Отворено писмо до Султана

Плажът "Росенец" някога.

© Портал Култура

Плажът "Росенец" някога.Текстът е препубликуван от Портала "Култура".


През 90-те години, когато още не бяха избуяли апетитите за притежание на крайбрежието, че и на морето, бях една от малкото, за които се разбра, че има наследствен имот на първа линия на Силистар, недалече от Резово, граничното село с Турция. Започнаха да ме търсят и да ми предлагат да го продам, дори високопоставени другари от братския Съветски съюз. Не помня дали вече се беше разпаднал, или не, но това едва ли има значение за голямата тайна, в която ме бяха посветили - имало инструкция или негласно указание, не знам, да се изкупуват от руснаци имоти по Черноморието. Имаше ли логика? Имаше, стига да познаваш имперския манталитет, с който бяха заразени дори обикновени, а иначе симпатични съветски граждани и гражданки.


Представях си как ще дойдат, ще оградят, та пиле да не може да прехвръкне и ще го обявят за неприкосновена руска територия, че ако пристъпиш, може и да те застрелят. А с каква сервилност и готовност щяха да разпродадат и Странджа, без да им мигне окото! Обикновените българи имаше да цъкат от шосето без достъп до брега. Отказах на посредника категорично - това е българска територия и правото да посещава свободно крайбрежието е на суверена на тази страна. Така това малко местенце на залива Силистар не стана руско. Но това съвсем не означава, че на други места не се е случило. Отиваш например в центъра на Поморие и отвсякъде чуваш руска реч, на изненадата ти отговарят, че това било "Малката Москва".
Запазих имота за радост на безимотните по морето българи, но затова пък


нашенци ми разказаха играта от "а" до "я", докато не го опустошаха и не ме прогониха.


Пак добре, че останах жива, защото там не си поплюват - ще те заровят в пясъка и никой няма да те открие. Поучителната сага "Резово-Силистар", публикувана в блога ми, е тридесетгодишен модел на беззаконието в страната, в която обикновените граждани нямат права. Тя е печална предистория на позорното видео с бившия министър на правосъдието Христо Иванов, когото държавните гавази на един псевдонационален герой и псевдофилософ не допускат до брега, обявен според закона за "общодържавна собственост".


Аз съм бургазлийка. Научих буквите в същото онова училище "Кирил и Методий" в центъра на Бургас, на което директорка е станала майката на настоящия кмет, след като заснех в него филма си "Пантеон". Станала е директорка на мястото на предишния достоен директор Марчо Друмев, наказан заради невъзпитаните синове на високопоставените партийни другари. Но години преди това, в началното на социализма, градът беше предимно рибарски, с много шкембеджийници. Сега пред най-голямата се кипри кукла на "Макдоналдс" и от онзи град няма и помен. Като деца редовно ни извеждаха на екскурзии в околностите на Бургас. Най-често до местността "Отманли", известна днес като "Росенец" и летния сарай на Доган. В торбички или мрежички си носехме храна за цял ден. Бяхме почти равни. Ех, в някои торбички имаше салам, а в други само сиренце, но на когото каквото са му сложили родителите. Семето на завистта все още не беше посято и нямахме представа за отровните му плодове.


На тази местност имаше само една хижа и една каменна чешма със студена вода,


около която обикновено играехме. Тази местност беше и за отмора на работниците от многото фабрики и заводи на Бургас - правеха си пикници, палеха огньове, печаха риби и кебапчета, пееха странджански песни, пълни с мъка и страдание. Колко поколения са минали през тази прочута местност, сегашните владетели на Бургас нямат представа! Колко деца са израснали! После предприятията си построиха почивни станции и "Отманли" се превърна в китно летовище.


Дойдоха промените и всичко беше разграбено и присвоено. Струва си да се направи разследване кой и как е приватизирал имотите. Така например почивната станция на Нефтохима стана собственост на руската фирма "Лукойл", дори през 2012 година председателят на Управителния съвет на "Лукойл Бургас" АД Сергей Михайлович Андронов става почетен гражданин на Бургас, а после продават завода за панели "Хермес Солар", свързан по медийни публикации с ДПС, чрез подставена собственичка от Якоруда, Благоевградско, замитат се кредитите от КТБ и собствеността на "Лукойл" в "Отманли" преминава в други ръце. В чии точно, някога може и да се разбере.


В близост до сегашната т.нар. "Марина" се намира рибарското селище "Ченгене скеле". Това място някога беше отпуснато на бургаските рибари, за да не загрозяват с лодките си Бургас! Пази боже, селянин да стане гражданин! И така някогашният рибарски град Бургас изгони рибарите от Бургас. Рибарите си направиха канали с артистични къщи и колиби от всевъзможни вехтории и "Ченгене скеле" заприлича на Венеция. Там щях да снимам "Малката Венеция" през 90-те години, ако не бяха се нароили "дисиденти", които и сега проглушават ефира със закъснелите си прозрения. Но и това място беше


постепенно обсебено, за да се радваме днес на архитектурния "шедьовър" на Доган.


Чудя се дали родителите на настоящия кмет и многопочитаем член на ГЕРБ са имали подобни на моите спомени, какво самият той е съхранил от детството си и дали нещо му трепва, когато и с неговата благословия се осъществява безобразието "Росенец"?


Че това е безобразие, едва ли има съмнение, но то е само следствие от цяла серия нарушения, които са направени все с нечие разпореждане, по силата на поста и големановското правило: "Над мене - небе!". Това не би могло да се случи, ако отговорните по веригата не са давали съгласието си, не са се споразумявали и не са поставяли подписите си. Нарушения, за които те си знаят най-добре, и от които треска ги тресе, защото тези, които са ги заставили да сложат подписите си със заплаха, с принуда, с изнудване, ще излязат невредими, а ако един ден се разбере какъв компромис са направили със съвестта си, никакво оправдание с близки, деца и внуци няма да има стойност. Те първи ще се отрекат от тях.


И все пак кой, кой, питаш се, извърши тези безобразия? Как могат да бъдат осъществени толкова мащабни престъпления, в които здравият разум не може да повярва, без активното съдействие на цялата държавна администрация, без управляващия елит и политическата паплач, която се движи след победителите?


Писателят Върбан Стаматов разказва в книгата си "Българинът и морето" за един боцман, по прякор Шопа, който пътувал цял живот по морета и океани и всеки път, като виждал безбрежната морска шир, въздишал: "Ех, да беше нива морето! Че да я разора"


Селянинът си остава селянин, дори и мореплавател.


Ето така можем да си обясним как морето се е превърнало в нива в главата на шефката на Агенцията по кадастъра и нейните подчинени и в главата на кмета и кметската администрация, и в главата на министър-председателя и на пригласящата му свита, и на архитекти-наглеци, и на началници по опазване на околната среда, и на надзора по строителството, и на следователи, прокурори, полицаи, служби за охрана и прочие слуги на един селянин от Делиормана, взел се насериозно за философ и изживяващ се като султан.


А ако не вярвате на твърдението ми, поровете се из архивите и ще откриете това, което открих и аз, че биографията му е пълна с нескопосани измислици на Държавна сигурност, с подмяна на фактите, които срещу заплащане един летописец тиражира в книгите си с надеждата, че няма да се намери поне един да прочете търпеливо архивите и да открие фалшификациите.


Какво му остава на народа в мое лице, освен да напише писмо до Султана с надеждата той да отвори вселенското си око, да се взре в огледалото и да се засрами от себе си!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 461 Весело

  Какво му остава на народа в мое лице, освен да напише писмо до Султана с надеждата той да отвори вселенското си око, да се взре в огледалото и да се засрами от себе си!
  -----------------------------

  Ми... Да вземе сопата,... например? А, чакай, взимам си думите назад! Това може да се тълкува като реч на омразата и призив към насилие..... Значи, да вземе сопата с любов и за любов! Има и трудна любов...

 2. 2 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До кога Сопола ще се тиражира като нещо си, той едно мюре, добро попадение на ДС.....ще го пази разбира се "УБО", щото наркомана може да духне, и тогава няма да го има "турското" плашило!!!!

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  Дойдоха промените и всичко беше разграбено и присвоено.
  =======
  Винаги е така.....
  Кажете и на бургазлийката, че е нормално след всяко освобождение.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Държавата ни беше окупирана от хазаро/юдеите, произведоха козарите в хора и ги назначиха за милиционери...и те така повече от 70г., при този отрицателен подбор е това което е!!!!

 5. 5 Профил на Соломон Чапаев
  Соломон Чапаев
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Без другара Доган се не може,какво си играйте!?
  Той е посредника между Масква и Банкя,точка!

  Много съм тъп
 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 940 Неутрално

  "Но години преди това, в началното на социализма, градът беше предимно рибарски, с много шкембеджийници. Сега пред най-голямата се кипри кукла на "Макдоналдс" и от онзи град няма и помен."

  Е... Шкембеджийниците си бяха две, но за останалото... така си е!

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 789 Неутрално

  "... да се взре в огледалото и да се засрами от себе си!"

  Илюзии.
  Срамът се появява в индивидите на определено цивилизационно ниво.
  Няма как да очакваш срам у низши организми.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#5] от "Соломон Чапаев":

  Остави ги Чапаев......нека си поиграят...... .....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Сопола , когато го пуснат за малко на свободно плаване е видимо на Мелмак , целият е в пот и плещи врели не кипели!!!

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Хубаво е че се осъзнава полека госпожата, въпреки че още доста има преди да я пусне соцпропагандата. Добра статия, но срещу руската инвазия е безполезна - като остър нож срещу танк.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Управляващите комунисти могат спокойно и безпрепятствено да приемат закон,който да разреши части от плажната ивица по Черноморието да станат частни,но не го правят. Защо? Защото са комунисти и са свикнали собствеността в България да е "обща",тоест държавна,тоест на практика да е тяхна и те да се разполагат с нея както им скимне,без да се отчитат на никой.

 12. 12 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Доста несвързано съчинение. Частта за Хермес солар и почивната станция на Нефтохим е неясна. Искам точен разследващ материал как Доган стана собственик на Росенец.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#5] от "Соломон Чапаев":

  Тази местност беше и за отмора на работниците от многото фабрики и заводи на Бургас - правеха си пикници, палеха огньове, печаха риби и кебапчета
  ========
  Четеш ли, Чапаев.....?
  Такава реклама на соца.....дори и ти не можеш да направиш.... :)

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 940 Разстроено

  Преди 30 години, тогавашните 30-годишни скандираха:
  "45 години стигат!"
  А сегашните 30-годишни??? Дали има поне малко живец в тях?

 15. 15 Профил на Соломон Чапаев
  Соломон Чапаев
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Спомени по минали неща.А требе се живее в настояшето.

  Много съм тъп
 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Истинските водачи на българските турци срещу насилественото им преименуване бяха експулсирани от Държавна сигурност още преди бай Тошо да прогони 300 000 от тези наши сънародници. Доган беше оставен и му беше създадена легенда, за да оглави движението на турците и да не позволи да се коалира с новосъздаденото СДС. Ако бяха заедно, дори с фалшифицираните избори нямаше да загубят от комунистите. После ченгетата и комунистите, трансформирайки се в едри капиталисти, откриха колко полезна ще им е една такава партия като ДПС, за да влияят върху политиката. Доган стана първият същински олигарх. Казал много отдавна, че истинската власт е в прокуратурата, по времето на Филчев той някак успя да я яхне. Дали сега не се е впиянчил напълно и зад него да действа Пеевски, дали и преди зад него не са действали ченгетата от Държавна сигурност, не е ясно, но не е и важно. Важно е, че там е скритата власт, развращаващата страната ни власт. Проклятието на България, както беше казал Костов.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#10] от "Deaddark":

  Така е.....
  Нищо хубаво не е безплатно на тоя свят.....
  Дори и поднесената на тепсия демокрация....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Соломон Чапаев
  Соломон Чапаев
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Преди 30 години, тогавашните 30-годишни скандираха:"45 години стигат!"А сегашните 30-годишни??? Дали има поне малко живец в тях?
  —цитат от коментар 14 на Tzar Vova Josei-ki


  После който не скачаше беше червен.....,за да стигнем до тикви,черепи и комикси.

  Много съм тъп
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#15] от "Соломон Чапаев":

  А требе се живее в настояшето.
  ========
  Да ама аз ти пиша от 15 век..... :).....
  И днеска те искам на линия, ха..... 👈
  Днес е велик ден....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Ако не са руснаците идват турците-избирай. Други не се допускат, не виждаш ли какъв е станал света.

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Дойдоха промените и всичко беше разграбено и присвоено.=======Винаги е така..... Кажете и на бургазлийката, че е нормално след всяко освобождение.....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter  До коментар [#3] от "eti mehter":

  Не е нормално. Забравил си да добавиш една дума - "че е нормално след всяко освобождение от КОМУНИЗЪМ".
  Какво е комунизмът? Унищожаването на частната собственост и превръщането и в държавна. Сега си представи едно огромно поле в китната тракийска низина например. Преди комунизма това поле е било разделено между частни собственици. Но идват комунистите и го правят държавно. И така продължава да бъде ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ!!! През това време са се сменили почти три поколения (!) българи. Днес решават обаче да върнат частната собственост. Но на кого и как?!
  Ако не бяха тези 45 години комунизъм,сега нямаше да има проблеми с "Росенец" и плажа там,защото в Царска България всеки си е знаел коя е неговата собственост.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Не е нормално.
  =======
  Не е нормално на теория......
  На практика, нещата просто се случват.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Соломон Чапаев
  Соломон Чапаев
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Ако не са руснаците идват турците-избирай. Други не се допускат, не виждаш ли какъв е станал света.
  —цитат от коментар 20 на Петя


  Когато един народ не се бори за алтернатива, а ЧАКА да му я създадат......,ВИНАГИ някой му я създава.Дали ще са руснаци,турци или американци.....,са само незначителни подробности от пейзажа.

  Много съм тъп
 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Весело

  До коментар [#15] от "Соломон Чапаев":А требе се живее в настояшето.========Да ама аз ти пиша от 15 век..... :).....И днеска те искам на линия, ха..... 👈Днес е велик ден....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Не разбрах Ататюрк сбъркал ли е като е направил джамията/църквата "Св.София" на музей или не?

 25. 25 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Хубаво писмо от една интелектуалка до един самозабравил се шейтан, цитирам самият него по памет: обградил се с "обръчи от фирми" и "раздаващ порциите в държавата". В едно съм сигурен: няма да си занесе летния сарай на Отманли в отвъдното...

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel":

  “Доган беше оставен и му беше създадена легенда...”

  ... както и на “дисидента” и студентски “трибун” Кошлуков (Момата или Куклата).

  Всъщност с принадлежността си към Държавна сигурност Доган е носил само вреди на българските турци и от тяхна гледна точка (пък и за всеки порядъчен човек) е един обикновен предател.

  Легендирането му като борец за турските “права и свободи” беше невероятно дързък (и гениален) акт на ДС, сравним с издигането на един гангстер от обкръжението на Маджо и Пашата за главен секретар на МВР при продажния международен аферист Кобург-Гота.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Неутрално

  Много хубав, но и много тъжен коментар

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf": Ако имаше комунисти, управляващите "комунисти" нямаше да управляват, а отдавна щяха да гният в земята, майко, черната. Тези които говорят за комунисти 30 години след ликвидацията на БКП или не са наясно що е то комунизъм или отклоняват вниманието, за да се занимават хората с безумните брътвежи на закъснели антикомунисти. Какво са правили "комунистите" с рода ти, че след толкова години, любовта към тях остава непокътната. Тъкмо започваме да ги забравяме и някой вземе, че кротко ги спомене.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  ПАНТЕОН, 1987

  Сценарист и режисьор: Малина Петрова

  През 1987 година група ученици разбиват Пантеона на загиналите антифашисти в Морската градина на Бургас. Заради общественото положение и авторитета на родителите инцидентът е потулен, а снимките на документалното разследване – спрени."
  „Виновни няма“
  Годината е 1986. Обществеността в Бургас е шокирана – ученици са разбили кабинетите по физика и химия на училището си. Подобно нещо историята на града не помни. Милицията разследва, случаят се обсъжда публично – събрания и колективи осъждат постъпката на провинените. Търсят се виновни, но виновни няма.

  Година: 1986
  Сценарист и режисьор: Малина Петрова
  Оператор: Георги Николов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Великолепно написано!
  Почитания, Малина Петрова!

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Весело

  До коментар [#11] от "deaf": Ако имаше комунисти, управляващите "комунисти" нямаше да управляват, а отдавна щяха да гният в земята, майко, черната. Тези които говорят за комунисти 30 години след ликвидацията на БКП или не са наясно що е то комунизъм или отклоняват вниманието, за да се занимават хората с безумните брътвежи на закъснели антикомунисти. Какво са правили "комунистите" с рода ти, че след толкова години, любовта към тях остава непокътната. Тъкмо започваме да ги забравяме и някой вземе, че кротко ги спомене.
  —цитат от коментар 28 на Георги Славчев  До коментар [#28] от "Георги Славчев":

  Само "това" ли успя да измислиш?! То всъщност не си го измислил,а е стар и тъп номер крадецът да вика "Дръжте крадеца!".

 32. 32 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2014 Неутрално
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  сбъркал ли е
  ========
  Естествено, че не е сбъркал......но и много добре е знаел, че това няма да трае вечно....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Селянинът си остава селянин, дори и мореплавател."

  Така е, Малина! Но понеже пишеш за Росенец, този там е селяндур. Селяндур от Дръндар с наистина много лоша биография. И е в Росенец и в Бояна точно поради тази своя селяндурщина, подклаждана години наред от "Библиотекарския" и подържана от ибрикчии на библиотекарите като Малария Велева, Тошо Тошев, Недялко Недялков, Блъснатия Петьо и още цяла плеяда от медийни "звезди", измислили легендите за него. Тези същите докараха в България и Симеончо, царчето за да разруши всичкия ни останал морал, както и надуваха зурлите за новоназначения за генерал мафиот от СИК - др. Бойко Методиев Борисов. По-натам всички знаем какво стана.
  Та селяндурът от Дръндар, Малина, е само следствие от плана на ДС, начертан през 1985 г. от същите онези, които овесиха и ченето на др. Тодор Живков през ноември 1989 г.

 35. 35 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel Дори не подозираш колко си прав ! Уважавам повечето обикновени мюсюлмани -достойни и трудолюбиви хора повечето когато се изказват за ДПС и Доган споменават майка му, но самото ръководство е пример за ОПГ която е достойна за бесилото или електрическия стол защото те са с най-голяма заслуга днес да не сме истинска демокрация- нискоинтелигентни корумета които с методите на ДС завладяха прокуратурата дърпат конците на много институции, рекетират всички фирми и организации в подопечните им територии и не само там, да им плащат такса спокойствие и така си строят резиденции, блажат на гърба на народа а Пеевски дори на спонсор и благодетел се прави... Кой кого поръчал, кой на кого ТЕЦ подарил, кой прикрил причините за фалита на КТБ, кой краде чужди бизнеси няма никакво значение за каскета на Гешев . И когато нещата толкова се сгомнясаха и вече не се търпи измислиха този корона не знам какво си за да си гласуват извънредно положение за да тушират масовото недоволство....и да си запазят кожите , но не спират да дерат нашите...

 36. 36 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  След всеки "златен век"...и вие си имате такъв при султан Сюлейман I. От Симеон до Сюлейман, какво съвпадение!

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Весело

  Прозорливо: " Семето на завистта все още не беше посято и нямахме представа за отровните му плодове".

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "....за голямата тайна, в която ме бяха посветили - имало инструкция или негласно указание, не знам, да се изкупуват от руснаци имоти по Черноморието...."

  Която е свързана и с друга инструкция за бг медии-от 1990г. насам точно преди началото на сезона се появяваха статии за замърсяване на морето, за умрели делфини, за гигантски акули, и какво ли не? само и само българите да намразят своето море, и да не си задават въпроси защо там изневиделица се появиха няколкостотин хиляди руски граждани (не произход, а граждани на РФ)

 39. 39 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Малина Петрова
  Портала "Култура"

  ---------------------

  Портала "Култура" кои го държи?

 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  "Имаше, стига да познаваш имперския манталитет, с който бяха заразени дори обикновени, а иначе симпатични съветски граждани и гражданки."

  Имперски чушки! Империята умря преди 100 и кусур години а на тези граждани им набиваха в главите че са съветски безродни интернационалисти! Тези с имперското самачувствие са съвсем близо да Бургас на юг и вече си връщат символите на победата на империята над християните като Св.София ама някои предпочитат да спят и да не виждат!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "...Запазих имота за радост на безимотните по морето българи, но затова пък
  нашенци ми разказаха играта от "а" до "я", докато не го опустошаха и не ме прогониха...."

  Имаше и друг вариант, валиден за Варна - ако си реститут ("реститутка" както с омерзение казват червените другари) на апетитет имот в местност Салтанат (северната част на приморския парк-Варна), реституцията се осъществява при условие, че продадеш имота на посочен човек. Така се появиха новите 3-етажни къщи в северната част, дори и 3-етажни блокове. И разбира се половината от тях са собственост на граждани на РФ.

 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  "Легендирането му като борец за турските “права и свободи” беше невероятно дързък (и гениален) акт на ДС, сравним с издигането на един гангстер от обкръжението на Маджо и Пашата за главен секретар на МВР при продажния международен аферист Кобург-Гота."

  Значи той си бил още тогава съветски агент когото държали в пандиза за да му създадат ореол на борец против режима който да бъде използван след промените?! Абе тия от ДС направо имали пророческите способности на Касандра!?

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До 39:"WWW" ...Портала "Култура"---------------------Портала "Култура" кои го държи?..."

  Не го познаваш. Не е мутра, нито червен.

 44. 44 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#40] от "Julian Mall":

  Никой не плаща за поглед на юг

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Истинските водачи на българските турци срещу насилественото им преименуване бяха експулсирани от Държавна сигурност още преди бай Тошо да прогони 300 000 от тези наши сънародници. Доган беше оставен и му беше създадена легенда, за да оглави движението на турците и да не позволи да се коалира с новосъздаденото СДС. Ако бяха заедно, дори с фалшифицираните избори нямаше да загубят от комунистите. После ченгетата и комунистите, трансформирайки се в едри капиталисти, откриха колко полезна ще им е една такава партия като ДПС, за да влияят върху политиката. Доган стана първият същински олигарх. Казал много отдавна, че истинската власт е в прокуратурата, по времето на Филчев той някак успя да я яхне. Дали сега не се е впиянчил напълно и зад него да действа Пеевски, дали и преди зад него не са действали ченгетата от Държавна сигурност, не е ясно, но не е и важно. Важно е, че там е скритата власт, развращаващата страната ни власт. Проклятието на България, както беше казал Костов.
  —цитат от коментар 16 на spiegel


  Стига лъга криво огледалце! Вчера един храбрец лъжеше как ДС вкарала Доган на Кръглата маса където той не беше изобщо допуснат днес ти лъжеш че от ДС не му позволили да се коалира със СДС! Ами с кого управляваше Филип Димитров? Доган винаги е изразявал турските интереси и никога не е имал някакви идеологически позиции единственото което го интересува е завладяването на България и превръщането и в част от Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel": Явно си под влияние на лъжите, които се изсипаха срещу ДС и Бай ти Тошо. "Истинските водачи", до един бяха турски шпиони. Тошо не е гонил никого, а просто отвори границите. Същото направиха по късно и "демократите". Тогава Турция беше по бедна от НРБ и нашите съграждани тръгнаха за там като богаташи. Някой се върнаха доста обидени, но това е тема за друг разговор. Свободните съчинения за обединение на СДС с ДПС показват, политическа неграмотност. Идеята беше да не могат да се обединят. Ако съществуваше такава
  възможност, ДПС нямаше да се появи на сцената. Създателите на този модел може и да са членували в БКП, дори са заемали висши постове в партията, но да ги наричаш комунисти, е логическа безмислица и терминологична безумица. Зная че няма да разбереш какво ти обяснявам, но съвестта не ми позволява, да те оставя да съществуваш в тъмнина. Нямам нищо против и комунист да ме наречеш, но не съм нито комунист, нито демократ, нито либерал и от коронавирус не съм умирал. Не съм скачал и не съм викал долу. Завършвам. На колониите не се полага скрита власт. Властта е открита и се намира в едно приятелско посолство. Всичко друго е цирк предназначен за заблуда на матриала. Да не помислиш, че те кандардисвам да не гласуваш на избори. Напротив, аз винаги гласувам и въпреки че постоянно съм грешка, продължавам да изпълнявам гражданския си дълг. " Прави каквото трябва, а да става каквото ще".

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Какво му остава на народа в мое лице, освен да напише писмо до Султана с надеждата той да отвори вселенското си око, да се взре в огледалото и да се засрами от себе си!"

  Това е последното нещо, което би ми минало и през ум да направя - да се моля на началника на ОПГ - то да не прави това, което е създавал през целия си живот - престъпни схеми в полза на себе си и своите приближени !
  С молби към мафията не става ! Гарантирано от 30 годишен престъпен " преход" !

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Ти не виждаш ли,че руснаците панически и масово изкупуват имоти в България защото БЯГАТ от комуниста Путин и неговата Русия?! Купуват имоти за да могат да избягат някъде ако (когато) Путин ги подгони. Не руснаците русифицират България,а ние българите бавно и полека ги българизираме,(асимилираме). Както е ставало с всички руснаци дошли в България да живеят след Освобождението.

 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  "Легендирането му като борец за турските “права и свободи” беше невероятно дързък (и гениален) акт на ДС, сравним с издигането на един гангстер от обкръжението на Маджо и Пашата за главен секретар на МВР при продажния международен аферист Кобург-Гота."Значи той си бил още тогава съветски агент когото държали в пандиза за да му създадат ореол на борец против режима който да бъде използван след промените?! Абе тия от ДС направо имали пророческите способности на Касандра!? До коментар [#26] от "Norman Granz":
  —цитат от коментар 42 на Julian Mall  До коментар [#42] от "Julian Mall":

  Искаш да кажеш,че комунистите у нас са решели в 07:46ч. на 10.11.1989г. например,да бутнат комунизмът у нас?! А не десет години преди това. Ей така,събудили са се сутринта на "10-ти" и са си казали:"А бе я майната му на комунизма,що да не го съборим!"

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#42:"Julian Mall"]...."Значи той си бил още тогава съветски агент когото държали в пандиза за да му създадат ореол на борец против режима който да бъде използван след промените?! Абе тия от ДС направо имали пророческите способности на Касандра!?..."

  Историята е интересна! Известното:
  Още в казармата през 1974 година Доган става агент на ДС (Управление III Военно контраразузнаване). През 1979 година е прехвърлен към ОУ на МВР – Варна, а през 1979 година – към Първо главно управление. Използва псевдонимите „Ангелов“, „Сергей“ и „Сава“, запазени собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи за възнаграждения, разходни документи, и други. Свален е от оперативен отчет през 1988 година.

  Според официалната му биография, през 1985 година Ахмед Доган се включва в организиране на съпротивата срещу т. нар. „Възродителен процес“, и става един от основателите на нелегална организация. През 1986 година е арестуван, и лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници, а през 1989 година е осъден при закрити врати от ОС Варна 10 години лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. Амнистиран е след отмяната на чл. 233 от НК към края на същата година. Не е изяснено дали престоят му в затвора е резултат от действителна нелегална дейност или е опит на ДС да го представи като „борец за свобода“.

  За времето след осъждането му тогава се разправяше една история - от затвора Меди Доганов пише писмо до Горбачов, разказвайки за своето несретно положение като борец за свободите на братята си мюсюлмани. Освобождават го от затвора, и по покана на висши представители на съветското правителство отива в Москва, остава там няколко месеца. Връща се, и веднага поставя началото на Движението за права и свободи.

 51. 51 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Хубаво есе за парка край морето, но като се сетим че е умножено по 1000 за цялата страна и картината е плашеща.
  Чистката във властта просто трябва да се случи безкомпромисно и в дълбочина, както и с наказателна отговорност за най-малките престъпления с облагодетелстване от властта.

 52. 52 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 912 Гневно

  Ако не са руснаците идват турците-избирай. Други не се допускат, не виждаш ли какъв е станал света.
  —цитат от коментар 20 на Петя


  Глуп@к.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До 45 от "Julian Mall": "... днес ти лъжеш че от ДС не му позволили да се коалира със СДС! Ами с кого управляваше Филип Димитров? ..."

  Това поне не беше отдавна. Май не знаеш що е то "коалиционно споразумение", и обещание за парламентарна подкрепа, или не правиш разлика?
  Според мен тролиш.

 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":

  Лъжеш като дърт комунист! Когато турски изтребител свали руски над турска територия,Доган взе страната на Путин и Русия,а Лютви Местан...изненада (!),защити Турция. Тогава се разбра кой кой е...

 55. 55 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#48] от "deaf":

  Всъщност руснаците панически разпродават имоти в БГ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 56 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 912 Гневно

  [quote#40:"Julian Mall"]"Тези с имперското самачувствие са съвсем близо да Бургас на юг и вече си връщат символите на победата на империята над християните като Св.София ама някои предпочитат да спят и да не виждат!

  И какво да направим ве психо?Тяхна си е,ще правят каквото искат и копче не можеш да кажеш.Да я бяхте завладяли вие,руснаците.Щяхте да я направите мавзолей на някой урод най-вероятно.Можем само чрез международен натиск да постигнем нещо.Евентуално.

 57. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#48] от "deaf":Всъщност руснаците панически разпродават имоти в БГ
  —цитат от коментар 55 на дерибеев  До коментар [#55] от "дерибеев":

  Щото нямат кинти,не за друго. Ножът при тях е опрял до кокала. Само човек изпаднал в много тежко финансово положение би продал дома си. За което е виновен само и единствено Путин с неговата малоумна авантюра с Крим...

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#48] от "deaf":

  Историята на Малина за "Малая Москва" не е измислица. развяващият се там руски байрак също е факт. Говорещите български руснаци са единици. Желаещите руснаци да се интегрират не са много. Има и други факти, Генералното руско консулство във Варна прави големи усилия да подържа стегната колонията, да подържа контакти, и да си манифистират руските щуротии-напр. на 9 Май едни идиоти облечени със стари униформи и развяващи руски байрак обикаляха цял ден града с УАЗ-ка, и викаха "победа"!

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#49] от "deaf":

  "Искаш да кажеш,че комунистите у нас са решели в 07:46ч. на 10.11.1989г. например,да бутнат комунизмът у нас?!"

  Още в началото на 80-те за по-прозорливите стратези на БКП върхушката беше ясно, че комунизмът не се развива добне и е обречен. Самият Съветски съюз береше душа и опитите на Андропов за съживяването му чрез някаква ре-сталинизация се провалиха. Световната "социалистическа система" беше като ръждясал камион без спирачки, спрян на стръмен наклон и подпрян с камък. Дойде Горбачов и просто ритна камъка.

  Смята се, че подготовката за трансформиране на казармения комунизъм в България с някаква форма на "капитализъм за избрани" е започнала още през 1984-85. Нейни двигатели бяха Андрей Луканов и (особено) Огнян Дойнов. Прие се Указ 56, позволяващ "частна стопанска дейност" (разбирай: препиране на откраднати държавни активи в частни); нароиха се "частни банки", захранвани директно от БНБ. Така се създаде уродливото понятие "кредитен милионер" - свързано с червената върхушка или ДС парвеню, което с отпуснатия кредит уподобява лайфстайл на наркобарон от Латинска Америка или Карибите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  До коментар [#45] от "Julian Mall":

  СДС не бяха в коалиция с ДПС. Правителството на Филип Димитров беше правителство на малцинството, подкрепяно от ДПС, докато Доган не получи указание да спре подкрепата. Тогава премиерът поиска вот на доверие, не го получи и правителството падна.

 61. 61 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":

  Е ми то и в Ню Йорк има квартал "Малката Русия" в който се веят руски знамена и надписите над магазините и други са на руски език.

  Да,има такива руски идиоти с червеноармейски униформи се размотават на "9-ти май",но те са в европейска България членка на ЕС,а не искат да живеят в Русия заедно с "другарят" Зюганов. Що така?

  Един интересен факт,който ме изпълни със задоволство. В Перник беше открита мемориална плоча на белогвардейците избягали от СССР в България и живяли тук и починали.

 62. 62 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Спомням си организираните от училище екскурзии в Отманли. Ходили сме 3-4 пъти с класа, веднъж дори на палатки. Не ми допадаше, доста досадно занимание беше да се забавляваш с учители наоколо.
  И природата не е нищо особено, а по крайбрежието си е повече храсталак, но там на организираните екскурзии не се ходеше, само в местността край пътя към Атия. Хижата я помня като огромна и неуютна, с голям паркинг отпред. Как това място се парцелира и отива в частни ръце, това трябва да се разследва, но няма Кой. Прокуратурата громи президента и селските крадци на кокошки.

 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Тук някой във форума беше написал,че още през 1974г. (!) в София се е провела среща на тайните комунистически служби на страните от Варшавският договор. Обсъждали били бъдещето на комунизмът. Някои от службите предложили да се сложи край на комунистическият експеримент,но други като "българската" ДС са били против. Колко е вярно - не знам.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#58] от "historama":....Един интересен факт,който ме изпълни със задоволство. В Перник беше открита мемориална плоча на белогвардейците избягали от СССР в България и живяли тук и починали.
  —цитат от коментар 61 на deaf


  Погледни го от друг ъгъл! Избягали от болшевишките палачи, получили тук гостоприемство, и най-накрая си сложили един "скромен паметник" - на, по тези земи са живяли руснаци....

  Не знам дали ти е известно, но през 1877-78г. заедно в обоза на руската армия са пътували много каменоделци, които изработвали и монтирали малки паметници, говорещи и напомнящи за освободителната мисия от него време. Да не би случайно българите да забравят?

 65. 65 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":

  След края на Руско-турската освободителна война,когато Генералният щаб на Руската армия прави равносметка,се оказва че голям брой от руските войници са "изчезнали"! Така и ги записали в статистиката - "изчезнали". А те всъщност са останали в България. Но от Генералният щаб ги е било срам да запишат,че са емигрирали и то в страната,която те са дошли да освобождават.

 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":След края на Руско-турската освободителна война,когато Генералният щаб на Руската армия прави равносметка,се оказва че голям брой от руските войници са "изчезнали"! Така и ги записали в статистиката - "изчезнали". А те всъщност са останали в България....
  —цитат от коментар 65 на deaf


  Любопитно, и забавно. А дали повечето от тях не са били измежду доброволците, дошли от гр. Самара, от Поволжието?
  От тази война са останали много недомлъвки, легенди. Добре че поне смъкнаха оная табелка закачена на Св. Александър Невски( починал като муслим), с тъпнята изговорена от В. Коларов, че дължим свободата на 200 000 руснака (ако това бе истина, 200 000 загинали от общо 260 000, то това щеше да е военна катастрофа, а не победа)

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Интересното за Доган е КОИ му позволиха да се държи тук като султан? Не говоря за боклуците Тошо Тошев, В. Велева, П. Блъсков.

 68. 68 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 614 Любопитно

  Държавата сме ние, а не батки по чехли с пищаци на кръста!!!

  Преди два дена го разбрахме. А гиганта е на глинени крака и даже няма нужда от Аврора, а от една гумена лодка.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 69. 69 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Ми -- да, т.н. Преход беше нашата еманципация, нашето малко Зимбабве, освобождението ни от колониално робство. Гледайте позитивно, нали.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 70. 70 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#65] от "deaf":


  До коментар [#64] от "historama":След края на Руско-турската освободителна война,когато Генералният щаб на Руската армия прави равносметка,се оказва че голям брой от руските войници са "изчезнали"! Така и ги записали в статистиката - "изчезнали". А те всъщност са останали в България. Но от Генералният щаб ги е било срам да запишат,че са емигрирали и то в страната,която те са дошли да освобождават.
  —цитат от коментар 65 на deaf


  Лично аз зная сигурно поне за един случай - чичо ми, съпругът на леля ми, дето по Габровско му викат "свако", а в шоплука "лелин", е потомък на един от тези "невъзвращенци". Неговата майка по баща се казваше Екатерина Тимошченко, побългарено - Тимошенко, баща й е бил украински солдат дошъл с войската да "освобождава" братята-славяни. И артисал човекът. Тука се оженил за нашенка, народили му се деца. Съдби човешки.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 71. 71 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Добре е и хората от т.н. "интелигенция" да проявяват повече смелост и да заемат полагащото им се място като водачи на нацията.
  Чувал съм много американски звезди да нападат Тръмп, но кой български актьор си позволява да има мнение? Повечето нихилистично нямат мнение по обществени въпроси.
  Точно заради това трябва високо да ценим тези от тях, които проявяват смелост.

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#21] от "deaf":

  така продължава да бъде ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ ГОДИНИ!!! През това време са се сменили почти три поколения (!) българи.

  Много Ви кратки поколенията, бре!
  Средната възраст при раждане не е падала в България под 24 години, а при мъжете едно поколение е още по-дълго.
  Между другото, тези 24 години, достигнати към 1985-1990 бяха световен рекорд.

 73. 73 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#72] от "Patsis":

  На всеки двадесет години влиза в живота едно поколение. Демек ако ти сега си на 40г.,вече си "стара капа". Щото тези на 20г. влизат в "джаза" и те отменят...

 74. 74 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [/quote]
  Лъжеш като дърт комунист! Когато турски изтребител свали руски над турска територия,Доган взе страната на Путин и Русия,а Лютви Местан...изненада (!),защити Турция. Тогава се разбра кой кой е...
  —цитат от коментар 45 на Julian Mall


  ++++
  Появата на ДОСТ разкри доста от задкулисието - и по отношение на ДПС и за т.нар. Патриоти.

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  режима
  който да бъде ползван след козметични промени
  или ореола...

  Ония от ДС на царска Русия не.
  ДС ония от Ленинистка Русия пак не.

  То е планово общество.

  До коментар [#42] от "Julian Mall":

  Значи той си бил още тогава съветски агент когото държали в пандиза
  за да му създадат ореол на борец против режима който да бъде използван
  след промените?!

  Абе тия от ДС направо имали пророческите способности на Касандра!?

 76. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Половината били против..
  Половината били за... от по-рано.

  В 1974 в София вече "движи" проект спонсориран от ЮНЕСКО и IBM за
  нов ЦИНТИ: Централен институт за научна и техническа информаци.
  Строи се сграда (на бул. Насър, сега Г.М.Димитров) и паралелно, IBM обучава кадри.
  В новата сграда: модерна за времето си система IBM-370
  (друга такава - в корабостроителния завод Варна).
  IBM-360 и IBM-370 бяха успешно клонирани в EС1020 и ЕС10...
  (без намек за Европейски Съюз).

  Компютърният център на ЦИНТИ произвеждаше справки по икономическа информация;
  и по научно-техническа, подготвяна и доставяна (на всеки две седмици) от фирми в ОК и САЩ: INSPEC и DIALOG. По-късно, и чрез сателитна връзка.

  Справки, като сега с Гугъл, но тогава, по бази дани с професиионално изготвяна реферативна информация по всякакви световни научно-технически публикации.

  Към 1980-81 г излезе писмо от името на ТЖ четено на открити партийни събрания,
  за "Нов икономически механизъм" поощряващ малки и средни предприятие и за нови насоки на НРБ: за икономическо и научно-тихническо сближване с ГФР, САЩ и Япония.

  За отдалечаване от "бащицата" СССР...

  Одалечаващо и национално-достойно работеше и Людмила Живкова:
  за култури връзки с древна Тракия... Ванга... Америка... и Индия.

  От Индия в София дойдоха, всъщност от филиал в Щвейцария:
  представители на световно известния Махариши Махеш Йоги.
  Битълс ходиха на крака на поклонение при гурото в Индия,
  а той... от Цюрих прати в София учители.
  Научиха ни на Трансцедентална медитация в читалище Славянска беседа в центъра.
  Доучиха: в частна квартира в кв. Младост.

  Оставиха дебел том с научни изследвания по Трансцедентална медитация,
  за положителните ефекти и чак левитация (за напреднали).

  Наукта, техниката и културата процъфтяваха.
  Икономиката креташе в крак с времето.

  Доведоха до логичен прелом:
  1300 години от основаването на Аспарухова България.

  До коментар [#63] от "deaf":
  До коментар [#59] от "Norman Granz":

  Тук някой във форума беше написал,че още през 1974г. (!)
  в София се е провела среща на тайните комунистически служби на страните от Варшавският договор.
  Обсъждали били бъдещето на комунизмът.
  Някои от службите предложили да се сложи край на комунистическият експеримент,
  но други като "българската" ДС са били против.

  Колко е вярно - не знам.

 77. 77 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#73] от "deaf":

  За едно поколение се приема средната разлка във възрастта между родители и деца. А тя не е 20 години.
  Според вашата логика най-големият брат/сестра и най/малкият, разликата между които е била около 20 години (и то между едноутробните, между еднокръвните е била по-голяма) преди разпространението на ограничаването на раждаемостта са от две различни поколения?

 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#77] от "Patsis":

  Да питам така - според теб един човек роден през 1969г различно поколение ли е от роденият през 1989г.? Разликата им е "само" двадесет години,но...

 79. 79 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  До 45 от "Julian Mall": "... днес ти лъжеш че от ДС не му позволили да се коалира със СДС! Ами с кого управляваше Филип Димитров? ..."Това поне не беше отдавна. Май не знаеш що е то "коалиционно споразумение", и обещание за парламентарна подкрепа, или не правиш разлика?Според мен тролиш.
  —цитат от коментар 53 на historama


  Добре де след като били под контрола на ДС защо още от началото не подкрепиха БСП и защо изобщо допуснаха СДС до властта???

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 80. 80 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Любопитно

  До коментар [#45] от "Julian Mall":Лъжеш като дърт комунист! Когато турски изтребител свали руски над турска територия,Доган взе страната на Путин и Русия,а Лютви Местан...изненада (!),защити Турция. Тогава се разбра кой кой е...
  —цитат от коментар 54 на deaf


  И как Доган взе страната на Путин???!!! Когато в парламента бе изчетена декларацията в подкрепа на Турция от ДПС, Доган къде е бил на Марс???!!! Защо чак за Коледе се сети да търси отговорност от Лютфито? И защо ДПС не се отказа от тази декларация за да се разграничи от Местан?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 81 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Весело

  До коментар [#20] от "Петя":

  тъжно е когато пропагандата те дърпа към черния или белия магьосник - сред тях добрички няма. Пък аз съм малко нагъл, даже зъл-нагъл и ми е леко през оня и за двамата.

  My world, my game ;)

  https://m.youtube.com/watch?v=NPr8CVbr1Aw

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 82. 82 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Доган бе назначен за резидент на Москва по територията след убийствата на Луканов и Илия Павлов. Цялата собственост на руската икономическа империя наречена Мултигруп бе прехвърлена на ДПС, тогава контролирано от днешните ''библиотекари''. Конкретно от Денчев. Днес пеефски изпълнява полята на Илийката, дръндарския на Луканов. За това са неприкосновени, ненакзуеми, безконтролни и... така ще е. Ужас и безумие българско!

 83. 83 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#25] от "vankata1":
  Хубаво писмо от една интелектуалка до един самозабравил се шейтан
  >>>> Писмото хубаво, ама много така... всеобхватно:). Там се е намерило място и за имперската психика на иначе симпатични руснаци, за необяснимото им желание да си купят имоти по нашето Черноморие... А нещо да си спомни уважаемата Малина за своя колега Йосиф Сърчаджиев, който си беше купил скромно имотче в Синеморец още в края на 80-те? И той ли е имперски руснак?
  п.п. Мярвал съм я режисьорката (на гости ) при Люба Кулезич през седемдесетте с някаква Уляна..Пръмова. Скромно мълчеше, като повечето ранни дисиденти:)

 84. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#65] от "deaf":се оказва че голям брой от руските войници са "изчезнали"! Така и ги записали в статистиката - "изчезнали".
  >>>> Не съм чувал, но не е изключено. В Руската империя е имало или голяма свобода на придвижването, или пък са били внедрени агенти. Интересно е по-скоро друго, за което Ети споменава. Хиляди турци са се изтеглили с техните войски, защото освободените славяни много обичали ..имотите им и ги купували на безценица или даже им били "подарени".:)

 85. 85 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#82] от "yorddj":

  И как завършиха живота си Илийката и Луканов?

 86. 86 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#9] от "LudLustrator":

  Да не обиждаш Мелмак. Такива у нас ги не щем :)))

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 87. 87 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2617 Весело

  До коментар [#85] от "daskal1":

  С гръм, като мъже!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#78] от "deaf":

  Научете демографската терминология, драги.
  Роденият през 1969 година е различна кохорта от човека роден през 1989 година, както и от родените през 1970 или 1968 година, но не е различно поколение, освен ако не е баща или майка на човека, роден 1989 година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK