"Метафората на бандита". Юли на нашето недоволство и правото на бунт

Бунтът през юли 2020 г. отново е от морално естество.

© Златина Зехирова

Бунтът през юли 2020 г. отново е от морално естество."Грамотна, образована, възпитана, неосъждана, симпатична, психично, емоционално и морално здрава търси подобно правителство".


Плакат на дама от протеста на 10 юли 2020 г.


От юли 1990 г. до юли тази година демократичният опит на България се завъртя в пълен кръг.
Протестите сега съвпаднаха със седмицата, в която се навършиха 30 години от първото заседание на Седмото Велико народно събрание (ВНС) на 10 юли 1990 г.


Историческите аналогии


На четвъртия ден от протестиращите поискаха Осмо ВНС и повторно начало, "рестарт" на българската демокрация.


"Точно 29 години след приемането на Конституцията (12 юли 1991 г.), CДC за пореден път настояваме за нейната промяна, за да отговори на новите обществено-политически реалности и очакванията на българите", заяви в декларация в неделя партията, която е коалиционен партньор на управляващата ГЕРБ на последните избори за Европейски парламент и местна власт.


Това искане не е ново. То се появява периодично. През 2013 г. (от февруари до май) бяха пуснати в обществен оборот три такива петиции. Те не събраха подписи. Но на протестите, които започнаха след избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС на 14 юни 2013 г., това искане бе споделяно от мнозина. Отделно има поне десет, макар и не съвсем популярни, подписки за промени в конституцията, едната от които за референдум по темата. Исканията са от установяване на пряка демокрация до наказателна отговорност на прокурорите, през "избор на омбудсман от народа".


Оказа се, че и на 12 юли 2013 г. съм обяснявал "защо идеите за ВНС са безсмислени". ВНС не може да променя манталитета и обвързаността на партиите и техните водачи, тези на висшите държавни служители, още по-малко манталитета на избирателите.


На 4 юли 1990 г. бе основан "Градът на истината", импровизиран протестен къмпинг с палатки в центъра на София. Той просъществува до 27 август, в различни седмици с между 100 и 300 жители. Те искаха оставката на президента/председател Петър Младенов заради репликата му половин година по-рано "Най-добре е танковете да дойдат".


Оставката на Младенов дойде на 6 юли. "Градът" засили настояването си за признаване на изборни фалшификации от БСП, оповестяване на имуществото й и дата за започване на съдебно производство срещу дългогодишния комунистически лидер Тодор Живков. В още девет града имаше подобни "градове".


През първите дни на юли 2020 г. забелязах палатка пред Археологическия музей в София. С искания към президента Румен Радев, които не са ми точно известни. На 9 юли започнаха протестите. Те са израз на недоволство, предизвикани от доказаното дни преди това от Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов безогледно присвояване на държавна собственост.


Ако ще има второ начало, трябва да се знае какво е било първото и какво се е случило между него и днешния ден.


Четири опита досега


За тези 30 години има четири исторически опита с обществено недоволство и бунт, които доведоха или могат да доведат до политическа промяна. Последният е сега.


Първият бе през юли 1990 г. Тогава "Градът на истината" съвпадна с обща стачка. Тя бе по-скоро от политическо естество. Макар и във фактически фалит по външни дългове от пролетта на 1987 г., правителството на Андрей Луканов (БСП) поддържаше разходи с резерв около 10% от брутния вътрешен продукт (БВП). Този резерв бе на разположение поради обявения формален фалит на България (9 март 1990 г.)


Изборите за ВНС (10 и 17 юни 1990 г.) бяха признати международно, поставени под въпрос у нас и подложени на процедура по установяване на мандати (от нарочна комисия на ВНС) и проверка от Централната избирателна комисия (ЦИК) под председателството на проф. Живко Сталев.


Към датата на закриване на "Града на истината", законодателното събрание функционираше, имаше нов президент - Желю Желев (СДС), и недоволството отстъпи място на надежда, че ще има нов политически ред.


Вторият опит бе в края на 1996 и началото на 1997 г. За разлика от предишния, той бе мотивиран от икономическо недоволство на избиратели от политиката на БСП, която спечели самостоятелно мнозинство на изборите на 18 декември 1994 г. със 125 места в парламента.


Недоволството бе плод на стопанската политика за поддържане на държавния сектор. Внимателният прочит на постановленията на правителството на БСП от началото на 1995 г. показва, че проблем за него са 700-те членове на управителни съвети на държавни фирми, които то назначава през януари и февруари 1995 г.


Това "налага" спиране на обслужването на банкови заеми от тези фирми. Резултатът е фалит на банки и печатане на пари от БНБ. Броят на крайно бедните ($1.90 на човек на ден) през 1996 г. нараства от 9 до 37-40% от населението. България е с най голяма инфлация в света за периода от април 1996 г. до март 1997 г. Това е 17-тата по острота инфлация в историята на ХХ век, малко по-тежка от тази в Русия след 1917 г.


Това е единственият случай на масово политическо недоволство по чисто икономически причини за последните 30 години. За около две години положението се нормализира и България получава покана за членство в ЕС. На неясни основания периодът след януари 1997 г. е поставен под съмнение именно с икономически основания през 2017 г. От 1999 г. насам, но особено през последните две години, на ревизия е подложена и приватизацията.


Третият опит е от юни 2013 г. и трае 405-дневно упорито, без почивни дни, шествие на недоволни граждани в пространството от Министерския съвет до Народното събрание в София.


Протестът бе морален - назначаване на Делян Пеевски, човек с лоша репутация, за председател на ДАНС. Но в него имаше и естетически елемент - по-добре изглеждащ политик не би предизвикал такова несъгласие.


Що се отнася до непосредствения повод, протестът успява за няколко дни. Но политически моралният натиск продължава дълго, защото мнозинството и кворумът в парламента се поддържат от неформално съгласие между БСП, ДПС и "Атака". Оттогава досега стопанското, имущественото и властовото поведение на човека-повод за протеста остават без политически и правни последствия. Данните за негово участие в събитията, предшестващи фалита на Корпоративно-търговска банка (КТБ), както по всичко личи, нарочно не са забелязани от следствието и обвинението.


Като пряк участник в 305 от 405-те дни на протести, съм описал относително подробно с какво се занимаваха тогава и правителството, и парламентът, и протестиращите. Най-настойчиви през този период бяха често не повече от 100, понякога 40-50-60 души. Те отстояха най-важния изначален смисъл на протеста - правото да кажеш "не", на бунт и несъгласие. Винаги съм смятал, че правото на бунт е най-важното конституционно право. Всяка нормална конституция е налагане на ограничения и правила на властта. Точно това прави и конституцията на България. В нея правото на бунт е гарантирано от правата на информация, сдружаване и изява. Няма друга крайна гаранция, че властта ще съблюдава някакви ограничения и правила, освен правото на бунт.


Четвъртият опит започна на 7 юли 2020 г. с предаваното по интернет посещение на тримата споменати по-горе господа в местността "Росенец", което не просто разкри (фактите отдавна са известни), но показа монументална структура на завземането на държавна собственост. В нея участват парламент, изпълнителна власт, президент, главен прокурор и кмет.


Бунтът отново е от морално естество. Има и естетически елемент с импозантна, но не впечатляваща сграда.


Епизодът обаче не е откъслечен. Става дума за развръзка по много случаи на завземане на държавна или частна собственост с приблизително едни и същи действащи лица, които в един или друг момент са представители на същите структури, или поне не биха били възможни без протекцията им.


Неикономически изводи


Протестът през 2020 г. е изчистен от друг икономически смисъл освен завземането на собственост и ограничаването на други права, за да се прикрие завземане.


Заедно с призивите за ново ВНС, в обществено обръщение са поне четири подписки за оставка на премиера и главния прокурор и още толкова в тяхна защита.


От съществено значение е сравнението с предишните бунтове.


За разлика от юли 1990 г., надеждата нещо да се промени към по-добро е без ясна персонификация. Тогава това бяха СДС и президентът Желев.


Спрямо 1997 г. положението е почти същото. Тогава имаше партия, легитимно избрано мнозинство и негов водач и шеф на изпълнителната власт с доверие на избирателите по-голямо от онова, дадено на предшественика. Това бяха СДС и премиерът Иван Костов.


През 2020 г. само доходите на избирателите, фирмите и правителството са по-прилични от предишни периоди на недоволство. Като стартова позиция, която бързо се влошава. Стопанският растеж от средата на 2010 г. до февруари 2020 г. е много важен фактор.


От една страна, по-високите доходи намаляват вниманието на публиката към досадните и неприятни страни на държавното управление. От друга, самият растеж е онагледяване на икономическата "метафора на бандита" - ако правителствата оставят повече доход у гражданите, последните ще произвеждат повече, а политиците ще грабят от тях по малко, но по-дълго.


За разлика от преди обаче, ресурсите са изчерпани. Има опити за изземване на частен бизнес. Тяхната арогантност е добре показана в документалния разказ за "Осемте джуджета" на Антикорупционния фонд. Изземването търси оправдание в ревизията на приватизацията и в реториката на главния прокурор, длъжностни лица и политици по този повод.


Привързаността към държавни предприятия, проекти и разширяването на техния обхват и списък напомня за политиката на БСП от 1995 г. Разликата е, че тогава идеята е за задържане на партийния контрол върху икономиката, а сега е за превръщане на политически позиции в икономически контрол.


За разлика от 1990 и 1997 г. сега няма формално еднопартийно управление. От 2001 г досега страната се управлява от коалиции.


В тази коалиция единственото запазено място е на ДПС.


Това е основният грях на VII ВНС към българската демокрация. То даде монопол на тази партия над гласовете на една постоянна група избиратели, българските мюсюлмани. Гражданството и Конституционният съд подкрепиха този монопол с ентусиазъм. ДПС и неговите водачи са една от малкото партии (ако изключим историците и предизборните демарши на патриотите), която има интерес от периодично нарушаване на т.нар. "етнически мир".


Тази коалиция не може да съществува в условия на пълноценна свобода на сдружаване, на мнение, изява, многопартийна система, свобода на медиите, публичност и отчетност за деянията на народните избраници и техните властови придатъци, наличието на достъпни регистри (които позволяват разкриване на кражбите), почитаща правото прокуратура и процедури за откритост на фиска и достъп до публична информация.


През 2013 г. Юлия Берберян поръча и плати за протеста едни голям плакат "Силата на безсилните" (по Вацлав Хавел). През юли 2020 г., вследствие интернет представянето на случая "Росенец", стана очевидно безсилието на силните на деня.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Не бях забелязал, че на "бившия" партиен дом на БКП вече пише Народно /но да се чете Мафиотско/ Събрание ......... дето се вика, вълкът козината си мени, но нрава не ...... така и този коптор - може и да е сменил надписът, но си остава свърталище на пълни боклуци.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Сигурен съм, че всички биха пожелали най сърдечно на дамата от плаката да си намери такова правителство, но...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Как точно мислите, че хората ще ни вярват, ако непрекъснато им обясняваме, че трябва да управляват не тези, които те - хората избират, а тези, които НИЕ посочваме, щото НИЕ не харесваме избора ИМ - на хората!?

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  Една и съща грешка на всички предходни управления, описани в статията - подценяване решимостта на хората, веднъж проявена, да се борят за по - добър живот и справедливост ! Битката продължава и досега ! Уважение към всички свестни хора у нас, които оставят и работа, и бизнес, за да се изправят срещу престъпния модел на сараите ,и тяхната арогантност !!!

 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Не сте му посочили точно биографията.

  Красен Станчев е син на Стефан Станчев - зам.завеждащ отдел в ЦК на БКП. Кр. Станчев завършва марксистко-ленинска философия в Ленинград през 1980 г. и започва работа като асистент по марксистко-ленинска философия в Академията по обществени науки и социално управления при ЦК на БКП. Първата му съпруга е дъщеря на висш номеклатурен кадър от Окръжния комитет на БКП във Бургас. Втората му съпруга е Гергана Жулева. Бащата на Гергана Жулева се казва Дело Жулев - ген.-майор от комунистическата БНА. Завършил Генералщабна академия в СССР през 1973 г. Началник на отдел "Бойна подготовка" при командването на авиацията. Член е на Окръжния комитет на БКП в Ямбол. След смъртта му Гергана Жулева е покровителствана от двама негови братовчеди, висши комунистически номенклатурчици - Димитър и Стоян Жулеви. И тримата са родом от комунистическата цитадела, пазарджишкото село Лесичево. Димитър Жулев, чичото на Гергана Жулева е посланик на комунистическа България в Москва. Изключително близък с диктатора Тодор Живков и със съветския диктатор Леонид Брежнев покрай втората си съпруга Милка Калинова-Жулева, която е била топлата връзка между двете династии, тъй като е била лична приятелка на дъщерята на Брежнев - Галина. Другият чичо на Красенстанчевата втора съпруга е Стоян Жулев, член на ЦК на БКП.

 6. 6 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Вече 65 години битката е ДС срещу Българския народ ......досега ДС печелеше....дано сега обърнем палачинката.....

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2874 Весело

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Нещо от текста схвана ли?

 8. 8 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Аз едно знам през всичките тези години:
  Квото и да стане, БСП винаги ни го турга без вазелин.

 9. 9 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 323 Весело

  И все пак , не може да има демокрация в бедна страна...

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Неутрално

  До коментар [#6] от "KRAFTWERK":

  Ще бъде трудно, но нямаме избор! Трябва да се преборим за бъдещето на децата ни!

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Оффф, поредната реч, на поредният служител на поредното НПО с гръмкото име "институт". Другари, 30 години ни давате акъл и вижте до къде я докарахме. Кой според вас, ако не амероканците подкрепе до сега Борисов. Да, същите американци, които плащат грантове и на вас!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Неутрално

  До коментар [#9] от "ivan_v":

  България не е бедна страна!

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Вижда се, че си се подготвил. Типично за тъпанари като теб.
  Сега можеш да постнеш и биографията на шефа си, като не пропускай да споменеш и общият му "бизнес" с Алексей Петров и Румен Николов-Пашата, СИК и т.н.
  Прочети и какво пише за миналото му...пожарникарско образование, член на БКП и пазвантин на Тодор Живков. Член на едно ДС правителство - НДСВ .
  Изобщо вие гербаджиите не се обаждайте от кочината си, защото всички сте изпълзяли от лайняните дупки на някое РПУ или някое помощно училище.

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Протести, недоволство, и? Файда йок? Идва някой нов принц на белия си кон (може и принцеса да е наред) , и разбираме набърже че не е никакъв принц/принцеса а е поредния крадльо.

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Да си припомним, че БСП поиска новосъздаденото ДПС да не бъде регистрирано, като незаконно. И като чисто етническа партия. С усилената подкрепа на СДС, няколко чужди посолства и КС, регистрацията беше направена. Много помогна и Жоро дантелата, наричан още и агент "Николай", превърнал се в горещ привърженик на Орбан.

 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  "Те са израз на недоволство, предизвикани от доказаното дни преди това от Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов безогледно присвояване на държавна собственост."

  Най-безогледното присвояване на държавна собственост беше приватизацията на КОСТОВ.
  Тогава на бившите комунисти беше щедро поднесена ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
  Сега неговите наследници искат да я приравнят към един декар плаж на брега на морето.
  "Свободна Европа", сър! Както си я знаем!

 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Весело

  Прокопи, ако се стигне до бесене по кестените, и на теб няма да ти се размине, така че не се престаравай😂😂😂 с помията😎😎

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2874 Весело

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  Един декар на морето, така ли, и тези лоши хора така да се заяждат с добрия Доган, а не с разбойника Костов?
  Доообре.

 19. 19 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#13] от "SSS":

  Не съм член на партия. Просто ме дразни желанието да се дойде на власт с преврат.
  А до това, че да си подготвен е тъпанарско - това е твой извод. Не съм подготвен. Чукнах в Гугъл. Това е препечатка. Кратка. Има десетки по- дълги.

  Не може да се бориш срещу ДС с ДС.


  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Да. Прочетох го целия. Даже знам повечето неща защото с тогавашното ВМРО съм участвал в атаката и влизането в Народното събрание.

  Авторът крие много неща.

  Само един пример. Не посочва , че Живко Сталев фалшифицира изборните резултати, защото печелеше СДС и то с разлика.

 20. 20 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Дъртите комунисти се бунтуват срещу своите си ученици от ДПС ,Герб.Правят ни на луди.Накрая пак комуняги ни управлява.
  Сега Прокопиев и Божков са организаторите.

 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Начи тъй, знаели сте си ги работите открай време и сте си трайкали докато Боку не настъпа грешната мотика, или грешния череп ... а туй че капките от едни подмокрени гащи преляха чашата — любопитно ми е да знам чия идея е била за морската екскурзия ... едва ли на тоя с мокрите гащи ... ма можи и да бъркам

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Тъпотия до шия. Да се чудиш как е възможно с подобна посредственост да си изкарваш хляба. Станчев, засрами се, бе. Срамота е дърт уж демократичен пергишин да приглася на смешния хор "оправдание на втора инстанция". Добре. Пари са все пак. Добре дошли са. Низост.

  Колкото и да не ни се вярва, България е демократична страна, в която ако искаме промени и разлика с ГЕРБ, имаме нужда от демократична активност и демократични лидери.

  Само с борба за оправдание и на втора инстанция няма да стане...

  ...

  Navigare Necesse Est
 23. 23 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 421 Весело

  Разликата е, че тогава идеята е за задържане на партийния контрол върху икономиката, а сега е за превръщане на политически позиции в икономически контрол.
  -----------------------------------------------
  Не е точно търсене на икономически контрол. Това е недопускане на икономическа свобода. Това е обезкървяване на всякаква опозиция от финансови приходи. Ако не си под политическата протекция на мафията Герб-ДПС, нямаш никакъв шанс за бизнес. Единствено капиталово неинтензивни бизнеси като ИТ просперират, защото могат за секунди да се изнесат без съществени поражения върху инвестицията. Останалите си губят инвестицията. Затова и замряха чуждестранните инвестиции. Нищо не може да се започне в България без да се целуне ръка на гербер или депесар. Държавата се превърна в рекетьор начело с премиера си. Всъщност кликата, която го издигна и продължава да поддържа не го е избрала случайно. Целта е задушаване на всякаква иницатива извън обръчите. С една дума путинизация в нашенски вариант. За наранимите души на русогнилите може и фашизъм - една клика срастнала бизнес и власт. Малко по нашенски с няколко подгласници тип ОФ...

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":Вижда се, че си се подготвил. Типично за тъпанари като теб.Сега можеш да постнеш и биографията на шефа си, като не пропускай да споменеш и общият му "бизнес" с Алексей Петров и Румен Николов-Пашата, СИК и т.н.Прочети и какво пише за миналото му...пожарникарско образование, член на БКП и пазвантин на Тодор Живков. Член на едно ДС правителство - НДСВ .Изобщо вие гербаджиите не се обаждайте от кочината си, защото всички сте изпълзяли от лайняните дупки на някое РПУ или някое помощно училище.
  —цитат от коментар 13 на SSS


  И 8 месеца в чешки затвор

 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  То няма много за схващане. Пълен лаик, комунистическо отроче, без нито ден реален стаж.


  Можеше поне да не се излага като кифладжия и да изчисли, че след като при др. Жан заплатата е била към $5/месец, то с по-малко от $1.70ден/човек са били поне 95%.
  Били назначили незнамквиси из Бордовете на държавните фирми и затова банките фалирали. Сиреч, фалитът на банките няма абсолютно нищо общо с кредитните милионери и червените куфарчета.

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  и изобщо другари, по всичко личи, че ако барбичката отслабне с две-триесе кила, нещата може и да се позакрепът

  Свободна Европа добре се движи хахах... май само Хърсев и Каролев им липсват в паноптикума

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Много комунета се присламчиха към протестите. А комунето е винаги комуне!
  Днес слушах Красимир Янков - уж опозиция на Корнелия Нинова. Основните врагове на БСП са Хр. Иванов, и разбира се Иван Костов (с Борисов и ДПС проблеми нямат).
  И другото, което е по-интересно - БЪЛГАРИЯ ИМАЛА И ДРУГ ПЪТ НА РАЗВИТИЕ!
  Освен ЕС? Евразийски път?
  Внимавайте! Комунистите не се шегуват!

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#23] от "puknatastotinka":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Весело

  Midsummer Night's Hallucination

  или на разбираем за руския възпитаник език

  Бред сивой кобылы

 30. 30 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#6] от "KRAFTWERK":

  Трудно ,няма партия ,която да не е свързана с комунистите и БКП , както и автора на статията ,както се оказва ,ще се борим пак за демокрация ,ама начело пак ще са другарите комунисти от ДС ,които ще ни дават насоката ,благодаря .

 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#25] от "klecho":

  Вярно е , банките ги източиха комунетата , дето сега джъткат с ламборджинита ,мерцедеси и ролс ройсове ,хотелите и всички предприятия са техни , видяхме боса им в Росенец как лежерно се кефи ,докато демократите ги хвърляха в прахта и защо ,защото искаха да стигнат до държавна земя ,която е на всички ,не до техни лични имоти ,за които те никога не са работели ,а е редно тълпата да превземе и тях ,защото и те не са техни ,те са ограбени от парите и данъците ни .

 32. 32 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#5] от "grayeagle":

  Сигурно е така, но не той се барикадира завчера на Росенец.

 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Протести няма ! Извършено бе обективно преброяване, а после и социологическа анкета с ПИК.. Първо на площада имаше пияни и напушени тулупи и малко мисирки (около 100) При проведената социологическа анкета резултатите са : ..ГЕРБ - 69% ; а всички останали партии са под 4% . Това означава , че тези тулупи и мисирки харесват ГЕРБ. Никаква оставка тогава ...

 34. 34 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Днес е 14 юли.
  На този ден преди 230 години един народ успя да се пребори за свобода и равенство.
  И ние заслужаваме това!

 35. 35 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Анализ , меко казано, тъп.

  Красен Станчев
  Основател на Института за пазарна икономика
  ----------------------------------

  Института за пазарна икономика - това са колко човека в този "институт"?
  200?
  300?
  Колко студенти учат в "института" на Станчев?

 36. 36 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Неубедителни аргументи срещу свикването на Велико народно събрание. Напротив, има нужда от ВНС, което да приеме една промяна в конституцията - премахване на ВНС!

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Любопитно

  Някой ще ми обясни ли как вижда управлението след свалянато на правителството?
  Кои партии би трябвало да управляват държавата и, което е по-важно, могат ли да спечелят изборите?

 38. 38 Профил на qch09356398
  qch09356398
  Рейтинг: 217 Неутрално
  До коментар [#36] от "kdesen":

  Вярно, но това изисква ПОДГОТОВКА. Трябва да се посочат кои изменения са належащи, да се убедят хората за това и тогава НС да свика избори. Иначе, всички тези брожения са вредни. Прибързани действия, призиви като веднага,тутакси-не става, а води само до задълбочаване на недостатъците при сегашната система.

 39. 39 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Не сте му посочили точно биографията.Красен Станчев е син на .......
  —цитат от коментар 5 на grayeagle


  Надлежно е отбелязана болшевишката същност на показните "антикомунисти". В стария режим, оня на БКП, произходът до трето коляно беше един от критериите за политическата благонадежност на човека. Всяка една автобиография започваше с описание на семейната среда в която изрично се посочваше дали индивидът произхожда от работническо, селско семейство или от такова на социалистическата интелигенция. Описваше се и се преценяваше дали родителите са членове на БКП, БЗНС, ДКМС или ОФ. Отделно се искаше характеристика от първичната партийна, комсомолска организация.
  Така потомците на "бившите хора" се развиваха до определен таван, техните родове и предци бяха използвани за изнудване и натиск - напр. за сътрудничество на ДС.
  Тоя болшевишки подход - децата да бъдат отговорни за своите родители се запази и доразви в Прехода. Затова стигаме до забавни парадокси като тоя - Бойко Борисов, трето поколение комунист, син на комунистически милиционер, самият той неуспял кандидат за кадрови офицер на ДС, да разправя за "дедото , убит от комунистите". Оказва се, че много от нас, независимо дали афиширани "комунисти" или "анти-комунисти" , носим своите кожени тужурки и държим деца и внуци, отговорни за родители и деди.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 40. 40 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#13] от "SSS":Не съм член на партия. Просто ме дразни желанието да се дойде на власт с преврат. А до това, че да си подготвен е тъпанарско - това е твой извод. Не съм подготвен. Чукнах в Гугъл. Това е препечатка.
  —цитат от коментар 19 на grayeagle


  Самото поставяне на равенство между "протест" и "преврат" показва болшевишката, тоталитарната сърцевина на мисленето. За "преврат" говореха бившите комунисти през 1996-7 г. На "опит за преврат" оприличиха протестите през 2013-2014. За "преврат" говорят и сега.
  Първото, което хрумнало на геносе grayeagle било да провери родата на Красен Станчев....

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Този път трябва да се стигне до края. Не е достатъчно да подаде оставка Борисов. Трябват дълбоки реформи, като се почне от съдебната система.

 43. 43 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  До коментар [#41] от "David Moyseev":

  Н знам за президента, ама аз изпитвам голям срам за него! Един бивш олигарх да го нарича негов "фигурант" е най-голямата възможна обида!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK