Не мога да съм експерт към общинския съвет, който не се разграничи от Вежди Рашидов

"Мълчанието на комисията по култура в Столичния общински съвет значи, че мълчаливо подкрепя нападките срещу мен и се съмнява в моите компетентности", обяви в писмо проф. Александър Кьосев.

© Юлия Лазарова

"Мълчанието на комисията по култура в Столичния общински съвет значи, че мълчаливо подкрепя нападките срещу мен и се съмнява в моите компетентности", обяви в писмо проф. Александър Кьосев."Дневник" препубликува от "Фейсбук" писмото на проф. Александър Кьосев, прочетено днес пред Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет (СОС), където той е външен експерт. Проф. Кьосев е поредният интелектуалец, който реагира на статията на Вежди Рашидов "За чистотата на духа и търговията с медийни услуги", публикувана във в. "Труд" часове след като съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд оправда издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев и останалите петима подсъдими по делото ЕВН. В нея депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по култура на Народното събрание, който е и бивш министър на културата, насипа купища квалификации срещу медии (освен традиционната мишена - "Капитал" и "Дневник", на прицел са и други издания), интелектуалци, авторитети в изкуството, хора с ясни граждански позиции и критици на управляващите. Той посочи и кои са "правилните" журналисти и културтрегери.


Обединението "Демократична България" и сайтът за култура "Площад Славейков" вече поискаха оставката на Рашидов.


Уважаеми членове на Постоянната комисия,
Пиша ви в качеството на избран експерт към комисията, комуто се налага да се откаже от тази почетна и полезна длъжност.


Преди около седмица във в. "Труд" беше публикуван гнусен пасквил, в който бяха замесени имената на много утвърдени творци, учени, издатели и учители, също и моето име.


Там се твърдеше, че съм някакъв си културолог с "пришито професорско звание".


Обикновено подминавам с пренебрежение такива инсинуации, свойствени за определен тип медии. В случая обаче пасквилът беше подписан от г-н Вежди Рашидов, председател на комисията по култура и медии в парламента, депутат от ГЕРБ. Така моето професорско звание, както и по принцип професурите, присъждани от Софийския университет, лекомислено и злонамерено бяха поставени под въпрос от висока инстанция - от самото Народно събрание.


Ако за г-н Рашидов като обикновен гражданин подобно поведение е обичайно, то


за председателя на комисията по култура и медии то е нетърпимо и недопустимо.


По тази причина Софийският университет вече излезе с официален протест и защити процедурата по присъждане на академични титли и звания и достойнството на своите професори.


Не ми е известно партия ГЕРБ, комисията по култура и медии в Народното събрание да са се разграничили от скандалите медийни изяви на г-н. Рашидов. За съжаление, същото трябва да кажа и за Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС, на която съм член.


Вероятно разбирате, че подобни нападки поставят под въпрос не само почетното звание "професор", което се гордея да нося, но и компетентностите, свързани с него - т.е.


те поставят под въпрос именно моята експертност.


И ако комисията, на която съм член като експерт, не ги отхвърля публично и категорично, то това за мен значи, че мълчаливо ги подкрепя и се съмнява в моите компетентности.


А това не ми позволява да бъда повече неин член. С настоящето официално се отказвам от всички свои позиции във всички комисии на СОС, в които участвам.


Приемете моите искрени почитания.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK