Мафията е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме

"Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си", каза Радев.

© Георги Кожухаров

"Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си", каза Радев."Дневник" публикува речта на президента Румен Радев пред събралите се спонтанно пред президентството стотици граждани. Те дойдоха, за да го подкрепят срещу безпрецедентното нахлуване на прокуратурата и полицията днес в институцията на държавния глава. Преди началото на речта Радев помоли полицейския кордон да се отдръпне. "Ние с г-жа Йотова няма от кого да се пазим", заяви президентът и застана сред хората.


Скъпи българи!


Благодаря на всички вас, които днес сте тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Виждам хора, млади и стари - и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си.
От нас, от всички нас, зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от


прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии.


Българската мафия е безцеремонна, защото много дълго я търпяхме. Защото твърде дълго бяхме зрители на собствения си живот. Защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана.


Но днес гневът се излива на площада. Гневът от лъжите, от грабежа, гневът от произвола, гневът от всичко това, което прокуди два милиона българи зад граница, и днес притеснява всеки един от нас.


Това е битка за достойнството ни. За децата ни. За бъдещето ни. За природата ни. Битката за справедлива, модерна и европейска България.


В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България.


Искам да ви припомня думите на съдия Джовани Фалконе, които бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж.


Не на страха! Ще си върнем България! Мутри, вън!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK