Пеевски нахлу и в КЕВР

Изборът на нов председател на енергийния регулатор започва наново, с подбрани от ДПС кандидати.

© Георги Кожухаров

Изборът на нов председател на енергийния регулатор започва наново, с подбрани от ДПС кандидати.



"Дневник" препубликува анализа от "Капитал".


Темата накратко


- ГЕРБ се отказа от номинацията си за нов председател на енергийния регулатор, защото депутатът от ДПС не получи гаранция за послушание от кандидата Пламен Младеновски.




- Новото предложение за поста е пряко свързано с партията на Доган.


- Овладяването на комисията ще развали бизнес средата в сектора, като подкрепя любимци и удря неудобни компании.


Милиардният енергиен сектор е новата набелязана жертва за пленяване от политиците. Доказателство е подборът на председател на регулатора, който се случва през последната седмица. Вместо Комисията за енергийно и водно регулиране да се оглави от експерт с професионален капацитет, кандидатурата спешно се подменя с много спорна алтернатива. А в дъното на рокадата стои съглашателство между премиера и ДПС, и в частност Делян Пеевски.


Кой избира


Случилото се с Пламен Младеновски, който беше единственият кандидат за нов председател на КЕВР, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от целия енергиен бранш, както и от работодателски организации, разкрива именно това. В началото на юни, след като Борисов поиска спешна смяна на хората в регулатора с изтекли мандати, ГЕРБ обявиха издигането на Младеновски. Дори бе направена промяна в Закона за енергетиката за необходимия професионален опит, така че той да покрие изискванията. Няколко седмици дори Младеновски придружаваше досегашния председател Иван Иванов на публични събития и вземаше активно участие в дискусиите. Този понеделник обаче (6 юли) кандидатът се отказа, запазвайки пълно мълчание. Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов пък обясни, че Младеновски се оттегля заради "наложеното мнение в обществото, че изборът ще бъде осъществен нагласено, а не на база неговите експертни качества". Пределно ясно е обаче, че за да се случи такава драматична промяна, и то в последния момент, е станало нещо по-едро.


Младеновски отпада след една премиерска среща и отказ за интервю с Пеевски в края на миналата седмица, твърдят три независими източника на "Капитал". Състоялата се среща е била между Бойко Борисов и Илко Желязков, известен като "лейтенанта на Пеевски" в енергетиката. Желязков дълги години представяше интересите на депутата от ДПС в различни държавни дружества в енергетиката, като в бранша се твърди, че всяко по-важно назначение минава през среща с Желязков и водене при Пеевски. През 2018 Илко Желязков стана и зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства по предложение на партията на Доган.


На срещата между Борисов и Желязков е било решено, че Младеновски трябва да мине на "личен кастинг" при Делян Пеевски, за да бъде избран за председател на КЕВР, въпреки че парламентарната група на ДПС вече е дала зелена светлина за това назначение. Твърди се, че Младеновски е отказал и по тази причина в понеделник е "оттеглен".


Официално от ГЕРБ не коментират тези събития, но и никой не отрича срещата и отказаното интервю.


Скритият фаворит


От страна на ДПС дори е подадено конкретно име, което от ГЕРБ да издигнат за председател на КЕВР, твърдят източници на "Капитал" от сектора. Става дума за Дафинка Янкова, която е юрист по образование и бивш изпълнителен директор на "Булгаргаз" по времето на кабинета "Орешарски" от 2013 до началото на 2015 г., а понастоящем е зам.-председател на Българската газова асоциация (БГА), която обединява малки компании от сектора като "Карлово газ", "Си Ен Джи Марица", "Неврокоп газ".


Нейната номинация всъщност е била внесена в Народното събрание още на 29 юни от името на газовата асоциация и Българската търговско-промишлена палата, но не е била припозната от нито един депутат и съответно не е била официално включена в списъка с кандидатите за членове и председател на КЕВР.


Председателят на БГА Пламен Павлов обясни пред "Капитал", че Дафинка Янкова е истински независим и непартиен кандидат, което по думите му показвал и отказа на депутатите да я издигнат, като изрази съмнение, че именно тя ще бъде избрана да оглави КЕВР. "Ако стане председател, това ще е за кратко, тъй като тя не е човек, който изпълнява нареждания", каза още Павлов. Самата Янкова отказа да говори директно пред "Капитал".


В енергийния бранш Дафинка Янкова се смята за изключително приближена до ДПС и най-вече до настоящия директор на притежаваната от Ахмед Доган "ТЕЦ Варна" - Георги Христозов, с когото дори имат връзка по роднинска линия. Именно Христозов стои зад нейното израстване в сектора, започнало с назначаването й за одитор в отдел "Вътрешен одит" на Българския енергиен холдинг, през август 2013 г. Точно тогава, при управлението на кабинета "Орешарски" Георги Христозов и Илко Желязков са членове на борда на директорите на БЕХ.


Само месец по-късно - през септември 2013 г., Янкова става член на съвета на директорите на "Булгаргаз", а през декември вече е изпълнителен директор на държавния газов доставчик. Тя напуска държавната енергетика през февруари 2015 г., броени месеци след като Христозов и Желязков са махнати от БЕХ след падането на кабинета "Орешарски".


Според биографията й оттогава Янкова не е работила другаде освен участието й в БГА. Тя има и обща фирма - "БГ газ трейд", с един от бившите акционери в "Левски" - Иво Тонев.


Преди да стигне до БЕХ пък, Дафинка Янкова е била дълги години главен юрисконсулт на свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". А според източници на "Капитал" съпругът й и към момента работи в дружество под контрола на Ковачки, но не на висок пост.


Политикът Мая Манолова също има роля в цялата история. Тя беше един от основните критици на номинацията на Пламен Младеновски, твърдейки, че той е удобен на властта и няма да защитава интересите на българските граждани, а ще се съобразява с тези, които са ги назначили. Сега обаче се оказва, че Манолова е в близки отношения с Янкова, което се потвърждава от няколко източника на "Капитал". Самата Мая Манолова потвърди пред "Капитал", че познава Янкова, но я определи като неприемлив избор заради професионалната й биография и обвързаности и категорично заяви, че ще протестира и срещу нейната номинация и действието ще е отговорност на Борисов, Нинова и Карадайъ. "Митът за независимия регулатор, който отдавна е разклатен, сега вече окончателно ще рухне с тези партийно послушни предложения и евентуални назначения", казва още тя.


И тримата конкуренти


Другите спрягани към момента имена за председателския пост в КЕВР са Красимир Първанов, Мая Христова и Михаил Андонов, които също са със спорна експертиза и минало. Първанов е бившият зам.-министър на енергетиката в настоящия кабинет на ГЕРБ, който подаде оставка заради скандала "Апартаментгейт" през миналата година. Официално той стана зам.-министър през 2017 г. по предложение на НФСБ, като Валери Симеонов обяви, че има високи професионални качества. На практика обаче през 2011 г. Първанов беше уволнен от НЕК, след като стана ясно, че е подписал допълнително споразумение с руската "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене", без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Именно заради това България загуби арбитражното дело с руснаците и плати над 1.1 млрд. лв. за реакторите на централата. Той засега публично отрича, че ще бъде номиниран, и твърди, че не би приел подобен пост.


Мая Христова също е бивш зам.-министър на енергетиката, но от първия кабинет на Борисов, когато министър бе Трайков. Заради неразбирателство между двамата тя бе освободена от поста още в началото на 2010 г., като до ноември 2011 г. остана като председател на борда на директорите на БЕХ. След това в продължение на пет години Христова бе посланик на България в Азербайджан, а от 2018 г. е консул в Ню Йорк.


Михаил Андонов пък е наследникът на Красимир Първанов в НЕК, като след това става и шеф на БЕХ. Именно по време на неговото управление се стигна до резкия скок в цените на тока, предизвикал протестите в началото на 2013 г., които пък доведоха до първата оставка на Бойко Борисов. Срещу Андонов бяха образувани производства от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, но те останаха без резултат. През последните години Андонов е директор "Административно, финансово и информационно обслужване" в държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".


Защо е важна КЕВР


Енергийният регулатор има ключова роля за определянето на цените на тока, парното и водата, но може да се използва и за развитието или убиването на бизнеси. Павлов от газовата асоциация посочва и конкретни казуси, при които регулаторът дава лиценз за газоразпределително дружество на една фирма и отрязва друга, като след това не прави проверки как се изпълняват задълженията.


Силата на КЕВР ще е особено важна при предстоящата либерализация на пазара на ток и излизането на над 300 хил. фирми на енергийната борса. С едно свое решение КЕВР може да блокира всеки търговец на електроенергия или пък да даде лиценз на друг, който няма достатъчно капацитет. Буквално този орган може да насочва огромните финансови потоци в енергетиката към един или друг субект. С предстоящите инвестиции по линия на Зелената сделка ролята на регулатора ще стане още по-голяма.


КЕВР може да бъде използван и като бухалка, както например преди години бяха образувани производства срещу ЕРП-тата за отнемане на лицензите им. Регулаторът одобрява и всички инвестиционни планове на дружествата от сектора. Дори взимането на кредит от даден производител на ток, търговец или друг участник на пазара става само с разрешение от КЕВР. Едно такова негативно становище може да прекрати всяко бизнес намерение и обратно - определени проекти могат да се избутват напред.


Комисията може да оказва и корупционен натиск с цел да придвижи или забави дадена преписка, да образува или не проверка и т.н.


Показателен за важността на председателя на този регулатор е и фактът, че след отказа на Младеновски новата процедура трябваше да се задвижи през есента. Но още тази седмица Народното събрание стартира процеса и даде само два работни дни за внасяне на нови номинации - 13 и 14 юли. Целта е до края на юли изборът да бъде направен. А дотук номинациите подсказват, че това ще е поредният "пленен" регулатор.


Позиция на Българската газова асоциация


По повод номинацията на Дафинка Янкова от асоциацията, на която тя е зам.-председател, изпратиха официално становище до "Капитал". В него е направен финансов анализ на състоянието на "Булгаргаз" по времето, когато Янкова е изпълнителен директор, а имнно - през 2014 г. Според БГА данните от отчет на дружеството категорично опровергават твърдението, че тогава държавният газов доставчик влошава състоянието си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6429 Неутрално

  Г-н Пеевски не е нахлул, а са му отворили вратата и са го поканили да влезе, любезно и чиннопоклонно.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  Не разбирам защо си го причиняват в момента в който има сериозно напрежение на улицата!

 4. 4 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Пеевски е кльощав!
  Бойко е честен!
  Гешев спазва закона!
  Доган се грижи за етническия мир и благоденствието на етносите.
  Караянчева е умна и не е кърджалийска, и е мъж.

 5. 5 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Прекрасна държава, не знам какво не и харесвате, гласувайте пак за ГРОБ!

  ОСТАВКА! ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА!

 6. 6 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Е нали е само обикновен депутат и дарител по Методиев?

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Ако не ги изритаме, ще ни довършат!

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  Свински черва, дето вика един друг лейтенант на Пеевски. Демонтаж на Догано-Пеевската "държавност", спешен. И след това контрол да не се върнат както с БСП и Сидеров преди, и с ГЕРБ впоследствие, а сега с Радев примерно.

 9. 9 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Сега цяла България знае, че БСП, ДПС, партията на Чалгаря и ДБ са всъщност БКП, които се готвят за своя реквием.
  —цитат от коментар 1 на Мизийски


  Това гербавите тролове сте изключителни гьонсурати, чак не е за вярване.

  ДБ може да ги обвиниш във всичко (и ще се съглася), но не може да кажеш че са БКП. Те са единствената опозиция на статуквото на червената мафия. За съжаление. Даже и Москов се продаде.

  Я си спомни кой беше охрана на Тодор Живков и на лакея на КГБ Крадлив дедо. Спомни си, че Мутрата беше член на БКП; през 2010 г. в предаването на Карбовски каза, че никога не можем да достигнем държавата на Тодор Живков.

  Да не подхващам и темата за активите, които Мутрата даде на Доган и Пеевски.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 10. 10 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Мутри, вън! Мая Манолова - също. Да останат: Георги Харизанов, Стойчо Стойчев, Тома Биков - те ще ни трябват след падането на Бойко - за да го хулят;)

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  При управлението на ГЕРБ задкулисието превзе цялата държава. Днес ГЕРБ е една куха черупка на издъхващ гостоприемник, която паразитът ДПС е превзел почти изцяло отвътре.

  Обективен и лесно доказуем факт е, че министри, ползващи се с подкрепата на ДПС, изобщо не се подчиняват на заповеди на премиера. Последното доказателство е грубото изблъскване на издигнатия от ГЕРБ кандидат за шеф на тази стратегическа комисия..

  Какво ще направи Бойко Борисов? Ще подвие опашка, както винаги досега, и ще се свие в зайчанрика да се оплаква на зайците.

  Не знам дали и Севдето ще е наблизо този път, да подсказва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  Гербав, България не е влязла в Еврозоната, а в чакалнята. Което е по-скоро политическо решение на добра вокя6. Знаеш ли още колко път трябва да извървим за да влезем в Еврозоната? Шенген не ви ли научи вас гербавите да внимавате с лъжите?

 13. 13 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "Политически некоректен":

  След като си рамо до рамо с комунистите и правиш всичко възможно да ги възстановиш на власт, ще те гледам какво правиш, а не какво говориш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  При управлението на ГЕРБ задкулисието превзе цялата държава. Днес ГЕРБ е една куха черупка на издъхващ гостоприемник, която паразитът ДПС е превзел почти изцяло отвътре. Обективен и лесно доказуем факт е, че министри, ползващи се с подкрепата на ДПС, изобщо не се подчиняват на заповеди на премиера. Последното доказателство е грубото изблъскване на издигнатия от ГЕРБ кандидат за шеф на тази стратегическа комисия.. Какво ще направи Бойко Борисов? Ще подвие опашка, както винаги досега, и ще се свие в зайчанрика да се оплаква на зайците.Не знам дали и Севдето ще е наблизо този път, да подсказва.
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  Да ама в театъра на куклите конците които ги дърпат , остават в тъмното.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1021 Разстроено
 16. 16 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Е който не е удобен на 2,4 процента веднага атака срещу него. Кои сте вие че да сте съдници на всяко решение в държавата взето по надлежния ред, кресльовци?!!!

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3988 Весело

  До коментар [#2] от "Тsonkooo":

  " Г-н Пеевски не е нахлул, а са му отворили вратата и са го поканили да влезе, любезно и чиннопоклонно."

  И дори върши благодеяния и прави дарения, а ние така несправедливо го клеветим !!!

 18. 18 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Няма ли да дадете статия за новото назначение на Радев за юридически съветник? Иванка Иванова която от 2014 досега е шеф на правните въпроси на Отворено общество и стои зад всяка идея тяхна и за Истанбулската конвенция и за атаките срещу БПЦ и зад освобождаването на Джоко и т.н.
  16 години в Отворено общество а сега да дойдеш на по-малка заплата държавен чиновник и то година преди да му изтече мандата на Радев? От какъв зор или по чие нареждане?!

 19. 19 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Е който не е удобен на 2,4 процента веднага атака срещу него. Кои сте вие че да сте съдници на всяко решение в държавата взето по надлежния ред, кресльовци?!!!
  —цитат от коментар 16 на zidar


  А според теб с каква подкрепа се ползва Пеевски, който назначава и уволнява в тая държава?

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар 1 от "Мизийски":

  Постът ти е добър, щях да ти постна (+), но пропусна да добавиш Иван Костов и Радан Кънев! Как успя? И Шорош и Макрон.

 21. 21 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Е който не е удобен на 2,4 процента веднага атака срещу него. Кои сте вие че да сте съдници на всяко решение в държавата взето по надлежния ред, кресльовци?!!!
  —цитат от коментар 16 на zidar


  В обществото на "зидарите" , мислите вървя по свой начин зависимо от интереса. А ти от коя ложа си?

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Показателно. Мафията държи на този ключов пост цената на водата и на енергията и пряко свързана с обогатяването и. Да му мислят тези, които плащат.

 24. 24 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 72 Неутрално

  На срещата между Борисов и Желязков е било решено, че Младеновски трябва да мине на "личен кастинг" при Делян Пеевски, за да бъде избран за председател на КЕВР, въпреки че парламентарната група на ДПС вече е дала зелена светлина за това назначение. Твърди се, че Младеновски е отказал и по тази причина в понеделник е "оттеглен".

  Ово е журналистика.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 25. 25 Профил на Ше шчупат държавата          на Пеевски
  Ше шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 12 Весело

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  ПетрЕотете на Шкембе войвода и ДалаВери мятат опорка-кьорфишеци в защита на Пеевски и Борисов. ПатрЕотеее, патрЕтееее...


  Толкова лъжи си си наметкал, Недялко Пика ще ти даде почетна значка...

  Днес може би имате възможност да направите едно от най-смислените неща през целия си живот! Излезте и покажете позиция!
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  Ако последната ограбена банка е КТБ, какво направи ГЕРБ за да разкрие крадците?! Нищо не направи. Тоест ГЕРБ е в един отбор с червените крадци.
  Ако не си разбрал, кух си като гъдулка. И много некадърно се опитваш да клепаш ДБ.
  И целта на червените крадци не са тия пари които обезпечават борда, ами друга много по тлъста хапка. Ама както казах, много си кух и няма да се сетиш за какво става въпрос.

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До 16:"zidar"...Е който не е удобен на 2,4 процента веднага атака срещу него. Кои сте вие че да сте съдници на всяко решение в държавата взето по надлежния ред, кресльовци?!!!..."

  Кои сме ние ли? Вечер не ни ли виждаш по площадите? Е, появиха се и едни навлеци като Мая Костинбродска, Пикаещия Румен, Курнела и шайката й, Костя Копейкин и един пилот дето вика "Мафия, мафия", но надявам се да не отклонят много-много темата протеста.

 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Ей ся съвсем ашъ съ оправим!
  Браво!
  Ама и ТЕ да му мислят!
  Сега ще почернее от народ!
  Как ги измислят тези работи?
  Боят вкарва в рая1 Нар. поговорка!!!

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  До коментар [#13] от "1908":

  Как да ги възстанови комунистите във властта, като те са във властта?! Червената номенклатура си живее много добре при ГЕРБ. Като се почне от Лиляна Павлова и се стигне до Гергов, Овчаров и Домусчиев...!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Студения резерв е този който прави надарените щастливи.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 840 Неутрално

  С влизането ни в еврозоната, става невъзможно да се обират банки. Както всички знаем, това е коронният номер на остатъците от БКП.
  ===
  Влизането в ЕРМ2 беше отлагано и забавено от същото това правителство, което венцехвалиш. Миналата година лично ген.инж.д-р Борисов обяви отлагането "до постигането на национален консенсус". Всъщност той обърна палачинката , едва тая година.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 32. 32 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Сега, че тулупа е пътник е ясно вече и на най-тъпия гербераст! Те и за това вият неистово!

  Много по важното обаче е да се премахне кремълския тумор доган и изрежат метастазите му плъзнали по цялата държава, и направили доганозависими не малко хора!
  А след това идва ред и на авиаторчето и неговата пасмина!

  Имало едно време ссср...
 33. 33 Профил на Ше шчупат държавата          на Пеевски
  Ше шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 12 Весело

  До коментар [#13] от "1908":

  Комунистите в момента са на власт. В управителния орган на Герб има повече бивши членове на Бкп, отколкото ДОРИ в този на Бсп.

  Идва времето да престанете с опорките и да си поемете отговорността за това, че 10 год, България изостана значително от всички останали новоприети държави-членки от Централна и Източна Европа.

  Колкото за КЕВР Михаил Андонов е направо човекът-корупция. Един от многото дето Борисов щеше да ги дава "на съд" 2013 - ама си остана само с телевизионните гюбеци и обработката на Матр'яла.

  Сега Мишо Андонов пак се уредил на топло местенце с герб, каква ирония а?

  Днес може би имате възможност да направите едно от най-смислените неща през целия си живот! Излезте и покажете позиция!
 34. 34 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Сега да видм кой как ще гласува . Тиквите са ясни ,те са слуги на Сопола , ама шкембе войводите и БСП ? Как ще се оправдават или вече са си запикали очите ?

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  До коментар [#31] от "Kephy":

  "Влизането в ЕРМ2 беше отлагано и забавено от същото това правителство, което венцехвалиш."

  Това трябва да им се повтаря, докато им уврат тиквите.

  Влизането в ЕРМ2 бе забавено с около 10 години.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Сега да видм кой как ще гласува . Тиквите са ясни ,те са слуги на Сопола , ама шкембе войводите и БСП ? Как ще се оправдават или вече са си запикали очите ?
  —цитат от коментар 34 на hodounski


  Няма да има оправдания. Политическия картел презира хората извън него. Изобщо не им пука как ще изглеждат в очите на публиката.

  SHADOWS of SOFIA
 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Удавникът Борисов, вместо да търси спасителен пояс, пак се хваща за Пеевски, като си мисли, че той ще го задържи над водата. Наистина е загубил връзка с реалността и не осъзнава как ще потъне с Шиши.

 38. 38 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Е, то трудно се нахлува в бардак.

  Най-много да са му помогнали да си събуе обувките, зер за толкова корпулентен кадър и това е предизвикателство.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3350 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fiji":

  Един убийствен анализ в Медияпул в подкрепа на твърдението ми, че Бойко Борисов е изоставен и от чужди, и от свои:
  ТОДОР ЖИВКОВ В БЕЛИЯ АВТОБУС
  https://www.mediapool.bg/todor-zhivkov-v-beliya-avtobus-news309769.html

  Преди време бях предупредил за мутрите и бойните кучета - понякога се случва мутра да бъде изядена от кучето, което си е въобразявала, че държи на каишка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Удавникът Борисов, вместо да търси спасителен пояс, пак се хваща за Пеевски, като си мисли, че той ще го задържи над водата. Наистина е загубил връзка с реалността и не осъзнава как ще потъне с Шиши.
  —цитат от коментар 37 на Fiji


  Или никой не го бръсне за слива? Включ. и Младен Маринов, който се отчита директно в някакъв си хотел Амстердам, на Любен Гоцев

 41. 41 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Революция си трябва и масова чистка - из корен - администрация и все. В тази кочина и метастазите си имат метастази.

 42. 42 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не знам как ще стане почистването на обора. Дори ако правителството падне. Много фъшкии са се натрупали. Трябва някакъв Херкулес да дойде да помете.

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Весело

  Ето как ДПС се "грижи" за електората си!
  Завземат КЕВР за защитават интересите на Доган и неговата ТЕЦ или да намалят цените за техните избиратели?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Е който не е удобен на 2,4 процента веднага атака срещу него. Кои сте вие че да сте съдници на всяко решение в държавата взето по надлежния ред, кресльовци?!!!
  —цитат от коментар 16 на zidar

  Хайде на избори, защо сте напълнили гащите и ви е страх от 2,4%, а?
  Нали тулупа винаги бие всички на избори???🤔

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 45. 45 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Пеевски е кльощав!Бойко е честен!Гешев спазва закона!Доган се грижи за етническия мир и благоденствието на етносите.Караянчева е умна и не е кърджалийска, и е мъж.
  —цитат от коментар 4 на 4u4o


  И Мизийски не е комунист!

 46. 46 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Много просто.
  Защото се чувстват абсолютно ненаказуеми.
  Това, в комбинация на нечовешка алчност ражда безумната им наглост.

  Panta rhei....
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 310 Весело

  ОСТАВКА! ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА!
  —цитат от коментар 5 на hashtag Нормална държава


  До коя дупка бе? Оная, дето всички я видяхме на снимките ли? Не ви я щем. Вие си пъхайте носовете в нея...

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  До коментар [#45] от "3biri":

  Мизийски има типичния начин на разсъждение, характерен за пенсионираните старшини и сержанти от БНА.

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  До коментар [#16] от "zidar":

  Проблемът е, че не се управлява по надлежния ред. Това обърка нещата. Не си ли разбрал? Лошо е да печелиш избори с лъжи. Рано или късно лъжите изскачат наяве и става по-трудно за тия, които са лъгали.
  Освен това е крайно неприятно за такива като тебе, че американското посолство подкрепя протеста. Искрени съболезнования...!

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 310 Весело

  Хайде на избори, защо сте напълнили гащите и ви е страх от 2,4%, а?
  Нали тулупа винаги бие всички на избори???🤔
  —цитат от коментар 44 на virtual brain


  Оха-а-а-а... Ще ли ви се? Ще ходим на избори бе - другия март има редовни, демократични парламентарни избори - 8 месеца остават.

  Я ти кажи, защо от радикалното БКП - ДСБ - искате да дадете цялата власт на руския резидент, та тъкмо докато се завърти процедурата, да подадат оставка, БКП да назначат служебно правителство, да се сменят - да дойде октомври, да пламне пак епидемията, Рундьо да обяви, че заради пандемията не могат да се правят избори и да остане служебно правителство на БКП до незнайно кога.

  Сподели, другарю лиляв комунист - малко ли беше, че подарихте на БСП 40 депутата на последните избори, ами сега искате да дадете и цялата изпълнителна власт на БКП и руския резидент. Зорлии ли сте? Зорлии сте, ама няма да ви се отвори парашута! При назначаване на служебно правителство, се разпуска и НС. Как ще се справяме с пандемия и икономическа криза, без действащ Парламент? Или вас това не ви интересува - да измират хора, да се срути цялата държава, само и само БКП-тата да се възкачите на власт, а? а да ви подпукаме с гьостериците искате ли? Май точно това си търсите...

 52. 52 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че в следващите часове ще стане достояние как обвиняеми лица за организирана престъпност опитват да избягат от наказателна отговорност.

  "Ще станете свидетели как обвиняеми си партнират с журналисти и политици. Моля всеки гражданин да си отговори на въпроса дали това иска. Кампанията срещу прокуратурата се финансира с откраднати милиони левове", посочи тя.

  Милева поясни, че ще бъдат изнесени доказателства за обвъзраности на подсъдими лица с конкретни политици и медии.

  прокуратура Сийка Милева
  Коментирай
  ***

  Уха... Прокопов дали пали с триста към Сърбия вече? А Ристе и Тънас?

 53. 53 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1386 Весело

  До коментар [#52] от "Reporter US":

  Пак ще е някой кьорфишек...толкова 'матрял' има под каскетите..пунта мара..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 54. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1749 Весело

  Абсурдистан ... с голям Бостан ... и Доган!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 55. 55 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Не разбирам защо си го причиняват в момента в който има сериозно напрежение на улицата!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Статията е стара, Дневник я препечатват да поддържат революционната обстановка, в противен случай Ристю Риформата ще трябва да си намери истинска работа.

 56. 56 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Не разбирам защо си го причиняват в момента в който има сериозно напрежение на улицата!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Статията е стара, Дневник я препечатват да поддържат революционната обстановка, в противен случай Ристю Риформата ще трябва да си намери истинска работа.

 57. 57 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Ето как ДПС се "грижи" за електората си!Завземат КЕВР за защитават интересите на Доган и неговата ТЕЦ или да намалят цените за техните избиратели?
  —цитат от коментар 43 на Храбър


  В сферата на теорията на конспирациите - ако наистина се готви председател на КЕВР, който е послушен на ДПС, това може да повлияе на американските енергийни интереси в България и затова да са активирали Иванов...

  Като цяло обаче, читав човек не е останал.

 58. 58 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  2 (две) думи, които описват напълно родната картинка:

  СВИНСКИ ЧЕРВА?!!!!

  Остава само едно: ЗАКРИВАЙ!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":
  "Влизането в ЕРМ2 бе забавено с около 10 години."

  Даже и повече. Борисов има пряка вина за 10 годишното забавяне , но и преди него правителствата на Симеон и Станишев имат вина. Покрай валутния борд България отговаряше на условията за влизане в еврозоната , но нямаше политическа воля за това.

 60. 60 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 324 Гневно

  Мафия! Мутрите вън!

  www.commcrime.blogspot.com
 61. 62 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Ако не ги изритаме, ще ни довършат!
  —цитат от коментар 7 на moreee

  Първо, много вярна прогноза. Второ, те ще ни довършат и ако бъдат изритани. Трето, те са ни довършили дори сега, в момента. Вижте десантите по медиите, отношението на профсъюзите, работодателите, т.н. интелигенция, артистични среди, спортни деятели, разни институти за "политики", чуйте персоните плюли си на дипломите и ближещи до забрава, чуйте доберманите на Гешев, вижте падението на Борисов - не се посвени да ползва внуците си - да му са живи и здрави, в опит да получи отсрочка на задаващото се хоризонта възмездие, вижте тоновете помия изливащи се върху всеки несъгласен с линията на партията, вижте почти мълчанието на големите медии за бушуващото в продължение на часове по носа им недоволство.
  Мисля, че няма "ЩЕ" бъдем, ние СМЕ довършени. Няма излизане от ямата, в която ни натикаха. Хм, в която се натикахме!

 62. 63 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 310 Неутрално

  [quote#62:"Мърмор"][/quote]

  А вие вероятно сте очаквали, че 7 милиона умни, образовани и успели българи ще се съобразят с една шепа партийни секретари от БКП - БСП+ДСБ+ДПС - и ще ви дадем властта, щото сте направили много полезни неща за България? Я скокни до психиатрията, ако си се осигурявал, ще ти е безплатно.

 63. 64 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Оставка на управляващите Доган и Пеевски, Гешев и на техния ръководител!

 64. 65 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Пред нищо не се спират нагли типове. Не се наядоха станаха вече по >150кг и продължават.
  ОСТАВКА!!!

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 65. 66 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Странно защо, но страницата на "Дневник" не ми се отваряше повече от 40 минути. Някой знае ли причината за това?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 66. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  ДПС са превзели България икономически и политически.
  Ние сме 6 млн., те 400 х..
  При по-висока избирателна активност няма да влязат в Парламента.
  Всички, които не гласуват, подкрепят ДПС и Доган.

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 69 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Некой си пази студения резерв

 69. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Подминация, подминация...
  Подмяна стана в НЭПа на Велика нация!

  Имайки Вся власть (и в повече) у нас,
  ЛЕНИН точно сочеше пътя.
  ЭЛЕКТРОФИКАЦИЯ с неисчерпаемо възобновяеми источници:
  могъщи Реки... Слънчеви лъчи...

  Бесконечен поток от ленти, музика и кино.
  КИНОТО: нам най-искуство.

  Но подмениха Пътя с царистки догми:
  газ, нефт... нефт, газ... въглища... горение.
  С топлинно омърсяване.
  Глобално падение!

  Затова СССР падна в несвяст... временно.

  Как стои вопроса у вас... назе де.
  ТЕЦ "Доган" - фигурира ли в комисия ЕВР?
  Не.
  Газ и Нефт - в ЕВР?
  Не.
  Электификацията?
  Следва да е, но не.
  Топлото?
  Не.

  налице:
  Подмяна на измамата!

  "Темата накратко

  - ГЕРБ се отказа от номинацията си за нов председател на енергийния регулатор, защото
  депутатът от ДПС не получи гаранция за послушание от
  кандидата Пламен Младеновски.

  - Новото предложение за поста е пряко свързано с партията на
  Доган.

  - Овладяването на комисията ще развали бизнес средата в сектора,
  като подкрепя любимци и удря неудобни компании.

  Милиардният енергиен сектор е новата набелязана жертва
  за пленяване от политиците.

  Доказателство е подборът на председател на регулатора, който се случва през последната седмица.

  Вместо Комисията за енергийно и водно регулиране да се оглави от експерт с професионален капацитет,
  кандидатурата спешно се подменя с много спорна алтернатива.

  А в дъното на рокадата стои съглашателство между премиера и ДПС,
  и в частност Делян Пеевски."

 70. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  2.4 цента представляват пренебрежим марганалитет.

  Дръж се за полата на 97.6 Процента Партия Държава!

  До коментар [#16] от "zidar":

  Е който не е удобен на 2,4 процента
  веднага атака срещу него.

  Кои сте вие че да сте съдници на всяко решение в държавата
  взето по надлежния ред,
  кресльовци?!!!

 71. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Сега какво ни казват . И да си стачкувате, на нас не ни пука. Ще си правим, каквото си искаме.

 72. 73 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Ако няма кой да го спре ще нахлуе навсякъде.

 73. 74 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Еех Росенецки сараи, га ша ги земем, чи да си ги напраим почувни станции за наште си ора, тва стадото дет са ручка по улиците да протестира ша му дадем дивити къмпинги да оди да ги осира

 74. 75 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Много точно, да. Бойко се страхува за собствената си съдба, а не държавата да не бъде „счупена”. Той познава много добре не само обкръжението си, но и всички играчи, с които през годините са се опитвали взаимно да се лъжат, да блъфират, да се цакат и надцакват, да се пазарят, да се заплашват, уговарят, договарят, да си извиват ръцете, и с един или с друг зад гърба на трети да се съюзяват днес, а утре да си забиват нож в гърбовете. Бойко е печен в тази игра и знае, че който е слаб, е обречен. Със страха си за живота си, ако падне от власт, той признава, че държавата, която е управлявал и направлявал десетилетие, е мафиотска държава.

 75. 76 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4034 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  полека-лека...

  Фейсбук Единение тука ;)
  срещу Центъра "кръвопийци"?

  До коментар [#67] от "David Moyseev":
  ...

  Мъж:
  Нема леви, нема десни тука, става дума за спасяване на България.
  За т'ва става дума. От, ъ-ъ, тия кръвопийци.
  Ами, ше поддържаме връзка тогава.

  Божков:
  Не, т'ва е добър по', добър слоган да кача във „Туитър" и във „Фейсбук".
  Нема леви, нема десни, всички сме бесни.

 76. 77 Профил на Personal_Jesus
  Personal_Jesus
  Рейтинг: 251 Неутрално

  За 30 години не се научихме защо, кога и как да протестираме. Това е истината. Идеологията на самите протести от 89-та досега безкрайно наивна и утопична. И ако в периода 1989 - 1991 , това е разбираемо е обяснимо, то за наши дни е меко-казано глуповато. Боко мутра ли е? - Мутра е, далеч не толкова проста след като държи кокала 10 години вече. Гешев гнусен шопар ли е? - Категорично, да. Но защо някой си мисли, че тези, които ще ги наследят някакси ще дадат пълен игнор на Великия Везир в Росенец и на овалното тяло на Шиши, гравитиращо около него и други обекти от нашата родна Орбита. И ще бъде светлина....дет се вика :)) Няма шанс, пичове...никакъв. Това минава единствено през т.нар "олдскул" революция или иначе казано граждансдка война, но отдавна сме изпуснали момента за един подобен хепънинг...много отдавна (другите...по-нормалните южни народи го използваха овреме именно с превъзпитателна цел). И тъй....След няколко месеца има избори. Гласувайте. Бокича ще падне. Редно е. Не ми се мисли как ще се разберат за правителство. Както биха се разбрали и сега при едни предсрочни. Никак. Тотален deadlock, дори и най-некадърното управление е по-добро от липсата на такова (мъдри хора са го казали). Трябва ли да се протестира? - Категорично да. Вдигат възрастта на пенсиите, намаляват заплати, забраняват ти достъп до плажа - Протест до дупка, стачка, докато не стане на нашето и ще стане. Така правят и по белите държави. А тези неща ти променят живота. Дали Гешевица ще смени Гешев няма да ти се отрази и грам върху това дали работиш или не, колко взимаш и къде ще ходиш на море. Няма да се отрази и върху изкореняването на корупцията също. Да, ще ти даде морално облекчение за 2-3 месеца, щото оня е мега-противен и няма да го гледаш всяка вечер по телевизора, но толкова. Системата е такава. Гадна, но няма шанс да се промени изначално. Тъжно, но факт. Никакъв шанс. Фокусирайте се върху нещата, които ни променят живота, пък току-виж един ден това се отрази и върху системата, ако я има още тая държава.

 77. 78 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#27] от "historama":

  Старите комунета все опозиция го дават. Жалко че още има наивници да им вярват





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK