Сега тук ще ни гърчи Иван Гешев, докато някой не го изнесе от кабинета

Протестите трябва да са готови да стигнат далече, казва лидерът на "Движение 21".

Протестите трябва да са готови да стигнат далече, казва лидерът на "Движение 21".Татяна Дончева, юрист и лидер на "Движение 21", коментира по БНР протестите на гражданите срещу правителството и главния прокурор.


Случващото се в момента е добре за хората, които искат промяна и които виждат всичко зловещо в сегашната ситуация.


Тя беше създадена през последните години, като мутрите във властта ставаха все по-нагли и по-безнаказани и смятаха, че ситуацията е под пълен контрол. До такава степен, че дори след като излязоха шкафчетата с парите, записите с изключително арогантно отношение към европейски политически лидери, те смятаха, че това ще подмине, без никой да му обръща внимание.
На улицата са хора, които по мои впечатления са


преди всичко хора, които не са политически ангажирани.


Огромната маса, над 80%, са хора, които по принцип се интересуват слабо от политика, но дори за много обръгнали хора, за много цинични, парите на нощното шкафче и записите бяха разтърсващи по отношение на морала. Това нещо показа пълната липса на елементарно чувство за добро и зло, пълно погазване на всякакви морални принципи, на всякакви ценности.


Това, което преля чашата, са стъпканият национален флаг от гардовете на НСО и влизането на няколко десетки тежко въоръжени хора в президентската институция. Това е абсолютно нарушение на конституционния ред. Това е действие, което показва, че


за главен прокурор е избрано лице, което няма връзка със закона.


Президентът има безусловен имунитет, президентската институция също. Съветниците нямат личен имунитет, но има хиляда места, на които да бъдат арестувани, включително да бъдат поканени в съответното управление и ако някой иска - да бъдат арестувани.


Този път протестът трябва да е готов да отиде много далеч, до най-далеч.


На българския народ беше поднесен един много продаваем образ в лицето на Бойко Борисов. Във времето тази престъпна шайка се вкопа във всички структури за сигурност, във всички финансови институции.


Тъй като ГЕРБ на практика е една клиентелистка партия - всеки получава нещо от далаверата, това ги и крепи като една престъпна организация. Там има хора с еднакъв манталитет, независимо дали са благовидни а ла Йорданка Фандъкова или като Цветан Цветанов - безскрупулни и с по N апартамента и с нови и нови корупционни истории, или са в най-груб вид мутри а ла Пашата.


Поведението на Доган вчера да събере симпатизантите също беше безумно.


Тези хора, които отиват на плажа в "Росенец", няма да ти влизат в резиденцията. Резиденцията си си я оградил. За какво си ги докарал твоите симпатизанти? Смятам, че е много хубаво тези бедни хора от районите с етнически турци, които едва свързват двата края в края на месеца и се чудят как да изучат децата си, как да се облекат и обуят, да видят лукса, в който живее този човек. Този разкош на фона на тяхната немотия ще им приседне.


Протести има по цял свят, но има политици, които, като видят човешката енергия срещу себе си, човешката маса, знаят кога да сложат оставката, как да се мине без стълкновения, без да измислят някакви свирепи простотии. Сега тук ще ни гърчи Иван Гешев, докато някой не го изнесе от кабинета.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK