Преврат има, но срещу правовата държава

Преди няколко дни главният прокурор направи поредното политическо изказване, което показва силен политически елемент в действията на ръководената от него институция.

© Надежда Чипева, Капитал

Преди няколко дни главният прокурор направи поредното политическо изказване, което показва силен политически елемент в действията на ръководената от него институция.Специализираната прокуратура съобщи вчера, че е образувала първото в в съвременната история на България, дело за държавна измяна. Въпреки напоителното изказване на говорителя на главния прокурор, прессъобщението изпратено до медиите или доказателствата към него, не беше изнесена информация за това кой и какви действия са обект на разследването.


Какво е преврат?


Редица текстове от Наказателния кодекс, сред които е и чл. 95, по който прокуратурата най-вероятно работи, предвиждат наказателна отговорност за действия, които целят по един или друг начин промяна в политическия живот на нацията.
Модерната демократична държава е изградена на принципа, че властта не само произтича от народа, но и той е суверенът, който може да поиска тя да се смени. Единственото условие е това да бъде направено с правомерни действия или казано по друг начин, такива които не са обявени за престъпление от закона.


Тук следва да се допълни, че един такъв закон следва да съответства както на конституцията, така и на международното право. В противен случай управляващото мнозинство в Министерския съвет или парламента винаги ще може в опит да запази и закрепи властта си да инкриминира деяния, които сметне, че биха застрашили статуквото, т.е. да инкриминира определена дейност, изпълнението на която би довело до предизвикване на избори, честното им провеждане и в крайна сметка до загубване на властта.


Отбраняването на властта обаче може да се случи и с помощта на съдебната власт -


било посредством създаване на зависим "извънреден" съд, било чрез изграждането и структурирането на прокуратура, която е безотчетна и която се ръководи от главен прокурор, който при никакви обстоятелства не може да бъде разследван и отстранен за каквото и да било.


Също така катализатор за безконтролност и за образуване на политически мотивирани дела е прокуратура, която има пълен монопол върху това дали да образува или не досъдебно производство, кога да го образува, срещу кои лица и за какви престъпления.


Българският Наказателен кодекс предвижда наказателна отговорност за всеки, който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участва в извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание. Още първият прочит на текста ни кара да обърнем внимание, че от обективна страна изпълнителните деяние са три. Първата инкриминирана дейност е участие в опит за преврат за насилствено завземане на властта, втората форма е участието в бунт и третата е участие във въоръжено въстание.


Има ли преврат?


Главният прокурор Иван Гешев в профила си в "Туитър" обеща доказателства във връзка с образуването на делото за държавна измяна, но до този момент, в публично изнесените доказателства (тук не бих коментирал колко порочно е това) не се намират такива, които да подкрепят една теза, че лица са се сговорили за насилствено прекратяване на дейността на конституционни институции и подмяната им с други органи, създадени от участниците в преврата.


В книгата си "Престъпления против републиката" проф. Борис Велчев дава и друг пример, че опитът за преврат може да се "обективира в създаване на непредвидени в конституцията временни органи, които да поемат властта еднолично - революционни комитети, хунти и прочие".


В публикуваната на страницата на специализираната прокуратура кореспонденция липсват такива данни. Правя уговорката, че прокуратурата може и да разполага с такива, но да не ги е публикувала. По-нататък проф. Велчев пояснява, че "за да постигне целта, посочена в чл. 95 на НК, опитът за преврат трябва да представлява внезапно насилствено посегателство срещу представители на властта".


Нещо, за което отново не става дори и въпрос в публикуваната кореспонденция. Авторът конкретизира, че идеята за завземането на властта съдържа разбирането, че "опитът за преврат трябва да бъде съпроводен с готовност извършителите да поемат властта и да я упражняват в условията на отсъстваща легитимност."


Проф. Антон Гиргинов също подчертава, че участието в опит за преврат се отличава първо с предварителна организация, второ с тайна подготовка, трето с внезапен удар срещу властта и, четвърто, с използване на въоръжена сила. Нито за една от тези четири характеристики не бяха изнесени доказателства.


Какво имаме до момента?


Очевидно е, че от изнесените "доказателства" не може да се правят изводи за наличие на никоя от формите на изпълнителното деяние на измяната - участие в бунт, въоръжено въстание или опит за преврат за насилствено завземане на властта. Всичко, което имаме, е едно образувано досъдебно производство за престъпление, за което съдебна практика няма, от прокуратура, която държи абсолютен монопол върху обвинението и която се ръководи от главен прокурор, който според решението "Колеви срещу България" на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) не може да бъде разследван и отстранен от длъжност.


Имаме доста от белезите на едно явление, наречено в международното право политическо преследване.


Най-общо то може да се прояви и чрез използване на наказателното или административното право като оръжие срещу политически неудобни лица - например такива, които желаят да участват по-активно в политическия живот. Според американския преподавател по международно право Ерик Поснър може би най-драматичният пример за политическо преследване чрез злоупотреба с власт е политически мотивираният процес.


Политическият процес включва наказателни или административни производства, които по някакъв начин разчитат на оценката на политическия признак на подсъдимия/обвиняемия - например отчита се принадлежността му към опозиционна партия, или наказателното преследване на дейност с политически характер - например организиране на протести или изразяване на определени политически възгледи.


Преди няколко дни главният прокурор направи поредното политическо изказване, което показва силен политически елемент в действията на ръководената от него институция: "Президентът се нареди в редицата, началото на която постави Иван Костов, на хора, които атакуват прокуратурата. Върви по техния път, на тези, които приватизираха, нарязаха заводите, откраднаха създаденото през годините от народа, благодарение на което сме най-бедната страна в ЕС."


В конкретния случай за оправдаване на образуваното наказателно производство беше използвана и тезата, че организирането на протест и поемането на разходи, свързани с участието в такива протести, освен че е морално укоримо, представлява и забранена от закона дейност, което е съвършено невярно.


Дори да се приеме обратното, то тогава остава


необясним отказът на прокуратурата да разследва и други случаи,


при които в медии е изнасяна информация, че определени лица са получавали парични средства, за да участват в демонстрация против управляващото мнозинство.


Налице е потъпкване за пореден път на презумцията за невиновност, доколкото избирателно се публикуват доказателства, извадени от контекста на разследването. В изявлението на говорителя на главния прокурор, прочетено вчера, имаше изрази като "да си запазят присвоените средства", "извършените от тях множество тежки престъпления", "да защитят откраднатото от българския народ", "всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони, дори милиарди левове".


Подобни квалификации в рамките на неприключили досъдебни производства са


сериозно предизвикателство към правовия ред.


Същият говорител призова протестиращите да изберат на чия страна да застанат - "на страната на извършителите на престъпления или на страната на закона".


Не на последно място от действията на властите могат да представляват съществено засягане на гарантираните от конституцията и Европейската конвенция по правата на човека (ЕКПЧ) право на мирно протестиране и изразяване на политически възгледи.


От всичко дотук изглежда, че преврат най-вероятно има, но той не е насочен към властта, а срещу правовата държава и човешките права.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  Тесла за Мафията !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  Правовата държава не съществува там където някой не иска да ди го причинява....

 3. 3 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Двамата дежурни, както винаги първи!
  Так держат!
  Боко няма шанс срещу такива като вас :)

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Газовияг хъб Балкан ще е само хъб Балкан.
  Газ няма да има.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/8813128

 5. 5 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 1205 Любопитно

  Хммм ... не трябва да се сърдим и обиждаме главния каскетаджия (името и длъжноста не пиша само по една причина, не желая с това име да унижа една престижна държавна инстанция). Просто като го свалим този глупак от длъжност, трябва да го осъди българският съд по обвинение за държавна измяна, така, че докато си излежава присъдата да прочете и научи що е държавна изманя, преврат и какво означава демокражия и не само това (т.е. нещата, които е пропуснал да научи в полицейската школа в Симеоново)!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 6. 6 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  " Специализираната прокуратура съобщи вчера, че е образувала първото в в съвременна история на България, дело за държавна измяна. Въпреки напоителното изказване на говорителя на главния прокурор, прессъобщението изпратено до медиите или доказателствата към него, не беше изнесена информация за това кой и какви действия са обект на разследването..."

  Явно шубето е, че "...не беше изнесена информация за това кой и какви действия са обект на разследването..."

  Както казват гузният негонен бяга :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 7. 7 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Пълзящ преврат, както онази история с жабата, подгрявали водата и накрая тя се сварила без да усети.
  Та и ние така, полека- лека се оказахме в едноличната прокурорска диктатура.

 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 678 Весело

  Една шайка издигна мафиот да оглави държавата. Останалите бяха в ужас. Помните прасето как ревеше "Страхува ли ви, Борисов?" След това шайките се договориха. Пиха кафе с Доганя, платиха дупка във Варна с държавни пари и краденето тръгна по мед и масло. Докато ресурсите се изчерпаха. Сега кучетата се ядат.

 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  До коментар [#3] от "buljubei":

  Какъв ти е зора на тебе бе?
  Пиши! Кво блееш?

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Неутрално

  До коментар [#6] от "olexander":

  Знаеш ли каква длъжност трябва да заемаш и какво трябва да сториш, за да те осъдят за държавна измяна !?!?!?
  Много си бос. Но това не е беда . Б
  Бедата е ,че са боси както с пръскачките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 127 Неутрално

  Гешев ни отвори очите за това, в какъв Франкенщайн може да се превърне неконтролируемия главен прокурор и колко са спешни мерките за оздравяване и дрениране на съдебната система. Нашите крадливи политици се бяха успокоили, че държат нещата под контрол и са недосегаеми, а сега треперят кой ли от тях ще е Държавният изменник с главна буква, открил нова ера в съвременното ни правосъдие.

 12. 12 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Това е много сложен текст за хамилтъните. Дайте нещо по-просто.

 13. 13 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Ако сме правова държава , някой трябва да отговаря за заровените милиарди в Хъб Балкан. Той по всичко изглежда ще подлежи на санкции а отговорните не е можело да не са знаели за тази възможност

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  Написах го и вчера, но истината е азбучна и ключова за цялата ни най - нова история: който се е хванал със сараите и турците на почетния, нищо добро не му се е случило, за разлика от сметките на самия почетен, които набъбнаха до много милиарди с днешна дата.....Що се отнася до престъпленията срещу властта, преврати и прочие, проф. Велчев ги е описал добре и от обективна, и от субективна странав своите изследвания по темата, така че не виждам какво да се коментира тука....

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Ами променете конституцията, за да може гласоподавателите да отзовават народния представител, преди да му е изтекъл мандата. Те тогаз няма хората да подскачат по улиците и да викат оставка.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Не става въпрос за преврат, а за неистовия мерак на пРезидента за цялата власт. Надявам се да си остане с мерака.

 18. 18 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":
  Какъв ти е зора на тебе бе?
  Пиши! Кво блееш?
  ...............
  Оферирай.
  Колко дават?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#11] от "liz31552545":

  Франкенщайн е доктора сглобил чудовището..... не показвай неграмотността си.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Гешев ли е правовата държава?

 22. 22 Профил на Баба Яга
  Баба Яга
  Рейтинг: Неутрално

  ОСОБЕНА ЧАСТ

  Глава първа.
  ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАТА

  Раздел I.
  Измяна

  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 95. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 96. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да подрови или отслаби властта в републиката или да и създаде затруднения лиши от живот държавен или обществен деятел, се наказва с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
  (2) Който със същата цел причини тежка телесна повреда на такова лице, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  (3) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с целта по ал. 1 чрез палеж, взрив, наводнение или друго общоопасно деяние причини смърт на едно или повече лица, се наказва с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, с доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 97. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с посочената в предходния член цел извърши общоопасно престъпление по чл. 349 или 350, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 41 от 1985 г.) (1) Който с целта по чл. 96 задържи някого като заложник, чието освобождаване поставя в зависимост от изпълнението на определено условие от страна на държавата, на държавна или обществена организация или на трето лице, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
  (2) Когато в случаите по предходната алинея деецът заплашва, че ако поставеното от него условие не бъде изпълнено, ще причини смърт или тежка или средна телесна повреда на задържания, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

  Раздел II.
  Предателство и шпионство

  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  (2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 99. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който лиши от живот представител на чужда държава с цел да предизвика война или международни усложнения срещу републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
  (2) За тежка телесна повреда на такова лице със същата цел наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 100. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Български гражданин, който във време на обявена или започната война, постъпи доброволно в редовете на неприятелска войска или въоръжена група или участвува във враждебно действие против Републиката, или под каквато и да е форма премине на страната на неприятеля, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
  (2) Същото наказание се налага и на български гражданин, който по какъвто и да е начин подпомага чужда държава или обществена група в чужбина при провеждане на военни или други враждебни действия против Републиката.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 101. (1) Български гражданин, който напусне страната или откаже да се върне в страната с цел да се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
  (2) Ако деянието е извършено от военнослужещ, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 102. (1) Който с цел да намали отбранителната способност на републиката предизвика бунт или неподчинение в българската войска или бягство от нея, или със същата цел разстрои подготовката или снабдяването и, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  (2) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Ако от деянието са настъпили тежки последици или ако то е извършено във военно време, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 104. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
  (2) Ако деецът доброволно разкрие пред органите на властта извършеното престъпление, наказва се при смекчаващи обстоятелства.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 1989 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) Информацията, представляваща държавна тайна, се определя със закон.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да и служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  (2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.

  Раздел III.
  Диверсия и вредителство

  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 106. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да отслаби властта или да и създаде затруднения унищожи или повреди обществени сгради, строежи, инсталации, съоръжения, транспортни или съобщителни средства или друго значително обществено имущество, се наказва за диверсия с лишаване от свобода от пет до петнадесет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.


  [Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки]
  Чл. 107. Който с цел да отслаби властта или да и създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

 23. 23 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#17] от "stedim":

  Не става въпрос за преврат, а за неистовия мерак на пРезидента за цялата власт. Надявам се да си остане с мерака.
  ...........
  Абе да беше само президента - ама вся остальная сволоч се надигна. Плюс и много млади наивни хора с чисти , макар и неясни намерения, които си мислят, че техните лидери са някакви неподкупни гугутки. Е, ще мине време и ще разберат как са ги използвали.
  И всъщност това е най-лошото, че няма добри в тази игра.

 24. 24 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, в Българското наказателно право има ли престъпление "държавна измяна"?
  Иначе смисълът може да се определи като криминална нелоялност към държавата и институциите.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#17] от "stedim":

  И къде в НК има текст за мераци?
  Проблемът е, че наказателното право се е превърнало в улично, от един слабо образован милиционер, който даже е заел поста си без ценз. Схващането, че можеш да повдигаш безнаказано обвинения, на който ти скимне и за какво ти скимне, може да се роди само в главата на един илитерат.
  Правото е сложна материя, учи се дълго и изисква време да я разбереш.
  За слабоумни по рождение не става.

 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Любопитно

  Написах го и вчера, но истината е азбучна и ключова за цялата ни най - нова история: който се е хванал със сараите и турците на почетния, нищо добро не му се е случило, за разлика от сметките на самия почетен, които набъбнаха до много милиарди с днешна дата......
  —цитат от коментар 14 на samoedin

  Що, на вас какво ви беше, след като се коалирахте с ДПС и БСП, когато избрахте льотчика за пРезидент?

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Тесла за Мафията !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Интересно защо твоите постове стоят... а когато ти отговоря, Дневник ме трият?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 718 Любопитно

  Бравос, Стоянчо, ашколсун, Мадин! Така те искам! Напълно си прав, че обвинените не искат „да защитят откраднатото от българския народ“ и „извършените от тях множество тежки престъпления“! Ами че те нищо не са откраднали от българския народ! Всичко им е било дадено, подарено или продадено на безценица срещу „компенсаторни бонове“! Правилно! И никакви „тежки престъпления“ не е имало! Затваряш завода, хората на улицата, бащи се самоубиват, защото не могат да си намерят работа, ама това не са „тежки престъпления“, нали? Дума да не става! Хеле пък „всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони, дори милиарди левове“! Ма не е вярно, как ще е вярно? Всичката тази кампания срещу прокуратурата не се финансира с откраднати от тях стотици милиони, а с неплатени от тях стотици милиони данъци! Ама как се плащат толкова пари бре? Кой е луд да плати 700 000 000 лева, когато може да плати 300-400 000 лева и да изкара тинята по улиците? М? Затуй пиши, Стоянчо, твори, Мадин, как така ще съдят Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков, а най-паче Али БоШкоФ Баба от Дубай? Я бързо да защитим народните верни синове, дето ден и нощ мислят как да разделят омразните им натрупани милиони с нас! Нали?

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#17] от "stedim":Не става въпрос за преврат, а за неистовия мерак на пРезидента за цялата власт. Надявам се да си остане с мерака............Абе да беше само президента - ама вся остальная сволоч се надигна. Плюс и много млади наивни хора с чисти , макар и неясни намерения, които си мислят, че техните лидери са някакви неподкупни гугутки. Е, ще мине време и ще разберат как са ги използвали. И всъщност това е най-лошото, че няма добри в тази игра.
  —цитат от коментар 23 на buljubei


  Не подценявайте младите хора ! Един ден на тях ще разчитате , но ако сега не се опитате да ги разберете и подкрепите, тогава отново ще ги обвинявате.

  Stupid people make me sick
 33. 33 Профил на Ше шчупат държавата          на Пеевски
  Ше шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#12] от "Doge":

  Веднага мога да помогна с нещо лесно като за мажоретката,

  "Гешев е Радост"

  Днес може би имате възможност да направите едно от най-смислените неща през целия си живот! Излезте и покажете позиция!
 34. 34 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Защитникът на правовата държава, ака "обединител на нацията" от три дни ни гък, ни мък. Изгуби дар слово или юмручето се схвана?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  [quote#28:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Какво ще кажеш за надарения с ТЕЦ и студен резерв. За дупката във Варна.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Весело

  До коментар [#22] от "Баба Яга":

  И по кой член го обвинявате душо милиционерска ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Господин Made in, това вчера беше само за загряване, Гешев ще изкара каре аса когато дойде момента. Knockdown.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Весело

  До коментар [#24] от "olexander":

  Има но текстът е НЕПРИЛОЖИМ другарю. Викат му ирелевантност.
  За сведение на теб и пръкачките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Защитникът на правовата държава, ака "обединител на нацията" от три дни ни гък, ни мък. Изгуби дар слово или юмручето се схвана?
  —цитат от коментар 34 на proventuss

  Е,нали с високо вдигнат юмрук даде старт на "офанзивата"! Изпълни си задачата. Искам импийчмънт за този метежник.
  Беше осъществен преврат срещу законното правителство от подсъдимите олигарси.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4439 Весело

  До коментар [#29] от "chichka":

  Защото не си прочел правилата. Или защото не си ги разбрал. Или и двете !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 962 Весело

  До коментар [#29] от "chichka":

  Това те учудва?Опитай в някоя *демократична медия* или демократичен сайт* - например *медиапул*,там ще те затрият ако на косъм се отклониш от *правилната партийна линия*.

 44. 44 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 23 Весело

  доста тролчета от каскетурата списват тук.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Налице е потъпкване за пореден път на презумцията за невиновност, доколкото избирателно се публикуват доказателства, извадени от контекста на разследването. В изявлението на говорителя на главния прокурор, прочетено вчера, имаше изрази като "да си запазят присвоените средства", "извършените от тях множество тежки престъпления", "да защитят откраднатото от българския народ", "всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднати от тях стотици милиони, дори милиарди левове".Общи приказки на пишман прокурори.

 47. 47 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 23 Весело

  До коментар [#28] от "Alarmstufe: Rot":

  Гербер прост, льотчика види се излезе правия избор. Представям си какво щеше да е с "мамето на нацията".

 48. 48 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2481 Весело

  😂да не би да искат да го сменят с Дани Кирилов? 🤣👍🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 49. 49 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 637 Весело

  доста тролчета от каскетурата списват тук.
  —цитат от коментар 44 на Nick


  Не плашойся, сенчестият кмет ще ги засенчи сите...

 50. 50 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  ,,специализираната прокуратура” обяви до къде стигна с разследването за еврата в чекмеджето?
  А за липсващите милиони?

 51. 51 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2481 Неутрално

  ,,специализирабата прокуратура” докъде стигна с разследването КОЙ ПРОДАДЕ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА БРЕГОВА ИВИЦА НА АХМЕД ДОГАН?

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5555 Неутрално

  До коментар [#17] от "stedim":. Схващането, че можеш да повдигаш безнаказано обвинения, на който ти скимне и за какво ти скимне, може да се роди само в главата на един илитерат.а.
  —цитат от коментар 27 на SSS

  Да бе, прав си. Какъв илитерат трябва да си, за да повдигнеш обвинение на секретаря на льотчика затова, че изнася натовски тайни на братска р00ссия?

 53. 53 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 361 Неутрално
 54. 54 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Правова държава е оксиморон в страната на Доган и Пеевски.

 55. 55 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Тази статия отговаря доста добре на въпроса защо искаме оставката на Каскета.

 56. 56 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Уважаеми, че тя правовата държава тук отдавна я няма, няма дори държава! Странно, че чак сега открихте липсите им, когато всеки момент се чака оставката на Винету и крадливата и продажна пасмина, събрана около него!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 57. 57 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Кьорфишеците на Гешевт.
  Като псевдоюрист, завършила полицейската школа, новият гл. прокурор е разбираемо да има афинитет към оперативно-издирвателните действия (и в крайна сметка към театралните етюди), но не и към процесуално-следствените, поради което повечето обвинения на прокуратурата са обречени на неуспех.

 58. 58 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1218 Весело

  "Отбраняването на властта обаче може да се случи и с помощта на съдебната власт"

  Мадин, Мадин! Сам доказваш, че си неграмотен!
  Прочети си изречението пак!
  Отбраняването на властта, може да се случи с помощта на...? Властта. Хахахахахаха
  Другари, само такива като вас не разбраха, че властта е като Господ-Бог! Триединство!
  Няма една срещу друга власт, както няма два отделни крайника от човешкото тяло, които да не са в синхрон и да СЛУЖАТ! Както крайниците ни служат на телата, тъй властите служат на народа. Ама не онзи "народ" на площада днес или в миналото, а този, който е получил правото да отиде до урните и да ИЗБЕРЕ!
  Кой ще е премиер, президент, в НС или във ВСС решава народът, казах "кой" народ.
  Не вие, другари! Дали сега, утре или вдругиден пак ТОЙ ще реши и за историята анархистите с претенции ще останете само някой мъничък ред под линия. Повече няма да ви се даде!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK