Демокрацията не е за всеки

Воденето на политика на страх и явни опити за налагане на авторитарно управление, особено по време на криза, може да доведе до ефекта на демокрацията – до желанието на народа да си върне властта.

© Георги Кожухаров

Воденето на политика на страх и явни опити за налагане на авторитарно управление, особено по време на криза, може да доведе до ефекта на демокрацията – до желанието на народа да си върне властта.Текстът е препубликуван от блога на адвокат Силивия Петкова.


Демокрацията означава най - просто казано "власт на народа", но случващото се в България показва, че тя не е за всеки народ, особено когато той непрекъснато се лута измежду "по-малкото зло".


Поголовното погазване на човешките права в България не е от днес. Всъщност, страната ни на водещите места по осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
По статистика на Съвета на Европа, към днешна дата, най-сериозните проблеми в страната ни са свързани с незаконни действия на силите за сигурност, водещи до смърт, изтезания, малтретиране, прекомерна употреба на физическа сила и липса на своевременна медицинска помощ. Тези действия се проявяват най-често при полицейско задържане и в рамките на пенитенциарните заведения. Сред сериозните проблеми на България в областта на правата на човека са и липсата на ефективно разследване по наказателни дела, незаконните задържания, нарушенията на правото на свобода на събранията, липсата на равенство на гражданите, нарушения на правото на личен и семеен живот, осъществявани чрез незаконно заснемане, разкриване на кореспонденция и подслушвания, както и нарушения на избирателните права на гражданите.


Това, което виждаме днес, е едно просто отражение на липсата на "власт на народа" най-малко от 1992 г. насам (откогато България се присъединява към Съвета на Европа и от когато се води "външна" статистика за проблемите на демокрацията в страната ни). И това е типичен пример защо е необходимо гражданите своевременно да търсят и реализират правата си.


Проблемите на демокрацията днес


Кризата, свързана с разпространението на COVID-19 и непоследователните, а в много случаи и незаконосъобразни действия на управляващите, поставиха началото на "събуждането" на нацията.


Още в самото начало на кризата правната общност предупреждаваше за задаващи се опити за авторитарност в управлението, което взе своя връх в предоставянето на възможност на правителството чрез закон, в противоречие с Конституцията, да обявява (подобно на) извънредното положение и да поставя ограничения в основни права на гражданите, сред които са правото на свободно движение и свободата на събранията. Последващо проявление на тази авторитарност беше забраната за организирано събиране на повече от 10 души, за чието нарушаване се предвижда наказателна отговорност.


По този начин под страх от "до пет години лишаване от свобода и глоба до 50 хиляди лева" беше направен опит за избягване на възможността за организирани протести. Тези опити, обаче, не сполучиха.


Напълно произволното, но избирателно, поставяне под задължителна карантина на български граждани на база на неустановени и неустановими критерии, възпрепятства възможността за нормално упражняване на правото им на свободно движение без да е налице доказателство за заболяване. Въведената задължителна 14-дневна карантина и наказателната отговорност за нарушаването ѝ, заедно с 14-дневния срок за обжалване на предписанията, които бяха скрепени с предварително изпълнение, поставиха карантинираните граждани в параграф 22 - да не могат да излизат от домовете си за 14 дни под страх от затвор, но единствено в рамките на същите тези 14 дни да могат да обжалват предписанията си - класически пример за нарушаване правото на защита и непредоставянето на ефективни правни средства за това.


Веднага след това дойде и следващото ограничаване на правото на свободно движение чрез спорното отнемане на свидетелства за управление на моторни превозни средства по граничните контролно-пропускателни пунктове.


През цялото това време


Наказателният кодекс беше "развяван" като плашило за всички,


които не искат да се съобразят с нарушенията на правата им. И въпреки че наказателно-репресивният апарат беше активиран повсеместно, особено в случаите на нарушаване на карантина, вече са налице първите крушения в тези производства, а в полза на незаконно обвинените в тях граждани вече е активирано правото на обезщетение от страна на държавата.


В последните месеци наблюдаваме множество последователни опити за поставяне на демокрацията в страната на колене.


Прокурори разпространяват информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, и това деяние остава ненаказано, въпреки че е уредено в закона като престъпление (става дума за изнесените записи от разговори, в които се чува глас, за който се твърди, че е на президента Радев).


Предлага се увеличаване наказателната репресия за деяния, за които поначало отстраняването на липсата на ефективен контрол би било достатъчно за драстичното им намаляване.


По чуждестранни медии се разпространява информация, касаеща разследване срещу премиера за пране на пари.


Изтичат записи с глас, силно наподобяващ този на премиера, съдържащ нецензурни думи и изрази, някои от които насочени пряко по адрес на ръководителя на народната власт - председателя на парламента.


В същия момент изтичат и снимки на шкафчета, пълни със стотици хиляди, а може би и милиони евро, златни кюлчета и оръжие, за които се твърди, че се намират в дома на премиера.


Демокрацията, обаче, започна да се събужда едва когато срещу политически лидер, опитващ да достъпи публична държавна собственост бе използвана физическа сила от страна на представители на държавни институции. Тези действия засегнаха националната чест на гражданите, които възприеха това като напомняне, че "турчин е завзел част от българското Черноморие". В някои медии се появиха исторически препратки към башибозуците и заптиетата.


Прокуратурата все по-ясно се проявява като охранител на изпълнителната власт в нарушение


на уредения в конституцията принцип на разделението на властите чрез показни акции, целящи повече демонстрация на сила и сплашване, отколкото ефективно разследване.


Държавният глава, който според конституцията следва да бъде обединител на нацията, призовава към оставки членове на изпълнителната и съдебната власт.


Ръководителят на правителството иска да бъдат наложени глоби на участниците в протестите, заради неспазване на противоепидемични мерки.


Полицаи използват груба физическа сила срещу граждани, упражняващи правото си свободно мирно да се събират на събрания и митинги. Всъщност наличието на полицейски произвол не само че отдавна не е изненадващ факт, но и е често подминаван.


Задържат се политически активисти, а собственици на опозиционни медии се сдобиват с обвинения.


Институции си прехвърлят отговорността за ширещото се беззаконие, потъпкването на човешките права и застрашаването на принципите на демокрацията.


Министър на правосъдието си позволява публично грубо сравнение на свой предшественик с анимационен герой в пълно нарушение на протокола. А и на обикновеното възпитание.


Висши държавни служители се появяват по медиите по тениски с якички.


В крайна сметка именно воденето на политика на страх и явни опити за налагане на авторитарно управление, особено по време на криза, може да доведе до ефекта на демокрацията - до желанието на народа да си върне властта. Именно този ефект наблюдаваме днес. Остава отворен въпросът ще бъде ли доведен той до своя край или демокрацията ще бъде окончателно и безвъзвратно изгорена именно, защото тя не е за всеки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 549 Неутрално
 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Ах милата авторка как е научила наизуст мантрите за свободата! Свободата да дишаш, да се придвижваш, да чупиш колата на другия или да чупиш главата на опонента! Ама не е научила нищо от Историята! Гневни народни тълпи качиха Хитлер на власт! Гневни войници качиха Ленин на власт!!!
  В момента Божков, РРадев, Нинова, Бойкиев, Копейкин, Дончева...... се надяват гневните тълпи да им поднесат цялата власт! А гневните хора на улицата не разбират как стадото върви натам накъдето го води овчаря!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 3 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 395 Неутрално

  това е най-големия проблем на демокрацията ни? наистина? може би корупцията е по-голям, но това авно не доказва драсканиците по-горе.

 4. 4 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 184 Неутрално

  „Висши държавни служители се появяват по медиите по тениски с якички.“ – от Статията
  **************************************************

  Това не го разбрах!
  Тениските с якички някакъв знак (символ) ли е?

 5. 5 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 395 Неутрално

  всичкото адвокат иска да се отърве от гешев щото той явно е проблем за некадърните ни адвокати да си изкарват хляба.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3074 Весело

  До коментар [#5] от "bkstoja":

  Против Гешев са, защото го мислят, и с право, за неграмотен юрист, позорящ професията, а иначе покрай недоразуменията на прокуратурата в обвинителните актове доста пари ще изкарат.

 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  "Всъщност, страната ни на водещите места по осъдителни решения от Европейския съд по правата на човека в Страсбург."
  Щом тези осъдителни решения са от Страсбург,а не в Бълария, значи и съда е един от големите нарушители на правата на човека.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Не съм съгласен, че рефлексът "турчин е завзел българска земя" е катализирал протестите. Това явно не работи при младото поколение, което е активно на тези протести. Катализира го това, че Христо Иванов много нагледно показа беззаконието и престъпното съдействие на държавата на едрата олигархия. Както и Тешевското потъпкване на закона и разделението на властите с нахлуването в президентството. Така че аз вярвам в тези млади хора - те имат повече качества, за да доведат докрай това, което ние не успяхме през 1997 и 2013.

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#5] от "bkstoja":

  Със слонските си действия Гешев е благодат за адвокатите. Логиката ти куца.

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka": Гневни войници качиха Ленин на власт!!!

  Някак си случайно пропускате целевата финансова помощ за ленин от Германия. Не прилича ли на: "като дойдем на власт ни пускат евроинжекциите а на тях им ги спират"?

 11. 11 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  "Демокрацията означава най - просто казано "власт на народа", но ..." всъщност значи точно "власт на демократите" В България няма древни демократични традиции, ergo демократите тук са пришълци, които не трябва да се сдобиват с власт.

  Свободата (ελευθερια) няма много общо с комунизма( δεμοκρατια). И след 30 години опити за второто е време да ъпгрейднем към пълната версия.

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Баба Яга
  Баба Яга
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#5] от "bkstoja":Против Гешев са, защото го мислят, и с право, за неграмотен юрист, позорящ професията, а иначе покрай недоразуменията на прокуратурата в обвинителните актове доста пари ще изкарат.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  Тъй ле? Я ни припомни Иванчева оправда ли я съда или е с присъда и на втора инстанция?

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4117 Весело

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  " Против Гешев са, защото го мислят, и с право, за неграмотен юрист, позорящ професията, а иначе покрай недоразуменията на прокуратурата в обвинителните актове доста пари ще изкарат."

  По твойта логика, адвокатите трябва дори да му се радват - какви тлъсти и лесни хонорари ще изкарат покрай главния прокурор, пък те му искат оставката ! Нещо някъде не издържа в нея !

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 457 Весело

  Бочковите 11 години рушаха държавността или я предоставяха за употреба срещу заплащане на клубове по интереси. Рушиха институции и авторитети от ден първи.Нали не сте забравили Дянков и войната му срещу БАН? А, Цвък и лекарите? Така постепенно хунтата докара нещата до ситуация всеки бизнес да се нуждае от закрила. Моделът Доган в действие. Чак на Сатаниш и Сидеров не издържаха сърцата, като гелдаха съвършенството, до което герберите докара рекета. Сега се молят някой да ги защити... Ами, не останаха такива...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Демокрацията не е за всеки, смята конгениално Силвия Петкова, която е самооценила, че на нея лично й е по мярка.
  А това е демократично!

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2018 Весело

  Гаден български народ, ей! Не се вписва в адвокатката и туйто.

  Муци, сменяй хабитата за да не ти изпадат зъбите от отчаяние.

 19. 19 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Демокрацията е за ДеБъ и Бойкики,останалите да го духат!

  Много съм тъп
 20. 20 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Весело

  Сеира на мегданя от последните дни нещо изпусна пàра. Черепа нека поразвърже пак кесията, нема само новокоронасаните (те също гледам са малко днес) да ни развличат (ツ)

 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#16] от "Баба Яга":

  Не се ядосвай от рано заранта. Остави си малко епитети и плюнки и за през дена и за довечера. И ти ли искаш като твоя шеф да вдигнеш кръвно, да се пропиеш и да даваш потни плачливи изявления посреднощ?

 22. 22 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 395 Неутрално

  не, не я оправда!

  До коментар [#13] от "Баба Яга":

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  Разпищолиха се и сега треперят.

  Тази нощ имало ли е пиянски Монолог на Вагината с набъбнал език и несръчно женско подсказване?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#12] от "Баба Яга":

  Мнозинства, които ги водят като добитък в София или Росенец с автобуси ли? Аз мисля, че точно добитъкът на контрапротестите взриви обстановката.

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#21] от "spiegel":

  “... да вдигнеш кръвно, да се пропиеш и да даваш потни плачливи изявления посреднощ?”

  И аз тъкмо за това цирково изпълнение се сетих.

  Какво стана, колега - файтоните май плъзнаха и по големите градове на страната?

  И там ли има жълти павета и опашки на коня?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Мисля, че тази нощ е нямало. Най-вероятно е била нощ на безкрайно повтарян до нощнто шкафче въпрос: "Кой ме би по главата да назначавам човека на Цацаров за главен прокурор?! Кой ме би! Ами ако не го бях назначил?! Пеевски щеше да ме бие!". И така цяла нощ.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  И то в такива градове, дето трябва да са коленопреклонно благодарни за руските туристи и за руските анклави и Доганови сараи. А те - оставка на Бойко, оставка на Гешев!

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Биу-хууу, магистрали им пострОих, буу-хуууу, у чакалня ги вкарАх, буу-хууу, на Путин поток му направИх, за АЕЦ че му подпишем, никой не ме обича, бууу-хууууууу... 😕

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":Мисля, че тази нощ е нямало. Най-вероятно е била нощ на безкрайно повтарян до нощнто шкафче въпрос: "Кой ме би по главата да назначавам човека на Цацаров за главен прокурор?! Кой ме би! Ами ако не го бях назначил?! Пеевски щеше да ме бие!". И така цяла нощ.
  —цитат от коментар 26 на spiegel


  Не. Днес е имало художествена самодейност.

  Ексклузивно за ПИК от Барселона - някаква дама, известна като Мис Гащи, решила да прави певческа кариера в чалгата. В момента готви хит
  "Продават се мамо, белите автобуси
  белите автобуси, с черните ма...

  ъъъ високобразовани и европейски ориентирани избиратели

 30. 30 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  Интересно дали г-жата е направила и друг дискретен видеозапис за лична застраховка. Явно им е навик на приближените на ББ.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До 5:"bkstoja"...всичкото адвокат иска да се отърве от гешев щото той явно е проблем за некадърните ни адвокати да си изкарват хляба...."

  Я напрегни мозъка си, ако го има? Кое е по-лошото? Некадърния адвокат, или некадърния прокурор?
  Некадърният адвокат е проблем на клиента си, а некадърният прокурор за обществото.

 32. 32 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#27] от "spiegel":

  "И то в такива градове, дето трябва да са коленопреклонно благодарни за руските туристи и за руските анклави и Доганови сараи"

  Аз руски туристи в Росенец не съм виждал. Там освен Догансарай има само едно пристанище, продадено от Командиря ти на Лукойл.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#29] от "еспресо":

  “Ексклузивно за ПИК от Барселона - някаква дама, известна като Мис Гащи...”

  Не думай!

  Бутика за гащи, жартиери и ефектна кинкалерия не го ли продадоха още същия ден, когато Бойкикев пусна оная клеветническа статия в Прокопиевия Ел Периодико?! ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#30] от "еспресо":

  “Интересно дали г-жата е направила и друг дискретен видеозапис за лична застраховка.”

  Може би, след като го е приспала, изнурен.

  Бъдещето (недалечното) ще покаже.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#32] от "moreee":

  Костов ли оттегли Гранична полиция от Росенец и го предостави на охраната на руска фирма или Бойко Борисов? Костов ли оттегли митниците от Росенец или Бойко Борисов?

 36. 36 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Любопитно

  До коментар [#35] от "spiegel":

  "Костов ли оттегли Гранична полиция от Росенец "

  Само един въпрос. Кой продаде пристанището в Росенец и терена където в момента е Догансарай на руснаците?

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#10] от "telqk":

  Ооо, знам, знам. Знам и защо Хитлер като превантивно напада СССР в речта си използва израза "еврейския болшевизъм"!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#35] от "spiegel":

  "Костов ли оттегли Гранична полиция от Росенец и го предостави на охраната на руска фирма или Бойко Борисов? Костов ли оттегли митниците от Росенец или Бойко Борисов?"

  При Бойко Борисов - който влезе в изпълнителната власт с бомбастичното обещание за ... събори барбекюто на Доган:)))) - ДПС се разрасна като истинска държава в държавата, туморът метастазира в целия организъм и сега половината МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ е подчинен пряко на Сарая, а не на Бойко Борисом. Същото важи и за практически всички служби. Милиционерски началници отказват да изпълняват заповедзи на Бойко Борисов, а слушат драйвера на Мето Илиянски.

  Преди две-три седмици Бойко Борисов удари с юмрук за подпорната стена: - Разрушавай!
  Пък Ревизоро му рече: - Я плувай...

  Подобна АНАРХИЯ е вредна за държавата. Бойко Борисов трябва да си ходи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#36] от "moreee":

  Продаден е като част от продажбата на Нефтохим. Но кой го превърна в руски анклав с руска охрана и без митнически контрол, оттегляйки държавата? Бойко Борисов.

 41. 41 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Любопитно

  До коментар [#40] от "spiegel":

  "Продаден е като част от продажбата на Нефтохим"

  Кой продаде Нефтохим за 100 млн. долара на руснаците и защо?

 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Тази обилно окосмена другарка за коя "демокрация" говори? Драгалевската? Щото нормалната, от векове призната и прилагана по света, не дава право на лумпенизирани малцинства, към които принадлежи и тази неграмотна падруга, да диктуват на мнозинството кое и как да прави.
  —цитат от коментар 12 на Баба Яга


  Няма да обиждате авторката! Та е за свободата, свободата сама да се маже с екстременти, но най вече да маже вас с екстременти!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Демокрацията е диктатура на мнозинството над малцинството по всеки от обществените казуси.
  В момента имаме диктатура на малцинството.
  3000 искат да налагат общественият ред.

 44. 44 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#41] от "moreee":

  Не е въпросът кой продаде Нефтохим. Това може да е правилно, може да е грешка, но да изтеглиш държавата от Росенец и да го направиш безконтролен руски анклав, в който не знаем какво има - шпионска централа, военна база, това е престъпление.

 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#40] от "spiegel":

  "Продаден е като част от продажбата на Нефтохим. "

  Нефтохим бе продаден, защото тежеше като воденичен камък върху шията на държавата - както сега тежи БДЖ. БДЖ обаче още не го продават, защото го източват и го ползват за превозване на ... един Господ знае какво. Предпочитам да не знам.

  Но след като даден актив се продаде на чуждестранен инвеститор, има нещо, което се нарича СЛЕДПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ. Практически веднага след продажбата на Нефтохим Соктов бе свален от същата мафия, която докара Царо, а впоследствие и Бойко Борисов на власт.

  Бойко Борисов не може да намери сили 11 години да постави измервателни уреди на Лукойл-Нефтохим, камо ли да надникне какво се върши в Росенец. И за това Костов е виновен, нали?

  Костов не е на власт вече 19 години. Докога ще се оправдавате за всичките си провали с него?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#44] от "spiegel":

  "Не е въпросът кой продаде Нефтохим. Това може да е правилно, може да е грешка"

  Ако Костов не беше продал Нефтохим на руснаците, нямаше да го има Лукойл, нямаше да го има Златев, нямаше да го има Догансарай, та дори нямаше да го има и Борисов.

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#46] от "moreee":

  "Ако Костов не беше продал Нефтохим на руснаците, нямаше да го има Лукойл, нямаше да го има Златев, нямаше да го има Догансарай, та дори нямаше да го има и Борисов."

  Грешка.

  Догатсарай и Борисов нямаше да ги има, ако през пролетта на 2001 г. Костов не беше свален с безкръвен преврат от руската агентура в България, която докара на власт един национален изменник, а впоследствие и гавазина му.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Любопитно

  До коментар [#45] от "Norman Granz":

  "Нефтохим бе продаден, защото тежеше като воденичен камък върху шията на държавата "

  ОК, но защо на руснаците?

 49. 49 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#46] от "moreee":

  Ако, ако... Ако бай Тошо не беше построил Нефтохим за руски суровини... и т.н.
  Най-важното е след свалянето на правителството и Гешев България да възстанови властта и контрола си върху този руски анклав.

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#48] от "moreee":

  "ОК, но защо на руснаците?"

  Щото само те се явиха за купувачи. Имаш нещо против руснаците ли? А им слугуваш и кълнеш международното положение, когато не ти идват в "стаите за гости".

  Що не го купи ти?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#47] от "Norman Granz":

  Именно. Единствените 4 години след 1989, в които Доган беше отстранен от властта, бяха управлението на Костов.

 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  От много време моля някой от умните и красиви другари тук да каже,така разбираемо,с какво толкова Гешев е пагубен за родината ни .С какво е по лош от предшествениците си?Нищо,ще продължавам да питам,белки някой се престраши да отговори.

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  ".. с какво толкова Гешев е пагубен за родината ни..."

  Ако не разбираш с какво един абсолютно посредствен човек с огромна власт може да бъде пагубен за всичко, което му бъде поверено, аз не мога да ти помогна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#45] от "Norman Granz":"Нефтохим бе продаден, защото тежеше като воденичен камък върху шията на държавата "ОК, но защо на руснаците?
  —цитат от коментар 48 на moreee


  Струва ми се, че в момента проблемът не е точно Костов. Не помня да е правил заявка да се върне като министър-председател.

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#54] от "еспресо":

  "Струва ми се, че в момента проблемът не е точно Костов."

  Хехе, за учителя на Бойко Борисов проблемът цели 45 години беше мрачното наследство на монархофашизъма.

  Все го преодолявахме, и все не можехме да го преодолеем баш дибидюс.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#49] от "spiegel":

  "Ако, ако... Ако бай Тошо не беше построил Нефтохим за руски суровини"

  Тази опорка отдавна я отметнахме. Списък на страните от които е доставян нефт на Нефтохим от 1993 до 1996 г.

  Включва: Сирия, Алжир, САЩ, Казахстан, Иран, Тунис, Либия, Русия, Египет Саудитска Арабия и Судан.

  https://corruptionbg.com/files/Documents for the articles/NEFTOCHIM/PRILOJENIE_1.jpg

 57. 57 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  "Що не го купи ти?"

  Щом ще спорим по този начин, ти що не отиде да сложиш измервателни уреди? Тъпо е, не мислиш ли?

 58. 58 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Лилавите правят всичко възможно да възстановят комунистите на власт, а ми говорят за демокрация. Няма такава измет!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  Очаквано и ти не можа да ми помогнеш.Защото аз попитах с какво Е пагубен,а не с каква,ЕВЕНТУАЛНО може да бъде.Хайде,за по ясно,кои от действията му до тук са нанесли вреда на България?

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#57] от "moreee":

  "Щом ще спорим по този начин, ти що не отиде да сложиш измервателни уреди? Тъпо е, не мислиш ли?"

  Тъпо е да въвличаш Костов във всеки спор за неща, с които той няма нищо общо.

  Аз не слагам измервателрни уреди, защото не съм държавата. Същевременно Нефтохим е можел да го купи всеки, който е проявял интерес и е имал пари. А ми кажи кой освен Лукойл прояви интерес да купи Нефтохим? Никой, нали?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Яге, да не пристанала на Догана бей ага?
  В лукс, сарай, кистал, огледала...
  Нагоре в кариерата ;)

  Ти, неокосмената?

  До коментар [#12] от "Баба Яга":

  Тази обилно окосмена другарка
  за коя "демокрация" говори? Драгалевската?
  Щото нормалната, от векове призната и прилагана по света,
  не дава право на лумпенизирани малцинства,

  към които принадлежи и тази неграмотна падруга,
  да диктуват на мнозинството кое и как да прави.

 62. 62 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Авторът не иска да разбере, че има управление при кризи, каквато е днешната.
  Не пожелавам на автора, но да си представи, че свободно придивижващ се Коронавирус зарази нейн роднина с летален край, че неин близък е пострадал от джигит/убиец на пътя, когото не могат да уведомят и т.н. Тогава авторът ще започне да протестира защо някой (изпълнителна или законодателна власт) не я е защитил, нали? Тогава ще забрави своите "анализи"

 63. 63 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#60] от "Norman Granz":

  "Тъпо е да въвличаш Костов във всеки спор за неща, с които той няма нищо общо."

  С продажбата на най-голямото предприятие и монополист в производството на горива в България на руснаците, тои ни прати в руската орбита поне за следващите 100 г. Съвсем не е случайно, че сараят на архизлодеят Доган се намира на терен на Лукойл. Дори е много знаково.

 64. 64 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Новото правителство:
  Иван Костов - премиер-министър
  Христо Иванов - министър на правосъдието
  министерство на туризма - закрито
  Иван Нейков - министър на социалните грижи
  Левон Хампарцумян - министър на икономиката
  Светослав Гаврийски - министър на финансите
  Красен Станчев - зам. министър на икономиката
  Трайчо Трайков - министър на енергетиката
  министерство на културата - закрито( културните институции минават на финансиране и управление на регионален принцип)
  Доц. д-р Момчил Дойчев - министър на войната
  министър на вътрешните работи - ген. Атанасов
  министър на здравеопазването - ?
  министър на външните работи - Стефан Тафров

 65. 65 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#63] от "moreee":

  Може ли да сте толкова НЕмислещ?
  След като има некорумпирани държавни регулаторни органи (какъвто е смисълът на демокрацията) то монопол не може да има.
  Как Бойко Борисов направи ЛУКОЙЛ монополист на пазара?
  Чрез приемането на лобистки закони в командвания лично от Борисов Парламент.
  Демокрацията е разделението на властите!

 66. 66 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "The Rock":

  Щом слагате минуси, яжте на Борисов дебелия!

 67. 67 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1078 Весело

  "Демокрацията не е за всеки"

  Възхитително откровение - това е веруюто на всички червено-лиляви смартбютита-"демократи".
  Хайде бе, доизплюйте камъчето и откровено си кажете какво наистина мислите:

  "Демокрацията не е за всеки, а САМО ЗА НАС"
  "Свободата на словото не е за всеки, а САМО ЗА НАС"
  "Властта не е за всеки, а САМО ЗА НАС"
  "Държавата не е за всеки, а САМО ЗА НАС"

  Лицемерни комплексари с претенции, хората ви се смеят бе.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 68. 68 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#65] от "The Rock":

  "Как Бойко Борисов направи ЛУКОЙЛ монополист на пазара?
  Чрез приемането на лобистки закони в командвания лично от Борисов Парламент"

  Това никога нямаше да се случи ако Нефтохим не беше продаден на руснаците. От там тръгва всичко. Между другото Костов продаде и Петрол на руска компания. Сигурно и бензиностанциите са били пригодени само за руски горива.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вързан с 18+ обвинения...
  не може да влага милиони, както върхушката е свикнала.
  Още миг и в Европол Черепа ще е привикан ;)

  Консумирайте сеир, но в името на мира.

  До коментар [#20] от "balgariez":

  Сеира на мегданя от последните дни нещо изпусна пàра.
  Черепа нека поразвърже пак кесията...

 70. 70 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":

  КОЙ е овчаря? Султана, който публично обяви, че той разпределя порциите? И неговите мекерета от парламента и изпълнителната власт вече начело с оня с каскета? Д Пеевски отдавна ти е влязъл в спалнята.

 71. 71 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "moreee":

  Дрън-дрън!
  Повтаряте опорките на Позитано 20!
  А къде е Брендо?

 72. 72 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "dnevnikar":

  Кьовеши може да предложи на Черепа да стане защитен свидетел.
  Тогава какво правим?

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4426 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ха-ха

  Хампарцумян - министър на икономиката ; значи и премиер.
  ............. Костов - вицеприма.
  Доц. ..................... - министър на войната.

  Къде ви намират бе.
  министър на Отбраната.

  Инак, има некои добри попадения

  До коментар [#64] от "The Rock":

  Новото правителство:
  Иван Костов - премиер-министър
  Христо Иванов - министър на правосъдието
  министерство на туризма - закрито
  Иван Нейков - министър на социалните грижи

  Левон Хампарцумян - министър на икономиката
  Светослав Гаврийски - министър на финансите
  Красен Станчев - зам. министър на икономиката
  Трайчо Трайков - министър на енергетиката
  министерство на културата - закрито( културните институции минават на финансиране и управление на регионален принцип)

  Доц. д-р Момчил Дойчев - министър на войната
  министър на вътрешните работи - ген. Атанасов
  министър на здравеопазването - ?
  министър на външните работи - Стефан Тафров

 74. 74 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 363 Весело

  UNITED EU UNIONВързан с 18+ обвинения... не може да влага милиони, както върхушката е свикнала.Още миг и в Европол Черепа ще е привикан ;)Консумирайте сеир, но в името на мира.До коментар [#20] от "balgariez":Сеира на мегданя от последните дни нещо изпусна пàра. Черепа нека поразвърже пак кесията...
  —цитат от коментар 69 на dnevnikar


  А дано черепа развърже кесията, че теа дет фъргат стинки по милиционерите, да земат да фъргат лефчета, че на една заплата само...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 75. 75 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Аха, демокрацията не е за всеки, само за осъзнати и извисени личности като авторката :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 76. 76 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Тая другарка е тотално скарана с демокрацията! Не била за всеки?! Ами за кого е бе другаде, за избраните ли, тия по-равните! Абсолютно комунистическо мислене!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 77. 77 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "dnevnikar":

  Може да не цитрате целият ми пост, а само да дадете мнението си.
  Но това е явно нивото на вашия интелект.
  Винаги министерството се е казвало "Министерство на войната", комунистите го промениха не знам защо.
  Войната има различни видове операции, нападателни и отбранителни, затова се нарича министерство на войната, защото войската е създадена да води войни, а не само отбрани.
  Сега стана ли ясно другарю цивилен червей?

 78. 78 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz2":

  Демокрацията е само за тези, които признават нейните правила.
  За хората, които искат само да използват демокрацията за лични цели и не признават нейните правила и принципи тя не важи и те става хора без права и лежат по затворите.

 79. 79 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Демокрацията означава най - просто казано "власт на народа", но случващото се в България показва, че тя не е за всеки народ, особено когато той непрекъснато се лута измежду "по-малкото зло".
  *
  В България измежду политическите формации добро няма, има само по-малко зло. Става дума за тези, които могат да спечелят изборите и да управляват.

 80. 80 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Протестите са хубаво нещо, но когато имат ясно очертана цел. Която да не е събаряне и разрушаване на сегашното управление. Нека да се представи алтернатива. Да се каже "На мястото на това, което се прави сега, ще предложа това" И да се защити конкретната теза. Това разделение на про и анти е грешка. И води до анархия. Нещо много по-вредно от авторитарната власт.

  Димитър Димов
 81. 81 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#45] от "Norman Granz":
  Костов свърши получи, които ще плащаме поне 50 години, тъй, че остават още най малко 31години да го благославяме

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 82. 82 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#78] от "The Rock":

  Много ви се ще да отнемате права, но няма как да стане.
  Я кАжи, кои са правилата и принципите на демокрацията, за които плещиш?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#79] от "pamela":

  Още един експерт, който твърди, че демокрацията не била за всеки.
  Слушай ма, ако утре стане диктатура, и решат да те изселят да бачкаш в някое село на къра, щото ще е преценено, че от теб има повече полза там, отколкото като тролеса в Дневник, ти ще останеш ли вярна на думите си и ще приемеш ли такова решение?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 84. 84 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "pamela":

  Не е "власт на народа"!
  В ОСНОВАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА СТОИ ВСЕОБЩОТО ИЗБИРАТЕЛНО ПРАВО.
  Ще ви разкажа как е възникнала "демокрацията" т.е. всеобщото избирателно право.
  В Атина обществото е било разделено имало е голяма група бедни хора, които постоянно вдигали бунтове и размирици защото не можели да влияят на управлението на града защото нямали право да избират. Гражданите на Атина уплашени от бунтовете избрали един управник който се казвал Дракон ( оттам и драконови мерки). Този управник въвел тежки наказания за всяко провинение, дори и най-дребното, за да предотврати вземането на властта от която и да е обществена прослойка. Това обаче не помогнало и положението се влошило дотам че градът се тресял от постоянни крезе. Тогава гражданите на Атина изгонили Дракон и на негово място избрали Солон за архонт, който и съставил законите на демокрацията, а именно всеобщото избирателно право.

 85. 85 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Боян Таксиров":

  Първия принцип на демокрацията е да уважаваш другите.
  Когато се научите да се държите уважително тогава ще ви и отговоря.
  Със здраве!

 86. 86 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#80] от "Димитър Димов":

  Не само, трябва и да има потенциал да се спечелят изборите за да стане възможна промяната. Като гледам кои са другите... надежда тука всяка оставете.
  "Дайте да махнем сегашните" не е достатъчно, много е важно кои ще са следващите.

 87. 87 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":

  Уважаеми, който не признава принципите на демокрацията и я използва за собствени користни цели, то демокрацията не важи за него.
  Спазвайте законите, за да сте свободни!

 88. 88 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мафиота Брендо, основен трафикант на кокаин, книги издава!
  https://www.actualno.com/tagnews/евелин-банев-брендо.html
  Къде са масовите арести на мрежата ръководена от Брендо?
  Няма ги!
  За какви прокуратури, полиции, ДАНС и всякакви знайни и незнайни служби говорим, щом не знаят къде е Брендо???
  Къде е Маджо?
  Къде са Маргините?
  Къде е Пашата?
  Къде са братя Галеви?
  Футболните агитки ползват ли се като частни армии?
  Бойко Борисов намекна ли, че ще извика агитките?
  Кои бяха младежите с черни тениски направили така, че да се окървави протеста?

 89. 89 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#87] от "The Rock":

  Ами аз спазвам законите, други не ги спазват...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 90. 90 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#87] от "The Rock":

  Така и не разбрахме, какви са принципите на демокрацията, според вас.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 91. 91 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#89] от "Боян Таксиров":

  ОК!
  Първата стъпка е направена.
  А как ние, които спазваме законите ще накараме тези, които не ги спазват да го правят?
  Особено тези, на които сме делегирали властта да я упражняват в наш интерес?
  Изборите са това, всички хора избираме тези, които ще упражняват властта в наш интерес.
  Хайде сега погледнет кои от властите упражняват властта си в наш интерес?
  Три са властите:
  1 Законодатела
  2 Изпълнителна
  3 Съдебна
  Принципа (основен принципа надемокрацията) да са разделени е защото власт №1 създава законите, власт №2 ги изпълнява, а власт №3 следи дали власт №1 и №2 си върши работата в интерес на тези, които сме делегирали властта.
  Сложничко стана, но това е демокрацията.
  Човешките права също са в основата на демокрацията и това става когато християнството става световна религия.

 92. 92 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато законодателната власт прави закони, които да правят определени хора богати, нарушавайки интересите на обществото.
  Ето това е пример когато законодателната власт не върши това, за което сме я избрали.

 93. 93 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#84] от "The Rock":

  Горното беше цитат от статията, а не мое мнение. Затова съм го отделила от моя коментар. Наясно съм какво е пряка и какво представителна демокрация.
  Нашият проблем е, че от всичките субекти, които дават заявка да ни представляват, т.е. политическите партии тези, които могат да спечелят изборите и преди са били във властта и не сме били доволни от управлението. Останалите по-малки партии нямат шанс да спечелят изборите. Ситуацията е патова, както казват шахматистите. Няма полезен ход.

 94. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":

  Това беше цитат от статията, но явно не си я чел преди да коментираш.

 95. 95 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Авторката преразказва събитията от последните дни, а това са неща които всички ние видяхме, чухме и прочетохме сами.
  Ако иска да направи "инвентаризация" на събитията, ОК, но какви са изводите?
  Трябва ли да падне правителството или не, трябва ли според нея да си подаде оставката Гешев или не? НИЩО!
  Щом авторката я е страх да напише директно имената: Гешев, Доган, Борисов, Пеевски... по-добре да не пише нищо, полза от подобни статии никаква. Нито изводи, нито препоръки, нито изразено мнение за действия или друго.
  Ще мине време, на тези държавни позиции ще са други хора, сегашните ще се забравят и когато в бъдеще някой чете статията няма да разбере нищо (кой, кога, къде, какво). Отделно и интернет търсачки като Google и други няма как да индексират правилно и точно да класифицират статията при бъдещи търсения при липса на конкретни имена, което също е важно в сегашния дигитален свят.

 96. 96 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "pamela":

  ОК!
  Разбрах.

 97. 97 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бойко Борисов може да ни убеди в правотата си като разреши да се направи тест за наркотици от вътрешността на нощното шкафче.

 98. 98 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#92] от "The Rock":

  На мен не ми е сложничко, но благодаря за напомняненот как действа демокрацията, въпреки, че аз питах за принципите и.

  Радвам се, че спомена човешките права. И не, не християнството ги въвежда като идея.

  Та така, както писахте преди малко, демокрацията била само за всеки, който спазвал нейните правила - под правила закони ли имате предвид или нещо друго?
  При демокрацията може ли човек да бъде лишен от своите демократични права, пълно или частично, от друга институция, освен съда, и то по прозрачен, достъпен за гражданите начин? И разбира се аргументиран според закона?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 99. 99 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#98] от "Боян Таксиров":

  Правилно сте ме разбрал.
  Благодаря!

 100. 100 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Висшето човешко право е неприкосновеност на живота и имуществото. Което се потъпкваше доскоро безнаказано. Сега няма случай на мародерство, който да е неразкрит. Излавят се до крак. И това се прави в синхронизиран тандем на прокуратура и полиция. Изчезнаха и телефонните измамници, заловиха се поръчкови биячи, разкриват се убийствата, поръчковите включително. Това прави впечатление на хората. В такъв смисъл не се наблюдава ширещо се беззаконие. Обратно. Има процес на връщане на правилата и законността. Сега, какво казал министър за свой предшественик, как се явявали управленци, с вратовръзки или без, дали използват полицаи груба физическа сила срещу протестиращи - отделен въпрос. Впрочем, законът е описал кога се използва физическа сила. А полицията, за разлика от преди години, е станала доста по адекватна и действа професионално. Което се признава от самите протестиращи. Съдействащи й да неутрализира щурмоваците на Васил Божков и Румен Радев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK