"Гешев е истинският обединител на нацията - обедини леви и десни"

"За първи път имаме главен прокурор, който говори едновременно политически и популистки и действа като популист", казва политологът Милен Любенов.

© Прокуратура на РБ

"За първи път имаме главен прокурор, който говори едновременно политически и популистки и действа като популист", казва политологът Милен Любенов."Дневник" публикува няколко мнения за протестите срещу правителството, оглавявано от Бойко Борисов, и главния прокурор Иван Гешев, които продължават и днес.


Милен Любенов, политолог, по БНР:


Това, което виждаме през последните дни, много ми прилича на лятото на 2013 година, когато избухнаха протестите след избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Виждам същата енергия, същия емоционален заряд. Моите очаквания са тези протести да продължат. Основна причина за протестите е едно много сериозно латентно напрежение, което през последните години и месеци се натрупваше у гражданите. Доскоро то намираше някакви отдушници, но сега и най-малката искра може да послужи за катализатор и да отприщи вълна от мащабни протести.
В акцията на прокуратурата в президентството се търсеше показност. Това отприщи протеста. Протестът не е за Радев. Там видяхме хора с различни политически окраски. Този протест е за връщане на нормалността в държавата. Не може да се продължава повече така и гражданите го казват ясно на улицата.


Наблюдава се страх и безпомощност от страна на управляващите, пакетират се хора и партии в някакви фантастични сценарии. Има опити за отклоняване на вниманието, не изключвам в следващите дни някой и друг бушон да замине от министрите - или правосъдния министър или вътрешния министър.


Управляващите нямат план и стратегия, за да удържат положението. След извънредното положение рейтингът на Борисов се изравни с този на президента, който зае странни и непопулярни позиции по време на извънредните мерки. И сега изведнъж с една стъпка Иван Гешев върна обратно Румен Радев в играта и потопи на практика Бойко Борисов. Това се получи. С това действие прокуратурата на практика унищожи Бойко Борисов, опитвайки се да удари Румен Радев. В това е парадоксът.


С действията си Иван Гешев руши авторитета на прокуратурата и баланса между институциите. За първи път имаме главен прокурор, който говори едновременно политически и популистки и действа като популист. Ако той си мисли, че това работи за неговия авторитет и за имиджа на прокуратурата, според мен дълбоко греши. Това е изключително грешна стратегия, но изглежда не е само стратегия, това е манталитет.


Николай Стайков, "Антикорупционен фонд":


След емоциите на Росенец, да си представим, че живеем в нормална държава. Само за минутка:


Днес "сградата, свързвана със" и "за която се предполага, че" е на Ахмед Доган, който от 30 години не работил нищо друго освен политик, е категорично негова, призната от неговата неразговорлива уста и няколко хиляди бели шапки. Хайде сега да използваме главите и за мислене, не само за поставка за шапки и маски:


- Цялата собственост години наред се прикрива през свързани фирми. Защо се прави това и сега, ако сме нормална държава, не трябва ли да има пълна проверка на произхода на средства за изграждане на този сарайски проект с РЗП на среден хотел и стойност поне няколко милиона лева?


- Пълна проверка кой и срещу какво е осигурявал адмнистративен чадър над тази морфично-резонираща скупщина от незаконно и незавършено строителство, което както видяхме е завършена от години и засадените в началото палми вече са толкова големи, колкото и в резиденциите на Муамар Кадафи?


- Колко струва в годините назад цялата охрана на този обект за НСО и всички други правоохранителни структури, които службата е мобилизирала "по закон"? И кой издава заповед за охрана на обект, който не е свързан формално като собственост с охраняваното лице? Защото едно е да пазиш родната му къща в село Дръндар от неоторизирано влизане на дребен рогат добитък, друго е да пазиш морски обект с пристанище и парк в съседство.


Пак казвам, ако сме нормална държава с нормални институции. Иначе след потушаване на недоволството, всичко ще си продължи по онзи, стария начин.


Николай Слатински, професор по международна и национална сигурност:


Томислав Дончев: "Надяваме се протестите да родят водач." Тези от тази власт само така могат да мислят - вертикално, йерархично, централизирано, водачески. Наредили са се като пионки зад водача, зад началника, зад командира, зад алфа мъжкаря - от когото зависи всичко и зависят всички...


Те не си дават сметка, че този стаден модел е изчерпан.


На площадите е отрицанието на подобно структуриране, при което всичко зависи от Его-то, нарцисизма, комплексите и дефицитите на Водача.


На Водача, за когото хората са клавиши и бутони за ръчно или дистанционно управление, взаимозаменими матрьошки, предани лично Нему послушковци, бушони и предпазни клапи.


Днес централизацията се заменя с децентрализация, командоренето - с координация, марионетките с пулове от способни специалисти за конкретните проекти и задачи.


Днес йерархиите отстъпват на мрежите.


Йерархиите се спояват от волята на Водача, Боса, Дучето, Фюрера, Капо ди тути капи, Господаря, Повелителя.
Мрежите се спояват от различни мисии, каузи, идеи, принципи, стратегии, ценности, идентичности.


Ето защо на площадите са звена, извадки, клъстъри, части от различни мрежи. Те са хоризонтални, не ресурсно базирани, а целево ориентирани. Те са представителни извадки от различни слоеве и прослойки, професионални и възрастови групи.


Всички те се задъхват от гнета на режима БДПГ (ББ, АД, ДП, ИГ).


Всичките те са изразители на различни политически визии, но на еднакво осъзнаване, че този режим е обречен, лош за България, прояден от анахронизъм и обръгнал на реакционерство.


Всички те по различен начин изразяват волята и воплите на губещите от този режим, а това са 80-85% от българските граждани..


Всички те се ехото, отражението на жизнено важната необходимост от Промяна.


Както каза един журналист, този режим е опротивял на България.


Този режим може и да има властови, силов, финансов и медиен ресурс да продължи да задушава страната, но така или иначе, дните му са преброени.


Когато този режим падне под тежестта на своята прогнилост и изчерпаност, ще започне политическата конкуренция и общественото сътрудничество на различните мрежи. Всяка от тези мрежи ще роди своите Лидери. Лидери, а не Водачи.


И това ще стане. Даже по-скоро, отколкото повечето от нас се надяват. За всичко си има свое време. Сега е времето на падането на режима. И това падане е въпрос на време.


moreee, от форума на "Дневник":


Гешев е истинският обединител на нацията. За 30 години никой не успя да обедини леви и десни, но той го направи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK