Докато хората са по улиците, властта се окопава в регулаторите

Докато хората са по улиците, властта се окопава в регулаторите

© Юлия ЛазароваМладите по протестите поставят адреналинова инжекция демокрация в българското общество с техните справедливи искания. Делегитимираното мнозинство в Народното събрание обаче не само е глухо за тях, но и съвсем безочливо се опитва да инсталира лоялни на властта хора в номинално независимите регулатори. Превзетата държава или мафията оперира не само чрез корумпиране на обществените поръчки и източване на публичния ресурс в посока на олигархично малцинство, чрез прокуратура, действаща като наказателен отряд и зависими медии, но и чрез натиск върху регулирането и управлението на цели сектори от икономиката и обществения живот. Концепцията за независими регулатори, надзор и самоуправление например за защита на конкуренцията, фискална и банкова стабилност, съдебна власт и пр. от държавата започва да се установява в Германия след ВСВ и е позната като ордолиберализъм. Идеята е, че държавата може и е заинтересован участник в икономиката и в други обществени сфери, затова тя също трябва да действа спрямо общите правила, за което се създават независими от нея регулатори, които следят за този баланс. Те са национални и публични, но не и правителствени. Поне така е на теория.


За по-малко от един месец и


в разгара на протестите Народното събрание стартира цели шест процедури за избор
което е безпрецедентно. През парламентарните комисии управляващите се сетиха, че са изтекли мандатите на:


- председателя и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране;
- състава на Комисията за защита на личните данни (който се предлага от МС и чийто мандат изтече още през април 2019 г.);
- зам.-председател и член на Комисията по финансов надзор (по предложение на КФН);
- заместник-омбудсман (по предложение на омбудсмана);
- и подуправител на Националния осигурителен институт.


Тези органи регулират


сектори, в които се преразпределят милиарди публични средства


Степента на тяхната зависимост и прихващане от мафиотизираното управление може да се илюстрира само от два скандала - съобщенията между Божков и финансовия министър за "девойката в КФН" и оттеглянето на Пламен Младеновски от кандидатурата си за председател на КЕВР, зад което в медиите има данни, че не е добре приет от кръга около ДПС, макар че парламентът специално промени закона и изискванията, така че да може да бъде избран.


Овладяната държава и корупцията се просмукват именно през регулаторите. Те са механизмът партиите да запазват влиянието си във властта дори и да не са в управление
В кулоарите на парламента се носят слухове, че ще се променят правилата за комисарите в КЗК, така че да могат да бъдат преизбирани и мандатът им да стане 7 години, което ще даде на управляващите контрол във времето върху всички по-важни сделки на пазара.


Практика е и всяка следваща власт се опитва да променя устройствения закон на някой регулатор и така да претендира, че може да избере нов състав. Стигало се е дотам да се отнема достъп до класифицирана информация, за да може някой неудобен да бъде отстранен. Друг използван инструмент е да не се започва нова процедура за избор при изтекъл мандат, като по този начин спуснатите хора са в състояние на "изпреварващо послушание" - те ориентират своето поведение и решения спрямо силните на деня, тъй като работното им място е несигурно.


На фона на забързване за попълване на състава на различни органи, което сигнализира за паника от евентуални предсрочни избори, Народното събрание удобно игнорира факта, че мандатът на главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изтече още през март. Тази процедура е по-сложна, защото се изисква мнозинство от 2/3 от народните представители, за да има избор, което прави властовият пасианс сложен. Инспекторатът е изключително важен орган в съдебната власт, който не само е единствен упълномощен да прави проверки на органите на съдебната власт и на отделните магистрати, но може и да започне проверка за уронване престижа на съдебната власт срещу всеки магистрат, включително и главния прокурор, което пък би могло да бъде предпоставка за отстраняването му от длъжност от ВСС.


Съществуват няколко механизма, чрез които може да се прекъсне този порочен кръг на индуциране на политическото влияние и корупционна среда.


На първо място, това е постоянен граждански мониторинг и осветляване на процедурите


Също, изискване за писмени концепции на кандидатите; задълбочени процедури по проверка на качествата на кандидатите; пълна прозрачност на всички фази на номинирането.


Вторият начин е да се раздели процедурата, като в извънпарламентарната фаза, в която се издигат и номинират кандидати, това да е право само на неправителствени организации с опит в сферата, на академичните и професионални общности. В момента, с изключение на съвместните процедури за избор, цялата процедура е затворена в парламента, който както знаем служи за гумен печат на решения, които се вземат на маси с покривки


Нека докато протестираме не забравяме, че освобождаването на институциите от заразата на корупцията не свършва с оставка на правителството, а започва оттам.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Регулаторите не са никога независим и нямат място в един свободен пазар. Трябва да се закрият.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Аз искам регулаторите да ми регулират цената на тока - и да плащам, колкото потребявам, а не колкото са решили, че могат да ми доставят !

  [email protected]
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  "Това, което се случва пред очите ни не е „протест срещу корупцията“, не е и срещу правителството, ГЕРБ, или каквото и да е. Никой човек с всичкия си няма да излезе да протестира срещу ГЕРБ, от това няма никакъв смисъл. Ако се направят избори сега, ГЕРБ ще получи дори повече гласове от миналите избори, а на БСП, раздирана от вътрешни скандали, заседаваща без председателя си, й се отреждат 10-12%. Никой от там няма интерес от това нещо, никой от протестиращите няма интерес от това, защото това ще бетонира ГЕРБ във властта. Друга е темата колко от тях го осъзнават, но кукловодите им много добре го знаят. Това, което наблюдаваме сега, са смъртните гърчове на руската мафия/държава у нас. Защото, в изтичащия си последен мандат, Бойко Борисов започна да обръща геополитическата ориентация на политиката на България. Колкото и да се набива в главите на хората обратното, българският политически „елит“ е дълбоко верен на корените си от БКП – а именно Русия. Статия: http: //ndlev. org/news/2020/07 /17/protest- sreshtu-razuma/"
  За регулаторите е време. Нека си свършат работата !

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Гневно

  Не разбирам ЗАЩО студеният резерв трябва да е на Доган, защо ЕРП-тата ТРЯБВА ДА СА ЧАСТНИ, а аз да се занимавам с моите кирливи 500 киловата с игри на ''свободния пазар '' ????

  [email protected]
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Така беше и 2013г. - до последния момент БХ режеше лентички, даже си лъсна обувките да ходи до Албания за албански асвалт, но после изведнъж чу повика на вътрешния глас и бега до щатите да се изповява. После хвърли пешкира и почна да се обяснява. Апропо къде е баце? Олабва или се ослушва за вътрешния глас?

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  ''Считано от 01.10.2020 г., ако не е реализирана смяна на доставчик на електрическа енергия за обекта на клиента с такъв на свободен пазар, той служебно ще се снабдява в срок до 30.06.2021 г. отново от ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД, но вече в качеството му на търговец на свободен пазар, съгласно типов договор и при условия, утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране. В този случай клиентът ще бъде допълнително уведомен в какъв срок е необходимо да сключи договора. Този типов договор ще е валиден през гратисния период до 30.06.2021 г., след тази дата клиентите, неизбрали доставчик на електроенергия на свободния пазар, ще преминат на доставчик от последна инстанция.''

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  След настоящата промяна в Закона за енергетиката след 01.10.2020 г. на регулирания пазар на електроенергия ще останат само битовите клиенти на електроснабдителните дружества в България. Тяхното поетапно излизане на пазара на електроенергия по свободно договорени цени се очаква да се случи през следващите няколко години.

  [email protected]
 8. 8 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Весело

  Покъртителен, зашеметяващ анализ, след който светът вече няма да бъде същият!

 9. 9 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 289 Весело

  Като добавим и ФактЪт, че председателката на КЗК "случайно" е маминка на депутат от ГЕРП, явно трябва и за други роднини на други дУпетати да се намерят позиции, за да може да гласуват "независимо" това, което на Делянчо Мамин му харесва и го интересува да прилапа :):):)

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  "в разгара на протестите Народното събрание стартира цели шест процедури за избор"

  Страх ги тресе да не се прекрати мандата на НС

 11. 11 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Статията е напълно безинтересна, суховата и повърхностна по същността си. Типичният последовател-колега-служител на Хр.Иванов от БИПИ - Т.Славев, усвоил елементарния наратив на всякакви живуркащи на гърба на чужди пари НПОразити описал задължителните по дефиниция и закон задължения на Парламента. Те там не се и досещат да изчакат гръмовното просветление и идването сред нас на Разрешаващите.

  И точно това фашизоидно разбиране на паралелното НПО общество крещи от финалния абзац:

  Вторият начин е в процедурата, в която се издигат и номинират кандидати, това да е право САМО на неправителствени организации с опит в сферата. В момента, с изключение на съвместните процедури за избор, цялата процедура е затворена в парламента
  —цитат от коментар 0 на slavev


  Тези хора мечтаят само за едно. Да живеят по "втория начин", да не произвеждат стойност никаква, но са на гърба на създаващите я. Неомарксизъм в действие. Глобален план за Нов ред. За съжаление на тази креслива, алчна и лакома общност, в живота се случват само възможните неща чрез труда на можещите и знаещите да произвеждат блага. Останалите паразити просто отпадат.

  ...

  Navigare Necesse Est
 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  Поредният "институт" се изказа. :-)

 13. 13 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#12] от "Stargate":

  "Америка за България" "произвежда" на конвейер институти и институтчета. Ама пък са с гръмки имена и щедро се отразяват в личните медии на корпорацията(фондацията).

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Мафията така лесно няма да даде властта. Мислят, че ако паднат, следващите няма да намерят начин да им разкарат калинките.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  Пропагандната кампания продължава...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  М/у другото "регулаторите" са и съвестни гласоподаватели, барабар със семействата си шуреите и шуранайките ...

  ПП. а и накрая ще са мнозинство ...

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#11] от "Schopenberg":

  Отлично си описал същността на герберизма и присъдружните му хиени.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 21. 21 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#13] от "todor._89":

  Така е- добре, че Америка мисли и действа за България, защото ако се остави на гербери/патреоти/депесари/безволевници и социалисти, и др. подобни атависти, любими на на todor_89, просто да си се връщаме се в пещерите.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  ( NB! Това, което ще пиша НЕ Е защита на моментното управление, а мое дълбоко убеждение за структурата на всяка една демократична държава.)

  Смисълъта на политическите партии е да се постигне управление, което е проекция на волята на избирателите. Нормално е, когато носиш политическа отговорност да разполагаш и със държавния апарат, който позволяма осъществяване на поетите ангажименти. Неправителствените органицазии могат и трябва да осъществяват единствено мониторинг на извършеното, но в никакъм случай не трябва да влизат по каквто и да е начин в държавните структури! НПО не за изборни организации, които колкото и да им е тъжно ги прави демократично нелегитимни. Върху тях не се осъществава изборен контрол, следователно именно те (ако имат представитили в държавните органи) са истинските преки пътища за корупционни практики. И още по лошо - за външни и враждевни към държавата влияния.
  Понякога неправилно НПО се сравняват с синдикалните организации. Неправилно е, защото синдикатите по своята същност (независимо колко извратена в момента! са изборни - колектив с сходни професии ИЗЛЪЧНА представители, които защитават професионалните им интереси, които далеч не са свързани единствено със заплащането.
  НОП са нестапански сдружения, които обаче твърде често имат непрозрачно финансиране. А робинхутовци има само в приказките. Нсеки който дава пари очаква нещо в замяна. Така че, мили мои, всяко НПО е потенциална корупционна структура.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 24. 24 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#11] от "Schopenberg":

  6 кила и половина празни прика,ки и накрая - нищо смислено и нищо по темата! Типично герберско празнословие, безсмислена орална мастурбация .... А по темата нещо може ли? Примерно повтаряне всяка сутрин репликата на Барба Ганьос, че регулаторите са независими, след като гербаджиите ги изберат "случайно" в парламента, експерт-роднина-експерт-роднина-роднина-роднина ....И накрая за финал - О, Барба Ганьос, да се свети името ти, да се множат лъжите ти, ти слънце наше ... и се удря чело в земята под снимката на Делянчо Мамин и Доганчо Татков - най-добрите приятели на ми истър-председателя и главния прокурор :)))))))

 25. 25 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#23] от "olexander":

  Nota bene в страна с над 60 % функционално неграмотни? Добре, харесва ми този оптимизъм!
  Подкрепям всяка една Ваша дума и напомням, че функцията на политическите партии, взаимодействието им с народа, помежду им, и, посредствум парламента, с трите власти,определя облика не само на конституционно повеления ред, но и на елементарните разбирания за това какъв е оптималния порядък, по който е нормално в нашата социополитическа реалност да се случват нещата. Ма карай, кой ги чете тия дебелотомни, закостенели и прашасали глупости.

  По темата:
  "През парламентарните комисии управляващите се сетиха, че са изтекли мандатите на:"
  Разколебана съм! Принципно смятах настоящата изпълнителна власт за шматки, покрай което и част от НС- те са си от една порода. Сега, гледам, някои са се разраборили?
  Т'ва няква иновативна шокова терапия ли е?
  П.П. И като им напомнят, та к'во? Те, изпълнителните, без повеля не са демонстрирали, че работят....

 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Весело

  До коментар [#24] от "dedo_goshko":
  Не разбирам фиксидеята за "независивост" на държавните органи. Това е невъзможно. Единствената реално осъществима идея за такова нещо е вместо каквито и да е избори да теглим народен чоп всяка година: ЕГТ тата в огромна кръгла колба и който първи изхвръкне е президент, после излиза премиерът... и така до чистачката в парламента. Тогава всички ще са настина независими :)
  Пък и народът ще живее като в рекламките на търкалките .

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Весело

  Някой да разкаже на протестиращите за работата им по цени и интереси......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK