Пътуване със самолет по време на пандемия - инструкции и реалност

Явно и на земята, и във въздуха, разчитаме предимно на добрия си късмет.

© Георги Кожухаров

Явно и на земята, и във въздуха, разчитаме предимно на добрия си късмет.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Пътуване след пандемия. Или по време на пандемия. Или в края ѝ там, където отивам, но в пик там, откъдето съм тръгнала. А после обратното.


През изминалата седмица си позволих да пътувам до Франция. Беше планирано преди пандемията. Не бях убедена, че ще тръгна, докато не се озовах в самолета. До последно смятах, че това не е добра идея, а и все още донякъде смятам така.
Да пътувам или не? Ако въпросът стои пред вас, този текст може да ви е полезен.


Аргументите "против"


- Рискът за заразяване в самолет е висок.


- Спазването на противоепидемичните мерки в самолетите и по някои летища не е на достатъчно добро ниво.


- Местата, към които сме се запътили, няма да избягат.


Аргументите "за"


- В момента информацията относно вируса и заболяването, което той предизвиква, е много повече и много по-ясна, отколкото беше в началото на пандемията. Това прави и поведението на хората по-адекватно.


- Тъй като не знаем колко дълго този вирус ще бъде активен (преди да бъде изобретено таргетно лечение или ваксина за него), "трябва да се научим да живеем с него". Тоест да продължим да функционираме пълноценно, но с повишено внимание към основни мерки като хигиена, маски и дистанция.


- Местата няма да избягат, но пък никога не ни е гарантирано, че утре ще можем да осъществим планираното за днес.


Нови инструкции


В последния ден на юни Европейският център за превенция контрол на заболяванията публикува актуализираното издание на протокола за безопасност по време на полети. То е базирано на данните, които има науката към този момент за вируса SARS-CoV-2, и ще бъде актуализирано отново при нужда.


Протоколът препоръчва да се предотврати струпването на хора по летищата, като се поставят указания за метър и половина отстояние и се допускат в сградата на терминала само пътуващите. Дори и те да се допускат само след мерене на температурата. Летищните и самолетните оператори трябва също така да осигурят достъп до хигиенни материали. Маските са задължителни както на летището, така и в самолета.


За да могат да се подменят безопасно, по летищата трябва да има кошчета за отпадъци, а в самолетите - еднократни пликове за отпадъци. Служителите на летището, както и кабинният екипаж, трябва да работят с маски и ръкавици.


В голям брой страници документът разписва стъпка по стъпка как, кога и с какво трябва да се почистват различни помещения и съоръжения на летищата и в самолетите. Особено внимание се обръща на спазването на дистанция между пътниците във всяка от натоварените зони - чек ин, проверка за сигурност и качване на борда.


Препоръчва се организацията по качването и слизането на пътници да избягва сбутванията - например да бъдат качени първо седящите на седалките до прозорците, след това седящите на средните седалки и накрая седящите до пътеката, а на слизане да е обратното. Кабинният екипаж трябва да включи мерките за защита от COVID-19 в инструкциите си за сигурност.


По отношение на удобствата, от които трябва да се лишим в името на по-безопасно пътуване, протоколът препоръчва да се избягва продажбата на безмитни стоки и такива, които не са от първа необходимост, да се намали раздаването на храна и да се акцентира върху запечатани храни и напитки.


Това е най-грубото и съкратено обобщение на 37 страници стриктни инструкции, засягащи всеки аспект на пътуването по въздух.


Истинското пътуване


Как изглежда едно истинско пътуване от София за чужбина с нискотарифна компания седмица след публикуването на този документ?


Достъпът до Терминал 1 е като по учебник - влиза се след представяне на бордова карта и премерена температура. Подът във фоайето е стриктно белязан с червени точки, обозначаващи местата, на които пътниците следва да чакат реда си за чекиране, спазвайки противоепидемичното отстояние.


Оказва се обаче, че компанията има три полета в рамките на 30 минути, и всички пътници на малкия терминал са се скупчили пред единствените две работещи гишета. Преминаването на опашката отнема близо половин час, в който понякога хората успяват да застанат на около 50 см един от друг, след настоятелно напомняне на служителка на летището.


Проверката за безопасност преминава спокойно, но струпването се повтаря на изхода към самолета. Препоръката за разделяне на пътниците в два автобуса за извозване към самолета явно изненадва екипа, и след като част от хората са качени на автобус, а друга част - затворени в залата за изчакване - работата на гишето спира.


Застоят продължава над 15 минути. Много от хората се поддават на топлината и свалят маските си. От разговор със служителите разбирам, че допускането на това нарушение е форма на човешка съпричастност - в залата наистина е задушно и през маските наистина се диша трудно.


Докато разговаряме, един от служителите на летището многократно хваща маската си в предната част с ръка в латексова ръкавица, опъва я напред и я пуска. Вероятно и той го прави, за да улесни достъпа на въздух. Маските обаче не бива да се докосват в предната част. Особено с непочистени ръце. И съвсем пък не бива това да се прави с ползвани ръкавици, тъй като те са от пореста материя, в която вирусът се натрупва по-лесно.


Качването в самолета не променя значимо ситуацията. В уебсайта на компанията бях прочела как дезинфекцират всеки ден, маските са задължителни , а те ще ни дадат и алкохолни кърпички, за да почистим седалката си. Пред мястото си обаче намирам трохи и смачкана салфетка (явно не ги лови дезинфектантът). Част от пътниците продължават да са с маска под брадичката. Алкохолни кърпички няма (имам в чантата си). Както и дезинфектант (също си нося един в чантата).


За сметка на това пък по време на двучасовия полет първо минава количка, от която топъл чай и кафе се разливат в еднократни чаши, а след това минава и количката с безмитните продукти. Един от стюардите през цялото време е без маска, слага си я само когато преминава между редиците пътници.


Малко преди кацането екипажът раздава декларациите, които трябва да се попълнят за летищните власти. Около половината пътници скачат на крака, надвесват се над останалите и започват да вадят чанти, търсят химикали, качват чанти, пак свалят чанти, връщат химикали и т.н. Реакция от кабинния екипаж не следва. Гледайки как точно се изпълнява елементарното изискване за носене на маска, се отказвам от идеята за дезинфекция на самолета и HEPA-филтри. На връщане всичко се повтаря.


Явно и на земята, и във въздуха, разчитаме предимно на добрия си късмет.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deelee
  deelee
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Уизер..... много добре е, че летят... но има разминаване между обещаните в маркетинговата им информация мерки за сигурност и действителността. От край време те си изричат съобщенията на борда като картечници, без да се разбира нищо на никакъв език. На сегменти от нашето население е нужно да се каже просто и ясно как да носят маските, и да им се повтаря често по време на полета. Дезинфекционните им кърпички са върха!

 2. 2 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1529 Неутрално
 3. 3 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Аз се отказах да летя в края на юни. След прочетеното, мисля, че съм постъпила правилно, въпреки, че си изгубих парите за билета, купен през декември.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1640 Разстроено

  Пратих на Дневник снимки от летището, неспазването на мерките е масово, когато летях не беше задушно в залата, просто на никого не му пука. В самолета е същото, кабинният екипаж напомни веднъж, веднага след като минаха, половината пътници свалиха маските.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  НЕ предвиждам да пътувам със самолет в обозримо бъдеще...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Благодарности на автора за статията и за обективното описание на ситуацията на летището и в самолета.
  Няма да скрия, че имах намерение да пътувам със самолет. До момента, в който приключи прочита на този материал.
  както и за всяко друго нещо колкото и добри протоколите има те са изпълняват от хора.
  а тези хора в повечето случаи нямат изградено чувство за дисциплина.

  VD
 7. 7 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Иди...та критикува, че хората не можели да дишат през няколко пласта хартия в жегата.... Вирус или не, въздухът, особено чистият и свежият, е инстинктивна необходимост. Не напразно в прилепоядските държави маските на децата е задължителна едва от възрастта, в която могат да си я свалят сами, ако започнат да се задушават.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2480 Весело

  И тук няколко платени ковидисти внесоха истерия в темата! Заедно с авторката. Цялата и дописка е написана само с цел да плаши хората...

 9. 9 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Каква толкова важна причина е наложила на тази угрижена за здравословието хелзинкска дама да поеме такъв риск с полет и то с нискотарифка!? Какво ли не прави човек за единия грант.

 10. 10 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 772 Неутрално

  пътувайте ако трябва, но избягвайте летище София, че положението там е мамата си трака.....

  Pure Chewing Satisfaction
 11. 11 Профил на igeorge71
  igeorge71
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Да споделя и моите впечатления от пътуване със самолет миналата събота. Полет Женева-Ираклион (Крит), компания изи джет. Всички хора на летищата носеха маски. Не видях никой да си подръпва или сваля маската. Персонала на летището в Женева полагаше усилия да направлява потока от хора, така че за няма струпване на големи маси. Пътуващите също полагаха усилия да спазват дистанция на опашките са секюрити чек. Не твърдя, че във всеки момент дистанцията беше препоръчаната от 1,5 м., но при положение че всички носеха маски, смятам че рискът от заразяване не беше по голям от посещение в кварталния супермаркет. Болдваното беше на слотове - от най-задните седалки към по предните, т.е. от 30 ред до 25 и т.н. Пътуващите отново полагаха усилия да спазват дистанция. Персоналът носеше маски и ръкавици през целият полет нон стоп, пътници маски като и от двете страни това ни изглеждаше като отбиване на номера. Минаха един път с соличката да предложат напитки, но не кафе и чай, а само бутилирани и снакс. Стоки не се предлагаха.
  Съгласен съм, че при 3,5 часа полет носенето на маска е доста неприятно, но след като си решил да пътуваш стискаш зъби и търпиш. В сравнение с преди атмосферата беше доста по спокойна, по-добра организация от страна на персонала и пътниците и определено по-малко суматоха. Като цяло пътуването ме изненада приятно. Мислех си, че ще е по-гърчаво.
  Да добавя, че самолета беше идеално почистен. И това го казва човек, който когато има възможност избягваше да пътува с изи джет.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  За тези, за които не е крайно наложително, дали по бизнес или по други причини, очевидно е за предпочитане да не пътуват. Дори човек да е в къщи и дори евентуалното заразяване да не е в тежкия му вариант, пак е много неприятно, а да ти се случи това в чужда държава, където също има маса бъркотии и неясноти, да решаващ такъв тип проблеми или да чакаш баце да ти прати самолет... е меко казано гадничко.
  Затова се чудя на хората, дето с цената на всички усилия дават зор да отидат в Гърция ( и не казвам че там е лошо) и не могат просто да изкарат една година без море, па било и гръцкото,въобще не е болка за умиране.
  Ама докато не дойде белята, всички са много печени, а като дойде почват едни жалби, как не им се обръща внимание и как държавата е няма никаква, защото не се е разбързала да им помага.

 13. 13 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Потвърждавам всичко написано тук. 100 % е истина. И аз го преживях.

 14. 14 Профил на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Биволъ
  47m ·
  Колко е хубаво съдебната система да е независима! #ОСТАВКА, бе!
  Премиерът Бойко Борисов си говори с шефа на КС Борис Велчев и в края го нарича "братиньо". И този запис като предишния е от 24 април 2019 г. Датира се по искането за финансиране на Стати Статев от УНСС.

  https://bivol.bg/запис-на-борисов-и-велчев.html

 15. 15 Профил на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Биволъ
  11m ·
  Следете страницата на специалиста по аудио Антон Христов, който много добре обяснява как са рязани и монтирани записите на Гешефф Продъкшънс.
  Оригиналите са СРС, които са рязани, монтирани и манипулирани, за да обслужат свинската пропаганда. С това си действие Гешев е готов за 10 години в затвора, затова няма да си отиде с мир, да знаете. Няма прокуратура. Имаме мутренска бухалка. Всички на площада и #ОСТАВКА #ГЕШЕВЕПОЗОР https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207728942859325&set=a.3287106874274&type=3&theater

 16. 16 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Днес на опашка за PCR тестове пред една лаборатория - дистанция от предните спазвахме моето семейство, това пред нас и двама-трима след нас. Това - в опашка от над 100 човека. Хората зад нас само дето на конче не ми се качиха. Дори и без вируси все е кОлтурно да спазваме някаква си цивилизована дистанция, нали? И като обърнеш внимание, леле, все едно им крадеш талончето за зелена зона.

  Като оставим настрана това има ли вирус, няма ли, колко е опасен или безопасен, колко са полезни или не дотам маските, остава един прост факт: Има изисквания - лесни и почти безплатни за изпълнение - спазване на разстояние а.к.а. дистанция и носене на маски. Правилни, грешни, полезни, вредни - не е толкова важно. Има лесно за изпълнение изискване. Ама локалното население все знае и разбира повече и много иска другите да спазват правилата, но не и да важат за мен. Особено на опашка за въпросната гад.

  Както казваше Баш Майсторът - Няма да го построим така, няма! (той друго имаше предвид, ама и за това важи)

 17. 17 Профил на guest
  guest
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да, същата беше ситуацията в два полета на Уузеър от и до Барселона. Никакво почистване, никакви къпрички, част от персонала не носят маски както трябва през цялото време , влизат в тоалетната без маска, за пътниците, предимно българи, да не говорим - маската под брадичката, спазване на дистанция няма...

 18. 18 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Стойте си вкъщи, зазидайте прозорците, спете с маска (и 2ра на задника за по-сигурно) и най-вече, не и помисляйте да протестирате камоли да разсъждавате трезво! И се пазете от злият вирус. ХАПЕ!

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 19. 19 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 799 Неутрално

  ... най-вече, не и помисляйте да протестирате камоли да разсъждавате трезво! И се пазете от злият вирус. ХАПЕ!
  —цитат от коментар 18 на Viper_c


  Аааа, наглостта на кореноплодите на власт хапе повече. Затуй - навън! Щото за короната може и да измислят де-коронизоране, но за управленската наглост единственият лек са хората по улиците. Е, и някоя тояга на голо ще е добре.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Реалността е,че НЯМА епидемия,камо ли пандемия. НЯМА!

 21. 21 Профил на neptun
  neptun
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Новините из медиите са масово "една жена каза на пазара". Ще се опитам да извлека смислената информация, пък който не вярва да проверява. На земята вирусите ги има от преди хората и са милиони видове. Няколко хиляди само са изследвани. Размножвата се само в условията на гостоприемник и някои причиняват временно неразположение. Няма начин да се убият да се убие гостоприемника и затова не същвствува лечение. Здравия рганизъм сам се преборва. Колкото по-опасен е един вирус, толкова по-трудно се разпространява. И не лети във въздуха. Ако можеше човечеството щеше да е измряло като динозаврите. Съществува известно време в някаква биологична среда и за да се зарази човек трябва да го напръскате директно или да забърше от някаква повърхност и да пипне лигавица по лицето си. В този план маските са абсолютно безсмислени. И с водолазен костюм да си, все някога ще го смъкнеш и ще хванеш вирус. Маски трябва да носят хора които кашлят и кихат и това е въпрос на възпитание и без вируса. Хора с болести трябва да се пазят сами. Останалите да си летят, ходят на мачове и ресторанти и живеят живота!

 22. 22 Профил на bguser
  bguser
  Рейтинг: 374 Весело

  на летище в Амстердам повече държат на спазване на дистанция отколкото на носенето на маски. около 1/3 не носят маски но никой не изглежда да се притеснява от това. така беше в понеделник. от там в Мексико сити там 99% са с маски мерят и температура, попълват се декларации. иначе самолетите не са са по-чисти от преди "паника-19"

  It's not impossible, it just costs more!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK