Подреждането на България в интерес на гражданите е постоянно усилие

ГЕРБ драстично влоши нещата с поредица спорни поправки в закони. Главен техен идеен вносител и поддръжник е Данаил Кирилов, но всичките му инициативи са щедро подкрепени от ДПС и т.нар. патриоти.

© Георги Кожухаров

ГЕРБ драстично влоши нещата с поредица спорни поправки в закони. Главен техен идеен вносител и поддръжник е Данаил Кирилов, но всичките му инициативи са щедро подкрепени от ДПС и т.нар. патриоти.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


И това усилие е естествено продължение не само на протестите от 2013 г., но и на тези от декември 2015 г. Тогава ГЕРБ, със скритото съучастие на ДПС и видимото на БСП, АБВ и псевдо патриотите, минираха конституционните промени и исканията на българското съдийско съсловие и част от българските граждани за независим съд и отчетна пред обществото прокуратура.


Затова сега не бива да забравяме станалото тогава и да отстояваме след оставките на правителството и главния прокурор реформите да продължат. Оставките са минималното условие за започване на каквато и да било промяна по същество, а не крайна цел.
А промяната, в резюме, трябва да се изразява най-малко в следното:


разграничение на конституционно ниво на мястото и ролята на съда и на прокуратурата.


Съдът следва да получи гарантирана независимост поне чрез намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет, който избира председателите на съдилищата и оценява, наказва и повишава съдиите.


Трябва да се засили общественият надзор върху дейността на прокуратурата, да се гарантира по-голямата независимост на редовите прокурори чрез редуциране влиянието на главния прокурор и да се гарантира обективността на прокуратурата по обвинителната ѝ функция, в това число и в успеваемостта на произведените обвинения в съда. Тази независимост следва да се разглежда в контекста на защитата на публичния интерес.


Макар и изведено по тълкувателен път, прокуратурата е отговорната институция за упражняване на наказателната политика на държавата, включително и осъществявайки функцията на единствен защитник на обществения интерес.


Но как се стигна дотук?


След като ГЕРБ провалиха реалната съдебна реформа, не само че не подобриха нищо, ами напротив, драстично влошиха нещата с поредица изменения на Закона за съдебната власт, приемането на конфискационния закон за КПКОНПИ и спорни поправки на процесуалните закони. За информираността на читателя сме длъжни да отбележим, че главен техен идеен вносител и поддръжник е Данаил Кирилов, но всичките му инициативи са щедро подкрепени от ДПС и т.нар. патриоти. Тоест оттук насетне от ГЕРБ, ДПС и уж патриотичните им патерици не можем да очакваме промяна към по-добро. Длъжни сме да отбележим, че БСП са били или против, или често пъти - пас, като партийният им разлом е проличавал в редица действия.


Има ли как статуквото да спечели днес?


Категорично ДА - при подмяна на обществения дневен ред и самите протести.


Досега опитаха, чрез вдигане на етническата тема, замяна на искането за правова държава на това със социална такава. Социалната държава обаче е белег на правовата такава. Няма как да има повече социални придобивки, ако мафията и повсеместната корупция се вихрят, тъй като те буквално изяждат изкараното и платено от гражданите и бизнеса под формата на данъци, включително и средствата от Европейския съюз.


А мафиотизираната и корупционна среда сломява желанието за инвестиции както на българските предприемчиви граждани, така и на чуждестранните инвеститори. Последицата от това е, че обществото ни няма откъде да реализира повече приходи, следователно - и да захранва социалните плащания.


Апропо, във философски план, конфликтът винаги е по оста права срещу блага. Но няма как да имаш блага, ако нямаш права, с които да ги защитиш. Тоест това, с което се опитват да ни залъгват този път, е отдавна известно.


Как да внимаваме, да не стане подмяната? Важното не само днес


Ако падне Борисов, ентусиазмът ще стихне. Тогава е твърде възможно Гешев да се укрепи. Именно във времето на смяна на правителства фигурата на главния прокурор в настоящия ѝ модел се превръща в реален център на властта, тъй като държи компромати срещу политическия елит.


А предвид факта, че добре помним кой и как избра Гешев не е трудно да се досетим, че би го използвал да разубеди всеки политически лидер от инициативи именно за реформа на прокуратурата. Така вероятността да я подкараме бързо постарому остава, а никак не бива. Дефицитите в организацията на прокуратурата при всяко управление раждат своите тумори, от които България трайно боледува.


Като няма отчетна прокуратура и независим съд:


- ги има групировките в началото на 90-те години;


- има я престъпната приватизация;


- обикновените мутри от 90-те днес са успешни бизнесмени и икономически, че и политически, първенци;


- има презастрояване по Черноморието, където дюните не са дюни, а хотелите са подпорни стени;


- има разграбване на еврофондове без принос към модернизиране и развитие на икономиката;


- има разпадащи се магистрали и ремонт на ремонта на новооткирити улици и друга публична инфраструктура;


- здравната система е постоянно недофинансирана при видимо намаляващо население и увеличаващ се бюджет и т.н.


Ако всяка от тези последици беше разнищена от прокуратурата и бяха внесени издържани обвинения в съда с годни доказателства, вероятно всеки последващ етап от мафиотското развитие и разграбване на държавата нямаше да се случи.


Какво предстои да видим


Безспорно по-същественото е на всяка цена оставката на Гешев. За целта протестите трябва да адресират ясни послания към отговорния за това Висш съдебен съвет. До този момент с открито политическия си активизъм Гешев дава основания за предсрочното си освобождаване. А те са тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения (избирателно обвинява едни и пази други), както и накърняване престижа на съдебната власт.


От години е ясно, че реален механизъм за освобождаването на главния прокурор няма и именно сега е времето това да проличи, за да стане точка от желаните дългосрочни промени.


Хаосът е естественото състояние, организираната чрез право държава е постоянно усилие на всеки гражданин. Остава да видим ще има ли политическа фигура с достатъчната харизма да обедини и отстоява исканията за съдебна реформа.


Апропо Радев може да подпомогне процеса, изпълнявайки на практика инициативата си от декември миналата година и упражнявайки президентското правомощие за изменение на конституцията като предложи конкретни текстове като план минимум, с който да е обвързано всяко следващо управление след Борисовия над 10-годишен застой.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Тоест оттук насетне от ГЕРБ, ДПС и уж патриотичните им патерици не можем да очакваме промяна към по-добро.
  ______________
  "осем джуджета и 10 малки негърчета" - Гешев знае къде да си вре гагата и къде не!
  Ще става по-зле!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  "Ако всяка от тези последици беше разнищена от прокуратурата и бяха внесени издържани обвинения в съда с годни доказателства, вероятно всеки последващ етап от мафиотското развитие и разграбване на държавата нямаше да се случи."

  Абе важното е, че обединителя на нацията залови 10 литра парцуца и 2 стека цигари.

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Нищо не може да се промени , нито ще стане нещо по различно от сега ,просто всички политически субекти са комунистически креатури ,изградени изцяло от няколко червени центрове в страната , фиктивно сме в ЕС ,доколкото можем да ползваме парите им ,не се знае до кога ще ни търпят ,в пред вид последното отношение ,което е ясно на събирането в Брюксел ,нещата силно ще се променят явно .

 4. 4 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Ясно е , че от прасета доброволно почистване на кочината не може да очакваме. Никой не е обещавал, че ще е лесно.

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Подреждането на България в интерес на гражданите е постоянно усилие"

  Напълно съгласен.
  Именно понеже изисква постоянно усилие (е, и не само) ни е трудно да я подредим. Така сме устроени, културна особеност. Ние сме в състояние три дена да удържим Шипка срещу многократно превъзхождащ ни противник, но не сме в състояние да изгоним мухите от кухните си.
  Продължителните, всекидневни усилия не ни се получават.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  ДБ трябва да положи огромни усилия да убеди хората, че не са важни дори оставките на Гешев и Борисов, а истинска реформа преминаваща през лустрация в съдебната система.

  Нищо по-мако от пълен рестарт с достатъчно доверие в изпълнителя за да наложи мерки срещу които ще се излее тонове помия няма да помогне.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Най-важното е на предстоящите избори всички да отидат да гласуват. При масово гласуване купените гласове на ГЕРБ и ДПС ще увиснат и няма да могат да сглобят нова крадлива коалиция.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Категорично ДА - при подмяна на обществения дневен ред и самите протести."

  Опит за подмяна беше направен с искане оставки на Кошлуков/Маринов, с пиене на кафета ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  скритото съучастие на ДПС и видимото на БСП, АБВ и псевдо патриотите,
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  АБВ😡
  С помощта и пряката подкрепа на вашите сънародничка от АБВ се случи най-голямата фалшификация и в резултат окончателното поробване на руския народ. Ето какво твърди вашата сънародничка и чуждестранен наблюдател на Путенландско гласуване за безсмъртие на Путен – Любомира Ганчева, (заместник-председател на политическата партия "Алтернатива на Българското възраждане. “ Всичко беше спазено на много високо ниво на поведеното гласование, всички мерки, за запазване на живота и безопасността на хората и всичко беше като златен стандарт за проведението на избори “,

  "Чуждестранен агент"
 10. 10 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 602 Весело

  На каква нова дрога дължим идиотизма твърдящ, че "упражнявайки президентското правомощие за изменение на конституцията"? Красиви умове, кво да ги правиш.

 11. 11 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  "Безспорно по-същественото е на всяка цена оставката на Гешев."

  Не съм убеден. Проблемът не е в човека, а в начина, по който е замислена тази институция. Ако дойде някой по-рафиниран като Цацаров, нещата ще се замъглят, а сега Гешев е като въшка на чело.

  Хубаво е да се притиска с искания за оставка, за да прави поредната глупост, но като цяло колкото повече се задържа на власт, толкова повече се увеличават шансовете за реформа на институцията.

  Единственият проблем е да не му се позволи прекалено драстична намеса на изборите. Както беше казал Живко Георгиев в интервю за Капитал, главният прокурор ще играе по-голяма роля от тази на ЦИК, дано да не е по-голяма от тази на избирателите.

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#7] от "moreee":

  “ Най-важното е на предстоящите избори всички да отидат да гласуват.”
  ——
  Съмнява ме, че появата на гъбарите пред урните ще промени нещо. Ми, че те са си гъбари, хората... отде да знаят за кого и какво да гласуват? Най-много, с броя си, да дадат легитимност на която там е най-добре организираната групировка гладни за власт и облаги. А като гледам форумниците, дето са смятат за политически-просветени и вероятно ще упражнят “волята” си, резултатът е изглежда предопределен. Вие, примерно, каква част от “колегите” си тука смятате за кръгли глупаци? И колко от тях, на свой ред, Ви отвръщат реципрочно...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#11] от "еспресо":

  Като ги няма троловете каква хубава дискусия става. Има логика в думите Ви. Според мен обаче въпроса с оставката на Гешев е чисто психологически. Ако въпреки цялото направено усилие, гражданството не успее да го свали, задкулисието ще се убеди за пореден път в непоклатимостта си. Доган няколко пъти този месец демострира тотална неотстъпчивост и една победа на гражданите ще му дойде зашеметяващо. Може да се сети че има и затвори в България и току виж забегнал. Даже Биволъ в ФБ страницата си подхвърли нещо в тази посока.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 724 Неутрално

  "...драстично влошиха нещата с поредица изменения на Закона за съдебната власт, приемането на конфискационния закон за КПКОНПИ и спорни поправки на процесуалните закони. ........ главен техен идеен вносител и поддръжник е Данаил Кирилов, но всичките му инициативи са щедро подкрепени от ДПС и т.нар. патриоти. ..... Длъжни сме да отбележим, че БСП са били или против, или често пъти - пас, като партийният им разлом е проличавал в редица действия....."

  БСП са били против про форма, след като са били сигурни че и без техните гласове спорните поправки ще минат.
  Само някой СУПЕР НАИВНИК може да вярва, че на отбелязаните по-горе партии може да се разчита за проевропейски реформи.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3138 Любопитно

  Съгласен съм, че съдебните реформи и осигуряване на върховенството на закона чрез тях са най-важното нещо.
  Въпросът е ще могат ли заинтересованите политици и най-вече Да, България да преведат този безспорен факт на такъв език, щото избирателите да предпочетат тях, а не старите муцуни. А за това се изискват много усилия и къртовска работа, аз поне им желая успех.

 16. 16 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Я да видим какво пише в сайта на ИПИ, в страница Партньори:

  Нашите проекти са подкрепени от:
  America for Bulgaria Foundation
  (...)
  Open society

  Не вярвам, че политици, медии и организации, финансирани от НПО-та с извратени ценности, искат българската съдебна система реално да е независима и да работи в полза на всички граждани.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#13] от "George Svinarov":

  От друга страна трябват и гаранции, че с инвестиция в "улицата"(1% от 200млн примерно) не може да бъде свален главен прокурор

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Авторът посочва единственият правилен път за подобряванена дъпжавата.
  Единствен и в същото време известен на всички компетентри общественици, но упорито прикриван.

  подпис
 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3138 Любопитно

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Имаш предвид футболните агитки ли?
  Ами полицията и прокуратурата прекрасно знае какви хора са там и как се финансират, кой ги е спрял да ги разформироват. Но не го правят, предпочитат да ги използват - дали за себе си, дали срещу другите - както се наложи.
  А иначе както намалиха телефонните измамници, така могат и рязко да съкратят агитките, стига да поискат.

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#16] от "Политически некоректен":
  "Не вярвам, че политици, медии и организации, финансирани от НПО-та с извратени ценности, искат българската съдебна система реално да е независима и да работи в полза на всички граждани."


  Не е нужно да вярваме на никого, но трябва да вярваме на принципи.
  Статията описва само принципите и лицата, които нарушават принципите.

  подпис
 21. 21 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#17] от "дерибеев":

  Ако главния прокурор не беше толкова арогантен в напъните си да служи на задкулисието нямаше да има сила която да извади толкова граждани на улицата. Щеше да е обичайния цирк с докарани неграмотни аутсайдери от горно нанадолнище. Тезата, че протеста се плаща отнякъде издиша отвсякъде и мисля че е време да потърсите друга опорка.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Интересно.
  Интересно. Гешев за пръв път удари мафията и стана много лош. Атакуван е, че Божков, Арабаджиеви, Баневи са светци.
  А от ДБ е ясно защо е атакуван далече преди да стане главен прокурор. Но тези анализи за наивници няма как да минат. Още повече завоалирани като полезни за обществото.
  Преди всичко трябва СПРАВЕДЛИВОСТ.

 23. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Я да видим какво пише в сайта на ИПИ, в страница Партньори:Нашите проекти са подкрепени от:America for Bulgaria Foundation(...)Open societyНе вярвам, че политици, медии и организации, финансирани от НПО-та с извратени ценности, искат българската съдебна система реално да е независима и да работи в полза на всички граждани.
  —цитат от коментар 16 на Политически некоректен


  Аз пък не вярвам, че Вие сте капацитет по въпроса с това кои ценности са извратени и кои не.

  И ще кажа защо - най-малкото защото условието който и да е да работи "в полза на всички граждани" е откъснато от реалността.

  Няма такова нещо като "всички граждани" и това, макар и по-маловажния аргумент срещу тезата Ви - е напълно достатъчен да я обори.

  Това, което е добро за мен не е добро за гражданите Доган и Пеевски.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Във всички статии се призовава за оставки. Добре, а след това накъде? Къде е този политически субект с достатъчна тежест в държавата, който има широка обществена подкрепа за да спечели изборите, а след това да има и желание да провежда реформи.
  Нито един коментатор не дава отговор на този въпрос, а той е най-важният. Дотам ли се докараха (уж) десните за да разчитат на пРезидента?
  След това накъде? Засега няма задоволителен отговор.

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Гневно

  Подреждането...?!/ Ами , да почакаме още 30 години и после правнуците ни честват някоя съвременна икона......

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Съгласен съм, че съдебните реформи и осигуряване на върховенството на закона чрез тях са най-важното нещо. Въпросът е ще могат ли заинтересованите политици и най-вече Да, България да преведат този безспорен факт на такъв език, щото избирателите да предпочетат тях, а не старите муцуни. А за това се изискват много усилия и къртовска работа, аз поне им желая успех.
  —цитат от коментар 15 на boevbisser


  Точно така,за да има някакъв успех на изборите ДБ трябва да положат" много усилия и къртовска работа"За това обаче е необходимо ВРЕМЕ.Едни предсрочни избори,каквито искат лилавите другари,няма да дадат това време.Изводите всеки да си ги прави.

 27. 27 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Във всички статии се призовава за оставки. Добре, а след това накъде?
  —цитат от коментар 24 на pamela


  Един от анализите тук много ясно обясняваше разликите между текущи политики и конституционни. Партиите могат да спорят за ляво, дясно, заеми, проекти - но не бива да посягат на разделението на властите и на независимостта на институциите.
  Така че въпросът Ви е безсмислен. На този етап борбата е за конституцията, а не за конкретни политики.

 28. 28 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  "Гешев за пръв път удари мафията и стана много лош. Атакуван е, че Божков, Арабаджиеви, Баневи са светци"

  Интересно ми е докога ще я повтаряте тази опашата лъжа?
  Атакуван е че вместо да си гледа работата, ходи да "бори битовата престъпност". В задачите на главния прокурор такава дейност според недоволните граждани няма.
  Атакуван е, че нарушава системно законите, публикувайки данни които по различни причини е незаконно и/или неморално да се публикуват.
  Атакуван е, че не разследва явни и значими закононарушения, видни за всеки друг, но не и за него. Атакуван е, че отрича разделението на властите и после нарича критиките към него нарушаване на принципа за независимост.
  Атакуван е, защото в цялата си кариера на прокурор няма едно дело завършило с осъдителна присъда.
  И така нататък и така нататък.

 29. 29 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#24] от "pamela":

  Е за това става въпрос.Всичко до тук се свежда до едно,"оставка".Какво и как след оставките,реална визия за бъдещето-няма.Например,искат оставката на Гешев и той я подава,а после....Същият ВСС,който избра него,ще трябва да избере следващия.На какво основание другарите мислят,че този избор ще е по добър-мистерия.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  До коментар [#21] от "George Svinarov":мисля че е време да потърсите друга опорка.

  Успех, подобен начин на водене на дискусия също е дискусия.
  "Като ги няма троловете каква хубава дискусия става"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3138 Весело

  До коментар [#26] от "uvtest":

  Предсрочни избори са необходими, защото в подобна изнервена докрай обстановка и на фона на медицинска и идваща финансова криза не може да се управлява ефективно държавата и Борисов това го знае прекрасно.
  Само избори могат да успокоят обществото. А за тях - който се подготви, ще влезе и евентуално ще участва в управлението. Да се стягат.
  Мнго би ми се искало темата за промяна на ролята на прокуратурата да е консенсусна, защото определено така не може да продължава, но не вярвам, реалист съм.

 32. 32 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#28] от "George Svinarov":

  Атакуван е от тебе, че запорира 199 милиона на Прокопиев. И всичките ти обяснения да Бля Бля.
  Затова УЖ десните сте на протести защитаващи дори руски шпиони. Интересът клати феса.
  Апропо вие сте най-малката група и опора на организаторите както ехидно споделя Божков:)
  Та това е положението. На хората им е ясна и няма как да ги заблудиш. Дори БСП не може да заблуди електората си. А в провинцията БСП са основните протестъри.

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Весело

  До коментар [#26] от "uvtest":

  Ами те изводите лесно се правят: ако не си готов да спечелиш изборите, а настояваш за предсрочни избори значи защитаваш интересите на някой друг.
  Бих запитала и защо през тези 10 години на относително политическо затишие въпросните десни не направиха много повече да привлекат хора към каузата си, да създадат структури в страната, да се подготвят бавно и методично за момента, в който ще могат да станат значима политическа сила.

  До коментар [#27] от "еспресо":

  Безсмислен?! Така ли? Значи не е важно кой ни управлява стига да има смяна на властта? Дори това да е антиевропейска политическа сила?
  Напротив, това е най-важният въпрос и досега заради това настъпвахме мотиката. Но за разлика от предишните случаи, в които се появяваше нова политическа сила (с изключение на тройната коалиция) сега няма нови играчи на политическата сцена, а настоящите ги знаем колко могат.

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#26] от "uvtest":

  Освен ГЕРБ никой няма интерес от предсрочни избори. Никой. И самите партии ще търсят начини да ги забавят. А Борисов просто не може за трети път да хвърля оставка и да се прави на лисица защото вече отявлените му поддръжници ще започнат да го напускат. Та той при избори днес има шанс за пълно мнозинство.

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#28] от "George Svinarov":

  А УЖ младите протестиращи като махнем агитките да малцинство. Те да вечните протестъри еколози. Я преброй колко индивида има с тениски Россия или подобни. Цяло чудо е, че още не да опънали руското знаме, след като горят европейското. И ти искаш да вкараш мнозинството от хората в Евразия.

 36. 36 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#24] от "pamela":

  Натискът за оставки не е панацея, а инструмент. Не ни трябват харизматични лидери. Необходима ни е последователност в настояването за правова държава - кучето скача според тоягата, а нашата "тояга" винаги е била отпусната ниско. Просто е време да спрем да възприемаме политиката като футболен мач.

 37. 37 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#29] от "uvtest":

  В тази държава, за мое най-голямо съжаление, само Доган има интелектуалния потенциал да предвижда няколко хода напред. При всичките други политици късогледството е направо изумяващо.

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Неутрално

  До коментар [#11] от "еспресо":

  "Ако дойде някой по-рафиниран като Цацаров, нещата ще се замъглят, а сега Гешев е като въшка на чело."

  Много точно!

 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#31] от "boevbisser":

  Мислиш,че едно служебно правителство назначено от Р;Решетников скадри на БСП в него и ,много вероятно,саботирано от хора на ГЕРБ по места ще се справи по добре в кризата?Аз не съм убеден.Мисля,че нормалните протестиращи трябваше да си поставят по реални цели:Смяна на някои министри,смяна на дадени политики,приемане или изменение на важни за страната закони и да се подготвят в оставащото време за редовните избори.

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":

  "БСП са били против про форма, след като са били сигурни че и без техните гласове спорните поправки ще минат."

  Напълно съм съгласен с горното!

  БСП внасят вот на недоверие, защото са убедени, è този вот няма как да мине! Същата е и причината ДПС да подкрепи БСП. БСП и ДПС не са истинска опозиция!

 41. 41 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":

  "И ти искаш да вкараш мнозинството от хората в Евразия."

  Това пък е другата лъжа. Напротив днес коментирахме с няколко човека за опасността БСП да се възползва. Няма ли да престанете с Гьобелсовите методи? Повтарянето на една лъжа.....

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Любопитно

  До коментар [#16] от "Политически некоректен":

  "Не вярвам, че политици, медии и организации, финансирани от НПО-та с извратени ценности, искат българската съдебна система реално да е независима и да работи в полза на всички граждани."

  Бихте ли цитирал тези "извратени ценности"?

  Благодаря!

 43. 43 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#34] от "Да вярваме на истината":

  "Освен ГЕРБ никой няма интерес от предсрочни избори."

  Ами да си подават оставката и да разпускат парламента. Що се натискат?
  И това е поредната лъжа. И пак я повтаряте от сутрин до вечер. Нали сме щели да докарамв комунистите на власт. Или вие визирате комунистите от ГЕРБ?

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#28] от "George Svinarov":

  И последно и Цветан Василев и Прокопиев са габровски възпитаници. Прокопиев е съученик на жена ми, а Цветан Василев ми е приятел така да се каже. Нямам нищо против и към двамата. Ако се върне от Сърбия вече беден може да си приказваме. Та аз не говоря глупости, а ти си тръгнал да ми ръсиш някакви мантри ползващи Русия. Още повече, че не аз, а Цветан Василев е дал 500 милиона на Шиши кредити. А основен акционер на КТБ беше ВТБ. Да ти напомня.
  И още нямаме развръзка. Руснаците загубиха 2,3 милиарда и още не да гръмнали никой.

 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#36] от "pavian":

  И кой ще ги направи тези реформи, след като познатите ни политически субекти с потенциал да спечелят изборите нямат такова намерение? БСП, които предложиха Пеевски за шеф на ДАНС? Непрекъснати протести? Кой нормален работещ човек има време да ходи всяка вечер на протести? Рано или късно протестите се профанизират и остават само платените лумпени.
  Тази работа става с партия/коалиция, способна да спечели избори и по-нататък да проведе и реформи. Защото свалянето на правителство е относително лесно, трудното е да се създаде истинска алтернатива.

 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#43] от "George Svinarov":

  Абе поразходи се сред хората. Виж социологията. На БСП, която е в насипно състояние й дават 10%. ОП и те не са Обединени. Слави дето се вика няма още партия. Трябва му поне година. ДПС от 500 000 гласа му останаха 320 000 на последните парламентарни избори.
  Наивници ли сте или глупаци?!

 47. 47 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#45] от "pamela":

  За съжаление няма вариант, при който да протекат реформи без обществено усилие. Казано просто: никой няма да ги направи, без над главата му да виси заплахата за недоволство.

 48. 48 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#32] от "Да вярваме на истината":

  "Атакуван е от тебе, че запорира 199 милиона на Прокопиев. И всичките ти обяснения да Бля Бля."

  Даже не знаех, че е запорирал някакви пари на Прокопиев. И какво? Има ли осъден?
  И не е атакуван от мен а от гражданите на България. Аз ли му сложих в устата думите, че разделението на властите било идея на десните екстремисти? За" борбата с битовата престъпност" какво ще кажеш? Той главен прокурор ли е или селски полицай? Акжиите с въоръжени нахлувания негова работа ли са? Колко дела, завършени с осъдителна присъда на последна инстанция има?
  Знам какво целите и няма да стане. Искате да ме ядосате с простотиите си и да кажа нещо за което да ме баннат.

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4795 Любопитно

  До коментар [#33] от "pamela":

  "Бих запитала и защо през тези 10 години на относително политическо затишие въпросните десни не направиха много повече да привлекат хора към каузата си, да създадат структури в страната, да се подготвят бавно и методично за момента, в който ще могат да станат значима политическа сила."

  Само трима от Да България е една лодка запалиха страната! Това малко ли е?

 50. 50 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#26] от "uvtest":Ами те изводите лесно се правят: ако не си готов да спечелиш изборите, а настояваш за предсрочни избори значи защитаваш интересите на някой друг. Бих запитала и защо през тези 10 години на относително политическо затишие въпросните десни не направиха много повече да привлекат хора към каузата си, да създадат структури в страната, да се подготвят бавно и методично за момента, в който ще могат да станат значима политическа сила. До коментар [#27] от "еспресо":Безсмислен?! Така ли? Значи не е важно кой ни управлява стига да има смяна на властта? Дори това да е антиевропейска политическа сила? Напротив, това е най-важният въпрос и досега заради това настъпвахме мотиката. Но за разлика от предишните случаи, в които се появяваше нова политическа сила (с изключение на тройната коалиция) сега няма нови играчи на политическата сцена, а настоящите ги знаем колко могат.
  —цитат от коментар 33 на pamela


  Ами...с уговорката, че аргументите Ви все едно аз съм ги писал... хайде да си поиграя на адвокат на дявола срещу собствените си аргументи.

  Последните 10 години бяха период на икономически възход в света и, индиректно, в България.
  Много трудно се клати власт, когато положението от ден на ден изглежда по-добре ВЪПРЕКИ тази власт.
  Самата тя има повече ресурси и по-лесно разрешава проблемите - законно или не.
  Това не е валидно само за България, разбира се.
  Но обяснява защо 10 години не би могло да има солидна алтернатива - освен ако ножа не опре до кокал познатото зло е по-добро от непознатото.

  Второ, самите десни са очевидно проникнати от мафията. Всичко в БГ след 88-ма е проникнато от мафията.
  Това прави всякаква сериозна организация много трудна.
  Дали ДБ са чисти не се наемам да кажа, но наивно не го изключвам.
  Би обяснило защо не направиха коалция преди 4 години - нещо, за което постоянно биват обвинявани.
  Но АКО са компактни и чисти това може да е опит - и според мен сполучлив - да се опазят от превземане отвътре.
  Пак казвам, това са надежди, не ги познавам лично.

  Трето...ами има истина, че те толкова си могат...но все пак...може да имат исторически шанс за нещо повече.

  Все някой трябва да бъде, нали?

  А те, поне като поведение, са доста праволинейни през годините. За мен лично най-силната страна на ДБ е, че Иванов сам си подаде оставката, когато бламираха опитите му за реформа - нещо, което не се сещам друг министър в близката история да е правил.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 51. 51 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#46] от "Да вярваме на истината":

  "ДПС от 500 000 гласа".

  Сараец:

  https://results.cik.bg/pi2017/rezultati/

  315 00 гласа.

  Ти се разходи... И не се връщай. Всичките ти лъжи са толкова плитки.

 52. 52 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#29] от "uvtest":В тази държава, за мое най-голямо съжаление, само Доган има интелектуалния потенциал да предвижда няколко хода напред. При всичките други политици късогледството е направо изумяващо.
  —цитат от коментар 37 на pamela


  Освен ако не познавате отблизо много политици начело с Доган това твърдение е доста пресилено.
  Наполеон също е известен със способността си да предвижда ходовете на противника, което не му е помогнало да свърши сам на Света Елена.

  Журито още не е казало последната си дума за Доган.

  Всъщност това, което описвате е типично за еднолично управление. Управляващия най-добре може да предвижда ходовете, защото само той ги прави, другото са статисти.

  Историята е пълна с такива примери и повечето от тях не завършват добре за тоталитариста.

  По същата логика да му мисли и Путин, разбира се :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 53. 53 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Разбирам. Привържениците на ГЕРБ очакват да се спомене някоя партия като алтернатива, за да насочат лайнометите. ГЕРБ ще води предимно негативна кампания на тези избори, явно. То и какво друго им остава.

  Това го гледам още от времето, когато Живков ни пазеше от капиталистическото зло и турците и нямаше алтернатива. Помня как Продев пусна в Работническо дело рубриката "Всички сме грешни", а Дертлиев, Бог да го прости, отвърна "Всички сме грешни, но не всички сме крадци и убийци".

  Така че съгласен съм, всички сме грешни.

 54. 54 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#30] от "дерибеев":

  "До коментар [#21] от "George Svinarov":мисля че е време да потърсите друга опорка.

  Успех, подобен начин на водене на дискусия също е дискусия.
  "Като ги няма троловете каква хубава дискусия става""

  С мъничката подробност, че съм изложил легитимни доводи преди да кажа цитираното изречение. Това коеро правите си има име : вадене на думи от контекст.

 55. 55 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#53] от "еспресо":

  "Разбирам. Привържениците на ГЕРБ очакват да се спомене някоя партия като алтернатива, за да насочат лайнометите. ГЕРБ ще води предимно негативна кампания на тези избори, явно. То и какво друго им остава.

  Това го гледам още от времето, когато Живков ни пазеше от капиталистическото зло и турците и нямаше алтернатива. Помня как Продев пусна в Работническо дело рубриката "Всички сме грешни", а Дертлиев, Бог да го прости, отвърна "Всички сме грешни, но не всички сме крадци и убийци".

  Така че съгласен съм, всички сме грешни."

  +++++++++++

  Добре сте го синтезирали.

 56. 56 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#48] от "George Svinarov":

  Първо-не е атакуван от гражданиТЕ,а от нищожен процент от тях.Второ-сериозно ли мислиш,че огромното част от хората,работещии хранещи семейства,са страшно възмутени,че ГП нещо казал или отишъл някъде на акция против битовата престъпност.

 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  До коментар [#48] от "George Svinarov":

  Охо. Стигнахме до болката ти. Нахлуване за залавянето на руски шпиони.
  Само, че нахлуването става с решение на Българският съд. Както и подслушването на Божков. Ама отде да го разбереш. Гешев без решение на съда не може да нахлуе в курник. Ама не скачате Против съда.
  Виждал ли колко си елементарен. И ти ще ни управляваш.
  Хахаха.

 58. 58 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Най напред е нужна абдикация на власт имащите от това Н.С.,после избори за В.Н.С . ( по пощата и електронно)по нов изборен закон с квота за независими,след това лустрация(без лустрация,няма да има пълна абдикация) и Констктуционна промяна в часта за разделението на властите и правото на гражданите на жалба до К.С. След това реформа в Съдебната и Изпълнителната власт и законодателната(минимум
  120- максимум130 депутата)с квота за независими ,избрани мажоритарно(камара)После
  (електронно Правителство и конкурсно начало за всички висши длъжности(без партийна намеса и феодални порядки)Мажоритарни избори за областни Управители и на председатели на окръжния съдилища.Премахване на всички спец.Прокуратури и Съдилща.(само тези по Конституция да са действащи)Пътят наистина ще е дълъг и труден,но единствен,друг,според мен,просто няма,за да се нареди България до нормалните Държави в Е.С. Който има други виждания за "трънливия път,към просперитета на България,да ги сподели.

 59. 59 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#53] от "еспресо":

  Ако обичаш дай аргументирана ,реална прогноза.Предсрочни избори след 4 месеца-първи,втори,трети резултат.

 60. 60 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Постоянното усилие на тази мижитурка е само как да прави метани !!!

 61. 61 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#56] от "uvtest":

  "Първо-не е атакуван от гражданиТЕ,а от нищожен процент от тях.Второ-сериозно ли мислиш,че огромното част от хората,работещии хранещи семейства,са страшно възмутени,че ГП нещо казал или отишъл някъде на акция против битовата престъпност."

  Подозирам, че за ония 80те % на Иво Христов няма значение какво е казал или направил. Това с какво променя факта, че не си върши работата и нарушава законите?

 62. 62 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#58] от "Armagedon":

  Значи най напред разпускане на НС и след това избори по нов избирателен закон,правилно ли съм разбрал?Два простички въпроса.Кой ще приеме този нов закон,Светият Синод ли?Всички протестъри ли сте толкова неуки политически?

 63. 63 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#48] от "George Svinarov":Първо-не е атакуван от гражданиТЕ,а от нищожен процент от тях.Второ-сериозно ли мислиш,че огромното част от хората,работещии хранещи семейства,са страшно възмутени,че ГП нещо казал или отишъл някъде на акция против битовата престъпност.
  —цитат от коментар 56 на uvtest


  Първо, по собствената Ви логика, управляващите не са избрани от гражданите, а от една малка част от тях :-)

  Второ - да, мисля, че ужасно много хора са възмутени както от това, което прави Гешев, така и от това, което НЕ прави.
  Вместо да се рови в приватизацията избирателно с ясното съзнание, че това е кауза пердута заради законово изтекли срокове да вземе да осъди , т.е. да вкара в съда и да спечели обвинение, че Божков незаконнно е скатал 700 милиона данъци.
  Ако са законни какво излиза - че е разбил и присвоил работещ бизнес!
  За КТБ казах ли ....или не, той и там чака да мине давност за да се раздейства.
  Човече, в Рая да го топнете Гешев пак мръсен ще излезе...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 64. 64 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3138 Весело

  До коментар [#39] от "uvtest":

  смяна на министри е напълно безсмислена при Борисов начело, за него те са пушечно месо, а за смяна на политики няма време, а и няма кой да го направи.
  не мисля, че ще е безсмислено служебно правителство, поне няма да смее в ограничения си мандат да прави такива бели.
  а и за кой държавник от сегашния кабинет да страдам?
  - Влади, който изпусна 700 млн.лв.
  - Ангелкова, този титан на туризъма
  - Теменужка, този титан на енергетиката
  - Дани Кирилов, на който му забраниха да пише във фейсфук
  .......

 65. 65 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#59] от "uvtest":

  "Ако обичаш дай аргументирана ,реална прогноза.Предсрочни избори след 4 месеца-първи,втори,трети резултат."

  Той да не е Нострадамус. В тази динамична политическа обстановка да искаш "реална" прогноза за след 4 месеца граничи с лудост. Ами ако (в твоята хипотеза) парламента се разпусне и се насрочат избори, нали Бай Туй става господин никой и както се е наострил народа ще му свалят охраната от НСО. Сретен Божков ако го гръмне какво правим с "реалната" прогноза?

 66. 66 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#53] от "еспресо":Ако обичаш дай аргументирана ,реална прогноза.Предсрочни избори след 4 месеца-първи,втори,трети резултат.
  —цитат от коментар 59 на uvtest


  Еврофутбол не му ли отнеха лиценза?

  А сериозно - надявам се на изборите партиите, които се застъпват за разделение на властите, спазване на основните принципи на Конституцията и изрязване на този тумор, зле конструираната прокуратура, да имат мнозинство.
  Когато тези проблеми се решат или поне се пристъпи към тяхното решаване, другото е по-маловажно.

 67. 67 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Необходима е промяна,за да се получи така ,че след нея да няма червени и сини,бели и проблеми и най вече,наши и ваши,(равенство пред закона)защото всички сме граждани на една Държава и не би трябвало да има и
  по -граждани на Държава в Държавата.Всички имаме един живот и мечтата ни е да живеем,свободно,достойно и в благоденствие.Възможно е,си има върховенство на закона,демокрация и пазарна икономика.Да възродим Родината,тя е една за всички,които се чувстват неини граждани.

 68. 68 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Подозирам, че за ония 80те % на Иво Христов няма значение какво е казал или направил. Това с какво променя факта, че не си върши работата и нарушава законите?
  —цитат от коментар 61 на George Svinarov


  Защо това да е ФАКТ?Защото по малко от 1% от хората мислят така ли?И,не знам дали знаеш,в демокрацията решава мнозинството.

 69. 69 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално


  До коментар [#62] от "uvtest":

  Сори,но за не разбралите
  (като Вас,пояснявам)Ми то си има избирателен закон,само трябва да се допусне електронното гласуване и дистанционното по пощата.Четете Конституцията.В нея пише че всеки има право на глас,и "пречки"за това от такова естество не бива да има.Основен Закон е това,не е врата у поле.Глас Народен,глас Божи и никакви глав. не могат да го заменят,пак били те дясна и лява Негова ръка.
  (Знаем,знаем, какво вършат и двете,когато закона е само за простосмъртни и кои плащат сметката)

 70. 70 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Първо, по собствената Ви логика, управляващите не са избрани от гражданите, а от една малка част от тях :-)

  Второ - да, мисля, че ужасно много хора са възмутени както от това, което прави Гешев, така и от това, което НЕ прави.
  Вместо да се рови в приватизацията избирателно с ясното съзнание, че това е кауза пердута заради законово изтекли срокове да вземе да осъди , т.е. да вкара в съда и да спечели обвинение, че Божков незаконнно е скатал 700 милиона данъци.
  Ако са законни какво излиза - че е разбил и присвоил работещ бизнес!
  —цитат от коментар 63 на Боби Колев


  По законите на демокрацията,управляващите са избрани от мнозинството ГЛАСУВАЛИ. Какво значи "Ужасно много хора",1000,100 000,един милион?Как го установихте?Последното написано ви е пълно непознаване на случая.Безнеса на Черепа беше отнет със закон от НС,и не е присвоен от Гешев,а стана държавен.

 71. 71 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#62] от "uvtest":

  А сега ,след като вие,г-н не имате възражения срещу моя пост,дайте аргументиран отговор на това което съм написал.
  (а не празнодумие).Посочете пътя а не гасете "фенера" за да достигнем до края му.Но ясно и честно.

 72. 72 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#69] от "Armagedon":

  Такаа, "Ми то си има избирателен закон,само трябва да се допусне електронното гласуване и дистанционното по пощата".Понеже си много разбиращ и вътре в нещата наясно ли си кой трябва да "допусне"това,при положение ,че няма НС?Да поясня,електронно и по пощата гласуване трябва да се приеме с изменение в сегашния ИЗ.

 73. 73 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#68] от "uvtest":

  "Подозирам, че за ония 80те % на Иво Христов няма значение какво е казал или направил. Това с какво променя факта, че не си върши работата и нарушава законите?
  —цитат от коментар 61 на George Svinarov


  Защо това да е ФАКТ?Защото по малко от 1% от хората мислят така ли?И,не знам дали знаеш,в демокрацията решава мнозинството."

  Фактите не се определят от това колко хора мислят по 1 или друг начин. Нарушава законите с публикуването на СРСта.
  А не си върши работата, защото на главния прокурор работата е да подготвя процеси за важни за обществото нарушения на законите и да ги довежда до осъдителни присъди. А не да лови мишки в с. Горно Нанадолнище. За това дали един прокурор си върши или не работата има съвсем обективен критерий- брой осъдителни присъди за период (годишно?).
  Не знам какво общо има факта че Гешев не си върши работата и нарушава законите с това колко процента са забелязали и колко процента ги интересува. Опитвате се да ни убедите, че нарушаването на закона е нещо субективно. Ето затова е протеста: Искаме да е обективно.

 74. 74 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#62] от "uvtest":А сега ,след като вие,г-н не имате възражения срещу моя пост,дайте аргументиран отговор на това което съм написал. (а не празнодумие).Посочете пътя а не гасете "фенера" за да достигнем до края му.Но ясно и честно.
  —цитат от коментар 71 на Armagedon


  Пътят е само един и е измислен и действа от стотици години.Партиите и коалициите предлагат на обществото своите виждания за проблемите и как и с кои хора да бъдат решени.Опитват се да убедят максимално много гласоподаватели,че техните решения са най правилните и се явяват на избори.Там вече,"каквото сабя покаже"Това е,всичко останало са голи фантазии,летене в облаците и напразни надежди.

 75. 75 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#73] от "George Svinarov":

  Ясно!Щом ти мислиш,че "не си гледа работата и нарушава законите",значи това е светата истина и мнението на останалите няма значение.Мисля,няма какво повече да спорим.

 76. 76 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Апропо, разликата между платеното абсурдно съчинение и безплатното мнение на съзнателните българи е изписана в резултатите от изборите.
  Апропо, да цитираш Чърчил у нас е доста дупепредизвикателно, предвид че си от "малък, но много крадлив народ. Честитящ си банята".
  Апропо, в "Делиорманска правда" вече няма друго освен наивни защити от Втората съдебна инстанция.
  Апропо, съюзът Божков Радев Иванов е представителен за страх от съд.

  ... апропо...

  ...

  Navigare Necesse Est
 77. 77 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#74] от "uvtest":

  Съгласен за изборите. А между тях? Тогава не сме граждани, не се вълнуваме от спазването на предизборните програми и нямаме право да искаме сметка и корекция?
  Политиката не е футболен мач и обществото не може да очаква следващата среща-реванш.

 78. 78 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  [quote#70:"uvtest"][/quote]

  Какво значи "ужасно малко" ще кажете Вие защото Вие първи заговорихте за процента протестиращи срещу Гешев.
  Искам да кажа, че и срещу Хитлер не е имало протестиращи, нито срещу Сталин , а в по-ново време - и срещу Живков даже.
  Аз пълен площад в подкрепа на Гешев не видях. Видях едни 200-300 мутри, които бих заобиколил и без да знам, че подкрепят Гешев.
  Виж, срещу него видях 5,000, от които половината да са платени - а не са толкова много - пак е МНОГО повече от това, което видях ЗА него. И много по-нормално излеждащо.
  Колко народ в чужбина направи митинги ЗА Гешев?

  Постоянно говорите за това какво има при демокрация и пропускате да забележите слона в стаята, а именно простия факт, че независими власти са условие за демокрация, а властите в България не са независими.
  Това, че са ударени 1, 2 или 6 мафиота не значи, че прокуратурата е независима.
  Това, че не пипа крещящите и актуални случаи, а се рови много избирателно в такива, които ПО ЗАКОН няма шанс да спечели (отново - изминала давност, дори реално да е имало престъпление) - това е доказателство за зависимост.

  И бизнеса на Божков няма значение дали лично Гешев го е взел или не - въпросът е дали е законно или незаконно взет и отговорът беше даден от съда - незаконно.
  Иначе, когато държавата е твоя, защо ти е да го приватизираш, просто разпределяш печалбите му директно или пък го разбиваш и си взимаш комисионна или направо дялово участие в конкурентите.

  Вие какво, наистина ли вярвате, че държавата ще оперира огромен бизнес по-добре от частник? Ще е за сефте в България!

  Впрочем да вкарат Божков в съда е едно, да му национализират ей-така бизнеса като едното нищо е съвсем друго. И е всичко, но не и демокрация.
  Нека го разпнат Божков задето е бил мафиот.
  Нека видят всички други какъв мафиот е и какво чака мафиотите в немилост!
  Обаче дружеството му има собствен живот и ако оперира законово, то приватизацията му я очаква съд в Европа, който няма как да не бъде загубен.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 79. 79 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално
  До коментар [#74] от "uvtest":Съгласен за изборите. А между тях? Тогава не сме граждани, не се вълнуваме от спазването на предизборните програми и нямаме право да искаме сметка и корекция?Политиката не е футболен мач и обществото не може да очаква следващата среща-реванш.
  —цитат от коментар 77 на pavian


  Може и трябва да се вълнуваме и когато не сме съгласни с даден закон или решение,трябва да протестираме.Властта,съобразно аргументите на протестиращите са вслушва,както го е правила много пъти до сега,и се поправя.Само че така,както се прави сега,искаме оставка на де кого се сетим,до тук над 300,и без никаква визия за бъдещето,не е решение.И онова перекенде ще иска гражданско неподчинение.С какво право 1000,или 10 000,нека са 50 000 дето нещо не ги кефило,ще нарушават правата на всички останали 7 милиона?

 80. 80 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#78] от "Боби Колев":

  Боби,само един въпрос.Кой ГП,преди Гешев е ударил повече "мафиоти",без значение избирателно или не?Едно име и ,ако може с конкретни примери.

 81. 81 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2482 Весело
 82. 82 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#74] от "uvtest":

  Властта произтича от Народа и принадлежи на Народа.Не партиите а Суверена на Държавата я управлява,чрез своята воля.
  България е Конституционна Република.Няма монарх и власта не се наследява.(чрез порочни избори)Щом Суверена иска нещо,то трябва да бъде постигнато.Как ще бъде постигнато,зависи единствено и само от него.Дали ще даде власт на партиите или ще ги насмете и промени Конституцията зависи единствено и само от него.Затова е нужно и В.Н.С
  Не знам как по друг начин да ви го обясня.
  Може би,чрез анимация или картинки,като в детската градина.

 83. 83 Профил на Dubai
  Dubai
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "Да вярваме на истината":

  А основен акционер на КТБ беше ВТБ. Да ти напомня.
  И още нямаме развръзка. Руснаците загубиха 2,3 милиарда и още не да гръмнали никой.
  =======================
  Лъжа!-

  ВТБ имаха 200 000 000(може ли да изговорите това число) евро, които си ги върнаха чрез Виваком!

 84. 84 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Прод.на Ком.82.
  Затова и Президента има само представителна власт и възможност да "стопира" гршните закони по Консритуция а не според вижданията му, макар че е главнокомандващ на армията.Разпоредбите на Конституцията са алфата и омегата на реалната власт и всяко тяхно нарушение равнозначно на нейното суспендиране,независимо от начина.Затова е нужно В.Н.С.А тя забранява всички извънредни положения без съгласието на Суверенна и ако са престъпления,се наказват според закона.И никакви ,не знам,какви си каламбури не могат да я заменят,защото се считат за Преврат.

 85. 85 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Щом Суверена иска нещо,то трябва да бъде постигнато.
  —цитат от коментар 82 на Armagedon


  Оффф,нагълтал си се с клишета и лозунги и си спрял да мислиш.Суверена искал нещо,О.К.С амо че,как разбираме какво иска този Суверен?Как знаем каква част от Суверена иска едно,а каква част-друго?Как и по какъв начин се постигат тези искания.Не знам на колко години си,но е крайно време да разбереш,че с кухи лозунги ,нищо не се постига.

 86. 86 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#85] от "uvtest":

  Аз съм Ви го написал в предишните ми постове,а и на протестите се вижда ,какво иска.ЗАКОННОСТ.(Върховеност на закона) и частична промяна на системата за да се възстанови демокрацията)Явно не разбирате ,това което,четете.И пишете неща,които не са ви ясни.Сори,но явно толкова ви е "умствения багаж".

 87. 87 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#86] от "Armagedon":

  Това ,че си наизустил няколко готови фрази,не те прави с голям "умствен багаж",та ти предлагам да оставим това.Явно си младо момче,пълно с ентусиазъм,но много неща не са ти ясни.Ще се опитам за последно да ти ги обясня,дали ще вденеш или не,зависи от теб.Единственият начин да се разбере какво иска Суверена,това са изборите.Друг до сега не е измислен.На тези избори мнозинството от гласувалите,делегират правата ,на своите избраници.Да съставят правителство,да коват закони,да приемат решения итн.Протестите са само показател,какво иска една част от обществото и съвсем не,по голямата му част.Дали и до колко властта ще се вслуша в тези искания,властта си решава и ,ако е взела грешно решение,губи следващите избори.Всичко останало е АНАРХИЯ.

 88. 88 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#24] от "pamela":

  Вчера бях на планина и забих родното знаме на родна земя - интересувате ли се от това? Не, нали? Все ви е тая? Нормално, и на мен ми е все тая какво сте правели вчера.

  Тук идва парашела с НСО, службата която лъжеше, че НЕ е НСО, тези който пробваха да удавят екс министъра на правосъдието на публичен плаж. Защото се имат за недосегаемии. В този ред на мисли - ако си бяха седяли зад оградата на Частния имот - цялото клипче щеле да бъде - брадат Хр Иванов забива Бг флаг на каменист плаж. И до тук.
  Някаква сензация, нещо за коментиране виждате ли - защото няма.

  Обаче НСО е самозабравило се, балибузука по заповед на доган не позволява на българи достъп до българска земя. Е това е самозабравяне до краен, краен, та няма по-краен предел.

  Сега накъде? Натам, че който и да спечели - ще му е ясно, че ни писна да търпим тази ДИВОТИЯ. Стига с подпорните стени с асансьори, стига с отцепването на българска земя. Все тая е кой спечели - ще му е ясно..

 89. 89 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 548 Неутрално

  "Безспорно по-същественото е на всяка цена оставката на Гешев." Не съм убеден. Проблемът не е в човека, а в начина, по който е замислена тази институция. Ако дойде някой по-рафиниран като Цацаров, нещата ще се замъглят, а сега Гешев е като въшка на чело.Хубаво е да се притиска с искания за оставка, за да прави поредната глупост, но като цяло колкото повече се задържа на власт, толкова повече се увеличават шансовете за реформа на институцията. Единственият проблем е да не му се позволи прекалено драстична намеса на изборите. Както беше казал Живко Георгиев в интервю за Капитал, главният прокурор ще играе по-голяма роля от тази на ЦИК, дано да не е по-голяма от тази на избирателите.
  —цитат от коментар 11 на еспресо


  Нищо не си разбрал от статията. Казват ти, че ЗАСЕГА оставката на Гшев е по-важна. Защото е тотално изперкал. След избори трябва задължително да има реформи в съдебната власт иначе ще я караме все така.
  Иначе какво, да си представим, че ДБ печели изборите и Христо Иванов стане премиер. Ми на другия ден Гешев нахлува в Министерския съвет и го арестува. С половината правителство. Както се вижда на него не му трябва даже и някакво прилично основание.
  Това ти казват.

 90. 90 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#89:"pyn"][/quote]

  Нищо не си разбрал от това, което съм написал.
  Ако Гешев нахълта и арестува правителството, това би било перфектно решение, защото тогава вече със сигурност ще има реформи на съдебната система.
  А целият смисъл Христо Иванов да става премиер - както изглежда искате - е да бута за реформи на съдебната система. Това, струва ми се, е неговата кауза.

 91. 91 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Не вярвам, че политици, медии и организации, финансирани от НПО-та с извратени ценности, искат българската съдебна система реално да е независима и да работи в полза на всички граждани.
  —цитат от коментар 16 на Политически некоректен


  То туй не касае конкретно България. #Прокурорнаш (а.к.а "съдебна реформа" или "върховенство на закона") е Първата Ценност на др Сорос и се прокарва най паче в САЩ
  https://www.laadda.com/the-ongoing-attempt-to-buy-the-criminal-justice-system/

  Грантоедите са като имаше едно време в Надежда една кръчма с оркестър и един им лепеше петачки по челото да свирят "Камъните падат". Ако вместо камъните им беше казал да свирят токата и фуга в ре мажор, щяха нея да изсвирят. Сега дават грант за прокурорнаш, манголюбие, гендери и затоплизъм и такива теми развиват агитпропчетата.

 92. 92 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#87] от "uvtest":

  Абе момченце,нещастно.В новата Конституция чл.1 от старата не съществува.В новатавластите са разделени.Никъда в новата не пише за партий,а напротив пише,че власта произлиза от Народа и принадлежи на Народа т.е на Суверена а не на партия.То бива ,бива ,ама не се траеше вече.Кротни се или ми плащай за да те науча на демокрация.На профаните като теб,много ви се иска да върнете,чл.1 от старата Конституция и в новата,ама тая няма да я бъде.

 93. 93 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  В параграф 22 сме. Ако Гешев падне, без реформи в правосъдната система, при които да бъде извадена прокуратурата от съдебната власт и да бъдат орязани правомощията на главния прокурор, ще дойде друг на негово място, който може да няма ментални отклонения като Гешев, но след като има в ръцете си безгранична власт и купища компрометираща информация за важни политически и бизнес фигури (виждали сме го при предходните главни прокурори), няма да има промяна в работата на прокуратурата. Политиците няма да имат интерес да направят конституционни реформи. А ако Гешев не падне, пак същото. Освен ако в лудостта си не направи някой още по-грандиозен гаф, който да взриви цялата система, така че да няма друг начин освен реформи.

 94. 94 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#87] от "uvtest":
  Чети бе,мушмурок.Чл.2.Власта произтича от Народа,и власта се упражнява непосредствено по неговата воля.Друг е въпроса,че бе суспендирана и "заметена"под асъра.Няма,няма и да има друг Чл.1.Партийте дерибействат а Народа тъне в нищета,безпросветност,и мизерия.Съд за всички,злоупотребили с нея посредством незаконна власт.Оставка.Незабавно и веднага.

 95. 95 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 207 Весело

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Тези ли са най-видните представители на мафията? В такъв случай от тук нататък само цветя и рози за щастливото население в процъфтяващата ни държава.

 96. 96 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Демократичната правова държава е ежедневно усилие. А не малко хора не правят усилие дори да гласуват при избори.

 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Ние дори знаем поименно и кои са гражданите.

 98. 98 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#78] от "Боби Колев":Боби,само един въпрос.Кой ГП,преди Гешев е ударил повече "мафиоти",без значение избирателно или не?Едно име и ,ако може с конкретни примери.
  —цитат от коментар 80 на uvtest


  Лесна работа: всеки един състав на Народния Съд, работил по подобен, макар, признавам по-краен начин.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Народен_съд

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 99. 99 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  ОСТАВКА!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK