На море в Гърция

Това нашествие българско към Гърция си има своите исторически основания, израз е на определен племенен атавизъм – най-после Солун ще бъде наш.

© Надежда Чипева, Капитал

Това нашествие българско към Гърция си има своите исторически основания, израз е на определен племенен атавизъм – най-после Солун ще бъде наш.Текстът е препубликуван от Портала "Култура".


На негодуванията на премиера (не само негови - Христо Мутафчиев изтрещя, че "няма да им стъпи на византийците"), че българите отиват към Бялото, а не към Черното море, те, обвинените, отговарят с разни аргументи: снимат и качват във фейсбук бележки как хем там мерят диференцирано ДДС, хем не са и скъпчии; въргалят пред тв микрофоните мантрата за Бетономорието (не че не са прави); възмутени звънят до редакции и студиа за чадър (уж безплатен) + кафе (задължително) = 16 лв. и т.н.


С всички тези "обструкции" на премиерското недоволство те искат сякаш да покажат съпротива, но повече като че ли са израз на неосъзната гузност, че май не постъпват ОК. На мен ми се струва обаче, че не бива да са гузни, напротив - дестинацията "на море в Гърция" е проявление на дълбоко кодиран патриотизъм; историческото (не само то обаче) стои в основата на ваканционното и го/му диктува
Атавизъм


Копнежът по Цариград/Константинопол е определял българската история в много измерения, в повечето случаи неблагоприятни. Хан Крум забива копието си във Влахернските порти, но когато се готви за нов поход към ромейската столица, умира; цар Симеон в апетита си към града на Босфора забравя западните краища на държавата, оставяйки ги на маджарите, и така с лека ръка отсича българския излаз към Западна Европа (тезата е на проф. Иван Илчев); цар Иван Асен ІІ - след като разбива Теодор Комнин край Клокотница, крои планове с императора на Никея Йоан ІІІ Дука Ватаци как да изгонят латинските рицари от Константинопол


Петър Мутафчиев много се е ядосвал на тия наши водители, че са забивали народа си в грешна посока, съвсем илюзорна. Той се кахъри най-вече заради Цариград, но подобен копнеж у българските владетели наблюдаваме не само към някогашния Бизантион, а и към днешния Солун - за тяхна жалост, също не изпълнен. Както Константинопол си остава химера, така и Тесалонике се мержелее на хоризонта, без никога да е бил в български ръце. Макар да е свързан доста по-трайно и дълбоко с българската история, достатъчно е само да кажем, че Лъв, родителят на светите братя Кирил и Методий, е управител на града и синовете му са родени там.


В сборник от VII век пък се разказва, как свети Димитър, покровителят на Солун, е спасил няколко пъти града от обсадите на славяни и авари, особено опасна била тази от 676-678 г. За успешното въстание на Асен и Петър, обявено в Търновград, допринася и убеждението, че светецът оттегля покровителството си над Солун (превзет през 1204 г. от кръстоносците), за да го пренесе върху българите. За смъртта на цар Калоян през 1207 г. пред вратите на града, когато е на път да го превземе (за първи път в българската история), свети Димитър също е намесен - лично той се бил вмъкнал в шатрата на Калояна, за да го прободе с копието си.


Така че това нашествие българско към Гърция си има своите исторически основания, израз е на определен племенен атавизъм - най-после Солун ще бъде наш. Прочее, без малко той да бъде превзет от българите през Първата световна война, но германци и австроунгарци, надявайки се, че Гърция ще запази докрай неутралитета си, спират войските ни. Днес Солун няма да го вземем със силата на оръжието, но ще го спечелим със съдържанието на портфейла си: българското предпочитание към Гърция има и дълбоки исторически основания, не само естетически.


Реваншизъм


Няма българин, който да не знае и да не може да цитира думите на Паисий Хилендарски: "О, неразумний и юроде! Поради що се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци". Сакралният текст до такава степен ни е свиден, че бяхме готови даже на международен скандал, отказвайки да върнем откраднатия ръкопис на Зографския манастир.


По мое време в училище ни учеха, че български изедници по времето на империята са били не само османските поробители, но и гръцките фанариоти. Във филма "Хитър Петър" (реж. Стефан Сърчаджиев, сц. Петър Незнакомов, 1960) актьорът Георги Попов изиграва по блестящ начин игумена Калистрат, когото нашият герой успява да преметне, с всичките му "с" вместо "ш" и "ц" вместо "ч". Тоест в масовото българско съзнание е закодиран и този момент: както турците са ни унижавали, така и елините са ни презирали.


Няма да споменавам колко много българи в ранните години на Възраждането са предпочитали да се "гърчеят", че да минават и за по-образовани, и за по-достолепни, и за повече хай. Разбира се, в по-късни времена това вече е преодоляно: Васил Априлов се осъзнава и създава гимназията в Габрово. "Сердарят" пък донася голямата награда на Григор Пърличев в Атина (1860), той обаче се отказва от всички привилегии, ако беше продължил да се изявява като гръцки поет (за "втори Омир" го провъзгласяват вестниците), пишещ на катаревуса, избирайки да бъде българин с българско самосъзнание. Независимо от това, че в гръцките очи българите минават за дебелоглави (хондрокефалус вулгарос).


Борбите около самостоятелността на българската църква са не по-малко ожесточени и настървени от национално-освободителните; вярно, пукнатите глави там са по-малко, но ги е имало достатъчно, който не вярва, да прочете "Железният светилник" на Димитър Талев. Така че съперничеството между българи и гърци през годините на империята, а и като суверенни държави никога не е угасвало, както и усещането, че за южните ни съседи ние сме някак по-долни, по-второ качество.


И ей го на! - сега можем да им го върнем тъпкано. Отиваме в гръцките курортни селища, високомерните комшии се въртят около нас, обслужват ни, прислужват ни, евхаристо и паракало - как да не се зарадваш на това обгрижване, как да не му се насладиш?! Дебелоглавият българин се е изтегнал на шезлонга, а надутият грък се суети около него и му угажда на всеки каприз. Как да не го използваш този шанс, как да го изпуснеш, отивайки на Бутамята, а не на Егеята? Будала ще си и абдал да не се възползваш и да задоволиш реваншизма си за всичките минали унижения и презрения - пей, сърце, с пълно гърло на Бялото море!


Символизъмприм


В своята книга "Към критика на политическата икономия на знака" (1972, българска публикация 1996, превод Антоанета Колева) Жан Бодрияр оформя тезата, че вещите - освен своята покупателна, принадена и всякаква друга икономическа стойност, имат и друга, символна: "Но зад купуването (или индивидуалното ново придобиване на потребителна стойност) винаги остава моментът на изразходването, който - дори в своята баналност - предполага нещо като съревнование, залагане, предизвикателство, жертване и следователно някаква виртуална общност от равни си хора и някаква аристократична мярка на стойността.


Нека не се лъжем: тъкмо това, а съвсем не "задоволяването" на "потребностите" превръща от време на време потреблението в страст, в очароваща игра, в нещо различно от икономическо функционално поведение - състезателно поле за разрушаване на икономическата стойност в полза на друг вид стойност". Накратко, потреблението е престиж, символна стойностприм и почивката в Гърция е заредена с точно такива съдържания, с точно такива убеждения.


В този смисъл колкото и премиерът да уговаря българите, че на Черноморието е и по-евтино, и по-удобно за достигане - няма досадно висене на Кулата-Промахон, няма задължителни тестове (от вторник вече ще има - бел. ред.) и други необходими документи, няма дори стриктни пътни правила, думите му отиват на вятъра. Понеже не отчита, че да си на море в Гърция е съвсем различно от това да си на море в България: Гърция е символна дестинация, там почиват онези, които могат да си го позволят, които са си надвили на масрафа, позамогналите се; да се излегнеш на гръцки плаж е знак за успех, знак за просперитет.


От Мърквичка до минотавъра
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Черно море няма тази символна стойност (по-скоро я изгуби): то е или за някакви полуживи пенсионирани западняци, които с ограничените си средства не могат да си позволят дори Гърция, да не споменавам Испания и Франция, или за някакви пъпчасали тийнейджъри, за първи или втори път откъснали се от родителска опека и пристигнали в България да куфеят на воля (да не забравяме скандинавската реплика към нацупената щерка, изречена от татко ѝ: "Малка си още, за да те пусна на "Слънчев бряг"), или пък за хора, които са толкова на ръба, че не могат да си представят никакво друго море, освен нашето, Черното. Е, има ги и свободно къмпингуващите, но те са друга бира.


Разбира се, разстоянието също играе роля: все пак Солун е по-близо от Бургас и Варна, но сякаш по-голяма, по-решаваща роля играе тъкмо това символно значение, този символизъмприм, правещ Гърция толкова примамлива. Тя е не просто близка дестинация, тя е знак за повъздигналия се статус на българина, който в нея открива самочувствие, значимост, важност. Българин в Гърция на море - това е успелият българин, европейският, ако щете, българин. Защото къде почива той - ами там, където почива и бащата на Борис Джонсън, на Беломорието. Докато на Черноморието подобни "аристократични" татковци липсват, няма ги.


На море в Гърция - това не е каприз, това е зов издълбоко и отвисоко


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ако животът ти е приятен,нямаш нужда от почивка на морето.Хората на село не ходят,те цяла година са сред природата.

 2. 2 Профил на ljg3364O625
  ljg3364O625
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тежки комплексарски глупости е наблъскал тоя Митко. Историко-символичната част я прескочих, но другото е откровена простотия. Как изобщо дават трибуна на такива елементарни типове?
  Първо, в Гърция ходят на море в пъти по-малко българи, отколкото на Черноморието. Много по-малко от едни сърби, румънци, македонци и пр. Истерията я създават медиите.
  Второ, ходят защото им е по-близо, много дори не преспиват там а правят само плаж, други си носят зимнината в багажника, отсядат незаконно на палатка или спят в евтини студия с размерите на гълъбарник.
  Трето, Черноморието не се посещава от "полуживи пенсионирани западняци, които с ограничените си средства не могат да си позволят дори Гърция, да не споменавам Испания и Франция, или за някакви пъпчасали тийнейджъри", а от нормални работещи средно богати европейци и руснаци, които отсядат изключително в 4-5 звездни хотели, каквито типичният Ганьо (или Митко) не може да си позволи. Не може да си ги позволи и в Гърция. Ако искаш да видиш западни клошари - поразходи се из София. Идват с Райънер и отсядат в най-мизерните хостели или дупки от Аирбнб, купуват си алкохол от магазина и пият по пейки и квартири. Ако искаш да видиш софийски клошари - поразходи се из Гърция ...

 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Неутрално

  " ... израз е на определен племенен атавизъм - най-после Солун ще бъде наш."

  Ако действително имаме силно привличане към Солун, то не зорът за излаз на Мармара е в основата на копнежа, защото ние сме имали такъв излаз при Дедеагач. Меракът за солунската митница - това е копнежът, който ми изглежда далеч по-привлекателен и близък до нашенския светоглед.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Допълнение към №3.
  Ето я извадката от Алеко, която говори за мерака ни: "Ето, тамам сега му е времето, ама на, кураж липсва! Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене... Задръстено е с евреи в Солун: петдесет ли, шейсет ли хиляди са, кой ги знае, ама все търговци хора: има да доиш, и да остане — не са като нашата, софийската голотия... Солунската митница! Калифорния, да я вземе мътната! И иди, че не бъди патриот, иди после това, че не съчувствувай на македонците..."

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":

  има да доиш, и да остане
  =======
  Ей затова ще си останеш само с мечтите...... :)

  Между другото.....какво означава "дедеагач"....знаеш ли....?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на I am Lrrr
  I am Lrrr
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Тотално WTF текст?!
  Авторът живеее в паралелна вселена...

  Ruler of the planet Omicron Persei VIII
 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#1] от "Сд":

  Наложи ми се да търся къща за гости в Габровско, че имаме семейно събитие. С изумление установих след като се обадих на поне 50 и едвам намерих и то на познат, че до октомври да плътно заети.
  Изумително втурване към планината явно има. И то в самообслужваща, но скъп сегмент. 300-400 лева за къща на денонощие.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Турция в момента гледам вкарва най-много туристи. Повече от Гърция щото могат и руснаците у украинците да ходят. Но и тя е на 15% полети от миналата година.
  А един грък по БНТ искаше да стигнели 50%. Те в момента имат 10% чартъри. България 7%.
  Тази година туризмът ще е нулев.

 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Писал, човекът, писал ... чел бил книжки по стара история и дори Бодрияр в превод. А то е можело с две думи само: “дрън-дрън”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  Весели отива там, където му харесва, или му е по - удобно и хубаво. Цената също е от значение. А и няма такса "барбарон".

 13. 13 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Немам обяснение защо в Гърция и Турция!?
  Защо бягате от очарователната министр Ангелкова!?

  Много съм тъп
 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Туризма няма да е нулев , на Златните вече е полу пълно , много българи също са там по хотелите ,а събота и неделя навсякъде е фул , за разлика от гърците които стоят и се потят по къщите си цяло лято и ги е страх да излязат дори на прекрасните си плажове ,българите ходят вече всяка седмица на някакъв курорт ,дори и най бедните и не пропускат ,което пък движи туризма и той тук никак няма да е нулев ,лошото е ,че короната няма да позволи толкова много разходки или барове , но въпреки нея ,нещата в България ще са в пъти по добре от Гърция ,там БВП ще падне много повече от тук ,защото там туризма е на 10-15 % от преди , а тук е много повече ,въпреки в пъти по малкото туристи идващи годишно тук ,толкова са ни възможностите .

 15. 15 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Хахаха, текста е простотия до шия, гарнирана с просташко нахалство и високомерие, че знае... всичко.

  А за атавизъм, реваншизъм ...
  Този трябва моментално да бъде лекуван от психиатър.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  вкарва
  ======
  Никой никого не вкарва.....
  Те сами си идват.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drugii":

  Нулев метафорично казано:)

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drugii":

  О. За България туризмът е като черешката на тортата. Не е определящ. Освен това ние имаме всякакъв туризъм. Зимният го изкарахме почти до края. Но прекият БВП от туризма миналата година ни е 8 милиарда лева или 6,6%.
  На Гърция прекият е 26% от БВП. Затова реват на тема туризъм.

 19. 19 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Мислех да цитирам едно-две неща с коментар "дабъл ю - ти - еф?!?!?!". Но трябва да копирам целия текст. Изненадващо странно и донякъде комплексирано мнение.

  Със семейството ми ходим в Гърция вече 5-та поредна година. И не е нито, за да побиваме там българското знаме и да викаме Вулгар, Вулгааааар! (за да ни разберат, нали), нито за да ги потискаме като ни обслужват, нито защото се къпем в кинти и имаме непреодолимо желание да постваме снимки оттам и да караме "бедните" си сънародници да се чувстват зле.

  Прочее, това за Бетономорието за съжаление не е "въргаляна мантра" (забележително тъп израз), а тъжна истина. Може би авторът А) Не е ходил като малък примерно на Слънчев бряг и не помни как изглеждаше тогава и/или Б) Не гледа новини, не ходи по тези места сега, не вижда и не чува наглостта и/или В) Има проблем с "византийците", които впрочем са "гърци".

 20. 20 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Какво по дяволите почнах да чета????

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Според моето неангажиращо мнение, каквото и да е искал да сподели автора, поднесъл го е на масовите читатели по един доста лош начин — поне за мене се чете тромаво, тежко и се губят връзките. Ама може причината да е в мене ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Според заглавието очаквах да видя читателска фотогалерия ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Тежки комплексарски глупости е наблъскал тоя Митко. Историко-символичната част я прескочих, но другото е откровена простотия. Как изобщо дават трибуна на такива елементарни типове?Първо, в Гърция ходят на море в пъти по-малко българи, отколкото на Черноморието. Много по-малко от едни сърби, румънци, македонци и пр. Истерията я създават медиите.Второ, ходят защото им е по-близо, много дори не преспиват там а правят само плаж, други си носят зимнината в багажника, отсядат незаконно на палатка или спят в евтини студия с размерите на гълъбарник. Трето, Черноморието не се посещава от "полуживи пенсионирани западняци, които с ограничените си средства не могат да си позволят дори Гърция, да не споменавам Испания и Франция, или за някакви пъпчасали тийнейджъри", а от нормални работещи средно богати европейци и руснаци, които отсядат изключително в 4-5 звездни хотели, каквито типичният Ганьо (или Митко) не може да си позволи. Не може да си ги позволи и в Гърция. Ако искаш да видиш западни клошари - поразходи се из София. Идват с Райънер и отсядат в най-мизерните хостели или дупки от Аирбнб, купуват си алкохол от магазина и пият по пейки и квартири. Ако искаш да видиш софийски клошари - поразходи се из Гърция ...
  —цитат от коментар 2 на ljg3364O625

  Истерията, в която изпадате докато запознавате участниците във форума с реалностите и специфичният Ви стил са част от "рекламата", която отблъсква немалко българи от българското черноморие.
  Може би живеете във висок стандарт. Живейте си живота. Достойнството е от непритежаваните от Вас и подолните Ви качество. Както се хвалите така и плачете. Има защо и на кого. Получавате икономически стимули. За сметка на данъкоплатците.
  Таков е Елитният материал в България.

 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Нищо подобно.
  Сетил се някакъв Митко за нещо и седнал да хаби хартия (сървърно пространство)

 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Весело

  До коментар [#13] от "Соломон Гилотен":

  Точно защото е много очарователна! 😀

 26. 26 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Навсякъде има търговци и търгаши,за съжаление при нас вторите са повече!Хората са достатъчно информирани и трудно се лъжат,защото левчетата събрани за почивка не са изкарани с измама,а с лишения и пот.На всеки му се иска да бъде "Господин за един ден"!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 27. 27 Профил на fqr16316375
  fqr16316375
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#2] от "ljg3364O625":

  ++++++++++

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2529 Весело

  До коментар [#3] от "simval":

  Така е. Българският народ не обича много-много морето. За какво му е Солун? Да притежаваш морски град като Солун,но да нямаш флотилия от кораби и въобще да нямаш мерак да плаваш навътре в морето е нонсенс! За какво ни е Солун като само ще кютаме на пристанището!

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Митак, тъп си като гола ливада. Това само по себе си не е проблем, проблем е че си си повярвал, а още по-голям проблем е, че ти дават трибуна

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2529 Весело

  До коментар [#19] от "Weingro":

  Влез в Гугъл и напиши "Монте Карло снимки" и гледай. С учудване ще видиш,че великото Монте Карло е "бетонирано" колкото Слънчака,Златни пясъци и Албена,взети заедно!!!

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Монте Карло е нищо. Гледаш Сан Ремо по 100 километра около него у виждаш как пет километра навътре е застроено:)
  Да бе говорим за Испания какъв де Сол беше гледах на обиколката им застроено пак така. Пет километра навътре, а покрай плажовете направо хотели небостъргачи.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Весело

  Как е успял да съчетае автора в една статия от Паисий, Васил Априлов, Византия, Димитър Солунски, до Слънчев бряг, курорти, море в Гърция и качество на обслужването там, само той си знае ! Аз такова нещо още не бях виждал....

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1911 Весело

  Представяте ли си кошмара - Солун да е български, Портних да му е кмет и тръбата да се е спукала и около Солун всичко да е кафяво....
  Или в Ситония да е резиденцията на Ахмед Доган и да е затворил достъпа до Халкидики по суша и море....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Айде малко статистика

  Гърция има много добър туризъм, който и е около 25% от цялото БВП, което е около 187 милиарда Евро. Което прави около 46 милиарда Евро на година от туризъм.

  Все пак културен туризъм, с пъти по-голяма брегова ивица, десетки острови, по-дълъг сезон, нашия е 2 месеца, техния поне 4.

  България туризма като дял е около 12% от БВП (2 пъти по-нисък). БВП ни е 3 пъти по-ниско - 60 милиарда Евро. Демек правим 7.2 милиарда Евро от туризъм на година. Което на фона на Гърция си е доста добре. Все пак 6-7 пъти по-малко правим, но ресурсите ни в тази сфера не са 6-7 пъти по-малко, а поне 15-20 пъти по-малко. Но явно някак си компенсираме със зимен и СПА туризъм.

  Ето ви и малко инфо кой колко харчи в Гърция.

  "Общо туристите от България, Румъния и Сърбия са похарчили близо 1 милиард Евро в южната ни съседка в рамките на миналата година. Важно уточнение тук е, че в статистиката влизат туристите, използвали личен транспорт."

  "От този 1 милиард Евро най-голям е делът на румънците, ĸoитo са генерирали 354 милиона Евро в иĸoнoмиĸaтa на южната ни съседка. Сърбия е на второ място с почти 300 милиона Евро , а България е на трето с 282 милиона Евро."

  Та толкоз за нашия принос към Гръцкия туризъм - 282 милиона към то 46 милиарда.
  Съответно отрицателния ефект 282 милиона към 7.2 милиарда - 2.5% е тази сума. Което не е малко, но не и кой знае колко.

  Т.е. ако българите не ходеха в Гърция, а ходеха в България ефектът върху туризма щеше да е само 2.5%.

  Така че стига с тази мантра че ще разорите българския туризъм като не ходите на Черно Море. Няма да го разорите. :)

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3110 Весело

  Чак сега разбрах, че да почиваш в Гърция било въпрос на престиж. Е, ако досега не е било, сега ще стане със задължителните тестове за вируса. В Гърция ми харесва, но при положение, че може да се ходи по ресторанти и да се обикаля насам натам, а в момента това не е за препоръчване. Циганията с пълните с храна багажници дълбоко я ненавиждам.
  Тази година съм на планина. Наели сме една къща за две седмици и ще я караме по-кротко.
  Относно свободното къмпингуване: видях на какво приличаше хълмът на Иракли, пълен със диви къмпингари, които бяха оцапали храстите и навсякъде се носеше миризма на фекалии и бръмчаха мухи, да не говорим за другите боклуци.
  Това беше преди две години, оттогава не съм ходила там и дано нещата са се променили.
  В Европа дивото къмпингуване е разрешено на много малко места и то със стриктни изисквания да пазене на природата.

 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Весело

  Представяте ли си кошмара - Солун да е български, Портних да му е кмет и тръбата да се е спукала и около Солун всичко да е кафяво....Или в Ситония да е резиденцията на Ахмед Доган и да е затворил достъпа до Халкидики по суша и море....
  —цитат от коментар 33 на mitko11


  Най-голямата трагедия е, че Пловдив (респективно бившата Източна Румелия ) са български. Ако си беше останала самостоятелна Източна Румелия, сега всички там по конституция щяха да говоря от училище поне три езика (официалните в Източна Румелия според органическият и устав са били български, турски и гръцки) и да цари благоденствие, благонравие и красота. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 37 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Нотков щял да спечели Солун с портфейла си. Продължавай да търкаш някой стар билет от лотарията.

 38. 38 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Мечтата на Бай Ганьо за Солунската митница !!!

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#35] от "pamela":

  Добре че ми казА какво ненавиждаш и къде ще е ходиш тая година. Аз пък вече се върнах от Гърция, ходих без ПСР тест и обикалях там по кръчми и плажове

 40. 40 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Неумелият напън на автора да облече собствената си злоба във високопарни слова буди само смях.
  Защо трябва да се търсят исторически, психологически и какви ли не още причини за да обясниш нещо супер просто - българите ходят в Гърция, защото там почивката е много по-качествена. По-добро море, по-добра храна, по-добро обслужване.
  Всичко останало е търсене на теле под вол.
  И би ли могъл автора да обясни какви атавизми, реваншизми и символизми привличат в Гърция останалите над 30 милиона туристи, които не са българи?

 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  "Малка си още, за да те пусна на "Слънчев бряг"
  —цитат от коментар 0 на др Новков


  Добре че имаха мебели Икеа, че иначе щяха да са за боклука
  https://www.youtube.com/watch?v=KV1taQmglzw

  Съни бийч (мусулмански ташак)
  https://www.youtube.com/watch?v=ZjD3kK1o59Y

  Тая година нема да има нужда
  https://www.youtube.com/watch?v=AMouRLEObAc

 42. 42 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Четох, четох и не стигнах до мисълта, защо това нещо е написано изобщо! Някой може ли да ми обясни, каква беше идеята на тази нескопосана "статия"? Изглежда написана, само за да я има!

 43. 43 Профил на evelinatomova
  evelinatomova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  каква многословна глупост !!! откажете се от този автор !!!

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#2] от "ljg3364O625":
  "Тежки комплексарски глупости е наблъскал тоя Митко. Историко-символичната част я прескочих, но другото е откровена простотия. Как изобщо дават трибуна на такива елементарни типове?"

  Тоя завършил психология и философия , че и книги писал. Нашите университети бълват такива елементарни типове , защото преподавателите по хуманитарните дисциплини са същите.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":

  След Балканските войни , когато Солун остава в пределите на Гърция , градът губи това значение на морско пристанище, което е имал по време на Османската империя. Населениетона града е било поравно поделено от турци , евреи, българи и гърци. Гърците извършват етническо прочистване на града. Евреите и турците са изселени принудително , а за българите това е било геноцид.

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":

  И Алеко Константинов е писал глупости, подобни на буламачите на този автор.

 47. 47 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Прав е автора, има го тоя психологически момент. Но и трябва да признаем друго, че българи и гърци са били врагове хиляда години, а днес са приятели.

 48. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1938 Весело

  Уфффф - знам ги тия много "успели" българи дето ходят на море в Гърция. Нали масово познатите ми го правят. Нямат два по един в джоба, ама успеят ли да напълнят резервоара и бегом към някое село преди Халкидики. Със зареден багажник естествено. Още не си сложили слънцезащитен крем и вече са качили цяла галерия снимки у фейсбукя, че такива като Митко да им завиждат на "лайфстайла". Една нощувка в някое AirBnB, на другия ден пак плаж (все пак трябва да има две галерии, с два чифта бански, че да изглежда все едно сме били един месец "на Гърция") и после обратно към "Манастирски ливади". Следващата седмица караме на постен боб и бистра водица от чешмата, че тоя "стандарт" иска жертви...

  П.П. Естествено не всички българи ходещи в Гърция влизат в този стереотип, но да се твърди, че там ходят "позамогнали се" хора е смешно. На островите може би, ама масата българи не стигат до там ако ще да са ходили 50 пъти за 10-тина години...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 49 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 804 Весело

  Див фарс.

  Значи, имаме поръчка да напишем статия, в защита на копторите на едни мутри, дето вече трети месец са на 10% заетост и ... намираме аргументи, храчейки по Хан Крум, в далечния IX век.

  Какво ли не правят някои, за няколко гроша.
  После, липсвало свобода на словото. Не, това което липсва са свестни журнала, сред общата продажност и слугинаж.

  С повишено внимание ще следя, каква ще напише авторът, като трябва да се подкрепят и другите бизнеси на поръчителите си- дрога, проституция, хазарт.

 50. 50 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#48] от "Тюфлекчия":

  Всякакви хора ходят в Гърция. Има естествено хора, предимно от провинцията, които не могат да си позволят да почиват един месец и да ходят на ресторант сутрин, обед и вечер. Но те все пак са готови на всичко за да си позволят малко истинска почивка.
  А останалите не ни мисли. Дори и тези които живечт в манастирските. След като са имали по 200 хиляди евро за апартаментче, едва ли им се налага да пестят от закуски. На Халкидики има даже хора от Люлин и Надежда, но и те си гледат кефа, доколкото им позволява джоба.
  Мисли за нещастните хорица като теб дето не могат и на Китен да идат, но постоянно плюят тези дето са решили да почиват извън лайната.

 51. 51 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1938 Весело

  До коментар [#50] от "PoToP":

  Мдааа - очевидно си беден като църковна мишка, защото само такива пишат подобни глупости за абсолютно непознати за тях хора. Преди да изтърсиш поредната глупост, да ти уточна, понеже явно не разбираш писан текст - аз говоря за конкретни хора мои познати, за които ЗНАМ какво правят. Също така ЗНАМ, че повечето ходещи в Гърция са така. Изрично уточних, че не става дума за ВСИЧКИ. И освен това не съм се "загрижил" за никого, най-малкото за теб, дето те виждам за първи път във форума, а в живота няма да те видя никога най-вероятно. Айде много ти здраве и продължавай да си компенсираш дефицитите с репчене по форумите - безплатно е, за разлика от храната и бирата (за почивки не говорим при тебе).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 52. 52 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Някакъв словесно-мисловен турлюгювеч ни е сипал този Митко. От копнежите по Цариград и Солун, та през Григор Пърличев, Васил Априлов, Д. Талев, С. Радев и пр. Та и какъв кеф било само гърците да ни прислужват, че преди ни смятали за по-низши.... Видите ли. Гулю, гулю, гулю.... Стига глупости. Нещата са всъщност доста простички. На мен специално просто ми е много хубаво на Беломорието, място за истински релакс, каквото му сака на човек душа, рахат и разпускане, дертове никакви... и по никакви фейсове снимки не качвам, щото нямам, а пък и би било проява на глуповата суета. Важното е човек да има избор и да има възможност да пътува. На Бетономорието само никога! Бошлаф муабети са да ни облъчват, че има някаква промяна към подобрение.

 53. 53 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1938 Весело

  До коментар [#52] от "Ген. Колев":

  Напълно съм съгласен. И аз на тоя гьол не съм стъпвал честно казано не помня откога. За последно бях на почивка в "Слънчев ден" преди много години и беше прилично, ама ако само лежиш в комплекса - извън него беше ад, За "крайбрежната" във Варна не ми се говори направо. Нашето море просто не ми харесва и като море - да, преди да видя какви морета и плажове има по света ми беше много яко, ама сега си го възприемам точно като "гьол". (и да, знам че има "уникални кътчета", преди някой да се изцепи по темата - говоря като цяло, не за изключенията)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 54. 54 Профил на PoToP
  PoToP
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тюфлекчия":

  Кой колко е беден си е въпрос на възприятие. И аз смятам че съм беден. Лодката ми е 7 метра, а искам да е 27, но нали съм беден...
  Народът е казал "кажи ми с кого дружиш, за да ти кажа какъв си". Тоест каквито са ти познатите, такъв си и ти. Ти твоите познати ги описа. Моите познати не са такива. Те не ходат в Гърция или другаде за да се хвалят, а за да почиват. И в момента повечето са там, аз лично се върнах завчера и в края на месеца пак заминавам. И багажника ми е пълен на връщане, а не на отиване. А във фейсбук нямам и една снимка даже.
  Не мери хората от собствената си камбанария, защото не знаеш колко ниска е тя.

 55. 55 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1938 Весело

  До коментар [#54] от "PoToP":

  Ако обичаш, не ме занимавай със сиромашките си тегоби. Айде много здраве.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 56. 56 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3053 Неутрално

  Уфффф - знам ги тия много "успели" българи дето ходят на море в Гърция. Нали масово познатите ми го правят. Нямат два по един в джоба, ама успеят ли да напълнят резервоара и бегом към някое село преди Халкидики. Със зареден багажник естествено. Още не си сложили слънцезащитен крем и вече са качили цяла галерия снимки у фейсбукя, че такива като Митко да им завиждат на "лайфстайла". Една нощувка в някое AirBnB, на другия ден пак плаж (все пак трябва да има две галерии, с два чифта бански, че да изглежда все едно сме били един месец "на Гърция") и после обратно към "Манастирски ливади". Следващата седмица караме на постен боб и бистра водица от чешмата, че тоя "стандарт" иска жертви...П.П. Естествено не всички българи ходещи в Гърция влизат в този стереотип, но да се твърди, че там ходят "позамогнали се" хора е смешно. На островите може би, ама масата българи не стигат до там ако ще да са ходили 50 пъти за 10-тина години...
  —цитат от коментар 48 на Тюфлекчия


  Напълно съм съгласен. Селата в Северна Гърция се превърнаха в talking point и дестинация на масово пръкналите се "андрешковци на новото време", разбирай сноби от български мащаб. Едно време бяха Слънчев бряг и Златните, сега плажовете в Севрна Гърция.

  Пазете се от доносника vesolr
 57. 57 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1179 Весело

  Немам обяснение защо в Гърция и Турция!?Защо бягате от очарователната министр Ангелкова!?
  —цитат от коментар 13 на Соломон Гилотен


  Аз лично не се опасявам, че някъде на българското море ще се сблъскам с Ангелкова.

  Но съм убеден, че на всяка крачка ще виждам самозабравили се руснаци и нагъл мьекащ обслужващ персонал

  Така че със здраве да си го ползУвате черното море, без мен.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 58. 58 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  единствената тема за която никой не говори по "нашето" черноморие е именно морето.

  за това ходим на почивка - море и природа.

  българското море е обградено от всичко, освен природа и аз се чувствам малко като в капан - очите на четири че всичко е възможно и нещо не е невиждано.

  почивайте където пожелаете, ама да се говори за морски туризъм в България вече е доста късно - в резултат на надлъгване едни-други, престъпни сделки на морските общини и дългогодишна проституция на всякакви срамни органи, уж-следящи за ред и законност, черноморието ни е такова каквото е - зле, ама не най-зле (става и за лого на държавата).

  аз морската почивка си я представям с море и природа, за това бих платил повече от ензвезден ходил в което и бетонно гето да посочите по българското крайбрежие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK