СУ протестира срещу всякакви намеци за "пришиване" на професорски звания

В позицията си университетът явно се притеснява да поясни срещу кого протестира и всячески избягва да назове името на председателя на комисията по култура и медии в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

© Юлия Лазарова

В позицията си университетът явно се притеснява да поясни срещу кого протестира и всячески избягва да назове името на председателя на комисията по култура и медии в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов.След като съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд оправда в неделя издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев и останалите петима подсъдими по делото ЕВН, късно вечерта (около 22 часа) вестник "Труд" публикува статия на Вежди Рашидов със заглавие "За чистотата на духа и търговията с медийни услуги". В нея депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по култура на Народното събрание, който е и бивш министър на културата, насипа купища квалификации срещу медии (освен традиционната мишена - "Капитал" и "Дневник", на прицел са и други издания), интелектуалци, авторитети в изкуството, хора с ясни граждански позиции и критици на управляващите. Той посочи и кои са "правилните" журналисти и културтрегери. Някои от засегнатите коментираха нападките.


Днес с позиция излезе и Софийският университет "Св. Климент Охридски" по повод споменаването в обиден контекст на преподаватели от учебното заведение. Прави впечатление, че в позицията си университетът явно се притеснява да поясни срещу кого протестира и всячески избягва да назове името на председателя на комисията по култура и медии в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов.


На 29.06.2020 г. в. "Труд" е публикувал мнение, което наред с квалификации за други хора засяга честта и достойнството на членове на академичния състав на Софийския университет.
Софийският университет "Св. Климент Охридски" е най-старото и авторитетно висше училище в България, единственото, което е сред първите 1000 в няколко световни класации, а току-що стана ясно, че в класацията на QS World University Rankings Университетът се е изкачил със 150 места само за една година.


Софийският университет поддържа високи стандарти за научноизследователската работа на своите преподаватели и има строги критерии за заемане на академични длъжности. Категорично протестираме срещу всякакви намеци за "пришиване" на професорски звания и раздаването им "наляво и надясно", тъй като по отношение на Софийския университет те са напълно безпочвени и тиражирането на подобни твърдения уронва престижа на Университета, както и честта и достойнството на наши уважавани колеги, получили международно признание.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK