion Loans in China

  https://news.bitcoin.com/gold-industry-83-tons-fake-gold-bars-secure-2-billion-loans-china/

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 53. 53 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#52] от "Сатана Ликующий":

  Не знам дали е менте, ама: "Властите в Пекин тестваха над 10 милиона души за коронавирус за три седмици" https://t.ly/GZ95

  Нашите колко души тестваха досега?

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Ми правилно е написано. Евроатлантика заслабна и загни и Китай се намества. Не само в Западните Балкани а навсякъде. Баба Сребра преди 100 години е казала, че Китай ще владее планетата. Въпросът е как ще счупим прангите на Брюксел?

 55. 55 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#54] от "Judjuk":
  Тичай да чупиш! Бързай не остана!!

 56. 56 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#7] от "dpnps":

  Пътят на коприната е създаден преди китйците от Чингиз хан. По пътя си до Европа е провеждал следната политика. Или ставаш васал и плащаш 10% данък или войските минават и не оставят нищо живо.

 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Весело

  До коментар [#7] от "dpnps":Пътят на коприната е създаден преди китйците от Чингиз хан. По пътя си до Европа е провеждал следната политика. Или ставаш васал и плащаш 10% данък или войските минават и не оставят нищо живо.
  —цитат от коментар 56 на koevip


  Хахаха... забавно наистина. Но така се получава като не познавате историята на Централна и Източна Азия. ;-)

  Пътят на коприната съществува ХИЛЯДА години преди Ченгис хан и неговата Монголска империя, чети и се ограмотявай:

  https://www.history.com/topics/ancient-middle-east/silk-road

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4273 Любопитно

  До коментар [#56] от "koevip":

  Съжалявам прочетох погрешно 'преди' със 'след' в коментара ви.
  Извинявам се за недоразумението.

  Иначе, да допълня, че Кубилай хан (внук на Чингис хан) създава династия Юен (Юан), която превзема Китай и съседен Тибет. Всъщност точно тази монголска династия прави така, че от 13 век до ден днешен Тибет става част от Китай.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#19] от "lino_santino":Не знам за какво заробване говорите. В техен интерес е ние да сме добре и да сме с добра инфраструктура защото по-този начин хората ще се замогнат, ще порастне БВП на глава, и в крайна сметка и Китайските бизнеси ще са по-добре, защото това е нов пазар за тях.Аз лично предпочитам да се кооперираме с велика сила която ни дава заеми за да си направим влакове стрели, магистрали и заводи отколкото с велика сила която ни заробва с многомилиардни договори за оръжие. Там възвращаемостта е под нулата. Замислете се над това.
  —цитат от коментар 20 на dpnps


  Общо взето искате да се кооперираме с велика сила, зад която стой ККП, с пожизнен диктатор, защото обещават светло бъдеще.
  Замислете се над това.

 60. 60 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "dpnps":

  засиленото китайско прсъствие връща от отвъдното...
  съвсем изрещяхте

 61. 61 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  къде ги учат да пишат по тоя отегчителен начин, то не са наративи, то не еотетлива многопластовост.

 62. 62 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "dpnps":

  китайския народ на български се пише с малка буква. колкото и да ви плащат за небивалите глупотевини, които плещите, граматиката на български трябва да се спазва.

 63. 63 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#56] от "koevip":

  Преди Китайците от Чингиз Хан бил създаден, така ли? 😂

  Къде ги учите тези глупости. Китайската империя е на 5000 години, а съвременен Китай, е на над 2200.

  Чингиз Хан прочетете кой век живее. Ще ви подскажа. Преди около 1000 години.

 64. 64 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 481 Неутрално

  До коментар [#59] от "lino_santino":

  Пише се "стои" а не "стой"

  Научете се грамотно да употребявате и-краткото в Българския език.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK