Завръщането на минералната вода в Софийската централна баня

Визуализация от предложението на екипа, спечелил второто място на конкурса.

© "Софпроект"

Визуализация от предложението на екипа, спечелил второто място на конкурса.Проф. д-р арх. Тодор Кръстев е член на журито на конкурса за северната и източната част на Централната минерална баня, организиран от "Софпроект".


В центъра на София има едно място, свързано с най-дълбоките корени на градския живот - минералният извор и баните около него. От тук е започнало всичко в този град. Тук, в сърцето на античната крепост Сердика, е имало римски терми; по-късно - мъжка, женска и войнишка бани от османско време, а накрая е изградена Централната минерална баня на архитектите Момчилов-Грюнангер (1913) - една истинска катедрала на водата.


Термалната традиция е европейската идентичност на София
Термалната традиция, която пронизва цялата градска история е, може би, един от най-ясните белези на европейската идентичност на София - особено днес, във възхода на европейския термализъм. Има всички основания минералната баня да е един от центровете на градския живот.


Противно на всяка логика обаче в София се случва обратното - минералната вода е прогонена от Банята. През 1997 г. тогавашният кмет Стефан Софиянски, вместо да помогне на рушащата се вече сграда, неочаквано решава: Банята да стане кметство, по-късно кметство и музей и накрая - музей (Регионален исторически музей - София).


Как Централната баня беше превърната в музей


Някои от аргументите, подкрепящи това политическо решение са:


- "Музеят е единственият начин да спасим сградата" (да запитаме: А как са спасени баните в Будапеща);


- "Банята не е рентабилна" (А защо другаде са печеливши);


- "Дебитът на водата не е достатъчен" (12 л/сек, докато баните в курорта Баден Баден разполагат общо с 9.2 л/сек);


- "Хората си имат бани вкъщи",


- дори - "Софийската минерална вода е вредна за къпане".


С тези аргументи музеят влиза в част от сградата на Централната минерална баня, останалата (северната част) продължава да се руши.


Каузата "Банята да бъде баня"


Каузата "Банята да бъде баня", родена против решението на Софиянски, по-късно продължава да печели нови съмишленици. Лъч на надежда е предложението от 2017 г. на главния архитект на София Здравко Здравков минералната вода да се върне в северното крило и в двата големи басейна на банята. През 2019 г. обаче това предложение е стопирано с ново политическо решение: цялата сграда да се превърне в музей "Българският ХХ век", като басейните бъдат превърнати в "зали за събития".


С други думи минералната вода окончателно да бъде изгонена от своя исторически дом. Група граждански и експертни организации решително се противопоставят, но като че ли каузата е вече загубена. Разговорът ми от това време с "Дневник" не звучи твърде оптимистично.


По същото време кметът на Будапеща Габор Демски пише в едно издание, посветено на баните в града: "Можем да се гордеем с минералните води - важен фактор от нашата история, който посреща изискванията на настоящето. Трябва да пазим баните - те придават цвят на нашия живот и носят сигурност за бъдещето".


Конкурсът на "Софпроект" е едно малко чудо


На този фон току що приключилият конкурс на Столична община за концепция за връщане на минералната вода в северното и източното крило (с двата басейна) на сградата изглежда като едно малко чудо. Вероятно то е резултат от досегашните дискретни усилия на главния архитект на София, подкрепени от граждански организации.


Конкурсът е повече от успешен! При безупречна организация (осъществена от "Софпроект"), той показва мисленето на едно ново експертно поколение, което не само оценява огромния културен, социален и чисто икономически ресурс на мястото, но е в състояние да докаже възможностите за неговото устойчиво усвояване, включително чрез множество убедителни примери по света.


Става дума за полидисциплинарни екипи от ерудирани специалисти, способни да свържат използването на минералната вода в Термите (понятие, уместно използвано от участници в конкурса) с опазването на културната ценност; да прилагат ефективни социални и бизнес модели, базирани върху привлекателни градски функции, в един от най-интересните стари софийски квартали.


Важно е, че заданието на конкурса поставя както архитектурни, така и социално-икономически цели, които биха довели до устойчивост на бъдещата реализация. Разбира се, класацията на журито по точкова система показва, че всеки от четирите екипа е постигнал тези цели в различна степен.


Как ще изглежда съжителството между музея и термите


Резултатите от конкурса вече са публикувани, затова не е необходимо да ги представям. Ще засегна само един централен, според мен, въпрос: Как ще изглежда съжителството между музея и термите?


Каква ще е връзката между една достойна, но тук натрапена, музейна функция и една изгонена, но отново допусната, термална функция? Конкурсът внушава идеята, че тези две, по същество твърде различни, функции всъщност имат обща културна основа, именно в историческите корени на градския живот.


Всяка от тях може по различен начин да тълкува и утвърждава градската идентичност. Следователно, съжителството е възможно и всяка функция може да извлече полза от него. За тази цел обаче е необходима ползотворна интеграция между двете функции - интеграция, достатъчно активна, за да допринесе за взаимното им обогатяване и достатъчно дискретна, за да не накърни интегритета на всяка от тях.


Различни идеи в първите две отличени концепции


В този смисъл, в конкурса се открояват две различни идеи: Първата идея (в концепцията на екипа "Софийски терми", получил сумарно най-висок брой точки - 93.80), разделя радикално двете функции. Централният вход на сградата е резервиран за музея, докато в термите се влиза от срещуположната, задна страна на сградата - пространството между банята и Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ).


Конфликтът между двете функции е избегнат, но също така и възможността за ползотворен обмен между тях, тъй като те са практически напълно индиферентни една към друга.


Според втората идея (екипът на Kengo Kuma & Associates, Inc. и Ямазаки +Иванова Архитектс, класиран втори с 82.68 точки), музеят, както и термите трябва да имат общ вход - именно оригиналният централен вход на Банята към площад "Бански". От тук по централната ос на сградата се развива обединяващ "пасаж", който включва разнообразни функции, привлекателни както за термите, така и за музея. Пасажът има интегрираща роля като свързва площад "Бански" с пространството между Банята и НАГ, и така обогатява пешеходните връзки в квартала.


Лично аз дадох по-висока оценка на второто предложение, тъй като то отговаря повече на моята представа за ползотворна интеграция на функциите. Виждам в него и една символична справедливост. Минералната вода има правото да се завърне в своя роден дом през парадния, а не през задния му вход.


Какво да очакваме в бъдеще от това съжителство


Убеден съм, че при една здрава концептуална основа, създаваща равновесие между културни, социални и икономически изисквания (цел на конкурса е да я дефинира), при един качествен финален проект и при едно далновидно управление на бъдещия комплекс, Минералната вода ще докаже правото си върху Мястото на термалната традиция. Тогава ще се разбере колко смехотворни са били аргументите срещу това право, колко дилетантско е било политическото решение то да бъде отнето.


Ако това наистина се случи, сигурен съм и в още нещо. Един ден музеят достойно ще се оттегли от Мястото, за да възвърне на минералната вода нейния легитимен дом, създаден именно за нея. Надявам се столицата да успее да приюти музея в подходящо пространство, без да застрашава друга страна на своята идентичност. Всичко това, разбира се, при условие, че не бъде взето поредното политическо решение, в противоречие с всякаква експертна логика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Кой ще ходи пеша или с метро на баня в центъра на София? Или прекалено малко хора или прекалено много.

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Баня има хора няма.
  Българинът за прост го четете ама той качи ли се у коле и седне ли на биде назад НЕ.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно

  До коментар [#2] от "dedoliben":

  Преди три години някъде минах покрай Софийската централна баня, имаше калабалък ''бежанци'' - още ли е така ?

  [email protected]
 4. 4 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 450 Неутрално

  След като е хвърлен огромен ресурс да се изсуши тази сграда и да се пригоди за друго, сега след 20 години ще правим баня!!! Много е лесно така на думи да се разпише една идейка, която струва милиони, но не и на тези които я предлагат.

  В България всичко винаги ли ще правим все наново?

  Да направят баня ако искат в ЦУМ, но да наводняват реставрирана сграда с релефите на Харалампи Тачев е просто глупаво, недалновидно и непоследователно.

  Има и баня в Овча Купел с прекрасен парк наоколо, която се руши. Някой да се сети за нея? Не! Паметници,бани и всичко трябва да се инсталира в радиус 500 м от жълтите павета, иначе "не важи".

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Неутрално
 6. 6 Профил на cxs546479O2
  cxs546479O2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гербаджиите по-добре да не пипат нищо - нито имат визия, нито акъл да създадат нещо. Да заключат банята и да чака по-добри времена, какви музеи, какви пет лева ...

 7. 7 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Спомням си я банята когато работеше. Прекрасно място! Бях много малък но още чувствам прекрасния аромат от минералните изпарения.

  Там за първи път влязох гол в женската баня.

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Нови приумици, вероятно свързани с усвояване на бюджетни средства. И с крадене.
  Моля не правете аналогии и паралели с Будапеща!

 9. 9 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 703 Весело

  До коментар [#8] от "historama":

  а мое ли а правиме аналогии со Софиянски - сват на Череп?
  ше ле разрешите, началник?

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 290 Весело
 11. 11 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#1] от "dinko":

  Кой ще ходи пеша или с метро на баня в центъра на София? Или прекалено малко хора или прекалено много.
  —цитат от коментар 1 на dinko


  Който ходи сега на спа ще ходи и в бъдеще. Отделно, че край ЦУМ е традиционната разходка на туристическите групи. Просто ще добавят още една услуга.

 12. 12 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Ако е тип -луксозен СПА център има вероятност да заработи ,ако е нещо обикновено/ и евтино/ ще стане сборище от контингента на бежанския център около джамията и квартала към Женския пазар. Най-вероятно е нищо да не стане с проекта ,въпреки помпозното и възвишено описание на архитекта.

  Не отговарям на хейтъри.
 13. 13 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 961 Неутрално

  И пак инатът герберастки побеждава! Тая сграда е нужно в своята цялост да се върне към това което е, а на музея да се намери друга, защо продължават да настояват да е там?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 14. 14 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#4] от "selinda":

  Има и баня в Овча Купел с прекрасен парк наоколо, която се руши. Някой да се сети за нея? Не! Паметници,бани и всичко трябва да се инсталира в радиус 500 м от жълтите павета, иначе "не важи".
  —цитат от коментар 4 на selinda


  Глупости.
  След многогодишно неглижиране общината още през 2018 обърна палачинката и декларира, че щяла да развива спа стратегия в София. И първите хвалби бяха именно за Овча Купел и Горна Баня (въпреки, че там изворът е каптиран). Както и тръгнаха да праявт аквапарк Възраждане, който също е с минерална вода от находището Баталова воденица.

 15. 15 Профил на detoxx
  detoxx
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun": Бежанците са само част от аудиторията. Има цигани, просяци, пияници, крадци, наркозависими и всякаква безпардонна сволоч. И всичко това се случва на гърба на Министерски Съвет, Президенството, ВСС и т.н. Да не говорим, че вечер е рисковано да се минава по Мария Луиза, а за района около Женския пазар, Пиротска и Екзарх Йосиф, меко казано, опасно. Може би, преди да се правят смели проекти за банята, трябва да се гарантира сигурността на живеещите там нормални хора, защото ситуацията в момента е тотално абсурдна и абсолютно недопустима.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Разстроено

  До коментар [#15] от "detoxx":

  И аз това забелязах, че се е заформило гето на пъпа на София....

  [email protected]
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно

  До коментар [#15] от "detoxx":

  Най-вероятно си имат властова закрила...

  [email protected]
 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#14] от "tamada":

  Горна Баня е оправена и работи от 3 години - ходете я вижте. Дадоха парцела зад банята за хотел срещу ремонта на банята и басеина отпред. Овча Купел също работи, има басеин и някакви физиотерапии ама е мизерно и не е популярно. А запусната е само голямата сграда, която не става за нищо.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2503 Неутрално

  До коментар [#13] от "zo":

  И към какво да се върне - мухлясала градска баня където се къпят всякакви мизернции срещи билетче от 50ст ?.

 20. 20 Профил на detoxx
  detoxx
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun": Крайно време е да се вземат адекватни мерки и този огромен район да се прочисти, защото присъстието на тази сган го задушава от деситилетия. И това да се случи преди да е станало необратимо. Още не е късно, но скоро ще е.

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#7] от "buggie":
  ++++++
  В големия басейн имаше програма и график, за всички първи класове от София децата да се учат да плуват. Аз се научих.

 22. 22 Профил на detoxx
  detoxx
  Рейтинг: 411 Разстроено

  До коментар [#17] от "karabastun": Стига са си затваряли очите тези, от които зависи и да вземат най-накрая да си свършат работата, за която им се плаща и за която са призвани. Този тормоз трябва да спре. Не виждам смисъл от никакви бани и каквото и да било, ако ситуацията продължава да е такава.

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Разстроено

  До коментар [#22] от "detoxx":

  Предполагам, че се прибират пари от тези там, и ако някой ''си свърши работата'' - стой, че гледай, как ще се надигнат протести за нарушаване на ''гражданските права'' :(

  [email protected]
 24. 24 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun": Бежанците са само част от аудиторията. Има цигани, просяци, пияници, крадци, наркозависими и всякаква безпардонна сволоч. И всичко това се случва на гърба на Министерски Съвет, Президенството, ВСС и т.н. Да не говорим, че вечер е рисковано да се минава по Мария Луиза, а за района около Женския пазар, Пиротска и Екзарх Йосиф, меко казано, опасно. Може би, преди да се правят смели проекти за банята, трябва да се гарантира сигурността на живеещите там нормални хора, защото ситуацията в момента е тотално абсурдна и абсолютно недопустима.
  —цитат от коментар 15 на detoxx


  Малко се хиперболизира. Изглежда неприятно, пропаднало и мургаво, но истински опасно не е. То и бежанците зачезнаха. На Пиротска до късно има хора. Има заведения. А отвъд трамвайната линия, влизаш в доста приятен район. Като съм се прибирал по тази улица редовно вечерта. А и съм изпращал преди 2-3 години момиче живеещо точно до Женския пазар. Екзарх Йосиф си е супер улица. Изобщо, зоната зад чешмите си е стара аристократична София. И продължава да е много приятен и спокоен район. По-интересно-може би в минало време-е по Мария Луиза. Това се водеше преди десетина години районът са най-много джепчии и кражби. Но и там има подобрение. До късно по булеварда работят разни магазини и етнически заведения. Има оживление. Така че човек може да се усеща спокоен. Даже направиха точно на Лъвов мост кифленски център за йога и духовни алабализми.

 25. 25 Профил на detoxx
  detoxx
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#24] от "anton83": Минете след 12 часа през Женския пазар и пак ще си говорим. Ако за вас това, което се случва там е нормално, значи живеем в два различни свята.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  До коментар [#8] от "historama":а мое ли а правиме аналогии со Софиянски - сват на Череп? ше ле разрешите, началник?
  —цитат от коментар 9 на bruno__dante


  Може да се правят аналогии и още как. Ако имахме нормална прокуратура и съдебна система на Мафиянски трябваше да повдигнат обвинения не по-малки от тези на сватя му Череп.

 27. 27 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Идеята е страхотна, аз лично ще посетя при първа възможност.

 28. 28 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "tamada":

  Кое точно е "глупости"? Банята в Овча купел е руина, по покрива и има пораснали цели дървета.
  И не е лошо да се облагородят тези квартали, а не само да се пънат да правят поредните безсмислици на центъро, за добро впечатление.
  Какво му е на музея? Идват туристи и гледат. А арабите се събират заради джамията, това ще бъде винаги така, ако преместим джамията, тогава ще се събират другаде. Доколкото ми е известно друга джамия в София няма.

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#28] от "selinda":

  До коментар [#14] от "tamada": Кое точно е "глупости"? Банята в Овча купел е руина, по покрива и има пораснали цели дървета. И не е лошо да се облагородят тези квартали...
  —цитат от коментар 28 на selinda


  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/07/18/3939944_baniata_v_ovcha_kupel_shte_bude_vuzstanovena_s_blizo_3/

  Баси... докъде изпаднах. Да популяризирам решенията на корумпираната община за неразбралите. :)

  Какво му е на музея? Идват туристи и гледат.
  —цитат от коментар 28 на selinda


  Гледат – грънци. Те като стигнат дотам са вече изгладнели и много от тях направо влизат в Халите да си напазаруват.

 30. 30 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 809 Весело

  Може баня, но ако е смесена.

 31. 31 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Нови приумици, вероятно свързани с усвояване на бюджетни средства. И с крадене.Моля не правете аналогии и паралели с Будапеща!
  —цитат от коментар 8 на historama


  Будапеща винаги е бил известен с минералните си бани. Голям хубав град в близост до Германия и Австрия, с гарантирана клиентела.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK