До какво води липсата на устойчиви цели на властта и защо въпросът е важен

Поради неразбиране или липса на частен интерес, родните политици системно обезценяват общочовешките ценности, принципите на правовата държава, работещите и прозрачни институции.

© правителствена пресслужба

Поради неразбиране или липса на частен интерес, родните политици системно обезценяват общочовешките ценности, принципите на правовата държава, работещите и прозрачни институции.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Има моменти, в които нещата просто се случват - влизаме в ERM II, пада или не пада правителството.


В последните дни водещата новина, заради която се бавят и обещаните оставки на министри в България, е срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. Сред обсъжданите теми ключово място заема Планът за възстановяване на Европа, който е пряко обвързан със споразумението по дългосрочния бюджет на ЕС (2021-2027) и фонда за възстановяване от пандемията от Сovid-19. Планът пък е пряко обвързан с Целите на ООН за устойчиво развитие като климатична трансформация, програми за цифрово развитие, върховенство на закона и други.
На фона на тези събития не беше изненада, че всички медии само прекопираха официалното съобщение от сайта на Министерския съвет за участието на министър-председателя в Политическия форум на високо равнище по устойчиво развитие.


По време на най-важното събитие под егидата на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС) на 14 юли лично Бойко Борисов представи първия доброволен национален преглед на изпълнението на целите в България. Те очертават начина за балансирано развитие на човечеството в три основни направления - икономическо, социално и екологично. Изпълнението им цели намаляване на бедността, изкореняване на глада, добро здраве, качествено образование, равенство между половете и други, и са свързани с множество индикатори.


Да се върнем обаче в България, където дори на сайта на МС няма поместени нито докладът, нито презентацията, която Бойко Борисов прочете пред екраните на няколко десетки световни лидери. На пръв поглед имаме по-належащи дела, ООН е далече, а глобалните цели са дългосрочни и разнопосочни.


Нека прочетем новината още веднъж.


Пет години след подписването на международния документ България и Австрия са последните страни от Европейския съюз, които представят своите първи доброволни доклади за напредъка. Наравно с девет островни държави, Мозамбик, Киргистан, Нова Гвинея и Русия.


Всъщност министър-председателят говори за първи път по тази тема, а страната избра да докладва по всички 17 цели. Дейностите по изготвянето на доклада пък бяха възложени на експертен, външен за държавната администрация, екип от университетски преподаватели и представители на граждански организации.


Какво ни разкрива тази ситуация?


Липса на приоритети и стратегия


Докладването за напредъка по всичките 17 цели е единственият избор за държавите, които нямат предварително набелязани приоритети на национално ниво.


Към момента България изпълнява над 30 секторни стратегии, в които на случаен принцип има съвпадение между националните цели и глобалните индикатори.


За координиране на дейностите между отделните държавни институции и другите заинтересувани страни функционират повече от 70 консултативни и координационни съвета. Те обаче са лишени от реални правомощия и бюджет.


На този фон за пет години България не произведе национална стратегия за устойчиво развитие като самостоятелен документ, не съгласува приоритетни цели и не формира координационен механизъм, който да следи напредъка ни.


Липса на визия и споделени ценности


Описаните по-горе проблеми са ясно разпознаваеми по отношение на липсата на споделени ценности.


Това ясно си пролича и от официално зададения от ООН към властите критичен въпрос защо не успяваме да осигурим адекватна грижа за българските деца като създадем работеща рамка за защита на правата и условия за развитието им.


Повече от година пред кабинета остава висящ въпросът защо проектът на Национална стратегия за детето 2019-2030 г., разгърната в пълен синхрон с Целите на ООН, все още не е приет.


Използва се повърхностно извинение за значителна обществена съпротива срещу принципите в тази стратегия, но така и не се обърна внимание на нейните корени. Противипоставянето беше инициирано от силно консервативни и религиозни граждански групи и популистки политически партии. Властите все още нямат отговор за това как се противопоставят на фалшивите новини и манипулативни твърдения по темата.


От излъчваното на живо заседание преди дни се създаде впечатление също и за това, че министър-председателят за първи път отделя минути от времето си, за да се запознае с документа, който представяше.


Така, на фона на постоянните твърдения за лидерските качества на управляващите и тяхната безалтернативност, българските граждани не разпознават в тях лидери, които реферират към общочовешки и европейски ценности. Всичко това е ясно видимо и от протестите, които обхванаха страната в последните седмици.


Защо това е важно?


Независим наблюдател би отбелязал, че всяка държава има слаби резултати в напредъка по някои от Глобалните цели, и че светът изостава в тяхното постигане. Поради своята същност Дневен ред 2030 не е нормативен акт и, съответно, не можем да очакваме от бъдещите поколения да ни наложат санкции.


Истината е, обаче, че отдавна липсва дебат. Обсъждат се не стратегии, а планове по политически, икономически и социални кризи.


През 2015 г. Европейският съюз ясно декларира своята пълна подкрепа за изпълнение на Глобалните цели и Парижкото споразумение, чието съдържание залегна и при политическата платформа на новата Европейска комисия, която бе подкрепена от България.


Корпоративна социална отговорност на българските малки и средни предприятия
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В този контекст в продължаващата вече няколко дни среща на върха на ЕС, свързана с бюджета, от ключово значение са именно устойчивите цели за развитие, които всяка държава поставя.


Членките спешно трябва да изготвят национални планове за реформа и устойчивост за периода 2021-2023 г. в съответствие с индивидуални за тях препоръки. Всяка страна трябва да се обвърже и с изпълнението на общосъюзната цел - 30% от финансирането да бъде за проекти, свързани с климата. Не на последно място попада и критичният за България въпрос - да гарантира управлението и върховенството на закона, за да получи жадуваното финансиране.


Поради неразбиране или липса на частен интерес, родните висши политици системно обезценяват общочовешките ценности, принципите на правовата държава, работещите и прозрачни институции, свързани с две от глобалните цели за развитие. Това на практика занулява възможностите за положителен изход от икономическата и социална криза и плащането на приемлива цена пред българските граждани и бизнеса.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Huiristo_Ibanov
  Huiristo_Ibanov
  Рейтинг: 8 Неутрално
 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "липса на визия и споделени ценности"

  За какви визия и ценности може да става въпрос в държава, чийто министър председател спи с пистолет на нощното шкафче и тъпче пачки в чекмеджето, а главния прокурор не познава конструкцията и не е чел наказателния кодекс.
  И двамата не знаят чужди езици и са тъпи като галоши!?!...

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Ниският хоризонт и липсата на стратегическо планиране и целеполагане определено са сред дефектите на това управление!!!

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  Вече и простите разбраха, че прости ни управляват. Само че я да си припомним ГЕРБ показвали ли са ни някаква програма? Слънцето дебатирал ли е с някого преди избори? Накрая в Брюксел го разбраха, че е тъп като галош, и едва тогава почна да ни присветва червената лампичка у нас. Един политик го бе нарекъл Бай Х., и на повечето не им бе ясно защо?

 5. 5 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Устойчивата цел на властта са пълните чекмеджета.
  Всичко останало е ветър и мъгла.
  Криминална хунта маскирала се, като 'про-европейска'.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5584 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Затова срещу това управление трябва да застане голяма и стабилна политическа сила, с конкретни лица, които да представят един стратегически планиран висок хоризонт, с конкретика и числа. И да убедят "матряла", че са способни да се справят.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Казано накратко - хаос и некадърщина на всички нива. Това са политиците (?!) на ГЕРБ.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Тъкмо си мислех, кой анализатор от кой институт го е писал това. А то още по-зле - преподавател. :)

  Е така седят нещата в реалния живот. :)

  https://twitter.com/Jaffer22915438/status/1283450717982928898


  Аз да попитам след като другите държави са представили докладите си, дали нещо се е подобрило. Примерно доколкото разбирам Конго са предоставили такъв доклад - там на някой да е станало по-добре от този доклад или да живеят по-добре от нас? ;)

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  "Липса на приоритети и стратегия и липса на визия и споделени ценности"
  И той ни убеждава, че освен него няма друг, който може да управлява България.

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Явно има все още хляб в пясъчните кули, които се рушат пред очите ни... Та и авторката и няколкото докладчици са сипали по една шепа пясък, какво толкова😁

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Цветанов е огорчението. Той се почувства безкрайно унизен, след като бе принуден да подаде оставка от всички постове, които заемаше, а на негово място се разшири влиянието на тандема Румяна Бъчварова - Томислав Дончев. Двамата са фаворити на кръга "Капитал" и често са обсипвани с ласкателства. Стигна се дотам, че "Дневник" да напише, че Дончев е харесван за премиер на мястото на Борисов и то в редиците на ГЕРБ." - БЛИЦ

  Абе Дневник, туй нали не е вярно!? Аз таквоз не съм прочел.

 12. 12 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  цитираш Блица или Блица тебе цитира ?

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":цитираш Блица или Блица тебе цитира ?
  —цитат от коментар 12 на Петър Иванов


  Познай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK