Конституционният съд през 1995 г.: Президентът има право на политически изявления

Националното единство не означава политическо единомислие, разтълкува КС преди 25 години.

© Георги Кожухаров

Националното единство не означава политическо единомислие, разтълкува КС преди 25 години."Дневник" припомня във връзка с твърденията, че президентът няма право на политическа позиция, тълкувателно решение на Конституционния съд от далечната 1995 г. по въпроса има ли право държавният глава да показва отрицателното си отношение към една или друга политическа личност или политическа партия. Още преди 25 години КС разтълкува основния закон, като заключи: "Държавният глава не е деполитизиран държавен орган. Той може да издава актове със съществени политически последици, да прави изявления и обръщения с важно политическо значение." По онова време президент е Желю Желев, съдът е сезиран от БСП във връзка с неговото политическо изявление.


Това решение е важно в контекста на войната на прокуратурата с държавния глава. В петък главният прокурор Иван Гешев се изказа гневно по адрес на президента Румен Радев, който предишната вечер слезе при протестиращите и ги призова да изхвърлят мафията от прокуратурата и изпълнителната власт. Поводът беше безпрецедентното нахлуване на тежко въоръжени полицаи и служители на Бюрото за защита на свидетели в президентството заради разследвани сътрудници на Радев.


Гешев определи изявлението на държавния глава на протеста като "тъжно, защото той би трябвало да е обединител". На следващия ден президентът директно поиска оставката му и тази на премиера. Главният прокурор написа в "Туитър", че с това си изявление Радев е нарушил конституцията, и заплаши, че ще го разследва - веднага след решението на Конституционния съд по въпроса за имунитета му като държавен глава или след като изтече мандатът му.
Любопитното е, че решението от 1995 г. е подкрепено от сегашния депутат от ГЕРБ Георги Марков, който тогава е конституционен съдия. Марков би могъл да разясни на колегите си философията на това тълкуване, тъй като те очевидно го възприеха превратно.


И днес в декларации от прокурори се твърди, че президентът бил "обединител на нацията" по конституция Всъщност в основния закон няма подобно понятие и е странно, че държавното обвинение не знае това. Там пише, че "олицетворява единството на нацията", което Конституционният съд обяснява така: "Националното единство не означава политическо единомислие. Президентът, въпреки че представлява и олицетворява нацията като цяло, може да прави изявления и извършва действия с различно политическо съдържание."


Решение №25 от 21 декември 1995 г. по к.д. №27/95 г.


за тълкуване на чл. 92, ал.1 от конституцията - израза "президентът олицетворява единството на нацията"


(Обн., ДВ, бр.6 от 19 януари 1996 г.)


С ъ с т а в: Асен Манов - председател, Младен Данаилов, Милчо Костов, Цанко Хаджистойчев, Станислав Димитров - докладчик, Николай Павлов, Димитър Гочев, Иван Григоров, Пенчо Пенев, Тодор Тодоров, Александър Арабаджиев, Георги Марков


Делото е образувано на 13 ноември 1995 г. по искане на 56 народни представители от 37-ото народно събрание за тълкуване на чл.92, ал.1 от Конституцията.


В обстоятелствената част на искането се обсъжда част от нормата на чл.92, ал.1 от Конституцията, а именно, че президентът олицетворява единството на нацията. Поддържа се, че това означава той да съсредоточи в себе си общото в интересите на различните части от нацията и да има еднакво отношение към тях, без да проявява предпочитание или отрицателно отношение към една или друга обществена група.


Излагайки тези съображения, народните представители искат тълкуване на чл.92, ал.1 от Конституцията във връзка със следните въпроси:


"Съставляват ли нарушение на конституцията такива публично направени изявления на президента, с които той проявява предпочитанията си към една или друга политическа личност или политическа партия, или обратното, манифестира отрицателното си отношение към една или друга политическа личност или политическа партия?


Съставляват ли в частност нарушение на този конституционен текст такива публично направени изявления на президента, с които той призовава българските избиратели да гласуват или да не гласуват за определена политическа личност или политическа партия?."


С определение от 23 ноември 1995 г. Конституционният съд е допуснал искането за разглеждане по същество. Със същото определение са конституирани като заинтересувани страни Народното събрание и президентът на Република България, на които е дадена възможност за представяне на писмени становища.


В становището на президента се излагат съображения против допустимостта на искането, както и съображения по съществото на делото. Поддържа се, че всеки държавен глава има политически функции и съответно има право да изразява политическо отношение и да прави политически изявления в това си качество. В подкрепа на това разбиране се сочи разпоредбата на чл.98, т.2 от Конституцията, която дава право на президента да отправя обръщения към народа и Народното събрание и да изразява своите разбирания, включително и политически, по различни въпроси на държавното управление. Изтъква се, че


няма конституционна забрана президентът да бъде член на политическа партия и че той участва в избори с определена политическа програма, независимо дали партийна или лична.


От Народното събрание не е постъпило писмено становище.


След преценка на изложените съображения в искането и становището на президента Конституционният съд прие следното:


Разпоредбата на чл.92, ал.1 от Конституцията гласи: "Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения". Иска се тълкуване на този конституционен текст във връзка с поставените в искането въпроси.


Президентът е висш едноличен държавен орган. В качеството си на държавен глава той олицетворява единството на нацията и представлява държавата в международните отношения. Правомощията му са уредени в чл.98-101 от Конституцията. При реализирането на някои от тях президентът осъществява и регулативни функции по отношение на другите държавни органи. Няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации чрез писмени или устни изявления. Авторитетната намеса на президента може да има съществено политическо значение.


Президентът според конституцията не е деполитизиран държавен орган. Той участва в президентските избори със своя политическа програма (лична или партийна, ако е предложен за кандидат от партийна формация). Президентът не може да участва в ръководството на политическа партия (чл.95, ал.2 от Конституцията), но може да бъде член на партия или партийна коалиция.


Държавният глава има политически функции и има право на политически изявления. Това негово право е закрепено и в конституцията -


чл. 98, т. 2 му дава право да отправя обръщения към народа и Народното събрание. В тях той може да изразява свои становища по държавни, обществени или политически въпроси. Конституцията на Република България е включила и такива правомощия на президента, при упражняване на които той може да се ръководи и от своите политически убеждения като тези по чл.101, ал.1 (мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново обсъждане по политически съображения) или чл.99, ал.5 (при определени обстоятелства да назначи служебно правителство, което може да бъде съставено или доминирано от хора, на които той има доверие - негови политически съмишленици).


В качеството си на държавен глава и символ на националното единство президентът представлява държавата в международните отношения (чл. 92, ал.1, изр.2 от Конституцията). Избран от мнозинството избиратели, той представлява и олицетворява цялата нация, а не само тези, които са гласували за него.


Националното единство не означава политическо единомислие.


Едно от основните конституционни начала, прогласено с чл.11, ал.1 от Конституцията е, че политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм. Президентът, въпреки че представлява и олицетворява нацията като цяло, може да прави изявления и извършва действия с различно политическо съдържание.


В искането са поставени въпроси за отговорност на президента за негови действия или направени от него публични политически изявления в определен смисъл.


Съгласно с разпоредбата на чл.103, ал.1 от Конституцията "Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията".


Нарушение на конституцията може да бъде извършено както с правни актове, така и вербално. Но отговорността на президента за нарушение на основния закон може да бъде обсъждана само в рамките на производството по чл.103 от Конституцията за всеки конкретен случай. Тя не може да бъде предмет на едно тълкувателно решение. Поради особената важност на проблема конституционният законодател е създал една специална сложна процедура (чл.103, ал.2 и 3), по който ред единствено Конституционният съд, в изпълнение на правомощията си по чл.149, ал.1, т.8 от Конституцията, може да разгледа повдигнато обвинение срещу президента или вицепрезидента. Само в това производство може да се констатира дали със свои актове и действия те са нарушили Конституцията.


По изложените съображения и на основание чл.149, ал.1, т.1 от Конституцията Конституционният съд


Р Е Ш И:


Президентът е висш едноличен държавен орган. Като държавен глава той олицетворява единството на нацията.


Държавният глава не е деполитизиран държавен орган. Той може да издава актове със съществени политически последици, да прави изявления и обръщения с важно политическо значение.


Доколко със свои актове и действия, в това число и такива с политическо съдържание, държавният глава нарушава конституцията, е въпрос на конкретна преценка от Конституционния съд, ако за това има повдигнато обвинение по реда на чл.103 от Конституцията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  За разлика от главния прокурор. Гешев - Оставка!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Искането за оставка на г-н Гешев не е политическо изявление а кощунство! Селедователите, спец. прокурорите, клубовете на ГЕРБ по места, Почетния Председател, големият дарител, собственици на медии, всички стоят твърдо зад главният прокурор!

 4. 4 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Хахаха!
  Симеоновската правна школа пак стъпила на криво!

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#2] от "DonaldDumb":

  Наричаш решение на КС глупост? И после сте изненадани защо за час-два се събраха хиляди пред президентството?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 980 Гневно

  Тази ли глупост изкопахте? Прокопи требе да е съвсем безнадежден да ви плаща за това....
  —цитат от коментар 2 на DonaldDumb


  Глупост??? Наричаш решение на Конституционен съд "глупост"? Кое друго е глупост я ни светни? Конституцията може би? Законите на държавата? Само Борисов, Гешеф, Доган и Пеевски не са глупост сигурно.

 7. 7 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 488 Весело

  Значи, според Дневник да "олицетворява единството на нацията" е различно от "обединител на нацията"? Има логика

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4218 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  "За разлика от главния прокурор. "

  Именно. Държавният глава - добър или лош - е избран пряко от народа с определена политическа позиция и платформа. Той има пълно право да прави политически изказвания, стига да не призовава към насилие, разова омраза и т.н. действия, санкционирани от Конституцията и НК.

  С всяко свое отваряне на устата Каскетят показва, че не е чел нито едното, нито другото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  А има ли право да призовава полицаите да не изпълняват разпорежданията на началниците си или да разпалва граждански конфликт!!!

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4218 Неутрално

  До коментар [#6] от "Драгомир Дончев":

  "Глупост??? Наричаш решение на Конституционен съд "глупост"?"

  Подобни изказвания демонстрират единствено умственото равнище на изказалите се.

  Симпатизанти на ГЕРБ - нека не очакваме прекалено много от тях...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Каскетът най-много да е чел някоя инструкция за работа на патрулен полицай по улицата. Дотам му стига и акълът.

 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  Конституция-монституция. Вие ще му кажете на Гешев. Айде той е там да прави квот си иска.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4218 Неутрално

  До коментар [#11] от "мики маус":

  "Каскетът най-много да е чел някоя инструкция за работа на патрулен полицай по улицата. "

  Например, от коя страна на колана да си закача пищова и от коя - палката и фенерчето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Политическите изявления са едно, а политическите изявления за нарушаване на Конституцията - друго.

 15. 15 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  А има ли право да призовава полицаите да не изпълняват разпорежданията на началниците си или да разпалва граждански конфликт!!!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Хубаво подемаш каквото е казал Каракачанов, но не е достатъчно.
  Давай с цитатите кога точно Радев е призовал за подобно нещо. Иначе олекваш.

 16. 16 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 980 Весело

  Конституция-монституция. Вие ще му кажете на Гешев. Айде той е там да прави квот си иска.
  —цитат от коментар 12 на Doge


  Ох вярно аз забравих, е той е инструмент на бога, не на конституцията.... Неговата конституция е Библията вероятно...

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2262 Неутрално
 18. 18 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 980 Весело

  Политическите изявления са едно, а политическите изявления за нарушаване на Конституцията - друго.
  —цитат от коментар 14 на atmanpg


  Дай конкретика - къде кога и кой член точно от Конституцията е нарушил президента? Защото аз веднага мога да ти кажа кой (по точно КОИ) членове наруши Гешеф..

 19. 19 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Конституционният съд през 1995 година е изцяло комунистически. Само за информация.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 20. 20 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Тази ли глупост изкопахте? Прокопи требе да е съвсем безнадежден да ви плаща за това....
  —цитат от коментар 2 на DonaldDumb


  Глупост казвате на решение Конституционен съд ???

  Жалък сте

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4218 Неутрално

  До коментар [#19] от "1908":

  "Конституционният съд през 1995 година е изцяло комунистически. Само за информация."

  А президент по онова време беше Желю Желев и "комунистическият" Върховен съд защити правата му.

  Крайно време е да се воведе тест за базисна политическа грамотност на желаещите да коментират в политически форуми, иначе се задръстват с глупости и спам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Разбира се има право! Но как хитро подкокороса тълпата и се скри при гъза на Деса? А този ротфронт юмрук.......
  Абе вчера колко демонстранти бяха пребити от полицията? Николко? А колко камъни и бутилки бяха хвърлени по полицаите? Николко? Само аз ли виждам връзката?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4218 Неутрално

  До коментар [#23] от "Reporter US":

  "Какво "политическо послание" е да наречеш правителството и прокуратурата "мутри" и "мафия"? "

  Не по-скандално, отколкото да наречеш председателя на Парламента в парламентарна република "проста кърджарийска *****".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Какво "политическо послание" е да наречеш правителството и прокуратурата "мутри" и "мафия"? Това си е махленска обида - пар екселанс. Човек с такова ниво на комуникация е срам за нацията и няма как да я представлява, нито да олицетворява нейното единство. Той просто не трябва да е на този пост и в този смисъл оставката му е задължителна! Да ходи да говори така на мисирките в село Славяново, Харманлийско, където са го научили на подобен просташки език!
  —цитат от коментар 23 на Reporter US


  Абе, като президент беше онова леке плевню и искаше оставката на Орешарски що не пискахте герболята, че нарушава Конституцията? За едни "платени агресори" питам...

 26. 26 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Той, Желю с и излезе бушон. Прочети нещо за "Боянските ливади". Дано пък вземеш теста :)))

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 27. 27 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Цитат:
  от далечната 1995 г.

  -----------
  Като чуя/прочета такава нелепица ВИНАГИ се изприщвам.
  Какво му е далечното на 1995 г.?
  Ако ще приемаме, че 1995 г. е далечна, то какво да кажем (примерно!) за 1989 г.?
  А 1944 г. Памтивека ли се води?

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#23] от "Reporter US":

  Нормален език:) Аз не разбирам другият език .

 29. 29 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Доста от така наричаните "прокурори" не са чели конституцията, а главният дори не разбира защо тя е написана.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4218 Неутрално

  До коментар [#26] от "1908":

  "Той, Желю с и излезе бушон. Прочети нещо за "Боянските ливади". Дано пък вземеш теста :)))"

  За Боянските ливади като предателство към правителството на Филип Димитров съм писал в този форум много преди ти да се пръкнеш и регистрираш като трол.

  Факт е, обаче, че с Боянските ливади Желев не наруши Конститцията.

  Конституционният съд не е политически орган, това трябва да си набиете под фуражките.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#6] от "Драгомир Дончев":

  Момче младо, тази конституция беше напарвена от комунистите и предателите от СДС. Направена е така, че да обслужва другарите.
  Ако искате промяна трябва да започнете от КОНСТИТУЦИЯТА.
  това иска 2/3 от гласовете. ще вземети ли толкова при едни избори.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 32. 32 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 697 Весело

  До коментар [#23] от "Reporter US":"Какво "политическо послание" е да наречеш правителството и прокуратурата "мутри" и "мафия"? "Не по-скандално, отколкото да наречеш председателя на Парламента в парламентарна република "проста кърджарийска *****".
  —цитат от коментар 24 на Norman Granz


  Като спомена "записа" - какво стана с "експертизата" на биволарете, нали за два дена щеше да е готова? Май, май… пак се оказахте с нацапани знамена, а?

 33. 33 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 697 Весело

  [quote#25:"Драгомир Дончев"][/quote]

  Никой не говори за искането на оставка, цяла България е възмутена от определенията "мафия" и "мутри", отправени към изпълнителната власт и прокуратурата. Ще му излязат през носленцето на този селски тарикат.

 34. 34 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#32:"Reporter US"][/quote]

  Няма нужда от нея - той от събота насам в национален ефир толкова по-големи и скандални глупости надрънка Борисов, че стана безсмислена...

 35. 35 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#6] от "Драгомир Дончев":Момче младо, тази конституция беше напарвена от комунистите и предателите от СДС. Направена е така, че да обслужва другарите. Ако искате промяна трябва да започнете от КОНСТИТУЦИЯТА. това иска 2/3 от гласовете. ще вземети ли толкова при едни избори.
  —цитат от коментар 31 на kvasimodo


  Нямаме разминаване по този въпрос господине. Иначе благодаря за комплимента "младо момче". Бях...

 36. 36 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#25] от "Драгомир Дончев":

  Смешното е, че Дневник при Орешарски беше на доста противоположна позиция. Сега обърнаха палачинката и такива червенички като Вас са им любимците.
  "Абе, като президент беше онова леке плевню " - това показва истинската Ви комунистическа същност. Наричащите себе си десни са ортаци с такива в момента.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5024 Неутрално

  Е, значи няма проблем.
  Войната продължава по закон.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":Каскетът най-много да е чел някоя инструкция за работа на патрулен полицай по улицата. Дотам му стига и акълът.
  —цитат от коментар 11 на мики маус


  Какво трябва да направи Главен Прокурор, който не е запознат с решенията на Конституционният съд?
  Това е по-лесния въпрос.
  А сега и по-трудния въпрос (но свързан с първото питане):
  Какво трябва да направи водач на МПС (автомобил), който не е запознат със Закона за движение по пътищата?

  # je suis EвгениMарчев


  До коментар [#11] от "мики маус":

 39. 39 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#25] от "Драгомир Дончев":Смешното е, че Дневник при Орешарски беше на доста противоположна позиция. Сега обърнаха палачинката и такива червенички като Вас са им любимците."Абе, като президент беше онова леке плевню " - това показва истинската Ви комунистическа същност. Наричащите себе си десни са ортаци с такива в момента.
  —цитат от коментар 36 на kvasimodo


  Не обсъждаме Дневник в момента. Говорете по същество.

 40. 40 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 425 Весело

  Боковите измислици винаги се разминават с действителността. страноото е че много хора вместо да го пратят да се прегледа, се опитват да извличат полза от това и безкрайно го цитират, създавайки един измислен свят....

 41. 41 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":

  Ти наистина ли си толкова глупав да мислиш, че съдиите са машини? Това са хора и особено ако са комунисти, всичките им решения се водят от първенството на две партии - КПСС и БКП. Сигурен съм, че няма да разбереш, но това си е лично твой проблем.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 42. 42 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Пропадна и тази опорка! на каквото и да се позоват от властта или прокуратурата все се оказва незаконно - поредното доказателство че или са некомпетентни или са злонамерени спрямо държавността и българите! и в двата случая ОСТАВКА!!!

 43. 43 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Какво "политическо послание" е да наречеш правителството и прокуратурата "мутри" и "мафия"? Това си е махленска обида - пар екселанс. Човек с такова ниво на комуникация е срам за нацията и няма как да я представлява, нито да олицетворява нейното единство. Той просто не трябва да е на този пост и в този смисъл оставката му е задължителна! Да ходи да говори така на мисирките в село Славяново, Харманлийско, където са го научили на подобен просташки език!
  —цитат от коментар 23 на Reporter US


  Е друго си е : Вие сте прости и аз съм прост

  А мисирки , лумпени ....................,

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 44. 44 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1719 Весело

  Като спомена "записа" - какво стана с "експертизата" на биволарете, нали за два дена щеше да е готова? Май, май… пак се оказахте с нацапани знамена, а?
  —цитат от коментар 32 на Reporter US  Готови са отдавна

  Две независими лаборатории го доказват, не говоря за снимките, които се доказа, че не са манипулирани

  Говоря за записите

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4218 Неутрално

  До коментар [#44] от "nessarox":

  “Две независими лаборатории го доказват, не говоря за снимките, които се доказа, че не са манипулирани...”

  Затова и тези теми затихнаха, както и онази за 700-те милиона, липсващи е хазната.

  Щото колкото и да са нагли и неинтелигентни, дори те се сетиха, че няма как от хазната да липсват 700 милиона без съучастието на държавата.

  А държавата - това са Vladi Goranov и Барба Ганьос.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Законно ли е? Да! Но не е редно. Да се правят такива изявления. Все едно да напиша: Румен Радев не е мой президент. Въпреки че е президент на всички българи. И аз нямам избор, а трябва да го приема.

 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4218 Неутрално

  До коментар [#32] от "Reporter US":

  “ Като спомена "записа" - какво стана с "експертизата" на биволарете, нали за два дена щеше да е готова? ”

  Готова е отдавна. С с “контраекспертизата” какво става? ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#41] от "1908":

  Грънчо си е скрит комунист. Той няма сърце. В гърдите му бие петолъчка. Подкрепя страстно Румен Радев.

 49. 49 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  А главният прокурор има ли право? Разжалвайте го Гешефта!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 50. 50 Профил на njp11622446
  njp11622446
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Гешев за хиляден път се показа като човек, който не познава конституцията и вероятно никога не я и виждал.

 51. 51 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#48] от "Orator Wornoxmaniak":

  Грънчо си е скрит комунист. Той няма сърце. В гърдите му бие петолъчка. Подкрепя страстно Румен Радев.
  ..............
  Че кое му е скритото?
  Той, кметя и още няколко чугуна са окупирали форума и си пускат пасчета един на друг. И си мислят, че са много хитри.
  Абе, жалка история.

 52. 52 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1071 Весело

  Хммм ... докато един главен прокурор не бъде осъден и вкаран в затвора, не поради некадърност, некомпетентност или глупост (не зная някой да е осъден по тези кретерии), на различните прокуратури в България няма да им уврат канчетата. Всички „умници“ от прокуратурата за които единствен закон е техният, начело с главния иван гешев ще бъдете съдени за престъпление срещу държавата и държавния глава, и бъдете убедени, че това време няма да е много далеч!
  Ще бъде потърсена и съдебна отговорнист на притежателят на шкафчето с пачките Евробанкноти и злато, както и на този тип, който ругае и най-цинично накърнява репутацията на председателя на най-върховният орган в България.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 53. 53 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Президентът не е мумия или магаре, каквито ги посочва Бориосв, за да няма позиция.
  Или само политическата позиция на Гешев е правилната?
  И от кога е противозаконно да има хора като Бобоков, които да се позиционират около предидента, а около Тулупите и прасетата?

 54. 54 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Ама как се правят на неразбрали милите теменужки.
  Имал бил позиция.
  Резидентът директно призовава към бунтове, те гугутките викат, "това е политическа позиция".
  Абе, смешници.

 55. 55 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 759 Неутрално

  А какво ли щеше да стане, ако не бяхме
  в ЕС. Бас държа, че Радев вече щеше да е извикал малките зелени човечета на Путин на помощ в борбата срещу "мафията".

 56. 56 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  и ТАКАВА ЛИ ИМА? Те за това ли не работят полЮцаЙте, опитват се да прочетат инструкцията!!!

  www.soundcloud.com/x2805
 57. 57 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Главният каскет първо се изложи с Иванчева, като организира подхвърлянето на пари. НО въпреки този гаф т.н. ВСС с Магдалинчев и частта крепяща статуквото го назначиха за Гл. прокурор. След това, а и в бъдеще само гафове очаквам от това недоразумение.

 58. 58 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 35 Неутрално

  ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР гешев ОТКРИТО И С ГОЛЯМА ДОЗА ЗЛОБА ЗАПЛАШИ БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ..............................ОСТАВКА И СЪД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 59. 59 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#55] от "buljubei":

  малоумник!!!!!! учудващо е че можеш да пишеш подлого........Президентът никога не е бил част от комунистическата милиция

 60. 60 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Президентът има право да сваля доверие от правителството като политическа изява (както са го сториха Ж.Желев и Р.Плевнелиев).
  Но президентският натиск над съдебната власт, да я възпрепятсва и да призовава омитане и "мутри вън" е различно от нормалното. Това не е политическа изява а натиск на независима власт.

 61. 61 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#15] от "мики маус":

  Не подемам нищо - просто много внимателно слушам хвърчилко и се гнуся как при всяко подръпване на конците марионетката отваря уста и вдига юмруче- този е пълна гротеска!!!

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4132 Весело

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Ние тях ще ги отсеем, ами какъв тест може да спре на поста главен прокурор да застанат такива типове като Гешев ?

 63. 63 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7162 Неутрално

  Готово е и последното решение на КС за имунитета на държавния глава, но не смеят да го публикуват, за да не разпалят нови политически страсти

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8025 Неутрално

  Гешев си е въобразил, че може да му забрани.

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  За разлика от прокурора!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Има ли право външна сила да предложи и определи кой да ни бъде президент?
  Допустимо ли е използването на обидни квалификации без факти от Радев? Не се намира в кръчмата на родното си село.

 67. 67 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#25] от "Драгомир Дончев":

  Доживях да видя как в Дневник коментатор защитава Орешарски, нарича Плевнелиев "леке", и мнозинството е харесало този коментар...

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#31] от "kvasimodo":

  ГЕРБ защо не я променихте когато имахте мнозинство ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1455 Весело

  Цитат:от далечната 1995 г. -----------Като чуя/прочета такава нелепица ВИНАГИ се изприщвам.Какво му е далечното на 1995 г.?Ако ще приемаме, че 1995 г. е далечна, то какво да кажем (примерно!) за 1989 г.?А 1944 г. Памтивека ли се води?
  —цитат от коментар 27 на Аскет


  Това са неща от преди потопа, от времето на кървавия комунистически режим :)))

  Бог да благослови Америка за България!
 71. 71 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Значи, според Дневник да "олицетворява единството на нацията" е различно от "обединител на нацията"? Има логика
  —цитат от коментар 7 на oliverstone


  И друг път съм го писал - на герберастите им липсва "comprehension" - способност да разбират и анализират текст.

 72. 72 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  ....или да разпалва граждански конфликт!!!
  —цитат от коментар 9 на selqnin


  Кога това?
  Да не би да е плащал автобуси с цигани от провинцията да застават срещу протестиращи?

 73. 73 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#39] от "Драгомир Дончев":

  Съдейки от коментариите Ви , човек на г-н Радев сте навярно.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 74. 74 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1233 Весело

  В Брюксел цари радостна суматоха! Всички са неописуемо щастливи, че най-после един президент се реши да намачка съдебната власт, а не да мълчи като… е, айде сега като какво! Като каквото си решите! Та, всички са във възторг от тази невъобразимо героична проява, а много европейски политици дори тайно завиждат на безумно храбрия, пенсиониран ас на асовете и изтребител на изтребителите! Те не могат да се съвземат от героичната му постъпка, още повече, че от цял свят валят възторжени отзиви и хвалебствени послания за българския президент. Ето, например, видния японски политик – Мисекачи Накуро – беше решил да си прави сепуку от мъка, че в Япония вече няма такива самураи като държавната глава на България! Но после се отказа, смутолевяйки по шопски „Оти да си пра‘им спуку, кога мо‘ем да се пра‘им на куку?“! Друг френски политик, Сеголем Гоеял, веднага изпрати поздравителна телеграма до президентството, въздишайки по мъжествената постъпка на президента! От цял свят вече валят покани за симпозиуми, конференции и изнасяне на лекции на тема „Как да се намесим в съдебната власт и да изкараме хората на улицата“! Но, верен на своя дълг, президентът отказва с думите: „България е блато, вън мутрите от прокуратурата!“. Ашколсун!

 75. 75 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  До коментар [#41] от "1908":Грънчо си е скрит комунист. Той няма сърце. В гърдите му бие петолъчка. Подкрепя страстно Румен Радев.
  —цитат от коментар 48 на Orator Wornoxmaniak


  Ама ти не знаеш ли? Я виж как се представя Norman Granz - https://www.facebook.com/Normangranzz - „ДС генерал в пенсия“! Бил работил „Разузнавач at Разузнаване“, представяш ли си? Пак добре, че не е работил „Контра Разузнавач at Контра Разузнаване“, че досега да ме е разкрил с тоя неговия достъп до едни бази данни! Така че по-почтително и по-внимателно! Ще го питаш, например, как мина днес разходката с колелото в Люлин? И ще му пожелаеш да се пази, щото, ако го бутне някоя разбесняла се мутра от прокуратурата, целият форум тук ще сме неутешими, нали?

 76. 76 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Ееех, а Плевню беше на светлинни години от Радев, вярно, там нейде долу, в гириза, ама далече. И имот със "спестени пари" си има на брега на Халкидики, че и "къщичка" на брега на Черно море, а тоя какво има на брега на морето?

 77. 77 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Има ли право външна сила да предложи и определи кой да ни бъде президент?Допустимо ли е използването на обидни квалификации без факти от Радев? Не се намира в кръчмата на родното си село.
  —цитат от коментар 66 на Минувач


  А бре мутрохраненик, Президентът Радев е избран с пряко гласуване и получи солидно мнозинство, за разлика от "лекето", избутано на кантар с помощта на 150 000 невалидни бюлетини. Каква външна сила го е предложила, определила и избрала? Абе кой ви пуска тук да о...ате форума с мозъчните си "извержения"?

 78. 78 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Е, Гешев доказа и що за юрист е!
  Оставка за Гешев!
  А агентчето мръсно на ДС, което раздаваше "СДС-арски шутове" и задачата му беше да отблъсква хората от СДС да върви на майната си.

 79. 79 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#59] от "Petar Ganchev":


  малоумник!!!!!! учудващо е че можеш да пишеш подлого........Президентът никога не е бил част от комунистическата милиция
  ............................
  Учудващото е друго, драги ми смехурко.
  Как на толкова години не си се научил да четеш и разбираш текст.
  Обидите / и кухите мантри/си ги заври там , където ти е мозъка.

 80. 80 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#64] от "Роси":

  Гешев си е въобразил, че може да му забрани.
  .............
  Росо, не се напъвай.
  Не ти се получава.

 81. 81 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#77] от "alexsilver":

  Абе кой ви пуска тук да о...ате форума с мозъчните си "извержения"?
  ..................
  Ето го госпожи и господа
  Порадвайте му се.
  Типичен лилавочервен талибан.
  И умен и красив и толкоз непоносимо възпитан.
  И един такъв ларж .
  Мда

 82. 82 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Президентът ни е селянин който все още свиква с големия град!

 83. 83 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Президентът ни е селянин който все още свиква с големия град!

 84. 84 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Имаше нужда от тази статия: дано си затворят устите някои недоучени юристи.

 85. 85 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1337 Весело

  Факт е, че Конституцията не забранява на президента да се изказва по политически въпроси.
  Факт е, че тя повелява президентът да е предимно обединител на нацията.
  Решението:
  "Конституционният съд през 1995 г.: Президентът има право на политически изявления"
  предполагам, е за да помогне на юристи да си доучат.
  На мен ми върши работа единствено да ми напомня, че не е нужно да си изхабявам емайла на зъбите.

  П.П. И, все пак, с правото не трябва да се злоупотребява.

 86. 86 Профил на gpb42643987
  gpb42643987
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Но... няма право за намаса в съдебната или която и да е друга институция. За пореден път наруши Конституцията и това няма да му се размине, още повече като агент на Кремъл!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK