Да се тълкуват ясни текстове от конституцията означава риск от дописването й

На върха на пирамидата е главният прокурор, който съсредоточава големи правомощия. Той може да контролира прокурорите по конкретни дела.

© Юлия Лазарова

На върха на пирамидата е главният прокурор, който съсредоточава големи правомощия. Той може да контролира прокурорите по конкретни дела.Благовест Пунев, бивш конституционен съдия и зам.-председател на Върховния касационен съд, коментира по БНР необходимостта от реформа на прокуратурата и предстоящите решения на Конституционния съд по въпросите дали друг прокурор може независимо да разследва главния, както и може ли прокуратурата да разследва президента.


Избирателното изнасяне на следствена информация не е приемливо като практика. Данни от разследване не трябва да се правят обществено достояние, защото оставят впечатление за избирателност и създаване на определено настроение в обществото към тези, които са обвиняеми.


Да, наистина главният прокурор е недосегаем. Прокуратурата е структурно изградена пирамидално като строго йерархическа система. На върха е главният прокурор, който съсредоточава големи правомощия. Той може да контролира прокурорите по конкретни дела.
Нещата не трябва да се персонализират. Трябва да се създаде такъв начин за функциониране на прокуратурата на конституционно, а след това и на законово ниво, че


да нямат значение особеностите на личността на конкретния главен прокурор.


Прокуратурата трябва да се реформира институционално и тогава нещата ще си дойдат на мястото си. Така няма да съществуват подозренията, че се използва за политически цели и че има търговия с влияние между прокуратурата и политическата власт и обратно.


Абстрактното тълкуване на конституцията, извън конкретен конституционне казус, създава винаги риск от дописване, деформация на съдържанието на конституцията. Не трябва да се прави интерпретация на съдържанието. Трябва конкретен повод, създаден от практиката по прилагане на конституцията, който да налага тълкуване. Това е едното съображение.


А другото - да се тълкуват ясни текстове, това означава риск от дописване, което превръща КС от тълкувател в позитивен законодател, което е неприемливо. Това е нарушаване на разделението на властите и


навлизане в чужда компетентност, и то на орган, който е избиран пряко от народа,


за разлика от Конституционния съд.


По повод искането на главния прокурор за тълкуване от Конституционния съд за имунитета на президента, мнението на четирима от конституционните съдии е, че то е недопустимо, тъй като съдържанието на текста е ясно, а и прокуратурата няма отношение към процедурата за импийчмънт. Главният прокурор може да участва, ако се прекратят правомощията на президента и има данни за извършено престъпление...


Във връзка с разследването на главния прокурор, това не може да стане, защото прокуратурата притежава монопола върху разследването и обвинението. А като на върха на тази пирамида е главният прокурор, който нарежда извършването на разследването и привличането към наказателна отговорност, това е невъзможно. Следователите също не могат да разследват главния прокурор, тъй като те са част от прокуратурата.


Заради решение на Конституционния съд от 2003 година процедурата по промяна на конституцията е изключително трудна: Велико Народно събрание е трудно реализируемо. От 2 до 5 месеца е периодът за обсъждане на решение за въпросите, които ще бъдат предмет на неговата дейност. С 2/3 мнозинство от действащото трябва да реши насрочване на избори за ВНС, което се насрочва от президента.


Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Като знем ,че ,,братинята "е шеф на КС и колко е ,,незвисим",това си е чисто политическа поръчка .Няма незвисими институции .Навсякъде има по един ,,братиня "за поръчки .ОСТАВКА боклуци!

 2. 2 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 865 Неутрално

  В тази конституция има доста неща за ремонт, но това, което не трябва да се пипа, е държавното устройство. България трябва да остане парламентарна република, въпреки всички видими недостатъци на това устройство.

  Призоваващите за президентска република е добре да се замислят за вариант някой като боко да стане президент, макар и само за петгодишния законен срок. Може и по-зле да бъде, казал песимиста.

  без подпис!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лопе де Вега":

  Още повече при толкова агресивен човек като този, който е сега.
  При възможност държавният преврат ще му е първа опция...

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  "оставят впечатление за избирателност и създаване на определено настроение в обществото към тези, които са обвиняеми." - ами, то това е и целта, да се насочват нещата в определена посока, точно тази, която за тях е вярната, опс - правилната. Как да им е ясно нещо, като са възпитани да казват на бялото черно и обратно, само и само да са "силни" срещу лошите? Как да спазват Конституцията, като ТЕ си имат свои правила и от позициите, на които са ги налагат за всички? То бива да има единоначалие, но поне началникът да е наясно със същността на законите, че с тълкуване едва ли ще се справя. Странното е, че под него вкупом са съгласни или ако има различия се спотаяват в името на кариерата! Странно е, че това са учили, знаещи, но не искащи да следват справедливостта хора?! И може да има труден избор за Велико Народно събрание, но не може да има трудни решения за истината и справедливостта. Лесно е - моралът не започва от днес!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2876 Весело

  Ние не си спазваме законите.
  Каква конституция да ни помогне!!!
  Да не би да напишат в конституцията, че законите до сега не се спазваха а от сега нататък ще се спазвт.

  подпис
 7. 7 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Под агресивен човек имаш предвид Гешев ли?

 8. 8 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Да не забравяме, че Борис Велчев е Председател на конституционния съд и същевремено "Братиня" на Бойко. Така, че никакво решение на КС няма да е изненадващо. Все пак "братинята" ще решава.

  ПС: Гешев не смята ли да разследва запис, в който министър-председател и председател на КС, очевидно са в пресъпен сговор?

 9. 9 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лопе де Вега":Още повече при толкова агресивен човек като този, който е сега.При възможност държавният преврат ще му е първа опция...
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Не съм убеден, че показваната агресивност е органична. По-скоро имам усещане, че е слаб етюд, режисиран от безпомощен режисьор. Безпомощен, защото разполага със само един артист на сцената и това е всичко, което може да изцеди от него. По странен начин ми напомня ранния волен от т.в. Атака, громящ бездарно турци, евреи и който му падне.

  без подпис!
 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Като знем ,че ,,братинята "е шеф на КС и колко е ,,незвисим",това си е чисто политическа поръчка .Няма незвисими институции .Навсякъде има по един ,,братиня "за поръчки .ОСТАВКА боклуци!
  —цитат от коментар 1 на hodounski


  Сега и на КС ли искате оставка?Нещо много си повярвахте май.

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Как деликатно пипаме във феода на братиньото? Ми трябва да се разрита това гнездо на оси.

 12. 12 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#10] от "uvtest":

  Казва, че сте се оплели като черва. Ще много тежко на следващите да изчистят оборите и да вкарат ред в държавата. Ако въобще някой е способен да го направи. Особено ако сегашният главен прокурор остане на поста си.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на i2sail
  i2sail
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Много добре го е разяснил господин (бившия) конституционен съдия …

  В тази връзка си позволявам (отново) да предположа, че като първоначална стъпка в посока „оправяне“ на сегашните неефективности в устройството на съдебната система е възможна една сравнително нетрудна за реализация законодателна промяна (с просто мнозинство в обикновено Народно събрание) ...

  а именно, да се променят четирите цифри в текстовете на (сега действащия) Закон за съдебната власт, които цифри определят състава на двете колегии на Висшия съдебен съвет … - за да стане така, че:

  Съдийската колегия на ВСС да бъде съставена от квалифицирано мнозинство (min 2/3 от членовете), излъчено от професионалната съдийска общност (по нейния си механизъм за съдийско самоуправление) + малцинство (max 1/3), излъчено от НС и Президента (за баланс и провеждане на държавни политики);

  а

  Прокурорската колегия на ВСС да бъде съставена от квалифицирано мнозинство (min 2/3 от членовете), излъчено по равно от НС, Президент, университетските / академичните среди и гражданските организации с юридическа насоченост + малцинство (max 1/3), излъчено от професионалната прокурорска общност (от действащите прокурори и следователи).

  Напомням, че ВСС (и сега) може да разглежда въпрос, свързани с Главния прокурор (вкл. оставка и т. н.) – и ако двете колегии на ВСС бъдат изградени по гореописания начин, вероятно поведението на настоящия или който и да е бъдещ Главен прокурор би било доста по-отчетно и „съответстващо“ със закона …

  … а и в по-широк план – ако чрез гореописания състав на двете колегии на ВСС се изгради стабилен фундамент за истинска съдийска независимост, съчетана със свободна (поради което смела), но и отчетна прокуратура – то тогава разните корупционни извращения (независимо кой ще е на власт към момента) биха били далеч по-трудни.

 16. 16 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1114 Весело

  Да играете политика като въшкари е като да играете хазарт в местното мутренско казино :) Къщата винаги печели :) Но пак пуска малко трохи от време на време да се пристрастите с надеждата, че на другия избор ще е по добре и ще си върнете всичко, което сте загубили :)

  Играй на политическата рутативка зомби дърпай ръчката и залагай всичко, следващия път ще спечелиш :)


 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7912 Неутрално

  "в Конституционния съд (2006-2015), избран от Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд"
  Веднага си личи, кой е избран от Общото събрание на съдиите.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5538 Неутрално

  До коментар [#18] от "Баба Яга":

  Нещо по темата имаш ли другарю ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Borifour
  Borifour
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако ББ досега не беше разбрал ,че никой не може да го мръдне,сега след толкова пространни обяснения ,сигурен съм ,че даже и той вече е убеден,че даването доброволно на оставка ,ще е пълно прекарване...

 24. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4428 Весело

  До коментар [#17] от "uvtest":

  "Сектата ли ще чисти оборите и ще вкарва ред в държавата?"

  Удри челото в земята пред сараите и не мисли много, защото не ти се отдава! 🤣😂

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#24] от "Doge":

  Чел съм го.Питах къде е сговора и кое е престъпното.Както и очаквах,не можа да отговориш,ама така е,като карате само по флашки,без собствена мисъл.

 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#12] от "truly":

  "Казва, че сте се оплели като черва. Ще много тежко на следващите да изчистят оборите и да вкарат ред в държавата. Ако въобще някой е способен да го направи. Особено ако сегашният главен прокурор остане на поста си."
  ===============
  Ако следващите са пак старите + Слафчу, просто ще пълнят от старите чешми, без да променят нищо.
  Преди няколко месеца сънувахте, че ще дойде Кьовеши и ще стане Нам кво си. Кьовеши вече потъна някъде, скоро ще видите роднинска прилика на лицето и с Гешев.

  Еретик
 29. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Това с удрянето на чело не го казвай друг път,че някой може да ти припомни как се търкаляхте в краката на резидента.А за който е свикнал да удря чело,няма разлика пред сараите ли е,пред Черепа ли.

 30. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#17] от "uvtest":"Сектата ли ще чисти оборите и ще вкарва ред в държавата?"Удри челото в земята пред сараите и не мисли много, защото не ти се отдава! 🤣😂
  —цитат от коментар 25 на vassilun


  Като ви се отдава мисленето, защо удряте чело пред президентството, ,пред Копейкин, Маяма и Корни?
  Кога станахте съмишленици?

 31. 32 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Кога станахте съмишленици?
  —цитат от коментар 31 на 4ort

  От местните избори.Преди тях,кога по успешно,кога не,се прикриваха.

 32. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4428 Весело

  Каква поредна футболна драма уважаеми зрители...Отворът на канализацията е широко отворен и полека лека Христо Иванов се изтича в канала
  —цитат от коментар 33 на nki47676869


  Баце ти изтича в канала! Заедно с онова чекмедже! 😂🤣

 34. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3713 Любопитно

  " По повод искането на главния прокурор за тълкуване от Конституционния съд за имунитета на президента, мнението на четирима от конституционните съдии е, че то е недопустимо, тъй като съдържанието на текста е ясно, а и прокуратурата няма отношение към процедурата за импийчмънт. Главният прокурор може да участва, ако се прекратят правомощията на президента и има данни за извършено престъпление..."

  Искането на главния прокурор за тълкуване от Конституционния съд за имунитета на президента си е чиста проба сплашване на президента от главния, който е инструмент на статуквото ( въпреки мераците му да бъде такъв на Бог) ! Ясно е, че подобно питане от юридическа гледна точка е напълно безпредметно и в този смисъл Пунев е напълно прав в тезата си, която отстоява ! Въпросът е, че председател на КС е Борис Велчев, а той е дялан камък, както се вижда от едни изтекли разговори наскоро.....Въпреки това си мисля, че Велчев е достатъчно ерудиран и с чувство за благоприличие, за да се превърне така лесно в маша на прокуратурата, която той също някога е оглавявал, срещу президента !

 37. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Конситуцията я писаха преди 30 години, хора които бяха живели 45 години в комунизъм. Родиха един грамаден тежък и дребнав текст, с множество неясни формулировки и излишни дреболийки. Тази конституция трябва наистина да се промени. Назрял е моментът за нова "кръгла маса", но нямаме сносен президент, който да събере партиите и гражданските сдружения на такъв диалог, понеже сегашният слезе долу на паветата да скандира и да вдига юмрук, което го свали и позиционира в един от сегментите на политическата сцена.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#37] от "samoedin":

  Цели четирима са казали ,че е недопустимо,и само осем конституционни съдии са го приели за допустимо.Разбира се ,ти по добре от осемте знаеш,че" подобно питане от юридическа гледна точка е напълно безпредметно".

 39. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4875 Неутрално

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ти?

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/durzhavata-se-otkaza-chast-konfiskaciyata-sreshtu-cvetan-vasilev

  И тук ли съпорт?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 42 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1584 Любопитно

  [quote#26:"Баба Яга"][/quote]

  А за бреговата ивица Чукалята държавна ли е или на Доган ?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 42. 43 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 512 Разстроено

  Другари, цял ден чакам новини за първата обрана мандра и взривена църква. Къде ви е революционният дух?! Нали вчера смехотворното трио ви призова за гражданско неподчинение. След него и любимият пРезидент ви призова да възставате. Вие сте срам за червената олигархия. Едино служебно правителство не можете да осигурите. Пак ГЕРБ ще правят бюджета. :(

 43. 44 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лопе де Вега":

  Брей, не знаех че парламентарната република е под заплаха. От агресивните, които искат да стане президентска.
  Бях останал с погрешното впечатление, че имаме държавно устройство на върха на което стои главен прокурор. Неизбиран от гражданите и безконтролен.
  Със формално независим парламент, подконтролен на изпълнителната власт пряко.

  Ама щом казваш, че републиката е застрашена от президента - а не от Агата и неговия боздуган - така да бъде.

 44. 45 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#17] от "uvtest":

  Няма да е лошо да вземете и Черепа със себе си. Събирайте си цялата мутренска клика и се изнасяйте с 200!

 45. 46 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лопе де Вега":

  В българската политика няма нито почва, нито зрялост за президентска република.
  Нито "царя" стана цар, нито Президента ще управлява република.
  Споко.

 46. 47 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#43] от "Stoyan Kostov":

  ГЕРБ досега правиха от бюджета пачки и кюлчета. Починете си малко и умувайте в коя девета глуха или пандиз ще вкарат великата ви шайка!

 47. 48 Профил на Enter_K
  Enter_K
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#23] от "Borifour":

  Вече е прекаран с оставка или без.
  Хак да му е на Тъпото и пачките и кюлчетата. Мушмурока на СИК.

 48. 49 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#47] от "Enter_K":
  Само, дето за последните 10 години управление на ГЕРБ БВП нарастна с 40%. Вие си рецитирайте каквито опорки ви е спуснал Черепа.

 49. 50 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 303 Весело

  До коментар [#17] от "uvtest":

  Абе вземете и прочетете най-накрая какво означава думата "олигарх", а няма да е лошо и на възлюбения ви Гешев да му разясните, че да спре да се излага публично със заучените си клишета, лишени от смисъл.

 50. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Любопитно

  До коментар [#15] от "i2sail":

  "Прокурорската колегия на ВСС"

  Защо трябва да има прокурорска колегия във ВСС? Ако има прокурорска, не трябва ли да има и адвокатска колегия във ВСС? И като сме почнали с представителството във ВСС що да не се направят колегии на юрисконсултите, на съдия-изпълнителите, на нотариусите и … на милиционерите (следователи, дознатели, детективи)!? Всички са такава част от съдебната система както и прокурорите. Или в съзнанието ни още живее сталинизма за "ударната сила" на "държавното обвинение" с неподлежащото оспорване на обвинението "изменник на родината" (държавна изменя - настоящ "инструмент" в Господния инструмент)?

 51. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Весело

  До коментар [#39] от "uvtest":

  "Цели четирима са казали ,че е недопустимо,и само осем конституционни съдии са го приели за допустимо."

  Случаят не точно като гласуване в Народното събрание - четирима съдии са написали обосновано (особено) мнение за недопустимостта на питането на главния прокурор, а осем за замълчали. Това означава, че в решението на КС трябва да се изследва какво и как може да пита главния прокурор и с какво питането на главния прокурор е различно от питането на група народни представители, президент или върховен съд. И това предхожда отговора на въпросите на гл. прокурор.
  Но, независимо какво ще е решението на КС, в пияната глава на обществото поне малко ще има избистряне адже ба прокуратурата кого точно защитава еле при фантазирани обвинения.

 52. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Весело

  До коментар [#38] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Назрял е моментът за нова "кръгла маса", но нямаме сносен президент, който да събере партиите и гражданските сдружения на такъв диалог, понеже сегашният слезе долу на паветата да скандира и да вдига юмрук"

  Ами то всички президенти досега са били "долу на паветата с вдигнат юмрук" - Жельо Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов, та дори и Петър Младенов (като председател на Държавния съвет). Сиреч, всички "кръгли маси" са се правили при "несносни" президенти. Дали проблемът не е в седящите около кръглата маса, а не в оценката/качествата на президента?

 53. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2233 Весело

  До коментар [#49] от "Stoyan Kostov":

  "Само, дето за последните 10 години управление на ГЕРБ БВП нарастна с 40%."

  А външният дълг е нараснал три пъти:
  през 2008 г. - 4.8475 млрд. евро
  2016 г. - 14.2441 млрд. евро
  2019 г. - 12.3758 млрд. евро
  https://www.nsi.bg/bg/content/11476/брутен-държавен-дълг
  Реално ръстът на БВП с 30 млрд. лв. е съизмерим с ръста на дълга от 20 млрд. лв. Разликата е резултат от така наречените "емигрантски пари" - по около два млрд .лв. годишно.

 54. 55 Профил на i2sail
  i2sail
  Рейтинг: 12 Любопитно

  До коментар [#51] от "wanderer":

  Напълно сте прав (или права) да поставяте въпроса дали на Прокуратурата въобще ѝ е мястото в съдебната власт … (а не напр. в изпълнителната власт, както напр. е в САЩ, където министърът на правосъдието изпълнява функцията на главен прокурор, etc. …).

  Само обръщам внимание, че аз опитах да опиша неща, които могат да се случат сравнително лесно (и в този смисъл – бързо и скоро, като една начална стъпка в правилната посока) – чрез гласуване в обикновено Народно събрание на неголеми поправки към съществуващия Закон към съдебната власт ...

  … а въпросите, които повдигате вие – и които намирам за напълно резонни и разумни – са от конституционен „материал“, т. е. за да се случат описаните от вас промени, е необходимо да се докараме до Велико народно събрание ... и то такова ВНС, че квалифицираното (т. е. голямото) мнозинство в него (въобще) да иска да направи такива сериозни промени в Конституцията ...

  Не че не бих искал и не бих бил много щастлив нещо такова да се случи (оправяне на неефективностите в устройството на съдебната власт в Конституцията от 1991 г.) ... просто някак не успявам да си въобразя, че такова хубаво нещо ще се случи в оставащия ми живот … :)

  Поздрави! :)

 55. 56 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Спокойно. КС няма да накърни имунитета на Радев. Т.е. засега няма да го разследват и нещата около него ще изчакат до като му изтече мандата. Но Радев, все пак, бърза да се застрахова. "Отровното му трио" призова към окупации и щурм на съдебните сгради. Иска властта до 30 юли, когато се чака решението.

 56. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2084 Весело

  Гешев е поискал от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата от Конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента и какво точно е "държавна измяна"........че...
  Няма лошо КС да направят тълкуване, какво точно е държавна измяна и нарушение на Конституцията, но се притеснявам, че може да се окаже, че партия като ГЕРБ финансирана и логистично подпомагана от чужди фондации при създаването си, може да се окаже..... адресат на "тълкуванието" ......

 57. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  "Да, наистина главният прокурор е недосегаем. Прокуратурата е структурно изградена пирамидално като строго йерархическа система. На върха е главният прокурор, който съсредоточава големи правомощия. Той може да контролира прокурорите по конкретни дела.
  Нещата не трябва да се персонализират. Трябва да се създаде такъв начин за функциониране на прокуратурата на конституционно, а след това и на законово ниво, че да нямат значение особеностите на личността на конкретния главен прокурор.
  Прокуратурата трябва да се реформира институционално и тогава нещата ще си дойдат на мястото си. Така няма да съществуват подозренията, че се използва за политически цели и че има търговия с влияние между прокуратурата и политическата власт и обратно."
  Достъпно обяснено. За някого е било доста удобно да утвърди този модел, да изтърпим титани на прокурорската мисъл като Филчев и да понесем всеки следващ, почти без инструменти за отстраняването му.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 59 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 284 Неутрално

  КАК МОЖЕ ДА СЕ УСТАНОВИ ЧЕ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА ИМА ДАННИ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА БЕЗ ДА БЪДЕ РАЗПИТАН-ТОВА Е ВЪПРОСА НА ГЛ ПРОКУРОР КЪМ КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД

  НО ИМА ЕДНО ГОЛЯМО НО ,А ТО Е ЧЕ В ЦЯЛ СВЯТ ГЛ ПРОКУРОР ТОЕСТ ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ Е ПОДЧИНЕНО НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ-АМИ ЗА ТОВА СЕ КАЗВА ДЪРЖАВНО И ТОГАВА ЗА ФАЛШ ОБВИНЕНИЕ ЩЕ Е ВИНОВЕН ПРЕМИЕРА -А СЕГА ЗА ФАЛШИВО ОБВИНЕНИЕ / ПРИМЕРНО НА ДЯНКОВ ПРОКОПИЕВ И ТРАЙКОВ/ НЯМА ОТГОВОРЕН ЧОВЕК,НЯМА ВИНОВЕН
  ТАКА ЩЕ СЕ СЛУЧИ И С РАДЕВ АКО СЕ ОКАЖЕ ЧЕ Е РАЗПИТАН ЗА ТОЗИ ДЕТО ДУХА,ЩЕ БЪДЕ ОПЛЮТ И ВИНОВЕН НЯМА ДА ИМА
  ПРОКОПИЕВ ,ДЯНКОВ ,ТРАЙКОВ ГИ УНИЖАВАХА ДЕСЕТКИ ГОДИНИ -НЕВИННИ НО ВИНОВЕН ЗА ТЯХНОТО УНИЖЕНИЕ НЯМА
  ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ГЛ ПРОКУРОР Е ПОДЧИНЕН НА ПРЕМИЕРА И ТОЙ Е ДОПУСНАЛ ГОРНИТЕ ЛИЦА ДА БЪДАТ ТОРМОЗЕНИ И СЪДЕНИ ТО СЛЕДВА ТОЙ ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА И ОТ ДЖОБА СИ ДА ПЛАТИ ОБЕЗЩЕТЕНИ-А СЕГА ВИНОВЕН НЯМА
  ПОВТАРЯМ В ЦЯЛ СВЯТ ГЛ ПРОКУРОР Е КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ..ТОВА Е ГЛАВНИЯТ ПРОБЛЕМ-НО ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ БЯГАТ ОТ ТОЗИ КАЗУС
  ЗАЩО СЕГА БСП НЕ ПРЕДЛОЖИ ГЛ ПРОКУРОР ДА Е КЪМ ПРЕМИЕРА ,ЗАЩОТО ГИ Е СТРАХ ЧЕ КАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ НЯМА ДА МОГАТ ДА ОБВИНЯВАТ БЕЗ ДОКАЗАТИЛСТВА, СЕГА Е ВЪЗМОЖНО С 160 ГЛАСА В НС ГЛ ПРОКУРОР ДА МИНЕ ПОД ВЛАСТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО----ХА ДАНО АМА ЕДВА ЛИ!!!!!!!!

  ПРЕД СЪДИЯТА МНЕНИЕТО НА АДВОКАТ И ПРОКУРОР Е С ЕДНАКВА ТЕЖЕСТ

 59. 60 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 496 Неутрално

  стига с тези закони и промени!!!!
  няма върховенство на закона и това е първородния грях!
  Че и сега Гешев може да бъде натирен, просто е допуснато мафията да пусне огромни корени:
  ВСС да го обяви за неморален, те нали само за това говорят и уж имидж и репутация да поддържат им е работата и да му спрат подкрепата
  да му спрат всички пари и изобщо на прокуратурата!
  да му се махне охраната - 1 полицай до него за охрана му стига и ако искат една патрулка с обикновени полицаи

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK