Победа на Байдън би възстановила трансатлантическите отношения

Победа на Байдън би възстановила трансатлантическите отношения

© ReutersМного наблюдатели на Европа са на мнението, че евентуална следваща демократична администрация в Съединените щати не би променила много отношението на САЩ към Европа от последните години. Но ако Джо Байдън победи президента Доналд Тръмп през ноември, скептиците ще се окажат приятно изненадани.


В своето обръщение на годишната среща на Съвета на Европейския съвет по външна политика (ECFR) германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че независимо от резултата от президентските избори в САЩ през ноември, европейците "ще трябва да мислят как да овладеят конфликтите в близост до Европа без помощта на САЩ".


Виждането му е популярно. Много наблюдатели на Европа като Джанан Ганеш и Волфганг Мюнхау от Financial Times твърдят, че отношенията между САЩ и ЕС няма да се променят значително, дори ако демократ победи над президента на САЩ Доналд Тръмп. Техният аргумент е, че един президент от Демократите също би бил протекционист по отношение на търговията, симпатизант на изолационистките инстинкти на американската общественост и със също толкова малка готовност да пише чекове с цел защита на Европа. Това описание първоначално биши приложимо за сенаторите Елизабет Уорън от Масачузетс и Бърни Сандърс от Вермонт, въпреки силната им подкрепа за международно сътрудничество и правата на човека. Сега някои европейци включват и Джо Байдън в това описание.
Идеята, че Байдън няма да внесе реална промяна в политиката на САЩ към Европа, е съмнителна. Байдън винаги е бил непоколебим трансатлантик и в хода на своята дълга десетилетия политическа кариера е изградил тесни връзки с ключови европейски лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел. Като вицепрезидент от 2009 до 2017 г. Байдън винаги е бил на разположение, когато президентът Барак Обама не е имал тази възможност.


Въпреки че наблюдателите на Европа имат право да се съмняват в това, че старият трансатлантически съюз просто ще се върне в състоянието си преди Тръмп, те подценяват какво би означавала победата на Байдън за външната политика на САЩ. Демократическата партия все още е ценностна партия, а администрацията на Байдън ще преследва пълна промяна след четири години на Тръмп, възстановявайки историческия ангажимент на Америка към отговорното лидерство на световната сцена.


Времето, прекарано от Тръмп на президентския пост, започна с борба срещу Европа относно изменението на климата, търговията и правата на човека. Байдън ще върне Америка на дипломатическата маса. Съединените щати ще се присъединят отново към Парижкото споразумение за климата, ще продължат с преговорите за нови търговски сделки и ще участват в усилия за сътрудничество, за да гарантират, че технологичните иновации съответстват на стандартите за правата на човека.


Имиджът на Америка в Европейския съюз е рекордно нисък, благодарение на бавния, непоследователен и неефективен отговор на администрацията на Тръмп на кризата Ковид-19. Голяма част от този отговор включва обвинения срещу други държави, а не сътрудничество с тях. Вместо да се бори с кризата, използвайки ресурсите на Световната здравна организация (WHO )и други международни организации, от Съединените щати забраниха пътуването от Европа без предупреждение и обявиха, че ще намали финансирането на Световната здравна организация. Една от първите външнополитически цели на Байдън със сигурност ще бъде да поправи това и да третира Ковид-19 като глобална криза. Това означава да бъде използвано международното сътрудничество за защита на американците от пандемията (и от нейното съпътстващо икономическо опустошение), както и да бъдат правени глобални усилия за борба със заплахата.


С Байдън в Белия дом европейските телекоми като Nokia и Ericsson ще бъдат признати и подкрепяни като 5G шампиони на трансатлантическия алианс, а Съединените щати ще помогнат на Европа да се откаже от руския газ, докато работи за прехода към чиста енергия. Администрацията на Байдън също би одобрила воденето на преговори за подновяване на новото СТАРТ споразумение с Русия за ядрените оръжия, чийто срок изтича през 2021 г. Тази администрация би продължила други форми на контрол върху оръжията, за да насърчи европейските и американските интереси за сигурност и да предотврати нова оръжейна надпревара.


Още по-важно от това, администрацията на Байдън ще изпълнява думата си за всяка сключена сделка и ще може да ѝ бъде доверено да поддържа ангажиментите на Америка към нейните партньори и съюзници по света. Единственият въпрос е дали Европа също би била готова да направи трудния избор, необходим за активизиране на трансатлантическия съюз.


Тръмп позволи на Европа да избягва този избор, тъй като чудатото му поведение отвлече вниманието от много от останалите въпроси. Наблюдавайки засилващата се китайско-американска вражда например, ЕС се приспособяваше повече към Китай. В началото на юни Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по външните работи, заяви, че Европа не счита Китай за военна заплаха. И докато американските политически лидери и от двете страни шумно осъждаха налагането на нов закон за сигурност в Хонконг от страна на Китай, реакцията на ЕС беше сравнително кротка.


Да не забравяме, че ЕС е най-големият търговски блок в света. С достатъчно решителност Европа, работеща в тясно сътрудничество със Съединените щати, би могла да има значителен ефект за насърчаване на многостранна система, основана на правила. За да го направи, ще трябва да плаща политическа и дипломатическа цена.


Същото се отнася и за въпроси, които са по-близко до границите на ЕС. Европа има много да спечели от тясното сътрудничество със САЩ за укрепване на независимостта и устойчивостта на Украйна в условията на агресия на Кремъл. Не на последно място чрез поддържане на наскоро подновения режим на санкции срещу Русия. ЕС също има интерес в това да изчисти пътя на присъединяване за страните от Западните Балкани и да спре своето уклончиво поведение, което отдавна играе в полза на Русия, Китай, Турция и други сили. Приемайки Западните Балкани в трансатлантическите отношения, Европа може да разчита на подкрепата на двупартийно мнозинство в Конгреса на САЩ.


За постигането на която и да е от тези цели ЕС би трябвало да постави своите ценности над политическата и дипломатическата целесъобразност. Това ще покаже на американската общественост, че Европа не е такава, каквато Тръмп я е представял, а е уверен и надежден партньор. Американците всъщност често търсят Европа за политически идеи - от изправянето срещу технологичните гиганти за защитата на личния живот, до предоставянето на здравни услуги и други критични елементи на мрежата за социална сигурност.


Възстановяването на трансатлантически отношения би могло да засили притока на европейски идеи към САЩ.
Възстановяването на трансатлантическите отношения ще изисква Америка да се застъпи за правата на човека и демокрацията, което би означавало да поеме по-строга линия спрямо сегашното турско правителство. За щастие това не задължително е трудно за постигане. Проучванията на Агенцията за национална сигурност (NSA) последователно показват, че повечето американци се притесняват от неправилното управление на Тръмп в отношенията на САЩ с други страни и биха предпочели правителството да отстоява затвърдените американски ценности, включително правата на човека.


През последните няколко години тирадите на Тръмп срещу трансатлантическия съюз дадоха всички причини на Европа да се обърне навътре в себе си и да наложи протекционистки бариери. Данните от проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) обаче показват, че много от онези европейци, които сега подкрепят протекционизма, са разочаровани, бивши привърженици на трансатлантическия съюз. С промяна в ръководството на САЩ и връщане към стария подход от Вашингтон, разочарованието им може да започне да отминава.


Във всеки случай наблюдателите на Европа могат да продължат да изкривяват фактите за възгледите за външната политика на Байдън, на демократите и на американците. Понижавайки очакванията, те ще улеснят бъдещата администрация на Байдън в това тя да надмине очакванията на европейците. Взаимоотношенията и съюзите са толкова въпрос на възприятие, колкото и на всичко останало.


Коментарът на Аликзандър Сорос е публикуван от Европейския съвет за външна политика. Текстът е за платформата "Проджект синдикейт". Авторът е зам.-председател на Фондациите "Отворено общество".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на burevestnika
  burevestnika
  Рейтинг: 352 Весело

  Автор: Алекс Сорос.

  Поезия.

 2. 2 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  първото, което ще стори Джо е да си уреди памперси на едро ...

 3. 3 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Не само трансатлантическите...., ами и транссексуалните ще възстанови.Че и те мноо пострадаха по време на пандемията и минахме на онлайн прайдове!
  Удри, бай Байдъне!

  Много съм тъп
 4. 4 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Весело

  Автор: Алекс Сорос.Поезия.
  —цитат от коментар 1 на burevestnika


  Красата!

  Много съм тъп
 5. 5 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Ако успее да намери Европа на картата.

 6. 6 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  първото, което ще стори Джо е да си уреди памперси на едро ...
  —цитат от коментар 2 на dma12587967


  Горкият,той не помни вече...

  shlshlshlshl
 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Колко плати Шороши за това ??

 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Глупости.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Илюзии и халюцинации!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Хи-хи-хи-хиииии. . . Урсула дискредитирана.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на ood21646166
  ood21646166
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Поне няма да избие 150 хиляди. Дотук.

 12. 12 Профил на avram
  avram
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Малко е преувеличен хленча за трансатлантика. НАТО не само се запази но и разшири. Какво точно Байден трябва да спасява?

 13. 13 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1025 Весело

  Кой Байдън, този ли:

  https://www.facebook.com/watch/?v=1365611443638476


  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 14. 14 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Той може и да е забравил, че се е кандидатирал:

  https://twitter.com/i/status/1278103771948736514

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 15. 15 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 900 Неутрално

  "за да гарантират, че технологичните иновации съответстват на стандартите за правата на човека"

  С други думи ще забраняват по-ефективно на хората отклоняващи се от правата линия да се изявяват в интернет, но ще продължат да позволяват на Китай плавно да превзема технологично Запада.

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Поне няма да избие 150 хиляди. Дотук.
  —цитат от коментар 11 на ood21646166


  Тръмп не ги избива -- само ги заразява, докато спят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Дементиралият Байдън нищо не може да спечели той е палячо. Соросците няма как да купят толкова избиратели.
  Тръмп 2020!

 18. 18 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Абсурдно падение на Иконо с тоя 'автор". Грантаджии. На български : дупедавци.

 19. 19 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 900 Неутрално

  "Една от първите външнополитически цели на Байдън със сигурност ще бъде да поправи това и да третира Ковид-19 като глобална криза. Това означава да бъде използвано международното сътрудничество за защита на американците от пандемията (и от нейното съпътстващо икономическо опустошение)"

  Някой може ли да преведе тази клишета на разбираем език? Как точно може да "използва международното сътрудничество за защита на американците от пандемията"? Ще ми е интересно да науча.

 20. 20 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci4":

  Тоя е изперлкал маниак, леле!!!

 21. 21 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Той може и да е забравил, че се е кандидатирал:https://twitter.com/i/status/1278103771948736514
  —цитат от коментар 14 на Мизийски


  Мисля дори демократите са наясно, че той няма да е на власт ако стане президент. Решенията ще се вземат от други. Все още не е ясно от кого.

 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3941 Весело

  До коментар [#17] от "zidar":

  Срещу дементиралия Тръмп не е трудно да спечели.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#17] от "zidar":Срещу дементиралия Тръмп не е трудно да спечели.
  —цитат от коментар 22 на vesolr


  Ми да излязат на дебат да видим кой има повече акъл

 24. 24 Профил на ood21646166
  ood21646166
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Тоя ако спечели срещу Тръмп, представям си Тръмп какво нищожество е.

 25. 25 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#3] от "Соломон Гилотен":

  И Христо Иванов Бойкикев ще ги акцентира на прайдове, цигани и еднополови истанбулски конвенции ако докопа властчица. Господар Шорши.

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  ЕС първо да си възстанови суверенитета

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Поне няма да избие 150 хиляди. Дотук.
  —цитат от коментар 11 на ood21646166


  Западна Европа "изби" 175 хиляди без да е управлявана от Тръмп. А и пандемията там съвсем не е приключила. А в страни като Испания все още се затрудняват да преброят "убитите".

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Борисов на живо в момента...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Да разбирам ли че Байдън няма да спечели? Защото хората никога не гласуват за връщане назад.

 30. 30 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 412 Неутрално

  С оглед възрастта на Джо Байдън, дори да доживее изборите, самото им спечелване, комбинирано с масиран инфаркт ще доведе до логичен и дългоочакван край...

 31. 31 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Тоя ако спечели срещу Тръмп, представям си Тръмп какво нищожество е.
  —цитат от коментар 24 на ood21646166


  Можем да видим какво е Тръмп и без да губи изборите.

 32. 32 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Да разбирам ли че Байдън няма да спечели? Защото хората никога не гласуват за връщане назад.
  —цитат от коментар 29 на half truth


  То както се е видяло БСП ще спечели следващите избори така че ние Българите ще сме първите върнали се назад.

 33. 33 Профил на ood21646166
  ood21646166
  Рейтинг: 15 Неутрално

  [quote#27:"Ехото на Гласът"][/quote]

  Европа е 2 пъти по-голяма от САЩ по-население. А са равни по смъртност.

 34. 34 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3941 Неутрално

  До коментар [#23] от "hch33660784":

  Tърпение, есента ще се сборят.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 35. 35 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 900 Неутрално

  [quote#27:"Ехото на Гласът"]
  —цитат от коментар 33 на ood21646166
  Европа е 2 пъти по-голяма от САЩ по-население. А са равни по смъртност.[/quote]

  Западна Европа е почти колкото САЩ по насление - 400 милиона в Западна Европа срещу 330 в САЩ. На едното място починалите официално до момента са 175 хлияди, а на другото 135 хлияди.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  И за най-големият глупак вече би трябвало да е станало ясно, че Демократическата партия на Америка е тотално превзета от соросоидната идеология.

  А тя е НеоМарксизъм, разрушаване на традиционният капитализъм чрез използването на малцинствата. Пролетариата обърна гръб на левичарите защото разбра, че те само на приказки се грижат за него, а когато дойдат на власт го цедят безмилостно.

  Затова неолибералите соросоиди залагат на изметта на обществото - хомосексуалисти, лежащите на социални помощи, декласирани етноси... И глупазите които вярват на красивите приказки, че "като вземем властта всички ще живеят в поповата къща". Без да се позамислят поне малко кой ще работи за да ги мъкне на гърба си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  До коментар [#28] от "дерибеев":

  Много жалък!

 38. 38 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 580 Неутрално

  а победа на МАЙДЪН коя кгпата ше нападне и унищожи?

 39. 39 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ехото на Гласът":

  еВРОПА Е 500 МИЛ.

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Абсурдно падение на Иконо с тоя 'автор". Грантаджии. На български : дупедавци.
  —цитат от коментар 18 на D-r D


  Пада се от високо, а Икономедия отдавна са заровили дъното. Нямат нищо общо с онези старите Капитал и Днвенси, независими и обективни, които не се подмазваха нито на сини нито на червени. Надминаха по падението си дори жълтите Блиц. Но нищо чудно за медия чиято главна ценност са извратени хомосексуални.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Борисов на живо в момента...
  —цитат от коментар 28 на дерибеев


  И кво? Да си разплета левият чорап ли? Какво ново може да ни понесе мутроБойко?

 42. 42 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5297 Неутрално

  "Победа на Байдън би възстановила трансатлантическите отношения"

  Не и на тези избори

 43. 43 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ехото на Гласът":еВРОПА Е 500 МИЛ.
  —цитат от коментар 39 на Quo Vadis?


  Западна Европа е почти точно 400 (401 599 145).
  Испания 46755317
  ОК 67895775
  Италия 60459100
  Германия 83791548
  Франция 65277681
  Швеция 10100959
  Белгия 11591026
  Холандия 17135967
  Португалия 10195777
  Швейцария 8656290
  Ирландия 4939133
  Австрия 9007794
  Дания 5792778

 44. 44 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Аз ще гласувах на първичните за Джо Байдън и през ноември пак ще гласувам за Джо Байдън като искрено се надявам Джо да изтегли всички амеиркански войнци от територията на ЕС. САЩ не трябва да харчи нито цент от бюджета си за Европейска сигурност.

  Да кажем не на педерастията!
 45. 45 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Алекс Сорос известен с това, че е син на Джордж Сорос и нито едно друго постижение, без особено големи заложби и очевидно няма да успее да продължи делото на баща си поради незаинтересованост и некадърност.

  -voxy
 46. 46 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Изказът на Сорос за това, какво ще направи Байдън звучи като от първо лице. Тоест, ще го направят той и баща му, а Байдън е прокси субект, формален изпълнител.

 47. 47 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#33] от "ood21646166":

  НЕ

  ти разбирам аритметиката. Можеш ли да се обясниш. САЩ са 330 млн.
  Коя Европа имаш предвиД? Предполагам ЕС.
  Към кр на 2019 ЕС (без ОК) е 452 млн, САЩ 333 млн
  Нещо не ти разбирам артимениката, другарю...

 48. 48 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#44] от "wwwwww":

  СЪС СЪЩИЯ

  успех можеш да гласуваш и за гапира от гпедския зоопарк.

 49. 49 Профил на Dariya Koleva
  Dariya Koleva
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  Тръмп ще победи Байдън на изборите както куцо пиле оправя домат!

 50. 50 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ехото на Гласът":

  ПАК СИ СЕ ОБЪРКАЛ,

  двойка. Виж п 47 и

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_население

 51. 51 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Евенуалното идване на Байдън на власт не трябва да се разглежда през призмата на европейските интереси, а на американските такива. Защото САЩ преди всичко се интересуват от сосбтвеното си благополучие, а след това от международните си контакти и сътрудничества. Въпросът, който се поставя пред американския избирател е как президентът ще защити интересите на Америка, а не интересите на Европа. Американският избирател ще реши кой от кандидатите е най-подходящ за този пост именно през призмата само и единствено на американските интереси.

 52. 52 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#44] от "wwwwww":СЪС СЪЩИЯ успех можеш да гласуваш и за гапира от гпедския зоопарк.
  —цитат от коментар 48 на ogp03622986


  ЕС = СССР2! САЩ ще направят най-добре ако пазят дистанция от дебелите брюкселски котки.

  Да кажем не на педерастията!
 53. 53 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 943 Весело

  До коментар [#21] от "Ехото на Гласът":

  Деди щори и той се чуди и мае. Кой ли ще е?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 54. 54 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#53] от "Папайа с коронавирус":

  Дедо се е покрил да не го хване короната, че си заминава, затова синчето му се пъне да бълва обещания от името на Байдън, за да е ясно, че те са тези които държат дементиращия с огромна скорост старец на каишка.

  -voxy
 55. 55 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1055 Весело
 56. 56 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1055 Весело

  Е, накрая кандисаа Дони, да сложи маска: https://bit.ly/2Zkcf0b 👱😷

 57. 57 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 1055 Весело

  И за най-големият глупак вече би трябвало да е станало ясно, че Демократическата партия на Америка е тотално превзета от соросоидната идеология. А тя е НеоМарксизъм, разрушаване на традиционният капитализъм чрез използването на малцинствата. Пролетариата обърна гръб на левичарите защото разбра, че те само на приказки се грижат за него, а когато дойдат на власт го цедят безмилостно. Затова неолибералите соросоиди залагат на изметта на обществото - хомосексуалисти, лежащите на социални помощи, декласирани етноси... И глупазите които вярват на красивите приказки, че "като вземем властта всички ще живеят в поповата къща". Без да се позамислят поне малко кой ще работи за да ги мъкне на гърба си.
  —цитат от коментар 36 на Fred


  Само не разбрах, какво общо имат "неолибералните соросоиди", с марксизма? И какво по- точно означава "НеоМарксизъм?

  Само с повтаряне на МАНТРИ нищо не се "случва"- требе и акъл!

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2161 Весело

  А после се обиждат на соросоиди.

 59. 59 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2161 Весело

  По-сочен щеше да бъде един панегрик от Тамико Болтън-Сорос - актуалната държанка на мизантропа.

  https://img.particlenews.com/img/id/0aXkxl_0LVCSG9D00?type=webp_1024x576


 60. 60 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1677 Весело

  Абе, нацисткия колаборатор да не се е коронясал, че бутат напред изключително семплото му синче (за тоя "анализ" и Смилов щеше да му постави среден 3 във ФФ на СУ)? Най-много ме накефи как "Демократическата партия е ценностна партия". Тъй наречените "елити" толкова са се замаяли от к...ви, бело и дечица доставяни от Епстийн като "пици", че си мислят, че хората са маймуни, дето помнят по няколко минути. Точно вчера гледах речи на Обама от 2009 - 2014 г. Че то тоя ако ги говори днес такива, фейк нюза ще го обяви за расистин, фашиС и алт-десен. Обяснява човека, че проблемът в гетата и престъпността сред черните, е липста на бащи в семейството, че никой дето влиза нелегално в САЩ не може да очаква да получи амнистия и гражданство и т.н. И сега се сещам, че реално за 8-те му години съм го плюл само за икономиката и за това, че позволи на всякакви рушняци и ислямисти да си развяват коня на спокойствие - дет се вика не беше дегенерат като сегашните от ДП. За да не съм голословен - в програмата на BLM, зад която ДП твърдо застава, има изрична точка, че традиционното семейство е конструкт на белия супремасизъм и трябва да се унищожи, а децата да се гледат "общо" (разбирай - от Държавата, чиято собственост да бъдат, което е музика за ушите на всеки болшевик и национал-социалист, като семейство Сорос).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 61. 61 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Е, Байдън винаги е бил с ЕВРОПА :))) Имало една държава ,която имала пари, те били много ..и Байдън помогнал да бъдат намалени (за да не претоварят банковата система) . От разговорите с Порошенко се чува че това е ДЕМОКРАТ с висока марка :)

 62. 62 Профил на jgb111
  jgb111
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не съм изненадан вече като виждам сантименти от 1930та как биват рутинно изказвани 80 години по-късно. Успокояващ е единствено фактът, че простаците от България, които зоват за "Тръмп 2020", са просто холни философи, които нямат никакъв ефект в обществото като цяло.

 63. 63 Профил на jgb111
  jgb111
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred":

  Изметта сте ти и подобните ти - въплъщение на тъжния принцип, че демокрация няма как да има без същевременно да бъдат окуражени най-смешните демагози да излязат и да оповестяват неквалифицираното си мнение.

 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3941 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred":

  Тръмпистите не могат без злостни клевети, обиди и сплашване с несъществуващо превземане. Ако беше спечелил Сандърс, иди-дойди, ама номинацията е за Байдън, който нито е марксист, нито е левичар.
  А умниците расисти и хомофоби търсят оправдание за проблемите си в обичайните си предразсъдъци.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 506 Весело

  Авторът е голям АНАЛизатор.
  С унитата на бащицата - толкова се постиа.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 66. 66 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1223 Весело

  Доживяхме да видим синчето на дъртия комунист да ни убеждава, че деменцията педофило-плагиат е "трансатлантик", как Европа ще цъфне и ще върже с него, а и с приятелчетата му от ККП. Да живей, живей корупцията и... др. Си, разбира се!
  Виждаме живата връзка - червото, което свързва анархо-комунягите от Америка с нашичките "плажуващо-приставащи" ту на тоя, ту на оня, но верни на оногова, който намира начин да им сипва по нещичко в копанките.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#60] от "Тюфлекчия":
  семплото му синче
  >>> Интелигентно изглежда, а и явно е в доста добри отношения с основни фигури в ДП като Пелоси, Клинтън, Шумър и Поки Уорън:
  https://bit.ly/2OhFVVw

  Със Сандърс няма снимка ...

 68. 68 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Педофилията би спечелила най-много.

  Алекс Сорос който и да е той

 69. 69 Профил на ГешеФ майка ти те търси да те бие
  ГешеФ майка ти те търси да те бие
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#56] от "jord bond":

  Мани, мани,

  Тръмпанарите са в ступор.

  Има риск, вирусът да съществува наистина.
  И Земята да се окаже, че не е плоска.
  А какъв кошмар ще бъде, ако глобалните климатични промени на са само мит на "соросоидите" а се случват.

 70. 70 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 379 Весело

  Айде нема нужда... Мерсим. А на Сашо Сорос поздрави от дедовия.

 71. 71 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 379 Весело

  Не съм изненадан вече като виждам сантименти от 1930та как биват рутинно изказвани 80 години по-късно. Успокояващ е единствено фактът, че простаците от България, които зоват за "Тръмп 2020", са просто холни философи, които нямат никакъв ефект в обществото като цяло.
  —цитат от коментар 62 на jgb111


  Гъдьо, аз съм с американско гражданство и ще гласувам за Тръмп. А ти си философствай умнокрасавецо. Аз и 330 милиона като мен действаме.

 72. 72 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 379 Весело

  До коментар [#36] от "Fred":Тръмпистите не могат без злостни клевети, обиди и сплашване с несъществуващо превземане. Ако беше спечелил Сандърс, иди-дойди, ама номинацията е за Байдън, който нито е марксист, нито е левичар.А умниците расисти и хомофоби търсят оправдание за проблемите си в обичайните си предразсъдъци.
  —цитат от коментар 64 на vesolr


  Аз съм и гей и хомофоб едновременно. Ошашавен ли си, Минчо? Не знаеш на кой свят си..

 73. 73 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 379 Весело

  Аз ще гласувах на първичните за Джо Байдън и през ноември пак ще гласувам за Джо Байдън като искрено се надявам Джо да изтегли всички амеиркански войнци от територията на ЕС. САЩ не трябва да харчи нито цент от бюджета си за Европейска сигурност.
  —цитат от коментар 44 на wwwwww


  Аз пък ще гласувам за Тръмп. Аз и още 300 милиона американски граждани.

 74. 74 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ама разбира се, че Байдън ще помогне на Европа - синът му в още колко директорски борда може да влезе...

 75. 75 Профил на jgb111
  jgb111
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#73] от "theduloclan":

  Върни се след няколко месеца да кажеш какво е излязло ;)

 76. 76 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3941 Весело

  До коментар [#71] от "theduloclan":

  Ъхъ, 330 милиона, и пеленачета ще гласуват...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 77. 77 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#42] от "pet_fire":

  Европа включва и източна и централн а европа ... пъй даже и старни извън ЕС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK