Нека да използваме времето си разумно, защото имаме само сега

Сега е нашето време, но и то ще отмине така, както се сменят сезоните.

Сега е нашето време, но и то ще отмине така, както се сменят сезоните."Дневник" продължава да препубликува проекта "12 писма до дванайсетокласниците", в рамките на който послания до абитуриентите от випуск 2020 отправиха Георги Господинов, Кирил Златков, Снежина Петрова, Мария Ландова, Манол Пейков, Стефан Иванов, Нева Мичева, Радосвета Стаменкова, Яна Бюрер Тавание, Христофор (Крис) Караджов, Станислава Запрянова-Кинг и Магдалена Малеева. Неговата инициаторка Емилия Славова покани абитуриентите да й пишат и обеща да публикува най-интересните писма. Ето осмото:


Понякога, когато животът те сломи и изгубиш светлината, единственият смисъл е, че сърцето ти още бие и това е достатъчно. Ако и любимите ти хора са добре - нямаш нужда от нищо повече.


"Всичко си има време, време има за всяка работа под небето: време да се родиш и време да умреш." Еклесиаст 3:1
Сега е нашето време, но и то ще отмине така, както се сменят сезоните. Нека да използваме времето си разумно, защото имаме само сега. Това ще рече да следваме вътрешния си глас и да се доверяваме на външните фактори. Знам, че не е лесно, но без значение приемаме или се съпротивляваме, нещата се случват. И знаеш ли, в най-мрачния, тежък и буреносен момент разбираш колко много повече вяра, надежда и любов има в теб. Не ги губи, защото каквото има да се случи, ще се случи и ще е за хубаво, обещавам ти!


"И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта." 1 Коринтяни 13:13


Любовта сега, в този момент. Това е отговорът, разковничето, лекът, богатството


в края на дъгата, благословията, светлината, от която имаме нужда. С Анди винаги спорехме, че не съществува истинско приятелство. Тя казваше, че всички имаме лични интереси, за да правим каквото и да е. Едни много важни за мен хора са си сърдити и не могат да преглътнат егото си, неосъзнаващи, че имаме само сега. Чичо казва, че като станеш на 18, и можеш да правиш всичко, което си поискаш. Помислих си: "Да, бе?! А тях да ги сдобря, мога ли?" Животът е един миг, нека е щастлив!


Кажи добра дума на непознат, прегърни любим човек, дай вода на бездомно куче, потърси човек, с когото отдавна не сте си общували, а се появява в мислите ти често. За тези 12 години в училище все има хора, които са те направили щастлив/а или обратното, но всеки е оставил следа в теб и те е научил на нещо. Ние, хората, ценим чак след като загубим. Ние с теб въпреки всичко успяхме да преживеем тръпката от броенето до 12, вълнението и смесените чувства от завършването на една глава от живота ни, защото няма какво да ни спре от каквото и да е освен смъртта. Анди обаче не може да изпита тези чувства. Споменавам я, защото искам да разбереш, че няма нищо на живот и смърт. Има само едно и това е присъствието или отсъствието на обич.


"И светлината свети в мрака, и мракът я не обзема." Йоан 1:5


Какво е светлината? За всеки е нещо различно, но всеки я носи в себе си. Светлината грее във всеки според както се труди, но не физически, а духовно.


И наистина всичко, от което имаш нужда, вече е вътре в теб. Душата има нужда да дава на другите, защото бидейки социални, не можем да сме щастливи сами. Затова се заслушай щастлив/а ли си. За мен "светлината" е самият живот. Животът, защото чрез него мога да оставя следа от себе в другите, като направя добро за околните, като помагам, ако мога, и винаги подкрепям.


Знам, че всички за това говорим, нека затова го изпълняваме.


Имай смиреността да прощаваш, смелостта да прегръщаш хора и моменти, любовта да обичаш живота тук и сега, разума да изживееш себе си, така както само ти би могъл/ла.


Благодаря на всеки един дошъл, отишъл си и останал в живота ми, защото всеки има своя следа! Благодаря на моите родители за безграничната любов! Благодаря ти, че стигна дотук! Знай, хубаво е, че те има! Имай щастлив миг!


С обич, Евелина


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  В село Галиче има и хубави неща !

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Тази вече на проповед го удари... :)))
  Иначе се съмнявам да е чела Библията....

  Аз на 18 мислех съвсем други неща, не такива глупости. И мисля, че днес е много по вероятно някой 18 годишен да напише есе под надслова FUCK THE SYSTEM, отколкото тия сладникави и мазни клишета.

  Баси, и децата използват за пропаганда и вуншения.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#2] от "Боян Таксиров":

  Есе няма да напише, щото няма идея за какво да говори, но самият лозунг би си го сложил/а с удоволствие за cover photo на Фейсбука, че да покаже какъв е неформал - много ще върви с татуировката "Only God Can Judge Me", направена с парите дето баба ги даде за Коледа преди две години с надеждата да си купи някоя хубава дреха или книжки.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":

  Смятам, че е напълно възможно някой абитурент да напише нещо за системата.
  Така или иначе, тези публикувани тук "откровения" са изсмукани от пръстите политкоректни простотии, и изобщо не отразяват нагласите на 18 годишните.

  Просто са НЕреални.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тюфлекчия":


  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Младият човек чувства ДЪЛБОКО,възрастният - ЛОГИЧНО. (Но в мига когато се влага логика в чувството,то веднага умира.)

  Вие вече до такава степен сте одъртели,че не вярвате,че млад човек може да обича страстно и фатално например,или да вярва в Бог!
  Вие сте за съжаление,а не момичето...

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  айде стига с твойте глупости или поне смени репертоара :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#6] от "Боян Таксиров":

  М-да,няма надежда за теб. Остарял си безвъзвратно...

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Ми така си е, дърт съм, затова и не си падам по малки момиченца и техните писания :))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Всъщност си прав. Такива писания трябва да се слушат,а не да се четат. Ти от колко века не си разговарял с малки момиченца,(деца)?
  Излез от пенсионерският клуб,че ще се побелееш. Навън е слънце.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  От много векове. Нямам интерес, честно казано. Скучно ми е.
  По интересно ми е да общувам с по отраснали.
  Но това НЕ означава, че членувам в някакъв пенсионерски клуб. То бабите и дядовците се умилават от деца.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1556 Весело

  До коментар [#5] от "deaf":

  Айде сега - и аз съм бил на 18 и знам какво е. Също така знам какви глупости са ми минавали през главата (за много дълбоки ги мислех по онова време). Нищо против децата нямам, но и не виждам какво лошо има да се помайтапим за тяхна сметка. Ти да не мислиш, че описания от мен фенотип чете "Дневник" и ще се обиди нещо?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Весело

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":


  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Като дете гледах по телевизията документален филм за резервата "Серенгети". Купих с парите от закуските си една дузина пластмасови фигурки на африкански животни,(носорог,слон,лъв...),от стрелбищата и панаирите. Сложих ги във витрината на секцията у нас между чашите за вино,уиски и т.н. Дотук добре. Но закачих отгоре на секцията и голям плакат с надпис:"Серенгети не трябва да загине!" Нашите като го видяха - шаш! Искаха да го махнат. Аз се разревах. И те се отказаха. След два-три месеца го свалиха,разбира се.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK