Ваучерът за 210 лв. е гавра с медиците

Те изнасят на гърба си битката с епидемията, а за благодарност са пратени да спасяват Бетономорието.

© Надежда Чипева, Капитал

Те изнасят на гърба си битката с епидемията, а за благодарност са пратени да спасяват Бетономорието.Коментарът е препубликуван от от специализираното здравно електронно издание clinica.bg. Поводът е, че правителството ще раздава ваучери на стйност 210 лв. за почивка на Черно море на лекарите и полицаите, които са на първа линия срещу коронавируса.


На изпроводяк управляващите изпълниха едно от най-нелепите си и обидни обещания - да захранят с туристи изоставеното от собствения им електорат Черноморие, и то с хора, които месеци наред са на първа линия в битка, която са на път да загубят - срещу епидемията от коронавирус.


В сряда кабинетът гласува по 210 лв. да получат медиците - от болници и спешна помощ, които поемат случаите на коронавирус, служители на РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести и здравната каса, полицаи, социални работници и хора от Националното ТОЛ управление, пряко ангажирани в борбата със заразата. Парите се полагат за не по-малко от 7 нощувки за почивка в държавна станция или санаторуим, а ако там няма места - в хотел или кой да е категоризиран обект в България.
С тези пари, мотивират се министрите, ще се допринесе, "от една страна, за


възстановяване на силите на хората,


работещи на първа линия в борбата с COVID- 19, а от друга - до създаване на заетост и реализиране на приходи в обектите и категоризираните или регистрирани места за настаняване, което би подпомогнало обектите от туристическия бизнес". По изчисления на основния мотор на идеята - зам. председателят на парламента Валери Симеонов, става дума за около 50 000 души. Първоначалната му идея беше ваучери да има за всички работещи българи, но с мотив "няма достатъчно пари" наказани с почивка на Бетономорието се оказаха само медици и полицаи.


Това е гавра


Подобно условие означава, че на работещите на първа линия се полагат по 30 лв. на ден за почивка. И то на човек, а обикновено хората ходят на море или планина със семействата си. Размерът на сумата е отвъд коментар, вероятно и повечето "наградени" борци срещу коронавируса няма и да си я поискат, защото най-предателски ще отидат на море в Гърция.


По-обидното е долнопробната кръчмарска сметка на управляващите, че с едни 210 лв. удряме два заека - хем се отблагодаряваме на хората на първа линия, хем спасяваме туристическия сезон и осигуряваме приходи на бранша. Защото е ясно, че при инвестирани от държавата 30 лева, почиващият ще остави още поне 100 на ден. И ще ни се размине и в този толкова труден за бизнеса сезон, в който чартъри почти няма; и пак няма да ни се наложи да мислим върху основния проблем на българското Черноморие -


устойчивото развитие.


Бетонът ще си стои на първа линия, в него ще натъпчем медицински сестри и полицаи, правилните хора ще продължат да леят още в съседство, а догодина пак ще го мислим - може пък англичаните да се върнат за евтина текила и pub crawling. Ще продължим да се правим, че не разбираме защо собственото ни население отказва да стъпи по родните си курорти и да го обиждаме, че нищо не разбира като се блъска за тестове за КОВИД и по опашки на Кулата, само и само за да избяга в Гърция.


И да смятаме, че от целия електорат само медици, полицаи и РЗИ са толкова евтини и загубени, че да преглътнат кочината, в която се е превърнала значителна част от Черноморието, и то срещу 210 лв. Това и само по себе си е обидно, но гаврата е и това, че "офертата" за почивка за 30 лв. в България е само част от обичайния гнусен и сбъркан начин, по който властта припознава медицинските специалисти.


Управляващите гледат на здравната система като на туризма - оставена да се оправя както намери за добре, с дълбок толеранс към определени собственици на лечебни заведения или директори на "наши" държавни болници, и пълно пренебрежение към всички останали. Всяка криза, която обикновено е резултат от липса на адекватни правила и политика, а не толкова на недофинансиране, се потушава с


отпускане или обещание за още пари, или никак,


но в никакъв случай устойчиво. Медицинските сестри, например, спряха да протестират за справедливи условия на труд и заплащане само защото са прекалено заети и изтощени от ангажимента си на първа линия.


Затова и епидемията от КОВИД ни свари със система, която не е в състояние да се справи с подобен род предизвикателство. Това, че тя още не е рухнала, означава единствено, че предизвикателството не е дошло. Но и това ще стане при настоящите темпове на вече почти безконтролно разпространие на вируса.


И ударът ще е върху плещите на същите тези наградени с по 210 лв. хора и пратени за благодарност да спасяват българските курорти. Същите, които, когато през пролетта започнаха да се заразяват с КОВИД, бяха обиждани, че са мърльовици и не ползват предпазни средства, които иначе държавата бързо и акуратно е осигурила. Същите, които от над месец предупреждават, че рязкото и тотално сваляне на всякакви предпазни мерки води до катастрофа. Същите, които ще я посрещнат, вече изтощени, и накрая ще бъдат посочени като основните виновници за несправянето с нея.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Отново подигравка с едно от ако не най-интелигентните , то поне най-образовано съсловие - лекарите!. Има милиони за Доган и милиони за мутрите, които съсипаха природата, за лекарите и сестрите жалки огризки. МУТРИ ВЪН!

 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Янина Здравкова
  -----

  и на тази и дават пари да оръква държавата.

  Колко?
  КОи?
  Защо?

 3. 3 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Върнете ,,жеста"! Подарете парите на премиера и правителството!Ще имат нужда.

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  "Бетономорие" = българско черноморие - здарво се насажда от "журналята"
  Интересно, защо не насаждат за себе си представата за "драскачи"?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#2] от "WWW":

  Бахти идиотската подигравка с хората !!!
  МАФИЯТА ВЪН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Разстроено

  Идеята всъщност не е лоша, но сумата е обидно ниска за труда и рисковете, които са поели. Ако беше поне 1000 лв., те сами щяха да си преценят - да идат или да не идат, сега ще се възползват единици.
  Срамна работа.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Свикнали само на събиране, ама явно този път не им е достатъчно нахапано и нащипано. Ами да ги откажат.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Мафията не обича интелигенцията. Много мислят и разсъждават. Пред тях не могат да блеснат с просташката си духовитост Гешев и Борисов. За съжаления има и продали се интелигенти.

 9. 9 Профил на aoz02646267
  aoz02646267
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Майтап ли си правите? че това е по-малко от дневния ми надник.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6038 Весело

  Малко, но от сърце! А хич?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Абсолютна гавра!
  Трябваше да са поне 2000 лв.!
  СРАМОТА!

 12. 12 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#1] от "Doge":

  За лекарите и сестрите, забравили слогана "Primum non nocere", слугуващи на Биг Фарма и точещи каса по кл. пътеки...и това е много. Желая им успех в битката със смъртта, която дойде да им напомни истинската им роля в обществото...
  https://m.youtube.com/watch?v=_mej5wS7viw

  BLUE Planet Corporation
 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Значи така е малко са парите .
  Обаче Яне като пишеш бришеш кажи колко да са и как най добре ще стане.
  Иначе празно тракане по клавишите.
  Дайте акъл голпода и дами журналисти експерти и други пишещи.
  Иначе лошо е да лошо е.
  Всичко е лошо да всичко е лошо.
  И са кво?
  ?????????

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Ау значи било подигравка...
  А не е подигравка детските в България да са по 30 лева на месец.
  Това са за половин година детските на едно дете.
  Освен това медиците на първа линия са взели за последните месеци по хиляда лева бонуси над заплатите си , макар , че според много от пишещите и разхождащите се по улиците, китайският вирус бил менте

 15. 15 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 640 Весело

  Не че нещо ама това са 120 долара или годишната заплата на българите по време на управлението на партията на президента Радев и другаря Виденов

 16. 16 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 900 Неутрално  До коментар [#2] от "WWW":

  Колко?
  КОи?
  Защо?
  Колко ?Близо 2 милиарда лева от моите и вашите здравни осигуровки .
  Кой? Бойко Методиев Борисов.
  Защо ? Защото никой не му търси сметка.
  Докога ?

 17. 17 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#12] от "Λllαν Νeemore":

  Само, че тук става за спешна помощ и инфекциозните отделения. Те не са от тия, особено спешна помощ. Ниски заплати, разправия с всякакви пияни и роми вседствие на тва огромно текучество и незаети бройки.

 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Поредна порнография....
  Фарс, отчитане на дейност, обслужване на мутренски интереси.
  30 кинта не знам и шезлонгите дали покриват?.

  А тъпаците неблагодарни непатриотични гадове ньедни хукнали към Гръцко - всичко е истинско, и рибата, и обслужването, и гостоприемтсвото и липсата на бИтонни чудовища...

  Дори и PCR тестовете няма да откажат хората от желанието им да почиват наистина.
  Мъка за 3-Мата шишковци и другия слугинаж...


  А ЗА колабиралата здравна система - по добре НИЩО да не говорим и пишем!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  ...правителството ЩЕ раздава ваучери...

  Ваучери за море за октомври?
  Или Ще раздава ваучери както подава оставки - днеска дават, утре не?
  Часът е почти 16.
  Ако правителството сега подаде оставка, "министрите" ще могат спокойно да вечерят
  на Сл. бряг.

 20. 20 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1420 Весело

  Правителството си подсигури нови "симпатизанти"л

 21. 21 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 698 Неутрално

  всички от медицинското съсловие работят на частно, печелят тези пари за 1 ден, затова и не искат промяна на системата. тя трябва да е изцяло частна, за да не се краде

  BG e мини империя на злото.
 22. 22 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#17] от "Doge":

  Закривай, напускай...аз ако получа удар на къра ще умра по-спокойно ако знам, че никой не идва да ме "спаси".

  BLUE Planet Corporation
 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Между другото санитарките в ковид отделенията в момента получават по 1600 лева, а сестрите около 2000 хиляди лева на месец , двойно на това което са получавали преди ковид.

 24. 24 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#23] от "001":

  Никой не ви спира да отидете да работите там , но нещо няма много желаещи .
  Особено го препоръчвам на тези които твърдят че ковид няма или че е леко грипче .
  Много пари срещу само едно леко грипче.

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#23] от "001":

  Докажи го де.

  мурзилка
 26. 26 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Пак клатите стабилната стабилност на Барба Ганьос. Що не му поискате и нощното шкафче, бре! Може би пък и някой ваучер за ток от ТЕЦ Варна?

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Парите не са много, но и авторката е прекалила с черните краски. С уважение към всички, които се подлагат на възможността от зараза.

 28. 28 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Големи глупости е написала тая журналистка. Глупости и шаблони. А можеше да предложи нещо конкретно, напр. колко да е бонусът вместо 200 и няколко лева.

 29. 29 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 749 Неутрално

  То това е работа на джурналистите - да пишат.

 30. 30 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#23] от "001":Докажи го де.
  —цитат от коментар 25 на Маршалов


  Братовчедка на майка ми работи в софийска болница и се премести в такова отделение.
  Каза , че по добре да взема 2 хиляди, отколкото хиляда, защото и в нормалните отделения риска не бил по малък, защото не се знаело кой от пациентите е заразен или не.

 31. 31 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1331 Любопитно

  Посочете ми едно нещо, което не е било подигравка за учителите и лекарите, сътворено от ГРОБ?

 32. 32 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#28] от "man_un":
  "Големи глупости е написала тая журналистка. Глупости и шаблони. А можеше да предложи нещо конкретно, напр. колко да е бонусът вместо 200 и няколко лева."

  Двуседмична почивка в пет звезден хотел ол инклузив платен от държавата.
  И това не е достатъчно за да рискуват хората живота си за идиоти които смятат че всичко с вируса е измислица.


 33. 33 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ама за каква подигравка става дума? Че са малко, малко са, но това е бонус, който принципно не се полага. Какво значи на първа линия, особено за лекарите и медицинските работници. Те винаги са на първа линия и са лекари не само по време на епидемия или пандемия, а през цялото време. Че някой получават заплати, с които едва оцеляват е вярно, но това се отнася за всички в България. За сметка на това, някой получават възнаграждения като да работят в американска частна клиника. Значи, когато всички са здрави - нека си получават трудовото възнаграждение, а щом има болни, т.е. щом трябва да работят - да получават допълнително възнаграждение. Ай стига с тези глупости. Ако работата им се струва рискова - да напуснат.

 34. 34 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Посочете ми едно нещо, което не е било подигравка за учителите и лекарите, сътворено от ГРОБ?
  —цитат от коментар 31 на hashtag Нормална държава


  Би ли ни споделил колко са получавали преди сегашното правителство.
  Доколкото знам от медиите за последните 3 години учителските заплати са нарасналин с над 60% .
  Програмата на това правителство беше двойно увеличение на учителските заплати за манадата им.
  Ако сега е подигравка, не знам какво е било преди 3 години по времето на Орешарски.

  Знам, че сравнено с преди 20 години е нищо, но тогава всички бяха милионери, а един долар беше 3 хиляди лева

 35. 35 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  "...и хора от Националното ТОЛ управление"

  За тези пък защо, каква им е ролята в борбата с "ковид 19"

 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Големи глупости е написала тая журналистка. Глупости и шаблони. А можеше да предложи нещо конкретно, напр. колко да е бонусът вместо 200 и няколко лева.
  —цитат от коментар 28 на man_un


  Според едни бонусът е малък, според други – и това не е заслужено!
  Всеки мери според аршина си.
  Но никой не се сеща за високо квалифицирания труд на лекаря, който е стигнал до това ниво с цената на много години упорито учене и практика. Дори главният ни прокурор ,,блести,, с дълбоко непознаване на материята си – ПРАВО! Къде и как и колко е учил – явно е НЕДОУЧИЛ материята! Май така е Симеоновската школа, чийто продукт е пожарната-премиер!!! Милиционер се става със средно, по милост - Ханку брат!!!
  И така – всички в един кюп– биячи и лекуващи битите. По 210 лева, дадени да се изхарчат в хотелите на мутрите, октомври, когато сезонът ще е съвсем умрял, ако въобще се реанимира!
  Браво Бойко, браво Борисов!

 37. 37 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Прав си. В момента съм на Златните,в малък хотел на 3та линия,сред борове и цветя,плажа е почти пуст,стотици заведения-магазини и хотели не работят. Дори през нощта е тихо.КЕФ. А за медиците първо поклон,и благодарност,да са жииви и здрави/и ние покрай тях/ ,и въпреки тежката финансова обстановка бих почерпил някой от тях поне за 210лева,толкова мога,но ще е от сърце.Сполай им. Пък на правителството пожелавам само затвор.

 38. 38 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#30] от "001":

  Така не се доказва. Със снимка на фишове за заплати от поне два поредни месеца. Условия: да не е от частна болница, или към частен медицински център на територията на държавна или общинска болница. Да не е правителствена болница, или някоя от другите 2-3, в които заплатите и преди епидемията си бяха по-високи от тези във всички останали държавни и общински здравни заведения. Т.е. да е от обикновена непревилигерована държавна или общинска болница, в която е отворено covid-19 отделение.

  мурзилка
 39. 39 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#32] от "lout66":

  Брей, ако е за пак толкова време в 4 звезди и е само с безплатна закуска, но ако са включени и съпругът и децата, викаш направо да откаже щот звездите са малко, а инклузивът не е ол?

  мурзилка
 40. 40 Профил на Miroslav Georgiev
  Miroslav Georgiev
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Само не разбрах ТОЛ-аджиите как и те се оказаха на първа линия в борбата с КОВИД ??!
  Най-ненужните хора в тая ненужно раздута администрация . 50 такива се заместват с една камера.

 41. 41 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 536 Неутрално

  От сърце пожелавам на всички простаци,хулещи или завиждащи на медиците,Господ да им даде щастието да им станат пациенти!Мръсни боклуци,помияри,скотове,а не хора!

 42. 42 Профил на Nikola Darpatov
  Nikola Darpatov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Бетономорие" = българско черноморие - здарво се насажда от "журналята"Интересно, защо не насаждат за себе си представата за "драскачи"?
  —цитат от коментар 4 на DDR


  Ами защото си е точно това. Кое не е ясно? Виж снимка на Слънчака или Златните от преди 1989 и иди да сравниш в какви клоаки са се превърнали и двата български топ курорта. Преди 2 години имаш глупостта да отида за няколко дена на Златните. Груба грешка. В курорта има посетители около 5 пъти над капацитета на плажа. Това означава, че място на плажа на самите Златни е абсурд да си намериш. Морето по тоя случай също е гнусна мътилка. А едно време това беше перлата на Черноморието с 20-30 хотела сред зеленина, достатъчно пространство за всичко и т.н. и т.н.

 43. 43 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  егати подигравката, верно.

  алоу, медиците не са толкова прости, че да цамбуркат в цветната вода за 210 лв.

  по хиляда (кеш) за всеки месец на болничния фронт е малка стъпка към нормализацията - без крадливо-глупаво-нахални политици ще се оправим, но без медици - не!

 44. 44 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Що за глупав коментар!? Ако всички вадим от джоба си пари, за да дадем на някой 210 лв, било гавра с него!? Нито сме длъжни да поемаме всички разходи на някой за неопределено време, нито е задължително да ни взима парите. Така, че ако за някой да му даваме пари е гавра, просто да не ги взима!

 45. 45 Профил на roksi
  roksi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ И СИ МИСЛЯ КОЛКО СМЕ ЛОШИ И ЗЛОБНИ БЪЛГАРИТЕ ....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK