"Почнахме, без да имаме хабер от broadcasting" - радио "Свободна Европа" на 70

По времето на комунизма хората, работещи в радиото, са причислени към категорията на най-опасните емигранти, наричани "вражеска емиграция" и "невъзвращенци", на които е забрането да пътуват до България.

© Дойче веле

По времето на комунизма хората, работещи в радиото, са причислени към категорията на най-опасните емигранти, наричани "вражеска емиграция" и "невъзвращенци", на които е забрането да пътуват до България.Точно преди 70 години, на 4 юли, радио "Свободна Европа" излъчва от Ню Йорк първото си предаване на чешки език. На 11 август 1950 г. започват и предаванията на български език. Една от големите заслуги на радиото е в алтернативния разказ на близката ни история, който и до днес си струва да бъде четен и мислен, казва Диана Иванова. След като работи в радиото между 1994 и 2003 г., тя проучва в продължение на 6 години запазените архиви в България, Германия и САЩ и историята на българската редакция до 1989 г. Част от откритията и историите намират място в нейния документален филм "Чуй" (2014).


"Ние почнахме, без да имаме хабер от broadcasting, и се учехме в същото време, в което говорехме пред микрофона. И ужасните hamburgers, които ядяхме, докато пишехме програмите", спомня си в лично писмо до Джилда Карол (едно от популярните имена на радиото, авторка на музикални предавания) Стефан Груев, един от първите новинари, които работят в радиото в Ню Йорк в самото начало.


Когато Народният съд екзекутира през 1945 г. баща му Павел Груев, началник на кабинета на цар Борис III, Стефан Груев учи право в Женевския университет. Превратът и събитията в България го превръщат за десетилетия напред в политически емигрант.
Такива са


първите журналисти и редактори в "Свободна Европа" - хора, принудително оставени в емиграция,


заради смяната на режима. Първоначално американският комитет "Свободна Европа" работи тясно с българския национален комитет и с Г. М. Димитров, който е лидер на българската емиграция, но по-късно тези отношения спират.


Това е и една от най-интересните и конфликтни линии в развитието на радиото - родено с помощта на политическите емигранти от Източна Европа, които отхвърлят комунизма и са пръснати по цял свят, то се опитва да търси обективност и да избягва тясната обвързаност с политическата емиграция. Това невинаги му се удава.


50-те години например, когато радиото започва работа в Ню Йорк, а след това и в Мюнхен, са време на еуфория в политическата емиграция - тя е уверена, че комунизмът ще падне всеки момент. Това продължава до бунтовете в Унгария през 1956 г., които завършват с влизането на съветските войски в страната и с над 3000 жертви.


И досега например е разпространена тезата, че Радио "Свободна Европа" със своите предавания на унгарски език е играело "подстрекателска роля" в унгарската революция, давайки надежда, че Западът ще се намеси на страната на бунтовниците. Един от бившите директори на радиото и анализатор на архивите - Рос Джонсън, който внимателно прослушва намерените архивни записи от 1956 г., стига до друг извод - радиото не е подстрекавало към въстание, но "тонът" на някои от коментаторите в самите предавания и самото съществуване на такива предавания на унгарски език


кара мнозина слушатели да вярват, че западните сили ще се намесят в конфликта.


Така наречените "файлове от Кобленц" са уникални записи на всички предавания между 22 октомври и 12 ноември 1956 г., открити едва в края на 90-те години в Централния германски архив в Кобленц. Унгарската национална библиотека е направила достъпно тяхното слушане от своя портал. Българските записи са открити през 2016 г. и подробният анализ предстои, но дори и бърз поглед върху тях е показателен за духа на 1956 г. - цари убеденост, че скоро комунизмът ще си отиде и България ще се върне в семейството на свободните държави. Ето откъс от предаване, излъчено тогава:


"Днес нашата родина се намира под един режим на чуждо потисничество и мракобесие. Гласът на свободна България ратува за възстановяването на потъпканата независимост на българската държава и на похитената свобода на българския народ. Той разобличава чуждите агенти, настанени в нашата страна, и разкрива пред вас истината около събитията, които произтичат ежедневно в свободния свят


.не е далеч времето, когато хората свободно и открито ще могат да кажат на какъв тормоз са били подложени от комунистическата диктатура, за да променят по-раншните си вярвания и убеждения."


Освен тази уникална колекция от 1956 г. "Свободна Европа" притежава още поне


две безценни исторически колекции от материали, към които интересът не намалява и до ден днешен:


- "Задочни репортажи за България" на писателя в емиграция Георги Марков, излъчени в 137 емисии на радиото между ноември 1975 и юни 1978. Марков е убит от българските служби в Лондон на 11 септември 1978 г.


- Близо 400 интервюта на Румяна Узунова с представители на българската опозиция и българските турци през 1988-1989 г., които стават катализатор на промените през 1989 г.


"Задочни репортажи за България" са многократно преиздавани като книга и интересът към нея днес расте. Интервютата на Румяна Узунова се пазят в Централния държавен архив и част от тях се намират в Златния фонд на българското радио.


Друга безценна документална колекция са интервютата на Джилда Карол от 60-те и 70-те години, направени с големи звезди на западната музикална сцена. В своето "Музикално рандеву" Джилда интервюира Елвис Пресли, Джордж Харисън, Том Джоунс, Рей Чарлз.. Тя прави записи от концерти в Мюнхен, разказва атмосферата на концертите, дори кара гостите си да говорят по малко на български - да казват "здравейте" или "добър ден". Тази аудиоколекция се пази в личния архив на Джилда Карол, като тя подготвя нейното предаване в архива на радиото в института Хувър, САЩ.


Труден период в историята на "Свободна Европа" е публичното разкритие през 1971 г. в САЩ, че ЦРУ е финансирало радиото още от неговото създаване. Мнозина сенатори в Америка тогава настояват за спиране на излъчванията и за закриване на радиото. След дълго проучване Комитетът за външни отношения, начело с Уилям Фулбрайт, създава ново федерално тяло - Борд за международно радиоизлъчване (Board for International Broadcasting, IBB), което управлява RFE/RL, "Гласът на Америка" и други радиостанции. Така финансирането официално продължава само чрез американския бюджет.


Радио "Свободна Европа" представлява огромен интерес за българските тайни служби.


Държавна сигурност започва да разработва радиото под кодовото име "Латерна" от самото му създаване през 1950 г. Хората, работещи в радиото, са причислени към категорията на най-опасните емигранти, наричани "вражеска емиграция" и "невъзвращенци", на които е забрането да пътуват до България. Не спират постоянните опити да се вербуват работещите в радиото. Правят се портрети на всички с прякори, издирват се и се подлагат на разпити техните семейства, изпращат се роднини да ги "вразумят" и да ги върнат обратно, а когато нищо от това не проработва, следва резолюция: "Ще се работи по неговото компрометиране."


Ето един пример, взет от документ на Държавна сигурност:


Докладна записка


Като се изхожда от състоянието на работата по разработката на обекта "Латерна" и указанията на ръководството на министерството за активизиране на същата, пред Управлението стоят за разрешаване в близко бъдеще следните конкретни задачи:


1. Да се подготви и осъществи опит за вербовка на трима служители от "Латерна"


2. Да се подготвят и изведат някои измежду подбраните агенти на службата със задача да се внедрят в обекта "Латерна"


3. Да се продължи и активизира маршрутирането на наша агентура, със задача изучаването на обекта и провеждане на мероприятия за дезинформация, разложение и компрометация


10 март 1969


София зам-началник отдел 4-ти


Майор:.........


През 1991 г. бившият естонски премиер Ленарт Мери номинира радиото за Нобелова награда за мир. От 1995 г. по покана на чешкия президент Вацлав Хавел радиото премества главната си квартира от Мюнхен в Прага. Радиопредаванията на български език прекъсват през 2004 г., когато са закрити и секциите на Латвия, Литва, Естония, Словакия и части от югославската редакция.


От началото на 2019 г. "Свободна Европа" е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Съвет към редакторския екип на Дневник:

  Опитвайте се да използвате български думи доколкото това е възможно: “без да имаме ХАБЕР от” —> “без да имаме ПОНЯТИЕ от”

 2. 2 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Свободна Европа , ....но финансирана от ЦРУ. Какво свободно има? След като са на финансиране от ЦРУ, могат ли нещо да ГЪКНАТ срещу САЩ... или те са къщата на ХЪЛМА при лунна светлина :)

 3. 3 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 292 Неутрално

  На баща ми, най-добрият или по точно най-близкият му приятел от студентските години работи в секциятаот Мюнхен. Малко преди да умре, му бяхме на гости. Показа и американския си паспорт, който е американски в синьо, но на корицата има диагонална червена линия, която се явява на всяка страница. Та тази червена линия означава сума ти рестрикции на този паспорт-хем си американец - хем нямаш един куп права.

  Неговата история на мигрант започва с измама в нотариуса, кьдето работи. Шефьт му по служба измисля схема за заверки на часовници и други предмети без стойност. 😆😆😆Тези хубавци, обаче им издават фалшив сертификат с бланка на нотариата в София. За около 6 години необезпокоявана работа, натрупват толкова средства, че приятелят на баща ми взима тайна квартира за гаджета-апартамент под наем срещу руската цьрква. Този апартамент практически им отрезва главите, защото в сьщия вход живее и някакьв от милицията и започнал да рови🤣 Приятелят на баща ми и шефьт са арестувани и предават около 2000 лева , а останалите пари са били добре укрити и с тях започват нов живот в Мюнхен - като пострадали от комунизма ветерани😜

  Не съм крал
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  Това е защото идва от германски: Ич хабер си найн. Те Свободна Европа са много свързани с Германия.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  Това е защото идва от германски: Ич хабер си найн. Те Свободна Европа са много свързани с Германия.

 6. 6 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 292 Весело

  До коментар [#2] от "dejmos":


  Според ЦРУ и политическият елит САЩ, Европа е свободна единствено тогава, когато подкрепя американската политика безусловно

  Не съм крал
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#6] от "prinz":

  Това няма значение. Работническата класа в САЩ с нетърпение очакваше "Говорить Масива" -спикинг москау на американски.

 8. 8 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 292 Весело

  До коментар [#7] от "blondofil":

  Нямам такова воечетление, като в САЩ сьм бил 96 и 98 на бригада🙃
  Обаче по техните радиа сьм слушал Цой ❗️

  Не съм крал
 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#2] от "dejmos":

  Това радио в периода на комунизма ,беше единственото светло нещо , което се случваше на баща ми ,концлагерист от Белене ,гонен и тормозен от комунистите десетки години ,спомняма си как пускаше ВЕФ а и слушаше цяла вечер емисиите ,от тях имаше абсолютно реална представа какво се случва и никога не бъркаше в политическите си прогнози и преценки ,почина преди 2 години доволен от живота въпреки всичките несгоди ,да са живи и здрави американците и тяхната демокрация .

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Съвет към редакторския екип на Дневник:Опитвайте се да използвате български думи доколкото това е възможно: “без да имаме ХАБЕР от” —> “без да имаме ПОНЯТИЕ от”
  —цитат от коментар 1 на dpnps
  Ами Хабер не е Понятие-патриотино а иначе Свободна Европа беше лъч светлина в тъмния комунистически ефир по времето на кървавата болшевишка банда управлявала 45 години България и докарал България до национална катастрофа.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4300 Неутрално

  До коментар [#3] от "prinz":

  Тая приказка с приятеля на баща ти е съшите с бели конци и е неправдоподобна. Внушаваш , че в Свободна европа са работили морално нечистоплътни хора , представили се за пострадали от комунизма. Прилагаш точка 3 от документа на ДС , която гласи:
  3. Да се продължи и активизира маршрутирането на наша агентура, със задача изучаването на обекта и провеждане на мероприятия за дезинформация, разложение и компрометация.

 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  "От началото на 2019 г. "Свободна Европа" е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език."

  Абсолютно безсмислено. Единственото, което върши тази дигитална платформа както трябва, това е да руши авторитета на "Свободна Европа", натрупан през годините на комунизма.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3128 Неутрално

  До коментар [#10] от "chicago514":

  Е да ама виж какви индустриалци като братя Бобокови излязоха от комунистическите родове.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4300 Неутрално

  До коментар [#2] от "dejmos":Според ЦРУ и политическият елит САЩ, Европа е свободна единствено тогава, когато подкрепя американската политика безусловно
  —цитат от коментар 6 на prinz


  Американската политика повреме на Студената война беше да отбранява свободния свят от агресиите на комунизма и сдържане рапространяването на комунизма по света. Не винаги тази политика имаше успех , поради вътрешна съпротива на западната левица , която симпатизираше на комунизма.В двуполюсния модел на световното развитие , когато се решаваше кой кого ще унищожи, дали мракобесният комунизъм или западната демокрация , не можеше да бъдеш неутрален. Да съжителстваш с империята на злото като неутрален означаваше , че обслужваш злото.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4300 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  Интересно , дразни те думата хабер , а не те дразни "broadcasting".

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  До коментар [#5] от "blondofil":

  Ич хабер
  ======
  Ей това нещо, буквално преведено означава....../вътрешна новина/

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "От началото на 2019 г. "Свободна Европа" е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език."Абсолютно безсмислено. Единственото, което върши тази дигитална платформа както трябва, това е да руши авторитета на "Свободна Европа", натрупан през годините на комунизма.
  —цитат от коментар 12 на Дон Кихот


  И друго нещо върши: същото, което е вършила винаги - да критикува властта. Ей затва слугинажа на властта като теб не може да им прости, също както слугинажът на оная власт.

 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#1] от "dpnps":

  Стефан Груев ли се опитваш да резактираш? Защото това са негови думи - с турцизъм, но чист български идиом отпреди съветската окупация и порусначването на езика ни.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Точно.

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#2] от "dejmos":

  Някога, все пак казваха някаква истина. Сега са пълни с политкоректност и фалшиви новини. И само дето не са увисили розовите прашки от прозореца на офиса.

 21. 21 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 871 Весело

  Съвет към редакторския екип на Дневник:Опитвайте се да използвате български думи доколкото това е възможно: “без да имаме ХАБЕР от” —> “без да имаме ПОНЯТИЕ от”
  —цитат от коментар 1 на dpnps


  "понятие" е руска дума

  освен това "хабер" е в пряката реч на интервюираната

  хайде по-малко съветска партиотарщина, бите.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Свободна Европа , ....но финансирана от ЦРУ. Какво свободно има? След като са на финансиране от ЦРУ, могат ли нещо да ГЪКНАТ срещу САЩ... или те са къщата на ХЪЛМА при лунна светлина :)
  —цитат от коментар 2 на dejmos  До коментар [#2] от "dejmos":

  Финансирана е тайно от ЦРУ защото е имало сенатори и конгресмени,които са били против РСВ и са искали затварянето му. Тоест,тези сенатори и конгресмени са били комунисти и предатели на САЩ.

 23. 23 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 871 Весело

  На баща ми, най-добрият или по точно най-близкият му приятел от студентските години работи в секциятаот Мюнхен. Малко преди да умре, му бяхме на гости. Показа и американския си паспорт, който е американски в синьо, но на корицата има диагонална червена линия, която се явява на всяка страница. Та тази червена линия означава сума ти рестрикции на този паспорт-хем си американец - хем нямаш един куп права.Неговата история на мигрант започва с измама в нотариуса, кьдето работи. Шефьт му по служба измисля схема за заверки на часовници и други предмети без стойност. 😆😆😆Тези хубавци, обаче им издават фалшив сертификат с бланка на нотариата в София. За около 6 години необезпокоявана работа, натрупват толкова средства, че приятелят на баща ми взима тайна квартира за гаджета-апартамент под наем срещу руската цьрква. Този апартамент практически им отрезва главите, защото в сьщия вход живее и някакьв от милицията и започнал да рови🤣 Приятелят на баща ми и шефьт са арестувани и предават около 2000 лева , а останалите пари са били добре укрити и с тях започват нов живот в Мюнхен - като пострадали от комунизма ветерани😜
  —цитат от коментар 3 на prinz


  Сигурно е весело в паралелната ти вселена, в която се влиза с американски сини паспорти с червени диагонални линии през вратата на тайната квартира до руската църква

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 24. 24 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Днес е трудно да си представят хората какво беше Свободна Европа за живеещите под комунизма. Да живееш в непрекъсната лъжа, с помпозни статии във вестниците и предавания по телевизията за успехите в жътвата и за преизпълнението на плана. Истинските новини се научаваха от тези "вражески радиостанции" Свободна Европа, Дойче Веле и ББС, но най-вече от Свободна Европа. Задочните репортажи на Георги Марков, предаванията на Джилда Карол... Цяла България ги слушаше тайно. Свободна Европа знаеше от бегълци от комунистическия ни рай и информираше за истинските настроения в страната, за недолоството от повишаването на цените или за концлагерите.

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":

  През всичките години от 1944 до 1989 две поколения българи се надяваха само на Щатите да бъдем освободени от руския ботуш и това го има черно на бяло в документите на ДС. Вярно че след смазването на Унгарската революция тази надежда намаля, но в крайна сметка така стана и Рейгън срина Имеприята на злото.

 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#17] от "Дневник докога ще търпите троловете на шайката":

  "И друго нещо върши: същото, което е вършила винаги - да критикува властта."

  Само че когато по-рано критикуваше властта, народът слухтеше около радиоапаратите и рискуваше много, за да чуе някоя дума на истината.
  Сега "Свободна Европа" стигна дотам, че никой не се интересува от нея и тя ни се натрапва от съмнителни медии от типа на "Дневник", а от хилавото постоянно присъствие на неколцина коментиращи с еднакви никове в неговия форум си личи, доколко нейната продукция интересува хората в България.
  Заради своя еднозначно утвърден профил на рупор на българофобията , маскиран със смокинов лист ,наречен "критика на властта".

 27. 27 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само че когато по-рано критикуваше властта, народът слухтеше около радиоапаратите и рискуваше много, за да чуе някоя дума на истината.Сега "Свободна Европа" стигна дотам, че никой не се интересува от нея
  —цитат от коментар 26 на Дон Кихот


  Забелязвам, че повечето ти постове са базирани на мантрата, че ти си някакъв изразител на "народа". Само защото си прост, това не те прави изразител на "хората".

 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6314 Неутрално

  Вкъщи трудно се слушаше, защото го смущаваха, затова в началото слушах предимно ВВС и най-вече "вашата Ани" вечер късно. На село обаче, се хващаще христално чисто с "вефа" и по цяло лято го слушах. Най-вече Джилда. Бах малък и тежките анализи на комунизма тудно палеха вниманието ми, но музиката ве увличаше. Това беше в края на 70-те и началото на 80-те. По-късно, вече пораснал, започна да ми се изяснява картинката на нашия зрял социализъм. И като по-голям вече, направих антена на покрива на блока и започнах да ръчкам междинночестотните филтри на "селената" за да стесня честотната лента и да орежа част от смущенията. И вече можеше да се слушат анализите на Владимир Костов и Репортажите на Марков, от Мюнхен, до късно вечер. Гледах и По света и у нас, и руската теленизия, а после слушах ВВС и Свободна Европа. И се опитвах да преценя картинката. Това радио ме научи да мисля.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2478 Весело

  До коментар [#17] от "Дневник докога ще търпите троловете на шайката":

  Чакай бе, Стюпид - нали беше лошо чужди правителства да се мешат в политиката на суверенни държави? Или това е само, когато не го правят както ти искаш, а? Я разясни, че нещо се обърках на каква точно позиция по темата си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чакай бе, Стюпид - нали беше лошо чужди правителства да се мешат в политиката на суверенни държави?.
  —цитат от коментар 29 на Тюфлекчия


  Това обикновено е аргумент на кремълци и нямам спомен да съм го защитавал някога. Но е хубаво да се види с чии опорки си служиш. За пореден път.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Не си представях, че 30 години след демократичните промени, пак ще се върнем към "Свободна Европа".

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3753 Весело

  До коментар [#21] от "FourOhFive":


  освен това "хабер" е в пряката реч на интервюираната
  =========
  Бреййй, така ли било....?

  Реших да прескоча и това разяснение.....но в отговор на пламенната ти защита....ще го кажа.....
  Заглавието на тая статия е пълна излагация.....
  Преведено на чист, стерилен и 100%ов бг език, означава......

  "Започнахме излъчването на радио Свободна Европа, без никакви ефирни новини"....

  Ако иска.....вместо "от"....редактора да го замени с " що е то"....или "какво значи".....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  съмнителни медии от типа на "Дневник"
  —цитат от коментар 26 на Дон Кихот


  Съмнителен беше процесът срещу издателя на Дневник. Съмнителен за репресии от страна на любимата ти народна власт срещу свободната журналистика.

  Няма нищо съмнително в Дневник, освен главният им модератор, който оставя типчета като теб да се ширят тука необезпокоявано, само щото са се научили да лансират лъжите и клеветите си по перфиден начин.

 34. 34 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Понеже се появи някаква странна "Свободна Европа" /май американците се усетиха и смениха ръковосдството й/, та, да си припомним оная "Свободна Европа". Не ретроспектативно, както добре е направено в публикацията. А например чрез един нейните гласове. И то - как хората от оная "Свободна Европа" биха видели и оценили сегашната действителност. Например Димитър Бочев, чиито глас се промъкваше през бръмченето на заглушителите. Ето мнението му за местните избори в София, например:
  "...Като чета, слушам и гледам как в навечерието на общинските избори ден след ден граждански ангажирани гласове ме уверяваха по медии и форуми, че да гласуваш за когото и да е от двете основни претендентки за кметския стол, е едно и също, кръвта ми кипваше. Подобна уравниловка е колкото неоснователна, толкова и деструктивна. Логиката на най-българина от всички българи – Бай Ганьо, – според която и едните, и другите са маскари, не ми е по сърце. Чрез подобно типизиране се фалшифицират личности, каузи и политики, цели идейни платформи се превръщат в безидейност – чак дотогава, докато се разбутат и всички етични граници, а морал и аморал се смесят в една мътна каша. А тази смесица обслужва винаги обществената непочтеност за сметка на обществената почтеност – заличи ли се границата между нравственост и безнравственост, губи нравствеността, а безнравствеността печели...
  И така, бюлетината, с която гласувам като столичанин, е разнолика. Тази бюлетина е облагороденият център на София, където живея през всичките години и десетилетия на младата ни демокрация. Никога трамваите по красивата ми улица с грозно, антибългарско име („Граф Игнатиев”) не са били толкова безшумни, редовни и точни. Никога тротоарите не са били така чисти и равни и толкова осветени. Никога градинката пред черквата „Свети Седмочисленици” не е била така красива, спретната и многоцветна. Та всичко това е изписано върху бюлетината, с която гласувах и с която отново ще гласувам след броени дни. Тази моя бюлетина съдържа и метрото, както и целия останал модерен и удобен, съобразен с европейските екологични стандарти градски транспорт. Доколкото считам, че всяка инвестиция в националното ни минало е инвестиция и в националното ни бъдеще, в още по-голяма степен моята лична изборна бюлетина включва и археологическите разкопки в центъра на София, които извадиха от земните недра на бял свят една история, с която имаме основание да се гордеем. В същия смисъл многото спасени с неимоверни усилия и средства от посегателствата на частни инвеститори исторически, емблематични за столицата ни сгради са също моя изборна бюлетина. Ще спомена само две от тях: къщата на Яворов, превърната в литературен музей, и Регионалният музей на София. Зная, свидетел бях на дългогодишните и тежки битки, които Столична община води, за да спаси тези паметници на културата и за всички нас, и за потомците ни. Дълги, тежки и до голяма степен успешни бяха и битките на СО за съхраняването на много зелени площи в центъра и по кварталите. А това са битки за нашето здраве и за здравето на децата ни, битки за живот и бъдеще.
  И ако някой рече, че всичко това е заслуга не на Столична община, а на Брюксел, че щедрите европейски фондове са се изсипали изневиделица върху ни като манна небесна, той или не познава технологията на процесите, или е злонамерен клеветник и манипулатор. Колкото и богат да е, Европейският съюз не поднася евромилиони на тепсия. Тези средства са дело, конкретна оперативна работа на всяка община – те трябва да бъдат извоювани и убедително защитени пред компетентните европейски институции чрез съответните проекти и конкурси, за да се реализират подобаващо. Така че всички тези културни и битови благоустройства са колкото спонсорство на Брюксел, толкова и наше собствено постижение – резултат от обединените усилия на общината ни, на държавата, на представителите ни в Европейския парламент.
  А най-важният елемент в собствената ми изборна бюлетина е паметникът на Георги Марков, издигнат преди някоя-друга година на столичния площад „Журналист”. Тук вече въпросът е колкото обществен, колкото граждански, толкова и личен – немалкият ми вече живот е неотлъчно свързан както с политическата кауза, така и с изгнаническата участ, така и (особено!) с безценното творческо наследство на писателя. Като изпълнителен председател на Инициативен комитет „Памет за Георги Марков” (негов почетен председател бе д-р Желев, царство му небесно!) с чиста съвест мога да заявя, че въпреки нашите обединени усилия, въпреки щедрото спонсорство на д-р Лазаров от Балтимор, ако не беше благородният личен принос на заместник-кмета д-р Чобанов, на хора като Малина Едрева и Ивана Пасева и особено на г-жа Фандъкова, паметник на Георги Марков днес нямаше да има – на негово място щеше да има само историческа безпаметност. А безпаметността убива – по-недвусмислено и от оръжията. Можем (аз така и не можах) и да простим на убийците на Георги, но не и да забравим зловещото им престъпление – забравата не е опрощаване, забравата е само изтласкване, което не води до нищо добро. А става дума за престъпление не само срещу националната ни култура, а и за престъпление срещу човечеството – престъпление срещу всеки от нас. Което вече дълги десетилетия след извършването му така и си остана недоразобличено. А за да бъде недоразобличено, значи е и недоосъзнато. Не по вина на Лондон – по вина на българската държава. Която през всичките си правителствени мандати, през всички еднопартийни, многопартийни, десни, леви и центристки, антикомунистически, прокомунистически и служебни кабинети за цели три десетилетия демокрация (демокрация, на която Георги Марков посвети перото си и за която пожертва живота си) така и не намери морала, куража и самочувствието да поеме отговорността за едно от най-зловещите престъпления в цялата ни национална история. Паметникът на Георги Марков е стъпка към поемане на подобна отговорност. А този паметник е дело и заслуга преди всичко на Столична община. Сиреч, на бюлетината, с която преди броени дни гласувах, и с която след броени дни ще гласувам отново. Ще го направя с чистата съвест на гражданин на София. И гражданин на Република България. Както и гражданин на Европа и света." Край на цитата. Това изказване на Димитър Бочев дали би видяло място в днешната странна "Свободна Европа" /поне докато не си замина шефът й/. Не. Там се промотираше другата кандидатка.

 35. 35 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дневник докога ще търпите троловете на шайката":

  За цензура ли призоваваш в сайта, другарю-расист ??! Нали уж си либерал, защитаващ човешките свободи, част от които е и свободата на словото ??! Нещо постовете ти съдържат основно обиди към всеки "неправоверен", както и непрестанен вой за пълна цензура над всяко инакомислие и вечен бан за всеки "враг" на либерал-комунизма, ха ха ха.

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2478 Весело

  Това обикновено е аргумент на кремълци и нямам спомен да съм го защитавал някога. Но е хубаво да се види с чии опорки си служиш. За пореден път.
  —цитат от коментар 30 на Дневник докога ще търпите троловете на шайката


  Да бе. Да не би случайно да не орева света за "руската намеса в изборите в САЩ", а? Я си спомни.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2478 Весело

  До коментар [#33] от "Дневник докога ще търпите троловете на шайката":За цензура ли призоваваш в сайта, другарю-расист ??! Нали уж си либерал, защитаващ човешките свободи, част от които е и свободата на словото ??! Нещо постовете ти съдържат основно обиди към всеки "неправоверен", както и непрестанен вой за пълна цензура над всяко инакомислие и вечен бан за всеки "враг" на либерал-комунизма, ха ха ха.
  —цитат от коментар 35 на Alex Ivanov


  Оооо - той Стюпида от бая време мечтае да му дадат една виртуална нагайка и да почне "враговете на народа". Според него всички несъгласни с неговото (явяващо се) висше мнение са за моментален бан, канселиране и уволнение (преди няколко седмици заплашваше един форумец какво би си помислил американският университет в който работи ако види какви ги пише той във форума). После се обижда като му казваме, че е болшевик. Трябва да видиш (ако не си), като удари някоя тирада, в която говори на малки имена на Прокопиев и останалите от редакцията, призовавайки ги или да изтрият мненията, които не го кефят или направо да закрият форума. Много е забавно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#26] от "Дон Кихот":

  Вместо истината в Дневник, имаш истината в Пик и Блиц. Изборът си е твой. Освен това имаш и истина сервирана от Шехерезада, която ходеше редовно при Божков. Въобще, имаш много истини и може да си избираш.

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не би случайно да не орева света за "руската намеса в изборите в САЩ",
  —цитат от коментар 36 на Тюфлекчия


  Ба ха ха ха. Това ли било. Ми нищо не съм оревавал, просто споменавам факта, че Кремъл спретна безпрецедентна по рода си паропагандна кампания за да помогне на Тръмп да спечели изборите. Това е проблем най-вече на Тръмп и фанатизираната му секта, не е мой.

  А иначе, "аргументът" ти е малоумен на още много нива, като се почне от това, че според теб дейността на Свобдна Европа била "намеса в работите на чужда държава" и се мине през идиотската аналогия между кремълскатата кампания чрез фейк нюз в социалните медии и "Свободна Европа". Тва изобщо няма да се впускам да го коментирам в подробности, макар да дава много силна представа за акъла и ценностите ти. Коментрам само поредната ти лъжа, че съм "оревал" нещо.

 40. 40 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 577 Неутрално

  „По времето на комунизма хората, работещи в радиото, са причислени към категорията на най-опасните емигранти, наричани "вражеска емиграция" и "невъзвращенци", на които е забрането да пътуват до България.“
  ---

  Човек само като прочете подзаглавието и разсъждава логично неизбежно стига до заключението, че нещо не е наред със „забрането да пътуват до България“.
  Очевидно всеки от тази категория, ако решеше да пътува до България с нетърпение щеше да бъде очакван още на ГКП-то, било за изпълнение на влязла в сила присъда или пък за образуване на наказателно преследване. Следователно забрана за пътуване на тези лица можеше да има само от страна на ЦРУ, което се грижеше за тяхната безопасност.
  Така ли е, или греша?

  ---
  До коментар [#28] от "Незнайко в Слънчевия град":

  „И като по-голям вече, направих антена на покрива на блока и започнах да ръчкам междинночестотните филтри на "селената" за да стесня честотната лента и да орежа част от смущенията.“
  Незнайко съвсем правилно е избрал ника и го доказва с купешки професионални думички! „Ръчкайки междинночестотните филтри“ може само да разстрои приемника и да влоши чувствителността му, ама това Незнайко няма как да знае, защото е НЕЗНАЙКО.  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 41. 41 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Сега гледам са подкарали предателите на САЩ по СПИСЪК...тръгнали са от Джеферсън Иначе браво на Русия:)) Да избира сенатори ,конгресмени,...а и президент на САЩ е висша технология) Прясно е с поправките по КОНСТИТУЦИЯТА, накара 60% от емиграцията в САЩ да гласува , и освен това гласуваха за ПОПРАВКИТЕ ( ПУТИН) , е как да не са ЗЛОТО??

 42. 42 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За цензура ли призоваваш в сайта, другарю-расист ??! Нали уж си либерал, защитаващ човешките свободи, част от които е и свободата на словото ?
  —цитат от коментар 35 на Alex Ivanov


  Да, ще си имате свобода на словото, спокойно. Ще си развявате расистките мантри и ще мразите черните до насита където там си се събират нацитата в интернет. Просто не смятам, че трябва да се случва тук - една от малкото медии, които осведомяват хората в България така, както го правят нормалните западни медии. Наводняването на даден форум с участници и мнения в тотален разрез с редакционната политика може да означава само някакви изкривявания и не е нормален процес.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на prinz
  prinz
  Рейтинг: 292 Любопитно

  До коментар [#23] от "FourOhFive":

  вьв филм живееш ти, щото вярваш в журналистически измислици
  Любен Христов Христов-кунце
  Жени са за лекарка, Гертруд Кунце и се развежда на секундата, когато разбира, че тя трябва да го издьржа, ако неговите доходи не надвишават 500 марки... Неговият син от Бьлгария, не пожела да иде да го погребе , та една от девойките, която е била ученичка и е посещавала квартирата на Царя, го кремира за собствени разноски

  Не съм крал
 45. 45 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#3] от "prinz":Тая приказка с приятеля на баща ти е съшите с бели конци и е неправдоподобна.....
  —цитат от коментар 11 на tacheaux


  Що бе, мен ми се 'ареса това с 'мириканския паШпорт с червената ивица😀И това за "апартамент за гаджетата" срещу Руската черква, в оная жилищна криза😀😀😀Питам се само що комунярчето било "на бригада" в США (САЩ за нормалните) а не в ссср...ОПС, Россия😀 Реторичен въпрос😀😀😀
  До коментар [#11] от "tacheaux":


  До коментар [#3] от "prinz":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 46. 46 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1586 Весело

  „По времето на комунизма хората, работещи в радиото, са причислени към категорията на най-опасните емигранти, наричани "вражеска емиграция" и "невъзвращенци", на които е забрането да пътуват до България.“ ---Човек само като прочете подзаглавието и разсъждава логично неизбежно стига до заключението, че нещо не е наред със „забрането да пътуват до България“.Очевидно всеки от тази категория, ако решеше да пътува до България с нетърпение щеше да бъде очакван още на ГКП-то, било за изпълнение на влязла в сила присъда или пък за образуване на наказателно преследване. Следователно забрана за пътуване на тези лица можеше да има само от страна на ЦРУ, което се грижеше за тяхната безопасност.Така ли е, или греша? ---....
  —цитат от коментар 40 на amerikanbastard


  Грешиш😀 "Невъзвращенците" (от всички категории и времена) бяха всичко друго но НЕ И ТЪПАНАРИ!!! И бяха наясно к'о ги чакаше на НРБ'границата ако се върнат. Освен ако не е било договорено нещо с "другарите"😀 Познавам един такъв льольо, който "артиса" в Канада на път на турне (в някаква трупа ) за Куба, поживя година и кусур в САЩ, разбра че $$$ не висят по дърветата а трЕбЕ да се бачка. И се върна, ама с договорка. Разкарваха го като маймуна на показ по разни събрания да разказва за лЬошия кап'тализъм и т.н. Накрая се пропи (от мъка по кап'тализма, щото си беше некадърен льольо и за НРБ) и след години умря, разбрах в последствие.

  Като "невъзвращенец" бях много наясно с нещата, и през ум не ми е минавало да се връщам в НРБ. Не че нямаше разни намеци от израелското "Дружество за дружба България-Израел"-които ме канеха на разни мероприятия. Бях там веднъж дваж (за ракията предимни😀) видях к'о ста'а и им бих шута.

  След 68 простосмъртните българи не ги пускаха до соц'а през Югославия, та няколко години наред се срещах с приятели в Ромъния. ОБАЧЕ първо попитах...който трябваше да питам-безопасно ли е за мен в Ромъния. Казаха ми-ДА! Обаче умната, и без изцепки. Е, изцепки имаше (по кръчмите) , имаше и уговорки-ела си, няма' ти се случи нищо...Хилех се като разпран и казвах-ОК, знам че "другарите" са те инструктирали, кАжи им че си се опитал ама не станало, и дай да пием още по едно😀После спряха и с уговорките, явно не им се занимаваше с мен😀
  До коментар [#40] от "amerikanbastard":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Според него всички несъгласни с неговото (явяващо се) висше мнение са за моментален бан, канселиране и уволнение (преди няколко седмици заплашваше един форумец какво би си помислил американският университет в който работи ако види какви ги пише той във форума). После се обижда като му казваме, че е болшевик.
  —цитат от коментар 37 на Тюфлекчия

  Че той ако знаеше името и местоработата на въпросния форумец досега да е написал писмо (донос) до ръководството на университета с искане да го уволнят за расизъм. А въпросният форумец никога не е проявявал расизъм, а критично отношение към политическите процеси в САЩ.

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Лично аз смятам, че "Свободна Европа" и "Дойче Веле" на български вече принадлежат към миналото. При толкова много информация в нета и достъпни чужди източници човек може да си състави мнение без да се нуждае от предубедени политически коментари.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лично аз смятам, че "Свободна Европа" и "Дойче Веле" на български вече принадлежат към миналото. При толкова много информация в нета и достъпни чужди източници човек може да си състави мнение без да се нуждае от предубедени политически коментари.
  —цитат от коментар 48 на pamela


  Да, те си от "обективни" се информираш. И все гравитират около кафявото.

 51. 51 Профил на Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Дневник докога ще търпите троловете на шайката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  преди няколко седмици заплашваше един форумец какво би си помислил американският университет в който работи ако види какви ги пише той във форума
  —цитат от коментар 37 на Тюфлекчия


  Аз мислех, че да заплашваш някого значи да му обещаваш някакви свои действия. Пък аз да го заплашвам какво би си помислил "американският университет"... ба си и избора на думи по тюфлешки...

 52. 52 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Свободна Европа си е вражеска станция. Така беше и преди 70 години, така е и сега. Такава беше за определени хора тогава, такава е и за техните наследници.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дневник докога ще търпите троловете на шайката":

  Чиче, я ми покажи поне един цитат, където да съм писала, че някой трябва да бъде дискриминиран заради етнос или цвят на кожата.
  Аз съм привърженик на меритокрацията, т.е. религия, произход и цвят на кожата нямат значение. Важни са способностите, личните качества и квалификацията. В САЩ има успели от всякакви цветове и от всякакъв произход, като корелацията между образователно ниво или талант, труд и благосъстояние е очевАдна.
  Най-лесно и контрапродуктивно е да виниш системата за окаяното си положение, трудното е да си господар на собствения си живот. Общото между всички неудачници е, че винаги другите са им виновни, че нямат добро обществено положение и на са оценени достатъчно.

 54. 54 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2478 Весело

  Аз мислех, че да заплашваш някого значи да му обещаваш някакви свои действия. Пък аз да го заплашвам какво би си помислил "американският университет"... ба си и избора на думи по тюфлешки...
  —цитат от коментар 51 на Дневник докога ще търпите троловете на шайката


  Приеми че сме стигнали до извода, че го заплашваш по същия начин, по който ти твърдиш че сме "расисти" без никога аз да съм твърдял, че другите раси са по-низши от моята, че бялата раса трябва да ползва привилегии и други подобни расистки теории. Та както ти стигаш до подобни умозаключения, така и ние можем да го правим. Знам че не ти харесва, както и знам, че сега ще кажеш "Ма то няма нищо общо веее, щото аз съм умен и съм красив и съм на правилната страна, а вие сте лоши!" както обикновено. Айде много здраве.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2478 Весело

  До коментар [#53] от "pamela":

  Не му намеквай такива неща на Стюпида, че сега ще полудее. Най-много изкрейзва като се разпознае в някое такова описание.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  Само американската намеса е демократична. Така е според него.

 57. 57 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#21] от "FourOhFive":

  Защо съветска. Отричате това че Руския и Българския са славянски езици с общ корен ли?

  Разбира се че ме дразнят турцизмите в Българския. Както ме дразнят и англицизмите, особено в ситуации в които си имаме Български думи. Например много хора казват “резон” или “инициирах” когато могат да използват Българските думи “причина” и “започнах”. Има и много други примери.

 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2665 Весело

  До коментар [#55] от "Тюфлекчия":

  Повече от това ли?

 59. 59 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":


  Дразни ме и “broadcasting” но тя поне е написана на латиница и си е очевидна английска дума, а и в случая може би няма Българска дума която да изразява смисъла толкова добре, тъй като става въпрос и за работа в западна медия.

  Докато думата хабер си има идеален заместител на Български.

 60. 60 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#15] от "tacheaux":


  Дразни ме и “broadcasting” но тя поне е написана на латиница и си е очевидна английска дума, а и в случая може би няма Българска дума която да изразява смисъла толкова добре, тъй като става въпрос и за работа в западна медия.

  Докато думата хабер си има идеален заместител на Български.

 61. 61 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2478 Весело

  До коментар [#55] от "Тюфлекчия":Повече от това ли?
  —цитат от коментар 58 на pamela


  Абе не го знаем в каква концепция живее и на кого си го изкарва понеже не може да ни затвори по концлагери или поне да ни уволни и остави на улицата. Не искам някое коте или куче да страда заради (осъзнавам) доста безмисленото ми удоволствие да дразня Стюпида и да го докарвам до истерия. :)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#21] от "FourOhFive":Защо съветска. Отричате това че Руския и Българския са славянски езици с общ корен ли?
  —цитат от коментар 57 на dpnps


  Българският и руският имат общ корен доколкото руският е сбирщайн, нагласен на основата на старобългарския (който комунистите по руски подтик започнаха да наричат "черковнославянски", щото как така езикът на Могучая и Непобедимая ще произлиза от българския). Иначе над 60% от думите в руския дори нямат славянски корен - заради това всички славяни се разбират къде по-трудно, къде по-лесно помежду си, с изключение на рашистанците. Те не могат да разберат абсолютно никой от славянските езици. Пробвай да говориш на чист български на руски туристи и гледай сеир. След това пробвай с чехи или поляци - за сърби, хървати и словенци няма и да коментирам.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Многократно в този форум съм коментирал, че тази "Свободна Европа" не е онази "Свободна Европа". 35/40-годишните люде няма как да го знаят, още по-малко няма как да го разберат...

  До коментар [#34] от "nik_77.":

  Горното се отнася и за цитата от Димитър Бочев, който си дал, защото те не знаят какво е да се возиш в бълващ черен дим и претъпкан до спукване "Икарус" през лятото с неговите миниатюрни отварящи се прозорчета или пък през зимата със заскрежени от студ стъкла. Да, за същите тези люде климатизираният автобус на природен газ и метрото са даденост от памтивека и не могат да възприемат това, което им се разказва за миналото от първо лице и мислят за разказващите като за някакви особняци, меко казано...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 64. 64 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дон Кихот":

  Дон Кихот не е поумнял, въпреки теглото на годините. Голяма грешка беше закриването на българската редакция, затова се докарахме на това положение на тотален медиен монопол. Самият факт от повторното откриване на "Свободна Европа" на български показва как ни възприема светът.

  master
 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  ....Радио Свободна Европа на 70....
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Честит празник на журналистите от Свободна Европа!
  Благодарности към Американския конгрес, който финансира медията!

  Битката с комунистическите отломки в България продължава.
  Защото същите тези отломки, срещу които се борехме в началото на прехода, първо станаха мутри, а след това бизнесмени докато не стигнахме дъното и позора на века - същите разбойници станаха управляващи!

  Чест правят на Свободна Европа, безкомпромисните статии и позиции срещу измамниците от върхушките на герб и бкп/бсп и тяхната прокуратура, които държат страната ни дълги години в примката на хаоса, корупцията и бедността!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#46] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Мойше, Вашият пост звучи нелогично, защото с нищо не разкрива КАК ГРЕША! Нещо повече, дори потвърждава моето твърдение, че не са посещавали НРБ от съображения за лична сигурност. Вероятно с напредване на възрастта у Вас се проявяват симптоми на старческа сенилност, изразена в четене на текст без разбиране. Sorry, see your doctor!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 67. 67 Профил на nabljuduvach
  nabljuduvach
  Рейтинг: 8 Неутрално

  An extract from "Cold War propaganda: the truth belonged to no one country"

  "RFE’s mission was to transmit objectively true news stories to eastern Europe. Its employees did not set out to spread disinformation. Nonetheless, their sense of what was newsworthy was strongly influenced by their anti-Communist ideology. Their broadcasts might not have been ‘fake’ but they were definitely biased. This bias would be transmitted to RFE’s audience as the truth."

  https://aeon.co/essays/cold-war-propaganda-the-truth-belonged-to-no-one-country

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Ма тез още ли са живи? Скоро им четох некролога. Да не са възкръснали?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#69] от "prinz":

  "Ходил сьм до САЩ и след двете ми бригади, защото не попадам на евреи, а на немски американци в посолството и като видят завьршена немска гимназия удрят виза веднага"

  А като покажете дипломата за завършена милиционерска гимназия веднага ви бият визата за северноазиатска мутроланция?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 71. 71 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "От началото на 2019 г. "Свободна Европа" е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език."

  Както вървят нещата у нас, няма да е изненада журналистите в радиото от ново да са емигранти, този път по икономически причини

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 72. 72 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2041 Весело

  До коментар [#27] от "Дневник докога ще търпите троловете на шайката":

  "Забелязвам, че повечето ти постове са базирани на мантрата, че ти си някакъв изразител на "народа". Само защото си прост, това не те прави изразител на "хората".

  Добре де, опитай се да ни убедиш, че единственото представителство на "Свободна Европа" в "Дневник" интересува достатъчно представителна прослойка, която би могъл да дефинираш като "народ", за да говориш ти от тяхно име.
  "Подкастът" на онази дама (да не ровя за името) едва набира по 40-50 коментара и то от многоникови тролове от постоянното присъствие, изобразяващи активност.
  Това е просто унищожително за медия, дори споменаването на името на която по време, когато действително критикуваше властта от позиции, които хората разбираха и приемаха , а продукцията й беше действително опасна за властта, можеше да те вкара в затвора.
  Сега същата медия, непрекъснато лаеща по България от името на няколко самозванци, станали нарицателни , претендира да заема същите позиции в обществото. И само безмозъчни зомбита могат да смятат, че това е опасно за властта.
  Очевидно, то не е съгласно-това виждам. А обществото е народът, ако нямаш нещо друго предвид.
  Та, с две думи-аз не претендирам, че изразявам мнението на "народа" или "хората". Аз излагам моето мнение за начина,по който според мен народът и хората възприемат тази пародия, която сега им се предлага като "Свободна Европа". Изразявам МОЕТО мнение на базата на това, което виждам и чувам.
  Това касае и всички мои останали постове: аз споделям мнение , с което всеки може да се съгласи или всеки може да отхвърли-това е свободната дискусия.
  Където тя е свободна, де!
  Като в "Дневник", например. Тук Моди здраво държи секирата и бди неотстъпно над свободата на словото. И действа много справедливо и много избирателно, особено в редките случай, когато разбере за какво става дума.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 624 Неутрално

  въпросът, който не ми дава мира откакто има "новото" радио "Свободна Европа" е: Какво е IQ-то на хората, които смятат, че съдържанието му има общо с истинското радио Свободна Европа, което се бореше с комунизма, а не промотираше конюнктурни войни на номенклатурата? След дълго мислене - мисля, че е 1 IQ-то. Едно.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 75. 75 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#72] от "Дон Кихот":

  +++

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 76. 76 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#3] от "prinz":

  Това може би е така.Я кажи обаче,във времена,когато "пиле не можеше да прехвръкне",а още на 20км от държавната граница не пускаха без т.нар."открит лист",а на самата граница стреляха на месо,как този човек се е озовал в Мюнхен :)

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK