Кратко разяснение за мафията

По думите на Джовани Фалконе "мафията диктува условията в политиката, а не обратното". Така че объркали са се господа управляващите. Мафията съществува поради това, че те участват в нея.

© Юлия Лазарова

По думите на Джовани Фалконе "мафията диктува условията в политиката, а не обратното". Така че объркали са се господа управляващите. Мафията съществува поради това, че те участват в нея.Коментарът е препубликуван от "Медиапул".


"Ако държавата е слаба, мафията е силна", каза днес един депутат от управляващата партия в парламента. Прозвуча като формула.


Обаче когато депутатите използват думи, които не разбират, най-често изпадат в неловко положение.
Мафията е силна не защото държавата е слаба, а защото държавната власт участва в нея. "Мафия" означава срастване на организираната престъпност с властта. Така че


мафията е възможна само ако властта е мафиотизирана.


Мафията не може да функционира без участието на държавата. Силната мафия включва в себе си цели структури и звена на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. По думите на Джовани Фалконе "мафията диктува условията в политиката, а не обратното".


Така че объркали са се господа управляващите. Мафията съществува поради това, че те участват в нея.


Мафията трудно се разследва, защото има високопоставени членове и покровители. Мафиотите са обвързани с клетва за вярност и мълчание - "омерта". Издайниците са обречени на мъчителна смърт. Мафиотите дори не признават, че мафията съществува. Спомняте ли си думите на гангстера-активист Джо Коломбо: "Мафия ли? Какво е това мафия? Няма такова нещо!".


Затова най-ценни в мафиотските дела са показанията на разкаялите се мафиоти.


Мога да цитирам например разказа на един мафиот, пресъздаден в книгата "Коза Ностра. Съдията и "мъжете на честта". Тя беше издадена на български език през 1993 г. от издателска къща "Петекс-Petex". Книгата съдържа следния автентичен разказ на Джовани Фалконе:


"Един колега от Рим през 1980 година се срещнал с известния Франк Копола, наскоро задържан, и го провокирал:


- Синьор Копола, какво е мафия?


Старият Копола размислил и отговорил:


- Господин съдия, в този момент трима съдии желаят да получат поста прокурор на републиката. Единият е много умен, вторият се крепи на партиите в правителството, третият е празноглавец.


Кой смятате ще бъде избран? Празноглавецът. Ето това е мафията."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK