България без Борисов не стига. Ще трябва още

България ще се нуждае от конституционно мнозинство и стратегическо единство, за да осъществи промяната.

© Цветелина Белутова, Капитал

България ще се нуждае от конституционно мнозинство и стратегическо единство, за да осъществи промяната.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Дали сега или напролет, Борисов си отива. Ако подаде блиц-оставка преди новите играчи да са се организирали, а БСП - консолидирала, има шанс да остане първа сила и да се подсигури срещу бъдещи, да кажем, неприятности. Ако се заинати, изкушен от перспективата да разпределя европейските кризисни фондове, вероятно съвсем ще изчезне под напора на растящото недоволство.


Самият той изглежда уморен и объркан; говореха, че искал да става президент, ама това в момента е съвсем невероятно. Някои твърдят, че силите, наричани КОЙ, го държат с разни компромати и ще го захвърлят, когато им стане изгодно. Може да е и обратното - той да е по-силен от КОЙ и просто да се оправдава с тях.
Живковски популизъм


Прословутата стабилност на Борисовото управление се дължеше на умелия му популизъм - не научен при Марин льо Пен, а на охранявания от него Тодор Живков. Този популизъм е ушит по мярка на българската душевност. Нищо не се довежда до край - нито комунизъм, нито правова държава; за реформи повече се говори, а ако отвън нещо поискат - снишаваме се да мине бурята. За да крадат безнаказано горе, оставят се онези долу и те да отнесат по някоя тухла от строежа.


А пък ако някой запротестира, тогава или му се дава нещо, или го удряш изотзад с опозоряващ запис, данъчна проверка или дори арест. Народни хора в управлението, простотии, които отблъскват интелигенцията, но пък ги правят близки на обикновения човек. Равносметката - абе, кретаме на опашката, ама пък сме живи, можеше и по-лошо, нали така!


Разбира се, сравнението с режима на Живков е само в стилистиката - г-н Борисов далеч не е диктатор. И все пак по-възрастните вероятно помнят това усещане по време на соца, че няма алтернатива, няма дисиденти, няма, няма... и изведнъж всичко рухна. Имаш чувството, че и днес тази работа се повтаря, макар в умален мащаб, надявам се.


Въпросът е може ли след очакваното падане на това мнозинство да се появи решителен политически субект, който да поведе страната нанякъде?


Пейзажът изглежда изключително фрагментиран. БСП едва ли ще се пребори с Нинова до изборите, Цветанов още не е регистрирал партия, а Манолова дава противоречиви сигнали. Десните, които се оказаха начело на протеста срещу властта, започнаха все по-настойчиво да се разграничават от естествените си съюзници на площада: взеха отново да се борят срещу комунистите и за лустрация; непрекъснато някой припомня каква била майката на Христо Иванов или пък бащата на Минеков, какво бил казал Радев за Русия или Манолова за Орешарски.


Откъм г-н Трифонов пък лъха едно надменно безразличие към ставащото: той е против партиите изобщо, иска да помете системата, да рестартира и, разбира се, не му се занимава с такива дреболии като събаряне на правителство и нови избори. Връщат му го с интелигентско презрение и музикални асоциации.


Ще трябва конституционно мнозинство


Политически обединения по учебник ще са трудна работа; със сигурност управляващите ще се задържат, ако успеят да насъскват едните срещу другите - политолозите вече усърдно се хванаха с теоретичната страна на задачата. Но хората не протестират за политики, а срещу дадената на късо държава. Ако някой реши да обединява гражданската енергия, трябва да се цели по-високо - в конституционни промени, контрол над прокуратурата, пряка демокрация, промяна на избирателната система, отзоваване на депутати, такива теми.


Проблемът е, че толкова дълбоки промени са трудна работа и предполагат експертни проучвания, дискусии, съобразяване с едно или друго. В момент на граждански бунт конституция не се измисля, това е ясно; тъкмо обратното, подобни идеи рискуват да заметат проблемите и да помогнат на властта да се спаси.


От друга страна поставянето на една по-висока цел би могло да обедини разнородните сили около надпартийна платформа, която да вкара в един бъдещ парламент конституционно мнозинство: то ще може да подмени Висшия съдебен съвет, да подготви свикване на Велико народно събрание, което пък вече спокойно да свърши експертната работа. С други думи темата за голямата промяна може да стане стратегията за надпартийното обединение, а не отклоняване на вниманието от непосредствената тактическа цел, която са оставките.


Две стъпки до успеха


Такова стратегическо единство - ако не на нацията, то на тези двете трети от нея, които днес скандират по улиците - минава през две стъпки. Първата изглежда премината: преодолян е онзи страх от времето на комунизма, който се завърна у нас: страхът да бъдеш уволнен от работодател-дерибей, да бъдеш арестуван от прокуратурата, да ти откраднат бизнеса, да те опозори гнусната пропагандна машина, та дори - да те пребият полицаи на улицата. Стотици хиляди вече не ги е страх.


Но има и втора: гражданинът трябва да е достатъчно уверен в политическата си идентичност, за да взаимодейства спокойно с онези от другата страна, без да се бои, че ще го заразят и ще се обърне. Десните - да не гонят ритуално призрака на комунизма, който отдавна вече не броди никъде по света. Левите - да не се чувстват длъжни да ядосват съгражданите си с любимата Русия. Националистите - да не си измислят врагове, за да бъдат герои. Младите, софиянците, анархистите...


Пък кой знае, може би след тези мъчителни 30 години сме вече достатъчно устойчиви и ще се окажем на висотата на кризата?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1308 Весело

  "дойче веле" Бойко е №1!

  Много сте далеч от истината!

  Машини прости, народ неук.
 2. 2 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Като си Отде ще говорим. Сега не го ли виждате...било му "реклама".

 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Дойдохте си на думата-не трябвало да се противопоставяме на комунизма.Вчера Стюпида пише,че имало пещерни антикомунисти-естествено не го е измислил сам,а някой му е спуснал опорната точка. Нямало значение дали предците ти са били от комунистическата номенклатура.
  Поне вече спрете с лъжите и си кажете,че сте си с комунистически убеждения.

 4. 4 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2047 Весело

  Съвсем о.раха ДВ.
  Живо месо не оставиха по него, опозориха се пред целия свят със зверска българофобия и пак продължават!
  Умнокреслив (или неговият пълен еквивалент) умора няма!

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  "Този популизъм е ушит по мярка на българската душевност" - да, НО българите се развиват, мислят и работят по друг начин, а искат и да живеят различно от днес. Българската душевност се различава от тази на други народи, но се обогатява непрекъснато, разчита на своите морални ценности, пази и помни и добрите, и лошите страни на всичко, което е причинила на всеки. Търпението е едно, но примирението вече не е актуално, защото добрите примери по света са това, към което всеки човек трябва да се стреми, а и сега е лесно да се постигне. Свободата на духа не може да бъде оспорвана от ниКОЙ управляващ, щом не постига нормалното битие, към което всеки се стреми. Не трябва кой знае какви усилия, а само едно - да се следват искрените желания за по-добро - условия, работа, живот. Всички са наясно, че това не се получи в България толкова години и сега всички са длъжни да пренебрегнат различията си за да свърши това безвремие. Има нови лица, с реално мислене, а коректив на действията им са хората, които знаят какво е нормалност, спазвайки законите, зачитайки правата на всички.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Казано е - Няма лоша реклама !

  Сега който и да чете пак му се набива - Борисов ...

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Днес три пропагандни статии легализират дори Копейкин. Липсва ми само БНО Шипка на Валтер Калашников.
  И нито дума, че "протестът" тръгна, когато Прокуратурата или по-скоро Съдът вкара в ареста руският агент Милушев.
  Стремежът метеж на ретроградните сили да се представи като демократичен и европейски води до комични резултати в пропагандата.
  Тука особено ми е смешно как аморфната маса протестиращи печели две трети, даже три четвърти и променя Конституцията..
  Апропо интелигентните хора започнаха да се освестят какъв е този метеж. Например редовите членове на ДСБ, като дори тук във форума го показват. Въобще Жужи и Радан мълчат. Изпаднали са в амок, а трябва да си изведат хората от комунистическият Батак.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Освен това Борисов няма много време.
  Ако клекне на мафиотско-руският метеж у хъка и мъка значи се легитимира като съучастник мафиот.
  Ако предприеме твърди мерки за прочистване на управлението от всякакви зависимости има шанс. В противен случай дясното мнозинство ще го смачка.

 11. 11 Профил на Соломон Гилотен
  Соломон Гилотен
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Мачкай Дичев!

  Много съм тъп
 12. 12 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 574 Весело

  Този анализ ми звучи като реч на Борисов - тотално несвързан.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  ...... Въобще Жужи и Радан мълчат. Изпаднали са в амок, а трябва да си изведат хората от комунистическият Батак.
  —цитат от коментар 7 на Да вярваме на истината

  И нито дума не казват с кого ще правят коалиция след падането на Тиранина Борисов.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Ако се остави сегашния елит да прави нова конституция ще е не просто загуба на време, а трагедия. Ще я избачкат по собствен тертип и за собствено удоволствие и изгода, както го направи един стар, прогнил политически комунистически елит във време оно. Никаква нова конституция, още не е дошъл момента.
  Какво след Боко и Шайката? Ми то ясно, политическите субекти си предлагат офертите, народът избира. Няма да е най-доброто, но както казва Мечо Пух, колкото-толкова. Защото другото са манипулации, инсинуации, постановки и инсталации. И не бива да сме нихилисти. Толкова много кадърни и начетени хора минаха през политиката и си заминохо, щото просто не ги забелязахме. Наблюдаване и преценка му е майката. Интелектът на държавата и управлението в крайна сметка е нашия собствен интелект.

 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Хладното лято на 2020г. Хладното лято на 1953г. До преди 1953 никой не си е представял света(за комунистите ссср е света) без "бащата на народите" По аналогия най-долното съсловие на компартията се опитва да ни обясни, че без шайката светът свършва. Нищо подобно - диктатори винаги е имало явно или маскирани рано или късно истината лъсва. Въпросът е как диктаторите си отиват дали от уж естества смърт или като Бенито Мусолини.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":Съдът вкара в ареста руският агент Милушев.

  Поне малко се завърти около фактите. Понякога

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на John Smith
  John Smith
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Корнелия и Доган ли ще ни управляват пак? Последния пър това не свърши добре.

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":

  Христо Иванов ги унищожи.
  Даже Костов мълчи.
  Как си представяш редовите симпатизанти на ДСБ, които да ядрото гласуващи да са рамо до рамо със Румен Петков, Симов, Копейкин, Мая, Минеков, Хаджигенов.
  Както и по места. И ако излязат като във Варна да ги бият и да пикаят на европейското знаме. Няма как да стане. Има морални граници и ценности.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Весело

  Такова стратегическо единство - ако не на нацията, то на тези двете трети от нея, които днес скандират по улиците .."

  И тва си го бива .... двете трети

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":мухахе, и на теп ли ингилизкиа "не е чак толкова добър"?
  —цитат от коментар 15 на ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!


  Завършил съм английска гимназия. Не съм тъпунгер като теб.

 25. 25 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Да : без "Дойче веле" и "Свободна Европа"

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  С две думи - счупена дръжава. Който и да дойде, прасетата си чакат копанят, а овцете в кошарата.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Любопитно

  Първо, НЯМА такова нещо като "честни" Избори- Изборите могат да са само законни или НЕзаконни/ законността се предполага, до доказано на противното в Съд/!

  [email protected]
 28. 28 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Не разбирам, кому е нужно да се препубликуват скандалните и винаги отрицателни новини за България от DW. Ако искаме ще си отворим техния сайт и ще си ги четем там. Може би защото българина мисли, че използващия го германец от Лидъл е най- хубавото нещо на света?

  一期一会
 29. 29 Профил на Chudomir Neznakomov
  Chudomir Neznakomov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наистина много мъдрост има в тези думи. Истина, която не видяхме и затова кретаме 30 години. Сякаш малко след като излезем заради големите неправди, забравяме за тях и виждаме само кусурите на тези, с които заедно сме страдали. Толкова ли е трудно да забравим честолюбието си или искаме да правим услуга на тези, които го експлоатират? Трябва ли да се джанкаме помежду си или искаме да построим нещо трайно и градивно за себе си и децата ни ? По отделно няма как да стане. Злото се обединява, когато иска да безчинства. По-глупави ли сме от него ? По-важно ли е да се борим срещу него или ще го забравим и ще се перчим с непогрешимост и далновидност пред тези като нас, които искат просто нормалност ?

 30. 30 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#28] от "Divaka":

  културтрегери, сър.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До 28:"Divaka".... Може би защото българина мисли, че използващия го германец от Лидъл е най- хубавото нещо на света? ...."

  Не е най-хубавото нещо на света, но със сигурност е много по-добро от селския хоремаг на Бай Тодар, дори и от супермаркета на ЦУМ от него време.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Тази халтура на Дичев вече е публикувана на 4 места... 4 хонорара!!! Следват халтурите на Дайнов, Петя, Седларска,....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichka":

  Паунова пропускаш. "Чистите арийци" в словесна атака 😂

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 34. 34 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Проф. Дичев както винаги е в десятката. Само бих искал да добавя, че е добре да се помисли и за дистанционното гласуване. Тези млади хора по площадите биха донесли промяната. За съжаление обаче, те не дремят по опашките на изборните секции. Дистанционното гласуване би променило чувствително баланса в статуквото...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "България без Борисов не стига. Ще трябва още...."

  Още?
  Май България изобщо не иска своя политически "елит". България май иска управление от Брюксел!

 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  "Десните, които се оказаха начело на протеста срещу властта, започнаха все по-настойчиво да се разграничават от естествените си съюзници на площада: взеха отново да се борят срещу комунистите и за лустрация; непрекъснато някой припомня каква била майката на Христо Иванов или пък бащата на Минеков, какво бил казал Радев за Русия или Манолова за Орешарски."

  Само така Дичев - нормализирай болшевиките! Как така някой ще гледа кой колко се е оял от оня режим, ама сега иска пак да яхне властта? Ами че нали така ще стигнат до теб и другите от "Златната младеж" дето навремето ви купуваха мотори "Кавазаки" и "Дукати" и ви возеха в мерцедеси до училище, когато баща ми и приятелите му са се радвали ако успеят да получат едно "Балканче". Важното е вие да сте на власт, щото все пак цял живот с Христаки Бойкикев за това сте се подготвяли, не да се молите за някое грантче на тоя и оня, нали?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  "Откъм г-н Трифонов пък лъха едно надменно безразличие към ставащото: той е против партиите изобщо, иска да помете системата, да рестартира и, разбира се, не му се занимава с такива дреболии като събаряне на правителство и нови избори. Връщат му го с интелигентско презрение и музикални асоциации."!  Много силно, браво Дичев!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  ..... Тези млади хора по площадите биха донесли промяната. ..... Дистанционното гласуване би променило чувствително баланса в статуквото...
  —цитат от коментар 34 на Kamenarski


  Само че за кого? ГЕРБ унищожиха, смазаха градската десница.

 42. 42 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Весело

  До коментар [#38] от "Тюфлекчия":

  "Кой ще им даде парииии?"

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 43. 43 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Съгласен съм с казаното в статията.
  Комунизма отдавна се издъни като социален строй в Източна Европа.
  Изяде го мафията и съвсем нормално няма нищо против хората да ритат срещу комунизма. Или срещу капитализма. Или все едно срещу кой, стига да не е срещу нея.
  Това е - проблемът на България не е идеологически или социален или етнически.
  Проблемът е, че цялата държава е мафиотизирана.
  Мафията няма партийно лице - тя е в ГЕРБ, тя е в ДПС, тя е в БСП, в Атака, при патриотите, сигурно има и своите хора в ДБ - всъщност много по-вероятно сега, отколкото преди 3 месеца.
  Мафията иска хората да се насъскват едни срешу други, да се обиждат на "комуне" и "ченге" и каквото и да е още.
  Мафията е търпелива и се грижи да допуска само свои до управлението, а ако някой случайно се промъкне въпреки усилията й се грижи да го изхвърли или омърси.
  Никакви оставки няма да променят това.
  Абсолютно прав е автора, че от хората зависи да има промяна; да забравят всичките грозни епитети и да покажат общо лице срещу истинския враг.
  Това, уви, изисква мъдрост и широчина на погледа, които далеч не всички могат да имат - в крайна сметка битието определя съзнанието, нали така?
  И както винаги надеждата е в младите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 44. 44 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  Проф. Дичев както винаги е в десятката. Само бих искал да добавя, че е добре да се помисли и за дистанционното гласуване. Тези млади хора по площадите биха донесли промяната. За съжаление обаче, те не дремят по опашките на изборните секции. Дистанционното гласуване би променило чувствително баланса в статуквото...
  —цитат от коментар 34 на Kamenarski


  Ама не само това - още трябва! Предлагам направо да се приеме, че умнокрасавитетът започва от 60% на всички избори, щото умните и красивите не могат да се занимават с това да гласуват, под достойнството им е все пак да се мешат с некви плебеи-чалгаджии по избирателните секции, когато може да са на море в Гърция или на ски в Австрия и да бичат галерии във ФБ и Инстаграм. Партията на Бойкикев (която и да е тя) започват с 60% и се гледа другите до колко ще го докарат. Е те това е истинската демокрация и върховенство на закона! Така не се губи умнокрасивият глас дори когато не е подаден!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#32] от "chichka":Паунова пропускаш. "Чистите арийци" в словесна атака 😂
  —цитат от коментар 33 на Λllαν Νeemore


  Не може всички халтураджии да ги изредя. За пари продажната душица прави всичко!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 47 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Колко служебни правителства досега е имало, да не би нещо да се е счупило....е такова правителство има ограничени пълномощия и няма как да има тотално гепене, след което докато се сформира ново правителство.....това са 5-6 месеца, крадливата пасмина направо ще озверее!!!!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Ами, малко ми доскуча.Попрескочих и прочетох,че десните продължавали да се борят с комунизма,който бил останал само един призрак.Извинете г-н Дичев,но това са глупости.Комунизмът,даже болшевизмът не само,че не е призрак,но е по-опасен даже. Защото е маскиран добре.В България го наричаме ЛЮБОВ към Русия и си имаме доста влюбени на служба.Плащаме си за глупостта,но не бивада забравяме,че на страшното при този призрачен комунизъм не са кражбите и лъжите,а това,че РАЗВРАЩАВА.

 50. 50 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тюфлекчия":

  "умните и красивите не могат да се занимават с това да гласуват, под достойнството им е все пак да се мешат с некви плебеи-чалгаджии по избирателните секции,"
  ++ но как не ги мързи да крякат на площада? А до секцията не им се ходи, искат от смартфона! Защото за ходенето до секцията не се плаща!!! А за ходене на площада.. прочетохме!
  Вече не са умнокрасиви, а умноКРЕСЛИВИ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 319 Весело

  [quote#44:"Тюфлекчия"][/quote]

  Не се напъвайте да разберете младите. Виждам, че няма смисъл...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 53. 53 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  //Само че за кого? ГЕРБ унищожиха, смазаха градската десница. //
  ====================
  Градската десница сама се смаза като отиде на копанята, пиха вода с Тиквата и накрая пиха студена вода!!!

 54. 54 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  “ ако не на нацията, то на тези двете трети от нея, които днес скандират по улиците ”
  ——
  Прекрасен анализ на г-н Дичов! Сичко ми стана ясно, само туй горе ма стресна: аз си мислех, че сте близо 7 милиона, а то се оказва, че сте останали няколко хиляди.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  [quote#44:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 52 на Kamenarski
  Не се напъвайте да разберете младите. Виждам, че няма смисъл...[/quote]

  А много добре ги разбираме. Кръвта вода не става.Внуците на АБПФК си остават комунисти по убеждения.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на i2sail
  i2sail
  Рейтинг: 12 Любопитно

  Допада ми тезата на професор Дичев за необходимата „втора стъпка“ … – след като всеки осъзнае „политически“ сам себе си (какво харесва, какво иска и за какво се бори), след това спокойно, уверено и без „тръшкане“ да приеме политически-различните от себе си, ако вижда, че крайните цели и желания съвпадат …

  Добро, рационално, цивилизовано …

 59. 59 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#51] от "ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!":

  “ Andrew Ng ”
  ——
  Ей, Тайпи, скучаеш начи... Мойш му погледнеш лекциите по ML on Coursera ... малко са старички вече, ама малко матрично смятане никому не е навредило. Интересно ква връзка направи с Дичев?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 60. 60 Профил на Баба Яга
  Баба Яга
  Рейтинг: 8 Весело

  Внуците на АБПФК си остават комунисти по убеждения.
  —цитат от коментар 56 на Мусаши


  И по действия, и по действия! Другарите вече бесилки вдигат по площадите. Чакаме сега бълбукян, минетков и хаджи нено да организират умнокрасивците с по една права лопата, да копат масови гробове около София, че като избесят народните врагове, спасителите-хунвейбини от радикалната компартия ДСБ/ДеБъ трябва и да ни заровят някъде.

 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  "Пейзажът изглежда изключително фрагментиран. БСП едва ли ще се пребори с Нинова до изборите, Цветанов още не е регистрирал партия, а Манолова дава противоречиви сигнали."
  *
  От тези ли чакаме да направят някаква промяна? Дотам ли се докара държавата, че да разчита на горните лица? И какво, с тях ли ще се прави бъдещото ОФ за управление на държавата? С какво горните лица са доказали, че могат повече след като вече им познаваме както моралния облик така и способностите?
  Пропиляха се 10 години без да се създаде нова алтернатива на ГЕРБ с потенциал да печели избори, а сега ще се разчита на провалени политици да оправят държавата и не само това. Вече открито ни призовават да докараме БСП на власт, в което аз не виждам никакъв смисъл. Най-много да ми вдигнат данъците, защото така било "по-справедливо".

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama"://Само че за кого? ГЕРБ унищожиха, смазаха градската десница. //====================Градската десница сама се смаза като отиде на копанята, пиха вода с Тиквата и накрая пиха студена вода!!!
  —цитат от коментар 53 на LudLustrator


  Написаното от вас е най-добрият аргумент, че И. Дичев бърка с : "Десните, които се оказаха начело на протеста срещу властта, започнаха все по-настойчиво да се разграничават от естествените си съюзници на площада: взеха отново да се борят срещу комунистите и за лустрация; непрекъснато някой припомня каква била майката на Христо Иванов или пък бащата на Минеков, какво бил казал Радев за Русия или Манолова за Орешарски...."

  Ако тръгнат с подобни хора, докъде ще стигнат?
  Слушам преди месец Красимир Анков - говори като европейски социалист. Гледах го преди 2 седмици, по време на протестите - класическо комуне - виновните за сушата, наводненията и несполуките от последните години са Хр. Иванов, Иван Костов и бандитската приватизация, и 4-те годишни времена.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1447 Весело

  Да напомня, че миналата седмица ББ предложи на комунистите широка коалиция за превеждане през кризата, а те го отсвириха. Той предложи. Комунистите го отсвириха.

  Така че преди да обвинявате ДБ и другите, помислете за секунда - вас дори комунистите не ви искат.

 66. 66 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  [quote#63:"ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ: Коза умря в Търговище!"][/quote]

  Ами в моето потекло няма нито един комунист и се гордея с това.На единият ми дядо комунистите са конфискувани дюкяна,на другият нивите и добитъка.И са го нарекли фашист,въпреки, че се е бил срещу нацистите.Чичо ми е лежал в затвора,защото е искал да избяга от комунистическата кочина.
  И идва някакъв чието семейство са потомствени комунисти с всички привилегии и се изкарва антикомунист по убеждения. Гнусно и отвратително е.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  "Ако някой реши да обединява гражданската енергия, трябва да се цели по-високо - в конституционни промени, контрол над прокуратурата, пряка демокрация, промяна на избирателната система, отзоваване на депутати, такива теми.
  Проблемът е, че толкова дълбоки промени са трудна работа и предполагат експертни проучвания, дискусии, съобразяване с едно или друго."

  Този "незначителен" проблем е важната тема, ако ще сменим герб с бсп или която и да е оперетна формация от НС или извън него, нека си останат и да си спестим разходите по предсрочни избори. Гражданската енергия не си търси ездач, а място в държавното управление. И не стана ясна тази мамематика с двете трети, не всеки, недоволен от управлението, би застанал до изхабените политици на прехода, както и да са се дегизирали днес.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 69. 69 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Дичев: "Въпросът е може ли след очакваното падане на това мнозинство да се появи решителен политически субект, който да поведе страната нанякъде?"
  Как мислите, има ли нещо смущаващо в цитата? Според мен има - във финала му. Невероятен финал, който недвусмислено поставя нещата на мястото им. До къде я докарахме? До "...да поведе страната нанякъде...". НАНЯКЪДЕ!! Това говори за пълна липса на приоритети, цели, посока. Това "нанякъде" води страната "наникъде"! Нещо повече, ние отдавна живеем в "наникъде". За мен причините са ясни - "нанякъде"/"наникъде" са резултат от действията на изключително простите персони, които се изживяват като управляващи. Не ми се иска да задълбавам с простотията на управляващите, че ще стигна до простотията на тези, които ги избират.

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Най-много да ми вдигнат данъците, защото така било "по-справедливо"...."

  Неминуемо. Сметката за 10 годишното управление е почти направена. Към нея ще се добавят и няколкото заема на Влади Горанов, взети при "много добри условия"!

  Между другото какво стана с 3-те оставки?

 71. 71 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  "Десните - да не гонят ритуално призрака на комунизма, който отдавна вече не броди никъде по света. Левите - да не се чувстват длъжни да ядосват съгражданите си с любимата Русия. Националистите - да не си измислят врагове, за да бъдат герои. "

  Авторът е намери вярната рецепта.

  подпис
 72. 72 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  [quote#44:"Тюфлекчия"]
  —цитат от коментар 52 на Kamenarski
  Не се напъвайте да разберете младите. Виждам, че няма смисъл...[/quote]

  Точно защото ги разбирам отлично (работя с миленяли основно), затова им се радвам така. Живеят в някакъв бало, през който не преминава нищичко, за което за съжаление са виновни родителите-герои от моето и предното поколения. Възпитаха хора, които са безкрайно разглезени, мислят си че са най-най-най във всичко и че винаги трябва да става тяхното. Знаете ли защо протестират 90% от тия дето са под 30-годишни на площада? Не познахте - не заради "мутрите". Заради мутрите протестираше моето поколение, щото 90-те беше за добър ден да те пребият в дискотека понеже си с по-хубаво момиче от някой врат. И нямаше къде да отидеш без да има такива. Постепенно нещата се нормализираха и всеки си ходи на отделни места. Тия на площада ако са толкова умнокрасиви за колкото се представят и ходят на нормални места жива мутра не са виждали в живота си, освен на някоя бензиностанция на път за морето. Поне аз от 20 години не съм имал проблеми с такива. Това с корупцията и върховенството на закона не им е ясно на повечето, та и за него не е. Протестират уважаеми, защото не са станали директори две години след като са завършили нещо си някъде и са ходили редовно на работа (само с малки закъснения през ден). Щото телевизията, електронните медии и социалните мрежи им напълниха главите с някакви измислени картинки, в които ставаш милионер на 20 години, понеже си много готин. И че да цъкаш Инстаграм с една ръка от телефона докато се возиш в метрото, е умение, което се цени и носи пари. Или да си "уверен" (всъщност нагъл, нахален, безпардонен и хвлаипръцко) показва "лидерски умения". И родителите и учителите не им обясниха, че това са пълни глупости. И сега като се сблъскаха с реалността децата и си търсят виновни. Ей за това са протестите. Иначе ако ги питаш тия нищо освен наизустени фрази от плакатите не могат да кажат. Нали ги гледахме.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 73. 73 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  Години наред ме стряскаха разни забежки на ББ в за някакъв среден път между запада и Русия, социалните жестове, крадливият към ЕС наратив. Сег виждам, че не само аз а и младото поколения се слущава от същото.

  подпис
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#62] от "historama":

  //виновните за сушата, наводненията и несполуките от последните години са Хр. Иванов, Иван Костов и бандитската приватизация, и 4-те годишни времена.//
  =================================
  Какво казал някой си слабо ме интересува....но че Костов е много виновен никой не може да ме обеди в противното, на една къща като са и калпави основите нищо не можеш да направи, колкото и да я укрепваш тя пак ще се руши....трябват ново основи. Къде е водача на ДСБ, в Европарламента да пие брюкселско кафе, какъв е този водач...!!!!

 76. 76 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Любопитно

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Да, аз също бях озадачена - две трети от кое?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  [quote#72:"Тюфлекчия"][/quote]

  Една протестиращи даже беше издигнала плакат,че иска перверзен секс.Няма кой да я начеше и протестира.Не съм от София иначе щях да й помогна.

 78. 78 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#72] от "Тюфлекчия":

  Пак ни е налегнал песимизъм рано сутринта Тюфлек! Кога ли ще те видя да се зарадваш на нещо!? Не е чак толкова черно положението. Имаме страхотни младежи, които не са израснали с един телевизионен канал, който е държавен! Протестите са здравословни за демокрацията, а икономическата репресия, която е наложена в България съществува само в страни от третия свят. Това, че ти се задоволяваш с малко, не означава, че и младите трябва! В свободна държава всеки може да иска това, което смята че заслужава!

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Корнелия и Доган ли ще ни управляват пак? Последния пър това не свърши добре.
  —цитат от коментар 20 на John Smith


  Е,после ще мислим,сега е време да се бие тъпана и да се протестира.
  Като настъпиш мотиката,ти става ясно,че си гражданин!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 81. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Весело

  До коментар [#72] от "Тюфлекчия":

  И във Форума се наблюдават полуграмотни изказвания от рода как нямало проблем след като правителството падне и се разпусне НС да се направят промени в избирателния закон с цел да се разреши електронното и дистанционното гласуване. Да се чудиш да се смееш ли или да плачеш! Авторът на горния бисер даже не беше наясно кой приема и изменя законите.

 82. 82 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Айде няма нужда от БКП! До кога? Всички вън! Бил ли си във властта - аут. И не само ти ами и всичките ти близки! ЛУСТРАЦИЯ

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1058 Весело

  "ако не на нацията, то на тези двете трети от нея, които днес скандират по улиците"

  Баси, не знаех, че България се е смалила дотолкова, че няколко хиляди души да са "две трети от нея".
  Колко е интересен чудният свят на фантазиите на руската резидентура и нейните верни слуги..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 744 Разстроено

  Четейки коментарите, за пореден път се убеждавам, че тая територия си заслужава съдбата. И че оправия тук НЯМА.

 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Най-много да ми вдигнат данъците, защото така било "по-справедливо"...."Неминуемо. Сметката за 10 годишното управление е почти направена. Към нея ще се добавят и няколкото заема на Влади Горанов, взети при "много добри условия"!....
  —цитат от коментар 70 на historama


  Благодаря за минусите. Все пак заемите ще трябва да се връщат, не мислите ли?

 95. 95 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  ... страхът да бъдеш уволнен от работодател-дерибей, да бъдеш арестуван от прокуратурата, да ти откраднат бизнеса, да те опозори гнусната пропагандна машина, та дори - да те пребият полицаи на улицата.
  ====
  Те това е моделът Борисов. И няма скоро да си замине, понеже Борисов само го въплъщава. Този модел е роден от свещените недра на българската тарикатска душа.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 96. 96 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#20] от "John Smith":

  Защо, Доган сега низвергнат ли е?

 97. 97 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Искате Борисов да си отиде за винаги, тогава послушайте Дичев. Прекратите протестите, докарайте го до редовни избори Дичев ви обещава, че тогава Борисов ще изчезне. Ако ви стиска разбира се. Ама надали. 30,07,2020 г. ЮСондтитуционният съд ще отговори на Гешев и водача на протеста генерал Румен Решетников ще стане за резил.

 98. 98 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  "С други думи темата за голямата промяна може да стане стратегията за надпартийното обединение, а не отклоняване на вниманието от непосредствената тактическа цел, която са оставките."

  Ма тя другарката от левия ъгъл го каза на конгреса на партията. :)

  "Всички искат обединение, но около собствените си идеи." :)

 99. 99 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Разстроено

  дичев е от онези,заради които хората намразиха демокрацията,СДС,*синята идея*,заради такива като него ни се присмиват и одумват *вие като скачахте по площадите,к,во направихте*!
  дичев и компания,явете се на избори,спечелете ги и управлявайте!
  Да,ама не можетИ скоро няма да можете!
  Като гледам какво става в България и лумпенизираните простаци най-отпред,пред останалата сива тълпа,лозунгите,крясъците,камионът с уредбата ми се отщява да се прибера!
  Кой и защо финансира всичко това?
  Прочете биографийките на бабикян и минеков,поне!Има ги в *гуглето*,нали постоянно стоите там!
  И стига с тези простотии - българите в чужбина,които протестират,са по-малко от космите по топките ви!

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#2] от "Петя":

  Ипосле. Ква я мислехме ква стана тя. Дано и Турция да не влезне в играта, че още по лошо ще стане, уйде ни Южната Румелия у санджака. А и има едно друго, да би мирно стоело (младите лумпени), не би чудо видело, всички останали

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK